Vikipedi:Şikâyet/Hizmetli/Arşiv/2006

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kibele adlı yonetici sana nasıl mesaj atılıyor bilmiyorum bu yuzden buraya yazıyorum Mevlana hakkında yazdıklarında wikipedia kurallarına uymuyoe doğru bilgileri yeterince araştırmıyosan bu senin suçun yönetici sensin öyle gazetelerde yazanları buraya yazamassın gazeteler her zaman doğruyu yazmaz kisisel goruslerdir gazete yaziları hemen Mevlanın tenasuh ve evrime inandıgı kısmı yeterince arastır ve doğrusunu yaz yoruma acmisin degistirilmesine izin vermiyosun!!!

RGulerdem: Kinama[kaynağı değiştir]

--Dbl2010'yi Fethullah Gulen sayfasinin erisimini engelledigi icin kiniyorum. Diger yoneticileri de konuyla ilgilenmeye cagiriyorum. Tartisarak cozmek yerine, kilitleyerek cozmek Ozgur Ansiklopedi'nin bir kurali midir?

Tartisma sayfasinda one surdugum teklifimi birada yeniliyorum: Herkesin uzerinde uzlasabilecegi bir metin hazirlayabilirim. Bundan daha acik nasil bir teklif olabilir? Mevcut metin cok tarafli ve maksatli hazirlanmis bir metin. Konuyu degerlendrimek isteyenlerle her duzlemde tartisabiliriz...

Uzlasma kulturunun yayginlasmasi dilegiyle...

Kınama yapmanızı anlayabilirim ancak yeri bu sayfa değil.--Zeynep 05:40, 4 Ocak 2006 (UTC)

Asagidaki tartismaya katildiginizi gormek beni sasirtti. Siz konusunca tam yeri, biz konusunca degil... Mukemmel!

Dbl2010'un davranışı bence yerinde. Fethullah Gülen ile ilgili övgüye yer vermeyen yalnızca olguların (İng. facts) anlatıldığı çok çok daha kısa bir metin verilmeli. Hakkında açılan davalar da olgudur, onlara da yer verilmeli. Olumlu ya da olumsuz her türlü görüşten arındırılmalı ve sonunda da çok fazla değil, bir-iki tane tanıtan bir-iki tane de eleştiren dış bağlantıya yer verilmeli. Gülen için Vikipedi'nin bu kadar meşgul edilmesine yazık. Öte yandan, Gülen'e bu kadar çok ilgi gösteren arkadaşlar, Vikipedi'ye bu kadar çok önem veriyorlarsa, ilgilerinin bir bölümünü başka konulara da kaydırsalar daha iyi olacak. Ama büyük olasılıkla, bu dediklerim de işe yaramayacak. Beyinlerinin bütün hücrelerini Gülen kaplamış arkadaşlar herhalde hiç vazgeçmezler. Saygılar... (Muhammedcimci 10:00, 11 Ocak 2006 (UTC))

Özgür Ansiklopedi[kaynağı değiştir]

Kubra ve Volkan adlı yöneticilerin azl edilmesini istiyorum. Bu iki arkadaş benim üzerinde çalıştığım makaleleri kafasına göre kitlemektedir. İmam-ı Rabbani makalesi Volkan adlı yönetici tarafından kitlendi açıklamasını o makalenin tartışma bölümünde bulabilirsiniz. Hz.Muhammed makalesi ise Kubra tarafından kitlendi. Eğer böyle hiç bir sebep yok iken makaleler kitlenebiliyorsa ya Özgür (!) Ansiklopedi ifadesini silelim ya da bu yöneticileri azl edelim. Ruzgar 18:07, 27 Aralık 2005 (UTC)

Bu tür ithamlarda bulunmadan önce ilk önce yöneticilerin kendisi ile bu konuyu tartışman daha doğru bir yol olacaktır. Sana göre hiçbir sebep olmayabilir onlara göre bir sebep olabilir. Bunu yanı sıra makale kilitleme ile ilgili daha pek bir kuralımız yok. Ama yöenticilere verilen kilitleme fonksiyonu özgürlük kısıtlamak amaçlı değil, özgürlük adı altında ansiklopedik amaçtan uzaklaşan eylemleri durdurmak için vardır. İki birbirinden bağımsız yönetici iki bağımsız makale de senin yaptığın değişikliğe aynı tepkiyi verdiyse düşünmek gerekir. İyi niyetli bakmak lazım. --Dbl2010 01:47, 28 Aralık 2005 (UTC)
Sevgili Ruzgar; asalım, keselim, azledelim gibi ifadeler Vikipedi'ye yakışmıyor. Vikipedi, tarafsız olmak zorunda olan ve yönlendirme yapmaması gereken bir ansiklopedi. Makalenin kilitlenmesinin nedeni de bu. İleride makale açıldığında Hz. Muhammed hakkında bildiklerini "tarafsız" bir biçimde ansiklopediye ekleyebilirsin. --Zeynep 04:52, 28 Aralık 2005 (UTC)
Eğer yönetici değil de kullanıcı olsaydım, her şeyden önce maruz kaldığım hakaretlerden ötürü şahsınızı yöneticilere bildirir ve uyarılmanızı isterdim. Fakat sırf yönetici olduğumdan ve hali hazırda yöneticilere olan kötü bakış açısı nedeniyle bu tür bir girişimde bulunmadım. Bana kızdığınız konulardaki uslubunuzu her isteyen bakıp görebilir. Ama bunları bir kenara bırakmak istiyorum, benim sizinle kişisel sorunum yok, olmasını da istemiyorum, bu nedenle karşılıklı ağız kavgasına girmek istemiyorum. Yine de Muhammed (peygamber) makalesini niye kilitlediğimi her ne kadar söz konusu makalenin tartışma sayfasında belirtmiş olsam da burada da belirtmek isterim. Söz konusu makaledeki bir ibarede farklı fikirlere sahiptik, siz uygun gördüğünüz şekilde ibareyi değiştiriyor, ben de geri alıyordum. Bir karara da varamadık, ben de makale iki kişi arasında bir ileri bir geri gitmesin diye kısa süreliğine kilitledim. Bunu tarafsızlık adına yaptım, ama madem bu kadar uğraşılıyor. Peki o zaman, makalenin kilidini açıyorum ve sizin istediğiniz hale getiriyorum. Her ne kadar Din bilimleri ve Teoloji eğitimi almış birisi olarak belirttiğiniz ibarenin muğlak ve yanlış olduğunu söylemiş olsam da, kaba bir anlatımla "bildiğiniz gibi yapın, önemli olan popülizm olsun doğruluk değil" diyorum. Selamlar... - Kubra 07:39, 28 Aralık 2005 (UTC)

RGulerdem


Ruzgar, Kisa tanisikligim suresince Vikipedi'nin kullaniminda gordugum keyfilikler nasil bir muameleye maruz kaldiginizi anlamama yardimci oldu. Herhalde bu meselenin bir cozumu vardir, bakalim... Diger yonetici arkadaslarin daha yakindan ilgi ve takibi gerekiyor herhalde. Basarilar.



Öncelikle yazdıklarınıza tek tek cevap vermek istiyorum.

İlk önce Özgür arkadaşıma cevap vereyim. Ben hiç bir şekilde Vikipedi'yi amacından ulaştırmak için bir çalışma yapmadım. Taraflı hiç bir makale yazmadım(inanmayan "katkılarım" bölümüne bakabilir). Aksine taraflı olan bir çok makaleyi tarafsız hale getirdim (İmam-ı Rabbani, Hz.Muhammed). Ayrıca yönetici arkadaşlara da bu konuları kitlemelerinin yanlış olduğunu bildirdim. Tabii siz yukarda beni suçlama amacıyla bir şeyler yazmamışsınız, sadece bilgi veriyorsunuz ben de bu cevabımla sizi bilgilendirmek istedim.

Zeynep arkadaşım beni "huzur bozucu, fitne çıkartan, taraflı makaleler yazan" biri olarak görmek yerine tartışmalı makalelere baksaydın makalelerimin "Vikipedi, tarafsız olmak zorunda olan ve yönlendirme yapmaması gereken bir ansiklopedi" ilkesine ters düştüğü için değil başka sebeplerle kitlendiğini görürdün. Yukarda da belirttiğim gib Hz.Muhammed makalesini taraflı ibarelerden arındıran benim.

Şimdi iki makalenin gelişim sürecini anlatmak istiyorum:

Hz.Muhammed makalesinin geçmişini göremediğim için(belki sistemi tam bilmediğimdendir) fazla ayrıntılı yazamayacağım. Hz.Muhammed makalesinde "kafirler, peygamberimiz" gibi ifadeler vardı bunları ben temizledim ve tarafsız ifadeler haline getirdim. Ayrıca bana göre taraflı olan İbrahimi dinler ibaresini de çıkarttım. Tartışma bölümünü de açıklamasını koydum. Ancak bayağı bir süre geçtikten sonra Kubra arakadaşım bu ifadeyi değiştirip eski haline getirmiş ve açıklama koymamış. Ben de bu yazılanların yanlış olduğunu ve okuduğum dini kitaplarda İbrahimi Dinler diye bir ibare bulunmadığını söyledim. Sonra Kubra arkadaşım bana bir ayet söyledi ben de ona bu ayetin ne üzerine geldiğini ve ayeti biraz açıklaması gerektiğini söyledim. Burdan sonraki kısmına Hz.Muhammed makalesinin tartışma kısmında da bakabilirsiniz. Aramazızda tartışmalar sürerken Kubra arkadaşım benim sorduğum sorulara cevap vermek yerine benim zaten yukarda yazdıklarımı tekrar tekrar yazdı. Sanki ben bunları bilmiyormuşum gibi. Sonra da bana "Ayrıca vakıf olmadığın bir konuda, vakıf olan bir kişiye karşı bu tutumundan dolayı seni kınıyor, makaleyi kilitliyorum. Bu konuda somut ve geçerli gerekçeler ortaya koymadıkça temelsiz iddialar yüzünden makalenin oradan oraya çekilmesi doğru değil." dedi.

  1. Kimin vakıf olup kimi olmadığına Türkçe Vikipedi'de Kubra mı karar veriyor?
  2. Vakıf olmayan bir kişi vakıf olan bir kişiye karşı saldırgan bir tutum sergilediğinde makalenin kitlenmesi mi gerekiyor?
  3. Bana somut delil sunmadın diye makaleyi kitliyorsa kendisi hangi somut delili sunmuştur?
  4. "Ben bu işin okulunu okudum" veya "Öğrende gel" mantığındaki bir insanın Vikipedi'de yöneticilik yapması uygun mudur ?
  5. Ben hiç bir şekilde vandalizm yapmadım, ideolojik propaganda yapmadım, ayrıca karşımdaki insan da hiç bir şekilde somut deliller sunmadı. Belki benim girip devamlı makaleyi değiştirmem yanlıştı. Ama karşımdaki insan beni saf ve cahil olarak görüyorsa benim de sinirlenip bunun gibi şeyler yapmam normaldir diye düşünüyorum. Ayrıca makaleler içinde ideolojik propaganda veya hakaret yoksa kitlenmemelidir diye düşünüyorum.



İmam-ı Rabbani makalesi önceden bir siteden kopyala&yapıştır metodu ile alınmış menkıbe tarzında bir biyografi halindeydi. Ben de üstteki künye bölümü hariç diğer bölümlerini sildim. Ve künye bölümünü de tarafsız hale getirdim. Sonra bir kişi gelip aynı menkıbe tarzındaki makaleyi alt tarafa eklemiş, Volkan adlı yönetici arakadaş da bu makaleyi eski haline döndürmek yerine direk sil şablonu koymuş. Ve altına da şu açıklamayı koymuş.

  • Bu sayfanın içeriği ansiklopedik bir anlatım olmaktan çok uzak.
  • Bu sayfanın içeriği telif haklarını ihlal ediyor olabilir.

Ben de künye kısmını tekrar koyup alt tarafı sildim, ve sil şablonunu kaldırdım. Arkadaş bana "niye açıklama yapmadan siliyorsun " diye mesaj atmış bende ona "sil şablonunda, düzenleme yaptıktan sonra açıklama yapın diye bir şey yazmıyor" mesajını attım. Arakdaşım bana benim yazılanları saptırdığımı ve istenilen düzenlemeler yapılmadan sil şablonun kaldırılamayacağını söyledi. Ben de ona istenilen düzenlemelerin açık bir şekilde belirtilmediğini söyledim ayrıca onun belirttiği, yukarıda da yazdığım maddeleri ortadan kaldırdığımı söyledim.

  • Birincisi künye nasıl ansiklopedik anlatımdan uzak olabilir?
  • İkincisi künye nasıl telif hakkını ihlal ediyor olabilir?

Ben bu iki maddenin de geçersiz olduğunu varsayıp sil şablonunu kaldırdığımı söyledim. Ama arkadaşım direk konuyu kilitledi ve sil şablonunda belirtilen sorunların giderilmediğini söyledi.

Benim burda gördüğüm birinci hata niye makale eski haline döndürülmeyip silinmesi kararlaştırıldı. Birisinin bu kararı vermesi için olaylara ideolojik olarak yaklaşması lazım. İkincisi herhangi bir vandalizm ve taraflı yazı durumu yokken makale neden kitlendi.

Ben olaylara ideolojik yaklaşan ve hiç bir neden yokken sırf kendi görüşüne uymadığı için makaleyi kitleyen birinin yönetici olmaması gerektiğini düşünüyorum. Böyle kişilerin yönetici olmasının Özgür Ansiklopedi anlayışına ters olduğu fikrindeyim.

Yukarda yazdıklarımı acele ile yazdığım için pek anlaşılır olmayabilir şimdiden özür diliyorum.

Saygılarımla Ruzgar 17:03, 3 Ocak 2006 (UTC)

Sebep ve Tarafsızlık Ispatı[kaynağı değiştir]

İlgilimesaj; tarfıma tevdi edilen.

Karşılıklı atışma

Burası karşılıklı atışma yeri değil. Kullandığınız ifadelere dikkat etmezseniz ikinizin de vikipediye erişimini durdururum.Eşref 06:44, 19 Mart 2006 (UTC)

Bu mesajın niye ve neden bugün yazıldığının merakı hasıl olduğu ve de şuçlandığım için, ilgili yönetici tarafından cevap verilmesini; suçlandığım konunun tam olarak herkes tarafından bilinmesi ve insanların düşüncelerini öğrenmek; Vikipedide yönetici konumunda olan insanların Tarafsızlık tan ne anladığının tam olarak açıklığa kavuşması için...

