Açlık Oyunları evreni

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Açlık Oyunları Evreni, Amerikalı televizyon yazarı ve romancı Suzanne Collins tarafından yazılmış Açlık Oyunları kitap üçlemesi'nde geçen kurgusal bir distopyadır. Capitol Açlık Oyunları sistemini Panem halkının isyanının cezasını çektirmek, Capitol'ün kesin gücünü göstermek ve karşı ayaklanmanın sonucunu göstermek için geliştirildi. Alaycı Kuş kitabında, Panem kelimesinin Latince Panem et Circenses'den geldiği söylenmektedir; anlamı ekmek ve sirklerdir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzakta fakat belli olmayan bir gelecekte, Panem halkı kıyamet sonrası Kuzey Amerika'da küllerinden doğmuştur. Panem'in kontrolü Rocky Dağları'nın üstünde yer alan ütopik şehir Capitol'dür. Capitol'ün dışında, ülke şu anda diktatör Başkan Snow tarafından, totaliter bir devletin hegomonyası altında 12 ayrı mıntıkaya ayrılmıştır.[1] Panem'in 13. Mıntıkası Karanlık Günler olarak anılan başkent Capitol'e karşı olan isyanın fitilini ateşlemesi nedeniyle diğer mıntıkalara göz dağı vermek amacıyla yok edilmiş, diğer mıntıkalar ise tekrardan isyana kalkışmalarını engellemek için Açlık Oyunları'na katılmaya mahkum edilmiştir.

Panem'in Bölgeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Panem, başkent Capitol'u çevreleyen ve ona yiyecek, kıyafet ve teknolojik ürün tedarik eden 13 adet mıntıkadan oluşur. Bu mıntıkalardan bir tanesi, yakın bir geçmişte 13 mıntıkanın Capitol'e karşı başlatmış olduğu savaş sonucunda yok edilmiştir.[2]

Capitol[değiştir | kaynağı değiştir]

Panem'in yönetildiği başkentin adıdır. Bu bölgede yaşayan insanlar genellikle eğlence ve moda düşkünü insanlardır. Karanlık Günleri'n ardından mıntıkalardan nefret etmiş ve onların çocuklarının birbirlerini öldürmüş oldukları Açlık Oyunları'nı bir intikam aracı olarak görmeye başlamıştır. Zamanla beyni yıkanan halk Açlık Oyunları'nı bir spor karşılaşması olarak görmeye başlamıştır. Capitol çoğunlukla israf ve eğlence odaklıdır, herhangi bir ürün üretme kapasitesi yoktur bu nedenle diğer mıntıkalara bağlı bir şekilde yaşarlar. 75. Açlık Oyunları'ndan sonra mıntıkaların teker teker isyan etmeye başlaması nedeniyle başkentte ürün teçhizatı konusunda ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlamıştır. Bu bölgede yaşayan insanların bir kısmı oyunların düzenlenmesi, sunulması veya haraçların seçilmesi gibi çeşitli işlerle uğraşırlar.

1.Mıntıka[değiştir | kaynağı değiştir]

Mücevher gibi lüks ve değerli eşyaların üretiminde ustalaşmış olan ve hem konumu hem de üretmiş olduğu ürünler sayesinde Capitol'ün gözde mıntıkalarındandır. Capitol ile izlediği bu ılımlı politika sayesinde normalde yasak olan, mıntıkanın çocuklarını Oyunlar'a hazırlayan eğitimlere katılmalarına herhangi bir kısıtlama getirilmez. Bu mıntıka'da büyüyen çocuklar 18 yaşına gelene kadar oyunlar için yetiştirilir ve Kariyer Haracı olarak kendileri gibi yetiştirilen 2. Mıntıka ve 4. Mıntıka'nın çocukları ile oyunlarda ittifak kurarlar.

