Vikipedi:Köy çeşmesi/2007/Ekim

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İstekler[kaynağı değiştir]

yeterli değil[kaynağı değiştir]

bakın bence bir çok önemli sözcüklerin bilgilrin anlamları ve açıklaması burda yok çok sey var ama bazı önemli şeylerde yok sadece buraya toplum koymasın nerden biliyim bakın işte burda olmayan kelimeleri ansiklopedilerden fln... şimdi diyeceksin bu bilgiler sadece bizde olmalı fln diye....ama zaten hepsinin bir kaynağı vardır sizinde bir kaynağınız diğer bütün böyle bilgi palaşım siteleri hep sizden almış bakıyorumda:) şimdi diyeceksiniz sen koy o zaman diye ama benimde o kadar vaktim yok sadece ders için buraya bakıyorum...bizim de işimiz var diyeceksiniz ama zaten sizin işinizi bu:)

Bizim işimiz bu değil, bu siteden kimse para kazanmıyor, biz sadece gönüllü olarak katkılarda bulunuyoruz. Sizin de katkılarınızı bekleriz. Khutuckmsj 15:12, 9 Ekim 2007 (UTC)
  • Vikipedi bir ansiklopedidir. Sözlük için kardeş projemiz VikiSözlük'e bakabilirsiniz --Pinar 12:27, 11 Ekim 2007 (UTC)

Güncel bilgiler şablonu[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Cehaletimi bağışlayın, ancak bizde "bkz. bu konu ile ilgili güncel bilgiler" şablonu var mı? Yoksa, anlayan birinin hazırlaması mümkün mü acaba? İngilizcesinin şablonu şu şekilde: {{current sport-related|mini=1|2007 Rugby World Cup}}. Wikipedia'da sıkça karşılaştığım bu şablon gerçekten çok kullanışlı. Şu sayfanın sağ köşesinde bir örneğini bulabilirsiniz. İyi çalışmalar. --Abuk SABUK 20:32, 21 Ekim 2007 (UTC)

Teşekkürler, ancak bahsettiğim şablon bu değildi. Şablonun içerisinde yönlendirilmek istenen maddenin adı geçiyor. Örneğin, futbol maddesine ekleyerek, dünya kupası sonuçlarına yönlendiriyorsunuz. --Abuk SABUK 15:13, 22 Ekim 2007 (UTC)
  • Galiba bahsettiğiniz şablon bizde yok ama İngilizce Wiki'den kopyalayıp hazırlayabiliriz --Pinar 06:44, 24 Ekim 2007 (UTC)
Teşekkürler. İyi çalışmalar --Abuk SABUK 11:57, 24 Ekim 2007 (UTC)

Lütfen daha fazla çeviri[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar wikipedia'da olup da burada da olmasını beklediğim ama olmayan çok şey var lütfen çevirilere biraz daha önem verebilir miyiz? Biliyorum bunu duymaktan pek hoşnut olmayacaksınız ama :)

İlginize[kaynağı değiştir]

Romanyalıların Vikipedisi[kaynağı değiştir]

Vikidostlar! Son 1 haftadır takip ediyorum Romenlerin Vikipedisi inanılmaz bir hızla maddelerini arttırıyor.Lütfen bakınız-Toplam madde sayılarına göre VikipedilerEn son baktığımda aramızda 100 küsur fark kalmıştı oysaki geçen hafta bu fark 2000-3000 civarındaydı. Ancak 7 Ekim Öğleden sonra baktığımda son değişiklikleri yeni madde eklemeleri azalmıştı. Temennim, bu fırsattan yararlanarak tekrar eski farkımızı atmamız ve Volapük diye anılan yapay bir dil geçilerek dilimizin saygınlığının korunması...--Sabri76mesaj 12:31, 7 Ekim 2007 (UTC)

Haklısın özellikle de Volapük hakkında ama son cümlelerin hariç. Dilimizin saygınlığı başka şekillerlede korunulabilir.--ÖrdekÖzgürileti 12:34, 7 Ekim 2007 (UTC)
Kısa va öz: önemli olan nicelik değil niteliktir. Nitelikli bir şekilde gelişimimizi sürdürmemiz gerekiyor. Vikipedi'nin amacı Türkçe bir ansiklopedi üretmek; diğer dillerdeki Vikipedileri geçmek değil. Bir yarışta değil ansiklopedi oluşturma projesindeyiz. Elbette daha başarılı olmak, daha çok maddeyi okuyucularımıza sunmak isteyebiliriz... fakat bunu bir yarış olarak algılarsak hata ederiz ve bu algımız bizi daha birçok hataya götürür. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 19:10, 7 Ekim 2007 (UTC)
Noumenon'a bu konuda sonuna kadar katılıyorum, enerjimizi yeni madde eklemek kadar, mevcut maddeleri geliştirmek yönünde de kullanmalıyız.Oblomov 11:09, 8 Ekim 2007 (UTC)
Noumenon'a tam olarak katılmıyorum, bence rekabet hissi hızımızı arttıracak, bu hız artışı da ileride daha kaliteli maddelere temel olacak taslaklar olarak dönecektir. Çoğu maddede, maddenin hiç olmamasındansa taslak kriterlerini sağlayan bir taslak olması daha iyidir, tabii bu benim kişisel görüşüm. Khutuckmsj 19:20, 8 Ekim 2007 (UTC)
Ben de Noumenon'a ve Oblomov'a katılıyorum, Khütück'e katılmıyorum. O kadar hızlı madde girildi de ne oldu, "Volapük" dili geldi geçti. Açtığımız taslaklara dönmüyoruz, aylar yıllar önce Big Ben taslağı açmıştım sağolsun bir tek robotlar bir şeyler ekliyor. Bu aşağı yukarı tüm taslaklar için geçerli. Hız tutkumuzu Formula 1 ile gidersek daha iyi :-) --Atacameñoileti 20:03, 8 Ekim 2007 (UTC)
  • rekabet hissinin hızı artırdığı doğrudur, ama vikipedide geçirdiğim bunca zamanda bu hız artışının yalnızca 'madde açmak için madde açmak' olarak geri döndüğüne ve üstelik bunların bilgi içermesine bile dikkat edilmediğine ve bir çoğunun silindiğine tanık oldum. şu anda biz, geçmişte girilen taslakları geliştirmemiz gereken 'ileride' noktasındayız aynı zamanda. bu dengeyi korumak gerek. ne yazık ki bu tür gazlar, gerçek taslaklarla bile sonuçlanmıyor. --kibelemesaj 20:12, 8 Ekim 2007 (UTC)
Son iki haftadır istatistik sayfasının pazar günkü halini not alıyorum, önceki hafta 35.543 düzenlemeye karşılık 381 yeni maddemiz olmuş (~93 düzenlemede bir madde), geçen hafta 72.909 düzenlemeyle 520 yeni maddemiz (~140 düzenlemede bir madde). Madde başına ortalama düzenleme sayımız şu an için 25 iken 93 ve 140 büyük rakamlar. Önceki ayların istatistiklerini de tablolardan kabaca çıkarttım, ağustosta günde ortalama 105 madde açılırken son iki haftada bu rakam 60'a inmiş, Mayıs 2006'dan beri görmediğimiz bir rakam.
Bu rakamlardan derinliğimizin hızla arttığı sonucunu da çıkarabiliriz, büyümemizin yavaşladığı sonucunu da ki ikisi de doğru. Ama benim subjektif görüşüme göre bu derinlik artışının büyük kısmı vandalizmin geri alınmalarından oluşuyor. Vandalizmlerin geri alınmalarıyla derinliğimizin/içeriğimizin arttığı gibi bir sonuç ortaya çıkıyor, ama elimizde kalan bilgi aynı. Bu sebeple yukarıda da yazdığım gibi enerjimizi geri almalar yerine rekabet duygusuyla da olsa yeni maddeler açarak ileri almalara yönlendirmemizi öneriyorum. Bence bunun tek dezavantajı SD'de sürekli vandalizmin yanında bir miktar da hızlı sil madde görecek oluşumuzdur, yeni elde edeceğimiz içerik için bence küçük bir bedel.
Ayrıca henüz ileride noktasına geldiğimizi düşünmüyorum, 93 bin maddemizin nerdeyse 30 bininden fazlası köy/belediye/ilçe taslaklarından oluşuyor; benim kişisel görüşümce 200 bin maddeye ulaşmadan gerçekten ileride noktasına varmış olmayacağız. O zamandan sonra (ki bence o zaman bir yıldan yakın bir zaman) ciddi anlamda içerik için uğraşabiliriz. Olmayan bir maddeye içerik girmekle taslak bir maddeye içerik girmek arasında çok fark var, bence ikincisi daha kolay bir iş.
Tabii tüm bu yazdıklarıma bakıp sadece "yeni maddeeeeee" diye krize girdiğimi sanmayın, ben sadece rekabete soğuk bakmamamız gerektiğini söylüyorum. Birkaç ay önce madde sayısında diğer vikileri geçmek iyi bir motivasyon yaratmıştı, romenceyle yarışmak da benzer bir motivasyon yaratacaktır diye umuyorum. herkese sevgiler, saygılar. (Not:McLaren şampiyonadan ihraç edildikten sonra Formula 1 eskisi gibi tad vermiyor :( )Khutuckmsj 21:32, 8 Ekim 2007 (UTC)