İyiniyetle yazılmış dahi olsa bu mesajın hitabını kabul etmiyorum ve Trigan adlı kullanıcı tarafından şahsıma yapılan hakaretlerin yöneticiler tarafından kınanmasını talep ediyorum, eğer vandallığa uğrayan bensem ve yöneticiler gereğini getirmiyorsa çok basit bir toplumsal kuralı ben yerine getireceğim bundan sonra; nefsi müdafa

Trigan, Kontratak ve 172 IP'Lİ kullanıcıların ve benim yazışma dökümanlarımız aşağıdadır.

Kullanıcı Trigan sayfasının ilk sürümü

Kullanıcı:Tirigan Vikipedi, özgür ansiklopedi 22:39, 4 Mart 2006 tarihindeki hali; en güncel halini göster ← Önceki hali | Sonraki hali → Jump to: navigation, search

Uzmanlık alanları: Dilbilim, Tarih ve gerilla taktikleri.

Kürtçe,İngilizce, Türkçe, biraz Fransızca bilirim.

Triganosun yazdıkları

  • fark) (son) 03:59, 13 Mart 2006 Tirigan (soysuzun biri maddeye hakaret yazmış)
  • 03:36, 13 Mart 2006 (geçmiş) (fark) Dicle Nehri (lan tirro erdem degıstirme maddeyi)
  • (fark) (son) 04:01, 19 Mart 2006 Tirigan (erdensenol denen bozmanin sacmaliklari kaldirildi. kendi tarihine bak bozma.)
  • (fark) (son) 02:30, 18 Mart 2006 172.212.139.163 (Erdemsenol denen bozmanin sacma sapan ve komik bilgileri silinip gercekler yazildi.)
  • (fark) (son) 19:57, 8 Mart 2006 Tirigan (bana bak erdem denen bozma Kürt tarihi Kürtler yazar. sen karışma Kürt tarihine. Kendi tarihine bak)
  • Tarihsizler Kürt tarihine laf ediyor

Kardukhilerin Kürt olduğu tartışılamayacak kadar kesindir. Hiç boşuna ağlamayın. Bu kadar eski Tarihiniz bile yok bize gösterebileceğiniz ama dırdır ediyorsunuz. Haritaya bakarsan Kardukyayı ta Kurdistanın kendisi olduğunu anlarsınız. Ha başka kapıya. Bu topraklar 5000 yıllık Kürt toprağıdır.

  • karaktersiz

Soysuzun biri maddenin heryerine silinsiz diye yazilar koymus ve yazi nerdeys e okunmuyordu. Ben duzelttim. Kurd tarihi bazilarina batiyor anlasilan. Kendilerinin maddedeki gibi 2500 yila yakin tarihleri yok ya herhalde kiskancliktan agliyorlar. muhahahah.

  • esref kardese

ya esref kardes bu Erdemsenol denen kisi Kürt Tarihi bölümünü güncellemem engel oluyor ve hep siliyor kafasına göre. Bir bu yazının kaynakları ve hangi kitaplarda yazılmış olmasına rağmen silinmek istenenler listesine koyuyor erdemsenol denen kişi. Acaba mumkun mu Erdemsenolu Kürt Tarihi bölümüne erişmesini engellemek. Yaparsan m

  • 19:23, 8 Mart 2006 (geçmiş) (fark) Kürt (Erdensenol Kürt tarihini çarpıtıyor. Yöneticiler dikkat)

Tartışmalar

  • Tiriganos'a çağrı...

Şu maddeyi elleyip durma da aklı başında biriyle (Sero) maddeyi bitirelim.Sen uğraştığın sürece bu madde böyle sonsuza kadar kalır.--Erdemsenol 03:47, 13 Mart 2006 (UTC)

  • (Tiriganus ve uzantısı Trol zararlıları ,sizi sevimli şempanzeler uyumadınızmı hala)
  • (Triganus vandalı Vikiye adam gibi katkı yapmadığın sürece seni adam yerine koymayıp bundan sonra neden belirtmeden eski sürümleri getirecem)
  • (vandalizmden dolayı eski sürüm geri getirildi)
  • (Trigon yeğenim bunlar beyhude çabalar hiç uğraşma işine gücüne bak enerjine yazık)
  • (Trigonos trol zararlısının yaptığı değişiklik geri alındı)
  • (eski sürüm geri getirildi,Trigaganos Gerillos, Su uyur Türk uyumaz)
  • (eski sürüm geri getirildi, Trigonos gene faliyete geçmişsin yeğenim)
  • (05:24 . . 172.214.155.18 tarafından yapılan değişiklik geri alınarak05:23 . . Erdemsenol (Tartışma) (→Dış Bağlantılar - düzeltme) getirildi)
  • (04:56, 12 Mart 2006 172.214.155.18 yaptığı değişiklik geri alındı)
  • (Tiriganus Gerillos Vandalus,yavrucum,canım,bilimsel katkı yap,Dünya tarihinde içinde KRD olan uygarlıkların hepsine bi hikaye yazacağınaza belgeli vandallık yapın)
  • (Triganus Vandalus tarafından yapılan değişiklik geri alındı,18:56, 8 Mart 2006 Erdemsenol (ek bilgi+düzenleme) sürümü geri getirildi)
  • 17:39, 8 Mart 2006 (geçmiş) (fark) Kürt (vandalizmden dolayı eski sürüm geri getirildi)
  • 20:54, 7 Mart 2006 (geçmiş) (fark) Kürt (Kontratağın ve Triganın yaptığı soytarlık yüzünden koyduğumsiyasi içerikli paragrafı çıkardım.Makaleye objektif (bilimsel)olarak devam edilecektir.)
  • 17:19, 6 Mart 2006 (geçmiş) (fark) Kürt (Sero tarafından yapılan yönlendirme kaldırıldı,Erdemsnol sürümü getirildi,Vandallığa gerek yok,sabır)
  • 19:25, 5 Mart 2006 (geçmiş) (fark) Tartışma:Kürdistan İşçi Partisi (Yöneticilerin dikkatine:Bölücü örgüt sempatizanı yine eylemlerine başladı, 3R yaptırmaya çalışıyor)
  • 05:06, 5 Mart 2006 (geçmiş) (fark) Tartışma:Kürt tarihi (Almanyada'da olsan Fizanda'da seni buldururum ama devletin parasına yazık olur.Seninle uğraşmak gayet zevkli oluyorÇelik gibi sinire sahip olmanın ne demek olduğunu ÖĞRENECEKSİN,,yırtınmaya devam et,)
  • 03:39, 2 Mart 2006 (geçmiş) (fark) Kullanıcı mesaj:Erdemsenol (Türk Dili dünyanın en eski dillerinden biridir hatta en eski dilidir.Şimdi ben aslında Çinlilerde Türktür desem kafayı yersin onun için demiyorum)
  • 03:29, 2 Mart 2006 (geçmiş) (fark) Kullanıcı mesaj:Erdemsenol (Normal şartlarda seni adam yerine koyup yazmam ama bugün uykum yok vede senin gibileri topluma kazandırmak lazım,sende şefkat eksikliği var)
  • 03:19, 2 Mart 2006 (geçmiş) (fark) Kullanıcı mesaj:Wisdom (pardon Wisdom yanlış yere yazmışım)
  • 03:09, 2 Mart 2006 (geçmiş) (fark) Kullanıcı mesaj:Wisdom (ufaklık soyumuz neymiş valla merak ettim beni bi aydınlatsana)

  • Merhabalar,

Öncelikle bir şeyi kesin bir şekilde ortaya koymak isterim: Vikipedi'de kişisel saldırı yasaktır. Kişiler saldırıda bulunsa dahi, aynı tonda cevap vermemeye çalışırız. Bu aslında hayattan Vikipedi'ye geçirilmiş bir ilke, kötülüğe aynı şekilde kötülükle cevap verirsek, farkımız kalmaz inancını temel almıştır. Ahlâki bir ilkedir. Bunu ortaya koymakta amacım herhangi birisine gönderme yapmak değil, sadece konu kişisel saldırı noktasına yakın olduğu için belirtmek istiyorum.
Konuya dönersek, bir kullanıcı olarak açıkcası bu atışmalardan rahatsız oluyorum. Konulara çok vakıf birisi değilim, şu yanlış bu doğru diyemem, ama konunun tartışılış şekli beni bir kullanıcı olarak rahatsız ediyor. Nitekim bir yönetici olarak da, diğer kullanıcıların rahatsız olabileceği noktalarda müdahale etmeye çalıştım fakat ısrarla kişilere yönelik müdahalelerden çok genel müdahalerde bulundum, ki tarafsızlığın zor olduğu bir konuda tarafsızlığımı sağlayabileyim. Eşref beyin uslubuna katılmasam da, niyetinin doğru ve halis olduğundan eminim. O da her şeyden önce bir kullanıcı olarak rahatsız olmuştur, diğer kullanıcılar rahatsız olmasın diye bu tür bir uyarıda bulunmuştur.
Ne yazık ki bir check user yok bu nedenle acaba bahsettiğiniz üç kişi aynı görüşte farklı kişiler mi yoksa aynı kişi mi ortaya çıkaramayız :( Check user için gerekli yeterlilikleri bir türlü yapamadık, umarım en kısa zamanda yaparız da bu açığımız kapanır. Ama somut olarak ispat edene kadar bu üç kişinin aynı kişi olmadığını düşünmek, kötüyü değilde iyiyi ummak topluluk için daha iyi olur. Sayın Erdemsenol, gerçekten size karşı kişisel saldırı olmuş olabilir, ama belirttiğim gibi, doğru bulmadığınız bir şeye aynı şekilde cevap verince, dışarıdakiler ayrım yapmadan size de aynı şekilde bakar. Sonuçta konuyu uygun yer olarak burada belirtmeniz iyi bir şeydir. Umarım açıklamalar sizi tatmin eder. Vikipedi herkese açık, birçok insan gelcek, niyeti gerçekten kötü olan insanlar da gelecek, biz her zaman niyetimizi ve uslubumuzu iyi tutmalıyız, yapabileceğimiz başka bir şey yok... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon 08:51, 20 Mart 2006 (UTC)


Citrat Hakkında Şikayet[kaynağı değiştir]

Az önce Citrat rumuzlu yönetici, tamamen kendi kişisel yorumuna dayanarak kişisel saldırıda bulunduğumu söyleyip hesabımı 24 saat süreyle erişime kapatmıştır. Kendisi, kullanıcı sayfamdaki yazıyı tamamen kendi kafasına göre yorumlayıp sonuç çıkartmış ve buna göre karar vermiştir. Bu keyfi ve taraflı davranış kesinlikle yöneticilikten ihracı gerektirmektedir. Kişisel saldırının unsurlarını ispatlayamamıştır. Ayrıca kullanıcı sayfamdaki düzenlemeyi geri alırken özet kutusunda tartışmalı içerik çıkarıldı taraflı olduğu halde yöneticilik yetkisini kullandığını göstermektedir. Sayfamda kişisel saldırı veya nezaket ölçüsünü aşan bir düzenleme bulunmamaktadır. Bir diğer kural ihlali ise, kişisel saldırı olmadığı halde sayfamı üç kez revert etmesidir. Topluluğa duyurulur. --Alperen--212.35.114.108 19:47, 24 Haziran 2006 (UTC)

  • Alperen adlı kullanıcı bahsi geçen ifadeleri birisini rencide etmek için koymadığını söylemişti
  • 3210 adıl kullanıcı da bu cümleleri kendi üstüne almadığını söylüyor
  • Bütün bunlara rağmen Alperen engelleniyor

Yorum Yok. --Ruzgarmesaj 16:37, 28 Haziran 2006 (UTC)

Kullanıcı:Citrat'in yöneticiliği düşürülsün[kaynağı değiştir]

1. yonetici Fethullah Gulen maddesini sahiplenmis kimsenin degisikligine musade etmiyor makalenin tartisma sayfasinda bu gorulebilir

2. kasitli olarak yanlis bilgi giriyor Davanin son durumu bu olmasina ragmen yanlislanmis bilgileri mddeye kimseyi dinlemeden ekliyor

3. izah etmeme her yaptığım değişikliği tartışma sayfasında anlatmama rağmen yaptığım onlarca değişiklikleri bir seferde tartışmadan geri alıyor defalarca bu şekilde geriye aldı yanlışları nasıl düzeltebilirim bu makaleye nasıl katkıda bulunabilirim artık bilemiyorum

4. taraf olduğu bir konuda bu maddede yönetici özelliklerini pervasızca kullaniyor Gulen tartisma sayfasi ne kadar tarafli olduğunun ifadeleriyle dopdolu

5. maddeyi gereksiz yere kilitliyor ve kullanicilarin degisiklik haklarini engelliyor

6. beni de hicbir kural ihlali olmamama rağmen 24 saat engelleme yoluna gitti

7. tartismadan baskalarinin degisikliklerini de geri aliyor

8. baskalarina da benzer sekilde patron tarzinda davrandigi ve kabalik yaptigi hakkinda bilgi edindim

bu kural ihlalleri ve yoneticinin iyi niyet yoksunu olmasini sebep gostererek yoneticilik ozelliklerinin alinmasini rica ediyorum.

saygilarimla Termos 11:36, 9 Haziran 2006 (UTC)

yoneticiligi dusurulmeli[kaynağı değiştir]

1. Evet yukarida sayilan sebeplerden oturu Termos 11:42, 9 Haziran 2006 (UTC)

yoneticiligi dusurulmemeli[kaynağı değiştir]

  • Citrat, Vikipedi'deki en kaliteli yöneticilerden biri. Bu saldırıları hakketmediğini düşünüyorum. Hayır, yöneticiliği düşürülmesin. --DenizRC 16:38, 9 Haziran 2006 (UTC)
kalitesi sebepsiz engellemelerinden belli oluyor Termos 23:36, 9 Haziran 2006 (UTC)
  • Zayıf Kalabilir.Yöneticiliğini oldukça tartışılır hale getirdi. Sam uygulamalarında teknik değil kubuk vikipedist. Bence kendisini düzeltinceye kadar süre verelim. Arkadaş hukuk falan bilmez.Öğrenecek. Sanki takım tutuyor . Sanki örğüt gibi bir şey var.Tarafsızlığı konusunda benimde şüphelerim var. Sam uygulamalarında çok rastlıyorum.Afd uygulaması ingilizcede tartışmalı yorumlu falan.Önceden Sam koyan maddeyi edit edenleri uyarıyor..Burda sanki gizli bir oligarşi sezinliyorum. Sanki Citrat paslaşıyor gibi geliyor bana. Biraz daha tarafsız olsa , duygusallık göstermese sanki daha iyi olacak. Evet geçmiş emeğine hürmeten ve SAM da M Kemal Selaniklininde genel anlamda sağ duyulu bir şekilde belirttiği gibi taslaklardan korktuğu için zayıf kalsın.Ama kartallar gibi izleyeceğim onu.--3210mesaj 19:48, 10 Haziran 2006 (UTC)