Bilinen haraçlar: Glimmer, Marvel, Cashmere, Gloss, Facet ve Velvereen

2. Mıntıka[değiştir | kaynağı değiştir]

Capitol'e en sadık olan ve bu sayede bir sürü ayrıcalığa sahip olan mıntıkadır. 2. Mıntıka'nın asıl geçim kaynağı sözde duvarcılık ve tuğla gibi eşyaların üretimi ve olsa bile aslında Barış Muhafızı olarak isimlendirilen Capitol'un askerî gücünü oluşturmak üzerine kullanılır. Bu mıntıkada yaşayan çocukların büyük bir kısmı barış muhafızı zihniyetiyle büyütülür ve bu nedenle diğer mıntıkalardan gelen çocuklara kıyasla oyunlarda daha ölümcüldür. Açlık Oyunları'nı bir ceza değil bir spor aktivitesi olarak görür ve diğer çocukların canlarını almak için sabırsız davranırlar. Belirli bir yaşa gelene kadar özel akademilerde eğitilerek gönüllü olarak oyunlara katılırlar. Mıntıka'daki askeri bütün organizasyonlar Rocky Dağları'nda bulunan Ceviz isimli bir dağda gerçekleşir.

Serinin son kitabında Capitol ile bağlılığı en yüksek mıntıka olması nedeniyle diğer on bir mıntıka tarafından düşürülmeye çalışılır. 2. Mıntıka düştükten sonra Capitol'un hava ve askerî güçleri büyük sekteye uğramıştır.

Bilinen haraçlar: Lyme, Brutus, Enobaria, Clove, Cato, Marcus ve Sabyn

3. Mıntıka[değiştir | kaynağı değiştir]

Teknoloji ile alakalı ürünlerinin üretildiği ve Capitol'e gönderilmiş olduğu mıntıkadır. Bu mıntıkadaki herkes teknoloji ile alakalı iş kollarında çalışır bu nedenle hemen hemen hepsi oyunlarda bunları kendi avantajları için kullanabilirler. Diğer ilk iki mıntıkanın aksine 3. Mıntıka'nın haraçlarını özel bir akademide eğitmesine izin verilmez. 74. Açlık Oyunları'nda bu mıntıkada yaşayan bir çocuk kendi teknolojik bilgisini kullanarak mayınları aktifleştirerek Kariyer ekibi ile ittifak kurmuştur.

Bu Mıntıka Capitol'e karşı düzenlenmiş olan İsyan Ekibi'nin bir parçasıdır.

Bilinen haraçlar: Beetee, Wiress, Circ ve Teslee

4. Mıntıka[değiştir | kaynağı değiştir]

Denizcilik ve Balıkçılık üzerine yoğunlaşmış olan mıntıkadır. Bu mıntıkadaki çocuklar ilk iki mıntıkadaki gençler gibi özel bir akademide eğitim görerek Kariyer Haracı zihniyeti ile büyütülürler ve belirli bir yaşa geldikten sonra oyunlar için gönüllü olurlar. Çoğunlukla balıkçılık üzerine yoğunlaştıkları için yüzme ve zıpkın kullanma gibi çeşitli balıkçılık ve deniz ile alakalı konularda başarılılardır.

Bu Mıntıka Capitol'e karşı düzenlenmiş olan İsyan Ekibi'nin bir parçasıdır.

Bilinen Haraçlar: Annie Cresta, Finnick Odair, Mags, Coral ve Mizzen.

5. Mıntıka[değiştir | kaynağı değiştir]

Enerji ve güç üretimi üzerine yoğunlaşmış olan mıntıkadır.

Bilinen Haraçlar: Tilki Surat, Hy ve Sol

6. Mıntıka[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulaştırma araçlarını üretmek üzerine yoğunlaşmış olan mıntıkadır. Bu Mıntıka Capitol'e karşı düzenlenmiş olan İsyan Ekibi'nin bir parçasıdır.

Bilinen Haraçlar: Morfinciler (Kadın ve Erkek), Otto ve Ginnee

7. Mıntıka[değiştir | kaynağı değiştir]

Kereste ve kağıt üzerime üzerine yoğunlaşmış olan mıntıkadır. Bu mıntıkadaki yaşayan çocuklar küçük yaştan beri ağaç kesmek için kullanılan balta vb. aletleri sıklıkla kullanır fakat Kariyer Haraçları tarafından yeteri kadar donanımlı olmadıkları için bu mıntıkada yaşayan çocukların oyunları kazanma ihtimali diğer dokuz mıntıka ile aynıdır. Bu Mıntıka Capitol'e karşı düzenlenmiş olan İsyan Ekibi'nin bir parçasıdır.