"Yeni taslaklar açalım", "Hızlanalım" gibi öneriler bence Vikipedi'yi bilgi iskeletleri ile doldurmaktan öte bir işe yaramıyor. Nedeni de maddelerin gerçekte kişilerin içten gelen çabalarıyla gelişmesi. Yani sayı artışı ancak yapay bir motivasyon olabilir, yani getirisi gerçekten sayı artırmaktan öteye bence gidemez ve bu tür maddelerin yakın gelecekte taslak kriterlerine ulaşabilecekleri de iyimser bir tahmindir. Sayıları arttıkça bu taslakları geliştirmek çok daha zor olacak. Gerçek bir katkı elde edilemeyeceği düşüncesiyle madde sayısını artırmayı amaç edinmeyi anlamlı bulmuyorum. Herkese kolay gelsin. --temaileti 21:51, 8 Ekim 2007 (UTC)

  • Bizim sorunumuz şu: kimin bizi geçtiğine, bizim kimi geçtiğimize, istatistiklere, sıralamalara ve sıralamalardaki yerimize o kadar çok takıyoruz ki bir ansiklopedi üretmeye çalıştığımızı unutuyoruz. Altını çizmek istediğim nokta bunun bir yarış olmadığı, kimin bizi geçtiğinin bizim kimi geçtiğimiz kesinlikle önemsiz olduğu gerçeğinin farkına varmamız gerektiğidir. Önemli olan bizim ne yapabildiğimizdir. Bununla "yeni madde açılmasın" dediğim fikri çıkmış; bu yanlış. Hayır, bunu demiyorum. Elbette yeni madde açılacak. Fakat bu birilerini geçmek amacıyla yapılmamalı. Ana sayfada daha çok maddemiz var gözüksün diye de yapılmamalı. Bizim amacımız bilgi sunmak ise bilgi sunmak için yapılmalı. Kuşkusuz taslakların fazla bilgi sunabildiği söylenemez. Fakat kastım taslak da değil; kastım sadece madde girişini bile bir tür 'geçme', 'geçilme', 'kazanma', 'kaybetme', 'yarış' modunda ele almamızın ne denli yanlış olduğu.
"Bu sebeple yukarıda da yazdığım gibi enerjimizi geri almalar yerine rekabet duygusuyla da olsa yeni maddeler açarak ileri almalara yönlendirmemizi öneriyorum"
  • Bu ifade çok yanlıştır. Niçin yanlıştır? Vandalizmi geri alma demek doğrudan Vikipedi'nin ilgili politikalarının ihlâlini teşvik etmekten ibarettir. Vandalizm görüyorsak geri alacağız ve bunu yaparken derinliğimiz artsın kaygısını da taşımayacağız. Bakın yine Vikipedi'nin işleyişi ve düzeni ile ilgili çok önemli bir noktada sayılara takılmış; derinliğimiz suni bir şekilde şişiyor diye vandalizmleri geri almayalım diyoruz. Derinliğe veya madde sayısına takılmayalım; nasıl bir kriter olursa olsun istatistikî kriterler bizim karar mekanizmamızın temelini oluşturmamalı. Ne derinliğimiz ne de madde sayımız konusunda bir yarıştayız; insanlara doğru, güvenilir, tarafsız ve doğrulanabilir olan bilgi sunmak derdindeyiz. Bu da vandalizmleri ve benzeri uygunsuz içerik girişlerini geri almamızı gerektirir. Bunun suni (evet suni, derinlik daha birkaç ay önce yaratılan bir istatistikî değerlendirme!) engellere takılmasına izin vermeyelim. Ne derinliğimiz yalandan büyütecek diye vandalizm geri almaktan kaçınalım ne de derinliğimiz büyüsün diye gereksiz yere tartışma şablonu koyalım.
  • Sonuçta, derinlik veya madde sayısı bizim düşmanız değil fakat amacımız da değil. Bu sebeple bunlar çıkış noktamızı oluşturmasın; çıkış noktamız her daim insanlara doğru, güvenilir, tarafsız ve doğrulanabilir bilgi sunan bir ansiklopedi oluşturmak olsun. Bu şekilde dengeyi sağlayabileceğimizi düşünüyorum; bu şekilde niteliği nicelikten önceleyebileceğimizi fakat niceliği de göz ardı etmeyeceğimizi düşünüyorum. Yeni maddeler de eklensin, taslaklar da geliştirilirsin, düzensizler düzenlensin, taraflılar tarafsızlaştırılsın - birçok şeyi bir anda yapabilecek kabiliyete sahibiz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 04:55, 9 Ekim 2007 (UTC)
Sevgili noumenon, zaten aynı fikirdeyiz :) Yukarıda verdiğim rakamlar sadece durumumuza daha derinlikli bir bakış sağlamak içindi, önemli olan kaç "ürünümüzün" (madde) kaç defa "el değiştirdiği" (düzenleme) değil, elde ettiğimiz kâr (bilgi). Vandalizmi geri almayalım gibi Vikipedi'nin özüne aykırı bir öneri yapmayacağımı biliyorsunuz. Benim belirttiğim husus son iki ayda geçen yılın aynı dönemine kıyasla yavaşladığımız. Yeni maddeleri teşvik etmek olan maddelere dokunmamayı teşvik anlamına da gelmiyor. Ama eğer Vikipedistlerde atıl bir kapasite varsa, ki benim görüşümde son zamanlarda var, bu kapasiteyi bir yere yönlendirmek gerekiyor. Kendimden örnek vermek gerekirse, haftanın işbirliği projelerinde bir diğer Vikipedist'le rekabet edince çok daha verimli oluyorum. Benim şu anki derdim sadece madde sayısının artması değil, Viki'deki bilginin artması. Örneğin kullanıcı sayfamda her ay kendime proje belirlerim, bu ay ilk defa x sayıda yeni madde açmak yerine iki KMA hazırlamak projeme başladım. Bence yeni madde açılması Romence Viki'yle rekabete girilmesi düşüncesiyle teşvik edilmesi en kolay gelişme yolu. Bu rekabet de Vikipedi'de aktif olan ve işleyişi bilen bir kullanıcının telifli içerik girmesi, hızlı silinecek taslaklar açmasına kesinlikle yol açmayacaktır, sadece kullanıcıların Viki'de daha aktif olması için bir motivasyon aracı olacaktır.
Yine de yeni madde açılması önerimi hatalı buluyorsanız, mevcut maddelerin geliştirilmeleri için kullanıcılardan destek isteme olayına girmeyi düşünüyorum. Levent abi'nin motivasyonuyla bir çoğumuzun birkaç yüzyıl içinde belki düzenleyeceği Çocuk hakları maddesinin nasıl geliştiğini göz önünde bulunduralım. Şu anda Viki'de çok büyük bir ilgi eksikliği görüyorum, bu ilginin geri gelmesi için de bir şeyler yapmak gerektiğini düşünüyorum. Herkese iyi çalışmalar. Khutuckmsj 13:57, 9 Ekim 2007 (UTC)
Not-Bu arada kendini madde açmaktan çok geliştirmeye motive hisseden varsa Messerschmitt Me 163 maddesine de uğrasın, bir el atsın :) Yeni madde yerine o maddeye yardımcı olursanız da benim için aynı kefede :) Khutuckmsj 13:57, 9 Ekim 2007 (UTC)
Yukarıda da belirttiğim gibi sorun yeni madde açmak veya açmamak değil. Elbette yeni madde açılacak, yeni madde açılmasın diyen hata etmiş olur zira yeni madde açmak da gelişimin bir yönüdür. Nicelik değil nitelik ile kastım nicel gelişimi nitel gelişime tercih etmememizdir. Uygun şekilde açıldığında yeni madde girişi de salt nicel değil aynı zamanda nitel bir gelişimdir (örnek vermem gerekirse: 1 haftada 5000 taslak girmek nitel olmayan nicel bir gelişimdir, ama 1 haftada 2 kaliteli madde, 2 taslak, 1 de orta seviyede madde girmek hem nicel hem de nitel bir gelişimdir). Rekabete sıcak bakan birisi değilim zira rekabet duygusunun sonunda yol açacağı olumsuzlukların kesinlikle ve kesinlikle olumlu getirilerini götüreceği kanaatindeyim. Fakat bununla kastım bunu bir tür motivasyon aracı olarak kullanamayacağımız anlamında değil. Sadece olayı bir rekabet, yarışma olarak görmek yanlış diyorum. Amacımızı sabit kılıp, etkileşimimiz dolayısıyla tatlı rekabet dedikleri cinsten bir motivasyona sanırım kimsenin "hayır" dediği yok. Fakat olay tatlı rekabetlerden, "Aman Tanrım bu da ne böyle! bilmemnece bizi geçmiş, üstelik yapay bir dil... bak filanca dil de bize yaklaşmış her aç geçilebiliriz!!!" veya "derinlik sayımız çok düştü acilen tüm maddelere tartışma şablonu ekleyerek bunu uygun bir seviyeye taşıyalım" tarzı boyutlara ulaşabiliyor; yani kendimizi kaptırıp amacımızı unutabiliyoruz ve bu bence yapabileceğimiz en kötü şey. "Rekabete, yarışmacı zihniyete hayır" dediğimde bunu Haftanın işbirliğindeki rekabet olarak görmeyin. Kastım Vikipedi'ye bakınca koca bir diller listesinde Türkçeyi (her istatistikî veriye göre olan sıralamada) yukarı taşıyabileceğimiz bir platformu görmenin yanlış olduğu, Vikipedi projesinin bir tür diller arası bilgi yarışması olmadığının bilinmesi, kavranması ve buna göre davranılması. Vikipedi'de zaten kullanıcıların çoğunluğu en aşırısından bir tür yarışma atmosferinde olduğu için insanları rekabete teşvik etmeye ihtiyaç görmüyorum bu sebeple yukarıda belirttiğim tarzda yorumlarda bulunuyorum; yoksa kişilerin kendilerini motive etmek için bu tip şeyleri kullanması elbette kötü bir şey değildir - yeter ki amacımızdan sapmayalım. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 02:54, 10 Ekim 2007 (UTC)

