İçeriğe atla

Hükûmet biçimleri listesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Spanshow (mesaj | katkılar)
"{{Hükûmet biçimleri}}{{Çalışma}} Bu liste, hükümet biçimlerini ve siyasi sistemleri farklı kategorilere ayırma şekillerine göre listelemektedir. Listelenen sistemler birbirleriyle örtüşebilir ve sıklıkla çakışan tanımlamalara sahip olabilir.<ref name="academicinfluence.com">{{Cite web|url=https://academicinfluence.com/inflection/study-guides/forms-of-government-study-starter|title=25 Forms of Government—A Study Starter | Aca..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu
Etiketler: Görsel Düzenleyici Anlam ayrımı bağlantıları
(Fark yok)

Sayfanın 09.04, 6 Ağustos 2023 tarihindeki hâli

Bu liste, hükümet biçimlerini ve siyasi sistemleri farklı kategorilere ayırma şekillerine göre listelemektedir. Listelenen sistemler birbirleriyle örtüşebilir ve sıklıkla çakışan tanımlamalara sahip olabilir.[1]

Yale profesörü Juan José Linz'e göre günümüzde üç ana siyasi sistem türü bulunmaktadır: demokrasiler, totaliter rejimler ve bu iki türün arasında yer alan otoriter rejimler ile hibrit rejimler.[2][3] Başka bir modern sınıflandırma sistemi, monarşileri ayrı bir varlık veya ana üçün hibrit bir sistemi olarak içermektedir. Akademisyenler genellikle diktatörlüğü otoriterlik veya totaliterlik biçimi olarak nitelendirir.[4][5][2][6]

Antik Yunan filozofu Platon, Devlet adlı eserinde aristokrasi, timokrasi, oligarşi, demokrasi ve tiranlık olmak üzere beş tür rejimi tanımlamaktadır. [7]

Temel hükûmet biçimleri

Hükûmet sistemleri demokratik ve demokratik olmayan olmak üzere iki ana kategoriye ayrılabilir.[8]
Demokratik Doğrudan demokrasi, Temsilî demokrasi (Cumhuriyet hükûmeti, Parlamenter hükûmet)
Demokratik olmayan Otoriteryen, Totaliter, Monarşi, Oligarşi, Teknokrasi, Teokrasi, Diktatörlük
Diğer türler Komünist, Emperyalist, Aristokrasi

Hükümet Biçimleri Dizini:[1]

Bölgesel kontrole göre hükûmet biçimleri

Terim Açıklama Örnekler
Konfederasyon Konfederasyon, diğer devletlerle olan ilişkilere bağlı olarak ortak eylem amacıyla birleşen egemen devletlerin birliğidir. Genellikle bir antlaşma ile oluşturulan konfederasyonlar, savunma, dış ilişkiler, iç ticaret veya para gibi önemli konularla ilgilenmek için kurulur ve genel hükümet tüm üyelerine destek sağlamakla yükümlüdür. Konfederasyon, inter-hükümetçilik biçimlerinden birini temsil eder ve bu, "bağımsızlık veya yönetim temelinde devletler arasında gerçekleşen her türlü etkileşimi" olarak tanımlanır. Konfederasyon, federal hükümetin tüm devletlerin birleşimi veya ittifakı olarak kabul edilebilir bir federasyona neredeyse benzer.
Üniter devlet Bir üniter devlet, merkezi hükümetin nihai olarak üstün olduğu ve herhangi bir idari bölümün (alt ulusal birimlerin) yalnızca merkezi hükümetin yetki verdiği yetkileri kullandığı tek bir güç olarak yönetilen bir devlettir. Dünyadaki devletlerin çoğu bir birim sistemi ile yönetilir. Birleşmiş Milletler üye devletlerinin 193'ü içinde 165'i bir birim devlet olarak yönetilmektedir.
Federasyon Bir federasyon, merkezi (federal) hükümet altında kısmen özerk devletlerin veya bölgelerin birliğine sahip olan bir siyasi yapıdır. Bir federasyonda, bileşen devletlerin özerk statüsü ve onlar arasındaki güç bölümü ile merkezi hükümet genellikle anayasal olarak korunmuş olup, her iki tarafın (devletler veya federal politik organın) tek taraflı bir kararıyla değiştirilemez. Ayrıca, federasyon, egemen gücün resmen merkezi bir otorite ile bir dizi bileşen bölge arasında bölündüğü bir hükümet biçimidir, böylece her bölge kendi iç işlerinin bazı derecesinde kontrolünü korur.

İktidar kaynağına göre hükûmet biçimleri

Terim Açıklama Örnekler
Otokrasi Otokrasi, toplumsal ve siyasi üstün gücün bir kişi veya yönetimde yoğunlaştığı bir hükümet sistemidir. Bu kişi veya yönetim, kararları dışsal yasal kısıtlamalara veya düzenli halk kontrol mekanizmalarına tabi değildir. Mutlak monarşi (örneğin Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Brunei ve Esvatini) ve diktatörlükler, günümüzdeki temel otokrasi biçimleridir. Aile diktatörlükleri ise liderin ezici otoritesi nedeniyle siyasi gücün aile içinde aktarılmasıyla ilgili farklı bir kavramdır. Haiti'de aile diktatörlüğü, siyah milliyetçiliği benimseyen Haitili diktatörü François Duvalier tarafından kurulan, adı "cumhuriyet" olan bir devlette mutlak monarşi gibi işleyen, kalıtsal bir diktatörlük biçimidir. 1971'de, babasının kalp hastalığı sonucu ölümünden sonra, Jean-Claude Duvalier Haiti'nin bir sonraki diktatörü olmuş ve 27 Mayıs 1980'de Michèle Bennett ile boşanmıştır. Zaire'de (şu anki Kongo Demokratik Cumhuriyeti) diktatör Mobutu Sese Seko tarafından yönetilen Orta Afrika ülkesinde de benzer bir durum vardı. Hem totaliter hem de askeri diktatörlükler, genellikle otokrasi ile özdeşleştirilir, ancak otokrasi olmaları zorunlu değildir. Totalitarizm, devletin tüm Zairelıların yaşamının ve sivil toplumunun her yönünü kontrol etmeyi hedefleyen bir sistemdir ve tek bir siyasi parti, tek parti devletinin durumunda olduğu gibi, ile ilişkilendirilebilir.
Oligarşi Oligarşi, "azınlığın yönetimi" anlamına gelir ve güç yapısının birkaç kişi tarafından elde edildiği bir iktidar biçimidir. Bu kişiler, soyluluk, zenginlik, aile bağları, eğitim veya kurumsal, dini veya askeri kontrol gibi özelliklerle ayrışabilirler. Bu tür devletler genellikle aileler tarafından kontrol edilir ve etkilerini genellikle bir nesilden diğerine aktarırlar, ancak bu terimin uygulanması için miras alma zorunlu bir koşul değildir.
Demokrasi Demokrasi, "halkın yönetimi" anlamına gelir ve vatandaşların doğrudan güç kullanması veya aralarından temsilciler seçerek bir parlamento gibi bir yönetim organı oluşturmasıdır. Demokrasi bazen "çoğunluğun yönetimi" olarak da adlandırılır. Demokrasi, çatışmaların çözümü için bir sistemdir ve sonuçlar, katılımcıların ne yaptığına bağlıdır, ancak tek bir güç olayların ne olacağını kontrol etmez ve sonuçlarını belirlemez. Bu, vatandaşların farklı yasalar ve liderler için oy kullanabilmesini içerir.
Anarşi Kanunların olmadığı bir yer olarak tanımlanan bu yapı bazen "yönetimsizlik" olarak adlandırılır; ajanlar arasında hiyerarşik olmayan, gönüllü birliktelikleri hedefleyen bir yapıdır.