Bilinen Haraçlar: Johanna Mason, Blight ve Treech ve Lamina

8. Mıntıka[değiştir | kaynağı değiştir]

Tekstil ve giyim üzerine yoğunlaşmış olan mıntıkadır. 74. Açlık Oyunları sonucunda Katniss'in kendisini kurtarmak için kullandığı orman meyvesi numarasını bir başkaldırı olarak görmüş ve bölgedeki Barış Muhafızları ile çeşitli mücadelelere girişmişlerdir. İlk başlarda mıntıkanın kontrolünü ellerinde tutmuş olsalar bile Capitol'ün düzenlemiş olduğu hava saldırısı ile ortadan kaldırılmıştır. Bu mıntıkada yaşayan ve ölü sanıldıkları için bölgeyi terk etme fırsatı bulan Bonnie ve Twill isimli iki kişi, 13. Mıntıka'ya gitmek için yola çıkmış ve 12. Mıntıka'nın dışındaki ormanlık alanda Katniss ile karşılaşmışlardır.

Bilinen Haraçlar: Cecelia, Woof, Bobbin ve Wovey

9. Mıntıka[değiştir | kaynağı değiştir]

Tahıl üretimi üzerine yoğunlaşmış olan mıntıkadır.

Bilinen Haraçlar: Panlo ve Sheaf

10. Mıntıka[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayvancılık ve besim üzerine yoğunlaşmış olan mıntıkadır.

Bilinen Haraçlar: Tanner ve Brandy

11. Mıntıka[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarım ve meyve bahçeleri üzerine yoğunlaşmış olan ve Panem'in en fakir mıntıkalarındandır. Bu mıntıkada yaşayan insanlar genellikle kahverengi tonlarında cilt rengine sahiptir. Küçük yaştan beri meyve bahçelerinde çalışır ve hayatlarını sürdürmeye çalışırlar. 11. Mıntıka aynı zamanda en katı kurallara sahip olan mıntıkalardan birisidir.

74. Açlık Oyunları sırasında bu mıntıkada yaşayan 12 yaşındaki Rue isimli kız haraç, Katniss ile ittifak kurarak Kariyer'lerin erzaklarını havaya uçurmuştur. Bu olaydan iki gün sonra Rue, 1. Mıntıka'da yaşayan çocuk tarafından mızraklanmış ve Katniss'in bütün çabalarına rağmen hayatını kaybetmiştir. Bu bölgede yaşayan insanlar ise Katniss'e olan minnettarlığını göstermek için Katniss'e ekmek göndermiştir. Oyunların sonuna doğru yaklaşırken haraçları bir araya getirmek için bir festival düzenlenmiş ve bu festivale bütün haraçlar davet edilmiştir. Katniss festival sırasında kendisi için hazırlanmış olan sırt çantasını almaya giderken 2. Mıntıka'nın kız haracı Clove tarafından yakalanır. Clove, Katniss'i öldürmek yerine Rue'un ölümüyle alakalı dalga geçmesi nedeniyle 11. Mıntıka'nın erkek haracı Thresh tarafından öldürülür.

Thresh ardından Rue'un arkadaşı olması ve onu kurtarmaya çalışması nedeniyle Katniss'in hayatını sadece tek bir seferliğine bağışlar. Katniss ve Peeta oyunları kazandıktan sonra düzenlenen Zafer Turu kapsamında 11. Mıntıka'yı eder ve Rue ve Thresh'e karşı olan minnetlerini ifade etmek amacıyla birer aylık maaşlarını haraçların ailelerine bağışlarlar. Aynı gün içerisinde mıntıka içerisinde düzenlenen bir eylem gerçekleşir. Yaşlı bir adam sol elinin üç orta parmağını dudağına götürüp havaya kaldırarak Rue'un dört notalık melodisini çalar. Ardından meydanda toplanan bütün halk aynı harekete yaparak Katniss'e teşekkür eder. Barış Muhafızları bu hareketi bir isyan hareketi olarak gördükleri için yaşlı adamı yakalayarak idam eder.

Bu Mıntıka Capitol'e karşı düzenlenmiş olan İsyan Ekibi'nin bir parçasıdır.

