Dale Horvath

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dale Horvath
The Walking Dead karakteri
İlk görünümSayı #3 (çizgi roman)
"Days Gone Bye" (TV dizisi)
Son görünümSayı #66 (çizgi roman)
"Judge, Jury, Executioner" (TV dizisi)
YaratanRobert Kirkman
Tony Moore
Charlie Adlard
CanlandıranJeffrey DeMunn
Bilgileri
MeslekAraba satıcısı (çizgi roman)

Dale, ya da TV dizisinde bilindiği ismiyle Dale Horvath, The Walking Dead isimli çizgi romanda yer alan bir kurgusal karakterdir ve çizgi romanın aynı adlı Amerikan TV dizisinde Jeffrey DeMunn tarafından canlandırılmıştır. Karakterin, dizinin ikinci sezonundaki ölümü, çizgi romandakinden oldukça farklıdır zira Dale, çizgi romanda çok daha uzun süre hayatta kalmayı başarmıştır. Hem TV dizisinde hem de çizgi romanda, karakter, hayatta kalmayı başaran gruptakiler arasında en akıllı ve gruptakilerin moral merkezi olarak resmedilmiştir.

Göründüğü yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çizgi roman serisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dale (balıkçı şapkası takar) bir araba satıcısı olarak çalışmıştır. Her ne kadar çok yetenek gerektirmeyen bir meslek olsa da Dale, mesleğinden memnundur. 20 yıldan fazla bir süre Erma isimli bir kadınla tatminkâr bir evlilik sürdürmüştür. Çift, emekli olduktan sonra Dale'in yeni satın aldığı karavanında dünyayı dolaşmaya çıkmıştır. Zombi kıyametinin koptuğu ilk anlarda Dale'in eşi kansere yenik düşmüştür ve Dale, bundan Andrea'ya bahseder.

Dale, ilk kez, Atlanta'nın kırsal kesiminde Lori ve Carl Grimes'ın kaldığı kampta görüntülenir. Kamptaki herkes, artık Dale'in karavanını kullanmaktadır. Dale, ilk başlarda halinden memnundur ancak Rick'e, Shane'den şüphelendiğini ve Lori ile Shane arasında bir şeylerin döndüğünden şüphelendiğini söyler ancak Rick, onun bu uyarısını dikkate almaz ve onun batıl inançlara sahip olduğunu düşünür.[1] Daha sonra Dale, Donna'yı, ona saldıran bir aylaktan kurtarır ve zombilerin kafası tümüyle kesilse bile onların tümüyle ölmediğini ortaya çıkarır. Daha sonra bir akşam yemeği sırasında Dale, Atlanta'da güvenli bir yer aramaya gittiği sırada Andrea ve Amy adındaki kız kardeşler ile tanışmasını anlatır. Tam o sırada, kampa bir grup zombi saldırır[2] ve bu saldırı sırasında Amy ölür. Andrea, kız kardeşi için yas tutmaktadır ve Dale ona destek olmaya çalışır. Shane'in ölümünün ardından Dale, o zamana kadar Shane'de bir şeylerin ters gittiğini bildiğini söyler ve Rick gelmeden önce başka bir yere taşınmayı isteyen birkaç kişiden biri olduğunu söyler. Shane, Dale'in bu isteğini reddetmiştir ve Dale, Shane bir "kanun adamı" olduğu için onun bu itirazına karşı gelmemiştir.

Shane'i gömdükten sonra hayatta kalanlar, Dale'in karavanına biner ve Atlanta'dan ayrılarak kendilerine daha güvenli bir yer bulmak için yola koyulurlar. Yolda, yolu tıkayan arabalarını yolun kenarına çekerek Dale'in karavanının geçebilmesine yardımcı olmaya çalışan Tyreese ve ailesi ile tanışırlar. Bir sonraki gece, Lori, kamptakilere hamile olduğundan bahseder ve bu haber, Dale'in, çocuğun Shane'den olduğundan şüphelenmesine yol açar ancak Rick, aynı şekilde şüphelenmesine rağmen bu şekilde düşünmek istemez ve Dale'i susturur. Bundan sonra grup, güvenli gibi görünen bir eve ulaşır ve geceyi orada geçirirler. O gece, Donna, Dale ile Andrea'yı sevişirken görür.[3] Grup, Otis kazara Carl'ı vurana kadar yola devam ederler ancak vurulma olayından sonra Hershel'in çiftliğine giderler ve artık oradan ayrılmak zorunda olmayacakları izlenimine kapılırlar.[4] Orada kalırken Dale, Andrea'ya, karısının ölümünü kabullendiğini ve artık hayatının geri kalan kısmını Andrea'ya adayacağını söyler.

Grup çiftlik evinden ayrılmak zorunda kaldıktan sonra bir hapishaneye ulaşır.[5] Grup, hapishaneyi güvence altına aldıktan sonra Dale, hapishanede devriye kontrolü yapmak ve hapishanenin tel örgülerini tamir etmek gibi çeşitli görevlerle görevlendirilir. Dale, yaşlılığı sebebiyle Andrea'nın kendisini sevmeyeceğini düşünür ancak Andrea ona daima kendisiyle birlikte olacağı konusunda güvence verir. Dale, Andrea ve Rick'in aldığı bazı yaraları iyileştirir ve Andrea'ya ne kadar yaralı olursa olsun güzel görünmeye devam edeceğini söyler. Daha sonra Dale, bir başkasının hapishaneyi bulup onlardan geri alacağından endişelenmeye başlar ve bu sebeple hapishaneden ayrılıp ayrılmamaları gerektiğini sorgular. Andrea, nereye giderlerse gitsinler Dale ile birlikte olmaya devam edeceğini söyler. Dale, o güne kadar giydiği kampçı kıyafetini, hapishanedeki diğerleri gibi mahkûm kıyafeti ile değiştirir ve Rick'e, hapishanedeki hücreleri aramada yardımcı olmaya başlar. Rick ve Dale, daha sonra hapishanenin jeneratörüne ulaşır. Dale daha sonra, babaları komadayken Allen'ın çocukları Ben ve Billy ile ilgilenmeye başlar. Grupta işler ters gitmeye başlayınca Dale, Tyreese ve Hershel ile birlikte bir liderlik konseyi kurar. Konsey, Rick'in kötü liderliği gerekçesiyle Rick'in liderliğini elinden alır. Dale ve Andrea bir süre sonra Donna ve Allen'ın öksüz çocukları Billy ve Ben'in sorumluluklarını üstüne alır.