Bu durum, bir ülkede iç savaşın sonucu olarak ortaya çıkabilir, kurulmuş bir devlet yok olmuş ve bölge kesin liderlik olmadan geçiş döneminde bulunuyor. Alternatif olarak, devleti ve diğer zorlayıcı hiyerarşileri reddeden anarşistler olarak bilinen bireyler tarafından uzun vadeli bir seçenek olarak sunulmuştur. Bu bireyler genellikle insanların gönüllü olarak birbirlerine yardım ettiği hiyerarşik olmayan, gönüllü birliklerde örgütlenmeleri gerektiğini düşünürler. Zorlama, şiddet, güç ve otorite kullanımını engellemeye çalışan, ancak yine de üretken ve arzu edilen bir toplum oluşturmaya çalışan çeşitli anarşi biçimleri bulunmaktadır.

  • Mahnovşçina (1918–1921)
  • Mançurya'daki Kore Halk Derneği (1929–1931)
  • Aragon Bölgesel Savunma Konseyi (1936–1937)
  • Devrimci Katalonya (1936–1939)

Demokrasi türleri

Terim Açıklama Örnekler
Demarşi Demarşi, devletin geniş bir yelpazede uygun vatandaşlardan rastgele seçilen kararlarla yönetildiği bir hükümet biçimidir. Bu gruplar, bazen "politika jürileri", "vatandaş jürileri" veya "uzlaşı konferansları" olarak adlandırılır ve suç davalarında jürilerin karar verdiği şekilde kamu politikaları hakkında bilinçli olarak kararlar alırlar. Teoride, demarşi, özel çıkarlar tarafından manipülasyona açık olan ve profesyonel politika yapıcılar (siyasetçi ve lobici) ile genellikle pasif, ilgisiz ve sıkça bilgisiz bir seçmen kitlesi arasında bir ayrım olan geleneksel temsilî demokrasinin bazı işlevsel sorunlarını aşabilir. Avustralyalı filozof John Burnheim'a göre, karar vericilerin rastgele seçilmesi, günlük vatandaşların anlamlı bir şekilde katılımını kolaylaştırırken, özel çıkarların süreci bozmasını zorlaştırabilir.

Daha genel olarak, daha büyük bir gruptan karar alıcıların rastgele seçilmesine sortition (Latince "lotarya" tabanından) denir. Atina demokrasisi, çoğunlukla tüm devlet görevlerinin seçim yerine çekilişle (tam vatandaşlar arasından) dolu olduğu bir şekilde, sortition yöntemini çokça kullanmıştır. Adaylar neredeyse her zaman erkek, Yunan, eğitimli vatandaşlar olup, belirli bir varlık ve statüyü taşıyan kişilerdi.

Doğrudan demokrasi Doğrudan temsilde, halk kendilerini temsil eder ve doğrudan yeni yasalar ve kamu politikası için oy kullanır.
Seçimokrasi Vatandaşların hükümetlerini seçebildiği ancak hükümetin karar alma süreçlerine doğrudan katılamadığı bir temsilci demokrasi biçimidir. Hükümet neredeyse mutlak güce sahiptir.
Herrenvolk demokrasisi Belirli bir etnik gruptan başka grupların oy hakkının ellerinden alındığı ve sadece belirli etnik gruptan kişilerin hükümette yer aldığı bir hükümet biçimidir. Seçimler özgür olabilir, ancak oy kullanma hakkı ırka dayalı olarak kısıtlanır ve yönetim, siyasi olarak egemen olan etnik gruba uygun olarak şekillenir.
Liberal demokrasi Liberal demokrasi ilkesine göre işleyen bir hükümet biçimidir. Çok sayıda farklı siyasi partinin katıldığı adil, özgür ve rekabetçi seçimlerle karakterizedir. Hükümetin farklı kollarına güçlerin ayrılığı, açık bir toplumun bir parçası olarak günlük yaşamda hukukun üstünlüğü, tüm kişilere insan haklarının ve sivil özgürlüklerin korunmasıyla kendini gösterir. Bu sistem, liberal demokrasilerin genellikle hükümetin güçlerini tanımlayan ve sosyal sözleşmeyi belirleyen bir anayasa kullanmasını içerir, bu anayasa ya resmi olarak yazılı ya da yazısız olabilir. 20. yüzyıl boyunca sürekli bir genişleme döneminden sonra liberal demokrasi, dünyadaki baskın siyasi sistem haline geldi. Liberal demokrasi çeşitli anayasal formları alabilir: cumhuriyet olabilir (Fransa, Almanya, Hindistan, İrlanda, İtalya), veya anayasal bir monarşi olabilir (Birleşik Krallık, Japonya, İspanya). Aynı zamanda başkanlık sistemi (Kolombiya, Brezilya, Meksika, ABD), yarı başkanlık sistemi (Fransa, Portekiz) veya parlamenter sistem (Avustralya, Kanada, Almanya, İrlanda, İtalya, Yeni Zelanda) şeklinde de olabilir.
Geçişken demokrasi İnsanların kendilerini temsil ettiği veya oy verme hakkını geçici olarak başka bir seçmene devrettiği ve yeni yasalar ve kamu politikası için oy kullandığı bir hükümet biçimidir. Çoğunlukla yerel düzeyde veya yalnızca çevrimiçi platformlar aracılığıyla gerçekleştirildi.
Temsilî demokrasi Bu sistemde, bir ülkenin insanları veya vatandaşları, halkın aktif katılımı yerine, kamu politikasını oluşturmak ve uygulamak üzere temsilciler seçerler. Neredeyse tüm demokratik sistemler.
Sosyal demokrasi Sosyal demokrasi, doğrudan ve temsilî demokrasinin unsurlarını bir araya getiren bir sistemdir. Aynı zamanda, serbest piyasa ve ekonomik veya sosyal müdahaleci prensiplerin birleştiği karma bir ekonomiyi benimser.

Sosyal demokrasi, kapitalizm ile sosyalizm arasındaki "ya da/ya da" fobiokratik/polarizasyon yorumunu reddeder. Sosyal demokrasi, tüm vatandaşların belirli sosyal haklara yasal olarak sahip olmaları gerektiğini savunur. Bu, eğitim, sağlık hizmetleri, işçi tazminatı, toplu taşıma gibi hizmetlerin yanı sıra çocuk bakımı ve yaşlı bakımı gibi diğer hizmetlere evrensel erişimden oluşur. Sosyal demokrasi, sendika işçi hareketi ile ilişkilidir ve işçiler için toplu pazarlık haklarını destekler. Çağdaş sosyal demokrasi, yetenek/engellilik, yaş, etnik köken, cinsiyet, dil, ırk, din, cinsel yönelim ve sosyal sınıf farklılıklarına dayalı ayrımcılıktan uzak özgürlüğü destekler.

Sovyet demokrasisi Vatandaşlar doğrudan seçilmiş konseyler tarafından yönetilir. Konseyler doğrudan seçmenlerine karşı sorumludur ve onların talimatlarına bağlıdır. Bu zorunlu vekâlet, seçilmiş temsilcilerin sadece vicdanlarına sorumlu olduğu serbest vekâletle karşılaştırıldığında gelir. Vekiller bu nedenle herhangi bir zamanda görevlerinden alınabilir veya oylama yoluyla görevden alınabilir (geri çağırma).