Bilinen Haraçlar: Seeder, Chaff, Rue, Thresh, Reaper ve Dill

12. Mıntıka[değiştir | kaynağı değiştir]

Madencilik üzerine yoğunlaşmış olan Panem'in en fakir ve en uçtaki mıntıkasıdır. Bu mıntıkada yaşayan herkes büyük bir açlık mücadelesi verir. 12. Mıntıka şehir, hob, galipler köyü ve dikiş olarak isimlendirilen dört ayrı yerden oluşur. Şehir genellikle daha zengin tüccar ailelerin yaşadığı bir bölgedir. Hob, mıntıkadaki bütün illegal alışverişlerin yapılmış olduğu bir karaborsadır. Dikiş ise bölgenin en fakir insanlarının yaşadığı bölgenin adıdır. Dikiş'te yaşayan insanların büyük bir kısmı soluk bir tene ve gri renk göze sahiptir. Açlık Oyunları'nın baş kahramanı olan Katniss Everdeen Dikiş'te yaşamaktadır fakat oyunları kazandıktan sonra Galipler Köyü olarak isimlendirilen Açlık Oyunları Galipleri için düzenlenmiş olan konutlara taşınmıştır.

Mıntıka, Katniss'in Çeyrek Asır oyunlarında arenayı çevreleyen güç sahasını havaya uçurmasından elli dakika sonra Capitol ve 2. Mıntıka'nın saldırısına uğrayarak tıpkı 8. Mıntıka gibi yok edilmiştir.

Bilinen Haraçlar: Katniss Everdeen, Peeta Mellark, Haymitch Abernathy, Maysilee Donner, Jessup, Lucy Gray Baird

13. Mıntıka[değiştir | kaynağı değiştir]

Grafit madenciliği ile yoğunlaşmış olduğu bilinse bile öncelik olarak nükleer silah üretimi ile ilgilenen mıntıkadır. Açlık Oyunları'nın fitilini ateşleyen Karanlık Günleri'n başlamasına neden olan isyan ateşini başlatan ve diğer mıntıkalar bozguna uğradıktan sonra Capitol tarafından yok edildiği varsayılan mıntıkadır. Serinin son kitabında ise 13. Mıntıka'nın aslında yok edilmediği savaşın sonlarına doğru nükleer silahlarını Capitol'e çevirerek onları nükleer savaş ile tehdit ettikleri anlaşılmıştır. Capitol, nükleer savaş riskini almak istemediği için 13. Mıntıka ile bir anlaşma masasına oturmuş ve bu anlaşma sonucunda kendilerine bir nevi bağımsızlık vermiştir. Bu bağımsızlık sayesinde 13. Mıntıka Açlık Oyunları'ndan muaf tutulmuş ve yer altına taşınarak ölü taklidi yapmaya başlamıştır. Capitol ise diğer mıntıkalara göz dağı vermek amacıyla bu bölgeye sahte hava saldırısı düzenlenmiş ve bunu diğer mıntıkalara izletmiştir. Televizyonda ise bu mıntıkadaki hala zehirli gazların bulunduğu ile alakalı haberler sunarak insanların oralara gitmesini engellemeye çalışmıştır. Serinin ikinci kitabında 8. Mıntıka'dan kaçan Bonnie ve Twill'in televizyondaki haberlerde hep aynı alaycı kuşun kanatlarının görülmesi nedeniyle görüntülerin sahte olduklarını düşündüklerini Katniss'e söylemişlerdir.

Bu mıntıkada yaşayan insanların geçmişte geçirmiş oldukları salgın hastalıklar nedeniyle üreme vb. özellikleri yoktur. Aynı zamanda askeri bir bakış açısıyla yetiştikleri için bu mıntıkanın yerlisi olan insanlar israf düşmanı hareket sergilerler. Mıntıka'da yaşayan herkes kollarına damgalanmış olan programa göre yaşar ve ona göre hareket etmek zorundadır.