Bişey merak ettim. aslında tamda ilgili değil romanyalıların vikipedi ile ama neyse : ))) derinlik hesaplama yöntemi mi değişti? Ben bulamadım. derinliğimiz 42 görünüyor en son 50 civarında bişeydi, ayrıca sadece bizim değil diğer vikilerinde düşmüş. eğer bu sefer mantıklı bir sistem geliştirmişlerse fena değiliz gibi görünüyor. --Sophia 20:46, 12 Ekim 2007 (UTC)

Evet yeni formül: (Edits/Articles × Non-Articles/Articles)/(1 + stub-ratio), eski formül: (Edits/Articles × Non-Articles/Articles). Yani yeni formülde taslak oranı ne kadar küçükse derinlik o kadar artıyor. --Mskyrider ileti 21:09, 12 Ekim 2007 (UTC)

Neden sadece sayfaların toplamda kaç bayt olduğuna bakmıyorlar ki? Bu da saçma olmuş, bence güvenilir değil. Türkün aklı direkt kurnazlığa çalışıyor demeyin ama taslak şablonlarını çıkarırsın maddeden nedir yani : ))) Daha güvenilir bir yöntem bulmak bu kadar zor muymuş? O zamana kadar bu sayıları dikkate almamak gerek. Teşekkürler Mskyrider ve Khutuck : ))) --Sophia 21:19, 12 Ekim 2007 (UTC)

Değişti, artık (Edits/Articles × Non-Articles/Articles)/(1 + stub-ratio) formülü kullanılıyor, eski derinliğin 1+taslak/toplam madde ile çarpılması yeni derinlik. Khutuckmsj 21:21, 12 Ekim 2007 (UTC)

Vikipedi temizlik işleri, el atın!![kaynağı değiştir]

Eveet, süper eğlenceli bir kampanya ile karşınızdayım.. Tembelejderha olarak üşenmedim (!) ve sizler için pek faydalı temizlik listeleri çıkardım. Bir önceki ayın köy çeşmesinde de benzer bir duyuru yapmıştım, bu onun tekrarı niteliğinde ama emin olun kampanya heyecanından hiçbir şey kaybetmiş değil. aksine gelen ek listelerle yepyeni maceralara yelken açmamak için hiçbir engeliniz yok! :)

Aşağıdaki listelerde Vikipedi'de olmaması gereken, yahut olması belirli istenmeyen durumlara işaret eden, en azından edebilecek kimi sözcüklerin listeleri var. Bu listeleri kullanarak Vikipedimizi tertemiz yapabilirsiniz. Hepiniz bir ucundan el atın çünkü taranacak maddeler kuyruğumdaki dikenlerden bile çoklar :) İşin asıl heyecanlı kısmı ise şu: Kafanızdan geçen anahtar sözcükleri bana mesaj atarak arattırabilir, kendi listelerinizi oluşturabilirsiniz!

Hazırsanız burdan buyrun:

-Tembelejderha 16:58, 10 Ekim 2007 (UTC)

mutlu bayramlar..[kaynağı değiştir]

  • herkese çocuk mutluluğunda bir bayram diliyorum.. ve ertesini.. --kibelemesaj 17:27, 11 Ekim 2007 (UTC)
  • Aynı dileklerle, nice bayramlara hep beraber... - Noumenon mesaj 05:02, 12 Ekim 2007 (UTC)
  • Tüm Vikipedistlere mutlu bayramlar dilerim. denisutku *:!? 07:56, 12 Ekim 2007 (UTC)
  • Tüm Vikipedisever arkadaşların ve ayrıca "ideolojik propaganda yaptığım" iddia edilen tartışma sayfama hoş bayram tebrikleri bırakan arkadaşların, hepinizin bayramını propagandasız bir şekilde sevgilerle kutluyorum. Levent Abi ileti 08:39, 12 Ekim 2007 (UTC)
  • Herkese iyi bayramlar. --Nosferatu 08:42, 12 Ekim 2007 (UTC)
  • Bu bayram benim için çok farklı geçiyor beni unutmadığınız için çok teşekkür ediyorum ve herkesin Ramazan bayramını kutluyorum --Karduelismsj 08:59, 12 Ekim 2007 (UTC)
  • Tüm Vikipedistlerin bayramı kutlu olsun :) Fazla baklava-şeker yemeyin, dokunmasın :) Khutuckmsj 10:12, 12 Ekim 2007 (UTC)
  • Bayramınız kutlu olsun.
    Sağlamcıileti 11:12, 12 Ekim 2007 (UTC)
  • Herkese iyi bayramlar... --Elmacenderesi E=mc2 11:38, 12 Ekim 2007 (UTC)
  • Bütün Vikipedistlerin bayramını kutluyorum,
    Daha nice mutlu bayramlar, yurdumuzda kardeşlik ve barış dolu günler geçirmemiz dileğiyle, sevgiler... The cat 14:12, 12 Ekim 2007 (UTC)
  • Bende herkesin Ramazan Bayramını tebrik eder büyüklerimin ellerinden küçüklerimin gözlerinden öperim. :) --Aycan 20:58, 12 Ekim 2007 (UTC)
  • Birkaç gündür girmiyorum, bütün Vikipedi ailesine bayramlarını en içten dileklerimle kutladığımı bildirir, en mutlu bayramı yaşamalarını dilerim -- flaWless - furKanileti 13:17, 13 Ekim 2007 (UTC)
  • Vikipedist arkadaşlarımın bayramını en içten dileklerimle kutluyorum, nice mutlu bayramlara, EmreDuran 11:12, 14 Ekim 2007 (UTC).
Herkeze güzel bayramlar, selamlar --Erdall 04:17, 15 Ekim 2007 (UTC)

Lütfen kayıtlı olmayan kullanıcılar Engellensin[kaynağı değiştir]

Bunu daha önce adminlere dile getirmiştim fakat buraya gelmem söylendiç Bende geldim. Lütfen sizlere burada bir konuda dikkatinizi çekmek istiyorum. Kayıtlı olmayan fakat IP adresleri gözüken kullanıcılar Türk Wikipedia'sına olağan derecede zarar vermeye başladı. Buna bir son verilmeli, artık uğraşmaktan kollarımız ağrıdı. VP Madde Politikasını bilmeyen çok ve ayrıca herşey çok düzensiz.

