Strangers (The Walking Dead)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Strangers"
The Walking Dead bölümü
Bölüm no.5. sezon
2. bölüm
YönetmenDavid Boyd
SenaristRobert Kirkman
Yayın tarihi19 Ekim 2014 (2014-10-19)
Konuk oyuncular
  • Chris Coy, Martin rôlünde
  • April Billingsley, Theresa rôlünde
  • Benjamin Papac, Albert rôlünde
  • Travis Young, Greg rôlünde
  • Chris Burns, Mike rôlünde
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"No Sanctuary"
Sonraki →
"Four Walls and a Roof"
The Walking Dead (5. sezon)
The Walking Dead bölümleri listesi

Strangers (TürkçeYabancılar), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead'in beşinci sezonunun ikinci bölümüdür. İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde 19 Ekim 2014 (2014-10-19)'te AMC'de yayımlanan bölüm, dizinin yaratıcısı Robert Kirkman tarafından yazıldı ve David Boyd tarafından yönetildi. Bölümde, Rick Grimes'ın (Andrew Lincoln) grubu bir râhip olan Peder Gabriel Stokes (Seth Gilliam) ile karşılaşır. Stokes, onlara kilisesinin kapılarını açar. O sırada Rick, Çvş. Abraham Ford'un (Michael Cudlitz) Dr. Eugene Porter'ı (Josh McDermitt), insanları birer aylağa dönüştüren virüse çare bulabilmesi için Washington'a götürmesi önerisine kafa yorar.

"Yabancılar", aynı adı taşıyan çizgi romandaki baş karakterlerden biri olan Peder Gabriel Stokes'un yer aldığı ilk bölüm oldu. Eleştirmenler, bölümün geneli hakkında olumlu yorumlarda bulunurken, bazı eleştirmenler bölümün son sahnesini dizinin o güne kadar yayımlanan bölümleri içerisinde en şaşırtıcı sahnelerden birisi olduğunu söyledi.

Bölüm, yayımlandığı gece 15.14 milyon kişi tarafından izlendi ve 18-49 yaş aralığındaki izleyici grubundan 7.7 puan aldı. Bu izlenme oranı ve puan, dizinin bir önceki bölümünün 18-49 yaş aralığındaki izleyici grubundan aldığı 8.7 puandan tam bir puan daha az oldu.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Son Durak'tan kaçmayı başaran grup, ormanda yolculuklarına devam etmektedir. O gece Daryl (Norman Reedus) ve Carol (Melissa McBride) kampı korumaktadır. Daryl, birisinin kendilerini izlediğini hisseder. Ertesi gün, bir adamın (Seth Gilliam) yardım çığlığını duyar ve onun yanına gittiklerinde kendisinin bir grup aylak tarafından çevrelendiğini ve onlardan kurtulmak için bir kayanın üzerine çıktığını görür. Grup, adamı aylaklardan kurtarmayı başardıktan sonra adam, adının Gabriel olduğunu ve kendisinin bir papaz olduğunu söyler ve ardından grubu kilisesine götürür. Gabriel, kendisine daha önce bağış olarak verilen konserve yemeklerin yanı sıra civarda bulduğu diğer yemekleri yiyerek şans eseri hayatta kalmayı başardığını söyler. Rick (Andrew Lincoln), Gabriel'e güvenmez ve oğlu Carl'a (Chandler Riggs) her zaman tetikte olması gerektiğini söyler.

