Home (The Walking Dead)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Home"
The Walking Dead bölümü
Daryl, karşılaştığı Meksikalı bir aileye saldıran aylaklara doğru giderken.
Bölüm no.3. sezon
10. bölüm
YönetmenSeith Mann
SenaristNichole Beattie
Yayın tarihi17 Şubat 2013 (2013-02-17)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"The Suicide King"
Sonraki →
"I Ain't a Judas"
The Walking Dead (3. sezon) The Walking Dead bölümleri listesi

Home (TürkçeYuva), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead 'in üçüncü sezonunun onuncu bölümüdür. İlk olarak Birleşik Devletler'de 17 Şubat 2013 (2013-02-17)'te AMC'de yayımlanmıştır. Bölüm, Nichole Beattie tarafından yazılmış ve Seith Mann tarafından yönetilmiştir. Bölümde Rick Grimes (Andrew Lincoln), hayatını kaybetmiş olan eşinin hayâlini görmeye devam etmektedir ve Hershel'in (Scott Wilson) yardımını ister. O sırada Vali (David Morrissey) hapishaneye saldırı planları yaparken Daryl (Norman Reedus) ve Merle Dixon (Michael Rooker) ormanda başlarının çaresine bakmaya çalışmaktadırlar.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Hapishanenin dışındaki patikada Rick, beyaz bir gelinlik içerisinde mezarlıkların yanıbaşında bir kadın görür.[1] Kadına yaklaştığında kadın ortadan kaybolur ancak daha sonra bariyerlerin dışında yeniden belirir. Geçide doğru koşan Rick, arkasından kapıyı açık bırakır. Kadının yanına yaklaştığında onun Lori olduğunu fark eder. Lori onun yüzüne dokunur. Michonne tüm bu olanları uzaktan izlemektedir ve Rick'in başka bir kişiden ziyade kendi başına bir şeyler yaptığını görür. Michonne Rick'in açık unuttuğu geçidin kapısını kapatır.

Woodbury'de, Vali, kasaba sakinlerine yönelik yaptığı ilham verici konuşması için Andrea'ya teşekkür eder ve kendisinin artık insanların lideri olabilecek kapasitede olmadığını ancak Andrea'nın bunu başarabileceğini söyler. O sırada Daryl ve Merle, Park Mound (TürkçeHöyük Parkı) yakınlarındaki bir ormanda dolaşmaktadır. Daryl, hapishanedeki hayatı özlemektedir ancak Merle, Vali'nin oradaki herkesi öldüreceğini öne sürer.

Glenn, Hershel'in kaçmaları gerektiğine yönelik önerisine rağmen Glenn, Vali'nin saldırısına karşı hapishanenin duvarlarını güçlendirmeleri gerektiği kararını verir. Glenn Carl'dan Tyreese'nin grubunun ve diğer aylakların içeri girmeyi başardığı hapishanenin yönetim bölgesinin yakınlardaki bir açıklığı kontrol etmesi görevini verir.

Vali, Milton'ı laboratuvarında ziyaret eder ve halen Milton'ın kendisine sadık olup olmadığını ve onun kendisi için ölümü göze alıp almayacağını sorar. Milton Vali'ye bu konuda güvence verir. Vali, Milton'dan Andrea'ya göz kulak olmasını ister. Daha sonra Andrea, Karen ve Milton'a Martinez ve Vali'nin nerede olduğunu sorar ve Milton ile Karen , Woodbury'i terk ettiği cevabını verir ancak bu konuda daha fazla bir şey söylemekten çekinirler.

Hapishanede Glenn ve Carl, kazan dairesinin yeniden aylaklarla dolu olduğu bilgisini grupla paylaşırlar. Hershel geri çekilmeyi önerir ancak Glenn onu dikkate almaz ve Maggie ile birlikte hapishanenin uzak bir köşesine giderek herhangi bir sızıntı olup olmadığını kontrol edeceklerini söyler. Hershel, Maggie'nin bu göreve hazırlıklı olup olmadığını sorgular.