Öneri getirmem gerekirse sayfayı kaydet butonunun kitlenmesini rica ediyorum. Tabi o zaman özgür ansiklopedi kavramının hiçbir anlamı kalmıyor fakat özgürlüğün sınırları iyice aşıldı. Lütfen değerlendirelim .Saygılarla

--SBM 11 Ekim 2007, 15:43 (GMT+2)

Bu sanırım gerçekleştirilmesi zor bir istek. Ama ben de bu istek kabul edilirse Vikipedi'nin daha hızlı gelişeceğini, bunun yararımıza olacağını düşünüyorum. --Çağatayileti 05:36, 12 Ekim 2007 (UTC)
Evet SBM haklı çünkü kayıtlı olmayan kullanıcıların yaptığı katklıların %90'ından fazlası doğru dürüst katkı olmuyor. Ve SDD'lik iyice zorlaşıyor hatta bazı zaman dilimlerinde hiç bir SDDci ve yönetici olmadığı zaman düzensizlik ve vandallık had safhaya çıkıyor. Mutlaka bir şey yapılmalı...--Sabri76mesaj 13:10, 12 Ekim 2007 (UTC)

Arkadaşlar, bu isteğin Vikipedi'ye yararı olabileceği gibi zararı da olacaktır.Bunu göze alamayız bence.Şu anda anonim olarak bulunmayı tercih eden ve de çok faydalı kullanıcılar var.Bu dediğinizi yaparsak bunları kaybedebiliriz; zira hesap açmak isteseler şu anda da yaparlardı.Bu sebepten bu öneri uygulanamaz.Hem biz özgür ansiklopediyiz.Vandalizm yapmamış ve ya yapmayacak insanları da engellemiş oluruz böyle yaparsak.Bu öneri genel Vikipedi mantığına aykırıdır.Saygılar.Sağlamcıileti 14:15, 12 Ekim 2007 (UTC)

Bu seferde kayıt olup zarar verecektir muhtemelen. Çözüm bulmak gerekli ancak nasıl yapılabilir bilmiyorum. Son Değişikliklerde yapılanlar ya vandalizm ya onu geri alma malesef. Özellikle fazla madde yazmadığımız şu günlerde.Diğer vikipedistler madde geliştirmeye uğraşıyorlarsa ne güzel aslında. Bazen dün açtığım maddeyi bugün yeni sayfalarda görebiliyorum. Vandalizm sanki herzamankinden fazla. Yinede engellemek bir çare olmayacaktır.--Sophia 14:29, 12 Ekim 2007 (UTC)

Kesinlikle katılmadığım bir önerme, Vikipedi'nin beş temel taşından "Özgür ve Ücretsiz olma" fikrine aykırı buluyorum. "Unutmayın, maddeler herkes tarafından değiştirilebilir ve hiçbir bireyin kontrolünde değildir;" cümlesine aykırı bir yaptırım bence doğru değil. Ağır vandalizm altındaki maddelerde belki dönemsel oalrak yarı/tam koruma düşünülebilir, ancak tüm sayfalarda bunun yapılması çok yanlış. Son değişikliklerde vandalizmi takip etmenin en iyi yolu katıylı kullanıcıları gizleyerek ip'den yapılan değişiklikleri taramak, ancak ip değişiklikleri sadece vandalizm yapmıyor; aynı zamanda ip'den gelen kullanıcılar imla, noktalama, yazım hatalarını bulmakta çok başarılı. Khutuckmsj 16:00, 12 Ekim 2007 (UTC)
    1. Vikipedi felsefesine aykırı olduğu için;
    2. Bizim Vikipedimizde şu anda bu tip büyük bir yaptırıma gitmeye sebebiyet verecek yoğunlukta anonim trafiği yaşanmadığı için (evet bazen çok yoğun gibi geliyor ama aslında değil, birkaç büyük Vikipedi'ye bakarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz);
    3. Ayrıca pek de bizim elimizde olan bir seçim olmadığı için bu tip bir değişikliği yapmamız uygun veya/ve mümkün değildir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 21:34, 12 Ekim 2007 (UTC)

Bence VP:KSY politikamızı tekrar tartışmaya açmamız gerekiyor, tanımlamalar yeterince net değil. Bu politikayı hemen her Vikipedist'in farklı yorumlayabileceğini düşünüyorum. Şahsen kendiş kanaatimce bir uyarı almakla yetineceğim bir tartışma yüzünden VP:KSY sebebiyle uçurulmak istemem, KSY politikamızı biraz daha açık ve elle tutulur hale getirsek hoş olacak, verimli olacak, bayram daha mutlu geçecek. --Khutuckmsj 12:31, 12 Ekim 2007 (UTC)

Evet haklısın.Tartışmaya açalım.Bence bu sorun konuya aklımıza geldikçe Kişisel saldırı olduğu kabul görmüş örnekleri ekleyerek olabilir mesela.Sağlamcıileti 12:36, 12 Ekim 2007 (UTC)

Evet, bu yapılabilir. Özellikle bazı noktalar sıklıkla yanlış anlaşılıyor: bir kullanıcının "diğer üyelerin gözünde itibar kaybetmesine yol açabilecek veya bu ortamdan gitmesi gerektiğini kasteden ifadeler kullanılması" gibi... bu noktanın bir örneği yok mesela ve bu sebeple yanlış anlaşılma riski artıyor. Bence en güzeli konuyu - sanırım Kullanıcı:Sağlamcı'nın da ifade etmek istediği buydu - bol bol örneklendirmek. Örneklendirmek eminim konunun daha iyi anlaşılması yönünde önemli bir adım olacaktır. Bunun dışında farklı Vikipedilerin ilgili politikalarına göz atarak bir güncelleme yapmamız da söz konusu olabilir. Bu politikanın gelişimiyle yakından ilgili birisi olarak şahsen ilgilenmek isterim fakat zaman darlığı çekiyorum, eğer topluluk uygun görürse güncellemeyi ben uygun olduğum bir anda başlatabilirim. O zamana kadar topluluktan uygun örnekleri olan veya belirli ifadelerin daha netleşmiş bir hâli olduğunu düşündükleri ifadeleri önermek isteyenler olursa ilgili politikanın tartışma sayfasında bunu belirtebilirler ve uygun görülenleri politikaya dahil edebiliriz. Eminim bu şekilde politikalardan oldukça uzak duran topluluk ve topluluk ruhu en azından kavramsal olarak bir nevi politikalara can vermiş olacaktır ^_^
Bununla birlikte şunun altını çizmek isterim: ne kadar uğraşırsak uğraşalım muğlak noktalar kalacaktır. Diğer Vikipedilerdeki politikalarda da var. Kişisel saldırı konusu kendi içerisinde muğlak, öznel tarafı olan bir konu; biz bunu ne kadar net ifade etmeye çalışsak da mutlaka eksik bir nokta kalacaktır. Bu durumda bence herkesin yapması gereken nezâketin de bir Vikipedi kuralı olduğunun bilincinde davranmaktır. İnanın bana nâzik olduğunuz, nezâket kuralını uyguladığınız sürece kimse ama hiçkimse sizi kişisel saldırı yaptığınız için engellemez. Ne yazık ki biz nezâket kuralını hiçe sayıyoruz, bu da yetmiyormuş gibi insanlar hakkında konuşmaya bayılıyoruz... en alâkasız konuda bile çatacak birilerini buluyoruz. Bazı durumlarda zaten istesek de istemesek de bir kişi hakkında yorumda bulunmamız gerekebilir (örneğin bir yöneticilik oylamasında doğrudan kullanıcının bir özelliği hakkında yorum yapmamız gerekebilir) - bu durumları asgariye indirmeye uğraşmamız en doğru olanıyken biz içerik tartışmalarında bile birbirimize düşüyoruz. Sonuç olarak; elbette politikaları geliştirelim, netleştirelim fakat asıl değişikliği yine kendimizde yapmamız lazım, politikalara tek tek uymaktansa bir bütün olarak uysak ve akl-ı selim bir tavır gösterirsek üzücü olaylarla karşılaşmayız, yanlış anlaşılmalardan, politikaların muğlak yönlerinden de zarar görmeyiz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 12:54, 12 Ekim 2007 (UTC)
Yani dediğin doğru ancak; herkes yeterince sabırlı değil ve fazla duygusal davranabiliyorlar.Örnekleme işi bu konuda uygun bir yöntem.Bu politikayı, müsait oldukça, ben de geliştirmeye çalışacağım.Diğer Vikileri inceleme konusunda sadece en:wiki yi inceleyerek önerilerde bulunabilirim.Başka dil bilen arkadaşlarında bu konulara ilgi göstermesi gerekir sanırım.Saygılar.Sağlamcıileti 13:00, 12 Ekim 2007 (UTC)
Haklısınız fakat biz de sabırlı olmayı denemeli, duygularımızı Vikipedi'den arındırmalıyız. Eminim her olayı sıcağı sıcağına değerlendirmektense bir saat bilgisayar başından çekilip başka işlerle uğraşsak, geri döndüğümüzde kişisel saldırı yapma, sabırsız olma veya duygusal davranma riskimiz oldukça düşer. Yani politikaların geliştirilmesi çok önemli ve kesinlikle destekliyorum fakat eninde sonunda iş politikada değil bizde bitiyor; anlatmak istediğim bu... - Noumenon mesaj 13:05, 12 Ekim 2007 (UTC)
Evet Katılıyorum.Burada dediğinizi, hatta, bir yönerge ya da vb. haline getirebiliriz.Yani kullanıcılara, hararetli tartışmalar esnasında kendilerine belirli bir süre bilgisayardan uzak kalmalarını öneren bir yönerge ve ya onun gibi bir şey.Sağlamcıileti 13:09, 12 Ekim 2007 (UTC)
Politikamız bile var Vikipedi:Anlaşmazlıkların giderilmesi#Bir süreliğine tartışmadan uzaklaşmak--Machiavelli' msj 13:19, 12 Ekim 2007 (UTC)
Ya ben bunu biyerde gördüm diyodum.Yani belki bu politikanın belirli kısımları VP:KSY'nin içine şırınga edilebilir.Sağlamcıileti 13:22, 12 Ekim 2007 (UTC)
Güzel fikir! Aslında KSY'nin bir kısmında bir atıf vardı gibi hatırlıyorum fakat bir anda bakınca göremedim. Bu sebeple Makul olmak başlığına ilgili atıfı ekledim. Eğer metni beğenmeyen olursa tartışabiliriz fakat bence politikalar arasında güzel ve sade bir bağ oldu. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 17:13, 12 Ekim 2007 (UTC)
Ben inceledim VP:KSY'yi gayet yerinde olmuş.Teşekkürler.Sağlamcıileti 21:00, 12 Ekim 2007 (UTC)