Yorum[kaynağı değiştir]

Pinar, belirttiğin sebeplerden zaten bu oylama ve bu nedenle de sonuçları meşru sayılmayacaktır. İsterse açan kişi kaldırabilir bunu, kaldırmasa da sonuç sayılmayacaktır. Bu bir kenara zaten şikayette eksik ve yetersiz kısımlar da var.. Sonuçta her halükarda bu tip konuların, hele de bu tip seviyelerdeyken yani sorun olan madde sayısı sadece bir taneyse kişiler arasında, yok olmadı toplulukça uzlaşma yoluyla halledilmesi gerektiği kanısındayım. - Noumenon mesajkatkılar 11:27, 10 Haziran 2006 (UTC)
elbette gecerlidir sonuclar hic kimse aksini idda edemez varsa aksi bir kural gosterilsin Termos 18:55, 10 Haziran 2006 (UTC)
pinar arkadasimiz bununla ilgili bir kural gosterebilirmi niye baslatamayacagi hakkinda yeni kullanicilar haksizliga ugrayabilir diyorsun yani yoneticinin kural ihlali yeni kullaniciyaysa kimin umrunda oylemi Termos 06:11, 10 Haziran 2006 (UTC)
  • Sayın Termos,
Tabiiki öyle değil, bir kullanıcı yeni olduğu için haksızlığa uğramasına göz yumulmaz;fakat siz şikayetinizi yaptıktan sonra bırakınız diğer yöneticiler ve kullanıcılar değerlendirsin. Siz hem şikayet ediyorsunuz, hem de kendiniz yargılayıp karara varıp, azl oylaması açıyorsunuz. Azl oylaması açmak sizin tek başınıza vereceğiniz bir karar değil bana göre. --renegademsj 12:00, 10 Haziran 2006 (UTC)
renegade anlayamadim dedigini nasil yargilamisim benim yaptigim senin dedigin gibi sikayette bulunmak ve bir oylama baslatmak ben bu oylamayi baslattim diye yargilamis olmam ve yoneticilikten alamamki bunu yapacak yine toplulugn kendisi tartisma baslatmak yargilamak olarak kabul edilmemeli diye soylemek istiyorum Termos 18:55, 10 Haziran 2006 (UTC)
  • Citrat'ın yöneticiliğinde bugüne kadar bir sorun görmedim. Muhammedcimci 21:15, 10 Haziran 2006 (UTC)

Citrat hakkindaki basvurumdan sonra dengesizin biri (bu ansiklopedinin sahibi ozgurun ansiklopedisiya bu) hicbir kanita dayanmadan beni bloke etti hem de kukla olmak iftirasiyla buranin civisi iyice cikmis kimi kime sikayet edecaksin rgulerdem isimli kullaniciya buralari dar eden insanlar simdi de onun uzerinden haksizca benim uzerime saldiriyor ve Gulen maddesinin kendi keyiflerine uygun olmasina cabalamaktadirlar ilerde baskasi da olsa yine ayni iftirayla susturulacak besbelliki buna bir dur diyebilecek Allahin kulu yokmudur bu kadarmi ilkesiz bir oratm burasi yonetici istedigini yapabiliyor hicbir arastirma sorusturma yapmadan butun arkadaslar bu haksizlik uzerinde dusunmesini ve elinden gelen varsa duzeltilmesi bana konusunda yardimci olmasini cok isterim simdiden herkese cok sagolun diyorum - Termos

Kullanıcı:Citrat[kaynağı değiştir]

LandSCapein Engellenmesinde Usul ve Esas Hatası

Citrat adlı kullanıcı/yönetici tarafından, Kullanıcı:LandSCape şu mesajile süresiz uzaklaştırılmıştır.

Engellendiniz

Bu kullanci VP:EP madde 6 nedeni ile engellenmistir. Daha once ki engelenmeleri ve ayni nedenlerinin devami nedeniyle "suresiz" uzaklasitirilmistir. Citrat 04:12, 27 Haziran 2006 (UTC)

Madde 6

Vikipedi:Engelleme politikası MADDE 6:

Kullanıcıyı veya kullanıcıları tehlikeye sokan kişisel saldırılar - Vikipedi içerisinde ya da dışarısında, biri ya da birileri diğer bir Vikipedi yazarını siyasi, dini ya da devlet organları veya işvereni benzeri kurumlara karşı şikayet etmek yönünde tehdit eder ya da eylemde bulunursa, eylemi yapan kişi engellenir. Böyle bir durumu farkeden yönetici eylemi yapan kullanıcının erişimini anında engellemelidir.


Landscape kimi ne zaman tehlikeye sokmuştur==, kimi tehdit etmiş ya da eylemde bulunmuştur?

SavunmaUsul ve Esas Hatası[kaynağı değiştir]

Esas Hatası[kaynağı değiştir]

Daha once ki engelenmeleri ve ayni nedenlerinin devami nedeniyle ifadesini kullanan Citrat şu hususları unutmuş herhalde; net bir şekilde yazılmış; kullanıcıyı tehlikeye sokan ve tehdit eden denilerek.

Tehdit: Türk Dil KurumuSonradan verilecek bir ceza ile korkutma, yıldırma, tehdit: Anlaşılacağ üzere korkutma ve yıldırma fiillerinin gerçekleşmesi lazım, Landscape ise uyarı amaci gütmüştür.

Usul Hatası[kaynağı değiştir]

Aşağıdaki engelleme kuralları dışındaki herhangi bir nedenden dolayı hiçbir kimse engellenemez.' cümlesi altı çizili olarak Vikipedi:Engelleme politikası sayfasında yazmaktadır.

Madde 7. Kullanıcıların kişisel bilgilerini kişilerin onayı olmaksızın yayımlamak - Herhangi bir kullanıcının kişisel bilgilerini yayımlayan kullanıcılar, olayın boyutuna ve ehemmiyetine göre yöneticinin uygun gördüğü bir zaman dilimi için, sınırsız dahil, engellenebilirler.

Yukarıdaki 7. madde haricinde sınırsız dahil cümlesi geçmemektedir.

Bu nedenle Vikipedi'de hiçkimse süresiz engellenemez.

Hakaret ve küfür eden ve infiale yolaçıcı davranışlarda bulunan kullanıcılar bu kurala dahil değildir.

Usul hatasının nedeni Citrat'ın kurallara uygun olmayan bir uygulama ile bu engellemeyi gerçekleştirmiş olmasıdır. Citrat adlı yönetici nin bunu kasıtlı olarak yaptığı kanısı vicdanlarda hasıl olmuştur. Örnekleri mevcuttur.

Bu işlemin geri alınması gerekiyor çünkü yöneticilik sıfatına uygun davranmayan ve bu görevi daha fazla taşıyamayacağı belli olan Citrat usul ve esas hatası yapmıştır.

Bu engellemenin nedeni olan hangi işlemleri yapmıştır LandSCape? Kullanıcı/yönetici Citrat 6. kurala giren eylemleri topluluğa göstersin ve ispat etsin haklılığını.

Engellemenin Kullanılamayacağı Durumlar

Bakınız--->Vikipedi:Engelleme politikası

1.Bir tartışmada avantaj kazanmak için engelleme fonksiyonun kullanılması yasaktır. Yöneticiler, herhangi bir tartışmada kendileriyle beraber bulunan herhangi bir kullanıcıyı engelleyemezler.

2.Ayrıca iyi niyet ile hareket edebilme ihtimali olan kullanıcılara karşı engelleme fonksiyonu kullanılmadan önce iki kez düşünülmelidir.

3.Vikitatil vb. nedeniyle yöneticinin kendi kendisini engellemesi veya yine aynı nedenle engelleme talep eden bir kullanıcıyı engellemesi yasaktır

Yukarıda 1. fıkradan anlaşılacağı üzere Citrat genel anlamda tartışmalardan mağlup çıkacağını anladığı için Landscape'i engelleme yoluna gitmiştir.

Başka bir yöneticinin olaya müdahale etmesini ve bu durum topluluk tarafından karar alınıncaya dek ertelenmsini talep etmekteyim.--Erdemsenol 12:03, 27 Haziran 2006 (UTC)

Görüşler[kaynağı değiştir]

Müdahale edecek bir şey yoktur, yönetici görevini icra etmiştir. LandSCape adlı kullanıcı açıkça tehditte bulunmaktadır. "Yasal haklarını" sıkça hatırlatma (mesela böyle) ihtiyacının (!) başka bir izahı olabileceğini sanmıyorum. Tembelejderha 12:10, 27 Haziran 2006 (UTC)
Ayrıca sevgili Tembelejderha sende çokiyi biliyorsun onun niye yazıldığını, bu adam yönetici olabilir, sizden olabilir hatta akrabanız olabilir ama bu onun Vikipediyi dingonun ahırı gibi kullanması ve engelleme terörü yaratması için bir neden geğil.
O cümle tehdit cümlesi değil hakların saklı kalacağını bildiren bir cümle; ilerde kullanıcı olarak doğabilecek yasal suçlamalar karşısında ben gerekeni yaptım veya adli makamlar tarafından isnad edilebilecek (yöneticilere ve müdahele etmeyen kullanıcılara) suçlamalar karşısında anlayacağınız dille feragatname ; anlamıda şu: biz müdahale ettiğimizde bazı yöneticiler tarafından engelleniyoruz o yüzden müdahale hakkımı Yöneticilere bırakıyorum anlamı taşıyan bir feragatnamedir.--Erdemsenol 12:20, 27 Haziran 2006 (UTC)

Sevgili Erdem, gel "dingonun ahırı" şeklinde tabirler kullanmayalım. Seninle bir alıp veremediğim yok, buranın iyiliğini istediğini biliyor, sana ve iyi niyetine saygı duyuyorum. Dediğin gibi o ifadenin niçin yazıldığını biliyorum, tehdit etmek için. Onca pkk sitesi forumu internette fink atarken böyle bir ansiklopediyi devlet mahkemeye verir mi hiç? Buranın ne gibi bir amaçla kurulduğu belli değilmi?

Tehdit ederek feragatname olmaz. Kullanıcı kendi yasal konumunu sağlama alma gayreti içerisindeyse neden "viki kurallarını" da işin içine sokuyor? Ayrıca olası bir davada zaten bu beyanata bakmazlar, kayıtlara bakarlar orada zaten herkesin ne yaptığı belli, ne gerek var böyle bir şeye? Kaldı ki kullanıcı dediğinize benzer şeyleri başka tartışmalarda söylemiştir. Diğer bir bakış açısıyla şöyle sorayım: Eğer bu feragatname oluyorsa devlet organlarını kullanmakla tehdit demek nasıl oluyor? Tembelejderha 12:36, 27 Haziran 2006 (UTC)

Ayrıca Citrat'ı tanımam etmem, akrabam falan da değildir. Onun da iyi niyetli olduğunu biliyorum ve böyle bir suçlamayı haketmediğini düşünüyorum. LandSCape zaten sürekli kişisel saldırının sınırlarında dolanıyor. Vikipedi'nin ilkeleri dahil (ki bunların sabit olduğunu, Vikipedi'yi Vikipedi yapan şeyler olduğunu ve değiştirilemediğini biliyoruz) herşeyi eleştiriyor, kendi fikirlerini dayatmaya çalışıyor, sonra doğal olarak çatışmaya girip saldırıda bulunuyor. Kendisini ifadeleri hakkında olabileceğim kadar kibarca bir kez uyardım ama çok sert bir cevap aldım ve böyle bir sonla karşılaşacağını çok önceden anladım. Bu engelleme kaldırılsa ne değişecek? Tembelejderha 12:42, 27 Haziran 2006 (UTC)

  • Her şeyden önce burası yöneticileri şikâyet edebileceğiniz sayfa değildir; o sayfa Vikipedi:Şikâyet/Yönetici'dir - lütfen buraya yöneticilerle ilgili şikâyetler eklemeyiniz. Engellemede kural ihlali olmamış. Tam olarak neyin şikâyet edildiği de müphem; yöneticinin bir Vikipedist olarak davranışları/tutumları mı yoksa bir yönetici olarak fonksiyonlarını yanlış/gayri-meşru bir şekilde kullanması mı yoksa bir engelleme mi? Her şey daha açık ve daha uygun bir uslupla belirtilmeli. Şikâyet etmek demek doğrudan kaynak göstermeden itham etmek demek değildir. Yukarıdaki şikâyet metoduna tekrar göz atalım. Kişisel iddialarımızı olgular gibi sunmayalım. Ayrıca bu şikâyet söz konusu yönetici içinse - engelleme için değilse yeri burası değildir. İyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 15:28, 27 Haziran 2006 (UTC)

Genelde bu tür, karın ağrısı davalarda, çabuk cevap veririm. Bu sefer biraz diğer yöneticiler de katılsın istedim ama iş uzuyor ve sanırım cevap vermek yine bana kaldı gibi.

