Self Help (The Walking Dead)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Self Help"
The Walking Dead bölümü
Bölüm no.5. sezon
5. bölüm
YönetmenErnest Dickerson
SenaristHeather Bellson
Seth Hoffman
Yayın tarihi2 Kasım 2014 (2014-11-02)
Konuk oyuncular
  • Andrea Moore, Ellen Ford rôlünde
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Slabtown"
Sonraki →
"Consumed"
The Walking Dead (5. sezon)
The Walking Dead bölümleri listesi

Self Help (TürkçeKişisel Gelişim), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead'in beşinci sezonunun beşinci bölümüdür. İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde 9 Kasım 2014 (2014-11-09)'te AMC'de yayımlanan bölüm, Heather Bellson ve Seth Hoffman tarafından yazıldı ve Ernest Dickerson tarafından yönetildi. Bölüm, kiliseyi terk edip Washington'a doğru yola çıkan Abraham Ford, Eugene Porter, Rosita Espinosa, Tara Chambler, Glenn Rhee ve Maggie Greene'e odaklanmaktadır. Grup, yolculukları sırasında bir dizi sorunla karşı karşıya kalır. Bölümde Abraham Ford'un geçmişi ve onun Washington, D.C.'ye gitme isteği ele alınır.

Bölüm, eleştirmenler tarafından olumlu karşılanırken eleştirmenlerin çoğu, Michael Cudlitz'in duygu yüklü oyunculuğuna ve bölümün sonunda açığa çıkan yeni bilgiye atıfta bulundu. Bölüm, çizgi roman serisinin 12. Serisindeki olaylara yer vermektedir.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Abraham (Michael Cudlitz), Rosita (Christian Serratos), Tara (Alanna Masterson), Maggie (Lauren Cohan), Glenn (Steven Yeun) ve Eugene (Josh McDermitt), kilise otobüsünü kullanarak Washington, D.C.'ye doğru yol almaktadır. Rosita, Abraham'ın saçı ile oynarken, Maggie, Glenn'e; belki de Daryl'in kiliseye geri döndüğünü ve Rick ile diğerlerinin bir araç bularak kendilerini takip etmeye başladığını söyler. Küçük bir grup aylağı geçtikten sonra otobüsü kullanan Abraham, geçtikleri aylak sürüsüne dikiz aynasından bakarken dikkati dağılır. Birdenbire otobüsün altında bir patlama oluşur ve patlama sebebiyle ortaya çıkan duman, Abraham'ın görüş alanını keser. Önündeki terk edilmiş arabalara çarpmamak için direksiyonunu sert bir şekilde çeviren Abraham, otobüsün kontrolünü kaybeder ve otobüs ters döner. Kazanın çıkardığı ses, aylakların otobüse doğru gelmesine yol açar.

Grup, Abraham'ın önderliğinde otobüsü terk eder ve aylakları öldürür. Olanları korkuyla izleyen Eugene, az daha bir aylak tarafından ısırılmak üzere olan Tara'nın hayatını kurtarır. Grup, otobüsün içindeki malzemelerini toplayamadan otobüs alev alır. Eugene, kiliseye geri dönmeyi önerir ancak kiliseden sadece 25 kilometre uzakta olmalarına rağmen Abraham Eugene'e bağırır ve grubun Washington'a doğru gitmeye devam etmesi gerektiğini söyler. Glenn Abraham'ın yanına gider ve onun iyi olup olmadığını kontrol eder. Grup daha sonra yanlarında herhangi bir malzeme olmadan yaya olarak yollarına devam eder.

Aynı gece grup bir kütüphaneye sığınır. Rosita, Abraham'ın kazada aldığı yarasını sarar. Abraham daha sonra Glenn'e kaza sırasında kendisinin yanında olduğu için teşekkür eder ve ona, tüm bu olanların ardından hayatta kalmayı sadece güçlülerin başarabildiğini, kendilerinin de güçlü olmamış olmaları durumunda şu an yaşıyor olmayacaklarını söyler. Daha sonra Eugene, o sırada sevişmekte olan Rosita ve Abraham'ı gözetlemektedir. Eugene'i gözetlerken yakalayan Tara, Eugene'e kendi işine bakması gerektiğini söyler. Eugene, Tara'ya otobüsün yaptığı kazadan kendisinin sorumlu olduğunu, yola çıkmadan önce benzin deposuna kırılmış cam parçaları yerleştirdiğini itiraf eder. Tara, Eugene'e bunu neden yaptığını sorar. Eugene'in bu soruya verebildiği tek cevap, kendisinin kilisede kalmak istemesi olur ancak Tara'ya, Washington'a vardıklarında grubun artık kendisine ihtiyacı olmayacağı için kendisinin terk edileceğinden korktuğunu da söyler. Eugene'in söylediklerine şaşıran Tara, Eugene'in bu sırrını tutacağını söyler ancak Eugene'den grubu bir daha asla tehlikeye atmayacağı sözünü vermesini ister.