Vandal saldırısı[kaynağı değiştir]

Yöneticilerin dikkatine, şuanda Vikipedi yoğun vandal saldırısı altındadır. Bütün mürettebatın gemiye acilen çıkması duyurulur :) The cat 15:12, 12 Ekim 2007 (UTC)

Resim mi - Fotoğraf mı?[kaynağı değiştir]

Sitedeki fotoğrafların resim olarak nitelendirilmesinin doğru olmadığını düşünüyürum.Fotoğraf ile resim arasındaki farka ilişkin aşağıda alıntı yaptığım kaynakları ilgililerin bilgilerine sunuyorum.

1)Resim çeşitli boyalarla,karakalem ile kömür,çamur,kan v.s. gibi aklınıza gelebilecek tüm renk veren maddelerle sert,yumuşak,pürüzlü,düz herhangi bir zemine çizilen,boyanan şekiller bütünüdür.Ayrıca sabit bir şekil olması gerekmez. Fotoğraf ise gümüş tozu kaplanmış bir yüzeyin üzerine bir mercek yardımıyla karanlık bir kutunun içinde belli bir miktarda ve sürede ışık pozlanması ile görüntünün elde edilmesi yöntemidir.(http://forum.netfotograf.com/black_white_photo.asp?msg_id=1574)

2)Fotoğraf, doğada mevcut gözle görülebilen maddi varlık ve şekilleri, ışık ve bazı kimyasal maddeler yardımıyla ışığa karşı duyarlı hale getirilmiş film, kağıt veya her hangi bir madde üzerine saptayan fiziksel ve kimyasal bir işlemdir. Kelime Yunanca ışık anlamına gelen "photos ve yazı anlamına gelen "graphes" kelimelerinden oluşmaktadır. Yani ışıkla yazmak anlamına gelmektedir.(http://www.fotografya.gen.tr/issue-6/temel.html)

Bu farkın dikkate alınarak "gunun resmi" diye çekilen fotoğraflarin "günün fotoğrafı" şeklinde düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bu imzasız yazı Vasati (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. Vikipedi:Danışma masası'ndan buraya taşınmıştır.Sağlamcıileti 20:43, 12 Ekim 2007 (UTC)

TDK resim tanımı:
  1. Varlıkların, doğadaki görünüşlerinin kalem, fırça gibi araçlarla kâğıt, bez vb. üzerinde yapılan biçimleri:
    "Konulu resim parçaları kendiliğinden ve doğru olarak yan yana gelivermiş, hikâye ortaya çıkmıştı."- T. Buğra.
  2. Bunu yapmak için gerekli yöntemleri öğreten sanat:
    "Türkiye'de resim bir müddetten beri soysuz bir sanat hâline gelmeye başladı."- O. S. Orhon.
  3. Fotoğraf:
    "Güzel İnebolu kızı, duvara yapıştırılan Gazi'nin resmine uzun uzun baktı."- A. Gündüz.
  4. hukuk Bazı eşyadan ve işlerden alınan vergi veya harç:
    "Osmanlı Devleti'nin birçok vergi ve resimleri bu yüzden doğrudan doğruya yabancı alacaklıların cebine gider."- Y. K. Karaosmanoğlu.
  5. Tören.

--Mskyrider ileti 20:47, 12 Ekim 2007 (UTC)

Bütün olay günün resmi değildir. Vikipediye grafikler, haritalar, kitap, albüm kapakları, çeşit çeşit görüntü yüklenmektedir. Bunlara genel olarak Vikipedi'de resim diyoruz. Diyelimki günün resmi olarak bir harita seçildi ya da teknik konuları anlatan bir grafik ona da fotoğraf mı diyeceğiz? Bunun yerine daha genel olan "resim" kelimesi uygundur çünkü hepsini kapsayan bir sözcüktür. Bkz: TDK, Dil derneği

--Machiavelli' msj 20:50, 12 Ekim 2007 (UTC)

