Live Bait (The Walking Dead)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Live Bait"
The Walking Dead bölümü
Bölüm no.4. sezon
6. bölüm
YönetmenMichael Uppendahl
SenaristNichole Beattie
Yayın tarihi17 Kasım 2013 (2013-11-17)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Internment"
Sonraki →
"Dead Weight"
The Walking Dead (4. sezon) The Walking Dead bölümleri listesi

Live Bait (TürkçeCanlı Yem) (bölüm daha önce Rise (TürkçeYükseliş) adına sahipti[1]), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead 'in dördüncü sezonunun altıncı bölümüdür. İlk olarak Birleşik Devletler'de 17 Kasım 2013 (2013-11-17)'te AMC'de yayımlanmış olup, Nichole Beattie tarafından yazılmış ve Michael Uppendahl tarafından yönetilmiştir.

Bölüm, tüm ordusunu öldürdükten sonra kendisini toplumdan dışlayan Vali (David Morrissey) üzerine odaklanmaktadır. Vali, hayatta kalmayı başaran bir aile ile karşılaşana kadar amaçsızca dolaşan biri haline gelmiştir.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Geçmişten bir sahnede, Vali (David Morrissey), Woodbury ordusunu yok ettikten sonra umarsız biri haline gelmiş ve yandaşları Caesar Martinez (Jose Pablo Cantillo) ve Shumpert (Travis Love), kendisi uyurken onu terk etmiştir. Vali, Woodbury'e geri döner ve Woodbury'nin aylaklar tarafından ele geçirildiğini görür ve bunun sonucunda tüm Woodbury'i ateşe verir.

Birkaç ay sonra sakalları çıkmış ve zayıf düşmüş Vali, sokaklarda amaçsızca dolaşmaktadır. Yakınlardaki bir apartmandaki bir dairenin penceresinde artık hayatta olmayan kızı Penny'e benzeyen küçük bir kız görür. Binaya giren Vali, orada, Lilly (Audrey Marie Anderson) ve Tara (Alanna Masterson), kız kardeşlerin babası David (Danny Vinson) ve Vali'nin daha önce pencerede gördüğü Lilly'nin kızı Meghan (Meyrick Murphy)'dan oluşan Chambler ailesi ile tanışır. Ailenin kendilerine fazlasıyla yetecek kadar yiyeceği ve silahı vardır ve Ulusal Muhafızların gelmesini beklemektedirler. Sadece o geceyi onlarla birlikte geçireceğini söyledikten sonra Woodbury'nin düşüşü ile ilgili bir hikâye uydurur ve adının, daha önce bir ahırda gördüğü "Brian Heriot" olduğunu söyler. David, Vali'den, komşunun dairesindeki tavlayı getirmesini rica eder ve Vali, David'in bu isteğini yerine getir.

Bir sonraki sabah Lilly, Vali ayrılmadan önce ondan son bir iyilik talep eder. Lilly'nin babası akciğer kanserine yakalanmıştır ve yakınlardaki bir huzur evinden oksijen tüpü getirmesini ister. Vali, aylaklarla dolu olan huzur evinden iki tüp oksijen tankı almayı başarır. Aile, Vali'ye ısınmaya başlamıştır. Vali ise Meghan ile yakınlaşır. Vali ve Meghan birlikte satranç oynarken, Lilly gelir ve David'in hastalığı sonucu hayatını kaybettiğini söyler. David bir aylak olarak yeniden canlanıp Tara'ya saldırdığında Vali, David'in başını oksijen tanklarından birisini kullanarak parçalar ve onu orada öldürür. Meghan Vali'den uzak durmaya başlar ancak Tara ve Lilly bir süre sonra Vali'nin bunu neden yaptığını anlar.

