Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Eylül 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




Deutschland sınıfı, Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen beş ön dretnot savaş gemisinden oluşan gemi sınıfıdır. Sınıf Deutschland, Hannover, Pommern, Schlesien ve Schleswig-Holstein gemilerinden oluşmaktaydı. 1903-1908 arasında inşa edilen gemiler, daha önceki Braunschweig sınıfı zırhlılara çok benzerdi; ancak daha iyi koruma sağlayan zırhları vardı. İngiliz Kraliyet Donanması'nın devrimci gemisi HMS Dreadnought'un hizmete girişiyle daha inşaları tamamlanamadan teknolojinin gerisinde kalan Deutschland sınıfı, Alman donanmasına katılan son ön dretnot gemiler oldular. Deutschland sınıfının ardından inşa edilen Nassau sınıfı zırhlılar ise Almanya'nın ilk dretnot sınıfı oldu. İki Deutschland sınıfı geminin hizmete girmesiyle Alman donanması iki farklı savaş filosu oluşturacak sayıda zırhlıya sahip oldu, bunun ardından donanma I. Dünya Savaşı'nda savaşa girecek Açık Deniz Filosu olarak yeniden düzenlendi. (Devamı...)

(Düzenle)


Uyku hijyeni, kişinin uyku kalitesini arttırmak amacıyla önerilen davranışlar ve çevresel etmenlerin tümüdür. Hafif ve orta düzey insomnia bozukluğu yaşayan insanlara yardım etmek için 1970'li yılların sonunda ortaya çıkmış bir yöntemdir ancak 2014'ten beri araştırmalar, verilen önerilerin etkili olup olmadığı konusunda yeterli kanıt olmadığı ve daha çok çalışma yapılmaya ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Klinisyenler insomnia ve depresyon gibi uyku problemi belirtisi gösteren bozukluklarda kişinin uyku hijyenini değerlendirir ve bu değerlendirmeye göre kişiye uyku kalitesini arttırmak için öneriler vermektedir. Uyku hijyeninin arttırılmasına yönelik uygulamalar şunları içerir: Düzenli bir uyku vakti belirleme, gündüz uykularının vakti ve süresi konusunda dikkatli olma, uyku saatine yakın fiziksel ve zihinsel yorucu faaliyetlerden kaçınma, kaygıyı azaltma, uykudan önceki saatlerde ışığa daha az maruz kalma, uyuyamadığında yataktan kalkma, yatakta yalnızca uyku ve seks için bulunma, yatma vaktine yakın bir zamanda alkol, nikotin, kafein ve diğer uyarıcıları tüketmeme ve uyku için güvenli, rahat ve karanlık bir çevre oluşturmaktır. (Devamı...)

(Düzenle)


"The Call of the Simpsons", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun yedinci bölümüdür ve 18 Şubat 1990 tarihine yayımlanmıştır. Dizi, John Swartzwelder tarafından yazılmış ve Wes Archer tarafından yönetilmiştir. Albert Brooks, bu bölümdeki Kovboy Bob karakterini seslendirmesiyle Simpsonlar'da ilk kez yer almıştır. Bölümde Homer, bir karavan satın alır ve ailesini, karavanla tenha bir yerde bir tatile çıkarır. Yanlışlıkla bir uçurumun kenarına sürmesiyle aile kendini ormanda bulur. Homer ile Bart, medeniyete dönme yolu ararken Homer kendini çamurla kaplar ve bir doğacı tarafından yanlışlıkla Kocaayak olarak tanımlanır. Haber çabucak yayılır ve Kocaayak avcıları, Homer'ı yakalamak için ormanda toplanırlar. Bu arada, Maggie kendini aileden uzak bir yerde bulur ve ayılar, onu yetiştirir. (Devamı...)

(Düzenle)


Ermenistan, Norveç'in Lillehammer kentinde düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'na bobsled'de iki sporcuyla katıldı. Daha önce hiç Kış Olimpiyatları'nda temsil edilmeyen ülke, Kış Olimpiyatları tarihindeki ilk katılımını gerçekleştirdi. 1994 Kış Olimpiyatları'nda yarışan Ermeni sporcular bu oyunlarda madalya kazanamadı. Erkekler ikili kategorisinde yarışan Ken Topalian ve Joe Almasian, 3:39.81'lik dereceleriyle yarışmayı 36. sırada tamamladı. 1994 Kış Olimpiyatları, Ermenistan'ın katıldığı ilk Olimpiyat Oyunları idi ve Ermenistan 1994 Kış Olimpiyatları'ndan beri her Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları'na katılmaktadır. Ülkenin Norveç'in Lillehammer şehrinde düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'na gönderdiği sporcular, bobsled'de yarışan Ken Topalian ve Joe Almasian'dan oluşuyordu. (Devamı...)