VP:EP Madde 6 en büyük suçlardan biridir. Vikipedi'de biri birini tehdit ederse, Vikipedi ilkelerine kurallarına tehdit etmiş demektir. Sebebi ise bu tehditten kaynaklı bazı kullanıcılar ya da yöneticiler çekindiği için yapacağı halde görevini yapmayabilir. Tehdit kurallar ve kişiler üzerinde baskı unsuru oluşturur. Tehdit eden güç karşı tarafın korkmasından kaynaklı haksız güç elde etmiş olur ve yapmaya çalıştığı illegal eylemleri kolaylıkla hayata geçirebilir. Elbetteli kimi tınmaz tehditi. Yani özetle tehdit Vikipedi için ÇOK BÜYÜK tehlikedir. Kimse

Tehditin ciddiyetini anladıktan sonra gelelim süresiz uygulamasına. Tehdit eden kişinin ilk hatası değildir bu. Tehdit dışında çeşitli suçlar işlemiş ve engellenmiştir. Yönetimi Türk olmamakla itham etmiştir. Yöneticiye küfür etmiştir. Üstüne Türkiye Cumhuriyeti yasaları nezlinde şikayet edebileceğini belirtmesi açık bir baskı ve tedhdittir. Daha açık tehditlerine örnekler vermek gerekirse:

11 Haziran 2006 tarihinde bana yaptıgı bir tehdit:

-derdiniz nedir
-illa sizleri türk düşmanı olarak mı lanse edeyim
-nerde hakaret gördün Özgür

29 Haziran 2006 Vikipedi'nin resmi IRC kanalında noumenon ile konuşurken yaptığı tehdit:

-eğer şikayet etmek zorunda kalırsam 
-en az 3 yönetici hapse gider sevgili arkadaşım

Tüm bunların kayıtları mevcuttur ve gerektiğinde ilgili üst yerlere iletilir. Bu olayda Landscape hatasından dolayı ceza almamıştır. Landscape Vikipedi işleyiş sistemine sürdürdüğü devamlı tehdit yüzünden Vikipedi'den men edilmiştir. Engelleme süresi bu sebeple anlamsız kalmaktadır. Madde 6 nın ciddiyeti budur. Yönetici Citrat'ın uygulaması doğrudur. Elbetteki daha üst kurullara danışma hakkınız vardır. --Özgür 16:31, 30 Haziran 2006 (UTC)

Denetçi Kullanıcı:Noumenon hakkında görevi kötüye kullanma[kaynağı değiştir]

Sayın Noumenon, kullanıcı ve yönetici Citrat tarafından burada tarafınca yasaklanmış bir kişiye benzetme şüphesiyle yapılan denetçi talebine karşılık tarafımca talep edilen berati zimmetime esas olacak bir konuda talebimi redderek peşinen şahsımı suçlu çıkarma amaçlı bir komployo yol açmaktadır. İlerde bu berati zimmet durumu herkese lazım olacağı ortadadır ve kişi bunu talep etmiştir. Ancak ilgili denetçi olarak bu siz berati zimmet talep edemezsiniz biçiminde kurallar hedef ve bahane edilerek reddedilmiştir. Kullanıcılarının berati zimmet taleplerine hizmet edecek araçları kullanmalarını bile engelleyen denetçi kullanıcının denetçilikten alınmasını talep ediyorum.--BenHur 20:08, 30 Haziran 2006 (UTC)

Denetçilere isteği reddetme hakları verilmiştir. Gerçek şüphe olmadığına kanaat getirip reddebilirler. Suistimal olmasın diye de iki denetçi vardır. Denetçi sabebini yazmış. Ama tabiki siz niye reddettiniz diye sormak yerine dakika 1 gol 1 şikayet yapmışsınız. Değerlendirmeye bile gerek yok. --Özgür 21:00, 30 Haziran 2006 (UTC)
sayın özgür,Lütfen çok rica ediyorum.Burası ozgurpedia veya numanpedia değil. Kanaatla zanla karar olmaz. Yöneticilik ise hiç olmaz.Lütfen "mantığın temel kuralları" kitabını yöneticilerimiz okusun.3210

Kullanıcı:Dbl2010 hakkında görevi suistimal etme ve masum bir kullanıcıya sataşma ve tehdit etmed hk. şikayet[kaynağı değiştir]

Sayın Özgür, şahsıma nerden ve nasıl olduğunu anlamayamadığım mantık dayanaklarıyla yapılan bir suçlamaya karşı berati zimmetime dönük yaptığım doğal ve tabii haklarımı kullanmamı enegellemeye çaba harcayarak iki konunun üzerini örtmektedir:

Burada adelet sadece kullanıcıları gelir gelmez ezmek midir? Kızımın ısrarıyla üye olduğum bir ortamda bu ne biçim karşılama böyle anlayan var mı? Kullanıcı kendisine karşı - tarafımca hakaret olarak jabul edilen- bir konuda Vikipedia süreçleri içinde berati zimmetimi istememe tehdit içeren engellemeden bhseden mesajıyla burada suçlanan kullanıcılar hak arayamaz demektedir. Ben berati zimmetime esas olacak tüm süreçlerin yerine getirilmesini istemekteyim. Buna engel olmak göreviniz değil üstelik birde tehdit ederek, aksine yapıcı ve yardımcı olması gereken bir durumda bulunduğu konumda ne kadar önyargılı olduğunu da kanıtlayarak burada herkese savunma hakkı olmadığını bana yazdığı mesajda da verdiği üzere topluluk ruhunun oluşumunu ve gelişimini gözetmeyen ve yeni bir kullanıcıyı da tehdit etmekten geri durmayan kullanıcı bürokratın tüm yetkilerinin elinden alınmasını ve bu göreve uygun ve adaleti topluluk yararına olabilecek bir arakadaşa verilmesini de ayrıca talep ediyorum.


Geldiğinin ikinci günü ve hali hazırda yöenticilere sataşmaya başladın. Israrla belli kişilerle uğraşıyorsun. Bir kere tekrarladığında engelleneceksin. --Özgür 20:11, 30 Haziran 2006 (UTC)


Yöneticilere sataşan ben değilim aksine şahsıma sataşan Citrat adlı yöneticidir. Bunu gizlemeye de çaba harcamayın. Siz önce hepiniz Citrat'tan istediğim gibi masumiyetinizi ispatlayana kadar hiçbir yetkinizi de burada kullanmamalısınız artık.

Şu yukarıya da aldığım mesajınız ne kadarda banal bir hak arama anlayışınız olduğunu göstermesi adına önemlidir. Lütfen istifa edin artık kullanıcılarını hakkını yani berati zimmetini bile arayanları tehdit ederek oralarda görevde bulunmazsınız. tarafınız nerede o ortaya çıkmıştır ve bu topluluk yararına değildir. kendi yararınıza olanları öne çıkararak bu görevi yürütemezsiniz. Tabi siz yönetici olarak hakkını arayan birini bile tehdit ettiğinize göre bu şikayetim karşısında da engelleme yaparsan bu da katmerli bir görevi kötüye kullanma olacaktır.

Topluuğa çağırım bu Kukla ustalarının en kıdemlisi olan ve görevlerin en tepede kötüye kullanıldığının mesajı yukarıya da aktarılan kullanıcıyı görevlerinden alınız. Saygılar.


Yazmak için çok uğraşmışsınız ama, bilinki burası sahipsiz değil. Ben baştan beri hiç müdahele bile etmedim. Amacınız gayet açık, Vikide sorun çıkarmak. Pozisyon yaratıp kişilere sataşmanızdan belli. Bırakalım bu, hakkım yeniyor, kızım istedi diye katıldım, çok iyi katkı yapacağım duygu sömürülerini. Milletin sataşmayla polemikle uğraşacak vakti yok. --Özgür 20:52, 30 Haziran 2006 (UTC)


Yönetici Özgür hatasına rağmen dediğimdedikçi tarzda Vikipedi'yi tatmin amaçlı kullanıyor.[kaynağı değiştir]

Şurada önbellekte gördüğünüz madde telifli olduğu için silindi. Oysa görüleceği üzere maddede kaynak gösterme kurallarına uygun olarak yazılmıştı. Mezkur kişi maddeyi ilgili yazışmalardan anlaşılacağı üzere okumadan Copyscape.com dan bakıp silmiş. Olabilir hata yapmıştır dedim ve uyardım ve maddeyi tekrar ekledim, maddenin tartışma kısmında durumu açıkladım. Yine silmiş ve beni engellemiş. Sebep olarak da ben yanlış diyorsam bana saygı göstermelisin, tartışmamalısın mealinde laflar ediyor. Oysa ben linklerden görüleceği üzere tamamen kurallara uygun davrandım ama Özgür’e hatasını kabul etmek zor geldiği için, çocukca davranıp engelledi. Söylenecek çok şey var ama gerek yok. İlgili arkadaşlar lütfen linkleri ve tartışma sayfalarını incelesin. Madde yazımına engel oldu, kullanıcıyı haksız yere, yazılı kurallara rağmen suçladı ve engelledi, 2 saate yakında vaktimi çaldı Neden? Yanlışını kabul etmediği için. Neden? Kendinine nezaketen saygı duyulmadığına inanmadığı için. Karar sizin! --Cansız

Size hatanızı söylediğim halde inatlaşmaya ve ısrarla aynı telif ihlalli yazıyı getirdiniz. Bir yönetici hop dur kural ihlali va diyorsa insan bir durur düşünür. Karşı saldırı yapar gibi iteleşmeye girmez. Burada bir topluluğuz ve kurallara uymalı ve uyarılara kulak asmalıyız. Nezaket isteğim kendim için değildir. Yönetim içindir. Ve doğruyu ve görevimi yaptım. Bu şikayeti cevaplayacak yöneticiye Kullanıcı:Cansız'ın üstte hakkımda yaptığı sataşmalardan dolayı gereğinin yapılmasını talep ediyorum. --Özgür 14:20, 3 Temmuz 2006 (UTC)

  • Yine aynı şeyi yapıyorsun! Senin telif ihlali dediğin şey tamamen Vikipedi:Kaynak gösterme kurallarına uygun biçinde yazıldı. Telif ihlali kesinlikle yok! Bunu iddia edemezsin, ispatlayamazsın! Yani müfteri durumundasın! VP:EP 8 de gayet açık. "Kaynak göstermeksizin" yapılan bir ihlal yok. Herşey ayan beyan ortada hâlâ nasıl bu durumu savunabiliyorsun anlamıyorum. Okumadan, copyscape.com'da telif ihalali var zannettin sildin. Bu olabilir gayet doğal, herkes hata yapar, bunda bir şey yok. Ama sen hatanı, sana durum açıklandıktan sonra da aynı şekilde devam ettirdin ve üstüne üstlük kullnıcıyı engelledin. Savunulacak hiçbir yanın yok! Bu konuyu artık Özgürle tartışmayacağım. Çünkü "Özgür ansiklopedi" adını çokca içselleştirmiş anlaşılan. Benim kişilerle işim yok! Lütfen sadece ilgili linklere ve kullanıcı sayfası yazışmalarına bakın, herşey belli.--Cansız

Sayin Cansiz, gosterdiginiz baglantilara ve konusmalarinaza baktim. Maddenin iceriginde, 2 paragraf degil, tamami telifli gozukuyor; ki alinti yaparken de maddenin icerigini gececek alinti yapmiyoruz. Yonetici sizi kibarca uyarmis; hatta maddenin sizinle alakasi olmadan silinmis. Bu konuda hakli degilsiniz ama olabilir bir hata da olabilirdi; tepkiniz gereksiz sert olmus. Ayni yaziyi tekrar girmek yerine baska birine de danisabilirdiniz. Size aciklama yapilmis, hatanin israri ve usluptan engellenmisiniz; yonetici kusuru gormedim. Citrat 16:30, 3 Temmuz 2006 (UTC)

User:Citrat'a dur diyecek yok mu?[kaynağı değiştir]

Yoneticiler hakkinda bir sikayet sayfasinin bulunmasi guzel. Gerci buradaki arsiv, Koy cesmesi, ve hatta bu yoneticinin kendi sayfasi, kendisi ile ilgili bir sikayet ve uyari listesi gibi. Hala hakkinda bir islem yapilmadigina gore (eger kararlar icin ayri bir sayfa varsa benim ulasamadigim ve bilmedigim onu belirtirseniz memnun olurum) bu basvurudan ne cikar bilinmez. Ben yine de bu yonetici hakkinda bir sikayette bulunmak istiyorum.

  1. Yonetici taraf oldugu bir madde uzerinde (Fethullah Gulen) tasarrufta bulunuyor. Tartismalara katiliyor, ayni zamanda istedigi zaman kendi istedigi surumle maddeyi protect ediyor. Bu Wikipedi kurallarina aykiridir [1].
  2. Yonetici bana (ve daha pek coklarina) "kukla" anlamina gelen puppet tanimlamasi ile hakaret ediyor ve kisisel saldirilarda bulunuyor [2]. Kullanicilari bezdirmek ve kendi surumunu korumak icin bu yolu sectigi dusuncesindeyim. Kimin pupet olup olmadiginin tesbiti guc olmasa gerek.
  3. Makale uzerinde yaptigim degisiklikler ortada iken beni "vandalism" [3] yapma ithamiyle, kurallari carpitarak, alakasiz kurallari hicbir dayanak tasimadan engellemesine alet etmek sureti ile gorevini suistimal etmektedir [4]. Yaptigim degisikliklerin vandalizmle uzaktan yakindan ilgisi yoktur. Engellenmem usulsuzdur.
  4. Yonetici makaleye baska katkilari engellemekte ve eklemeye calistigim, makale ile ilgili yeni gelismeleri baglantilar verilmesine ragmen geri almaktadir. Ozgur ansiklopedide bilgilerin, belgelerin gizlenmesi kabul edilemez.

Gereginin yapilmasini ve kararin tarafima iletilmesini (talk page'ime konabilir) rica ederim. KirCicegi 07:08, 1 Ağustos 2006 (UTC)

Cevap:

Durumu inceledim, 25 Temmuzda Fethullah Gülen maddesinde taraflı değişikliklerde bulunmaya başlamışsınız. Konu ile ilgili tartışmaya ilk kez 30 Temmuzda "tartışmadan değiştirme" diyerek başlamışsınız ki kendinizle çelişiyorsunuz. Kısa sürede birkaç kullanıcıdan ve 3 farklı yöneticiden (Renegade, Noumenon ve Citrat) uyarı almanıza rağmen durmamışsınız. Bu uyarılar değişiklik savaşlarına, kişisel saldırılara ve tarafsızlık ilkesine dair yapılmışlar, konuya karışan dördüncü olarak ben de Vikipedi ilke ve kurallarına aykırı davrandığınızı görüyorum.

İlke ve kurallara uygun katkılarınızı her zaman memnuniyetle bekleriz fakat aynı zihniyetle devam edecekseniz engellemeniz çok kısa sürede süresiz olacaktır. Uyarıları demogoji ve anlamamazlıktan gelerek, safsatalarla savuşturamazsınız, eğer burada varlık göstermek istiyorsanız hızla anlamanızı tavsiye ediyorum. Herkesin işi gücü var.. Tembelejderha 08:36, 1 Ağustos 2006 (UTC)

Evet burada safsata yapan birileri var oldugu muhakkak. Seslerinin cikisindan belli ki enseleri de kalin. Gulen makalesi hakkinda senin dusuncen baska nasil olabilirdi ki? Yaklasimin [bu http://tr.wikipedia.org/wiki/Tart%C4%B1%C5%9Fma:Fethullah_G%C3%BClen#fena_olmam.C4.B1.C5.9F_:.29] olduktan sonra.
Cevap (ek):

Her ne kadar Tembelejderha cevap vermişse de bende madde bazında iddialarınıza cevap vermek istedim.

