İtilaf Devletleri: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
2. satır: 2. satır:
[[Dosya:Avrupa_1914.jpg|thumb|350px|Savaş başladıktan sonra İttifak ve (gri renkle gösterilmiş) İtilaf devletleri(1914-17)]]
[[Dosya:Avrupa_1914.jpg|thumb|350px|Savaş başladıktan sonra İttifak ve (gri renkle gösterilmiş) İtilaf devletleri(1914-17)]]


'''İtilaf Devletleri''' ya da '''Müttefik Devletler''' başlangıçta [[İngiltere]], [[Fransa]] ve [[Rusya]]'dan oluşan devletler grubu. İtilaf Devletleri [[I. Dünya Savaşı]]'nda [[İttifak Devletleri]] grubuna karşı savaştı. İtalya I. Dünya Savaşı başladıktan sonra [[İttifak Devletleri]] grubundan ayrılıp İtilaf Devletleri grubunun yanında savaşa girdi. Savaşın ilerleyen safhalarında [[Amerika Birleşik Devletleri|ABD]] İtilaf Devletlerine katıldı. Rusya [[1917]] ihtilalinden sonra hem İtilaf devletleri grubundan ayrılarak savaştan çekildi. Savaş sırasında yeni katılımlarla İtilaf Devletleri grubu genişledi. İtilaf Devletleri I. Dünya Savaşı'ndan galip olarak çıktı ve yenilen İttifak Devletleri'nin topraklarını kısmen işgal etti.
'''İtilaf Devletleri''' ya da '''Müttefik Devletler''' başlangıçta [[İngiltere]], [[Fransa]] ve [[Rusya]]'dan oluşan devletler grubu. İtilaf Devletleri [[I. Dünya Savaşı]]'nda [[İttifak Devletleri]] grubuna karşı savaştı. [[İtalya Krallığı|İtalya]] [[I. Dünya Savaşı]] başladıktan sonra [[İttifak Devletleri]] grubundan ayrılıp İtilaf Devletleri grubunun yanında savaşa girdi. Savaşın ilerleyen safhalarında [[Amerika Birleşik Devletleri|ABD]] İtilaf devletlerine katıldı. [[Rusya İmparatorluğu|Rusya]] [[1917]] ihtilalinden sonra İtilaf devletleri grubundan ayrılarak savaştan çekildi. Savaş sırasında yeni katılımlarla İtilaf Devletleri grubu genişledi. İtilaf Devletleri [[I. Dünya Savaşı]]'ndan galip olarak çıktı ve yenilen [[İttifak Devletleri]]'nin topraklarını kısmen işgal etti.


== İtilaf Devletleri'nin savaşa giriş tarihleri ==
== İtilaf Devletleri'nin savaşa giriş tarihleri ==

Sayfanın 15.07, 12 Mayıs 2011 tarihindeki hâli

Savaş öncesinde Üçlü Bağlaşma(İttifak) ve (yeşil renkle gösterilmiş) Üçlü Anlaşma(İtilaf) devletleri (1914)
Savaş başladıktan sonra İttifak ve (gri renkle gösterilmiş) İtilaf devletleri(1914-17)

İtilaf Devletleri ya da Müttefik Devletler başlangıçta İngiltere, Fransa ve Rusya'dan oluşan devletler grubu. İtilaf Devletleri I. Dünya Savaşı'nda İttifak Devletleri grubuna karşı savaştı. İtalya I. Dünya Savaşı başladıktan sonra İttifak Devletleri grubundan ayrılıp İtilaf Devletleri grubunun yanında savaşa girdi. Savaşın ilerleyen safhalarında ABD İtilaf devletlerine katıldı. Rusya 1917 ihtilalinden sonra İtilaf devletleri grubundan ayrılarak savaştan çekildi. Savaş sırasında yeni katılımlarla İtilaf Devletleri grubu genişledi. İtilaf Devletleri I. Dünya Savaşı'ndan galip olarak çıktı ve yenilen İttifak Devletleri'nin topraklarını kısmen işgal etti.

İtilaf Devletleri'nin savaşa giriş tarihleri

Ayrıca:

İtilaf Devletleri'nin askeri kuvvetleri

(1914-1918 yılları arasında kara kuvvetleri, deniz kuvvetleri ve yardımcı kuvvetlerinde olduğu farklı askerlerin tahmini toplam sayısıdır. Normal zamanda ordular çok daha küçüktür. Rakamların yalnızca bir kısmı savaşan askerlerdir.)

Toplam: 42,569,516 asker

Kaynakça

Şablon:Rus Devrimi ve İç Savaş Süreci (1917-1922)