Made to Suffer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Made to Suffer"
The Walking Dead bölümü
Carl, hapishane koridorlarından gelen bir çığlık sesine doğru yürürken.
Bölüm no.3. sezon
8. bölüm
YönetmenBilly Gierhart
SenaristRobert Kirkman
Yayın tarihi2 Aralık 2012 (2012-12-02)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
Sonraki →
"The Suicide King"
The Walking Dead (3. sezon) The Walking Dead bölümleri listesi

Made to Suffer (TürkçeAcı Çekmek İçin Yaratılmış), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead 'in üçüncü sezonunun sekizinci bölümüdür. İlk olarak Birleşik Devletler'de 2 Aralık 2012 (2012-12-02)'de AMC'de yayımlanmıştır. Bölüm, Robert Kirkman tarafından yazılmış ve Billy Gierhart tarafından yönetilmiştir. Bölümde, Rick (Andrew Lincoln), Daryl (Norman Reedus), Michonne (Danai Gurira) ve Oscar (Vincent Ward); Glenn (Steven Yeun) ve Maggie'yi (Lauren Cohan) aramak için Woodbury'e girerler. O sırada yeni bir grup hapishaneye ulaşır.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, Tyreese'nin (Chad L. Coleman) önderliğindeki beş kişilik bir grubun aylaklarla çevrelenmiş bir ormanın içerisinde aylaklara karşı olan savaşıyla başlar. Grubun en yavaş olanı, Donna (Cherie Dvorak), ısırılmıştır, ancak Tyreese, Donna'nın kocası Allen (Daniel Thomas May) ve oğlu Ben (Tyler Chase), Donna'yı terk etmeye psikolojik olarak hazır olana kadar onu grubun bir parçası olarak korumaya karar vermiştir. Tyresse'nin kız kardeşi Sasha'nın da (Sonequa Martin-Green) yer aldığı grup, hapishanenin arka kısmındaki bariyerlere ve onun ardındaki yıkılmış bir duvara doğru ilerlerler.

Hapishanenin diğer tarafında, Carol (Melissa McBride), on yedi yaşındaki bir kız çocuğu olan Beth Greene (Emily Kinney) ile yakınlaştığı için Axel'i (Lew Temple) azarlamaktadır. Carol'ın kısa kesilmiş saçları sebebiyle bir lezbiyen olduğunu düşünen ancak bu düşüncesi Carol tarafından boşa çıkarılan Axel, ardından dikkatini Carol'a çevirir ancak Carol onun bu ilgisine cevap vermez. Birkaç çığlık sesi duyduktan sonra Carl (Chandler Riggs), Tyresse'nin grubunu bulur ve onları kendi grubunun bulunduğu koğuşun yanındaki bir başka koğuşa yerleştirir. Donna'nın aylak tarafından ısırılmasının ve hayatını kaybetmesinin ardından Carl, Donna'nın başına ateş ederek onun bir aylak olarak yeniden canlanmasının önüne geçmeyi teklif eder ancak Tyresse, onun bu teklifini kendi grubundakilerin çaresine kendilerinin bakabileceğini söylerek Carl'ın bu teklifini geri çevirir. Carl onları güvenli bir yerde bırakarak kendi grubunun koğuşuna döner.

Woodbury'de, Andrea (Laurie Holden), Vali'nin (David Morrissey) aile fotoğraflarından birisini görür.

Vali, bir aylak olan kızı Penny'i (Kylie Szymanski) kontrol eder ancak onunla kişisel bir bağ kurmakta güçlük çekmektedir. Penny Vali'nin koltuğunun yanında duran ve içerisinde çiğ et bulunan bir kaseye babasından daha fazla ilgi gösterince Vali, kızını sinirli bir şekilde kilitli olduğu odaya doğru iter ve onu yeniden kilitler.