(Düzenle)


"With You", Mariah Carey'nin on beşinci stüdyo albümü Caution'da (2018) yer alan şarkıdır. Epic Records, 4 Ekim 2018'de parçayı albümün ilk single'ı olarak yayımladı. Şarkı; Carey, Charles Hinshaw, Dijon McFarlane ve Greg Lawary tarafından yazılırken yapımcılıklarını Carey ve DJ Mustard üstlendi. Şarkı, kapağıyla birlikte 2 Ekim tarihinde duyuruldu. Billboard'dan Gil Kaufman'ın parçayı tanımlamak için yaptığı yoruma göre "parmak şıklatma sesleri ve iç ısıtan piyano tınıları ile kadife gibi olan balad parçadaki sözler, güven duygusunu arayan bir kadını ve onun partnerinin vadettiği sevgiyi merkezine almaktadır".

"With You", eleştirmenlerden olumlu eleştiriler aldı. Macaristan listelerinde ilk 10'a girdi ve ABD Adult Contemporary listesinde yedi numaraya ulaştı. Sarah McColgan'ın yönettiği klibi 10 Ekim 2018'de yayımlandı. Billboard'dan Marina Pedrosa'ya göre klip siyah-beyaz görselleriyle Carey'nin samimiyet duygusu oluşturmasını sağlarken Los Angeles'ın farklı noktalarında poz verişi şatafatlı hayatını vurgulamaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


Barbaros Hayreddin veya SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm, okyanus ötesi sefer yapabilen bir Alman zırhlısıdır. Alman İmparatorluk Donanması ve sonrasında Osmanlı Donanması'nda görev yapmıştır. Geminin orijinal adı Prusya dükü ve Brandenburg seçici prensi olan I. Frederick Wilhelm'den gelmektedir. Brandenburg sınıfının dördüncü ön dretnot gemisi idi (Diğer üçü Brandenburg, Weißenburg (Turgut Reis) ve Wörth). 1890 yılında Kaiserliche Werft Wilhelmshaven'da inşa çalışmaları başladı, 1891'de denize indirildi ve 1893'te tamamlandı. Geminin yapımı 11,23 milyon marka mal oldu. Brandenburg sınıfı savaş gemileri üç zırhlı tarette taşıdıkları altı ana top ile, diğer donanmaların iki tarette dört top taşıyan gemilerine kıyasla daha modern bir tasarımdı. Kurfürst Friedrich Wilhelm, Alman İmparatorluk Donanması'ndaki görev süresi boyunca az sayıda aktif görevde bulundu. Üç kardeş gemisiyle beraber 1900-1901 yıllarında Çin'deki Boxer Ayaklanması'nda görev yaptı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Gizemli Sihir Numarası" (Orijinal adı: Magical Mystery Cure), Kanada-Amerika yapımı animasyon televizyon dizisi olan My Little Pony: Arkadaşlık Sihirlidir'in üçüncü sezonunun on üçüncü, tüm serinin ise altmış beşinci bölümüdür. James Wootton'ın yönettiği bölümün senaryosu M.A. Larson tarafından yazıldı, yapımcılığını ise Sarah Wall ve Devon Cody üstlendi. Bölümde, Twilight Sparkle'ın arkadaşlarının kaderleri ve sevimli işaretleri değişmekte ve düzeltmek için Twilight'ı kendi sihirli büyüsünü yaratmaya zorlamaktadır. Bölümün bir kısmında Twilight Sparkle'ın bir prenses olduktan sonra bir alicorn'a dönüşmesine odaklanıldı. The Hub, bölümün tanıtımını 2013'te gerçekleşen Miss America'nın kazananı Mallory Hagan'ın yer aldığı özel bir konser etkinliği, taç giyme töreni temalı bir reklam çekilişi kampanyası ve dokuz bölümlük bir maraton ile yaptı. 16 Şubat 2013'te The Hub'da yayımlanan bölüm, 2-11 yaş arası çocuklar kategorisinde ağın en yüksek reytingli yayını oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Boerehaat, Boer veya Afrikaner etnik nefreti anlamına gelen Afrikaans kökenli bir kelimedir. Bununla ilgili olan Boerehater (İngilizce"Boer-hater" veya "Boer hate") terimi ise Boerler veya Afrikanerlerden nefret eden, onlara karşı önyargılı olan veya onları eleştirenleri tanımlamak için kullanılır. Bu terimler ilk olarak Güney Afrika'daki İngilizler ve Afrikanerler arasındaki siyasi çekişmeler sırasında, İngilizlerin Boerleri mağlup etmesiyle sonuçlanan II. Boer Savaşı'nda Boerlere karşı önyargılı davranan İngiliz halkı için kullanılmıştır. Boerehater terimi Afrikaner milliyetçiler tarafından İngilizce konuşan beyaz Güney Afrikalılar, muhalif Afrikanerler ve siyahi Güney Afrikalılar da dahil olmak üzere kendilerini eleştiren ve Cape Kolonisi'ndeki çıkarlarına karşı gelen herkes için söylenmiştir. Boerehaat kavramına ise birden fazla şekilde atıf yapılmıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


