Isolation (The Walking Dead)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Isolation"
The Walking Dead bölümü
Bölüm no.4. sezon
3. bölüm
YönetmenGuy Ferland
SenaristRobert Kirkman
Yayın tarihi27 Ekim 2013 (2013-10-27)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Infected"
Sonraki →
"Indifference"
The Walking Dead (4. sezon) The Walking Dead bölümleri listesi

Isolation (TürkçeTecrit), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead 'in dördüncü sezonunun üçüncü bölümüdür. İlk olarak Birleşik Devletler'de 27 Ekim 2013 (2013-10-27)'te AMC'de yayımlanmış olup, Robert Kirkman tarafından yazılmış ve Dan Sackheim tarafından yönetilmiştir.

Bölümde, hapishanedeki durum kötüye gitmektedir zira grip virüsü hapishanede yayılmaya devam etmektedir ve hapishane sakinleri bu durumla baş etmeye çalışmaktadır. O sırada grup, Tyreese'nin (Chad Coleman) hastalığa yakalanmış iki kişinin yanmış cesedini bulmasının ardından bunu yapan hainin kim olduğunu aramaya başlar.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Hapishanenin iç avlusunda Tyreese (Chad L. Coleman), Rick (Andrew Lincoln), Carol (Melissa McBride) ve Daryl'a (Norman Reedus) kız arkadaşı Karen (Melissa Ponzio) ve arkadaşı David'in yanmış cesetlerini nasıl bulduğunu anlatmaktadır. Tyreese, Rick'ten bunu yapanı bulmasını ister. Rick, Tyreese'yi sakinleştirmeye çalışırken Tyreese kontrolünü kaybeder ve Rick ile Daryl'a saldırır. Bunun üzerine Rick de kontrolünü kaybeder ve Tyreese'ye vahşice saldırır ancak Daryl onları ayırır. Rick'in dövüş sonrası yaralanan elini sardıktan sonra Hershel Greene (Scott Wilson) ve hapishane konseyinin geri kalanları, Hücre Bloğu A'da virüsü kapmış olanları karantina altına almaya ve yaşlılarla çocukları ayırmaya karar verir. Tyreese'nin kız kardeşi Sasha (Sonequa Martin-Green), Glenn Rhee (Steven Yeun), Lizzie Samuels (Brighton Sharbino) ve hapishanenin doktoru Caleb Subramanian (Sunkrish Bala), grip virüsünü kapmışlardır ve karantinaya girmeye zorlanır. Hershel, yakınlardaki bir veteriner okuluna gidip oradan tıbbî yardım malzemeleri alınmasını önerir ve Daryl, Michonne (Danai Gurira) ve Bob Stookey (Lawrence Gilliard, Jr.) buna gönüllü olur.

Hastalığa yakalananları Hücre Bloğu A'ye götürdükten sonra Carol, grubun suyunun azaldığını fark eder ve bundan Rick'e bahseder ve ikili, bir sonraki gün su tankını temizleye karar verir. Rick dikkatli bir şekilde Tyreese'ye yaklaşır ve yaptıkları için ondan özür diler ancak Tyreese Rick'i görmezden gelir ve oradan ayrılır. Maggie Greene (Lauren Cohan), Glenn'in hastalığından kız kardeşi Beth'e (Emily Kinney) bahseder. Beth, tıpkı babasının söylediği gibi herkesin yapacak bir işi olduğunu söyler. Hershel, Carl'ın (Chandler Riggs) yardımıyla hastaların tedavisine yardımcı olacağını düşündüğü mürver ağacı meyvelerini toplar. İkili, zararsız iki aylakla karşılaşır ve Hershel Carl'dan onları öldürmemesini ister zira aylakların kendilerine bir zararı dokunmamaktadır. Hastalığa yakalanmış kişileri Karen'ın katilinden koruduktan sonra Tyreese, Sasha'ya veda eder ve tıbbî malzeme toplamak için Daryl'in grubu ile birlikte ayrılır. Ayrılırken Carol'dan Sasha'ya bakmasını ister ancak Tyreese oradan ayrıldıktan sonra Carol göz yaşlarına boğulur.

Maggie, babasının karantina bölgesine doğru ilerlediğini görür ve onu, Rick'in de desteğiyle, hastalığı kapma ihtimaline karşı uyarır.Hershel Maggie'ye oradakilerin hayatını her gün tehlikeye attığını ve artık yapılacak şeyin hayatlarını ne için riske atmaya karar vermek olduğunu söyler zira Hershel'in hazırladığı bitki çayının, hasta olanları kurtarma ihtimali vardır. Rick, cinayet alanını inceler ve kanlı bir el izine rastlar. Okula doğru yola giderken Daryl'in grubu arabanın radyosunda "Sığınak... Oraya ulaşanlar... Hayatta kalır..." kelimelerinin tekrar edildiğini duyar. Duydukları sebebiyle dikkati dağılan Daryl, oldukça kalabalık bir aylak sürüsüne çarpar ve bu durum, suratı asık Tyreese dışındakileri arabadan çıkmaya zorlar. Tyreese daha fazla bekleyemeyerek bir süre sonra arabadan çıkar ancak sayıca üstün olan aylakların saldırısına uğramaktadır ve bu durum, diğerlerini onu bırakmaya zorlar. Ancak Tyreese mucizevi bir şekilde sürüden kurtulmayı başarır ve diğerlerine katılır.