Glenn ve Maggie kaçmayı dener ancak başarılı olamaz. Bunun üzerine Vali, Merle'den (Michael Rooker) onları öldürmesini ister. Maggie, Merle'nin grubundaki saldırganlardan birisini, Glenn'e saldıran aylağa ait bir kemik parçası ile öldürür. Merle'nin grubu Rick Grimes, Michonne, Daryl Dixon ve Oscar'ın saldırısına çok şaşırır zira grup, Glenn ve Maggie'yi kurtarmayı başarır. Halen Woodbury'de bulunan grup, boş bir eve sığınır ancak Michonne onların yanından ayrılır. Bu durum, grubun Michonne hakkında şüphelenmesine yol açar. Glenn, Daryl'e, Daryl'in kendisinden büyük olan erkek kardeşi Merle'nin Woodbury'de olduğunu ve Vali'nin adamlarından birisi olduğunu söyler. Daryl kalıp Merle'yi bulmak ister ancak Rick, Daryl'den Glenn ve Maggie'yi dışarı çıkarmak için kendilerine yardım etmesini ister. O sırada Vali, Rick'in grubunun saldırısına cevaben askerlerinden onları öldürmesini emreder. Andrea'yı tüm bu olaylardan uzak tutmaya çalışan Vali, ondan Woodbury'deki evleri tek tek ziyaret ederek insanların evlerinden ayrılmamaları gerektiğini onlara söylemesini ister. Andrea, istemeyerek de olsa bunu kabul eder.

Vali'nin dairesine geri dönmesini bekleyen Michonne, Penny'nin çıkardığı sesleri duyar ve onun saklığı olduğu kafese ulaşır. Vali o sırada odasına girer ve Michonne ile Penny'i yan yana görür. Michonne'nin Penny'e bir zarar verecek olmasından korkan Vali, kendisini silahsızlandırır ve Michonne'den Penny'e bir zarar vermemesi konusunda yalvarır. Ancak Michonne Vali'nin bu isteğine karşı çıkar ve Penny'i öldürür. Buna öfkelenen Vali, gizli odasında bulunan akvaryumları parçalar ve içlerindeki kesik aylak başlarını odanın etrafına dağıtır. Michonne Vali'nin sağ gözünü kırılan bir akvaryumun camını kullanarak keser ve ardından onu öldürmeye yeltenir ancak o sırada odaya Andrea girer ve Michonne'ye silahını doğrultur. Michonne odadan ayrılır. Andrea, o sırada kızının cesedinin yanıbaşında duran Vali'nin yanına gelir ve ona destek olmaya çalışır. Tıbbî destek için Dr. Stevens'ın odasına getirilen Vali, Andrea'nın gizli oda hakkındaki sorularını cevapsız bırakır ve daha önce Michonne'nin öldürüldüğünü söyleyen Merle'ye çıkışır.

Gizlenmek için gaz bombaları kullanan Rick'in grubu bir süre sonra Woodbury'nin duvarlarına ulaşır. Rick'in grubu ve Vali'nin askerleri arasında silahlı bir çatışma başlar. Diğerleri duvardaki bir delikten kaçmaya çalışırken Daryl onları korumak için Vali'nin askerlerine ateş etmektedir Bu sırada Rick, eski rakibi Shane Walsh'un (Jon Bernthal) hayalini görür. Hyalindeki bu kişi gaz bombasının çıkardığı dumanların arasından kendisine doğru yürümektedir ve elindeki silahı Rick'e doğru tutmaktadır ancak açtığı ateş Oscar'ın ölmesine neden olur. Maggie, Oscar'ın bir aylağa dönüşmesini engellemek için Oscar'ın kafasına ateş eder. Rick, Glenn ve Maggie, duvarın üzerinden kaçıp Michonne ile bulaşırlar. Üçlü, Michonne'nin nereye kaybolduğunu sorar ve onu gruptan çıkarmayı tartışırlar ancak Michonne, Rick ve grubun işine yarayacağını söyler.