David'i gömdükten sonra Vali, kızı ve karısının fotoğrafını yakar ve bu sayede geçmişteki gaddar karakterini de geride bırakmayı hedefler. Daha sonra Meghan ile konuşarak, büyük babası David'in ölümü hakkında onu rahatlatmaya çalışır. Gitmeye hazırlanan Vali, Chambler ailesine elveda etmek için gider ancak Lilly ondan onlarla birlikte kalıp ailesinin bir parçası olmasını ister. Grup daha sonra yiyecek kamyonetinin içerisinde binayı terk eder ve kendilerine daha güvenli bir yer aramaya koyulur. Bir gece, Vali ile Lilly birbirlerine yakınlaşır. Kamyonetleri bozulduğunda aile yola yürüyerek devam etmek zorunda kalır ve yolda bir aylak sürüsü ile karşılaşırlar. Bu karmaşa sırasında Vali ve Meghan, Lilly ve Tara'dan ayrı düşerler ve yolda bir başka grup aylak ile karşılaşırlar ve Vali, aylakları elleri ile öldürmek zorunda kalır. Vali daha sonra Meghan'a ona hiçbir şeyin zarar vermesine izin vermeyeceğini söyler ve o sırada uzakta şaşırmış bir şekilde kendisine bakan Martinez'in farkına varır.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

"Live Bait", tümüyle, dizide Vali rolünü üstlenen David Morrissey üzerine odaklanmaktadır.

Bu bölüm, dizinin o zamana kadar yayınlanmış olan tüm bölümleri içerisinde sadece bir karaktere (David Morrissey (Vali)) odaklanan ilk bölümdür. Bunun yanı sıra dizide Andrew Lincoln'ın (Rick) yer almadığı ikinci bölümdür. Norman Reedus (Daryl), Steven Yeun (Glenn), Lauren Cohan (Maggie), Chandler Riggs (Carl), Danai Gurira (Michonne), Melissa McBride (Carol) ve Scott Wilson (Hershel) da bu bölümde yer almamaktadır ancak buna rağmen, bu oyuncuların isimleri dizinin açılış jeneriğinde geçmektedir. Emily Kinney (Beth), Chad L. Coleman (Tyreese), Sonequa Martin-Green (Sasha) ve Lawrence Gilliard, Jr. (Bob) da bu bölümde yer almamasına rağmen açılış jeneriğinde "diğer oyuncular" listesi altında yer almaktadır.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

"Live Bait" yayınlandığı gece 12.003 milyon kişi tarafından izlenmiş ve 18-49 yaş aralığındaki izleyici grubundan 6.0 puan almıştır. Bu oranlar, bir önceki bölümün yakaladığı 12.20 milyon izlenme oranı ve 18-49 yaş aralığındaki izleyici grubundan aldığı 6.2 puandan daha azdır.[2]

Eleştirel karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

TV Fanatic'den Sean McKenna bölüme 5 üzerinden 3.3 puan vermiş ve bölüm için Vali'nin içine düştüğü yeni hayatında gösterdiği insanlıktan övgüyle bahsetmiştir. McKenna bölümün sonuna kadar bölümde herhangi bir aksiyon olmamasını da olumsuz olarak değerlendirmiştir.[3] IGN'den Roth Cornet ise bölüme 10 üzerinden 8.3 puan vermiş ve David Morrisey'in Vali rolündeki performansından övgüyle bahsetmiştir. Cornet, bölümün hikâyesinin zenginliğine ve aksiyon öğelerinin yanı sıra bölümün sanki bir rüya gibi yansıtılmasına da atıfta bulunmuştur. Buna rağmen Cornet, Vali'nin karakterindeki dönüşümden pek memnun olmadığını da dile getirmiştir.[4] The A.V. Club yazarı Zack Handlen ise bölüme B- notunu vermiş ve bölüm hakkında "bölümdeki dramatik öğelerden neredeyse tamamı sıradandı... Kabul ediyorum, bölüm diğer bölümlerden farklıydı ancak bunun yeterli olup olmadığından emin değilim" yorumunda bulunmuştur.[5]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Remling, Amanda (3 Temmuz 2013). "'Walking Dead' Season 4 Spoilers: New Character Named Don In Episode 6; 'Talladega Nights' Actor Cast". International Business Times. 16 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  2. ^ Kondolojy, Amanda (19 Kasım 2013). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Wins Night + 'Talking Dead', 'Real Housewives of Atlanta', NASCAR & More". TV by the Numbers. 7 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2013. 
  3. ^ McKenna, Sean (18 Kasım 2013). "The Walking Dead Review: Return of the Governor". TV Fanatic. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2013. 
  4. ^ Cornet, Roth (17 Kasım 2013). "The Walking Dead: "Live Bait" Review". IGN. 24 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2013. 
  5. ^ Handlen, Zack (17 Kasım 2013). "The Walking Dead: "Live Bait"". The A.V. Club. 6 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2013.