Us (The Walking Dead)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Us"
The Walking Dead bölümü
Bölüm no.4. sezon
15. bölüm
YönetmenGreg Nicotero
SenaristNichole Beattie
Seth Hoffman
Yayın tarihi23 Mart 2014 (2014-03-23)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"The Grove"
Sonraki →
"A"
The Walking Dead (4. sezon)
The Walking Dead bölümleri listesi

Us (TürkçeBiz), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead'in dördüncü sezonunun on beşinci bölümüdür. İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde 23 Mart 2014 (2014-03-23)'te AMC'de yayımlanmış olup, Nichole Beattie ile Seth Hoffman tarafından yazılmış ve Greg Nicotero tarafından yönetilmiştir.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Glenn (Steven Yeun), Tara (Alanna Masterson), Abraham (Michael Cudlitz), Rosita (Christian Serratos) ve Eugene (Josh McDermitt) tren raylarının üzerinde yürürken Glenn, Maggie'nin kendisi için bıraktığı Son Durak (İngilizceTerminus) hakkındaki mesajını görür. Maggie'nin halen hayatta olduğunu anlayan Glenn, raylar üzerinde hızlıca koşmaya başlar.

O sırada, Rick (Andrew Lincoln), Carl (Chandler Riggs) ve Michonne (Danai Gurira), başka bir yerdeki tren raylarının üzerinde Son Durak'a doğru gitmektedirler. Carl ve Michonne, bir şekerleme üzerine birbirleri ile şakalaşarak yakınlaşmaktadır.

Bir başka yerde, Daryl (Norman Reedus) ve Len (Marcus Hester) avlanmaktadır. Daryl bir tavşanı öldürür. Len, tavşanı "sahiplenir" ve Daryl ile bir tartışmaya girer. Joe (Jeff Kober) onların arasına girer ve Daryl'e grubun birkaç kuralı olduğunu, bu kurallardan birisinin de birisinin bir şeye sahip olmayı istemesi durumunda onu sahiplendiğini söylemelerinin yeterli olduğunu, bunu ilk söyleyen kişinin de o şeyi sahipleneceğini söyler. Joe ardından tavşanı ortadan ikiye keserek Len ile Daryl arasında paylaştırır zira Daryl'in o ana kadar bu kuraldan haberi yoktur. Raylarda yürürlerken Joe, Daryl'den onlarla birlikte kalmasını ister ancak Daryl'e, yalan söyleyen ya da hırsızlık yapan bir kişinin ağır bir dayak yiyeceğini hatırlatır.

Glenn'in grubu bir süre sonra çatısından düşmek üzere olan bir aylağın bulunduğu bir kuleye gelir. Aylak tam Eugene'in üzerine düşmek üzereyken Abraham onu iterek kurtarır ancak bunun sonucunda Tara düşerek bacağını yaralar. Abraham dinlenmek ister ancak Glenn yola devam etmek istemektedir. Glenn, Eugene'e kendisi ile birlikte gelmesi durumunda kendi giydiği zırhını ona vermeyi teklif eder. Abraham Glenn'in bu teklifini kabul eder ve grup yola devam eder.

Joe'nın grubu geceyi rayların orada geçirdikten sonra Daryl, Len'in kendisine ait olan tavşanı Daryl'in çaldığını söyleyerek onu tehdit etmesi ile uyanır. Joe Daryl'in çantasını kontrol eder. Len'e ait olan tavşanın yarısı Daryl'in çantasından çıkar. Daryl sinirli bir şekilde oyuna getirildiğini iddia ederken Joe Len'i yumruklar ve grubun geri kalanını onun üzerine saldıktan sonra tavşanı Daryl'in çantasına koyarken Len'i gördüğünü söyler. Grup ile birlikte kamptan ayrılırken Daryl, Len'in dayaktan öldürülmüş ve kafasına bir ok saplanmış Len'in cesedini görür. Joe, kendi adamlarından birisini öldürmüş olan ve muhtemelen Son Durak'a gitmiş olan birisini takip ettiklerini söyler. Daha sonra Joe, Daryl ve diğerleri Carl'ın şekerinin ambalaj kağıdının bulunduğu rayların üzerinden geçerler.