  1. Şikayet ettiğiniz Yönetici bu maddede taraf değildir. Daha önceden de zorunlu olarak madde üzerindeki yanlı değişiklikleri düzeltmek üzere madde ile ilgilenmiştir. Madde Vikipedi'de en çok değişikliğe uğrayan maddelerden biridir.
  2. Yönetici ısrarla sizin aynı madde üzerinde geri dönüş yapmanız üzerine, VP:Kukla sayfasında geçen [5] bu bölümü okumanızı ve bu tarz bir harekette bulunmamanız için uyarıda bulunmuş. Bu bölümü okursanız, yaptığınız değişikliklerin buradaki tarife uyduğunu ve yöneticinin uyarısının haklı olduğunu göreceksiniz.
  3. Uyarıya rağmen madde üzerindeki değişikliklerinizi sürdürmeniz, ısrarla kendi yaptığınız değişiklikleri geri getirmeniz üzerine yönetici size 24 saat engelleme vermiş. Bu noktada yöneticinin engellemesi VP:EP gereği haklıdır.
  4. Son olarak eğer Vikipediye gerçekten katkıda bulunmak istiyorsanız, Vikipedi ilke ve kurallarını okuyarak iyi niyetli bir şekilde katkıda bulunmanızı tavsiye ederim. Bu şekilde bir maddeyi sahiplenip, taraflı değişiklerde ısrar etmek kurallara uygun olmayan ve topluluk tarafından da tasvip edilmeyen bir davranıştır. Devam etmeniz halinde gereği yapılacaktır. Bknz. eski şikayetler [6] --renegademsj 09:25, 1 Ağustos 2006 (UTC)
Sanki ne dedigimi okumadan bunlari yazmissin gibi. Yadigimi lutfen bir daha okurmusun? Eski sikayetlere, su anda koy cesmesindeki bazi mesajlara, bu sahsin (citrat) kendi mesaj sayfasina baksan ne kadar saibeli bir insan oldugunu gorurdun. Yani bu insanlarin tamami mi kusurlu da bir bu hakli. Icinizdeki curuk elmalari ayiklamamaniz size fayda saglar mi? Allah insaf izan versin, ne diyeyim. KirCicegi 00:10, 2 Ağustos 2006 (UTC)

Kullanıcı:Lighterside, Fethullah Gulen maddesinde gereksiz ve sebepsiz bir mudahalede bulunmustur. Yetkilerini istismar etmektedir. Maddenin korunmasi icin hicbir neden yoktur, cunku butun degisiklikler tartisilarak yapilmaktadir. Daha da onemli nokta sudur: Kullanıcı:Lighterside maddeyi korumaktan ote, once kendi yazdigi surume cevirmis, sonra koruma altina almistir [7]. Bu yetki istismarinin incelenmesi ve gerekli duzeltmenin yapilmasini bekliyorum. Iyi calismalar. 128.101.152.120 23:51, 3 Ağustos 2006 (UTC)

Bi IP (128.101.152.120]), Kullanıcı:KirCicegi'nin katilimidir; RGulredem kuklasidir; engellenmistir. Citrat 03:39, 4 Ağustos 2006 (UTC)

Yönetici Dbl2010 tek cümlelik bilgi içeren maddeleri VP:HS,1 maddesini gerekçe göstererek sildi, yapılması gereken SAM'a aday göstermekti. Silinen maddelerin geri alınmasını rica ediyorum. --Alperen 18:04, 5 Eylül 2006 (UTC)


  1. Silme kayıtları); 19:08 . . Dbl2010 (Tartışma | Katkılar) ("Lääne Bölgesi" silindi: VP:HS#Maddeler 1: Bilgiden yoksun kısa içerik)
  2. (Silme kayıtları); 19:08 . . Dbl2010 (Tartışma | Katkılar) ("Lääne-Viru Bölgesi" silindi: VP:HS#Maddeler 1: Bilgiden yoksun kısa içerik)
  3. (Silme kayıtları); 19:08 . . Dbl2010 (Tartışma | Katkılar) ("Pärnu Bölgesi" silindi: VP:HS#Maddeler 1: Bilgiden yoksun kısa içerik)
  4. (Silme kayıtları); 19:08 . . Dbl2010 (Tartışma | Katkılar) ("Põlva Bölgesi" silindi: VP:HS#Maddeler 1: Bilgiden yoksun kısa içerik)
  5. (Silme kayıtları); 19:08 . . Dbl2010 (Tartışma | Katkılar) ("Rapla Bölgesi" silindi: VP:HS#Maddeler 1: Bilgiden yoksun kısa içerik)
  6. (Silme kayıtları); 19:07 . . Dbl2010 (Tartışma | Katkılar) ("Saare Bölgesi" silindi: VP:HS#Maddeler 1: Bilgiden yoksun kısa içerik)

[[# (fark) (geçmiş) . . Ahmet Muhtar Mollaoğlu‎; 19:07 . . Cansız (Tartışma | Katkılar) (+foto)

  1. (Silme kayıtları); 19:07 . . Dbl2010 (Tartışma | Katkılar) ("Tartu Bölgesi" silindi: VP:HS#Maddeler 1: Bilgiden yoksun kısa içerik)
  2. (fark) (geçmiş) . . 12 Eylül‎; 19:07 . . 88.224.184.221 (Tartışma) (→Türkiye'de olup bitenler)
  3. (Silme kayıtları); 19:07 . . Dbl2010 (Tartışma | Katkılar) ("Valga Bölgesi" silindi: VP:HS#Maddeler 1: Bilgiden yoksun kısa içerik)
  4. (Silme kayıtları); 19:07 . . Dbl2010 (Tartışma | Katkılar) ("Viljandi Bölgesi" silindi: VP:HS#Maddeler 1: Bilgiden yoksun kısa içerik)
  5. (Silme kayıtları); 19:07 . . Dbl2010 (Tartışma | Katkılar) ("Võru Bölgesi" silindi: VP:HS#Maddeler 1: Bilgiden yoksun kısa içerik)
  6. (fark) (geçmiş) . . Y Petro Rumyantsev‎; 19:07 . . Vikiyazar (Tartışma | Katkılar)
  7. (Silme kayıtları); 19:07 . . Dbl2010 (Tartışma | Katkılar) ("Alytus" silindi: VP:HS#Maddeler 1: Bilgiden yoksun kısa içerik)
  8. (Silme kayıtları); 19:07 . . Dbl2010 (Tartışma | Katkılar) ("Marijampolė" silindi: VP:HS#Maddeler 1: Bilgiden yoksun kısa içerik)
  9. (Silme kayıtları); 19:06 . . Dbl2010 (Tartışma | Katkılar) ("Utena" silindi: VP:HS#Maddeler 1: Bilgiden yoksun kısa içerik)
  10. (Silme kayıtları); 19:06 . . Dbl2010 (Tartışma | Katkılar) ("Aktörler" silindi: VP:HS#Maddeler 8: Düzen ve ansiklopediklik açısından uygunsuz sayfa)
  11. (fark) (geçmiş) . . Y Kürdistan Bayrağı‎; 19:06 . . 217.128.131.86 (Tartışma)
  12. (Silme kayıtları); 19:05 . . Dbl2010 (Tartışma | Katkılar) ("Tekme" silindi: VP:HS#Maddeler 3: İçeriksiz)
  13. (Silme kayıtları); 19:05 . . Dbl2010 (Tartışma | Katkılar) ("Resim:1868-1874 Osmanli Rus Savası.PNG" silindi: VP:HS#Genel 6: Yazarın talebi)
  14. (Silme kayıtları); 19:05 . . Dbl2010 (Tartışma | Katkılar) ("Tauragė" silindi: VP:HS#Maddeler 1: Bilgiden yoksun kısa içerik)
  • Konuya dikkat çektiğin için teşekkürler. Kuralları İngilizce'den çevirirken, Madde 1: "Little or no context" kısmını (küçük ya da boş içerik) yanlışlıkla sadece "no context" olarak çevirmişiz. Yani küçük kısmını atmışız. "Valga Bölgesi" başlığı içerisinde sadece "Litvanyada bir bölge" yazan maddeler bu kapsamda silindi. Bütünlüğün korunması açısından kuralı düzeltmemiz gerekecek. --Özgür 18:20, 5 Eylül 2006 (UTC)

Maddelerin SAM'la silinmesi konusunda ısrarcıyım, çünkü içeriğin kısa olması silmek için sebep değildir. Silinen içerikler bilgi taşıyordu. "Võru Bölgesi'ni ben çok severim" gibi anlamsız bir içerik taşımıyordu bu maddeler. Dolayısıyla konu üzerindeki şikayetim geçerli. --Alperen 20:19, 5 Eylül 2006 (UTC)

Doğruyu söylemek gerekirse "bir sanatçı" , "Ankara'nın ilçesi", "Fenerbahçeli bir futbolcu" gibi içerekleri siliyorum. Bu tür maddelerin silinmesinin bir önemi yok. Adam gibi yazmak isteyen yazar. --Karduelis 16:34, 6 Eylül 2006 (UTC)

  • Maddeler#1 ile silmek için önemli olan anlamsız olması değildir. Önemli olan içerdiği bilginin tanımlayıcılığıdır. Thomas Edison başlığı açıp, Thomas Edison bir insandı yazabilirim, bu doğru bir bilgi olur fakat maddeyi M1 sebebiyle silinmekten kurtaramaz... Şahsen taslak sınırının altında gördüğüm ve M1 ile silinebilecek durumdaki maddeleri 1-2 eklemeyle taslak yaparak bırakmayı tercih ediyorum, buna uğraşıyorum (sildiğim istisnalar da çoktur). Sonuç olarak, bir yöneticinin bu tip bir durumdan şikayet edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 15:47, 7 Eylül 2006 (UTC)

Kendi kendinizle çelişiyorsunuz. Thomas Edison bir insandı cümlesi tanımlayıcıdır fakat anlamlı değildir bu yüzden silinir; Paris, Fransa'nın başkenti ise hem tanımlayıcıdır hem de ortaya yeni bir bilgi sürmektedir. (Paris'in Fransa'nın başkenti olduğunu herkes bilir gibi komik bir cevap geleceğini biliyorum). Thomas Edison insan ismi olduğu için bilgiyi kendi içinde saklamaktadır, yani totolojidir. Paris, Fransa'nın başkentidir önermesi ise yeni bir bilgiyi ortaya koymaktadır zira Paris kelimesi kendi içinde şehir anlamını veya başkent anlamını taşımaz. Elma bir elma türüdür veya armut bir armut türüdür gibi bir cümle illa ki silinir. Lütfen sapla samanı ayırdedelim. "Little or no context" şeklinde ifade edilen cümleler bu türden totolojik cümlelerdir. Ben İngilizce Wikipedia'da 500'den fazla ilçe maddesi açtım, hepsi de yalnızca İlçe'nin hangi ile bağlı olduğunu ifade eden tek cümlelik birer tanım ve diğer ilçeleri de içeren şablondan ibaretti, diğer kullanıcılar bana yardım etti. Buradaki önyargıyı ve saygısızlığı anlamam mümkün değildir, onu da ifade etmek istiyorum. Ek: Madem bütün politika sayfalarımız İngilizce Wikipedia'dan çevrildi, o zaman benzer içeriğe sahip bir maddenin burada kalması orada silinmesi mümkün değildir, zira İngilizce wikide 1000 tane admin var burada ise 10 tane, 1000 kişilik bir yönetici kitlesi tahmin yapmak veya konsensusa ulaşmak için iyi bir örnektir fakat 10 kişi aynı ana kitleyi temsil etmez, İngilizce wikide 2.000.000 kullanıcı hesabı olduğunu da unutmayalım, eğer burası Türkçe wikidir İngilizce değildir diyorsanız o zaman Vikipedi politika sayfalarının tamamı şaibelidir, çünkü İngilizce Wiki'den politika sayfalarını çeviren kişiler topluluğun görüşünü almadı, dolayısıyla bunlar bence geçersizdir. --Alperen 11:18, 8 Eylül 2006 (UTC)

Yönetici citrat kaynak veya referans içermeyen maddelere koyduğum kaynaksız şablonunu sebep göstermeden geri aldı, kullanıcının bu davranışı vandalizm sınıfına girmektedir. Ayrıca benimle gereksiz yere tartışmaya girerek kendi görüşünü kullanıp üzerimde baskı oluşturmaya çalıştı (mesaj sayfamı okuyunuz). Sürekli gereksiz yere benimle uğraşan tehdit eden Citrat'ı Vikipedi topluluğuna şikayet ediyorum. Konu bu sayfada tartışılması gerekirken [8] ısrarla benim mesaj sayfamda tartışmaya devam edip kişiselleştirdi. --Alperen 11:42, 6 Eylül 2006 (UTC)

Vikipedi vandalizm sayfasında yer alan şu ifade gerçekleştirilmiştir: [9]

Uyarı şablonu vandalizmi

   Kötü niyetle sayfalara uyarı şablonu eklemek ya da var olan uyarıyı kaldırmak.

Ek: Özet kutusunda hiçbir mantıklı gerekçe göstermeden uyarı şablonunu kaldırdığı için Citrat burada kötü niyetli davranmıştır. Şablonu kaldırma sebebi tamamen benimle kişisel sürtüşmeye girmesi, başka mantıklı bir açıklaması yoktur.