Askr ile Embla, İskandinav mitolojisine göre tanrılar tarafından yaratılan ilk iki insandır. İkili, 13. yüzyılda daha önceki geleneksel kaynaklardan derlenen Şiirsel Edda ile 13. yüzyılda Snorri Sturluson tarafından yazılan Nesir Edda'da doğrulanır. Her iki kaynakta da üç tanrı (tanrılardan biri Odin'dir) Askr ve Embla'yı bulur ve ikiliye, çeşitli maddi ve manevi hediyeler verir. İki figürü açıklamak için bir dizi teori öne sürülmüştür ve popüler kültürde ikiliye zaman zaman atıfta bulunulur. Eski Norsçada askr, kelimenin tam anlamıyla "dişbudak ağacı" anlamına gelir. Embla'nın etimolojisi ise belirsiz olmakla birlikte anlamı için iki görüş ileri sürülür: İlki, "karaağaç (elm)" anlamına gelir ve *Almilōn kelimesinin önce almr ("elm"), sonrasında ise *Elm-la şeklinde türemesiyle bu anlama ulaşılmıştır. İkinci görüş ise "asma"dır ve bu anlama, Yunancadaki ἄμπελος (ampelos) kelimesiyle ilişkili olabilecek ve "asma, tropik sarmaşık" anlamı taşıyan *Ambilō aracılığıyla ulaşılmıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


Above and Beyoncé: Video Collection & Dance Mixes, Amerikalı R&B şarkıcısı Beyoncé'nin remiks ve video albümüdür. İki diskten oluşur; ilki video klipleri, ikincisi çeşitli remixleri içerir. İlk olarak 16 Haziran 2009'da J&R ve Walmart mağazaları aracılığıyla satışa sunuldu, daha sonra internet üzerindeki tüm mağazalarda yayınladı. Above and Beyoncé, AllMusic yazarı Andy Kellman tarafından beş üzerinden üç yıldıza layık görüldü ve Billboard 200 listesinde otuz beşinci sıraya kadar yükseldi. Ayrıca, diğer Billboard listelerinden olan Top R&B/Hip-Hop Albums ve Dance/Electronic Albums listelerinde de yer aldı. Above and Beyoncé iki diskten oluşur. İlk disk, şarkıcının 2008'de yayımlanan stüdyo albümü I Am... Sasha Fierce'in single çalışmalarından olan "If I Were a Boy", "Single Ladies (Put a Ring on It)", "Diva", "Halo", Broken-Hearted Girl" ve "Ego" şarkılarına çekilen video klipleri içerir. Ek olarak, "Ego" klibinin "fan exclusive" düzenlemesi ile video kliplerin çekim arkası görüntülerini de barındırır. (Devamı...)

(Düzenle)


HMS Lord Nelson, Lord Nelson zırhlı savaş gemisi sınıfına mensup, Kraliyet Donanması'na ait son ön dretnottur. 1906'da denize indirildi ve 1908'de göreve başladı. Lord Nelson, I. Dünya Savaşı 1914 yılında başladığında Manş Denizi Filosunun bayrak gemisiydi. 1915 yılı başlarında Akdeniz'de görev yapmaya başladı ve Çanakkale Savaşı'ndaki deniz harekâtlarına katıldı. Harekâtlar sonrasında orada kaldı ve sonraları adı Ege Filosu olarak değiştirilen Doğu Akdeniz Filosu'nun bayrak gemisi oldu. 1918 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun teslimiyeti üzerine Karadeniz'e hareket etti ve 1919 yılında Birleşik Krallık'a geri dönüşüne kadar bayrak gemisi olarak görevini sürdürdü. 1920 yılında hurdaya çıkarıldı. HMS Lord Nelson, Palmers Gemi İnşa ve Demircilik Şirketi tarafından Jarrow'da, 18 Mayıs 1905 tarihinde kızağa kondu ve 4 Eylül 1906 tarihinde denize indirildi. 305 mm'lik (12 inç) topların montajı oldukça gecikti, HMS Dreadnought 'un taretlerinin aynısı monte edildi ve Ekim 1908'e kadar çalışmalar tam olarak bitirilemedi. (Devamı...)