Glenn'in grubu bir tünele ulaşır ve Maggie'ye ait olan bir işaret daha görürler. Glenn, yola devam etmek ister. Abraham bu karanlık tünelin içinden geçmek istemektedir ancak grup, tünelden gelen sesleri duyduktan sonra tünelin uzun olduğunu ve içerisinin çok sayıda aylakla dolu tehlikeli bir tünel olduğunu anlarlar. Abraham, Glenn ve Tara'ya iki konserve kutu yemek ve bir el feneri verir ve onlardan eğer başları belaya girerse rayları geriye doğru takip etmelerini istedikten sonra onların yanından ayrılar. Tünelin içinde Tara, Glenn'e Vali'nin (David Morrissey) hapishaneye saldırı planının bir parçası olmaktan ve Hershel Greene'in (Scott Wilson) ölümünden ne kadar üzgün olduğunu, tüm bunları telafi edeceğini söyler. Bir süre sonra ikili bir grup aylağın saldırısına uğrar ve Tara'nın ayağı düşen kayaların arasına sıkışır. İkili tam aylakların saldırısına uğrayacakken grup, Maggie (Lauren Cohan), Sasha (Sonequa Martin-Green) ve Bob (Lawrence Gilliard, Jr.) ile birlikte gelen Abraham'ın grubu tarafından kurtarılır (grup, Eugene'in Rosita'yı tünelin diğer ucuna Abraham'ın uyuduğu sırada yönlendirmesi sonucunda Maggie'nin grubu ile buluşmuştur). Eugene, Abraham'ı diğerleri ile birlikte Son Durak'a gitmeye ikna eder. Abraham, Son Durak'tan kendisine Washington'a gitmelerine yardımcı olacak kişilerin toplanması olasılığı gerekçesiyle ikna olmuştur.

Birleşen grup en sonunda Son Durak'a ulaşır ve hiçbir sorun olmadan içeri girmeyi başarırlar. Mary (Denise Crosby) adındaki bir kadın onları hoşnutlukla karşılar ve onlara et ikram eder.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

"Us", denetçi yapımcı Nichole Beattie ve yardımcı baş yapımcı Seth Hoffman tarafından yazıldı. Bölüm, her iki yazarın dizi için yazdığı üçüncü, bu sezonun önceki bölümlerinden "Claimed" isimli bölümden sonra birlikte yazdıkları ikinci bölüm oldu. "Us", dizinin baş yapımcısı ve özel efekt makyaj sanatçısı Greg Nicotero tarafından yönetildi. Bölüm, Nicotero'nun bu sezon yönettiği üçüncü bölüm oldu. Daha önce 2013 yılının Temmuz ayında bu bölümü David S. Goyer'in yöneteceği duyurulmuştu;[1] ancak daha sonra Goyer'in çalıştığı diğer projeler sebebiyle bu bölümün yönetmenliğini yapmadı.[2]

Melissa McBride (Carol Peletier), Emily Kinney (Beth Greene) ve Chad Coleman (Tyreese) dışındaki ana oyuncu kadrosunun büyük çoğunluğu bu bölümde yer alır.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

İzlenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayımlandığı gece bölüm, 13.47 milyon izleyici tarafından izlendi ve 18-49 yaş aralığındaki izleyici kitlesinden 6.7 puan aldı.[3] Bölümün ulaştığı izleyici kitlesi ve aldığı puan, 12.87 milyon izleyiciye ulaşan ve 18-49 yaş aralığındaki izleyici kitlesinden 6.4 puan alan bir önceki bölümden daha fazla oldu.[4]

Eleştirel karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, eleştirmenler tarafından genel olarak olumlu karşılandı. IGN yazarı Roth Cornet, bölüme 10 üzerinden 8 verdi ve "The Walking Dead, geçen haftanın sert olaylarından sonra, tabir-i caizse, tünelin ucunda bir ışık olduğunu bizlere hatırlattı. Dizi ekibinin bizi mutlu bir sonla buluşturmak istiyor oluşu belki de sezonun sonuna yaklaşmaya başladığımız için olabilir. Son Durak'ın Stepford Wives tarzı parlak ve mutlu bir yapıya sahip olması belki biraz fazla sahteydi, ancak önümüzdeki hafta yayımlanacak olan “A” isimli bölümü izleyene kadar orada nelerin olup bittiğini bilemeyeceğiz." yorumunda bulundu.[5]

Forbes yazarı Erik Kain bölümün karakterleri bir araya getirmesine atıfta bulunarak bölüm hakkında olumlu yorumda bulundu: "Sadece bir gruba odaklanmak yerine Pazar gecesi yayımlanan bölüm, bu sezon dizide yer alan hemen hemen tüm karakterler hakkında bilgi sahibi olmamzı sağladı. Her ne kadar Rick, Michonne ve Carl'ı çok kısa bir süreliğine görmüş olsak da, onların hedeflerine doğru ilerlemeye devam ettiğini görmek sevindiriciydi."[6]