Teşekkürler --Alperen 12:32, 6 Eylül 2006 (UTC)

++ EK: "iletisim konusunda ozurlu goruyorum ve tek degilim" şeklinde cümle sarfetti. Bu hakarettir. --Alperen 18:27, 6 Eylül 2006 (UTC)

Delil:

  1. 04:27, 6 Eylül 2006 (geçmiş) (fark) K Charmed (dizi) (Alperen tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, 85.104.153.255 tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.) (son)
  2. 04:25, 6 Eylül 2006 (geçmiş) (fark) K Deri veremi (Alperen tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Selkem tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.) (son)
  3. 04:21, 6 Eylül 2006 (geçmiş) (fark) Chad Channing (duzn, interwiki) (son)
  4. 04:17, 6 Eylül 2006 (geçmiş) (fark) Kullanıcı mesaj:Bg87 (Hosgeldin) (son)
  5. 04:16, 6 Eylül 2006 (geçmiş) (fark) K Doğan Yarıcı (Alperen tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Noumenon tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.)
  6. 04:15, 6 Eylül 2006 (geçmiş) (fark) K Hakkı Tarık Us (Alperen tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Cansız tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.) (son)
  7. 04:15, 6 Eylül 2006 (geçmiş) (fark) K Kâzım Orbay (Alperen tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Cansız tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.)
  8. 04:11, 6 Eylül 2006 (geçmiş) (fark) K Görüngübilim (Alperen tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Alibaz tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.)
  9. 04:02, 6 Eylül 2006 (geçmiş) (fark) K Zygmunt Bauman (Alperen tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Thijs!bot tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.)
  • Yapılan değişikliğin kötü olmasının sebebi kişisel çıkar, fikir, taraf tartışması vb. kaynaklı olmasındandır. Burada ise durum bu değil, durum sadece belirli bir uyarı şablonunun kullanımı hakkındaki farklı fikirler. Kaynaksız şablonunun kullanımı biraz muğlak ve sanırım hep de bu muğlaklığını bir ölçüde koruyacak. Fakat genel olarak kaynaksız şablonunu bir maddenin doğruluğundan ve kaynağından şüphelendiğimizde koruz. Maddenin bir kaynakça içermemesi kaynaksız şablonu konmasını her daim gerektirmeyeceği gibi, zaman zaman kaynak gösterme işlemi metin içinde yapılabilir ayrı bir bölüm veya şablon kullanmadan. "Bellis perennis Bellis cinsine bağlı bir türdür" veya "Amedeus Mozart bir insandır." tümceleri kaynak getirmesi zorunlu olmayan bilgiler içeriyordur diyebiliriz. Buradaki önemli nokta şu: bu yönetici kişisel menfaati, bir tartışmadaki tarafını sağlamlaştırmak, belirli bir konudaki fikirleri sebebiyle Vikipedi maddelerini manipüle amacıyla mı konan belirli bir şablonu kaldırmıştır, yoksa kullanımına dair yönelttiği sorunlar amacıyla mı kaldırmıştır. Yaşanan tartışmalardan gördüğüm kadarıyla bu şablonun kullanımına dair bir fikir ayrılığı, sorun ve yanlış anlaşılmadan kaynaklanmaktadır ki bu sebeple eylemi vandalizm olarak tanımlamamız mümkün olmaz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 23:33, 7 Eylül 2006 (UTC)

Citrat'ın yaptığı değişiklik kişisel tartışma sebebiyledir, kullanıcı eğer iyiniyetli olsaydı konuyu benim mesaj sayfamda değil, "kaynaksız" şablonunun tartışma sayfasında ele alırdı, olayı benimle kişisel sürtüşmeye çevirerek yaptığım düzenlemeleri sebep belirtmeden geri almıştır. Bu vandalizmdir, teşekkürler. --Alperen 11:55, 8 Eylül 2006 (UTC)

Ek: Burada yine sapla samanın karıştırıldığını düşünüyorum. Doğruluğundan şüphelendiğimiz için kullandığımız şablon kaynaksız şablonu değildir "yanlış" şablonudur, tarafsız olduğunu düşündüğümüz maddeler için de "taraflı" şablonu var, neden bütün kavramları birbirine karıştırıyorsunuz? Bunun ismi bulanık suda balık avlamaktır. Ortada bulanık veya muğlak bir şey yok halbuki, her şablonun kullanım maksadı belli, nasıl ki yüzlerce maddede düzenle şablonu var, bu o maddenin düzenlenmesi için bir uyarıdır, referans ve/veya kaynakça içermeyen maddeler için de "kaynaksız" şablonu kullanılır. Bu kadar basit, gereksiz yere muğlaklık var demeye hiç gerek yok. "düzenle" şablonu yüzlerce maddeye konurken neden kimse sesini çıkartmadı? Neden kimse ortalığı velveleye vermedi "böyle giderse bütün maddelere konacak diye"? Buradaki artniyetin kimde olduğu %100 bellidir.


  • Ermeni soykırımı yoktur (soykırım) ve fransız mallarını boykot ediyor (boykotf) şablonlarım Citrat tarafından silindir..Boykot şablonunu bir kişinin açıklamaları üzerine yeniden yapmadım fakat soykırım şablonunu tamamen değiştirdim. Ermeni soykırımı yoktur olan şablonu Bu kullanıcı Ermeni soykırımı iddialarını kabul etmemektedir olarak yeniledim.Buna rağmen; oylama istediğimi köy çeşmesinde ve özel mesajlarda belirtmeme rağmen, kişisel düşüncesi olarak polemik kabul edip silmiş.Polemik olmadığını ve (iyiniyetli yaklaşımım nedeniyle) şablonu tamamen değiştirdiğimi söylediğim halde bir yönetici olarak bariz bir şekilde vandalist tavır sergiledi...İlgili açıklamaları köy çeşmesi ve özel mesajda görebilirsiniz.Bunun dışında;
  1. Citrat'ın kendi sayfasında (ve bir kaç kişinin) Tatar Ramazan filminin bir sahnesiyle sakallı bıyıklı diye bariz bir şekilde dalga geciliyor..Sanırım farkında değil.Ansiklopedi ögeleri içerisinde türk filmlerini rencide olgusu baya gelişmiş...
  2. 2 Arabesk müzik yorumuyla ilgili POLEMİK bir şablon mevcut.
  3. 3 İnsanlar dinlerini milliyetlerini ve siysal düşüncelerini bu şablonlarla dile getirebilirken,istedikleri markanın reklamını yapabilirken,ermeni soykırımına inanmamaktadır yazısı bulunan bir şablon (tüm değişikliklere rağmen) silinemez..Bu durumda Citrat'ın kafasının estiği şekilde rüzgar ne yöne savurursa; rassal olarak sectigi şablon madde vs.'yi idefiks haline getirip düzenlemeyi,ricaları,istekleri ya da tartışmaları kaaale almadan değiştirdiği görülüyor...Şablonların ve aşamaların incelenmesini istiyorum..--Nihan 01:24, 19 Ekim 2006 (UTC)

Defalarca istekte bulunmama rağmen yönetici Lighterside, 85.96.161.45 numaralı trol IP adresini engellemedi, bu kişi sonunda gizli bilgilerimi bir şekilde ele geçirerek açığa vurdu. Lighterside hakkında işlem yapılmasını talep ediyorum. --Alperen 14:53, 6 Eylül 2006 (UTC)

Kendisini de sizi de uyardım. Kendisiyle kişisel polemiğe girdiniz. --Zeynepmsj 15:11, 6 Eylül 2006 (UTC)


Ek:IP adresli kullanıcı defalarca sataşmada bulundu, yönetici lighterside'ı 6-7 kez uyardım, yönetici ilgili IP adresini yalnızca üç dört kere uyardı, hiçbir engelleme girişiminde bulunmadı. Lighterside, ciddi bir güvenlik açığının oluşmasına sebep olmuştur, bu kullanıcının yöneticilik yetkilerinin elinden alınmasını talep ediyorum. Yöneticilik fonksiyonları trollere karşı kullanılmayacaksa kime karşı kullanılacak?

IP adresinin eylemleri aşağıdaki gibidir.

[10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17]

Not: En son eyleminde modem şifremi ve bulunduğum şehri açığa vurdu, gerekli engelleme işlemini yapmayan Lighterside bunun sorumlusudur.

Ayrıca Ligherside, trolün birkaç hareketinden sonra devam ederse engelleyeceğini söyledi, trol saygısız davranışlarına devam etmesine rağmen yönetici engelleme işleminde bulunmadı. --Alperen 15:17, 6 Eylül 2006 (UTC)

Kişiyi iki kez uyardım. 2. uyarımdan sonra size mesaj atmayı kesti. Ayrıca şahsi bilgilerinizin hiçbir şekilde ifşa edilmediği kayıtlardan anlaşılacaktır. tekrar ediyorum. Şahısla polemiğe kendiniz girdiniz. --Zeynepmsj 15:19, 6 Eylül 2006 (UTC)

Bakın bu sayfada gizli bilgilerim açığa çıkarıldı :[18]. Hayır mesaj atmayı kesmedi, lütfen yalan söylemeyin aynen devam etti, bir de üstüne üstlük saçma sapan maddeler açmaya devam etti ve trolü kolladınız, yukarda en az 8 tane delil sundum hala mesaj atmadı devam etmedi diyor, arkadaşlar lütfen mesaj sayfamın geçmişine bakın ve trolün kaç kez mesaj attığını kontrol ediniz. --Alperen 15:23, 6 Eylül 2006 (UTC)

Ek: Bu sayfaya bakarsanız trolün aynı IP adresinden bana 6 kez mesaj attığını göreceksiniz, iki kre de farklı IP adrslerinden mesajlar var. [19], ayrıca diğer kullanıcılara, özelllikle de yöneticilere defalaraca benim hakkımda trol mesajları attı. --Alperen 15:27, 6 Eylül 2006 (UTC)

Sözkonusu vandal 85.99.172.179 nolu IP tarafından yapılmıştır. Kayıtlardan göreceğiniz üzere kendisi tarafımdan engellenmiştir. Bu IP'nin engellenmesini istediğiniz kişi ve IP adresi ile alakası yoktur. Lütfen dikkat edin ve mesnetsiz suçlamalarda bulunmayın. --Zeynepmsj 15:30, 6 Eylül 2006 (UTC)

Bu mu mesnetsiz? Lütfen yöneticilik görevini daha dikkatli yapınız, yapamıyrosanız istifa ediniz.[20] Bu ricamdan sonra size 10 kere (yazıyla on) ricada bulundum. --Alperen 15:36, 6 Eylül 2006 (UTC)

Ek: Trolle münakaşaya girdiğimi söylemişsiniz ki bu da asılsız, yalnızca ilgili IP adresini trollük yapmaması için iki kere uyardım, adam bana resmen hakaret etti, kılınız kıpırdamadı. [21] [22] --Alperen 16:05, 6 Eylül 2006 (UTC)

  • Tartışmanın ulaştığı noktaya dair bir yorum yapmak istemiyorum. Fakat bir yöneticiyi, engellemesini rica ettiğiniz birini engellemediği için bir yöneticiyi şikayet edemezsiniz. Engelleme işlemi politikalar içerisinde, yöneticinin kişisel takdirine bağlı olarak gerçekleşir. Ortada bir tartışmada tarafını güçsüzleştirmemek için engellememek gibi kişisel kötü niyet kaynaklı bir eylem yoksa, bu bir şikayet sebebi değildir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 21:50, 8 Eylül 2006 (UTC)

Şikayetler Hakkında Genel Cevap[kaynağı değiştir]

  1. Dbl2010 hakkında yapılan şikayette belirtilen maddelerin hızlı sil kapsamına girdiğini düşünüyorum. Sanırım çoğu kullanıcı da benim gibi düşünüyor. Hepsi aynı tek cümleden oluşmuş yüzlerce Vikipedi maddesi kimseye fayda sağlamaz. Ben açayım sonra nasılsa birileri doldurur, mantığının yanlışlığı daha öncede defalarca tartışıldı. Yine aynı sorunlarla gündem yaratmak, diğer kullanıcıları ve katılımcıları gereksiz yere oyalamak iyi niyetli bir davranış değil diye düşünüyorum.
  2. Citrat hakkında yapılan şikayette ise sadece şu noktaya dikkat çekmek isterim. İyi niyetli bir kullanıcı gerçekten bu şablonun kullanımının gerekli olduğunu düşünüyorsa (ki şu aşamada şablon kullanılırsa Alperen'in mantığına göre neredeyse tüm Vikipedi maddelerine konmalı), bunu köy çeşmesinde duyurabilir, konuya dikkat çekmek için diğer kullanıcılarla temasa geçebilir, hatta bununla ilgili proje tasarlayıp genel bir çözüme ulaşmak için çaba sarfedebilir. Alperen'in bu şablonu çeşitli maddelere koyması tabiiki bu maddelere emek vermiş insanların tepkisini çekti ve ortalığı karıştırdı.
  3. Yine Lighterside hakkında yapılan şikayette Alperen'in davranışının beklenen bir sonucu olarak kullanıcıların verdiği tepkinin neticesinde ortaya çıkmıştır. Anonimde olsa kullanıcılar emek harcıyor ve tepki verebiliyor.
  • Netice olarak ben, şikayette bulunan kişinin iyi niyetinden şüpheliyim ve çoğu kullanıcının da suskun kaldığını düşünüyorum. Diğer kullanıcıların da bu konuda fikir belirtmesi ve topluluğun değerlendirmesi en mantıklısı olacaktır.Syg.--renegademsj 06:08, 7 Eylül 2006 (UTC)
Sevgili Renegade bana hakaret edip kişisel bilgilerimi ortaya çıkaran (hack eyleminde bulunan) bir trolü savunduğunuza inanamıyorum. Gerçekten inanamıyorum, adam suçlu olduğu halde üstelik de yasal suç işlediği halde burada kahraman oldu. Pes doğrusu vallahi pes. --Alperen. Adamın bana hakaret edip koyduğum şablonları geri alması emek harcamak mı? Küfürbazlık, bilişim hırsızlığı ne zamandan beri emekçilik? İyice sapla samanı birbirine karıştırıyorsunuz. Bütün cevapları aynı başlık altında toplamanız da bence önyargınızı gösteriyor.--Alperen 09:26, 7 Eylül 2006 (UTC)

Ortada bariz gerçekler var, bir trol karıştı, etrafa benim hakkımda mesajlar attı, bana küfür etti, yönetici ses çıkarmadı, uyarmakla yetindi, dbl2010 geldi böyle devam edersen seni engelleyeceğim dedi? Peki ya ortalığı karıştıran trol ne olacak. Ayıp denen bir şey var. Biraz vicdan varsa kimin engellenmesi gerektiği belli, Citrat konuyu şablon sayfasının tartışma kısmında tartışmalıydı, ısrarla benle tartışmaya devam etti, bi de hakaret etti. İngilizce'de böyle yaparsan engellenirsin dedi, yaptığımı gösterdim, terbiyesizlik yapma dedi. Gerçekler suratınıza duvar gibi çarpınca çirkefleşmeyin lütfen (bu söz Citrat için). Yönetici olanların birbirini kollaması âdet midir? Burada asıl trol Citrat'tır şikayetçiyim. Herşeyi yukarda referanslarıyla verdim. --Alperen 09:44, 7 Eylül 2006 (UTC)

İşte İngilizce vikideki düzenlemelerim, bir tane bile uyarı mesajı, topluluğun huzurunu bozuyorsun saçmalığı, bunu yapmadan önce köy çeşmesinde tartışmalısın mesajı gelmedi. Citrat'ın iddia ettiği gibi de şablonu özensiz kullanmadım, gerçekten kaynak içermeyen maddelere koydum.