Glenn Maggie'yi hücresinde yalnız bulur ve Maggie'yi Vali'nin kendisine tecavüz edip etmediği konusunda konuşmak için zorlar. Tüm olanları ona anlatmadan ve Vali'nin kendisine tecavüz etmediğini söylemeden önce Maggie, Glenn'e çıkışır. Glenn Maggie'ye yaklaşır ancak Maggie Glenn'i reddeder ve artık hikâyenin tamamını bildiği için Glenn'in mutlu olup olmadığını sorar.

Dışarıdaki patikada, Carol ve Axel, Vali ve adamlarının beklenen saldırısını önlemek adına bariyerler döşemektedirler. Axel, Carol'a bir silahlı soygun sonucu hapishaneye düştüğünü söyler ancak bu soygun sırasında bir oyuncak tabanca kullanmış olmasına rağmen polislerin evini araması sırasında kardeşinin silahını bulup Axel'in silahı sanmaları sonucunda hapishaneye gönderilmiştir. Kendisine gerçek bir silahın nasıl kullanıldığını bile bilmediğini söyleyen Axel'e nasıl silah kullanılması gerektiğini öğreten Carol ile Axel arasında bir yakınlaşma gözlenir.

O sırada, Merle ve Daryl, bir grup aylağın saldırısına uğramakta olan Meksikalı bir aile ile karşılaşır. Daryl derhal onları kurtarmaya gider ve aylakları öldürür. Merle pek istemeyerek de olsa kardeşine yardım eder. Tüm aylaklar öldüğünde Merle Meksikalı aileye yönelik ırkçı söylemlerde bulunur ve silahını ailenin babasına doğrultarak arabalarında herhangi bir yiyeceğin olup olmadığını arar. O sırada arabanın içerisinde anne ve bebeği bulunmaktadır. Daryl, okunu Merle'ye doğrultur ve aileden orayı derhal terk etmelerini ister ve ardından kendisi de oradan ayrılarak Merle'yi yalnız bırakır. Merle daha sonra Daryl'i takip eder ve onu yabancılara yardım etmek adına kendi hayatını tehlikeye atmakla suçlar. Merle, Daryl'e, kendisinin daha önce Atlanta'nın dışında bir karargâhı ele geçirme planları yaptıklarını ancak daha sonra sırf Merle orada olmadığı için bunu yapmadıklarını hatırlatır. İkili bu sırada boğuşmaya başlar ve Daryl'in üzerindeki kıyafeti yırtılır ve çocukken babasından yediği dayakların izi görülür. Merle özür dilercesine babasının kardeşini dövdüğünden habersiz olduğunu söyler ancak Daryl buna inanmaz çünkü babası zamanında Merle'yi de dövmüştür. Merle evi bu yüzden terk ettiğini zira eğer terk etmeseydi babasını öldüreceğini söyler. Daryl oradan ayrılır ve ait olduğu yere giteceğini söyler. Merle, hapishanedeki grubun kendisini asla kabul etmeyeceğini söyler.

Hapishanenin dışında Hershel, Glenn'in kendi başına gitmesini engellemeye çalışmaktadır ve Glenn'in içindeki öfkenin kendisinin sonu olacağı konusunda onu uyarır. Glenn, Rick'in aklının başında olmadığını ve Daryl'in de gruptan ayrılmasının ardından kendisinin grubun lideri konumuna geldiğini söyler. Hershel'in Glenn'in sağlığına yönelik şüphelerini görmezden gelen Glenn oradan arabasıyla uzaklaşır. Hershel, hapishanenin dışını saran tel örgülerin ardındaki Rick'e seslenir ve ona, grubun şimdi her zamankinden daha çok bir lidere ihtiyacı olduğunu ve Glenn'in bu rolü üstlenecek kapasitede olmadığını zira kendisinin tedbirsiz davrandığını söyler. Rick, Lori'yi gördüğünü itiraf eder. Bunun bir hayal olduğunu bilmektedir ancak onu görmesinin ardından bir neden olduğunu hissetmektedir. Hershel'in isteklerine aldırış etmeden ormanın derinliklerine doğru yola koyulur.