Bazı eleştirmenler, bu bölümün bir önceki bölüme kıyasla çok daha sade olmasını eleştirdi. Washington Post yazarı Margaret Elly, bu konuda şu yorumda bulundu: "Halen geçen haftaki bölümü sindirmeye çalışırken 'The Walking Dead', bize sindirmesi görece daha kolay olan bir 60 dakika sundu. Romantik bir birleşmeden garip Dr. Eugene Porter'ın tuhaf ama eğlendirici yorumlarına, bu bölümde, her şeyden biraz vardı."[7] Los Angeles Times yazarı Patrick Kevin Day ise şu yorumda bulundu: "Geçen haftanın yürekleri burkan bölümünden sonra 'The Walking Dead' yapımcıları, 'Us' isimli bölümde bize izlemesi daha kolay bir bölüm sundu. Bölümde ne bizleri şaşırtan bir sahne vardı, ne de ölümüne üzüleceğimiz ana bir karakterin ölümü. Özetle bu bölüm, önümüzdeki hafta yayımlanacak olan sezon finali öncesi bir mola niteliğindeydi."[8]

Baltimore Sun yazarı Andrew Conrad, bölüm hakkında karışık yorumda bulundu: "Geçen haftaki bölümün ardından bu haftaki 'The Walking Dead' bölümünün, önümüzdeki hafta yayımlanacak olan 4. sezon finalinden önce daha yavaş olacağını öngörmüştüm. Bölüm o kadar da yavaş ilerlemedi ancak bu sabah herkesin dün geceki bölüm hakkında konuşacağını da sanmıyorum. Dikkatimizi çeken ancak önemli olmayan pek çok nokta vardı."[9]

The Daily Beast yazarı Melissa Leon ise bölüm hakkında şu yorumda bulundu: "Dün geceki bölümde Mary'nin önündeki mangalda çok miktarda et vardı ve onun, Son Durak'a yeni gelen ziyaretçileri karşılamak için kullanmayı seçtiği kelimeler de pek rahatlatıcı değildi ("Size bir tabak yemek vereceğiz.") Son Durak'ın kontrolünü avcıların elinde tutması ve oraya gelenleri öldürüp yiyor olmaları muhtemel, ancak dizinin çizgi roman serisinde avcılar pusu kuruyorlardı ve Rick'in küçük ama etkili grubuna karşı savaşmak için yeteri kadar güçlü değillerdi. Dizinin yazarları çizgi romanın hikâyesini yeniden yorumlamaya karşı olduklarını ima etmiyorum — ancak bu korkunç teori gerçekleşirse muhteşem olur."[10]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rowley, Alison (19 Temmuz 2013). "'Man of Steel' writer David Goyer to direct episode of 'Walking Dead'". Digital Spy (İngilizce). 21 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2013. 
  2. ^ James, Jonathan (20 Mart 2014). "David S. Goyer Did Not Direct The Walking Dead Episode 415". Daily Dead (İngilizce). 22 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2014. 
  3. ^ Kondolojy, Amanda (25 Mart 2014). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Tops Night + 'Talking Dead', 'The Real Housewives of Atlanta', NCAA Basketball & More". TV by the Numbers (İngilizce). 26 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2014. 
  4. ^ Bibel, Sara (18 Mart 2014). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Wins Night, 'Talking Dead', 'Real Housewives of Atlanta,' 'Naked And Afraid', 'Shameless' & More". TV by the Numbers (İngilizce). 26 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2014. 
  5. ^ Cornet, Roth (23 Mart 2014). "The Walking Dead: "Us" Review". IGN (İngilizce). 24 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2014. 
  6. ^ Kain, Erik (24 Mart 2014). "'The Walking Dead' Season 4, Episode 15 Review: Family Reunion". Forbes (İngilizce). 24 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2014. 
  7. ^ Ely, Margaret (24 Mart 2014). "'The Walking Dead' recap: Terminus, finally". Washington Post (İngilizce). 25 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2014. 
  8. ^ Kevin Day, Patrick (24 Mart 2014). "'Walking Dead' recap: A tunnel full of zombies... and love". Los Angeles Times (İngilizce). 25 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2014. 
  9. ^ Conrad, Andrew (23 Mart 2014). "'The Walking Dead' recap, 'Us'". Baltimore Sun (İngilizce). 25 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2014. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2014.