Gabriel, gruba kiliseye çok uzak olmayan bir mesafede yer alan bir yemek deposunun varlığından bahseder ancak deponun aylaklarla dolu olduğunu söyler. Rick, Michonne (Danai Gurira), Bob Stookey (Lawrence Gilliard, Jr.) ve Sasha (Sonequa Martin-Green), Gabriel'den kendilerini depoya götürmesini ister. Yolda Bob, Rick'ten, Çvş. Abraham Ford'un (Michael Cudlitz) Washington'a gitme önerisini dikkâte almasını ister ve şu an içinde bulundukları dünyanın gerçek olmadığını "Şu an bir kâbus yaşıyoruz ve kâbuslar er ya da geç son bulur." sözleri ile dile getirir. Yemek deposuna vardıklarında, su basmış durumda olan bodrum katının aylaklarla dolu olduğunu görürler. Grup, bodrum katını aylaklardan temizlerken bir yandan da orada bulunan konserve yiyecekleri toplamaya başlar. Bu sırada bir aylak, Gabriel'e yönelir ve Gabriel ona karşılık vermiyormuş gibi görünür. Aylak Gabriel'e yetişemeden önce Rick aylağı öldürür. Dövüş sırasında bir aylak Bob'a saldırır ancak Sasha Bob'u kurtarır. Yemek deposundan çıkarken Rick, Gabriel'in kendisini öldürmek üzere olan aylağı eskiden tanıdığını fark eder. Kiliseye geri döndüklerinde Carl, babası Rick'e kilisenin duvarlarında yer alan çizikleri ve "Bu yüzden yanacaksın." yazısını gösterir. O sırada Glenn, Maggie ve Tara, yakınlardaki bir silah mağazasına gider ve mağazanın buzluğuna saklanmış durumda olan üç adet susturucu bulur. Daryl ve Carol, yolda yürürken sağlam durumda olan bir arabaya rastlar ancak arabayı, olayların kötü gitmesi durumunda kullanabilmek için orada "yedek" olarak bırakmaya karar verirler.

Grup, o gece yeni buldukları sığınağı, yemek deposundan topladıkları yiyecek ve Gabriel'in cemaati için bulundurduğu şarabı ile kutlamaktadır. Abraham, kendi güvenlikleri için kadehini kaldırır ve gruptaki diğerlerini, salgına çâre bulabilmesi için Eugene'i (Josh McDermitt) Washington'a götürmek konusunda iknâ etmeye çalışır. Rick buna onay verir ve grubun geri kalanı Rick'in onayını almış olmaktan duydukları memnuniyeti gösterir. O sırada bürosunda yalnız olan Peter Gabriel, yemek deposunda kendisini öldürmeye çalışan bir kadının ve kendisinin yer aldığı bir fotoğrafa üzgün bir şekilde bakar.

O sırada, Carol, gruptan ayrıyken yaptıklarından hâlen etkilenmiş olduğu için grupla fazla kaynaşmaz. Daha önce bulduğu arabaya giden Carol, arabayı çalıştırır ve o sırada Daryl onu bulur. Tam o sırada yanlarından bir araba geçer ve Daryl, geçen arabanın Beth'in (Emily Kinney) kaçırıldığı gece gördüğü araba ile aynı araba olduğunu fark eder. O ve Carol arabaya binerek onları tâkip etmeye başlar.

Daha sonra, Bob, kilisenin dışına çıkar ve dolaşmaya başlar ve kapşonlu bir kişi tarafından bayıltılır. Uyandığında karşısında Gareth'ı(Andrew J. West) görür. Gareth, Son Durak'ın Bob ve arkadaşları tarafından yıkılmış olmasına sinirlidir. Gareth, grubunun eskiden normâl olduğunu ancak daha sonra birer 'avcı' olmaya zorlandığını söyler. Bir süre sonra grubun, Bob'un bacağını kesip yemeye başladığı gösterilir. Gareth, rahat bir şekilde, "Eğer seni daha iyi hissettirecekse, tahmin ettiğimizden çok daha lezzetli olduğunu söyleyebilirim." der.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Andrew J. West, Gareth'ın bu bölümdeki varlığı hakkında, "Senaryoyu okuduğumda son birkaç sayfaya geldiğimde çok şaşırdım. Ağzım kulaklarıma varmıştı. Scott'un bana söylediği tek şey benim ikinci bölümde olacağımdı. Okumaya devam ettim ve son sayfaya geldiğimde 'Aman Tanrım!' dedim. Çizgi romanı çok severek okuyorum, o yüzden konu hakkında daha önceden bilgim vardı ve bazı şeylerin farkına vardım. Ancak buna rağmen bu benim için büyük bir sürpriz oldu. Dizide bu tip bir şeyi yapıyor olmak çok heyecan verici." açıklamasında bulundu.[1]