Totaliter demokrasi Vatandaşlar, oy hakkına sahip olsalar da, hükümetin karar alma sürecine katılımları çok az veya hiç olmayan bir şekilde, yasal olarak seçilmiş temsilcilerin bir ulus devletin bütünlüğünü koruduğu bir seçim yönetim biçimidir.
Seçim otokrasisi Bu tür rejimlerde demokratik kurumlar taklit edilir ve otoriter yöntemlere uyulur. Bu rejimlerde düzenli seçimler yapılır, ancak özgürlük ve adillik açısından demokratik standartlara ulaşılamaz.

Oligarşi türleri

Oligarşi, ayrıcalıklı bir azınlık sınıfınca kontrol edilen ve düzenlenen toplumlardır ve çoğunluk tarafından herhangi bir müdahale olmaksızın yönetilirler; bu küçük seçkin grup, ortak bazı özellikleri paylaşanlar olarak tanımlanır.

De jure demokratik hükümetler, de facto oligarşi ile, genellikle benzer çıkarları veya aile ilişkilerini paylaşan, ayrıcalıklı veya etkili bir küçük grup tarafından yönetilirler. Bu kişiler gücü yayabilir ve adayları eşit veya eşit olmayan şekilde seçebilirler. Oligarşi, çok az sayıda insanın şeyleri değiştirme şansı verilen bir gerçek demokrasiden farklıdır. Oligarşinin miras veya monarşik olması gerekmez. Oligarşide tek bir belirgin yönetici olmaz, ancak birden fazla yönetici bulunur.

Tarihsel örneklerinden bazıları, sadece soylulardan gelen erkeklerin görev için aday olabildiği ve yalnızca varlıklı erkeklerin oy kullanabildiği Roma Cumhuriyeti ve adayları seçmek için kura çekimini kullanan Atina demokrasisidir; neredeyse her zaman erkek, Yunan, eğitimli yurttaşların, belirli bir toprak, servet ve statü sahibi olmaları gerekiyordu. Kapitalizm ve/veya temsilî demokrasi eleştiren bazı kişiler, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ı oligarşi olarak düşünürler.

Not: Bu kategoriler birbirinden bağımsız değildir.

Terim Açıklama
Aristokrasi Asilzadelerin yönetimi; siyasi gücün, toplumun geri kalanından daha yüksek doğumlu ayrıcalıklı bireylerin elinde olduğu bir yönetim sistemi.[14]
Ergatokrasi Ergatokrasi, proletarya, işçiler veya çalışan sınıfın yönetimi. Ergatokrasi örnekleri arasında komünist devrimciler ve isyancılar yer alır ki onlar toplumun çoğunu kontrol eder ve insanlar ve işçiler için alternatif bir ekonomi oluşturur. Proletaryanın Diktatörlüğü konusuna bakınız.
Geniokrasi Raëlism'in kurucusu tarafından icat edilen bir terim olan "zekâ yönetimi"; yönetmek isteyenler için yaratıcılık, yenilik, zeka ve bilgelik gerektiren bir yönetim sistemi. Nookrasiye benzer.
Hamarşi Farklı bölgelerin kendi özgünlüklerini koruyarak ortak yönetimi; birçok ayrı veya bağımsız parçadan oluşan ve birlikte yönetimde bulunan bir hükümet sistemi.[15]
Kraterokrasi Güçlülerin yönetimi; fiziksel güç, sosyal manevralar veya siyasi kurnazlık aracılığıyla iktidarı ele geçirebilenlerin hükümet sistemi.[16]
Kritarşi Kritarkların (hakimlerin) yönetimi; devlet ve yargı sistemlerinin geleneksel veya anayasal olarak aynı kurum olduğu, yargı kurumlarının devlet yasalarının yürütülmesi ve uyuşmazlıkların çözümünün yanı sıra yasama yetkisine sahip olduğu bir yönetim sistemidir. ( "Yargı" veya "yargı sistemi" ile karıştırılmamalıdır.) Xeer geleneğiyle yönetilen Somali ve İslam Mahkemeleri Birliği gibi tarihsel örnekler bulunmaktadır.[17][18]
Meritokrasi Liyakata göre yönetim; bir yönetim sistemi where gruplar, insanların yetenekleri, belirli bir alandaki bilgileri ve topluma katkıları temel alınarak seçilir.
Netokrasi Sosyal bağlantılara göre yönetim; Amerikan teknoloji dergisi Wired'in editoryal kurulu tarafından 1990'ların başlarında icat edilen bir terimdir. İnternet ve aristokrasi kelimelerinin birleşimi olan netokrasi, gücünü teknolojik avantaj ve ağ oluşturma yeteneklerine dayandıran algılanan küresel bir elit sınıfı ifade eder. Bu, giderek azalan öneme sahip bir burjuvazi ile kıyaslanır. Netokrasi kavramı, Richard Florida'nın yaratıcı sınıf kavramıyla karşılaştırılmıştır. Bard ve Söderqvist, netokrasiye karşıt olarak tanımladıkları bir alt sınıfı, tüketici sınıfı olarak adlandırırlar.
Nookrasi Bilge kişilerin yönetimi; filozofların karar verme yetkisinin olduğu bir yönetim sistemidir. (Platon tarafından savunulmuştur)
Plütokrasi Zenginlerin yönetimi; bir yönetim sistemidir ki bu sistemde yönetim, zenginlerin isteklerine bağlı, onlara bağımlı veya ağır bir şekilde etkilenir. Plütokratik etki, herhangi bir yönetim biçimini değiştirebilir. Örneğin, bir cumhuriyette, seçilmiş temsilci pozisyonlarının önemli bir kısmı zengin kaynaklardan finansal destek alıyorsa, bu bir plütokratik cumhuriyettir.
Patriarşi Baskın bir siyasi parti (veya partiler) tarafından yönetim.
Statokrasi Askerlik hizmetine dayalı yönetim; askeri yönetimin hakim olduğu bir yönetim sistemidir, bu sistemde devlet ve askeri güç geleneksel olarak veya anayasal olarak aynı varlık olarak kabul edilir. Zorunlu veya gönüllü askeri hizmette bulunan veya şerefle terhis olan vatandaşlar yönetme hakkına sahiptir. (Bu nedenle, stratokrasi "askeri cunta" veya "askeri diktatörlük" ile karıştırılmamalıdır.) Sparta şehir devleti tarihsel bir örnektir; sosyal sistemi ve anayasası tamamen askeri eğitim ve üstünlük üzerine odaklanmıştır. Stratokratik ideoloji genellikle şeref odaklı timokrasi ile ilişkilendirilir.[19][20] [21]
Teknokrasi Eğitimli veya teknik uzmanlar tarafından yönetim; teknoloji alanındaki uzman kişilerin tüm karar alma süreçlerinde kontrolde olduğu bir yönetim sistemidir. Doktorlar, mühendisler, bilim insanları, profesyoneller ve teknologlar, politikacılar, iş insanları ve ekonomistler yerine kendi uzmanlık alanlarında bilgi, uzmanlık veya beceriye sahip kişiler tarafından yönetim organını oluşturur. Bir teknokraside, karar vericiler, alanlarında ne kadar bilgili ve becerikli olduklarına göre seçilir. Teknokrasi günümüzde Silikon Vadisi mühendisleri tarafından temsil edilmektedir. Bu yeni teknokrasi biçimi 'dijitokrasi' olarak adlandırılmaktadır.[22][23]
Teokrasi Dinî elit tarafından yönetim; devlet ve kilisenin geleneksel veya anayasal olarak aynı kurumlar olduğu dini kurumların oluşturduğu bir yönetim sistemidir. Vatikan, İran ve Afganistan, Hilafetler ve diğer İslam devletleri tarih boyunca teokrasiler olarak kabul edilmiştir.[24][25][26]
Timokrasi Onurlu kişiler tarafından yönetim; onurlu vatandaşlar ve mülk sahipleri tarafından yönetilen bir yönetim sistemidir. Sokrates, timokrasiyi toplumda sahip oldukları onur derecesine göre seçilen, onuru seven kişiler tarafından yönetilen bir hükümet olarak tanımlar. Bu tür timokrasi, olağanüstü karaktere veya yeteneğe sahip bireylerin iktidar koltuğuna yerleştirildiği meritokrasiyle çok benzerdir.