(Düzenle)


"The One with Ross's Wedding", Amerikan televizyon durum komedisi Friends'in (1994-2004), toplamdaki 96. ve 97. bölümü ve 4. sezon finali olan iki kısımlık bölümdür. İlk olarak 7 Mayıs 1998'de NBC'de yayımlanan bölümde Ross Geller (David Schwimmer), Monica Geller (Courteney Cox), Joey Tribbiani (Matt LeBlanc), Chandler Bing (Matthew Perry) ve daha sonradan Rachel Green (Jennifer Aniston); Emily Waltham (Helen Baxendale) ve Ross'un Londra'daki düğünleri için İngiltere'ye uçarlar. Ross ve Emily'nin evlilik sözleri, Ross'un Emily'i eşi olarak kabul ederken yanlışlıkla Emily yerine Rachel'ın ismini söyleyerek "I, Ross, take thee Rachel" ("Ben, Ross, Rachel'ı [eşim olarak] kabul ediyorum") demesi üzerine bozulmuştur. Evlendirme memuru, Ross'un yanlışlıkla Rachel'ın adını söylemesinin ardından Emily'e nikâha devam edip etmemesi gerektiğini sorsa da bölüm, beşinci sezonun yayımlanmasıyla sona erecek bir belirsizlikle sona erer. (Devamı...)

(Düzenle)


Halo ya da resmî tanımıyla ikincil silindir yapı (İngilizceSecondary roll structure), açık tekerlekli araba yarışlarındaki olası kazalardan pilotun kafasını korumayı amaçlayan bir güvenlik sistemidir. 2015 yılının Ekim ayında ilk kez tanıtılan sistemin ilk testleri 2016 Formula 1 sezonundaki yarışların antrenman turlarında yapıldı. Temmuz 2017'de Uluslararası Otomobil Federasyonu, 2018 sezonundan itibaren geçerli olmak üzere halo sistemini güvenlik regülasyonlarına ekledi ve sistemin bütün Formula 1, Formula 2, Formula 3, Formula Regional, Formula E ve Formula 4 araçlarında kullanımını zorunlu kıldı. Ağustos 2017'de ise halo sisteminin resmî olarak ilk kez kullanıldığı Dallara F2 2018 aracı, 2018 Formula 2 sezonundan itibaren kullanılmak üzere tanıtıldı. FIA tarafından düzenlenen bu organizasyonlara ek olarak halo Indy Lights, Super Formula ve Euroformula Open açık tekerlekli serilerinde de kullanılmaktadır. Sistem, araçtaki pilotun baş bölgesini çevreleyen ve aracın şasisine üç noktadan bağlı, yay şeklinde bir titanyum parçadan oluşmaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


Fiji, Kanada'nın Calgary şehrinde düzenlenen 1988 Kış Olimpiyatları'na, kayaklı koşuda bir sporcuyla katıldı. Böylece Fiji Kış Olimpiyatları tarihindeki ilk katılımını gerçekleştirmiş oldu. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Fijili sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Erkekler 15 km klasik kategorisinde yarışan Rusiate Rogoyawa, 1:01:26.3'lük derecesiyle yarışmayı 83. sırada tamamladı. Fiji'nin Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımı; Melbourne, Avustralya'da düzenlenen 1956 Yaz Olimpiyatları'nda gerçekleşti. 1988 Kış Olimpiyatları ise Fiji'nin katıldığı ilk Kış Olimpiyat Oyunları oldu ve buradaki tek sporcusu da madalya kazanamadı. Ülkenin 1988 Kış Olimpiyatları'na gönderdiği sporcu, kayaklı koşuda yarışan Rusiate Rogoyawa'ydı. Rogoyawa ayrıca, 13 Şubat'ta gerçekleştirilen açılış töreninde Fiji kafilesinde ülke bayrağını taşıdı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Change", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in şarkısıdır. Şarkının sözleri Swift tarafından yazıldı ve prodüktörlüğünü Nathan Chapman ve Swift yaptı. 8 Ağustos 2008'de sanatçını ikinci stüdyo albümü Fearless'ın promosyon single'ı olarak yayınlandı ve tüm kazancı 2008 ABD Olimpiyat takımına bağışlandı. "Change", Swift'in Nashville, Tennessee'nin en küçük plak şirketiyle anlaştığı dönemdeki, geleceğe dair umutlarını ve arzularını anlatır. Parça daha sonra 2008 Yaz Olimpiyatları'nın tema müziği seçildi ve AT&T Team USA Soundtrack albümünde yer aldı. Birçok yaylı çalgının kullanıldığı "Change" pop rock tarzındadır ve şarkıda engelleri aşarak zafere ulaşmak konu alınmıştır. Müzik eleştirmenlerden olumlu-olumsuz birçok eleştiri alan "Change" Billboard Hot 100'e on numaradan girdi ve sanatçının listede ilk onda yer alan ilk şarkısı oldu. Şarkının video klibini Shawn Robbin çekti; klipte Swift, grubuyla bir balo salonunda şarkıyı söylemektedir. (Devamı...)