  1. 18:59, 6 September 2006 (hist) (diff) Demzilla ({{stub}}) (top)
  2. 18:58, 6 September 2006 (hist) (diff) Shi Le ({{sources}} article lacking sources) (top)
  3. 18:57, 6 September 2006 (hist) (diff) Raskol (this article is very long not stub + lacks sources) (top)
  4. 18:55, 6 September 2006 (hist) (diff) John Wigham Richardson ({{sources}} article lacking sources) (top)
  5. 18:54, 6 September 2006 (hist) (diff) Vne ({{sources}} article lacking sources) (top)
  6. 18:53, 6 September 2006 (hist) (diff) Jim Dwyer ({{sources}} article lacking sources + stub categorisation) (top)
  7. 18:51, 6 September 2006 (hist) (diff) Cavitation ({{sources}} article lacking sources) (top)
  8. 18:47, 6 September 2006 (hist) (diff) Korphai (Şablon:Sources article lacking sources) (top)
  9. 18:46, 6 September 2006 (hist) (diff) Autumn haze (Şablon:Sources) (top)
  10. 18:45, 6 September 2006 (hist) (diff) University of Texas Press (top)
  11. 18:44, 6 September 2006 (hist) (diff) Yaqui language (Şablon:Sources article lacking sources) (top)
  12. 18:41, 6 September 2006 (hist) (diff) Chateau-sur-Mer (Şablon:Sources article lacking sources) (top)
  13. 18:41, 6 September 2006 (hist) (diff) The Land of the Elyon (Şablon:Sources article lacking sources) (top)
  14. 18:40, 6 September 2006 (hist) (diff) Crane Brinton (Şablon:Sources article lacking sources) (top)
  15. 18:40, 6 September 2006 (hist) (diff) West Ham United F.C. 1988-1989 (Şablon:Sources article lacking sources) (top)
  16. 18:39, 6 September 2006 (hist) (diff) Resources of the Kurdistan Workers Party (Şablon:Sources article lacking sources) (top)
  17. 18:39, 6 September 2006 (hist) (diff) Stabilizing selection (Şablon:Sources article lacking sources) (top)
  18. 18:38, 6 September 2006 (hist) (diff) Kierland Commons (Şablon:Sources article lacking sources) (top)
  19. 18:38, 6 September 2006 (hist) (diff) Dennis Wyness (Şablon:Sources article lacking sources) (top)
  20. 18:37, 6 September 2006 (hist) (diff) Toyah (band) (Şablon:Sources article lacking sources)
  21. 18:35, 6 September 2006 (hist) (diff) Tommy Hudspeth (Şablon:Sources) (top)
  22. 18:34, 6 September 2006 (hist) (diff) Photopsin (Şablon:Sources) (top)
  23. 18:33, 6 September 2006 (hist) (diff) Addlestone (Şablon:Sources)
  24. 18:23, 6 September 2006 (hist) (diff) KAZT-TV (Şablon:Sources article lacking sources) (top)
  25. 18:23, 6 September 2006 (hist) (diff) Ladd's Addition, Portland, Oregon (Şablon:Sources) (top)
  26. 18:22, 6 September 2006 (hist) (diff) High Speed Train (top)
  27. 18:21, 6 September 2006 (hist) (diff) Fortaleza Esporte Clube (Şablon:Sources) (top)
  28. 18:20, 6 September 2006 (hist) (diff) Restraint of trade (Şablon:Sources) (top)
  29. 18:19, 6 September 2006 (hist) (diff) All Souls Day (film) (Şablon:Sources) (top)
  30. 18:17, 6 September 2006 (hist) (diff) Gurdwara (Şablon:Sources) (top)

--Alperen 09:49, 7 Eylül 2006 (UTC)

1- Her ne gerekçeyle olursa olsun, yöneticilerle sürtüşmeye giden tutumlara,
2- Kişisel polemikleri sertleştirerek ortamın gerginleştirilmesi yoluyla sorun üretilmesine varan ve neticede bir ya da bir kaç yöneticiyi "iki arada bir derede" bırakacak, zor duruma sokacak uygulamalara,
kesinlikle karşıyım. --Makedon 10:16, 7 Eylül 2006 (UTC)

Anladım, yöneticilerimize bir şey olmasın, gerisi mühim değil :), isterlerse Alperen'i ev telefonundan arayıp taciz bile edebilirler, bu da sorun değil. Trollere karşı mısınız? Peki ya gizlilik politikasına? Nezaket ilkelerine ne dersiniz peki? Bir yönetici kendi görüşünü empoze etmeyi başaramadığı için kullanıcıya terbiyesiz diyebilir mi? --Alperen 10:22, 7 Eylül 2006 (UTC)

Bkz. [23]... Bu iş burada bitmiştir. Alperen'in ayrılmasına giden süreçler konusunda, bilmiyorum ama, herhalde her arkadaşın kendi tutumuyla ilgili olarak bir durum değerlendirmesi yapması mümkündür. Ben, kişisel olarak kendi tutumum hakkında bir değerlendirmeye gittim ve... ne yazık ki, yol açtığı sonuçlar itibariyle tutumumu savunabileceğim bir argüman bulamadım. Bir kullanıcıyı kaybetmiş bulunuyoruz. Uzlaşıcı bir düzlem bulunabilirdi, bunu denedim ama, görünüşe göre bir taktik hata yapıp geç kalmışım. Topluluk nezdinde, kendimi suçluyorum. --Makedon 20:07, 7 Eylül 2006 (UTC)
Bir süredir pek takip edemiyorum ve sanırım konuya pek hakim değilim, ama şikayet sayfasının bu durumu traji-komik bir hal almış. Suçlamalar ve alınganlıkların bir kısmını anlasam da çoğuna anlam veremiyorum. Dahası sayfaya baktığımda somut değil duygusal bir tablo görüyorum, ki bu olmaması gereken bir şey. İnsanı okurken düşündürmüyor, duygulandırıyor. :) Herneyse,
  • Fikir belirttiğin için (yanlış dahi olsa) kendiniz suçlaman anlamsız Makedon, ne diyebilirim ki, tutup bir de sen gitme..
  • Alperen'in başına gelen bu hack olayı son derece talihsiz, (geçmiş olsun) ancak bunun Vikipedi engeli ile bir ilgisi yok. Korsanın Vikipedi'de engelli olup olmaması kimi kişisel bilgileri Alperen'in bilgisayarından ele geçirmesi ile bağıntılı değildir.
  • Alperen'in kişisel bilgilerini verdiyse ve onu tehdit ettiyse derhal engellenmesi gerekir, hatta bir kullanıcı adı olsa hemen şimdi en az 1 ay, durumun ciddiyetine göre belki süresiz engellerim. Ama IP durumunda iş işten geçmiş oluyor ve engellemek anlamsız oluyor. Birkaç kez gelip sağa sola tehditler savuran, sonra giden ve bir daha gelmesi pek muhtemel olmayan bir IP'yi neden engelliyoruz? Ki süresiz engelleyemeyiz, çünkü IP numarası bir başkasına veriliyor devamlı. Kaldı ki IP numarası belli bir kimlik ifade etmiyor, isteyen modemi resetler yine söyler bir şeyler.
  • Vikipedi'den bağıntısız olarak bu IP troll olayını ele alırsak, gösterilen tepki çok abartılı. Kimse bir kullanıcı adı alarak cesurca ortaya çıkmayan, muhtemelen kukla olan ve saldırı amaçlı gelmiş birinin söylediklerini ciddiye almıyor, fazla üzerinde durmamak ve görmezden gelmek en güzel çözüm. Sanırım bu kişi bana da Alperen hakkında bir şikayet yazmıştı, ancak okuduktan sonra hiçbir cevap vermedim ve şu anda ne dediğini bile tam olarak hatırlamıyorum. Alperen kendisi muhattap alarak hata ediyor. Tembelejderha 20:47, 7 Eylül 2006 (UTC)
Sonuçta nahoş bir durum oluşmuş, umarım insanlar yatışır ve bu küçük ama büyük anlaşmazlıklar çözümlenir. İyi çalışmalar. Tembelejderha 20:47, 7 Eylül 2006 (UTC)

burada gerçeklere dayalı olmayan çok sayıda suçlama yöneltiliyor bir defa her şey alperenin kendisi hiç bilgi sahibi olmadığı konularda bile her yere kaynaksız etiketi yapıştırması ile başladı burada çok sayıda insanın emeği hiçbir haklı gerekçeye dayanmadan harcanmaya çalışıldı. Yukarıdaki bir yöneticinin dediği gibi alperene göre bu ansiklopedinin tamamına yakınına kaynaksız etiketi konmalı Ben de bunun karşılığında dedim ki: Alperen sen böyle her tarafa gelişi güzel kaynaksız etiketi yapıştıracağına eğer burada iyi ve faydalı bir iş yapmak istiyorsan önce şuaşağda örneklerini vereceğim bir cümlelik maddelerini geliştir. Blekinge | Dalarna | Gotland | Gävleborg | Halland | Jämtland | Jönköping | Kalmar | Kronoberg | Norrbotten | Örebro | Östergötland | Skåne | Stockholm | Södermanland | Uppsala | Värmland | Västerbotten | Västernorrland | Västmanland | Västra Götaland| Abruzzo | Basilicata | Calabria | Campania | Emilia-Romagna | Latium | Liguria | Lombardiya | Marche | Molise | Piyemonte | Apulia | Toskana | Umbria | Veneto| | Trento | Aosta

şu maddelere bir bakın 8 aydır öylece duruyorlar bazıları en kısa sayfakların demirbaşı bazılarına ise iç bağlantı bile verilmemiş yukarıda bana yöneltilen suçlamaların bu maddeler gibi içi boş bu maddeleri geliştirmesini tavsiye etmem kabahatmi benim tezkere ile ilgili mesajlarla alkam yok bir de şunu söyleyeyim burada yanlış bilgileri savunduğum falan yok eğer bir şey yanlışsa gerçekten bunu bilgilerine dayalı olarak ortaya koyarsın kimse sana bir şey demez. ama kafana göre koyarsan böyle karışıklığa sebebiyet verirsin sen adana İbradı, Antalya Ankara'nın başkent olması Alternatif tıp Bafa Gölü Bursa Atatürk Stadı Cahit KarakaşAnadolu Yapı Geleneği Assos hakkında ne bilyorsun ki sana kaynak gösterelim o maddelere bir bakarsanız çok sayıda insanın emeği geçmiş hiç kimse kaynaksız etiketi koymayı düşünmemiş sen yukardaki bir cümlelik maddelerine ne kaynak gösterdin o kadar ingilizce bilgi içinden bir cümle yazdın. ben trol olsaydım bu şekide davrandım. burada son söz olarak şunu belirtmek istiyorum bu tartışmaya katılan veya sessiz kalan bütün kullancılara soruyorum Internette bilgi arayıp vikipediye ulaşan kişiler maddenin hemen başında alperenin hiç bir haklı gerekçe ve delile dayanmadan koyduğu kaynaksız etiketini görünce burası hakkında ne düşünür. acaba bir daha bu siteye uğraramı işin bir de bu yönünü düşünün Alperenin yaptığı uygulamanın bu ansiklopediye zaramı fayda mı sağladığına siz karar verin burada emek harcayan ve vikipedinin gelişmesinde katkısı olan(bu kişiler pek tabiidirki IP de olabilir). herkese başarılar diliyorum. --88.240.17.192 04:52, 8 Eylül 2006 (UTC)

Arkadaşlar bu kişi troldür, lütfen beslemeyiniz. Kanıt [24]

Lütfen Trolleri beslemeyiniz.

--Alperen 10:31, 8 Eylül 2006 (UTC)
  • Trol'ün ne olup ne olmudığını Köy Çeşmesinde Özgür çok güzel açıklamış. Bu sayfaya yazan herkesin bir gözatmasını rica ederim. Bunun yanında Alperen'in bazı şeyleri çok abarttığını, gereksiz polemik yarattığını ve bu nedenle Vikipediye artık zarar vermeye başladığını düşünüyorum. Niyetinin iyi olduğuna dair inancım ise sarsılmaya başladı. Burada üç ayrı yönetici için üç ayrı şikayer var. (Benim de aralarında olmam da iyi oldu aslında) Üçü de tek kişiden gelmiş ki bu durum insanda "kasıt" şüphesi uyandırıyor. Ayrıca, Vikipedi Şikâyet saygasında yarattığı tartışma ortamı ve tembelejderhanın vaktini bu kadar alması da benim pek kabul edebileceğim bir durum değil. İyi niyetine olan inancım tamamen ortadan kaybolmadan kendisinden biraz daha uyumlu ve saygılı olmasını rica edeceğim.

Ufak not: Alperen'in son 100 değişikliğinin 55'ü şikayet sayfalalarına not yazarak ve tartıştığı yöneticilere mesaj atarak (13:38, 9 Eylül 2006'dan geriye) gerçekleşmiştir. Geri kalan 45 değişiklik ise koyduğu ve kaldırılan şablonları yeniden koymak olmuştur--Zeynepmsj 13:32, 9 Eylül 2006 (UTC)

Kullanıcı Tembelejderha[kaynağı değiştir]

Tembellik edip Denetçilerden birisine müracaat edip sonuç almak yerine izinsiz bir şekilde Kamusal alanım olan kullanıcı sayfama saldırıda bulunmuştur. Gerekenin diğer yöneticiler tarafından yapılmasını talep ediyorum.--Kubra 14:57, 13 Ekim 2006 (UTC)

Kubra adlı kullanıcı kukla olduğundan ötürü süresiz olarak engellenmiştir. -Tembelejderha 19:14, 16 Ekim 2006 (UTC)


Tembelejderha Denetçi tarafından yapılan bir işlem olmadan, kuralları çiğneyerek beni kukla olmakla şuçlamıştır, Tembelejderha tarafından süresiz engellendim.

Kural hatası yapıyor hemde o IP Karapınar ilçesinde bulunan Another World İnternet cafeye ait. İsterseniz size telefon numarasınıda verebilirim. DesertStorm adlı kullanıcıyı ise tanımıyorum. Tembelejderha yüzünden bir işletme zarar görmektedir. Ayrıca DesertStorm adlı arkadaştan rica ediyorum kendiside girişimde bulunsun.

Bu engellemenin oylamalar sırasında yapılması ise oldukça manidar. Amaç nedir anlamadım ama burada aklıselim insanların olduğunu biliyorum.

Denetiçinin vereceği karara kadar erişimimin engellenmesi işleminin kaldırılmasını talep ediyorum.Kullanıcı:Kubra

NOT: Bu IP'de başkabir cafenin bilginize...