Katniss Everdeen'in diğer mıntıkalardaki halklara isyan konusunda umut vermesi sonucunda 13. Mıntıka tekrardan harekete geçmiş ve Alma Coin önceliğinde isyan planlamaya başlamıştır. 75. Açlık Oyunları için 3. Mıntıka, 4. Mıntıka, 6. Mıntıka, 7. Mıntıka, 8. Mıntıka, 11. Mıntıka ve 12. Mıntıka ile iletişime geçerek Katniss ve Peeta'yı korumaya yönelik bir plan hazırlanmıştır. 75. Açlık Oyunları arenasının Katniss tarafından havaya uçurulmasından sonra Beetee, Katniss ve Finnick 13. Mıntıka'nın hava araçlarıyla arenadan kaçırılmıştır. 12. Mıntıka'ya düzenlenen intihar saldırısının ardından 12'de hayatta kalan insanlar 13. Mıntıka'ya getirilmiş ve burada yaşamaya başlamışlardır.

Katniss'in isyanın sembolü (Alaycı Kuş'u) olmasını kabul ettikten sonra düzenlemiş oldukları kamu spotları ile hayatta olduklarını diğer mıntıkalara ilan ederek onları Capitol'e karşı baş kaldırmaya davet etmiştir.

Arenalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Arenalar, Açlık Oyunları kapsamında birbirlerini öldürmek için seçilmiş olan haraçların kapatıldığı çeşitli tuzakların ve yaratıkların Capitol'e bağlı olan görevliler (Oyun Kurucular) tarafından yönetildiği gerçek dünyaya çok yakın özellikler barındıran teknolojik yapılardır. Arenaların yapısı her yıl düzenli olarak değiştirilir. Arenalar yağmur ormanından, ıssız çöle, çam ormanlarına kadar çeşitli görüntüleri içerecek şekilde inşa edilebilir. Genelde haraçların 1-2 gün içerisinde yürüyerek bitirebilecekleri kadar büyük yapılardır. Arenaların sınırları büyük bir güç sahası ile kaplıdır ve güç sahası arenanın içerisindeki yapılar ile uyum içerisindedir. Örneğin genellikle ormanın bir devamı veya gökyüzü olacak şekilde inşa edilebilir. Dışarıdan herhangi bir darbe aldığı zaman darbe alan kısımdaki illüzyon bir süreliğine yok olur. Bu yapısından dolayı genellikle Oyun Kurucular arena sınırına çok yaklaşan haraçları çeşitli bölgelere yerleştirmiş oldukları silahlarla geri döndürmeye çalışır.

Kitap serisi boyunca çok az arena hakkında bilgi verilmiştir.

10. Açlık Oyunları Arenası: Açlık Oyunları'ndaki iluzyondan oluşan yapay dünyanın aksine, Karanlık Günler'den önce spor, eğlence ve askeri etkinlikler için kullanılan savaş sırasında zarar görmüş amfiyi andıran bir tiyatroda düzenlenmişti. 10. Açlık Oyunları başlamadan birkaç gün önce düzenlenen bombalı saldırı sonucunda arenanın kapalı kısımlarındaki bazı tüneller haraçların erişimine açıldı.

50. Açlık Oyunları Arenası: Cornucopia'nın çevresinde güzel çiçeklerle süslenmiş olan bir çayırlık ve geniş bir orman, hoş bir dağ manzarası vardır. Bu arenadaki çiçeklerden, içme suyuna kadar her şey zehirle donatılmıştır. Aynı zamanda arena, insanların boğazlarını şişleyen çeşitli sivri gagalı kuşlar ve et yiyen sincaplarla doludur. Arenada aynı zamanda volkan bulunmaktadır. Bu volkan patlayarak arenadaki bazı haraçların ölümüne neden olmuştur.

74. Açlık Oyunları Arenası: Cornucopia'nın çevresinde geniş bir çayırlık, onun hemen yan tarafında geniş bir çamlık orman, tahılların bulunduğu küçük bir tarla ve haraçların su kaynağı olabilecek minik bir göl ve nehir bulunur. Nehirden aşağı gittikçe haraçların içlerinde barınabilecekleri irili ufaklı mağaralar barındırır. Birçok sayıda alaycı kuş ve iz sürücü adıyla bilinen yaban arısı kovanı bulundurur.