(Düzenle)


Avnillah sınıfı, Osmanlı donanması için 1860'larda inşa edilen iki zırhlı korvet savaş gemisinden oluşan bir gemi sınıfıdır. Sınıfta yer alan gemiler Avnillah ve Muin-i Zafer'dir. İki gemi İngiltere'de 1868 ve 1870 arasında inşa edildi. Gemi ortasındaki kazamatlara monte edilmiş dört adet 230 mm çapında top taşıyorlardı. Her iki gemi de 1877-1878'teki 93 Harbi sırasında hizmet verdi ve Karadeniz'deki Rus kuvvetlerine karşı görev yaptı. Öncelikle karaya Osmanlı kuvvetlerini desteklemekle görevlendirildiler; ayrıca Muin-i Zafer Sulina limanını savunmaya da yardımcı oldu. Savaştan sonra her iki gemi de ihtiyata alındı ve Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başlangıcında seferber edildikleri 1897'ye kadar başka bir faaliyette bulunmadı. Osmanlı filosunun geri kalanı gibi, her iki gemi de kötü durumdaydı ve bu savaşta etkin şekilde kullanılamadı. Savaş sona erdikten sonra, her iki gemi de eskimiş Osmanlı filosunu modernize etmeyi amaçlayan yeniden inşa programının parçası olarak yeniden inşa edildi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Five Nights at Freddy's", Scott Cawthon tarafından geliştirilen hayatta kalma-korku oyunudur. Oyunun konusu "Freddy Fazbear's Pizza" adlı kurgusal bir pizza restoranında geçmektedir. Oyunda güvenlik görevlisi olarak çalışan oyuncunun amacı, hareket eden animatronik robotları güvenlik kameralarından izleyip kendini onlara karşı korumaktır. Clickteam Fusion 2.5 oyun motoru kullanılarak altı ayda geliştirilen Five Nights at Freddy's, Desura ve Steam'de Ağustos 2014'te piyasaya sürüldü. Oyun daha sonra iOS, Android, Windows Phone, Nintendo Switch, PlayStation 4 ve Xbox One'da piyasaya sürüldü. Piyasaya sürüldükten sonra oyun kısa sürede kült taraftarları elde etti ve özgünlüğü, basitliği ve atmosferi hakkında olumlu eleştiriler aldı. Five Nights at Freddy's, 18 Ağustos 2014'te Desura üzerinde en çok satan oyun oldu ve oyun YouTube'daki popüler "Let's Play" videolarına konu oldu. Oyunun başarısı, geliştirilmekte olan bir film uyarlaması ve birkaç devam oyunu, bir spin-off oyunu ve bir kitabı içeren medya serisinin başlatılmasına yol açtı. (Devamı...)

(Düzenle)


Ampirik sosyoloji veya görgül toplumbilim, birincil sosyolojik bilgilerin toplanması, işlenmesi ve anlatılması için metodolojik yöntem ve tekniklere dayanan toplumbilim çalışmasıdır. Toplum yaşamının ekonomi, hukuk, aile ve siyaset gibi yanlarının inceleme sırasındaki durumunu betimler. Gündelik hayatın yönleriyle; kaynak veya bilgi formu olarak kullanılan ya da kullanılabilen sağduyu ile ilişkilendirilir. İnsanların birbirlerini nasıl takdir ettiklerini ve birbirleriyle nasıl anlaştıklarını tümevarımsal biçimde inceler. 1895 ve 1929 yılları arasında Amerika'da gelişimi başlayan ampirik sosyoloji, İlerici Dönem'in sosyal reform hareketlerinde kökleri olan bir Amerikan geleneğidir. Ampirik sosyolojide, belirli bir sosyal fenomen üzerinde tümevarımsal araştırmalar yapılır. Alman sosyolog Ferdinand Tönnies'e göre ampirik sosyoloji, olgusal bilgi veya kanıtların toplanmasıdır. (Devamı...)

(Düzenle)