Otokrasi türleri

Otokrasiler, mutlak güce sahip olan ve kararları ne dışsal yasal kısıtlamalara ne de düzenli halk denetim mekanizmalarına tabi olan tek bir varlık tarafından yönetilen sistemlerdir. Bu varlık, bir diktatörlükte olduğu gibi bir birey olabilir ya da bir parti devleti gibi bir grup olabilir. Despotizm terimi, "despotların tarzında yönetmek" anlamına gelir ve genellikle otokrasiyi tanımlamak için kullanılır.

Tarihsel otokrasi örnekleri arasında Roma İmparatorluğu, Kuzey Kore, Afganistan İslam Emirliği, Eritre ve Nazi Almanyası bulunmaktadır.

Terim Açıklama
Sivil diktatörlük Tek bir kişi veya kuruluşun elinde bulunan bir diktatörlük. Bu kişi örneğin mutlak bir monarş veya bir diktatör olabilir, ancak aynı zamanda seçilmiş bir başkan da olabilir. Roma Cumhuriyeti savaş zamanlarında liderlik etmek için diktatörler atardı, ancak Roma diktatörleri sadece kısa bir süre için güç elinde tutarlardı. Modern zamanlarda, bir otokratın yönetimi hiçbir hukuk kuralı, anayasa veya diğer sosyal ve siyasi kurumlar tarafından durdurulmaz. II. Dünya Savaşı'ndan sonra, Latin Amerika, Asya ve Afrika'daki birçok hükümet otokratik hükümetler tarafından yönetiliyordu. Diktatör örnekleri arasında Joseph Stalin, Mao Zedong, Adolf Hitler, Benito Mussolini ve Kuzey Kore'nin Kim Hanedanı yer almaktadır. Kuzey Kore'deki Kim Hanedanı, Kim Il Sung tarafından 1948'de kuruldu ve 1994 yılındaki ölümüne kadar devam etti, ancak hala Kuzey Kore'nin Ebedi Başkanı olarak hüküm sürüyor ve özellikle yaşamışken Juche Kore'nin yaşayan tanrısı olarak bir baba figürü olarak birçok Kuzey Koreli için önemini koruyor.
Askerî diktatörlük Askeri güçle başlıca uygulanan bir diktatörlük. Askeri diktatörler, iktidarı ele geçirme motivasyonları, yönetimlerini organize ettikleri kurumlar ve iktidardan ayrılma biçimleri açısından sivil diktatörlerden farklılık gösterir. Kendilerini ulusunu yolsuz veya kısır sivil siyasetçilerden kurtaran kahramanlar olarak gören askeri diktatörlük, pozisyonunu ordudaki üyelikleri temelinde "tarafsız" hakemler olarak haklı çıkar. Örneğin, birçok cunta "Milli Kurtuluş Konseyi", "Milli Restorasyon Komitesi" veya "Milli Kurtuluş Komitesi" gibi başlıklar kullanır. Askeri liderler genellikle bir cunta olarak yönetir, aralarından birini başa seçerler. Zaire'de, Mobutu Sese Seko ya da sadece Mobutu tarafından yönetilen bir parti diktatörlüğü bulunmaktaydı.

Aşağılayıcı nitelikler

Hangi hükümet şekli olursa olsun, gerçek yönetim, resmi hükümetin bir parçası olmayan siyasi güce sahip sektörler tarafından etkilenebilir. Bu terimler, yöneticilerin belirli eylemlerini vurgular; örneğin, yolsuzluk, demagogluk veya korku gibi durumlar, yeterince yaygınsa, hükümetin çalışma şeklini bozabilir. Bu etkiler, hükümetin amaçlanan işleyişini olumsuz yönde etkileyebilir.

Terim Açıklama
Muz cumhuriyeti 1871 yılında Amerikalı demiryolu şirketi sahibi Henry Meiggs'in Kosta Rika hükûmetiyle imzaladığı demiryolu inşa anlaşması çerçevesinde, söz konusu inşaata başlanmış; öte yandan inşaat şirketi, çalışan işçilere düşük maliyetli bir yiyecek arayışında olduğu için inşa etmekte olduğu demiryolu hattı boyunca muz yetiştirmeye başlamıştır. Muz ticaretinin kârlılığını gören şirket, Latin Amerika'da geniş topraklar satın aldı ve 1899 yılında United Fruit Company adıyla bu ticareti adeta tekeline aldığı gibi, bulunduğu ülkelerin siyasetini de etkileyebilen bir güç haline gelmiştir.[27] Amerika anakarasını kendi ekonomik yarıküresinin parçası olarak niteleyen 1823 tarihli Monroe Doktrini[28] ile de uyumlu şekilde ABD'nin bölge ekonomisini ve siyasetini şekillendiren bu yapılanmaya, terim ilk kez 1904 yılında Amerikalı yazar O. Henry tarafından kullanılmış olsa da[29], özellikle Soğuk Savaş yıllarında uydu devlet ya da kukla devlet türevi terimler gibi yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Terim Türk siyasetinde de özellikle son 10 yılda sıklıkla kullanılagelen ve Türk siyasi literatürüne uzun yıllar hakim olan Uganda ile benzerlik kurma söyleminin yerini alan bir ifade olmuştur.[30][31][32]
Bankokrasi Bankaların yönetimi; kamu politikası oluşturma üzerinde bankaların ve diğer finansal otoritelerin aşırı güç veya etkisi olan bir yönetim sistemidir. Aynı zamanda, finansal kurumların toplumu yönettiği bir hükümet biçimine de atıfta bulunabilir.[33]
Şirketokrasi Şirketlerin yönetimi; ekonomik ve siyasi bir sistemin şirketler veya şirket çıkarları tarafından kontrol edildiği bir yönetim sistemidir. Genellikle olumsuz bir anlam içerir. Örnekler arasında Hindistan'daki şirket yönetimi ve Londra Şehri Şirketi için iş dünyası seçmenleri yer alır.[34]
Kakistokrasi En kötülerin yönetimi; en az nitelikli vatandaşların hükümeti veya politikaları belirlediği bir yönetim sistemidir.[35]
Kleptokrasi Hırsızların yönetimi; görevlileri ve genel olarak yönetici sınıfı, geniş halk kesiminin zararına kişisel servet ve siyasi güç peşinde koşan bir yönetim sistemidir. Kesin terimlerle kleptokrasi bir hükümet biçimi değil, böyle bir davranışta bulunan bir hükümetin niteliğidir.
Nepotokrasi Akrabaların yönetimi; liyakate bakılmaksızın akrabalara ayrıcalık tanınması; güç sahibi olanların yakınlarına önem verilen bir yönetim sistemidir, örneğin bir yeğen (kelime buradan gelir). Bu tür hükümetlerde, akrabalar nitelikli olmasalar bile otorite sahibi birilerini tanıdıkları için yetkili pozisyonlara getirilirler. Papa VI. Alexander (Borgia) bu konuda suçlanmıştır.[36][37]
Oklokrasi Kalabalığın yönetimi; kalabalığın hükümeti ya da birçok insanın baskınlığı veya meşru otoritelerin sindirilmesiyle ilgili bir yönetim sistemidir. Çoğunlukçu yönetim anlamında olumsuz bir kavram olarak, Latincede "mobile vulgus" anlamına gelen ve "mob" teriminin kökenini oluşturan, 1680'lerde kökeni olan bir terime benzer. Ochlocratic hükümetler genellikle demagoji, "çoğunluğun zorbalığı" ve tutkuyla akıl arasında kurallanmış bir demokrasinin bozulmuş hali olup, bu tür hükümetler otoriter tiranlar kadar baskıcı olabilirler. Ochlocracy, modern ve gayri resmi "mobocracy" terimiyle anlam ve kullanım açısından eşanlamlıdır.