Ertesi sabah Rosita ve Maggie, kütüphanede bir gün daha kalarak dinlenmeyi ve aynı zamanda civarda malzeme aramayı önerir ancak Abraham, hâlen Washington'a gitmekte ısrarcıdır. Grup bir süre sonra bir itfaiye arabası bulur. İlk denemede çalışan araba, kısa bir süre sonra bozulur. Abraham arabanın motorunu kontrol ederken, itfaiye binasından çıkan bir grup aylak, gruba saldırır. Grup aylaklarla boğuşurken Eugene itfaiye arabasının üzerine çıkarak su hortumundan çıkan tazyikli su ile tüm aylakları öldürür. Abraham, Eugene'in bu yaptığından etkilenir.

Daha sonra, itfaiye aracı yeniden yolun orta yerinde bozulur. Glenn, rüzgârın hızını arttırdığını ve rüzgâr ile birlikte kötü bir kokunun yayıldığını fark eder. Grup, yaya olarak yoluna devam eder ve uzakta bir çiftlik görür ancak çiftlik, yüzlerce aylak tarafından kuşatılmıştır. Herkes geri gitmeye başlar ancak Abraham, bir kez daha yola devam etmeleri gerektiğinde ısrarcı olur. Rosita, Abraham'dan grubu dinlemesini ister ancak Abraham, Eugene'i kolundan tutarak çiftliğe doğru yürümeye başlar. Glenn, ikiliyi durdurmaya çalışır ancak Eugene birdenbire bağırmaya başlar ve kendisinin aslında bir bilim adamı olmadığını, dünyayı nasıl kurtaracağını bilmediğini ve tüm bu zaman süresince gruba yalan söylediğini itiraf eder. Grup şaşkın bir şekilde Eugene'e bakarken, Eugene, gruptaki diğerlerinden daha "zekî" olduğunu ve kendisinin iyi bir yalancı ancak bir o kadar da korkak olduğunu, eğer dünyada hâlen güvende olan bir yer varsa orasının Washington olduğunu düşündüğünü söyler. Rosita tüm bu olanlara çok sinirlenir ve Eugene'e, Washington yolunda pek çok kişinin öldüğünü söyler. Abraham, Eugene'e yumruk atar ve bunun sonucunda Eugene bayılır. Abraham gruptan uzaklaşmaya başlar ancak kısa bir süre sonra dizlerinin üzerine çöker ve ağlamaya başlar.

Bölüm süresince geçmişten birçok sahneye yer verildi. Bu sahneler, aylakların dünyayı istila etmeye başlamasından kısa bir süre sonrasına aittir. Abraham, bir mağazada bir grup insanı öldürür. Karısı Ellen'a seslenen Abraham, kısa bir süre sonra karısını ve iki çocuğunu bulur. Abraham onlara güvende olduklarını söyler ancak karısı ve çocukları, bâriz bir şekilde Abraham'dan korkmaktadırlar. Ertesi sabah Abraham uyanır ve Ellen ve çocuklarının gittiğini görür. Ellen, Abraham'a üzerinde "Bizi tâkip etmeye çalışma." yazılı bir not bırakmıştır. Abraham dışarı çıkar ve karısı ve çocuklarının cansız bedenlerini görür. Cesetler aylâklar tarafından çevrelenmiştir. Abraham, .45'lik Kimber Custom tabancasını çıkararak kendisini öldürmeye hazırlanmaktadır ancak o sırada çığlık atan ve üç adet aylak tarafından kovalanan bir adamın sesini duyar. Bir süre sonra adamın Eugene olduğu anlaşılır ve Abraham onu kurtarır. Abraham Eugene'den uzaklaşırken Eugene onu durdurarak kendisinin Washington'a gitmesi gerektiğini ve bunun için Abraham'ın yardımına ihtiyacı olduğunu söyler. Bunun üzerine Abraham, intihar etmekten vazgeçer ve Eugene'e katılır.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Michael Cudlitz'in Twitter'a gönderdiği bir mesaja göre bölüm, televizyon yapımcıları tarafından yayımlanmak istenmedi. Bunun sebebi her ne kadar bilinmese de, Cudlitz'in gönderdiği tweet, kısa bir süre içerisinde sosyal medyada kendine yer buldu.[1]

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Cudlitz'in Abraham rôlündeki başarılı performansı televizyon eleştirmenleri tarafından olumlu karşılandı.