Vali Woodbury halkını bir toplantıya çağırır. Toplantıda Merle'nin getirdiği teröristler tarafından saldırıya uğradıklarını söyler ve ardından Daryl'i de toplantı alanına sürükleyerek iki kardeşi bir araya getirir. Vali, iki kardeşin birbirleri ile ölümüne dövüşmesini emreder. Kasaba halkı da bu dövüşü desteklemektedir. Andrea, tüm bu olanları şaşkınlıkla izlemektedir.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Eleştirel Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm eleştirmenlerin çoğu tarafından olumlu karşılandı. The A.V. Club yazarı Zack Handlen, A'dan F'ye kadar olan puanlama sisteminde B+ notunu vermiştir.[1]

IGN'den Eric Goldman, bölüme 10 üzerinden 9.3 puan verererek, "The Walking Dead'in bir diğer muhteşem bölümüydü ve sezonun bu yarısı için muhteşem bir son oldu. 3. sezonda The Walking Dead, daha gerçekçi bir hal almaya başladı. Bu bölüm, belki de dizinin uzun süredir gördüğü en iyi bölümlerden birisi oldu." diyerek bölümü özetlemiştir.[2]

Forbes dergisinden Erik Kain, bölümü "Yeni karakterleri bir saatlik bölüme sığdırmak biraz fazla olsa da genel olarak güçlü bir bölümdü" diyerek yorumlamıştır.[3] Time köşe yazarı Nate Rawlings, "Made to Suffer" isimli bölümün Glen Mazzara'nın ekibinin muhteşem bir çalışması olduğunu ve ekibin bu sezondaki "muhteşem başarısının" Woodbury'deki ve hapishanedeki farklı hikâyeleri Merle ve Daryl'in savaşın her iki tarafında yer alan iki kardeş üzerinde harmanlayarak kullanıcıların bu bölümü merakla beklemelerine yol açtığını ve dizinin bu sezonunun ilk yarısını muhteşem bir şekilde sonlandırmayı başardığını söylemiştir.[4]

Funeralwise.com sitesi The Walking Dead dizinin 2012 yılının sonbaharında yılın en kanlı televizyon programı olduğunu söyleyerek, sezonun bu ilk 8 bölümünde 308 ölü (ya da dirilmiş) bedenin gösterildiğine dikkat çekmiştir.[5]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

2 Aralık 2012'de yayınlandığı ilk gece "Made to Suffer" isimli bölüm 10.48 milyon kişi tarafından izlenmiştir,[6] Bu izlenme oranı bir önceki bölüme oranla bir miktar daha fazladır.[7]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Handlen, Zack (2 Aralık 2012). "'Made to Suffer'". The A.V. Club. Onion Inc. 15 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2012. 
  2. ^ Goldman, Eric (2 Aralık 2012). "The Walking Dead: 'Made to Suffer' Review". IGN. 26 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2012. 
  3. ^ Kain, Erik (3 Aralık 2012). "'The Walking Dead' Midseason Finale Review: Made To Suffer". Forbes. 15 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2013. 
  4. ^ Rawlings, Nate (3 Aralık 2012). "The Walking Dead Watch: Who Died (and Who Came Back) in the Mid-Season Finale?". Time. Time, Inc. 23 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2013. 
  5. ^ Day, Patrick (13 Şubat 2013). "'The Walking Dead' is the deadliest show on TV, study says". Los Angeles Times. Los Angeles Times. 24 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2014. 
  6. ^ Kondolojy, Amanda (4 Aralık 2012). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Midseason Finale Dominates Night + 'Real Housewives of Atlanta', 'Shahs of Sunset', 'Dexter', 'Sister Wives' & More". TV by the Numbers. 20 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2012. 
  7. ^ Bibel, Sara (27 Kasım 2012). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Dominates Night, 'Soul Train Awards', 'Liz & Dick', 'Dexter', 'Homeland', 'Boardwalk Empire' & More". TV by the Numbers. 20 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2012.