Meksika, Norveç'in Lillehammer şehrinde düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'na, alp disiplininde bir sporcuyla katıldı. İlk kez 1928 Kış Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Kış Olimpiyatları tarihindeki beşinci katılımını gerçekleştirdi. Meksika'nın gönderdiği heyet, alp disiplini sporunda yarışan Hubertus von Hohenlohe'den oluşuyordu. Erkekler iniş kategorisinde yarışan Hubertus von Hohenlohe, 1:53.37'lik derecesiyle yarışmayı 48. sırada tamamladı. Meksika'nın Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımı, Paris'te düzenlenen 1900 Yaz Olimpiyatları'nda gerçekleşti. 1928 Kış Olimpiyatları, Meksika'nın katıldığı ilk Kış Olimpiyat Oyunları oldu ve buradaki sporcuları da madalya kazanamadı. Ülkenin Norveç'in Lillehammer şehrinde düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'na gönderdiği tek sporcu, alp disiplini sporunda yarışan Hubertus von Hohenlohe idi. Hohenlohe ayrıca Lysgårdsbakken'de gerçekleştirilen açılış töreninde Meksika kafilesinde ülke bayrağını taşıyan isimdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Konuşmadığımız Şeyler Var, Türk şarkıcı Sıla'nın üçüncü stüdyo albümüdür. 24 Kasım 2010'da Sony Music Entertainment etiketiyle yayımlanmıştır. Şarkıcının 2009 yılında yayımlanan İmza albümünden sonra satışa sunulan ilk çalışmasıdır. Pop, soft rock ve caz ritimleri içerir. Sıla, albümdeki şarkılardan on tanesinin sözlerini tek başına, bir tanesini Gözde Kansu ile birlikte yazmıştır. Ayrıca, on şarkıyı Efe Bahadır ile birlikte, bir şarkıyı Bahadır ve Kerem Türkaydın ile birlikte bestelemiştir. Toplam 12 şarkıdan oluşan Konuşmadığımız Şeyler Var, müzik eleştirmenlerinden olumlu geri dönüşler aldı. Sıla'nın yorum tarzı ve yazdığı sözler övgü topladı. Albümün ilk duyulan şarkısı "Acısa da Öldürmez" oldu; Kasım 2010'un başında Sıla'nın resmî sitesi üzerinden yayımlandı ancak site, yapılan yoğun ziyaretler sebebiyle çöktü. Sıla, "Acısa da Öldürmez" şarkısının klibini yayımladıktan sonra sırasıyla "Oluruna Bırak", "Kafa", "Boş Yere" ve "Tam da Bugün" şarkılarına çekilen klipleri de yayımladı. (Devamı...)

(Düzenle)


Tiger 131, II. Dünya Savaşı'nın Kuzey Afrika Cephesi'nde, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından kullanılan ve 24 Nisan 1943'te Tunus'taki çatışmalar esnasında Birleşik Krallık'ın 48. Kraliyet Tank Alayı tarafından ele geçirilen Tiger I tipi bir ağır tanktır. Tank ele geçirildikten sonra Müttefik Devletler tarafından tamir edildikten sonra İngiltere'ye götürülerek incelenmiş, Alman tanklarının mühendisliği ve performansı hakkında bilgi almak ve propaganda amacıyla kullanılmıştır. 1951'de, Bovington'daki Tank Müzesi'ne transfer edilen tank, 1990'da sergiden çıkartılıp restorasyona alınmış, 2003'te müzeye dönmüş, 2012'de ise üzerindeki çalışmalar tamamlanmıştır. Faal durumdaki tek Tiger I'dir. Müttefikler tarafından Tiger I olarak bilinen ağır tank modelinin tam Alman model adı Panzerkampfwagen VI, Tiger I (H1), Sd.Kfz. 181 idi. Tareti Wegmann, gövdesi ise Henschel tarafından üretilen tankın Kassel'deki montajı Ocak veya Şubat 1943'te 250122 şasi numarasıyla tamamlandı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Underneath the Stars", Mariah Carey'nin 1995 çıkışlı beşinci stüdyo albümü Daydream'de yer alan bir şarkıdır. Carey ve Walter Afanasieff tarafından yazılıp bestelendi. 5 Nisan 1996'da Columbia Records tarafından albümün altıncı ve son single'ı olarak yayımlandı. Avustralya'da ise "Forever" single'ının B yüzü olarak piyasaya sürüldü. Carey'nin en gözde eserlerinden biri olarak saydığı bu R&B şarkısı, müzik eleştirmenleri tarafından şarkıcının vokal gelişiminde etkilendiği Minnie Riperton'ın eserleriyle karşılaştırıldı. Amerika Birleşik Devletleri'nde sınırlı sayıda basılan "Underneath the Stars", Billboard R&B/Hip-Hop Airplay listesinde altmış dokuz numaraya ulaştı. Tanıtımları kapsamında Avrupa'da bir video klip çekildi ancak gösterime girmedi. Daydream World Tour boyunca sahnelendi ve Tokyo Dome'daki performans daha sonra Mariah Carey Live in Japan adlı DVD'de yer aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


En İyi Aranjman Grammy Ödülü, Grammy Ödülleri kapsamında, yılın en iyi aranjmanına sahip olduğu belirlenen şarkının veya albümün aranjörüne verilen ödüldür. 1959-1962 yılları arasındaki ilk dört törende verilmesinin ardından kaldırılmıştır. Grammy Ödülleri'ni dağıtan Kayıt Akademisi 1959'daki ilk ödül töreninde, aranjörleri ilk olarak bu kategoride ödüllendirmeye başladı. 1962'deki 4. yıla kadar gerçekleştirilen tüm Grammy Ödülleri kapsamında bu kategori yer aldı ve 1963'deki törenle birlikte kaldırılırdı. Dağıtıldığı 4 törende ödülü üç kez Henry Mancini, bir kez de Billy May kazandı. Yalnızca bu ikili, kategoride birden fazla adaylık alan isimler oldular. [Grammy Ödülleri]], 1959'da düzenlenen ilk törenden beri aranjörleri çeşitli kategorilerde ödüllendirmektedir. En İyi Aranjman kategorisi, aranjmanları ödüllendirmek için oluşturulan ilk kategoriydi. (Devamı...)