Bölümdeki bazı ögeler, çizgi roman serisinin Seri 11, Sayı #63'te yer alan bazı ögeleri yansıtır. Bu ögeler:

  • Grubun Peder Gabriel'in kilisesine varması,
  • Gareth'ın son sahnedeki monologu (çizgi romanda Chris'in monologunu yansıtır),
  • Bob'un sol ayağının olmadığını fark ettiği sahne (çizgi romanda Dale'in sol ayağının olmadığını fark ettiği anı yansıtır).

Oyuncu Andrew Lincoln (ve dizinin diğer oyuncuları), Entertainment Weekly ile yapılan bir röportajda "Bu sezon kesinlikle büyükler için. Özellikle bu sezonda yer alan vahşet, insanların vahşetine odaklanıyor, ki bu da dizinin en korkutucu yanı." olduğunu belirtti.[2]

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm yayımlandığı gece 15.143 milyon kişi tarafından izlendi ve bu izleyicilerin 9.796 milyonunu 18-49 yaş aralığındaki izleyiciler oluşturdu. Bu da bölümün 18-49 yaş aralığındaki izleyicilerden 7.7 puan aldığı anlamına geldi.[5]

Eleştirmenler bölüm hakkında son derecede olumlu yorumlarda bulundu. Pek çok eleştirmen, Peder Gabriel'in diziye katılmasından ve bölümün Bob ve Gareth'ın yer aldığı son sahnesinden bahsetti. The Telegraph yazarı Rebecca Hawkes, bölüme 5 üzerinden 4 puan verdi ve bölümü "Son derecede güzel, bir o kadar da gerçek dışı" olarak nitelendirdi.[4] Hawkes, incelemesinde dizinin genellikle aksiyonla dolu bir dram dizisi olmayı başardığını ancak dizinin "daha sâkin olan bölümlerinin kıyamet sonrası dünyadaki yaşamları ve hayatta kalabilmenin ince uzun bir yol olduğunu başarılı bir şekilde yansıttığını" dile getirdi.[4]

IGN yazarı Matt Fowler, bölüme 10 üzerinden 8.8 puan verdi ve incelemesinde "The Walking Dead dizisinde beni rahatsız eden şeyler genellikle karakterleri ve onların verdiği kararları içerdiğinden, genellikle 'daha sâkin' bölümlerden pek hoşlanmam. Ancak 'Yabancılar', hikâyeyi tâze ve tehlikeli tutarken aynı zamanda kalabalık bir grubu idâre etmeyi başarılı bir şekilde harmanladı. Bölüm ayrıca insanların zombilerden çok daha tehlikeli olabileceğini gösterdi ve bu sebeple, ileride grubun karşılaşacağı yeni insanları nasıl idâre edebilecekleri sorusunun da sorulmasına yol açtı." sözlerine yer verdi.[3]