Bir süre sonra Lori'nin doğum sancıları başlar. Jeneratörü çalışmaya devam ettirmek için Dale ve Billy, araba parkına benzin almaya gider. Bu sırada Dale, bir zombi tarafından ısırılır ancak hapishaneden onu kurtarmaya gelen kişiler tarafından kıl payı kurtarılır. Grup, onu derhal hapishaneye geri getirir ve virüsün yayılmasını engellemek için Dale'in bacağını keser ve Dale'in bir zombiye dönüşmesinin önüne geçilmiş olur. Hapishanede işler yeniden yoluna girmektedir ve Dale, Andrea'nın, kendisinden daha genç olan ve sağ ayağını kullanabilmesinden ötürü Tyreese'den hoşlanmaya başladığını düşünür. Tyreese ve Andrea, Dale'in kesik bacağının yerine ahşap bir sopa yerleştirir. Dale, Tyreese'den kendisini Andrea ile yalnız bırakmasını ister ve bunun üzerine Andrea, Dale'i daima seveceğini söyler. Aynı gün ilerleyen saatlerde Vali ve Woodbury sakinleri hapishaneye saldırır. Dale ve Andrea, ne olursa olsun ikizleri koruyacaklarına yemin eder. Saldırı sırasında Dale, yaralı Andrea ile ilgilenir ve onu, Billy ve Ben'i korumak adına Glenn ve Maggie ile geçici bir süreliğine hapishaneden uzaklaştırır.[6]

Dale, Andrea, Maggie, Glenn, Sophia ve ikizler, Hershel'in çiftliğine yerleşirler. Dale, hayatının geri kalanını orada huzur içinde geçirmeyi planlamaktadır. Dale'in Rick'e olan güvensizliği had safhaya ulaşmıştır. Abraham, Rosita ve Eugene isimli üç yabancının gelişi[7] Dale'i, Washington, DC.'ye ulaşmaya yeltendirir ancak Ben, Billy'i öldürdüğünde ve Carl, Ben'i vurduğunda olaylar yeniden sarpa sarar.[8] Acısından dikkati dağılan Dale, bir zombi saldırısı sırasında kontrolünü kaybeder ve ısırılır. Andrea'nın daha fazla acı çekmesini engellemek adına ısırık izini gizleyen Dale, o gece karavandan ayrılarak ormana doğru giderek kayıplara karışır. Dale, ormanda gizemli Avcıların saldırısına uğrar. Dale uyandığında, Chris kendisini tanıtır ve Dale'e onu parça parça yemeye başladıklarını söyler. Ancak bu durumda son gülen Dale olacaktır, zira Dale, halihazırda aylakların virüsünü kapmıştır ve bu hastalığı avcılara bulaştırmayı ummaktadır. Duyduklarına sinirlenen avcılar, Dale'i döverler ve kusarak içlerindeki virüsü vücutlarından atmaya çalışırlar.[9] Avcılar daha sonra Dale'in kendinden geçmiş bedenini Gabriel'in kilisesinde bırakarak onu bir yem olarak kullanmayı hedeflerler.

Dale, hayatta kalmayı başaran diğerleri tarafından kiliseye taşınır ve bir yatağa yatırılır. Yatağında ölmek üzere olan Dale, ısırığını neden Andrea'dan sakladığını açıklar ve Rick ile arasını düzeltir. Dale, grubun verdiği kayıplar için Rick'i suçlamanın kolay olduğunu ancak bu mantıkla hayatta kalanların da hayatta kalmayı başardıkları için Rick'i suçlamaları gerektiğini söyler. O gece, Dale hayatını kaybeder ve Andrea onu başından vurarak Dale'in yeniden bir aylak olarak canlanmasının önüne geçer. Grup daha sonra Dale'in cesedini kilisenin önüne gömerken Rick, Dale'in belki de gruptaki en güçlü eleman olduğunu ve insanlığını sonuna kadar korumayı başardığını düşünür.[10]

Dale'in ölümü Andrea üzerinde derin etkiler bırakır. Andrea, Dale'in anısına sık sık onun balıkçı şapkasını takar. Andrea'nın tuttuğu yas, bir süre sonra Dale'in şapkası ile konuşmasına ve onunla öteki tarafta yeniden buluşabilmeyi ummasına yol açar. Ancak bir süre sonra Andrea, bunun gerçekleşmeyeceğini fark eder ve tutmaya devam ettiği yası, kendisini bir süre sonra Rick'in kollarına bırakır.

Televizyon dizisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dale Horvath, televizyon dizisinde Jeffrey DeMunn tarafından canlandırılmıştır.

1. sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Dale (sürekli bir balıkçı şapkası takarken görüntülenir), emekliliğini karısı Irma ile birlikte karavanlarında ülkeyi gezerek geçirmeyi planlamaktadır ancak karısı bunu gerçekleştiremeden hayatını kaybeder. Kendi başına seyahat eden Dale, zombi salgını sırasında Andrea ve Amy ile karşılaşır ve onları yanına alır. Zaman geçtikçe Andrea ve Amy ile yakınlaşan Dale'in kurduğu bu arkadaşlık, onun Irma'nın ölümünü unutmasına yardımcı olur. Birinci sezon boyunca Dale, kendi kendine yetebilen bir adam portresi çizerken, gruptaki dinamiklerin değişmesini dikkatle izlemektedir. Dale ayrıca gruba pek çok farklı alanda yardımcı olarak onların içinde bulunduğu durumu iyileştirmeye çalışır. Dale ilk olarak dizinin "Days Gone Bye" isimli bölümünde belirir. Bu bölümde Dale, Amy ile birlikte Atlanta'nın kırsal kesimindeki bir kampta görünür ve grup, Rick'in telsiziyle yaptığı çağrıları duyar. "Guts" isimli bölümde Dale, kampı karavanının çatısında gözetleme yaparak korur ve Lori yemek ararken Carl'a gözkulak olur. Dale daha sonra T-Dog'un Atlanta'daki grubun geri kalanı hakkında yaptığı telsiz çağrısını duyar. "Tell it to the Frogs" isimli bölümde Dale, kampa geri dönmeyi başaran Rick ve diğerleri ile tanışır ve Glenn'e çaldığı bir arabanın parçalarını sökmesinde yardımcı olur. "Vatos" isimli bölümde Dale gezinirken Jim'in açıklanamayacak bir şekilde çukurlar kazmaya başladığını görür ve Shane, Lori ve diğerlerini çağırarak onunla konuşmasını ister. Jim o çukurları neden kazdığını açıklayamaz ancak onları sadece gördüğü bir rüya sebebiyle kazdığını söyler. Daha sonra kamp aylakların saldırısına uğrar ve Amy, kamptaki diğer bazıları ile birlikte öldürülür. Jim daha sonra rüyasını ve çukurları neden kazdığını hatırlar: Ölüleri gömmek için. "Wildfire" isimli bölümde, Daryl ve Dale, Jim'in bir aylak tarafından ısırıldığını gördükten sonra onu öldürmek ister ancak Rick onları durdurur. Dale, kardeşinin ölümünden sonra yas tutan Andrea'yı rahatlatmak amacıyla ona ve kardeşine bakmaktan ne kadar büyük bir zevk duyduğunu söyler. Dale daha sonra Shane'in Lori'ye olan sevgisinden ötürü Rick'i öldürme girişimine tanıklık eder ancak bundan gruptaki diğerlerine bahsetmez. Grup daha sonra HKM'ye doğru yola koyulur ve yolda Dale'in karavanı bozulduğunda, Jim kendi isteğiyle gruptan ayrılır. "TS-19" isimli bölümde grup, HKM binasını güvenli bulurlar ancak daha sonra binanın enerjisinin tükendiğinde kendisini yok edecek şekilde tasarlandığını öğrenirler. Dale, Andrea'nın HKM'den ayrılmayı reddetmesi üzerine Andrea ile birlikte HKM'de kalıp ölmeye razıdır ancak daha sonra Andrea, her ikisinin de hayatını kurtarmak için orada kalmaktan vazgeçer ve ikili binadan kurtulmayı son anda başarır.

2. sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci sezonun "What Lies Ahead" isimli ilk bölümünde Dale, Andrea'nın kendisini öldürme girişiminden sonra onun iyiliğinden endişe etmektedir ve bu sebeple ona silahını geri vermez. Aynı zamanda Carol'ın kayıp kızı Sophia'nın arama çalışmalarına da son derecede önem verir zira bu durum, dizide, Dale'in gruba karavanının bozulduğu hakkında yalan söyleyerek grubun Sophia'yı aramaya daha çok zaman ayırmasına teşvik etmesi ile gösterilir. "Bloodletting" isimli bölümde Dale, T-Dog'un bir kan enfeksiyonuna yakalandığına inanmaktadır ve onun için antibiyotik aramaya koyulur. Daryl bir süre sonra kardeşi Merle'nin uyuşturucu çantasında yer alan antibiyotikleri ona getirir. "Save the Last One" isimli bölümde Andrea, Dale'e, kendisinin artık intihar eğiliminde olmadığını kanıtlar ve bunun üzerine Dale, ona silahını geri verir. "Cherokee Rose" isimli bölümde Dale ve grubun geri kalanı Hershel'in çiftliğine ulaşır ve grup orada bir kamp kurar. Dale, bir su kuyusuna düşmüş aylağı kurtarmak için gruba yardımcı olur ancak işler planlandığı gibi gitmez. "Chupacabra" isimli bölümde Andrea, Daryl'i bir aylakla karıştırır ve Dale'in uyarılarına rağmen onu silahıyla vurur. "Secrets" isimli bölümde Dale'in Shane'e duyduğu güvensizlik, Shane'in gün geçtikçe artan pervasız davranışları ve gruptaki diğerlerinin (muhtemelen özellikle Andrea'nın) üzerindeki tehlikeli etkiden dolayı artar. Dale, Shane ile bir tartışmaya girer ancak Shane, Dale'i tehdit eder. "Pretty Much Dead Already" isimli bölümde Dale, grubun silahlarını saklamaya çalışır ancak Shane onu bataklıkta yakalayarak Dale'in Shane'i silahıyla vuracağı blöfüne rağmen Shane, silahları geri almayı başarır. Çiftliğe silahlarla birlikte geri dönen Shane, Hershel'in aylakları sakladığı samanlığın kapılarını açar ve gruptaki diğerleri ile birlikte samanlıktan çıkan aylakları birer birer öldürür. "Nebraska" isimli bölümde Dale, Shane'i izlemeye devam etmektedir ve Lori'yi, Shane'in Otis'i öldürmüş olabileceği konusunda uyarır. "Triggerfinger" isimli bölümde Dale, Andrea'ya, Shane'in tehlikeli biri olduğunu düşündüğünü söyler ancak Andrea ona inanmaz. "Judge, Jury, Executioner" isimli bölümde Dale, dışarıdan getirilen birisinin kaderine karar vermeye çalışırken Shane ile arasındaki sorunları bir kenara bırakır. Ne kadar uğraşırsa uğraşsın, grubun bu yeni gelen kişiyi öldürmek istemesinin önüne geçemez ve grubun "en güçlü olan ayakta kalır" düşüncesinden tiksinir. Dale o gece çiftlik civarında yürüyüşe çıkar ve bir aylağın saldırısına uğrar. Çok derin bir yara alan Dale'in hayatı Daryl'in başına sıktığı bir kurşunla sona erer ve görünüşe göre Dale, Daryl'in bu kararını destekler niteliktedir zira Daryl kendisine doğru silahını doğrulturken Dale başını Daryl'a doğru uzatır. (Wildfire isimli bölümde Dale, Rick'in "Biz yaşayanları öldürmeyiz" sözünün aksine, Daryl'in, daha önce bir aylak tarafından ısırılmış ancak henüz ölmemiş olan Amy ve Jim'in hayatlarına son vermesi kararını desteklemişti.)

Gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu alımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Jeffrey DeMunn, The Walking Dead dizisinin birinci bölümünde Dale karakteri ile diziye katılır.[11][12][13] DeMunn, dizinin oyuncu kadrosuna seçilene kadar Frank Darabont'un neredeyse tüm filmlerinde yer almıştır.[14][15] The A.V. Club yazarı Leonard Pierce, "Guts" incelemesinde Dale'in karavanının grubun aktivitelerinin merkezinde olduğuna dikkat çekmiştir.[16] Pierce, "Tell it to the Frogs" incelemesinde, kampta olanlar hakkında "grubun sinirleri çok gerginken sadece Dale dirayetini korumayı başarıyor. Bir ateşin kıvılcımı gibi önemsiz şeyler kimsenin birbirine sesini yükseltmemesine rağmen sözlerinin ardında cinayet arzusu yattığı hissediliyor." yorumunda bulunmuştur.[17] The Grand Rapids Press yazarı John Serba'nın "Vatos" incelemesinde Serba, Dale'in kamp ateşi çevresinde yaptığı, Faulkner'i yorumlayarak kendisinin zamanı takip ettiği konusunda "etkili konuşmanın" bölümün en akılda kalan sahnelerinden biri olduğuna dikkat çekmiştir.[18] "Wildfire" incelemesinde Leonard Pierce, Dale'in Shane'e silahını doğrulttuğu sahne hakkında "Dale bunun ne kadarını gördü ve bu sebeple Shane'e olan güvenini ne kadar kaybetti, bu soruların cevabı halen bilinmiyor." yorumunda bulunmuştur.[19] Pierce, birinci sezonun "TS-19" isimli final bölümü incelemesinde "Dale ile Andrea arasındaki ilişkinin derinleştiğini söyleyebilirsiniz ancak bu yakınlaşma o kadar çabuk gerçekleşti ki, sanki formalite icabı yapılmış havasını verdi" yorumunda bulunmuştur.[20] HitFix yazarı Alan Sepinwall, Dale'in Andrea'nın kendini bırakarak intihar etmemeye ikna ettiği çalıştığı sahnede Jeffrey DeMunn ve Laurie Holden oyunculuklarını "mükemmel" bulduğunu dile getirmiştir. Ancak, Dale Andrea ile birlikte kalırken kimsenin Jacqui için çaba sarf etmediğine dikkat çekmiş, dizide zaten o güne kadar Jacqui'nin karakter gelişimine yönelik herhangi bir girişim olmamasını ve Jacqui'nin diziye sırf gruptan birisi Jenner ile birlikte ölebilsin diye dahil edildiğine inandığını belirtmiştir.[21]