Bölüm, yayımlandığı gece 13.53 milyon kişi tarafından izlendi ve 18-49 yaş aralığındaki izleyici kitlesinden 7.0 puan aldı.[2] Bu oranlar, dizinin bir önceki bölümünün ulaştığı 14.518 milyon izleyiciden ve 18-49 yaş aralığındaki izleyici kitlesinden aldığı 7.6 puandan daha az oldu.[3]

Birleşik Krallık'ta bölüm, 1.146 milyon kişi tarafından izlenerek o haftanın en çok izlenen programı oldu. Bölümü yayımlandıktan sonra izleyenlerin sayısı ise 0.096 milyon oldu.[4] Avustralya'da ise 0.087 milyon kişi tarafından izlenen bölüm, o günün kablolu televizyonda en çok izlenen programı oldu.[5]

Bölüm, eleştirmenler tarafından olumlu karşılandı. Pek çok eleştirmen, özellikle Michael Cudlitz'in bölümdeki duygu yüklü performansına atıfta bulundu.[6][7]

The A.V. Club yazarı Zack Handlen, bölüme A notunu verdi.[6]

The Huffington Post yazarı Isabelle Khoo, bölüme serpiştirilen ve Abraham'ın geçmişini anlatan sahneler hakkında "Her ne kadar bu güçlü karakter hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istesem de, geçmişe yönelik bu sahnelerin tüm bölüme yayılmış olmasından rahatsız oldum. İlk olarak, her bir sahne iki dakikadan daha kısa sürdü. Dahası, sahneler arasındaki geçiş garip bir şekilde ânî ve bazen kafa karıştırıcıydı. Tüm bunlara rağmen bu sahneler, bize, Abraham'ın geçmişi hakkında daha fazla bilgi verdi." yorumunda bulundu.[8]

IGN yazarı Matt Fowler, bölüme 10 üzerinden 8.3 puan verdi ve bölüm hakkında "Şubat ayında diziye katılan Abraham and Eugene karakterlerinin gelişimine ilk kez bu bölümde odaklanıldı. Eugene, Abraham'ı hayatta kalmak için kullanıyordu. İhanetine rağmen Abraham, Eugene'in yalanını, kendi bilinçaltındaki inkârını oluşturmak için kullandı. Abraham'ın bu plânı, kanaması durmak bilmeyen elindeki yarası aracılığı ile resmedildi."[7]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Venable, Nick (4 Kasım 2014). "The Walking Dead Episode That Was Almost Banned By AMC". Cinema Blend (İngilizce). 12 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2014. 
  2. ^ Kondolojy, Amanda (10 Kasım 2014). "'The Walking Dead' Draws More than 13 Million Viewers Sunday Night". TV by the Numbers (İngilizce). 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2014. 
  3. ^ Kondolojy, Amanda (4 Kasım 2014). "Sunday Cable Ratings: 'Walking Dead' Tops Night + 'Talking Dead', 'Skyscraper Live', 'The Real Housewives of New Jersey' & More". TV by the Numbers (İngilizce). 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2014. 
  4. ^ "Top 10 Ratings (10-16 November 2014)". BARB (İngilizce). 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2014. 
  5. ^ Knox, David (11 Kasım 2014). "Monday 10 November 2014". TV Tonight (İngilizce). 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2014. 
  6. ^ a b Zack, Handlen (9 Kasım 2014). "The Walking Dead: "Self Help"" (İngilizce). The A.V. Club. 1 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2014. 
  7. ^ a b Fowler, Matt (9 Kasım 2014). "The Walking Dead: "Self Help" Review" (İngilizce). IGN. 12 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2014. 
  8. ^ Khoo, Isabelle (9 Kasım 2014). "'The Walking Dead' Season 5, Episode 5 Recap: Game Changer" (İngilizce). The Huffington Post. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2014.