  • Evet, resim sözcüğü tarih boyunca daha genel olan ve fotoğrafları da kapsayan bir sözcük olarak kullanılmıştır. Vikipedi'deki görüntüler Kullanıcı:Mach'ın da belirtmiş olduğu gibi çok çeşitlidir, bu sebeple her biri için belirli bir isim ayrımına gitmemiz pek mümkün gözükmemektedir. Resim her ne kadar daha genel olan sözcük (veya matematiksel düşünmek istersen küme) olsa da, yakın bir zamandan beri özellikle de fotoğrafçılık camiası tarafından özellikle de fotoğraflar için kullanımı sıklıkla eleştirilmektedir. Bu eleştiriler kuşkusuz resim sözcüğünün daha genel olduğunu, resmî belgelerde ve Türkçenin tarihî gelişimi boyunca bu şekilde kullanıldığı gerçeğini değiştirmez. Bununla birlikte şahsen Vikipedi'deki bu dosyalar çok çeşitli olduğu için resim yerine görüntü lafzını tercih ediyorum. Yine de bunun resim olarak kalmasının bir hata olduğunu düşünmüyorum, yukarıdaki çeşitli alıntılar da bunu kanıtlar yönde. Dil özneldir; bir fotoğrafçı "resim sözcüğü fotoğraf anlamında asla kullanılmamalıdır" diyebilir fakat Vikipedi doğrulanabilir, güvenilir, tarafsız, 3. parti kaynakları takip eder bu da sözlükler, ansiklopediler demektir. Elimizdeki sözlükler de şu anki kullanımı desteklemektedir. Aksi yönde belirtilen tipte kaynaklardan birkaç kaynak kanıt olarak sunulabilirse konu hakkında topluluk karar verebilir; fakat şu anki duruma göre ortada pek karar verilecek bir tartışma da yok. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 21:40, 12 Ekim 2007 (UTC)
Resim yerine görüntü kelimesi kullanılması (picture/image farkı gibi) daha hoş olabilirdi belki, ama görüntü de video olarak algılanabilir. Bence de resim etiketini değiştirmemize ihtiyaç yok. Khutuckmsj 19:18, 13 Ekim 2007 (UTC)
Resim çekilmez. Ama fotoğraf çekilir. Resim için fırça gibi belli araçlara ihtiyaç vardır. Fotoğraf için sadece makineye. Günlük dilde resim çek deniliyor. Yanlış bir kullanım. Doğrusu için ekşisözlüğe bakmamız gerekir. İngilizce'de picture, painting, drawing resim yerine kullanılır çoğu zaman. Photo veya photograph ise foto/fotoğraf yerine kullanılır. Resim ve fotoğrafı aynı anda kullanmak için image sözcüğünü kullanırlar. Ne yazık ki Türkçe kullananlar bu konuda olaya taraflı bakıyor. Biz burada böyle kullanırız diyorlar. Başka yerde kullanmayız belki falan diyorlar. Bu yüzden gelişemiyorsunuz.Bu imzasız yazı 88.227.62.244 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
Arkadaşlar gerekli açıklamayı çeşitli kaynaklar göstererek yapmışlar.Bu konuda bir yanlış kullanım varsa da bu kaynaklara göre doğrudur.Vikipedi'nin en temel kaygısı bence erişilebilirlik, anlaşılabilirliktir.Resim deyince kimin aklına tablolar vs. gelir ki günümüzde.Taraflılık tabii ki söz konusu değil.Sizin bu konuda kaynaklara atıfta bulunan mesajınızı görelim ve ona göre değerlendirme yapalım.Gerçi şimdiye kadar gösterilen kaynaklar yeterli görünüyor ya.İlginiz için teşekkürler.Saygılar.Sağlamcıileti 10:32, 17 Ekim 2007 (UTC)
Yaygın yanlış kullanım doğru kullanımdır. Türkçe olarak pek çok sözcüğü yanlış kullanıyoruz. Ancak bu kullanımlar daha sonra sözlüklere de geçerek artık geçerlilik kazanabiliyorlar. Bu durumda aslında anlatılan resim ve fotoğraf arasındaki fark doğrudur. Ancak Türkçe olarak herhangi bir grafikten bahsederken resim sözcüğü yaygın olarak yanlış kullanıma bir örnektir. Dil anlaşmak üzere kurulu olduğundan yanlış söyleniş de olsa eğer doğru anlam beyninizde yankılanıyorsa bu çok da önemli değil demektir. Bookman 22:30, 30 Ekim 2007 (UTC)

Portal Teklifi[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar bir süre önce kapatılan Portal:Kimyayı yeniden açmak istiyorum. Biliyorum bazılarınız bunun yeri burası değil diyeceksiniz. Ancak portalların gelişmek, takip edilmek üzere açıldığı halde ilgisizlik yüzünden kapanması nedeniyle canlandırılmaları için hem kullanıcıların hem de yöneticilerin dikkatini çekmek istiyorum. Bence portallara Ana Sayfada yer vermeliyiz.--nanomsj 23:01, 13 Ekim 2007 (UTC)

Öncelikle isterseniz hem kullanıcı hem de yönetici demeyelim, kullanıcıların diyelim - kullanıcı daha genel olan küme, yöneticiler de kullanıcı ve hususun yöneticilik fonksiyonlarıyla çok da ilgisi yok. Evet, kullanıcıların portallara olan ilgisinin artması kesinlikle Vikipedi'nin yararına olacaktır. Ana sayfamızda portallara yer verilebilir; fakat aktif olmayan portallara yer vermemiz ne derece doğru olur bilemiyorum. Bu katılımı arttırır mı? Arttırırsa yapalım, ancak aynı zamanda kötü bir görüntü de oluşturabilir. Zira portalların çoğunluğu şu anda aktif değil. Bir nevi eskimiş materyali insanlara sürekli ana sayfamızdan sunmuş olacağız. Bu da yanlış bir izlenim doğurabilir kaygısındayım. Bununla birlikte ana sayfaya çıkaralım derseniz, hayır demem. Kimya portalı konusunda ise... eğer "kimya portalı ile ilgileneceğiz ve bakın sayımız az ama en azından 2-3 kişiyiz" diyebilecek bir grup varsa ortada açılsın. Yoksa eğer salt bir kişi ilgilenecekse açılsa da uzun ömürlü olamayacağı gibi asla ve asla görevini yerine getiremez. Zira portalın görevi aynı dalla uğraşan Vikipedistlerin gelip o dalla ilgili içeriği birlikte düzenlemesi geliştirmesidir. Tek kişi ise bunu yapamaz. Bununla birlikte, yine eğer bu portalı açalım diyorsa topluluk, hayır demem. Sonuçta bunların hepsini şahsen onaylıyor, fakat ne yazık ki eğer genel bir ilgi doğmayacaksa, topluluk portallara sahip çıkmaya başlamayacaksa çok da yararlı olabileceklerini düşünmüyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 01:42, 14 Ekim 2007 (UTC)
  • Aktiflik oranı arttırma konusunda daha fazla çalışma yapsak nasıl olur? Mesela diğer vikipedilerde Şimdilerde benimde tr vikipedide yaygınlaştırmaya çalıştırdığım Şablon:Fizik Portalı konusu gibi şablonlar ilgili maddelere eklenerek kullanıcıların merak duydukları maddeleri daha iyi takip etmeleri için yönlendirmeler yapılabiliyor. Vikipedi haber sayfasında da nasıl Bilim Takımının duyurusu varsa bence gelişmeye açık portalların da duyuruları konabilmeli bu kullanıcılar, Anasayfaya koymakta anonim kullanıcıları yönlendirmek açısından uygun olur diye düşünüyorum. Düzgün güncellenmeye çalışılan, mevcut eksikleri hergün kapatılmaya çalışılan bir portal olarakta Fizik Portalını örnek vermek istiyorum. Bence biraz gayretle daha fazla kullanıcıya ulaşabilir. Vikipedide madde girerken kendimize bir yol haritası çizmiş olabiliriz diye düşünüyorum.--nanomsj 10:39, 14 Ekim 2007 (UTC)
  • Aktiflik oranını arttırmak için maddelere portal şablonlarının eklenmesini desteklemiyorum. Tartışma sayfalarına eklenmelerine karşı değilim ama maddeleri bu şekilde kalabalıklaştırmayı ve maddenin genel düzenini bozmayı doğru bulmuyorum. Bazen kısacık taslaklara birden fazla portal şablonu ekleniyor. Ayrıca aktif olmayan portallar silinince bu şablonları çıkarmak çok zor oluyor --Pinar 11:43, 14 Ekim 2007 (UTC)
  • Burada portalın silineceğini düşünerek hareket etmenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Yani zaten ilerde kapanacak diye de portal açmanın manası yok. Tartışma sayfasına koymak da yönlendirme yapmak için uygun değil bence. Çünkü zaten amaç Anonimlerin gözünün önünde olması.--nanomsj 11:49, 14 Ekim 2007 (UTC)
  • Ben sadece portalların silinme ihtimalini aklımızda tutalım diyorum. Elbette bu ihtimal portalların gelişimini olumsuz şekilde etkilememeli ama bu şablonlar sırf reklam için maddelere konuluyor ve maddenin içeriğine odaklanmak yerine inşaat alanı olan projelere bağlantı vermiş oluyoruz. Amacın portallara üye toplamak değil, madde içeriğinin geliştirilmesini teşvik etmek olduğunu düşünüyorum. İleride birçok portalımız ve VikiProjemiz olacak. Bunların hepsi maddelere kendi şablonlarını eklerse bence reklamlar içeriğin önüne geçer --Pinar 11:58, 14 Ekim 2007 (UTC)
  • Daha önce Noumenon da portalların yeterli "üyeye" sahip olmadıkları nedeniyle bakımsız kaldıklarını ve kapatıldıklarını belirtmişti. Bence çok da göze batmayan şablonlar, anonimleri portallara ve dolayısıyla madde girmeye yöneltebilir.Ayrıca ilerde maddelere "şablon" koyma konusunda bir yönetmelik de belirleyip sadece belirli vikiproje ve portalın şablon koymasına izin verilmesini kararlaştırabiliriz --nanomsj 12:44, 14 Ekim 2007 (UTC)
  • Yeterli sayıda (üçten fazla) aktif kullanıcısı olan portalların açılmasından bir zarar gelmeyeceğini düşünüyorum, ancak şu an için ana sayfada olmamalılar. Maddelere portal şablonu eklenmesini ben de desteklemiyorum. Ama portal şablonları olayında en.wiki'deki gibi maddelerin içine, ama "yorum" olarak <!-- Bu sayfa Kimya portalına dahildir --> eklemesi yapılırsa, o maddeyi değiştirenlere yol gösterilmiş olur. Khutuckmsj 14:49, 14 Ekim 2007 (UTC)
  • Zaten eklenecek şablonların şekli,şemali şeçilebilir. Uygun görülen kararlaştırabilir. Ben daha önce diğer vikipedilerden örnekle Şablon:Fizik Portalı konusu gibi bir şablon hazırlamıştım. --nanomsj 17:02, 14 Ekim 2007 (UTC)
  • Öncelikle şunu söylemek isterim: zaten portal şablonları konuyor maddelere. Bununla birlikte, bildiğim kadarıyla diğer Vikipedilerde olduğu gibi, bizde de konunun genel maddelerine ekliyor bu şablon. Nitekim konuyla uzaktan ilgil her maddeye konması birçok sorun yaratır: inter-disipliner durumlar sorun yaratır, bu kadar çok şablon kullanımı subst kullanımı gerektirir (aksi takdirde boşu boşuna teknik yük getirir), yavaş internet bağlantısı olan okuyucularda, hele hele de maddenin zaten uzun olduğu ve çok fazla resim barındırdığı durumlarda ek yük getirir... Bunun yerine, diğer Vikipedilerde olduğu gibi (bildiğim kadarıyla en azından), genel maddelere portal şablonu konulmalı. Örneğin, diyelim bir Tıp Portalımız var, bu portalın portal şablonunu şu tip maddelere koyarız: Tıp, Epidemiyoloji, Kardiyoloji, Nöroloji... fakat şu tip maddelere koymayız: Larenjit, Mide... Kısacası o ana dalın kendi ana maddesine ve dal maddelerine portal şablonu kesinlikle konmalı. Fakat dalla ilgili tüm maddelere konmamalı. Portallara aktif katılımı arttırmak için haftanın işbirliği projeleri düzenlenebilir: bir hafta boyunca Vikipedistler ellerinden geldiğince belirli bir portalla ilgilenebilir. Bunun dışında Vikipedi haber şablonundan da yararlanarak, haftalık veya aylık portal etkinlikleri hazırlanabilir. Örneğin bir hafta boyunca portalların o haftalık kampanya/işlerine katkıya çağırabiliriz kullanıcıları. Ayrıca küçük portal davetiyeleri de oluşturabiliriz ve bu davetiyeleri babil kulelerinden belirli bir portalın konusuyla ilgili olduğu bilinen kullanıcılara gönderebiliriz. Örneğin Fizik Portalı davetiyesi oluşturup bunu fizik ile ilgili olduğunu babil şablonunda veya kullanıcı sayfasında belirten Vikipedistlere yollayabiliriz. Bunlar şimdilik benim aklıma gelen olası çözümler... Portalların aktif hâle gelmesini gerçekten çok istiyorum. Eminim eğer portallar aktif hâle gelebilirse örneğin madde mülkiyeti sorunu büyük oranda küçülecek, ayrıca Vikipedistler arası önyargıların takım çalışması sırasında azalacağı da bir gerçek... Umarım sonunda aktif portallar görebiliriz. Şimdiden bu konuda emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 15:49, 15 Ekim 2007 (UTC)