Diğer terimler

Terim Açıklama
Adhokrasi Bir hükümetin, bürokrasiye kıyasla nispeten düzensiz prensipler ve kurumlara dayanan bir yönetim şeklidir.
Anokrasi Anokrasi, gücün normal bir demokraside olduğu gibi kamu kurumlarına yatırılmadığı, ancak sürekli olarak birbirleriyle güç için rekabet eden seçkin gruplar arasında dağıldığı bir rejim türüdür. Afrika'da anokrasi örnekleri arasında Somali'deki savaş ağaları ve samaya ile Zimbabve'deki paylaşımlı hükümetler yer almaktadır. Anokrasiler, otoriter yönetim ile demokrasi arasında orta noktada bulunurlar.

Polity IV veri kümesi, anokrasiyi bir kategori olarak tanımaktadır. Bu veri kümesine göre, anokrasiler otoriter rejimler ile demokrasiler arasında tam olarak ortada yer alırlar.

Bu terim sıklıkla daha geniş bir anlamda tanımlanır. Örneğin, 2010 yılında International Alert tarafından yapılan bir yayında, anokrasileri "otoriter veya demokratik olmayan, çoğunun otorite ile demokrasi arasında riskli bir geçiş süreci yaşadığı ülkeler" olarak tanımlamıştır. Alert, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana anokrasi sayısının önemli ölçüde arttığına dikkat çekmiştir. Anokrasi, kısa vadeli şoklara karşı en dayanıksız siyasi sistemdir: kapsayıcı ve etkili bir siyasi ekonominin vaadini yaratır, ancak henüz gerçekleştirmez ve kurulan elit üyelerini tehdit eder; bu nedenle de aşırı tepkilere ve silahlı şiddete karşı çok savunmasızdır.[38][39]

Grup topluluğu Lider olarak en güçlünün (fiziksel güç veya karakter gücü) olduğu, yarı gayri resmi bir hiyerarşiye sahip küçük (genellikle aile) birime dayalı bir hükümet tarafından yönetim.
Bürokrasi Birçok büro, idareci ve küçük memurdan oluşan bir yönetişim sistemiyle yönetin.
Consociationalism government based on in consensus democracy
Military junta Rule by a committee of military leaders.
Nomocracy Rule by a government under the sovereignty of rational laws and civic right as opposed to one under theocratic systems of government. In a nomocracy, ultimate and final authority (sovereignty) exists in the law.
Cyberocracy Rule by a computer, which decides based on computer code and efficient use of information. This is closely linked to Cybersynacy and could be the 'solution' to communism. This type of ruling appears in the short story "The Machine Stops" by E. M. Forster.
Algocracy Rule by algorithms used in diverse levels of bureaucracy, which is also known as algorithmic regulation, regulation by algorithms, algorithmic governance, algorithmic legal order of government by algorithm.
Isocracy A country where everyone has equal political power.

Forms of government by power ideology

Term Definition
Monarchy A monarchy is a form of government in which a group, generally a family representing a dynasty, embodies the country's national identity and its head, the monarch, exercises the role of sovereignty. The actual power of the monarch may vary from purely symbolic (crowned republic), to partial and restricted (constitutional monarchy), to completely autocratic (absolute monarchy). Traditionally the monarch's post is inherited and lasts until death or abdication. In contrast, elective monarchies require the monarch to be elected. Both types have further variations as there are widely divergent structures and traditions defining monarchy. For example, in someŞablon:Whichelected monarchies only pedigrees are taken into account for eligibility of the next ruler, whereas many hereditary monarchies impose requirements regarding the religion, age, gender, mental capacity, etc. Occasionally this might create a situation of rival claimants whose legitimacy is subject to effective election. There have been cases where the term of a monarch's reign is either fixed in years or continues until certain goals are achieved: an invasion being repulsed, for instance.
Republic A republic (Latin: res publica) is a form of government in which the country is considered a "public matter", not the private concern or property of the rulers. The primary positions of power within a republic are not inherited, but are attained through elections expressing the consent of the governed. Such leadership positions are therefore expected to fairly represent the citizen body. It is a form of government under which the head of state is not a monarch. In American English, the definition of a republic can also refer specifically to a government in which elected individuals represent the citizen body, also known as a representative democracy (a democratic republic) and exercise power according to the rule of law (a constitutional republic).

Types of monarchy

Countries with monarchy attributes are those where a family or group of families (rarely another type of group), called the royalty, represents national identity, with power traditionally assigned to one of its individuals, called the monarch, who mostly rule kingdoms. The actual role of the monarch and other members of royalty varies from purely symbolical (crowned republic) to partial and restricted (constitutional monarchy) to completely despotic (absolute monarchy). Traditionally and in most cases, the post of the monarch is inherited, but there are also elective monarchies where the monarch is elected.

Term Definition
Absolute monarchy A traditional and historical system where the monarch exercises ultimate governing authority as head of state and head of government. Many nations of Europe during the Middle Ages were absolute monarchies. Modern examples include mainly Islamic countries such as Saudi Arabia, UAE, Oman, Brunei and one African country, Eswatini.
Constitutional monarchy Also called parliamentary monarchy, the monarch's powers are limited by law or by a formal constitution,[40][41] usually assigning them to those of the head of state. Many modern developed countries, including the United Kingdom, Norway, Netherlands, Australia, Canada, Spain and Japan, are constitutional monarchy systems.
Crowned republic A form of government where the monarch (and family) is an official ceremonial entity with no political power. The royal family and the monarch are intended to represent the country and may perform speeches or attend an important ceremonial events as a symbolical guide to the people, but hold no actual power in decision-making, appointments, et cetera.
Elective monarchy A form of government where the monarch is elected, a modern example being the King of Cambodia, who is chosen by the Royal Council of the Throne; Vatican City is also often considered a modern elective monarchy.