Avluda Carol ve Axel sohbet etmektedir. Bir kurşun, birdenbire Alex'in başına isabet ederek onu öldürür. Vali, ağaç sırasının eşiğinde konuşlanmıştır ve tüfeğini indirir. Vali'nin adamları saldırırken Rick'in grubu güvenli bir yere kaçmaya çalışır. Her iki taraf da birbirlerine ateş etmektedir ve Maggie en sonunda hapishane bahçesinin gözetleme kulesindeki bir Woodbury askerini öldürür. Bir ekmek arabası hapishane bahçesinin iç ve dış kapılarını aşarak avluda durur. Arabanın arka kapısı açıldıkça ve içerisindeki aylaklar dışarıya birbir çıkmaya başladıkça Vali'nin yüzünde bir gülümseme belirir. Vali, neşeli bir şekilde havaya ateş açar ve hapishanedeki grup aylaklardan kurtulmaya çalışırken oradan uzaklaşır.

Hapishanenin tel örgülerinin dışında Rick'in kurşunu bitmiştir ve aylaklarla çevrili durumdadır. Aylaklardan birisi onu ısırmak üzeredir ancak Daryl ve Merle, hapishaneye geri dönerek onu son anda kurtarır. Grup hep birlikte geride kalan aylakları öldürür. Bir süreliğine kendini güvende hisseden Rick, daha sonra avluya bakar ve içerisinin aylaklarla dolu olduğunu görür. Geçidin içerisinde Maggie ve Glenn, aralarındaki sorunları gidermiştir ve ekip tekrar hapishanenin avlusunda buluşur.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Eleştirel Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

The A.V. Club yazarı Phil Dyess-Nugent, bölüme, A'dan F'ye kadar olan puanlama sisteminde B- notunu vermiştir ve bölüm hakkında "dizinin son birkaç bölümü iyi bir video oyunundan farksız ancak Woodbury hikayesinin doruk noktasından sonra The Walking Dead yeniden iki belirgin modu bulunan bir dizi haline geliyor: 3 boyutlu kan sıçramalı saldırılar ve hayatta kalanların sohbet programı. Dizi, özellikle kan sıçratmayı sohbet programından çok daha iyi kotarıyor." yorumunda bulunmuştur."[2] IGN yazarı Eric Goldman ise bölüme 10 üzerinden 8.2 puan vererek Daryl ve Merle'in bir arada olduğu sahneleri beğendiğini ancak hapishaneye çok çabuk geri dönüş yaptıklarını beğenmediğini söylemiş ve Axel'in çok büyük bir sürpriz olduğunu belirtmiştir.[3]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm ilk yayınlandığı 17 Şubat 2013 tarihinde 11.05 milyon tarafından izlenmiştir. Bu oran, dizinin bir önceki bölümünün izlenme oranından bir miktar azdır.[4]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dizinin sadece İnternet üzerinden yayımlanan bölümü The Walking Dead: Cold Storage, bu gelinliği giyen Lori'nin fotoğraflarının Rick'in deposunda asılı durumda göstermişti.
  2. ^ Dyess-Nugent, Phil (17 Şubat 2013). "Home". The A.V. Club. 15 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2013. 
  3. ^ Goldman, Eric (17 Şubat 2013). "The Walking Dead: "Home" Review". IGN. 11 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2013. 
  4. ^ Bibel, Sara (20 Şubat 2013). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Wins Night, 'NBA All Star Game', 'Real Housewives of Atlanta', 'Ax Men', 'Shameless', 'Bar Rescue' & More". TV by the Numbers. 20 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2013.