Rick, dikkatsizce hapishaneden çıkarak kendi başına su pompasını temizlemeye kalkan Carol'ı aylakların saldırısından kurtardıktan sonra ona hayatta kalan diğerlerini kurtarmak için neler yapabileceğinin gözünden kaçmadığını söyler ve ardından Carol'a Karen ve David'i öldürüp öldürmediğini sorar. Bir süre durakladıktan sonra Carol, "Evet" cevabını verir ve sessizce oradan uzaklaşır.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayınlandığı gece, "Isolation" 12.92 milyon izleyiciye ulaşmış ve 18-49 yaş aralığı izleyici kitlesinden 6.8 puan almıştır. Bölümün ulaştığı bu sayı, bir önceki bölümün toplam izleyici sayısından ve 18-49 yaş aralığından aldığı 7.1 puandan daha az olmasına rağmen aynı gece yayınlanan diğer tüm kablolu programları geride bırakmıştır.[1]

Eleştirel karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm eleştirmenlerden genel olarak olumlu yorum almış, eleştirmenleri çoğu dizinin şaşırtan sonuna ve Chad Coleman'ın performansına atıfta bulunmuştur. IGN için yazan Roth Cornet bölüme 10 üzerinden 8.8 puan vererek bölümün "mükemmel" olduğunu söylemiştir. Cornet, bölüme bu kadar yüksek puan vermiş olmasına gerekçe olarak bölümde, özellikle Carol ve Tyreese karakterlerinde görünen zengin karakter gelişimini göstermiştir. Cornet, "Carol'ın verdiği bu karar, onun hikayesinin geleceği için büyük bir potansiyele sahip ve artık onun da karakteri diğer pek çok karakter gibi karmaşık." yorumunda bulunmuştur. Cornet, bölümün odağının değişmesine ve bu bölümde pek çok ilginç hikâyenin oluşturulmasına, özellikle de Daryl'in grubunun arabanın radyosunda duyduklarına değinmiş; ve ileriki bölümlerde hikâyede bu tip öğeleri daha çok görmek istediğini belirtmiştir, zira radyodan duyulan bu gizemli ses, dizideki karakterlere yeni bir umut ışığı olacağına atıfta bulunmuştur. Darryl, Bob, Michonne ve Tyreese'nin sayıları oldukça kalabalık bir aylak sürüsünden kurtulmayı başarmalarını pek inandırıcı bulmadığını belirten Cornet, ayrıca Hershel'ın Carl'a kendilerine doğrudan saldırmayan aylakları öldürmemesi gerektiğini söylediği sahneyi de gereksiz bulmuş ve Carl'ın, Dale öldüğünde zararsız aylaklarla uğraşmaması gerektiğini öğrenmediğini söylemiştir.[3]

The A.V. Club yazarı Zack Handlen, bölüme, A'dan Z'ye kadar olan puanlama sisteminde B+ notunu vermiştir. Handlen, bu bölümde Carol'ın David ve Karen'ı öldürüp yakmasını inandırıcı bulmadığını dile getirmiş ve bu durumun, Carol'ın karakteri için son derecede sert bir değişim olmasından ve bıçaklar üzerine yapılan birkaç sohbetin bu değişimi karşılamadığından bahsetmiştir. Tyreese'nin karakter gelişimi hakkında ise Handlen, bölümdeki hikâyesinde bazı boşluklar olduğunu ve Tyreese'nin Rick'e gösterdiği aşırı tepkinin gereksiz olduğundan bahsetmiş, Glenn gibi ana karakterlerin hastalığa yakalandıktan sonra onların karantinaya alınarak izole edilmesi sahnelerinden övgüyle söz etmiştir. Başta Hershel olmak üzere dizideki bazı karakterlerin diğerlerinin hayatını kurtarmaya çalıştığını izlemenin güzel olduğunu belirten Handlen, hasta olanlara yardımcı olmak için her ne kadar sonuçları muhtemelen ölümcül olacak olsa bile kayda değer olduğundan bahsetmiş ve Hershel'ın bu tutumunun Carol'ın seçimlerinin tam zıddı olduğuna değinmiştir.[2]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bibel, Sara (29 Ekim 2013). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Wins Night, 'Talking Dead', 'Homeland', 'Boardwalk Empire', 'Witches of East End' & More". TV by the Numbers. 7 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2013. 
  2. ^ a b Handlen, Zack (27 Ekim 2013). "Isolation". The A.V. Club. 4 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2013. 
  3. ^ a b Cornet, Roth (27 Ekim 2013). "The Walking Dead: "Isolation" Review". IGN. 29 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2013.