Diziyi ikinci sezonundan önce terk eden Frank Darabont, ikinci sezonun ilk bölümünde Dale'in Andrea ve Amy ile nasıl tanıştığını gösteren geçmişten bir sahne ile açmayı planladığından bahsetmiştir.[22] The Washington Post yazarı Hank Stuever, ikinci sezonun "What Lies Ahead" isimli açılış bölümünde, Dale'in gruba karavanın radyatörünü tamir ettiğini söylemekte acele etmeyerek grubun Sophia'yı arama çalışmalarına odaklanacaklarını düşünmesini, dizinin özünde ne olduğuna güzel bir örnek olarak şu şekilde gösterir: "dünya mahvolmuş ve her bir bölüm sanki herkesin kaçınılmaz sonunu görmezden geliyormuş gibi gösteriyor".[23] The A.V. Club yazarı Zack Handlen, Dale'in karavanının bozuk olduğu hakkında söylediği yalan hakkında "mükemmeldi, zira bu kimsenin beklemediği bir şey olmasına rağmen karakterle örtüştü ve bu da Dale karakterini daha sevilebilir bir karakter haline getirdi" yorumunda bulunmuştur.[24] Handlen, Andrea'nın Dale'in HKM'de yaptıkları hakkında tartıştığı sahne hakkında ise "her iki karakter için dopdolu bir sahneydi. Andrea halen ölmesine izin verilmesi gerektiğini düşünüyor ve Dale (bu sırada muhtemelen programın en iyi karakteri) eğer mümkünse dizide kimsenin ölmesine izin vermiyor. Kimin haklı kimin haksız olduğunu bize söylemiyor ancak Andrea'nın haklı çıkmasına neden olabilecek pek tez unsur sunuyor. Bu tezler programın ilerleyen bölümlerinde pek çok karakterinde başını ağrıtacak: Bu cehennemde artık hayatta kalmaya değer mi?"[24] The Atlantic yazarı Scott Meslow'un "Bloodletting" incelemesinde Meslow, Andrea ve Dale arasında Dale'in Andrea'nın kendisini öldürme kararına saygı göstermemiş olması üzerine tekrar tekrar yaptıkları kavganın artık rahatsız edici hale geldiğini şu sözlerle dile getiriyor: "İki karakter durmadan kavga etti ve sürekli aynı şeyleri söyledi—"Ben senin hayatını kurtardım"a karşı "bu benim kararımdı"— dört ya da beş farklı şekilde yansıttılar."[25] The Daily Telegraph yazarı Catherine Gee, Hershel'in diziye katılmasını olumlu buldu ve bu konu hakkında "zeki ve yaşlı delikanlı Hershel'in (veteriner), halihazırda dizide var olan zeki ve yaşlı delikanlı Dale'e rakip olarak katılmasını olumlu buluyorum." açıklamasında bulundu.[26] The Baltimore Sun gazeteci yazarı Andrew Conrad, "Save the Last One" incelemesinde ve Dale ile Andrea arasındaki ilişki hakkında "otoriter bir babanın soğuk kızı ile arasındaki ilişki" yorumunda bulunmuştur.[27] "Cherokee Rose" isimli bölümün incelemesinde Conrad, "en iyi kucaklaşma"nın Rick ile Dale'in yeniden bir araya geldiğinde ortaya çıktığı yorumunda bulunmuştur.[28] Entertainment Weekly yazarı Darren Franich, Dale'in su çukurundaki zombinin, virüsün içme suyuna bulaşmadan çıkarılması için gösterdiği çabayı gereksiz bularak "Şişmiş, iltihaplı bir zombinin birkaç aydır içinde bulunduğu su kuyusunu halihazırda enfekte etmemiş olmasını anlamıyorum, ama sanırım suyu kaynatarak virüsü sudan temizleyebilirsiniz." açıklamasında bulunmuştur.[29]

Shane'in "Secrets" isimli bölümde muhtemelen iki aşk üçgeni arasında kalmış olması hakkında Robert Kirkman, "Dale ile Andrea arasındaki ilişki, çizgi roman serisindekinin aksine henüz patlak vermiş değil. Ancak aralarında bir şeylerin olduğu kesin. Eğer aranızda bir ilişki varsa, Shane bunu mahvetmek isteyecektir." açıklamasında bulunmuştur.[30] Eleştirmenler, Shane ile Andrea arasındaki ilişkinin yanı sıra Dale'in Shane ile olan atışmasının yer aldığı sahneyi olumlu karşıladılar. The Atlantic yazarı Scott Meslow, Andrea ila Dale çiftinin ilişkisini pek muhtemel bulmasa da, bu konu hakkında "Kıyamet sonrası arada bir gerçekleşen randevulaşma hakkında söylenecek bir şey var. Andrea ve Dale arasında kesinlikle bir şeyler dönüyor." yorumunda bulunmuştur. Meslow, Shane ile Andrea arasındaki randevulaşmayı örtbas etmek için Dale ile Andrea arasındaki yakınlaşmanın gösterildiğini savunmuş, daha önce Shane ile Andrea arasındaki yakınlaşmanın bir yere varmayacağını da öngörmüştü.[31] Cinema Blend için yazan Nick Venable, "Dale'in, herkesin işine burnunu sokan zeki ve yaşlı delikanlı olması dışında herhangi bir karakter özelliğine sahip olmayışı, bana göre onun bir sonraki adımını önceden tahmin edilemez kılıyor ve bu durum, onu, Shane'in son derecede vahşi bencilliği kadar ilginç kılabilir." yorumunda bulunmuştur.[32] Digital Spy yazarı Morgan Jeffrey, Shane'in halen ilginç bir karakter olmaya devam ettiğini belirterek, onun hakkında "Onu yeniden sevmeye daha henüz başladığımız anda Shane Otis'i gözünü kırpmadan öldürdü. Ve bu durum daha da devam edecekmiş gibi görünüyor. Shane, zavallı Dale'i tehdit etmeye ve düşüncesiz Andrea ile kaçamak yapmaya devam ediyor." açıklamasında bulundu.[33]