Koruma talebi[kaynağı değiştir]

Yassıkaya, Araklı maddesinin küfür içeren yoğun değişiklik nedeniyle korumaya alınması mümkün mü? Levent Abi ileti 22:35, 15 Ekim 2007 (UTC)

Tam bir "Yürüyün Seferoğulları"-"Davranın Tellioğulları" vakası :) Tabii kullanılan dil Kemal Sunal'ın argosunu aşıyor, o ayrı mesele. Khutuckmsj 23:47, 15 Ekim 2007 (UTC)

Dikkat. Nutuk sayfasında hep aynı değişiklik yapılmış, geri alınmış. Bakınız http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Nutuk_%28Eser%29&action=history İnceledim 20 gündür hep aynı içerik yazılmış. Korumaya alınmalı. Bem söylemiş olayım--GK ® 21:34, 18 Ekim 2007 (UTC)

Lütfen bu tür başvuruları Vikipedi:Yarı korumaya aday maddeler sayfasına yapınız.Saygılar, iyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 13:51, 19 Ekim 2007 (UTC)

O sayfayı bilmiyordum. Burası kolay geldi. --GK ® 17:54, 19 Ekim 2007 (UTC)

Ana sayfada bir problem mi var? Refresh ediyorum yine de 18 Ekim sayfası çıkıyor?--Oblomov 10:22, 19 Ekim 2007 (UTC)

  • Bende normal görünüyo. Bi sorun yok?? --maderibeyzamsj 10:29, 19 Ekim 2007 (UTC)
Şimdi düzeldi bende de. Benim browserda mı bir sorun oldu acaba...--Oblomov 10:31, 19 Ekim 2007 (UTC)
  • Olabilir. Geçmiş olsun:)) --maderibeyzamsj 10:32, 19 Ekim 2007 (UTC)

Resim açıklama bölümü[kaynağı değiştir]

Uzun zamandır ertelediğim bir hatırlatmayı yazmak istedim. Lütfen resimlerin açıklama bölümlerine resmin hangi maddede/maddelerde kullanılacağına dair bir not düşünüz. Özellikle adil kullanım resmiyse oldukça gerekli ve yararlı olacaktır. Kullanılmayan adil kullanım resimleri bir hafta sonra siliniyor ancak kimi zaman madde vandalizme uğradığı ya da eskisinden daha kalitesiz resimler yüklendiği için adil kullanım resimleri boşu boşuna silinmekte. Diğer resimler içinse aynı durum geçerli. Sadece birkaç saniyenizi alacak bu açıklama, farkedilmeyen vandalizmleri bulmakta da kolaylık sağlayacaktır. Saygılar.--Machiavelli' msj 13:27, 19 Ekim 2007 (UTC)

  • Tabi ki resimlerin kaynaklarını göstermeniz ve en azından genel-geçer olduğunu düşündüğünüz resimleri commons'a yüklemeniz de viki'nin yararına olacaktır. Teşekkürler , iyi çalışmalar. Euthygenes EPISTVLA 16:40, 21 Ekim 2007 (UTC)

Dikkat çekecek bir husus[kaynağı değiştir]

Dikkatimi çekti İngiliz, Alman ve Fransız Vikipedilerinde imza atarken buradaki gibi 4 tane ~ dan koymakla uğraşmıyoruz çünkü o simgeden 4 tane var, tek basışta imzayı atıyoruz o sistemi buraya da nasıl getirebiliriz????--Sabrican76ileti 19:50, 20 Ekim 2007 (UTC)

Değişiklik yapmak için açılan pencerede üst kısımda olan butonların soldan onbirincisi imza ve tarih atmak için kullanılıyor. --Mskyrider ileti 19:56, 20 Ekim 2007 (UTC)

Dini önyargılar (İlginize)[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar bu dini kısaltmaları ve maddelerden temizlediğimiz dini kademeleri(aziz gibi) politikanın içine eklesek nasıl olur.Anonim kullanıcıların yaptığı Hz leri geri getirme sonrası onlar bilgilendirirken faydalı olur bence.Yani ilgili maddeyi şu hale getirebiliriz; Dinî önyargılar; dinî konularda bir dinin bakış açısını diğer dinlere göre üstün tutan önyargılar.(Hz., R.A., Aziz gibi)Politikanın tartışma sayfasından devam edebiliriz isterseniz.Saygılar.Sağlamcıileti 20:58, 24 Ekim 2007 (UTC)

Politikanın içine bunu dahil etmemiz gereksiz bir detay olur. Gelecekte de her türlü detayı politikaya eklememiz gerekir kullanabilmek için; bu doğru değil. Politika genel olarak bunları uygunsuz kılan bir çerçeve sunuyor zaten bize. Belki en doğrusu kullanıcıları bu konuda bilgilendirecek bir uyarı mesajı yazmak... Dinî övgü ifadelerini vb. Vikipedi'de tarafsızlık ve doğrulanabilirlik politikalarımız sebebiyle kullanamayacağımızı açıklayan kibar bir mesaj çok daha etkin olabilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 18:03, 25 Ekim 2007 (UTC)