75. Açlık Oyunları Arenası: Arena bir saat şeklinde tasarlanmıştır. Saatin ortasında Cornucopia bulunur ve Cornucopia'nın altından çıkan 12 adet kara parçası dış katmanlara doğru gittikçe kademeli olarak büyür. Bu kara parçalarına denk gelen bölgeler her saat başı çeşitli tuzaklarla donanır. Her gün öğle 12 ve gece 12'de arenanın 12'ye denk gelen dilimindeki ağaca yıldırım düşer. Ardından 1'e denk gelen kısımda kan yağmuru başlar, saat 2'ye denk gelen kısımda saat 2 olunca zehirli bir sis başlar onu maymunlar izler. Bu tuzakların hepsi genelde kendi bölgelerine, kendi saatlerinde zarar verecek şekilde tasarlanmıştır. Sadece saat 10'da kıyıya vuran dalganın diğer bölgelere sıçradığı bilinmektedir.

Haraç[değiştir | kaynağı değiştir]

Açlık Oyunları'na katılmak için her mıntıkadan seçilen bir kız ve bir erkek çocuğuna haraç adı verilir. Genellikle Panem'i oluşturan 12 mıntıkadan ikişer haraç seçildiği için oyunlara katılan haraç sayısı 24 ile sınırlıdır fakat bazı durumlarda arenaya katılan haraç sayısı ikiye katlanabilir. Örneğin; 2. Çeyrek Asırları Oyunları'nda her mıntıkanın iki kat haraç göndermesine karar verildiği için toplam 48 haraç Açlık Oyunları'na katılmıştır.

Haraçlar seçildikten sonra bir hafta boyunca Capitol'de Açlık Oyunları konusunda eğitim alırlar ve en sonunda almış oldukları bu eğitim konusunda eğitim puanı alırlar. Almış oldukları bu puanlar kendilerine destek olabilecek sponsor bulmaları konusunda haraçlara yardımcı olur. Eğitim puanlarından sonra hepsi Ceaser Flickerman tarafından sunulan programa katılarak kendilerini tanıtırlar. Haraçlar, arenaya çıktıktan sonra gong sesi duyulana kadar altmış saniye boyunca platformlarında beklemek zorundadır. Oyunlar başladıktan sonra platformlarından ayrılarak silahlarını alarak birbirlerini öldürmeye başlarlar.

Rue[değiştir | kaynağı değiştir]

74. Açlık Oyunları için 11. Mıntıka'dan seçilmiş 12 yaşında kız çocuğudur. 11. Mıntıka'nın iş alanı olan meyve bahçelerinde çalışır hatta hayatının büyük bir kısmını orada geçirmiştir bu nedenle ağaçlarda gezinme konusunda oldukça yeteneklidir. Henüz 12 yaşında olduğu için vücudunun hafifliğinden dolayı ağaçların en yüksek dallarına tırmanabilir hatta bu sayede mıntıkasında mesainin bittiğini ilan eden bayrağın kaldırdığını ilk önce kendisi görürdü. Kendine özgü olarak geliştirmiş olduğu üç notalı şarkıyı mırıldanır ve alaycı kuşların melodiyi tekrarlaması üzerine meyve bahçesinde çalışan herkes paydos vaktinin geldiğini öğrenirdi.

Oyunlar için seçildikten sonra Katniss'in takmış olduğu alaycı kuşu rozetinden dolayı ona güveneceğini düşünmüş ve onu takip etmeye başlamıştır. Katniss, Kariyerler tarafından ağaca sıkıştırıldığında iz sürücü kovanını göstererek Katniss'in kovanı Kariyerlerin üzerine düşürmesine yardımcı olmuştur. Katniss'in vücudundaki arı sokmalarını iyileştirmiş ve onunla beraber müttefik olmuştur. Katniss ile beraber Kariyerlerin erzaklarını havaya uçurmuştur. Oyunların 9. gününde 1. Mıntıka'nın erkek haracı Marvel tarafından karnından mızraklanarak öldürülmüştür. Ölmeden önce Katniss'ten oyunları kazanacağı dair söz almıştır ve şarkı söylemesini istemiştir. Katniss, Rue öldükten sonra derin bir yasa bürünmüş bedenini ve yarasını etrafta bulduğu çiçeklerle kaplayarak ona veda etmiştir

Rue'un kendisinden başka kendisine benzeyen beş küçük kardeşi daha vardır.