Robert Kirkman, Dale'in "Pretty Much Dead Already" isimli bölümde tüm silahları saklama planının berbat bir plan olduğu yönündeki olumsuz eleştirilere cevaben: "Kimse mükemmel değildir. İnsanların hata yapabileceğini dünyaya gösterebilmek çok önemlidir. Dale bunu yaparken tümüyle iyi niyetliydi ve çok daha kötü sonuçlanabilecek olayların önüne geçmek istedi. Ama bu pek akıllıca değildi."[30] Kirkman'ın Dale ile Andrea arasındaki ilişki hakkında da söyleyecekleri vardı: " Bu çok incelikli bir ilişki ve gelecek bölümlerde de bu ilişki üzerinde çalışmaya devam edeceğiz. Andrea'ya karşı babacan bir tavrı var ancak kimi zaman Andrea'ya karşı baskıcı bir hal alabiliyor ve onun bu tutumu, Andrea'yı kendisinden uzaklaştırdı. Andrea da Dale'in yaşadıklarını ve onun verdiği kararları neyin etkileyip etkilemediğini de anlamak zorunda."[34] The A.V. Club yazarı Zack Handlen, Dale ile Shane arasındaki atışmanın, bölümün sonunu daha heyecanlı bir hale getirmek için yazarlar tarafından diziye eklendiğini düşündüğünü belirtmiştir.[20] New York yazarı Starlee Kine "Dale, Shane'e 'Bunların bizi güvende tutacağını düşünüyor musun?' diye sorarken ne düşünüyordu? Sanki Dale annesinin sakladığı sigaralarını bulmuş da onun iyiliği için ondan sigaraları gizliyor."[35] HitFix yazarı Alan Sepinwall, bu konu hakkında "Silahları saklamanın kimseye bir yararı olmayacaktı. Bu durumda Shane'in kendisini takip etmiş olduğu için şanslı." yorumunda bulunmuştur.[21] Time yazarı Nate Rawlings "Dale, zeki ve yaşlı bir delikanlı olmaktan çıkıp herkesin işine burnunu sokan biri haline geldi. Shane ise silahları geri istediğinde iki ayağı bir pabuca girdi." yorumunda bulunmuştur.[36] Los Angeles Times "eğer Shane'i vurmuş olsaydı, çiftlikteki katliamın da muhtemelen önüne geçmiş olurdu." yorumunda bulundu.[37] The Grand Rapids Press yazarı John Serba, Dale ile Shane arasındaki gerginliğin gereksiz olduğunu düşündüğünü belirtti.[18]

Digital Spy yazarı Morgan Jeffrey, Bernthal'ın "Nebraska" isimli bölümdeki performansını beğendiğini belirtirken[33] MTV'den Josh Wigler, DeMunn ile birlikte olduğu sahneyi kutladı. Wigler, konu ile ilgili olarak "Jon Bernthal ve Jeffrey DeMunn, muhtemelen The Walking Dead dizisindeki en iyi oyuncular. İkilinin arasındaki giderek yükselen gerginlik, son birkaç bölümün en iyi sahneleri. 'Nebraska'nın da bundan bir farkı yoktu." yorumunda bulundu.[38] The A.V. Club yazarı Zack Handlen "Triggerfinger" incelemesinde "Dale bir süredir iyi gidiyordu, ancak şimdi Shane'i gruptan atmaya çalışıyor ve yapabileceği tek şey bu." açıklamasında bulundu.[39]

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Dale, grubun moral merkezi haline geldi, özellikle "İnsanlığımızı elden bırakmayalım" dediği bölümde, Rick'in son zamanlarda verdiği kararlara karşı çıkan tek karakter o. Dale'i kaybetmek grup için büyük bir anlam ifade ediyor. Dale'in ölümü, ileriki bölümlerde pek çok şey ifade edecek. Bana soracak olursanız onun ölümünün zamanı gelmişti ve bunun sonucunda olacak olan olaylar sebebiyle Dale ve Andrea arasındaki ilişkiye bir son vermiş olmamıza değeceğini göreceksiniz.

—Robert Kirkman[40]

"Judge, Jury, Executioner" isimli bölüm, bir aylak tarafından saldırıya uğrayan Dale'in ölümüne sahne oluyor. Yazar Robert Kirkman Dale'in insanlığı ve ahlakı resmeden bir karakter olduğunu düşündüğü için, "Judge, Jury, Executioner" isimli bölümün büyük bir kısmı grupta giderek azalan ahlâki değerlere odaklanıyor.[41] Kirkman, Dale'in ölümünün çok önemli olduğunu söyleyerek The Walking Dead dizisinin gelecek bölümleri için bir dönüm noktası olduğuna işaret etti.[41] "Dale karakteri dizi için çok büyük bir önem ifade ediyordu. Grubun ahlâki değerlerini yönlendiriyordu. Dale, herkesten daha çok, gruptakilere yeni dünyanın şekillenmesinde oynadıkları rolü hatırlatıyor ve onların yaptıklarını takip ediyordu. Onun kaybı, gruptakiler için çok şey ifade edecek ve dizinin ilerleyen bölümlerinin daha karanlık bir hal almasına yol açacak."[41] Kirkman, DeMunn'ın oyuncu ekibinden çıkarılmasını da zor bulduğunu belirterek, konu ile ilgili olarak "Jeffrey DeMunn'ın gittiğini görmek bizi gerçekten üzdü. Özellikle son iki sezondur bize çok şey verdi. Onunla çalışmak ve onu tanımak mükemmeldi. Onu kesinlikle özleyeceğiz." yorumunda bulundu.[41]

Televizyon dizisinin aksine Dale, çizgi roman serisinde en uzun süre yaşayan karakterlerden biriydi. Çizgi roman serisinde Dale, Andrea ile cinsel bir ilişki içerisindeydi. Kirman, Dale'in televizyondaki karakterini çizgi romandakinden ayırmanın yazarlar için gerekli olduğunu ileri sürdü:[40] "Daha önce pek çok kez dizinin çizgi roman ile arasındaki farklılıktan duyduğum memnuniyeti dile getirdim. Dale ile Andrea arasındaki ilişki gibi daha pek çok hikayeyi televizyon dizisine dahil etmeyeceğiz. Eğer hikayenin o kısmını gerçekten öğrenmek istiyorsanız, çizgi romanı okuyabilirsiniz ve ben bunu kesinlikle tavsiye ediyorum. Dizi daima farklı olmaya devam edecek ve Dale'i öldürme kararı, kolay alınmış bir karar değildi."[40]

