Claimed (The Walking Dead)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Claimed"
The Walking Dead bölümü
Bölüm no.4. sezon
11. bölüm
YönetmenSeith Mann
SenaristNichole Beattie
Seth Hoffman
Yayın tarihi23 Şubat 2014 (2014-02-23)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Inmates"
Sonraki →
"Still"
The Walking Dead (4. sezon)
The Walking Dead bölümleri listesi

Claimed (TürkçeSahiplenilen), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead 'in dördüncü sezonunun on birinci bölümüdür. İlk olarak Birleşik Devletler'de 23 Şubat 2014 (2014-02-23)'te AMC'de yayımlanmış olup, Nichole Beattie ile Seth Hoffman tarafından yazılmış ve Seith Mann tarafından yönetilmiştir. Bölümde Glenn Rhee (Steven Yeun) ve Tara Chambler (Alanna Masterson), Washington'a doğru giden üç kişiye katılırken, Rick (Andrew Lincoln) üç yağmacı ile uğraşır ve Carl (Chandler Riggs), Michonne (Danai Gurira) hakkında daha fazla şey öğrenir.

Plot[değiştir | kaynağı değiştir]

Tara (Alanna Masterson), Çavuş Abraham'ın (Michael Cudlitz) askeri kamyonetinin arka kısmında oturmakta ve yolda gördüğü önemli yerlerin isimlerini eline yazmaktadır. Grup, yolu tıkayan bir grup terk edilmiş arabayı görünce durur ve bunu gören aylaklar kamyonete doğru yaklaşarak kamyonetin arkasına vurmaya başlar. Tara onları vurmaya hazırlanırken, Abraham onu durdurur ve aylakları elindeki levye aracılığı ile yüzünde büyük bir gülümseme ile öldürür. Tara, Abraham'a daha önce aylakları öldürürken gülümseyen birisini görmediğini söyler. Abraham ona kendisinin "dünyanın en şanslı insanı" olduğunu söyler.

O sırada, Michonne (Danai Gurira) ve Carl (Chandler Riggs) kayvaltıda mısır gevreği yemektedir. Carl, Michonne'un evde bulduğu ve kendisine çok büyük gelen gömleği ile dalga geçmektedir. Michonne kendisinin daha önce soya sütünü çok sevdiğini söyler. Carl ise soya sütü içeceğine Judith'in mamasını yemeyi tercih edeceğini dile getirir. Kayıp kardeşini hatırlayan Carl'ın morali bozulur ve Carl, masayı terk eder. Rick (Andrew Lincoln), Carl'ı güldürmeyi başardığı için Michonne'a teşekkür eder zira kendisi Carl'ın hem babası hem de en iyi arkadaşı olamayacağına inanmaktadır. Rick'e göre Carl'ın Michonne ile olan arkadaşlığı önemlidir. Michonne, Rick'e, Carl ile birlikte malzeme aramaya gideceklerini söyler. Rick onlara katılmak ister ama Michonne, Rick'in dinlenmeye ihtiyacı olduğunu söyler. Bunun üzerine Rick, Carl'a, Colt Python tabancasını verir ve Michonne ile Carl, öğleye kadar geri döneceklerini söyler. Rick üst kattaki yatak odasına çıkar ve uykuya dalır.

Girdikleri ilk evi temizledikten sonra Michonne, Carl'ın neşesini yerine getirmeye çalışır. Michonne'un Carl'a çocuklarla daha iyi geçindiğini söylemesi, Carl'ın Michonne'un geçmişi hakkında sorular sormasına yol açar. Michonne, kıyamet kopmadan önce bir oğlu olduğunu söyler ve Carl buna şaşırır. Carl konu ile ilgili sorular sormaya devam edince Michonne, ikinci evdeki malzemeleri toplarken temizledikleri her oda başına Carl'ın bir sorusunu cevaplayacağını söyler.