Bir yanlışlığı düzeltmek için bir siteye (IMDb) kısa bir Türkçe notu, İngilizce'ye çevirecek bir gönüllü arıyorum. Levent Abi ileti 20:25, 24 Ekim 2007 (UTC)

Neden 2 aylık kullanıcı olmadan oy kullanamıyorum ama haksızlık değil mi 1 ay yetmez mi--Eğinlihakan34 msj 13:52, 25 Ekim 2007 (UTC)

Bu konu politikalar göre belirlenmektedir.Politikalar ise tartışmalar ve uzun çalışmalar sonucunda oluşturulmuştur.Tabii bu onların geliştirilemeyeceği anlamına gelmez.Konu ile ilgili fikrinizi Vikipedi:Köy çeşmesi (yönetmelik) sayfasında söyleyebilir ve ya Vikipedi tartışma:Oylama sayfasında bir tartışma başlatabilir ve ilgileneceğini düşündüğünüz kullanıcıları haberdar edebilirsiniz.Saygılar.Sağlamcıileti 14:02, 25 Ekim 2007 (UTC)

Irak-Turkiye[kaynağı değiştir]

Bu Irak-Turkiye cekismesinin daha hizli ve daha etklili madelesmesi lazim. Her seyi birakip bununla ilgilenmemiz kritik onem tasiyor Wikipedianin su an parlamasindan daha iyi birsey olamaz. Ustelik enden ceviriside mumkun degil ki bu insanlarin bu bilgiyi toplayip daha yaratici madde yazmaya zorluyor direkt cevirien ziyade. -- Cat chi? 17:27, 25 Ekim 2007 (UTC)

Hızlı ve etkili maddeleşmesi mümkün değil... zira hangi bilgi gerçekten olgu, hangisi değil, hangi bilgi doğrulanabilir hangisi değil? Çok karmaşık bir durum. Gündemi aktarmak bizim işimiz değil - haber sitesi değiliz. Bu sebeple olayları aceleye getirmeden güzel bir şekilde değerlendiren, beş temel taşı göz ardı etmeyen maddeleşmeyi ön planda tutmalıyız. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 18:00, 25 Ekim 2007 (UTC)

Şu an için geliştirmemizde en büyük fayda olan maddeler Irak, Kuzey Irak, PKK, Mesut Barzani, Celal Talabani, Peşmerge gibi maddeler. Bu maddelerde gündemi yakalama kaygısına düşmeden de yeterli içerik sağlayabiliriz, faydalı olur. Khutuckmsj 18:14, 25 Ekim 2007 (UTC)

Soru işaretleri kaldı kafamda??[kaynağı değiştir]

Atacameño ve Plenumchamber istifamı etti acaba sayfaları silinmiş de?--Sabrican76ileti 20:34, 25 Ekim 2007 (UTC)

Kullanıcının istifası olmaz:)Bu gerekçe ile istifa söz konusu değildir. Kişisel tercihleri olabilir.----Ddenkelmesaj 21:56, 25 Ekim 2007 (UTC)
Bu konuda kimsenin kafasında soru işareti kalmaması açısından şahsım adına açıklama yapmayı uygun gördüm. Vikipedi'de son yaşanan Yasal tehtit + hatta Şikayetin Vikipedi'nin VP:TBA ruhuna fatiha okuttuğunu, bu olayın bundan sonra Vikipedi'nin üzerinde bir demokles kılıcı gibi duracağını düşünüyorum. Kullanıcı sayfamı sildirmem bu durumu protesto etmek gayelidir. Burada sosyal iletişim kurmaya yardımcı olan, kullanıcı adı sahibi olmaya gerek görmüyorum. Eğer ki çocuklarımıza bir ansiklopedi bırakacaksak bunu IP ile de yapmak mümkündür. Bir kusurumuz olduysa affola. Burada imzamı son kez çakarken hepimizi Voltaire'in sözlerini okumaya davet ediyorum.. --Atacameño 06:00, 26 Ekim 2007 (UTC)
Sadece şunu söylemek istiyorum: Eğer bir kullanıcı burada illegal/yasadışı bir yazı görüyorsa, "vatandaşlık görevini" yerine getirmekle bir vatandaş olarak yükümlüdür. Vikipedi vicdanı ile vatandaşlık vicdanı arasına sıkışan birisinin hangi vicdanının daha ağır basacağını bırakın, vicdan sahibi karar versin. Demokles kılıcının gölgesi kimlere çarpar orası meçhul ama gölgesinden çok korkanların olduğu aşikar.----Ddenkelmesaj 06:11, 26 Ekim 2007 (UTC)
Merhaba, sohbetinize göz misafiri oldum ve merak ettiğim bir nokta var : "...Vikipedi'de son yaşanan Yasal tehtit + hatta Şikayetin Vikipedi'nin VP:TBA ruhuna fatiha okuttuğunu, bu olayın bundan sonra Vikipedi'nin üzerinde bir demokles kılıcı gibi duracağını..." hangi mesele ile ilgili ? cevabınız için teşekkür ederim. 82.254.80.227 23:30, 30 Ekim 2007 (UTC)

Kullanıcı:Yegoyan'ı lütfen durdurun[kaynağı değiştir]

kullanıcı yerova buraya geldiğinden beri çeşitli konularda maksatlı değişiklikler yapmaktadır. Bu kullanıcıyı lütfen durdurun.--85.108.90.79 15:10, 28 Ekim 2007 (UTC)

Herkesin Cumhuriyet bayramını kutlarım...Laik ve Demokratik rejimi iç ve dış düşmanlar asla yıkamayak nice coşkulu kutlamalara...

NOT: Ben de Yegoyan'dan hoşnut değilim...--Sabrican76ileti 09:30, 29 Ekim 2007 (UTC)

İngilizce ve vikipolitikaları[kaynağı değiştir]

İngilizceden Türkçeye çevirerek yazmaya çalıştığım Uyumlu yazım kulübü maddesini beğenmedim. Düzenlemeye çalıştım ancak başarılı olamadığıma eminim. Birileri çıkar bu ucube maddeyi düzenlerse sevinirim. Bookman 22:17, 30 Ekim 2007 (UTC)

Uyumlu yazım kulübü[kaynağı değiştir]

Birileri el atar da İngilizceden Türkçeye çevirmeye çalıştığım sayfayı düzenlerse sevinirim. Geçmişten ilk yazılanlara baktığınızda orada ilk yazılan orijinal hali. İsterseniz tamamen oradan düzenleyebilirsiniz. Bu madde vikipolitikası olacak kadar güzel bir madde. Şu engin İngilizce bilgimle anladığım kadarıyla bir grubun Uyumlu yazım kulübü haline gelmesi ve bu kulübün yapacağı işleri kapsıyor. Asıl amaçları değişiklik savaşlarını yok etmek. Onların yazılarını Türkçeye çevirerek bizde de böyle bir kulübün kurulmasına öncülük etmek istedim. Amacım madde koruması, yoğun vandalizm gibi durumlarda kulüp olaya el atıyor ve tarafları sakinleştiriyor, uyarıyor, politikalardan haberdar ediyor.

Yönetmelik[kaynağı değiştir]

1 aylık kullanıcıyım ve oy vermemin gerekliliği görüşündeyim, 2 aylık süreyi 1 aya düşüremezmiyiz acaba?--Eğinlihakan34 msj 15:13, 25 Ekim 2007 (UTC)

Şu anki kurallara göre mümkün değil. İsterseniz VP:OY sayfasının tartışma kısmında bu sürenin azaltılması için talepte bulunabilirsiniz fakat daha önceki tartışmalarda süre uygun bulunmuş hatta zaman zaman az bulunmuştu; yani bu durumdaki fikirbirliğinin değişmesi pek olası gözükmüyor. Ayrıca dediğiniz gibi bir karara varılsa bile bunun için önce bir tartışma ortamı gerekecek; bu tip değişiklikleri almak bazen çok uzun sürebiliyor yani değişikliğe karar verdiğinde topluluk siz çoktan 2. ayınıza girmiş olabilirsiniz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 21:35, 25 Ekim 2007 (UTC)