Dale'in ölümü eleştirmenler tarafından olumlu karşılandı. Eleştirmenler, Dale'in öldüğü sahneyi dehşet verici ve duygusal buldu. The Atlantic yazarı Scott Meslow, bu ölüm yüzünden The Walking Dead dizisinin artık daha karanlık ve şeytani bir düşünceye sahip olduğunu söyledi. Meslow, "Genel olarak bakıldığında Dale'in ölümü, dizideki genel ahlâki değerlerin de ölümünü simgeliyor ve diziyi daha cani ve daha karanlık bir hale getiriyor. Dale, hayatta kalmayı başaran diğerlerinin aksine, hayatta olduğu süre boyunca insanlığını korumayı başardı ve öldükten sonra bile ahlâksız ve insanlık dışı biri olarak geri gelmeyi kabul etmedi. Daha iyiye gitmesi mümkün olmayan bir dünyada Dale'in ölümü, işlerin daha da kötüye gideceğinin bir kanıtı." olduğu iddiasında bulundu.[31] Los Angeles Times yazarı Gina McIntyre, benzer görüşlere sahipti: "Dale'in çektiği acılara son vermek için onu öldürme sorumluluğu Daryl'e kaldı ki bu gerçekten çok kötü bir sorumluluk. Sürekli olarak neyin doğru olduğu konusunda diğerlerini uyaran Dale olmadan, zombilerin istila ettiği bu dünyanın geleceğinden korkuyorum."[37] Zack Handlen ve Calgary Herald yazarı Kimberly Potts, Dale'in öldüğü sahnenin dizinin en şaşırtıcı sahnelerinden birisi olduğu görüşündeydi.[20][42] Wetpaint yazarı Molly Friedman ise, bu muhteşem saldırıya perçinlendiğini ve grubun geri kalanı arkadaşların yavaş ve acı içindeki ölümlerini izlerken kendisinin bu sahneyi büyük bir üzüntüyle izlediğini söyledi.[43] Handlen, Dale'in ölüm sahnesi ile ilgili olarak: "Son derecede şaşırtıcı bir sahneydi, özellikle de sahnedeki vahşet ve Dale'in o sırada yüzünün aldığı şekil inanılmazdı. Dizinin ihtiyacı olan sahneler de bu. Dizide son zamanlarda kimse panik halinde değil."[20] Newsday yazarı Verne Gay, sahneyi "vahşi" olarak tanımladı ve DeMunn'ın dizideki varlığının olmayışının ilerleyen bölümlerde daha da hissedileceğini söyledi.[44] Ancak io9 yazarı Cyriaque, dizinin yazarlarının Dale'i daha saygıdeğer bir biçimde diziden çıkarmaları gerektiğine inandığını belirtti.[45] Time yazarı Nate Rawlings, bir aylağın Dale'in ölümüyle sonuçlanan saldırısının, bu sahnenin yer aldığı bölümün adı Judge, Jury, Executioner (TürkçeYargıç, Jüri, Cellat) ile doğrudan bir ilişkisi olduğunu, zira zombinin Dale'in karnını feci bir şekilde yararak iç organlarını dışarı çıkardığı sahnede izleyicilere zombilerin hem birer yargıç, hem birer jüri hem de özellikle bu sahnede cellatların en canisi olduğu hatırlatıldığına vurgu yaptı.[36] Her ne kadar Dale'in ölümüne şaşırığını belirtse de IGN yazarı Eric Goldman, bölümün başlarında Dale'in karakter gelişiminin tiksindirici olduğu görüşündeydi.[46] Handlen, Carl Grimes'ın karakter gelişiminin daha istikrarlı olduğu görüşündeydi ve bölümdeki benzer gelişimler hakkında "Carl'ı bölümün hikayesini tamamlamak için kullanmanın ve onu Dale'in ölümünden kısmen sorumlu tutmanın memnuniyet verici bir düzeni var ve bu, Rick ve grubun verdiği kararların olası sonuçları hakkında en ufak bir fikirlerinin olmadığını da bize gösteriyor" yorumunda bulundu.[20] Paste dergisi yazarı Josh Jackson, Carl'ın Dale'in ölümüne verdiği tepki hakkında, dizinin giderek daha karanlık bir hal almasına rağmen Carl'ın halen bir çocuk olduğunu fark ettiğini gösterdiği yorumunda bulundu.[47]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Walking Dead #3 (Aralık 2003)
  2. ^ The Walking Dead #5 (Şubat 2004)
  3. ^ The Walking Dead #8 (Mayıs 2004)
  4. ^ The Walking Dead #10 (July 2004)
  5. ^ The Walking Dead #12 (Eylül 2004)
  6. ^ The Walking Dead #45 (Aralık 2007)
  7. ^ The Walking Dead #53 (Mayıs 2006)
  8. ^ The Walking Dead #61 (Mayıs 2009)
  9. ^ The Walking Dead #65 (Eylül 2009)
  10. ^ The Walking Dead #66 (Ekim 2009)
  11. ^ Lowry, Brian (31 Ekim 2010). "The Walking Dead". Variety. 13 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2012. 
  12. ^ "New Casting for 'The Walking Dead'". Bloody Disgusting. 12 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2012. 
  13. ^ "Jeffrey DeMunn Joins The Walking Dead". Dreadcentral.com. 12 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2012. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2014. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2014. 
  16. ^ Pierce, Leonard (7 Kasım 2010). "Guts". The A.V. Club. 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2013. 
  17. ^ Pierce, Leonard (14 Kasım 2010). "Tell It To The Frogs". The A.V. Club. 29 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2013. 
  18. ^ a b Serba, John (21 Kasım 2010). "'Walking Dead' postmortem: poignant moments buffer zombie attacks in episode 4, 'Vatos'". The Grand Rapids Press. Dan Gaydou. 28 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2012. 
  19. ^ Pierce, Leonard (28 Kasım 2010). "Wildfire". The A.V. Club. 1 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2013. 
  20. ^ a b c d e Pierce, Leonard (5 Aralık 2010). "TS-19". The A.V. Club. The Onion. 4 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2012.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "av" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  21. ^ a b Sepinwall, Alan (6 Kasım 2010). "'The Walking Dead' - 'TS-19': Paradise lost?". HitFix. 19 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2012.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "hit" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  22. ^ Hibberd, James (9 Ocak 2012). "Frank Darabont's epic, rejected plan for 'Walking Dead' season 2 revealed?". Entertainment Weekly. Time, Inc. 2 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  23. ^ Stuever, Hank (14 Ekim 2011). "'The Walking Dead' comes back to life for second season on AMC". The Washington Post. ISSN 0190-8286. 20 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2011. 