Rick, bir grup adamın alt katta çıkardığı sesler üzerine uyanır. Adamlardan biri, grubun geri kalanından merhamet dilemektedir. Ardından Rick, yukarı doğru çıkan ayak seslerini duyar ve yatağının altına saklaır. Tony (Davi Jay), odaya girer, daha önce Rick'in yattığı yatağa uzanır ve uykuya dalar.

Michonne, Carl'a güvenir ve oğlunun adının Andre Anthony olduğunu söyler. Michonne bir süre sonra içinde bulundukları evdeki çocuk odalarını görür. Odalardan birinde önce çocuğunu ardından kendilerini öldürmü bir ailenin cesetleri ile karşılaşır. Gördüklerinden rahatsız olan Michonne, odadan çıkar ve odanın kapısını kapatarak Carl'ın içeridekileri görmesini engeller. Carl, Judith ve Andre Anthony'nin cennette bir arada olduğunu söyleyerek Michonne'u rahatlatmaya çalışır.

Rick yatağının altında saklanmaya devam ederken odaya Len (Marcus Hester) girer. Tony'nin yatağı "sahiplenmesini" dikkate almaması üzerine Len, Tony ile dövüşmeye başlar ve bu sırada Tony yere düşer ve Rick'i yatağın altında saklanırken görür ancak Len o sırada onu boğduğu için Tony sesini çıkaramaz ve orada hayatını kaybeder. Len ardından daha önce Tony'nin yattığı yatağa girerek uykuya dalar.

Abraham'ın kamyonetinin arkasında bulunan Glenn (Steven Yeun) uyanır. Kamyonetten inmek isteyen Glenn, arka pencereyi yumruklamaya başlar ve bunun üzerine Abraham sinirli bir şekilde kamyoneti durdurur ve dışarı çıkar. Glenn, Maggie'yi aramaya devam etmekte ısrar eder ancak Abraham, Glenn'in "görev"in gidişatını engellemeye çalıştığını iddia eder ve Dr. Eugene Porter'ın (Josh McDermitt) kıyamete neyin neden olduğunu bildiğini ancak onun hükümet ile olan iletişiminin kopmuş olduğu gerekçesiyle grubun Washington DC'ye doğru yol aldığını söyler. Abraham, Glenn'in kaybını anlayışla karşıladığını ancak Washington'a ulaşmak için en küçük bir yardıma bile ihtiyacı olduğunu söyler. Glenn yeniden oradan ayrılmaya çalışır ancak Abraham'ın Maggie'nin ölmüş olduğunda ısrar etmesi üzerine Glenn onun yüzüne yumruk atar. Bunun üzerine Abraham ile Glenn dövüşmeye başlar. Tara ve Rosita (Christian Serratos) kavgayı durdurmaya çalışırken Eugene, kendilerine doğru gelen bir grup aylağın varlığını fark eder. M4A1 saldırı tüfeğinin nasıl kullanılacağını bilmediği aşikâr olan Eugene, tüfeğiyle aylakları vurmaya çalışırken kamyonette bir dizi kurşun deliğinin oluşmasına sebebiyet verir. Kurşunların bir kısmı, kamyonetin benzin deposunu deler. Eugene'in çıkardığı silah sesleri üzerine grup bu sefer bir araya gelerek aylakların icabına bakar. Bunun ardından Glenn ile Tara, Maggie'yi bulmaya gider. Kamyonet artık kullanılamaz durumda olduğundan Rosita, Glenn ile Tara'yı takip eder ve Eugene, yeni bir araç bulana kadar onlara katılmaları konusunda Abraham'ı ikna eder.