(Düzenle)


Eldfell, İzlanda'ya bağlı Heimaey Adası'nda bulunan 204 metre yüksekliğinde bir yanardağdır 23 Ocak 1973 tarihinde Heimaey kasabasının hemen dışında bir alanda hiç beklenmedik bir biçimde harekete geçmiş ve büyük bir volkan felaketine neden olmuştur. Bu olaydan sonra İzlandalılar adaya Ateş Dağı anlamına gelen Eldfell demişlerdir. Yanardağın hareketlenmesi ada içinde büyük bir kriz oluşmasına neden olmuş ve neredeyse kalıcı olarak boşaltılmasına yol açmıştır. Volkandan çıkan küller adanın büyük bir bölümünü kaplamış, pek çok evi yok etmiş ve akan lavlar, balıkçılık ile geçinen adanın ana gelir kaynağı olan limanı tehdit eder hâle gelmiştir. Yanardağdan çıkarak ilerlemeyi sürdüren lavları soğutmak için bir işbirliği başlatılmış ve deniz suyu akmakta olan lavlar üzerine pompalanmıştır. Uygulamaya konan bu plan başarıya ulaşmış ve kasabanın limanının yitirilmesinin önüne geçilmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


Hande'ye Neler Oluyor?, Türk şarkıcı Hande Yener'in sekizinci stüdyo albümüdür. 1 Nisan 2010'da Poll Production tarafından yayımlandı. Pop müzik ritimleri içerir ve Yener'in tekrar pop müzik yapacağını açıkladıktan sonra yayımlanan ilk albümüdür. Tamamı Sinan Akçıl tarafından yazılıp bestelenen şarkılardan oluşur; bu özelliğe sahip olan ilk Hande Yener albümüdür. Prodüktörlüğünü Yener ile Polat Yağcı üstlenmiştir. 11 şarkı ve 3 remiks olmak üzere toplam 14 şarkı barındıran Hande'ye Neler Oluyor?, müzik eleştirmenlerinden karışık eleştiriler aldı. Bazıları albümü övdü; bazıları ise Yener'in önceki albümleri ile karşılaştırıp olumsuz yönde eleştirdi. Şarkıcı, albümün ilk klibi için "Sopa" ile "Yasak Aşk" şarkılarını tek bir klipte birleştirerek yayımlattı. Diğer kliplenen şarkılar ise "Bodrum" ve "Çöp" oldu; ilki Türkçe Top 20'de zirveye yerleşirken, ikincisi 9 numaraya kadar ilerledi. (Devamı...)

(Düzenle)


Bullet for My Valentine, 1998'de kurulmuş Galli metalcore grubudur. Grup, vokalist Matthew Tuck, gitarist Michael Paget, bas gitarist Jamie Mathias ve baterist Michael Thomas'dan oluşmaktadır. Jeff Killed John adıyla kurulan grup, Metallica ve Nirvana gibi grupların şarkılarını coverlayarak müzik hayatına başladı. Jeff Killed John adı altında kaydedilen altı şarkıdan ikisi grubun kariyerinin sonraki dönemi Bullet for My Valentine'da düzenlenip yayınlanmasına karşın kalan parçalar yayınlanmadı. Finansal zorluklar nedeniyle isim ve müziksel tarz değişikliğine giden grup, 2002'de Sony BMG ile beş albümlük bir plak anlaşması imzalayıp Metallica, Iron Maiden ve Slayer gibi klasik heavy metal gruplarının etkisindeki özgün müziğini yapmaya başladı. Bullet for My Valentine'in ilk stüdyo albümü The Poison, Birleşik Krallık'ta 3 Ekim 2005'te, Amerika Birleşik Devletleri'nde 14 Şubat 2006'da yayımlandı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Candy Shop", Amerikalı şarkıcı Madonna'nın 2008 çıkışlı, on birinci stüdyo albümü Hard Candy'de yer alan bir şarkıdır. Şarkının yapımcıları Madonna ve The Neptunes iken, şarkı yazımında Madonna ve Pharrell Williams birlikte çalıştı. Şarkının ilk sürümü Temmuz 2007'de internete sızdı ancak kısa süre sonra kaldırıldı. Hip hop ögeleri içeren bir pop şarkısı olan "Candy Shop"ta çalgı olarak bongolara ve Flamenko gitarına yer verildi. Şarkının sözlerinde geçen şeker sözcüğü, seks için bir metafor olarak kullanılmaktadır. Şarkının yapımını ve akılda kalıcılığını öven ancak sözlerini eleştiren müzik eleştirmenleri, şarkı için genellikle olumsuz değerlendirmeler yaptı. "Candy Shop", Brezilya'da 100.000'den fazla dijital satış yaparak Brezilya Kayıt Üreticileri Derneği tarafından platin sertifika ile ödüllendirildi. Ayrıca Finlandiya'daki Suomen virallinen lista'da 21 numaraya kadar yükseldi. Madonna şarkıyı; Sticky & Sweet Tour (2008-2009), The MDNA Tour (2012) ve Rebel Heart Tour (2015-2016) turnelerinde seslendirdi. (Devamı...)

