Kapalı devre televizyon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
CCTV kameraları
Hollanda Polisi'ne ait bir kapalı devre televizyon izleme odası

Kapalı devre televizyon (İngilizce: Closed-Circuit Television veya CCTV) kameraların görüntü sinyallerini belirli bir konuma ilettikleri sistemdir. Televizyondan en önemli farkı sinyalin herkese açık bir biçimde taşınmamasıdır. Kısaca CCTV çalışmakta olduğu banka, şirket, havaalanı gibi tesislerin kullanımına mahsus bir televizyon sistemidir. Belirli bir alanın görüntüsünün belirli monitörlere verildiği görüntüleme sistemi olarak da düşünülebilir. CCTV'nin önceleri deneysel kullanım alanları bulunsa da günümüzde genellikle güvenlik amacıyla kurulur.

Bir CCTV sistemi CCTV kameralar, lensler, dijital kayıt cihazı ve monitörlerden oluşur. CCTV sisteminin en büyük özelliği görüntülerin zamana doğru orantılı olarak kaydedilmesidir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk ticari CCTV sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde Vericon tarafından 1949 yılında duyurulmuştur. İlk kapalı devre televizyonların en büyük problemi video görüntülerinin kayıt edilebilme imkânının olmamasıydı. Bu da monitörlerin sürekli bir operatör tarafından izlenmesini gerektiriyordu. Video kaydı ancak 1970'lerde video kaset kaydediciler (VCR) çıktıktan sonra mümkün olabildi. 90'ların sonunda dijital kayıt cihazlarının duyurulmasıyla birlikte de artık video kasetler yerine sabit disklere (HDD) kayıt dönemi başlamış oldu. Günümüzde de CCTV kayıt cihazlarında sabit diskler kullanılmaktadır.

Kullanım alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Güvenlik ve suçla mücadele[değiştir | kaynağı değiştir]

CCTV günümüzde elektronik güvenlik endüstrisinin bir parçası hâline gelmiştir. Türkiye'de 2007'den beri kurulmaya başlanan MOBESE (MOBil Elektronik Sistem Entegrasyonu) ile İstanbul'da suç ve suçla mücadele amacıyla 1206 noktada toplam 4212 kameralı coğrafî açıdan geniş bir alana yayılan CCTV sistemi oluşturulmuştur.[1] Günümüzde özel şirketlerin de hemen hepsi CCTV sistemine sahiptirler. Çok yaygın olmasa da ev kullanımına uygun CCTV sistemleri de yavaş yavaş bakıcı izleme, evcil hayvan kontrolü ve benzeri amaçlarla güvenlik için kullanılmaktadır.

Trafik izleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişen teknoloji ile birlikte trafik kurallarını ihlal eden araçların tespit edilmesi amacına yönelik olarak İstanbul'da ve Türkiye'nin çeşitli illerinde EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) adıyla bilinen CCTV sistemleri kurulmuştur. Trafik izlemede kullanılan bazı kameraların bir yazılım aracılığıyla veya donanımsal olarak plaka algılama ve kaydetme özelliği bulunmaktadır. Bunun yanı sıra sistemine önceden yüklü plaka numaralarını okudukları plaka numaralarıyla karşılaştırabilmektedirler.

Taşımacılıkta güvenlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağırlıkla yolcu taşımacılığında kullanılan otobüs, deniz otobüsü, feribot, tren gibi araçların içlerine kurulan ve sarsıntıya dayanıklı özel aksamlarla üretilen CCTV sistemlerinin kullanımı giderek artmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ * http://mobese.iem.gov.tr/ 2 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]