Len uyurken ve Tony halen baygın bir halde yerde yatarken Rick, saklandığı yatağın altından sessizce dışarı çıkar. Rick tam odadan dışarı çıkmak üzereyken, alt kattaki grubun Michonne'un yeni yıkanmış kıyafetlerini bulması üzerine çıkardığı sesler, Len'in uyanmasına sebep olur. Adamlar, "kadına" ilk kimin sahip olacağı üzerine tartışmaya girerken, Rick çamaşır odasına saklanır. O sırada oradaki tuvaleti kullanan üçüncü bir adam ile Rick kavga etmeye başlar. Rick, adamı boğarak öldürmeyi başarır ve adamın Uzi makineli tüfeği ile ceketini alarak odanın penceresinden aşağı atlar. Rick, evin kapısının önündeki verandanın altında saklanmaktadır ve orada bulunan adamı öldürmeden hemen önce (Jeff Kober) Michonne ile Carl'ın eve doğru yürümekte olduğunu görür. Rick'in daha önce çamaşır odasında öldürdüğü adam bir aylak olarak yeniden canlanmıştır ve bunun üzerine evin içindeki diğerlerinin çıkardığı silah sesleri üzerine verandadaki adam eve doğru girer. Rick, Michonne ve Carl'a doğru koşar ve grup evden koşarak uzaklaşır.

Glenn ve grubu hapishaneden kaçmak için kullandıkları okul otobüsüne doğru giderken, Rick'in grubu tren rayları üzerinde yürümektedir. Rayların üzerinde duran bir trenin üzerine asılmış "Herkes için sığınak. Herkes için bir çevre. Bize katılanlar hayatta kalır." yazan bir tabela görür ve bunun üzerine oraya doğru yürümeye devam ederler.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

"Claimed", denetçi yapımcı Nichole Beattie ve ortak baş yapımcı Seth Hoffman tarafından yazılmış ve Seith Mann tarafından yönetilmiştir.

Bölüm, tümüyle baş oyuncular Rick Grimes (Andrew Lincoln), Carl Grimes (Chandler Riggs), Michonne (Danai Gurira) ve Glenn Rhee'e (Steven Yeun) odaklanmaktadır ve dizinin daimi yardımcı oyuncularından Tara Chambler rolündeki Alanna Masterson, Çvş. Abraham Ford rolündeki Michael Cudlitz, Dr. Eugene Porter rolündeki Josh McDermitt ve Rosita Espinosa rolündeki Christian Serratos'a da yer verir. Norman Reedus (Daryl), Lauren Cohan (Maggie) ve Melissa McBride'ın (Carol) isimleri bölümün jeneriğinde geçmiş olmasına rağmen bölümde yer almamaktadır. Emily Kinney (Beth), Chad L. Coleman (Tyreese), Sonequa Martin-Green (Sasha) ve Lawrence Gilliard, Jr. da (Bob) bölümde olmamalarına rağmen adları "diğer oyuncular" listesinde geçer.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayımlandığı akşam 13.12 milyon kişi tarafından izlenen bölüm, 18-49 yaş aralığındaki izleyici kitlesinden 6.6 puan aldı.[1] Bu izlenme oranları, bir önceki bölümden bir miktar daha az olmasına rağmen[2] yine de o günün en çok izlenen programları arasında yer almıştır. Bölüm, o gün kablolu televizyonda en çok izlenen program olmuştur.[1]

IGN yazarı Roth Cornet, bölümü olumlu yorumlayarak bölüme 10 üzerinden 8.3 puan verdi.[3] The A.V. Club yazarı Zack Handlen ise bölüme B+ notunu verdi.[4]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Kondolojy, Amanda (25 Şubat 2014). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Wins Night, + 'Talking Dead', 'Real Housewives of Atlanta', 'True Detective' & More". TV by the Numbers. 4 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2014. 
  2. ^ Bibel, Sara (19 Şubat 2014). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Wins Night, NBA All Star Game, 'Real Housewives of Atlanta', 'True Detective', 'Shameless' & More". TV by the Numbers. 4 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. 
  3. ^ Cornet, Roth (23 Şubat 2014). "The Walking Dead: "Claimed" Review". IGN. 5 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2014. 
  4. ^ Handlen, Zack (23 Şubat 2014). "The Walking Dead: "Claimed"". The A.V. Club. 3 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2014.