Types of republic

Rule by a form of government in which the people, or some significant portion of them, have supreme control over the government and where offices of state are elected or chosen by elected people.[42][43] A common simplified definition of a republic is a government where the head of state is not a monarch.[44][45] Montesquieu included both democracies, where all the people have a share in rule, and aristocracies or oligarchies, where only some of the people rule, as republican forms of government.[46]

Note: These categories are not exclusive.

Term Definition
Constitutional republic Republics where there is rule by a government whose powers are limited by law or a formal constitution (an official document establishing the exact powers and restrictions of a nation and its government), and chosen by a vote amongst the populace. Typically, laws cannot be passed which violate said constitution, unless the constitution itself is altered by law. This theoretically serves to protect minority groups from being subjected to the tyranny of the majority, or mob rule. Examples include India, South Africa, United States, etc.
Democratic republic Republics where the laws are ultimately decided by popular vote, whether by a body of elected representatives or directly by the public, and there is no restriction on which laws are passed so long as they have majority support. Constitutional law is either non-existent or poses little obstacle to legislation.
Federal republic Republics that are a federation of states or provinces, where there is a national (federal) law encompassing the nation as a whole but where each state or province is free to legislate and enforce its own laws and affairs so long as they don't conflict with federal law. Examples include Argentina, Austria, Brazil, Germany, India, Mexico, Russia, Switzerland, United States and Nigeria.
Islamic republic Republics purporting to be governed in accordance with Islamic law. Iran, Mauritania, and Pakistan are self-described Islamic republics (as of 2022). Afghanistan, Federal Islamic Republic of the Comoros, Turkish Islamic Republic of East Turkestan, were Islamic republics at one time but are no more.
Parliamentary republic Republics, like India or Singapore, with an elected head of state, but where the head of state and head of government are kept separate with the head of government retaining most executive powers, or a head of state akin to a head of government, elected by a parliament.
Presidential republic Republics with an elected head of state, where the head of state is also the head of the government. Examples include United States, Mexico, Brazil, and Indonesia.
People's republic Republics that include countries like China and Vietnam that are de jure governed for and by the people. The term People's Republic is used to differentiate themselves from the earlier republic of their countries before the people's revolution, like the Republic of China.
Semi-presidential republic A Semi-presidential republic is a government system with power divided between a president as head of state and a prime minister as head of government, used in countries like France, Portugal, and Ukraine. The president, elected by the people, symbolizes national unity and foreign policy while the prime minister is appointed by the president or elected by the parliament and handles daily administration. The term semi-presidential distinguishes this system from presidential and parliamentary systems.
Directorial republic A Directorial republic is a government system with power dived among a college of several people who jointly exercise the powers of a head of state and/or a head of government.

Forms of government by socio-economic attributes

By socio-economic attributes

Many political systems can be described as socioeconomic ideologies. Experience with those movements in power and the strong ties they may have to particular forms of government can cause them to be considered as forms of government in themselves.

Note: These categories are not exclusive.

Term Definition
Anarchism A system that advocates self-governed societies based on voluntary institutions. These are often described as stateless societies, although several authors have defined them more specifically as institutions based on non-hierarchical or free associations, while others have advocated for stateless societies with the inclusion of private property, property rights and hierarchical groups, so long as membership and association with those groups are entirely voluntary. Anarchism holds the state to be undesirable, unnecessary and/or harmful.
Capitalism A system in which the means of production (machines, tools, factories, etc.) are owned by private individuals, workers then negotiate with those individuals to use those means of production in exchange for a portion of what they produce, usually in the form of capital (money). The owners of the means of production are entitled to whatever portion of the products of the workers' labor that is agreed upon by the two parties.
Colonialism A system in which a native group (or their lands and resources) is subjugated by an external political power for their own economic and/or political benefit.
Communism A socialist system in which the means of production are commonly owned (either by the people directly, through the commune, or by a communist state or society), and production is undertaken for use, rather than for profit.[47][48] Communist society is thus, in theory, stateless, classless, moneyless, — it is usually regarded as the "final form" of a socialist or anarchist society.
Despotism A system in which the laws and resources of a nation are controlled by one individual, usually a monarch or dictator, who holds absolute political power. Examples include the pharaohs of Ancient Egypt, the Roman emperors and the North Korean Supreme Leaders.
Distributism A variant of capitalism which views widespread property ownership as fundamental right;[49] the means of production are spread as widely as possible rather than being centralized under the control of the state (as in state socialism), or a few individuals/corporations (as in what proponents of distributism call "crony capitalism")[50] Distributism fundamentally opposes socialism and capitalism,[51][52] which distributists view as equally flawed and exploitative. In contrast, distributism seeks to subordinate economic activity to human life as a whole, to our spiritual life, our intellectual life, our family life".[53]
Feudalism A system of land ownership and duties common to medieval Europe. Under feudalism, all the land in a kingdom belonged to the king. However, the king would give some of the land to the lords or nobles who fought for him. These presents of land were called manors. Then the nobles gave some of their land to vassals. The vassals then had to do duties for the nobles. The lands of vassals were called fiefs.

A similar system is the Iqta‘, used by medieval Islamic societies of the middle east and north Africa. This functioned much like the feudal system but generally had titles that weren't granted to a family dynasty but to individuals at the behest of the sultan and generally only required a tax from the lower classes, instead of military service and/or manual labour like in the feudal system.

Minarchism A variant of capitalism which advocates for the state to exist solely to provide a very small number of services. A popular model of the State proposed by minarchists is known as the night-watchman state, in which the only governmental functions are to protect citizens from aggression, theft, breach of contract, and fraud as defined by property laws, limiting it to three institutions: the military, the police, and courts.
Monarchism A system in which the government is headed by an agreed upon head of the nobility who is known as the monarch, usually in the form of a king or emperor (but also less commonly a queen or empress). In most monarchical systems the position of monarch is one inherited from a previous ruler by bloodline or marriage, but in other cases it may be a position elected by the nobility themselves, as was the case in the ancient Roman Kingdom and the medieval Holy Roman Empire.
Republicanism A system in which the laws and governmental policies of the state are considered a "public matter" and decided by the citizens of the society, whoever they may be. Most modern nation-states are examples of republics, but other examples include those of ancient Rome and Athens.
Socialism A system in which workers, democratically and/or socially own the means of production.[54] The economic framework may be decentralized and self-managed in autonomous economic units, as in libertarian systems, or centrally planned, as in authoritarian systems.[55] Public services such as healthcare and education would be commonly, collectively, and/or state owned.
Totalitarianism A system in which opposition is prohibited, civil rights are extremely suppressed and virtually all aspects of social life, including the economy, morals, and private lives of citizens, are controlled by a centralized authoritarian state that holds absolute political power, usually under a dictatorship or single political party.[56] Five examples are the Soviet Union (1927-53), Nazi Germany, Islamic Emirate of Afghanistan, Eritrea and North Korea.
Tribalism A system based on a small complex society of varying degrees of centralisation that is led by an individual known as a chief.