(Düzenle)


En İyi Enstrümantal Aranjör, Besteci, Orkestra veya Koro Lideri Pop Performansı Grammy Ödülü, Grammy Ödülleri kapsamında, yılın en iyi enstrümantal pop performansına sahip olduğu belirlenen aranjör, besteci, orkestra şefi veya koro liderine verilen ödüldür. Yalnızca 1973'teki 15. Grammy Ödülleri kapsamında verildi ve sonraki yıl bu kategori kaldırıldı. Grammy Ödülleri'ni dağıtan Kayıt Akademisi 1969'da, enstrümantal pop performanslarını En İyi Enstrümantal Pop Performansı kategorisiyle ödüllendirmeye başladı. 1973 yılında bu kategori, Aranjör, Besteci, Orkestra veya Koro Lideri ve çalgıcı olmak üzere iki kategoriye ayrıldı. O yıl ödülün sahibi, Black Moses albümüyle Isaac Hayes oldu. Ertesi yıl, 1974'teki ödüllerde ise kategori, eski hâline gelecek şekilde birleştirildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Ateşi Yakalamak (İngilizce özgün adıyla Catching Fire), Amerikalı romancı Suzanne Collins'in 2009'da yayımlanan distopik macera türündeki romanıdır. Roman, ayrıca Açlık Oyunları serisinin ikinci kitabıdır. Açlık Oyunları'nın (2008) devamı olan romanda Katniss Everdeen ile kıyamet sonrası bir dönemde yer alan Panem halkının hikâyesi ele alınmaya devam etmektedir. Önceki romandaki olaylardan sonra, baskıcı Capitol'e karşı bir isyan başlar ve Katniss ile aynı mıntıkadaki diğer haraç Peeta Mellark, Açlık Oyunları'nın özel bir yayını için arenaya geri dönmek zorunda kalır. Kitabın ilk baskısı, 1 Eylül 2009'da Scholastic Corporation tarafından ciltli olarak yayımlandı ve kitap daha sonradan hem e-kitap hem de sesli kitap formatında piyasaya sürüldü. Ateşi Yakalamak, çoğunlukla eleştirmenler tarafından Collins'in yazımı, kitabın sonu ve Katniss karakterinin gelişimi gibi açılardan olumlu yorumlar aldı. Eleştirmenlere göre romanın ana temalarını hayatta kalma, otoriter rejim, isyan ve bağımsızlığa karşı dayanışma oluşturmaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


Dance Mix, Türk şarkıcı Murat Boz'un ilk remiks albümüdür. Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle 14 Ağustos 2012'de yayımlanmış olup şarkıcının bu şirketten çıkan ilk ve tek remiks albümüdür. Elektronik müzik ritimleri içerir. Boz'un 2011 yılında çıkan üçüncü stüdyo albümü Aşklarım Büyük Benden'in ardından satışa sunduğu ilk albümüdür. Yapımcılığını Ahmet Çelenk üstlenmiştir. Dance Mix, 2009 çıkışlı Şans (2009) ve 2011 çıkışlı Aşklarım Büyük Benden albümlerinde yer alan bazı şarkıların remikslerinin yanı sıra, Boz'un Ozan Doğulu'nun 2011 çıkışlı 130 Bpm Allegro albümü için yeniden seslendirdiği Kenan Doğulu şarkısı "Yazmışsa Bozmak Olmaz"ı barındırır. Toplam dokuz şarkıdan oluşan albüm; "Özledim" ve "Aşkın Suçu Yok" şarkılarının Gürsel Çelik tarafından yapılan remiksini, "Hayat Öpücüğü" şarkısının Ozan Çolakoğlu ile Uğur Kirik tarafından yapılan remikslerini, "Geri Dönüş Olsa" şarkısının Erdem Kınay tarafından yapılan remiksini, "Kalamam Arkadaş" şarkısının Kıvanch K. ve Cihat Uğurel tarafından yapılan remikslerini içerir. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 30 Nisan 2024, Salı ; saat 13.39 UTC