Bölümün kapanış sahnesi eleştirmenler tarafından ilgiyle karşılandı. Andrew J. West'in Gareth rôlündeki performansı beğenildi ve özellikle performansının çizgi romandaki karakter ile arasındaki benzerliğe dikkat çekildi. Entertainment Weekly yazarı Kyle Ryan, "Geçen haftaki bölüm özellikle vahşete, havaî fişeklere ve duygusallığa o kadar yüklendi ki bu haftaki bölüm geçen haftaki bölüme oranla sönük kaldı. Ancak bu, bölümü daha yavaş ya da kolay izlenebilir yaptığı anlamına gelmiyor." yorumunda bulundu.[6] Forbes yazarı Allen St. John, bölümün son sahnesinin dizinin en şok edici sahnesi olup olmadığını şu sözlerle değerlendirdi: "Evet, bu dizi, 13 yaşındaki bir çocuğun annesini bir zombiye dönüşmemesi için öldürdüğü bir dizi. Ayrıca yine bu dizi Rick'in kâtil olacak bir kişinin boynunu ısırarak kopardığı bir dizi. Tüm bunların yanı sıra The Grove'da olanlardan ne kadar az bahsetsek o kadar iyidir. Tüm bunlara rağmen, bu son bölümde olanlar daha önce olanlardan çok daha kötüydü. Bob, yeniliyordu. Hem de canlı canlı. (Bob'un ölüm îlânını yazmadan önce Hershel'in tek ayağı ile çok uzun süreler hayatta kalmayı başardığını hatırlatalım.)"[7] Zap2it yazarı Terri Schwartz da benzer yorumlarda bulundu: "Şaşırtıcı bir şekilde Peder Gabriel Stokes, bu bölümün en önemli unsuru değildi. Her ne kadar bu adamın -- dizide tekrar tekrar söylenmiş olduğu gibi -- sakladığı bir şeyler olmasına rağmen, Gareth ve Son Durak'ın diğer sakinlerinin "The Walking Dead" çizgi romanındaki avcılara dönüşmüş olması bu bölümün en önemli unsuru oldu."[8] CNN yazarı Lisa Respers France, bölümü "Ne kadar da iğrençti?" sözleri ile özetlerken,[9] The Los Angeles Times yazarı Patrick Kevin Day, Bob'un kaderini The West Wing'deki Bayan Landingham'ınkine benzettiğini "Eskiden askerî bir doktor olan ve içindeki kötülüklerle geçmişte savaşmış olan ancak daha sonra mutluluğu Sasha'da bulan Bob, birdenbire bölümün odak noktası konumuna geldi ve içindeki aşkın, çevresinde olup biten zombi kıyameti ile savaşmak için yeterli olduğunu yansıtıyordu. Bob'un kaderinin Bayan Landingham'ınkine benzeyeceğini daha önceden kestirmiş olmamız gerekiyordu." sözleri ile özetledi.[10]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Goldberg, Lesley (19 Ekim 2014). "'Walking Dead's' Andrew J. West Talks Gareth's Appetite for Revenge". The Hollywood Reporter (İngilizce). 26 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2014. 
  2. ^ Labrecque, Jeff (20 Ekim 2014). "Are we all numb to the atrocities of 'Walking Dead'?". Entertainment Weekly (İngilizce). 10 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2014. 
  3. ^ a b Fowler, Matt (19 Ekim 2014). "The Walking Dead: "Strangers" Review". IGN (İngilizce). 20 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2014. 
  4. ^ a b c Hawkes, Rebecca (19 Ekim 2014). "The Walking Dead, review: 'beautifully surreal'". The Telegraph (İngilizce). 1 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2014. 
  5. ^ Kondolojy, Amanda (20 Ekim 2014). "'The Walking Dead' Draws 15.1 Million Total Viewers Sunday Night". TV by the Numbers (İngilizce). 12 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2014. 
  6. ^ Ryan, Kyle (19 Ekim 2014). "The Walking Dead recap: 'Strangers'". Entertainment Weekly (İngilizce). 12 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2014. 
  7. ^ St. John, Allen (19 Ekim 2014). "Does Episode 502 Provide 'The Walking Dead's' Most Shocking Moment Ever?". Forbes (İngilizce). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2014. 
  8. ^ Schwartz, Terri (19 Ekim 2014). "'The Walking Dead' Season 5: What about Bob?". Zap2it (İngilizce). 8 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2014. 
  9. ^ France, Lisa Respers (20 Ekim 2014). "'The Walking Dead': How gross was that?". CNN (İngilizce). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2014. 
  10. ^ Day, Patrick Kevin (20 Ekim 2014). "'The Walking Dead' recap: Survivors taste good". The Los Angeles Times (İngilizce). 24 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2014.