Glimmer[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Mıntıka'nın kadın haracıdır. Kendisi hakkında pek fazla bilgi yoktur. Katniss tarafından sarı dalgalı saçları, zümrüt yeşili gözleri olan kıvrımlı vücut hatları olan seksi bir kız olarak betimlenir. Bir Kariyer Haracı olmasına rağmen silah olarak seçtiği oklarla nişan alma konusunda yetersizdir. Katniss'in arı kovanını düşürmesi sonucunda arıların zehri nedeniyle komaya girip hayatını kaybetmiştir. Glimmer öldükten sonra sahip olduğu ok ve yay Katniss'in eline geçmiştir.

Marvel[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Mıntıka'nın erkek haracıdır. Kullanmış olduğu silah mızraktır. Kariyer Erzakları havaya uçurulduktan sonra ormanda Rue ile karşılaşmış onu mızrakladıktan bir kaç saniye sonra Katniss tarafından boynundan okla vurularak öldürülmüştür.

Clove[değiştir | kaynağı değiştir]

2. Mıntıka'nın kadın haracıdır. Arenadaki en ölümcül ve Katniss'i öldürmeye iki kere yaklaşabilen tek haraçtır. Clove'un silahları fırlatma bıçaklarıdır ve Katniss tarafından "hedefini asla ıskalamayan" birisi olarak tanımlanır. Oyunlar başladıktan sonra Cornucopia'da Katniss sırt çantası için 9. Mıntıka'daki çocukla yarışırken, 9. Mıntıka'dan gelen çocuğu öldürmüş ve ardından Katniss'in kafasına nişan almıştır. Clove'un bıçağı Katniss'in kafasını korumak için kaldırdığı sırt çantasına saplanmıştır. Clove ardından Katniss'in peşine düşmekten vazgeçerek Cornucopia'ya geri dönmüştür. Aynı mıntıkadan olma şartıyla iki haracın da galip geleceğinin açıklanmasının ardından kendisiyle aynı mıntıkadan gelen erkek haraç Cato ile müttefikliğini pekiştirmiştir. Oyunlar sırasında düzenlenen Festival'de Peeta'nın ilacını almak için sırt çantasına koşan Katniss'e bıçak fırlatarak alnından yaralamıştır. Katniss yaranın etkisiyle sersemlediği an ise üstüne atlayarak Katniss'i etkisiz hale getirmiştir fakat Cato'nun onu kolladığını düşünmesi nedeniyle Katniss'i hemen öldürmemiş onunla ve Rue'un ölümüyle dalga geçmeye başlamıştır. Rue'un mıntıkasından gelen diğer haraç Thresh, Clove'un Rue hakkında söylediklerini duyduktan sonra Clove'u Katniss'in üzerinden çekip almış ve kafasına büyük bir taş vurarak Clove'un kafa travmasından dolayı ölmesine neden olmuştur.

Cato[değiştir | kaynağı değiştir]

2. Mıntıka'nın erkek haracıdır. Oyunlar için gönüllü olmuş olan arenadaki en ölümcül haraçlardan birisidir ve Katniss tarafından "korkusuz bir ölüm makinesi" olarak tanımlanır. Eğitim puanı olarak Katniss'in arkasında kalması nedeniyle Katniss'ten nefret eder ve oyunların ilk gününden beri onu öldürmeye çalışır. Peeta, Kariyer Grubu'na ihanet ettikten sonra Cato ile dövüşmüş ve bacağından yaralanmıştır. Cato bilerek Peeta'yı öldürmemiş onun acı çekerek ölmesini istemiştir. Clove'un ölümünün ardından kendilerine ait olan sırt çantasını çalan Thresh'in peşine düşmüş ve Thresh'i öldürmüştür. Oyunların son günü mutasyonlardan korunmak için Cornucopia'ya tırmanan Peeta'yı kollarıyla rehin almıştır. Peeta son anda Cato'nun eline çizmiş olduğu X işareti ile Katniss'in Cato'yu elinden vurmasını sağlamıştır. Cato refleks olarak Peeta'yı bırakınca kandan ıslak olan zeminde dengesini kaybedip yere düşmüş ve mutasyonlar tarafından saldırıya uğraşmıştır. Bütün bedeni festival çantasından çıkan zırhla kaplı olduğu için bir süre mücadele verse bile en sonunda yorgun düşmüştür ve Katniss tarafından merhamet atışı ile öldürülmüştür.