Types of government by geo-cultural attributes

Governments can also be categorized based on their size and scope of influence:

Term Definition
National government The government of a nation-state and is a characteristic of a unitary state. This is the same thing as a federal government which may have distinct powers at various levels authorized or delegated to it by its member states, though the adjective 'central' is sometimes used to describe it. The structure of central governments varies. Many countries have created autonomous regions by delegating powers from the central government to governments at a sub national level, such as a regional, state or local level. Based on a broad definition of a basic political system, there are two or more levels of government that exist within an established territory and govern through common institutions with overlapping or shared powers as prescribed by a constitution or other law.
City-state A sovereign state, also described as a type of small independent country, that usually consists of a single city and its dependent territories. Historically, this included cities such as Rome, Athens, Carthage, and the Italian city-states during the Renaissance. Today only a handful of sovereign city-states exist, with some disagreement as to which are city-states. A great deal of consensus exists that the term properly applies currently to Singapore, Monaco, and Vatican City. City states are also sometimes called micro-states which however also includes other configurations of very small countries.
Commune From the Medieval Latin communia. An intentional community of people living together, sharing common interests, often having common values and beliefs, as well as shared property, possessions, resources, and, in some communes, work, income or assets.
Intergovernmental organisations Also known as international governmental organizations (IGOs): the type of organization most closely associated with the term 'international organization', these are organizations that are made up primarily of sovereign states (referred to as member states). Notable examples include the United Nations (UN), Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE), Council of Europe (COE), International Labour Organization (ILO) and International Police Organization (INTERPOL). The UN has used the term "intergovernmental organization" instead of "international organization" for clarity.
World government The notion of a common political authority for all of humanity, yielding a global government and a single state that exercises authority over the entire Earth. Such a government could come into existence either through violent and compulsory world domination or through peaceful and voluntary supranational union.

Forms of government by other attributes

By significant constitutional attributes

Certain major characteristics are defining of certain types; others are historically associated with certain types of government.

By approach to regional autonomy

This list focuses on differing approaches that political systems take to the distribution of sovereignty, and the autonomy of regions within the state.

Theoretical and speculative attributes

These have no conclusive historical or current examples outside of speculation and scholarly debate.

Term Definition
Corporate republic Theoretical form of government occasionally hypothesised in works of science fiction, though some historical nations such as medieval Florence might be said to have been governed as corporate republics. The colonial megacorporations such as the Dutch East India Company should possibly be considered corporate states, being semi-sovereign with the power to wage war and establish colonies.

While retaining some semblance of republican government, a corporate republic would be run primarily like a business, involving a board of directors and executives. Utilities, including hospitals, schools, the military, and the police force, would be privatised. The social welfare function carried out by the state is instead carried out by corporations in the form of benefits to employees. Although corporate republics do not exist officially in the modern world, they are often used in works of fiction or political commentary as a warning of the perceived dangers of unbridled capitalism. In such works, they usually arise when a single, vastly powerful corporation deposes a weak government, over time or in a coup d'état.

Some political scientists have also considered state socialist nations to be forms of corporate republics, with the state assuming full control of all economic and political life and establishing a monopoly on everything within national boundaries – effectively making the state itself amount to a giant corporation.

Collective consciousness Rule by a collective consciousness of all human minds connected via some form of technological telepathy acting as a form of supercomputer to make decisions based on shared patterned experiences to deliver fair and accurate decisions to problems as they arrive. Also known as the hive mind principle, it differs from voting in that each person would make a decision while in the hive—the synapses of all minds work together following a longer path of memories to make one decision. See technological singularity.
Secret society A secret society (cryptocracy, secret government, shadow government, or invisible government) is a club or organization whose activities, events, inner functioning, or membership are concealed. As a form of government, secret societies are a theoretical government in which real and actual political power resides with private individuals who make decisions behind the scenes, while publicly elected representatives serve as puppets or scapegoats.

Probably the most infamous secret society is the Illuminati, who had in their general statutes, "The order of the day is to put an end to the machinations of the purveyors of injustice, to control them without dominating them."[57] Secret societies are illegal in several countries, including Italy and Poland, who ban secret political parties and political organizations in their constitutions.

Secret societies are often portrayed in fiction settings. Some examples from popular culture include:

Magocracy Rule by a government with the highest authority composed entirely or primarily of magicians, sages, sorcerers, wizards, witches, or some other magic users. A magocracy consists of a ruling class that uses magic as a centerpiece of their political power. Magocracies can exist as a government of mages ruling over other mages, or as mages ruling over non-magical persons.

Magocracies are portrayed primarily in fiction and fantasy settings. Some examples from popular culture include:

See also

References

  1. ^ a b Tomar, Dave; Updated, James BarhamPublished. "25 Forms of Government—A Study Starter | Academic Influence". academicinfluence.com. 
  2. ^ a b Juan José Linz (2000). Totalitarian and Authoritarian Regimes. Lynne Rienner Publisher. s. 143. ISBN 978-1-55587-890-0. OCLC 1172052725. 
  3. ^ Jonathan Michie, (Ed.) (3 February 2014). Reader's Guide to the Social Sciences. Routledge. s. 95. ISBN 978-1-135-93226-8. 
  4. ^ Ginny Garcia-Alexander; Hyeyoung Woo; Matthew J. Carlson (3 November 2017). Social Foundations of Behavior for the Health Sciences. Springer. ss. 137–. ISBN 978-3-319-64950-4. OCLC 1013825392. 
  5. ^ Allan Todd; Sally Waller (10 September 2015). Allan Todd; Sally Waller (Ed.). History for the IB Diploma Paper 2 AuthoritariaAuthoritarian States (20th Century). Cambridge University Press. ss. 10–. ISBN 978-1-107-55889-2. 
  6. ^ Sondrol, P. C. (2009). "Totalitarian and Authoritarian Dictators: A Comparison of Fidel Castro and Alfredo Stroessner". Journal of Latin American Studies. 23 (3): 599–620. doi:10.1017/S0022216X00015868. JSTOR 157386. 
  7. ^ Norman Abjorensen (15 June 2019). Historical Dictionary of Democracy. Rowman & Littlefield. ss. 288–. ISBN 978-1-5381-2074-3. OCLC 1081354236. 
  8. ^ David Altman (20 December 2010). Direct Democracy Worldwide. Cambridge University Press. ss. 76–78. ISBN 978-1-139-49543-1. 
  9. ^ Hansen, Mogens Herman (1999). The Athenian democracy in the age of Demosthenes : structure, principles, and ideology ([2nd ed.] bas.). [Bristol]: Bristol Classical Press. ISBN 1853995851. OCLC 45392658. 
  10. ^ Dowlen, Oliver (2008). The political potential of sortition a study of the random selection of citizens for public office. Exeter, UK; Charlottesville, VA: Imprint Academic. ISBN 9781845401795. OCLC 213307148. 
  11. ^ Greenway, H. D. S. "Hypocrisy in sowing democracy". Boston.com. Erişim tarihi: 2019-07-13. 
  12. ^ Abele, Hanns (1982). Handbuch der österreichischen Wirtschaftspolitik [Handbook of Austrian Economic Policy] (Almanca). Vienna: Manz. s. 145. ISBN 3214070509. OCLC 10694901. 
  13. ^ "MEPs: Hungary can no longer be considered a full democracy". European Parliament (İngilizce). 2022-12-04. Erişim tarihi: 2022-12-04. 
  14. ^ "Aristocracy". Oxford English Dictionary. December 1989. June 29, 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: December 22, 2009. 
  15. ^ Aldrich, Chris (2002). The Aldrich Dictionary of Phobias and Other Word Families (İngilizce). Victoria, Canada. s. 6. ISBN 1-55369-886-X. 
  16. ^ Hausheer, Herman (1942). "Kratocracy". Runes, Dagobert D. (Ed.). Dictionary of Philosophy. 
  17. ^ MacCallum, Spencer Heath (1 June 1998). "A Peaceful Ferment in Somalia". The Freeman (İngilizce). Foundation for Economic Education. Erişim tarihi: 15 March 2013. 
  18. ^ Harvard Divinity School (2016). "The Islamic Courts Union" (İngilizce). Harvard Divinity School. 30 July 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 September 2020. 
  19. ^ Bouvier, John; Gleason, Daniel A. (1999). Institutes of American law. The Lawbook Exchange, Ltd. s. 7. ISBN 978-1-886363-80-9. 
  20. ^ de Grazia, Alfred (1970). "The Perennial Stratocrats". Kalos: What is to be done with our World?. 25 May 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 May 2021. 
  21. ^ Gouliamos, Kostas; Kassimeris, Christos (2012). "Stratocracy: The Growing Hypertrophy of the LifeWorld Militarization". Gouliamos, Kostas; Kassimeris, Christos (Ed.). The Marketing of War in the Age of Neo-Militarism. Routledge. 
  22. ^ Berndt, Ernst R. (September 1982). "From Technocracy To Net Energy Analysis: Engineers, Economists And Recurring Energy Theories Of Value" (PDF). Studies in Energy and the American Economy. Massachusetts Institute of Technology (Discussion Paper No. 11). 
  23. ^ Ballesteros, Alfonso (June 2020). "Digitocracy: Ruling and Being Ruled". Philosophies. MDPI. 5 (9): 9. doi:10.3390/philosophies5020009.  Geçersiz |doi-access=free (yardım)
  24. ^ "Theocracy, n.". Oxford English Dictionary. 2015. 2013-07-21 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 June 2015. 
  25. ^ "CIA World Factbook – Holy See". CIA. Erişim tarihi: 2009-08-10. 
  26. ^ "CIA World Factbook – Iran". CIA. Erişim tarihi: 2009-08-10. 
  27. ^ Alison Acker (1988). Honduras, The Making of a Banana Republic. Between the Lines (İngilizce). ss. sayfa 63. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2013. 
  28. ^ "US Historical Documents, The Monroe Doctrine". The University of Oklohoma. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2013. 
  29. ^ Peter Chapman (2008). Bananas: How the United Fruit Company Shaped the World (İngilizce). New York: Cannongate Books. ss. sayfalar 68-69, 108. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2013. O. Henry was the first to use the term 'banana republic'... 
  30. ^ "İsrail'e cevap: Türkiye Muz Cumhuriyeti değil". haber7.com. 15 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2013. 
  31. ^ "Kapusuz: Muz cumhuriyeti değiliz". www.dunyabulteni.net. 5 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2013. 
  32. ^ "Başbuğ: Böyle rezillik olur mu? Yeter yahu!". Radikal gazetesi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2013. 
  33. ^ Waibl, Elmar; Herdina, Philip (1997). Dictionary of Philosophical Terms vol. II – English-German / Englisch-Deutsch. Walter de Gruyter. s. 33. ISBN 3110979497. Erişim tarihi: 18 September 2012. 
  34. ^ "Corporatocracy". Oxford Dictionaries. May 17, 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 May 2012. /ˌkôrpərəˈtäkrəsē/ .... a society or system that is governed or controlled by corporations: 
  35. ^ Bowler, Peter (1985). The superior person's book of words (1 bas.). Boston. ISBN 0-87923-556-X. OCLC 11757334. 
  36. ^ "CATHOLIC ENCYCLOPEDIA: Pope Alexander VI". www.newadvent.org. Erişim tarihi: 2022-02-27. 
  37. ^ "Tajikistan: Nations in Transit 2018 Country Report". Freedom House (İngilizce). Erişim tarihi: 2022-02-27. 
  38. ^ Marshall, Monty G.; Cole, Benjamin R. (1 December 2011). "Global Report 2011: Conflict, Governance, and State Fragility" (PDF). Vienna: Center for Systemic Peace. 17 June 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2012-08-15. 
  39. ^ Vernon, Phil; Baksh, Deborrah (September 2010). "Working with the Grain to Change the Grain: Moving Beyond the Millennium Development Goals" (PDF). London: International Alert. s. 29. Erişim tarihi: 2012-08-15. 
  40. ^ Fotopoulos, Takis, The Multidimensional Crisis and Inclusive Democracy. (Athens: Gordios, 2005). (English translation of the book with the same title published in Greek).
  41. ^ "Victorian Electronic Democracy : Glossary". 28 July 2005. 13 December 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  42. ^ Montesquieu, The Spirit of the Laws (1748), Bk. II, ch. 1.
  43. ^ "Republic". Encyclopædia Britannica. 
  44. ^ "republic". WordNet 3.0. Dictionary.com. Erişim tarihi: 20 March 2009. 
  45. ^ "Republic". Merriam-Webster. Erişim tarihi: 14 August 2010. 
  46. ^ Montesquieu, Spirit of the Laws, Bk. II, ch. 2–3.
  47. ^ Steele, David Ramsay (September 1999). From Marx to Mises: Post Capitalist Society and the Challenge of Economic Calculation. Open Court. s. 66. ISBN 978-0875484495. Marx distinguishes between two phases of marketless communism: an initial phase, with labor vouchers, and a higher phase, with free access. 
  48. ^ Busky, Donald F. (July 20, 2000). Democratic Socialism: A Global Survey. Praeger. s. 4. ISBN 978-0275968861. Communism would mean free distribution of goods and services. The communist slogan, 'From each according to his ability, to each according to his needs' (as opposed to 'work') would then rule 
  49. ^ Shiach, Morag (2004). Modernism, Labour and Selfhood in British Literature and Culture, 1890–1930. Cambridge University Press. p. 224. 978-0-521-83459-9
  50. ^ Zwick, Mark and Louise (2004). The Catholic Worker Movement: Intellectual and Spiritual Origins . Paulist Press. p. 156. 978-0-8091-4315-3
  51. ^ Boyle, David; Simms, Andrew (2009). The New Economics. Routledge. p. 20. 978-1-84407-675-8
  52. ^ Novak, Michael; Younkins, Edward W. (2001). Three in One: Essays on Democratic Capitalism, 1976–2000. Rowman and Littlefield. p. 152. 978-0-7425-1171-2
  53. ^ Storck, Thomas. "Capitalism and Distributism: two systems at war", in Beyond Capitalism & Socialism. Tobias J. Lanz, ed. IHS Press, 2008. p. 75
  54. ^ Sinclair, Upton (1918-01-01). Upton Sinclair's: A Monthly Magazine: for Social Justice, by Peaceful Means If Possible. Socialism, you see, is a bird with two wings. The definition is 'social ownership and democratic control of the instruments and means of production.' 
  55. ^ Schweickart, David. Democratic Socialism 2012-06-17 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Encyclopedia of Activism and Social Justice (2006): "Virtually all (democratic) socialists have distanced themselves from the economic model long synonymous with 'socialism,' i.e. the Soviet model of a non-market, centrally-planned economy...Some have endorsed the concept of 'market socialism,' a post-capitalist economy that retains market competition, but socializes the means of production, and, in some versions, extends democracy to the workplace. Some hold out for a non-market, participatory economy. All democratic socialists agree on the need for a democratic alternative to capitalism."
  56. ^ "Totalitarianism | Definition, Characteristics, Examples, & Facts | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 2023-05-18. Erişim tarihi: 2023-06-23. 
  57. ^ Dülmen, Richard van (1992). The Society of Enlightenment. Polity Press. s. 110. 

External links