  24. ^ a b Handlen, Zack (17 Ekim 2011). "What Lies Ahead". The A.V. Club. The Onion. 30 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2011. 
  25. ^ Meslow, Scott (23 Ekim 2011). "'The Walking Dead' Lurches On, Unevenly". The Atlantic. Atlantic Media Company. 10 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2011. 
  26. ^ Gee, Catherine (29 Ekim 2011). "The Walking Dead: Bloodletting, FX, review". The Daily Telegraph. Londra, Birleşik Krallık: Telegraph Media Group. ISSN 0307-1235. OCLC 49632006. 2 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2011. 
  27. ^ Conrad, Andrew (30 Ekim 2011). "'The Walking Dead' recap: Episode 203, 'Save the Last One'". The Baltimore Sun. Tribune Company. 4 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2011. 
  28. ^ Conrad, Andrew (6 Kasım 2011). "'The Walking Dead' recap: Episode 204, 'Cherokee Rose'". The Baltimore Sun. Tribune Company. 1 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2012. 
  29. ^ Franich, Darren (6 Kasım 2011). "'The Walking Dead' recap: Sending Our Love Down the Well". Entertainment Weekly. Time Inc. 2 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2012. 
  30. ^ a b Collis, Clark (21 Kasım 2011). "'The Walking Dead': Writer Robert Kirkman talks about tonight's episode and teases next week's 'shocking' finale". Entertainment Weekly. Time, Inc. 2 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2012.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "ent2" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  31. ^ a b Meslow, Scott (21 Kasım 2011). "On 'The Walking Dead,' Love in the Time of Zombies". The Atlantic. Jay Leuf. 10 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2011.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Meslow" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  32. ^ Venable, Nick (21 Kasım 2011). "The Walking Dead Watch: Episode 7 - Secrets". Cinema Blend. 2 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2012. 
  33. ^ a b Jeffrey, Morgan (20 Kasım 2011). "'The Walking Dead': 'Secrets' recap". Digital Spy. 2 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2012.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "digi" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  34. ^ Goldberg, Leslie (27 Kasım 2011). "'The Walking Dead' Dissection: Robert Kirkman Talks Death and What's Ahead". The Hollywood Reporter. Prometheus Global Media. 7 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2012. 
  35. ^ Kine, Starlee (28 Kasım 2011). "The Walking Dead Recap: Finder's Fee". New York. New York Media. 31 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2012. 
  36. ^ a b Nate Rawlings (28 Kasım 2011). "Walking Dead Recap: Pretty Much Dead Already". Time. Time, Inc. 25 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "time" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  37. ^ a b McIntyre, Gina (28 Kasım 2011). "'The Walking Dead' recap: They shoot zombies, don't they?". Los Angeles Times. Tribune Company. 14 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2012.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "la" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  38. ^ Wigler, Josh (13 Şubat 2012). "'Walking Dead' Recap: 'Nebraska'". MTV (Viacom). 1 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2012. 
  39. ^ Handlen, Zack (19 Şubat 2012). "Triggerfinger". The A.V. Club. Onion Inc. 1 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2013. 
  40. ^ a b c Goldberg, Lesley (4 Mart 2012). "'The Walking Dead' Dissection: Robert Kirkman Spills on [Spoiler's] Death". The Hollywood Reporter. Prometheus Global Media. 29 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2012. 
  41. ^ a b c d Collis, Clark (5 Mart 2012). "'Walking Dead' exec producer Robert Kirkman talks about tonight's episode and that shocking [SPOILER!]". Entertainment Weekly. Time, Inc. 23 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2012. 
  42. ^ Potts, Kimberly (5 Mart 2012). "The Walking Dead: the most shocking death yet". Calgary Herald. Postmedia Network. 8 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2012. 
  43. ^ Friedman, Molly (5 Mart 2012). "The Walking Dead's Controversial Kill: What Did You Think of the Plot Twist?". Wetpaint. 16 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2012. 
  44. ^ Gay, Verne (5 Mart 2012). "'The Walking Dead:' In praise of Jeffrey DeMunn". Newsday. Cablevision. 2 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2012. 
  45. ^ Lamar, Cyriaque (5 Mart 2012). "On The Walking Dead, tragedy inadvertently makes for great comedy". io9. 2 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2012. 
  46. ^ Eric Goldman (5 Mart 2012). "The Walking Dead: "Judge, Jury, Executioner" Review". IGN. 22 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2012. 
  47. ^ Jackson, Josh (4 Mart 2012). "The Walking Dead: Review Judge, Jury, Executioner". Paste. Wolfgang's Vault. 2 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]