Thresh[değiştir | kaynağı değiştir]

11. Mıntıka'nın erkek haracıdır. Bir kız kardeşi ve ninesi olduğu bilinmektedir. Güçlü bir yapıda olduğu için Kariyer Haraçları tarafından ittifağa davet edilmiş fakat reddedilmiştir. Oyunlarda diğer haraçların girmeye cesaret etmediği uzun çayırların bulunduğu bir yerde vakit geçirmeyi tercih etmiştir. Festival günü Clove'un Rue ile dalga geçmesi ve Rue ile Katniss'in müttefik olmasını öğrenmesi üzerine Clove'u öldürdükten sonra Katniss'in hayatını bağışlamıştır. Ardından Cato ve Clove için hazırlanmış olan çantayı alarak gözden kaybolmuştur. Cato tarafından öldürülmüştür.

Tilki Surat[değiştir | kaynağı değiştir]

5. Mıntıka'nın kadın haracıdır. Katniss tarafından kızıl saçları, kehribar rengi gözleri ve tilkiyi andıran yüzü nedeniyle "Tilki Surat" olarak isimlendirilmiştir. Arenadaki en zeki haraçlardan birisidir. Strateji genellikle saldırmak değil saklanmak ve kaçmak üzerine kuruludur. Katniss tarafından ilk defa Kariyer Erzakları'ndan yiyecek çalarken görülmüştür. Ardından Festival Günü Cornucopia'nın içerisine saklanarak diğer haraçlar düzlüğün içerisinde saklanırken kendisine ait olan sırt çantasını kapıp hızla uzaklaşmıştır. Diğer haraçların çantalarına dokunmadığı için diğer haraçlar çantaları savunmasız bir şekilde masada beklerken onun peşine düşmemiştir. Son derece sessiz bir şekilde diğer haraçları takip edebilir. Peeta'nın kazayla toplamış olduğu "gece kilidi" isimli zehirli meyveli güvenli olduğunu düşünerek yemiş ve hayatını kaybetmiştir.

Kariyer Haraçları[değiştir | kaynağı değiştir]

1, 2 ve 4. Mıntıka'dan gelen genellikle 12 yaşından itibaren oyunlar için eğitim alan diğer haraçlara kıyasla çok daha ölümcül olan haraç grubudur. Oyunları kazanmayı bir övgü kaynağı olarak gören mıntıkalardan geldikleri için Kariyer Haracı olarak isimlendirilmişlerdir. Bu mıntıkalardan gelen çocuklar genellikle oyunlar için gönüllü olurlar ve çoğunlukla oyunların galipleri bu haraçlar arasından çıkar. Kariyer Haraçları genellikle grup halinde takılarak güçsüz haraçları öldürür, sayı giderek azaldıktan sonra birbirlerini hedef almaya başlarlar. Diğer mıntıkalardan gelen haraçlar eğer yeteri kadar güçlüyse Kariyer ekibinin bir parçası olabilir.

74. Açlık Oyunları'nda Peeta, Kariyerler'e Katniss'i bulma konusunda yardımcı olmak için 3. Mıntıka'daki çocuk ise arazi mayınlarını tekrardan aktifleştirebildiği için Kariyerler'in arasına katılmıştır. Thresh, fiziksel gücü nedeniyle 74. Açlık Oyunları'nda kariyerlerden teklif almış fakat reddetmiştir. 75. Açlık Oyunları'nda Katniss ok atma yeteneğini eğitim merkezinde gösterdikten sonra Kariyer Grubu üyesi olan Brutus tarafından müttefik olarak istenmiştir.

74. Açlık Oyunları Kariyerleri: Cato, Clove, Glimmer, Marvel, Peeta 4. Mıntıka'daki kız haraç ve 3. Mıntıka'daki erkek haraç

75. Açlık Oyunları Kariyerleri: Brutus, Enobaria, Gloss ve Cashmere

Finnick Odair'in de 4. Mıntıka'dan geldiği için bir Kariyer Haracı olduğu bilinmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Açlık Oyunları filmi konusu nedir? Açlık Oyunları filmi oyuncuları kimler?". www.cumhuriyet.com.tr. 20 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2023. 
  2. ^ Gemmill, Allison (25 Haziran 2019). "Hunger Games Panem Map Guide: Every Location Explained". ScreenRant (İngilizce). 26 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2023.