Tembelejderha ile Vito Genovese'nin kukla olduğunu düşünüyorum çünkü biri hatta iken diğeri ortalıkta görünmüyor.--DesertStorm 18:29, 17 Ekim 2006 (UTC)

Bu kadar komik iddialarla vikipediyi meşgul etmeyin lütfen. Karduelismsj 21:53, 17 Ekim 2006 (UTC)

Vito Genovesenin bana karsi olan tavrindan sikayetciyim. Aslinda sikayetci olmayacaktim ama konuya yaklasimida bir iylesme veya degisiklik gormedigim icin sikayetci olmaya karar verdim.

Vito Genovese yakin zaman once benle revert wara girdi. Buradaki benim tutumum uygun degildi tabiki ama ayni sey vito icinde gecerli. Olayla ilgili tartismada bana karsi olan uslubu bence uygunsuzdu. Vito Genovese olaydan dolayi beni iki kere bloklandi ki bu engellenme politikasina aykiri (bknz VP:EP#Engellemenin_Kullanılamayacağı_Durumlar).

--Cat out 04:31, 7 Kasım 2006 (UTC)


Olayı sadece yukarıda belirtilen faktörlerle incelemek eksik olur. Daha geniş perspektifte bakılması bence daha uygundur. İlk olarak Vito'nun 11-12 Ekim tarihli katkılarına bakıyorum. "Vikipedi:Yöneticilik başvurusu" sayfasını genel olarak düzenlemiş. Önceki başvuruları aynı düzene sokmuş. Kanımca bu Vikipedi düzeni için yapılmış "iyi niyetli" bir uğraştır.

30 Ekim'de Cool_Cat kendisine ait olan eski başvuruyu, kendi tercih ettiği isimlendirmeye göre değiştirmiş. Ama 2 kere başvuruya sahip olan diğer kullanıcılar için ("Lighterside" ve "Vito Genovese" ) benzer değişikliği yapmamış. Kendisininkini düzeltirken diğer iki benzer başvuruyu düzeltmemesi, yaptığı değişikliğin sayfa düzenlemesinden ziyade, oldukça kişisel bir amaç olduğunu gözteriyor. Kişisel tercihi olduğunu da zaten açıkca belirtiyor. Geçen tartışmalarda, Cool_Cat'in yaptığı değişiklikle ilgili olarak, "Bak bununla ilgili kural yok öyleyse yaparım" gibi, yapıcılıkla alakası olmayan tavrını gözlemledim.

Bundan sonrası Cool Cat'in ısrarlı olarak Vito üzerine gitmesi, İngilizce'den kurallar dikte etme olarak devam etmiştir. Buradaki konuşmaları dışında IRC de yaptıkları konuşmaları da gördüm. İngilizceden bir kural da ben söyliyeyim: "Vikipedi savaş alanı değildir. Bir şey ispatlamak için Vikipedi'yi rahatsız etmeyin". Değişiklik yaparken kuralları uygulamazken, şikayet ederken kuralları dizi dizi sunmak da hiç adil olmasa gerek. Ayrıca değişiklik niyetinin iyi olmadığı düşünğldüğü durumlarda, otomatik olarak bir sürü kural o durum için geçersiz kalır.

Sonuçta incir çekirdeğini doldurmayacak bir konuyken, Vikipedi'nin zamanına mal olmuş gereksiz bir olaydır. Bence olay 3 geri dönüş değildir. Çünkü Vito sayfanın genel tutarlılığını korurken, Cool Cat kişisel sebepli değişiklik yapmıştır. Ve ısrar etmiştir. Ve bu suni sebep yöneticiyi zor durumda bırakmıştır. Yapılan 2 engelleme de kanımca doğrudur. 3GD kuralı iki eşit "niyetli" kişiler için geçerlidir. Burada 1 tarafın iyi niyetli olduğunu diğer tarafın niyetinin pek iyi olmadığı açık. Vito'nun tek hatası, 1. engellemede yanlış açıklama seçmesi ve olayın bir değişiklik savaşı olduğunu belirtmiş olmasıdır. Yani burada bir yönetici yöneticilik fonksiyonunu kişisel çıkarı için kesinlikle kullanmadığını görüyorum. Sadece hatalı sebep seçmiştir. Yeni yönetici, olabilir. Daha dikkatli olacağına eminim. Özellikle bu iş yüzünden kaybettiği zamanın iyi bir tecrübe olduğunu düşünüyorum. Cool Cat'de kendisinin tutumun uygun olmadığını yukarıda söylüyor. Ve bu gereksiz konu kişileri zor duruma sokmuştur. Cool Cat'in de zamanını Vikipedi yararına katkılara ayıracağını umuyorum. İşimize bakalım. --Dbl2010 21:41, 7 Kasım 2006 (UTC)

DBL2010 yerinde tespite bulunmus; ilk engeli de yerinde buldum. Nedenin yanlis yazilmasi "art niyetten degil" ve herhangi bir yaptirim gerektirmiyor. Ancak burada sunu tekrarlamakta yarar var, bir yonetici ile birebir iliskide uyarisini "yanlis oldugunu dusunseniz bile" bile uygulamak gerekir. Eger hatali oldugunu dusunuyorsaniz (ki gayet normal, sonucta tartisma ortami) bir baska vikipediste yada yoneyticiye danisilinabilir. Bu yoneticiye birebir tartismada ustunluk saglamakla birlikte ek kisi talebi vikipediste itiraz hakki da vermektedir. Bunun belki de genel tartismaya acilip, kurallara yazilmasi gerekebilir; gereksiz bazi durumlari oneleyebilir; yukaridaki ornekte oldugu gibi Citrat 23:08, 7 Kasım 2006 (UTC)

Cat out engellendiğinde VP:3GK'nın çevirisi henüz tamamlanmamıştı. Buna karşın VP:3GK'nın şimdiki hali incelendiğinde, kullanıcıların 3GK nedeniyle "engellenmeyebileceği" ibaresi bulunduğu gibi 24 saat içerisinde üçten fazla geri dönüş yaparak 3GK'yı ihlal etmeyen kullanıcıların yine bu kurala bağlı olarak engellenebileceği ifadesi yer alıyor ve kural açıkca birden fazla geri dönüş işlemi yapılmamasını "şiddetle" tavsiye ediyor. Bu nedenle Vito'nun aldığı karar doğrudur. İkinci geri dönüş işlemi yapılmadan önce değişikliğe karşı olduğu bilinen kullanıcı ya da yönetcilerle konunun tartışılması daha uygun olacaktır.--Zeynepmsj 09:58, 20 Kasım 2006 (UTC)

Benim sikayetim "duzen" ugruna benle revert-wara girilmesi. 1. blogumdan sikayetci degilim (gerci en.wikide 4. reverten sonra bloklanir 3 revert hakki vardir). 2. blok yerinde degil. Ve revert war hala devam etmekte. --Cat out 10:05, 26 Kasım 2006 (UTC)

Vito Genovese[kaynağı değiştir]

Yönetici Vito Genovese Vikipedi kurallarına aykırı olarak keyfi sayfa silmektedir. John arne riise sayfasına yönelik olarak eleştirilerimi Tartışma:John arne riise sayfasına yazdım. Sözkonusu maddede kullanılan Türkçe son derece bozuktu. Maddede birçok yazım kuralı da ihlal edilmişti. Ancak ben Tartışma:John arne riise yazar yazmaz, aradan hiç zaman geçmeden Kullanıcı:Vito Genovese oluşturduğum Tartışma:John arne riise sayfasını hemen sildi. Gerekçe olarak da sayfanın deneme amaçlı oluşturulduğunu yazdı. Bir yanlışlık olabileceğini düşünerek, Tartışma:John arne riise sayfasını yeniden oluşturmak yerine, kendisine ait Tartışma sayfasına, yani Kullanıcı_mesaj:Vito_Genovese sayfasına, nedeni öğrenmek isteğimi belirten soruyu içeren bir ileti yazdım. Kendisi, genel amaçlı eleştiriler yerine, maddeyle ilgili eleştiri yazmamı isteyen yanıtı bana ait Kullanıcı_mesaj:81.214.169.149 sayfasına yazdı. Ben de kendisinin kullanıcı tartışma sayfasına, yani Kullanıcı_mesaj:Vito_Genovese sayfasına yazdığım yanıtta, eleştirimin bizzat John arne riise maddesiyle ilgili olduğunu yazıp, Tartışma:John arne riise sayfasını geri getirmesini istedim ve aksi takdirde Vikipedi kuralları gereği işlem başlatacağımı belirttim. Tüm bunlara rağmen, kendisi Tartışma:John arne riise sayfasını geri getirmedi ve işlem başlatabileceğimi yazdı.

Yukarıda anlatılan gelişmelerden ve ilgili sayfa geçmişlerinden ve karşılıklı gönderilen mesajlardan anlaşılacağı üzere, Kullanıcı:Vito Genovese, yönetici olarak Vikipedi kurallarını ihlal etmiştir. Hakaret ve küfür içermeyen bir eleştirinin ilgili maddenin Tartışma sayfasına yazılmasını engellemekle, Vikipedi'nin "Özgür Ansiklopedi" kimliği zedelenmektedir. İlgili yönetici hakkında gerekli işlemin ivedilikle yapılmasını talep ediyorum. 81.214.169.149 12:26, 19 Kasım 2006 (UTC)


Şikayeti değerlendirecek yönetici arkadaşa kolaylık olsun diye ilgili metinleri burada birleştireyim:

Tartışma sayfasındaki metin:

Vikipedi yazarları biraz da Türkçe, dilbilgisi, yarım kuralları, noktalama işareti kullanımı filan bilseler, Vikipedi tadından yenmez de... 81.214.169.149 11:57, 19 Kasım 2006 (UTC)

Mesajlaşmalar:

Tartışma:John arne riise sayfasını niye sildiniz? Deneme değildi. Dolayısıyla belirttiğiniz gerekçe doğru değil. Lütfen silmeden önce özenle okuyunuz. Yazdıklarım, ilgili maddenin eleştirisiydi. Hakaret ve küfür de içermiyordu. Bir açıklamanız var mı, yoksa Tartışma:John arne riise sayfasını geri getirecek misiniz? 81.214.169.149 12:01, 19 Kasım 2006 (UTC)

Merhaba,

"Deneme" kapsamında maddeyi geliştirmeye yönelik olmayan tartışma sayfası girdileri de siliniyor. Genel bir eleştiri yapmak yerine hatalara dikkat çekerek yeni bir metin ekleyebilirsin.

Sevgiler

Vito Genovese 12:02, 19 Kasım 2006 (UTC)


Tartışma:John arne riise sayfasına yazdığım eleştiri genel değildi. Yazdığım eleştiri maddenin bizzat kendisiyle ilgiliydi. Hataların neler olduğu da tek tek sıralanmıştı. Sayfayı geri getirmezseniz, hakkınızda Vikipedi kuralları gereği işlem başlatacağım. Saygılar... 81.214.169.149 12:05, 19 Kasım 2006 (UTC)


Saygılar bizden, başlatabilirsin gerekli işlemi.

Vito Genovese 12:06, 19 Kasım 2006 (UTC)

Olay bundan ibaret.

Vito Genovese 12:33, 19 Kasım 2006 (UTC)


Sahsi gorusum, silme olayinda kurallara aykiri bir davranis olmadigi seklidedir. Eklenen elestiri maddeye ozel degil, genel bir 'viki katilim elestirisi ki herhalde tum vikipedistler bunu ilk gunden biliyorlar. Yani silinmesi bir kayip degil, ancak silinmemesi de mumkun. Taktirin sahsen yoneticiye kaldigini dusunuyorum; ozellikle IP ile girip bu tur yazi yazan ilk kisi siz degilsiniz (ne de son). Dolayisiyla yoneticilerin ortaligi temizleyip toparlamalarini anlayisla karsilamak gerekir. Acikcasi bu olayi bu yone cekmektense maddenin icerigine 2dk ayirmak daha yararli olurdu (ki cogu kisi bunu yapiyor) ancak tabii kimseyi bunu yap diye zorlayamayiz. Ben sikayeti gereksiz gordum. Saygilar, Citrat 16:18, 19 Kasım 2006 (UTC)

  • Citrat'ın yazdıklarına katılıyorum ve şunu eklemek isterim ki, Ip vandalizminin yoğun olduğu bir dönemde; son değişikliklerdeki olumlu ve olumsuz katkıları kaçırmadan tespit etmek ve ayırdetmek bazen çok zor olabiliyor. IP kullanıcıların madde tartışma sayfalarına bu şekilde forum tarzı yazılar yazmaları durumunda yazdıklarının silinmesi ile karşılaşmaları olası bir sonuçtur. Vikipedi'deki yazarlar Türkçe bilse, tadından yenmez yerine Bu maddede yazım ve dilbilgisi hataları var, düzeltilirse daha iyi olur yazılsa idi, o eleştiri silinmezdi. İnsanların herşeyi şikayet edip başkalarını düzeltmeye çalışmadan önce, kendilerini düzeltmeye çalışmaları gerekli diye düşünüyorum. Syg.--renegademsj 09:21, 20 Kasım 2006 (UTC)
Maddeye Vikipedi yazarlarının Türkçe bilmediği eleştirisi yazılmış. Peki ilgili maddenin Türkçesi nasıl? Kötü. Öyleyse, sözkonusu eleştirinin o maddeyle ilgili olmadığı sonucuna nasıl varıyorsunuz? Ya da başka bir deyişle, eleştiri neden başka bir maddenin, Türkçesi düzgün bir maddenin Tartışma sayfasında değil de, o maddenin tartışma sayfasında yer alıyor? Çünkü o maddenin Türkçesi kötü. Peki bir maddeyle ilgili eleştiri yaparken, özelde o madde ama genelde de benzer maddeler eleştirilemez mi? Bunu engelleyen bir Vikipedi kuralı mı var? Çünkü Türkçesi kötü olan tek o madde değil ki... Aynı eleştiri Türkçesi kötü olan her maddenin Tartışma sayfasına neden yazılmak zorunda olsun? Eleştiren, dikkat çekmek amacıyla, maddeyi yazanın okuma olasılığı düşük olan Köy Çeşmesi yerine, doğrudan yazarın dikkati çekebilmek için, hemen maddenin arkasına, yani maddenin Tartışma sayfasına neden yazamasın? Durum bir yandan böyleyken, öte yandan da, herhangi bir saldırı, küfür, hakaret içermiyorken, eleştiri niye siliniyor? Vikipedi'nin yazılı olmayan başka gizli kuralları mı var? 81.215.103.10 18:39, 20 Kasım 2006 (UTC)
Bir ek:
Vikipedi yazarları Türkçe bilmiyor. İşte kanıtı: Sitenin Rastgele sayfa seçimi özelliğini kullanarak 10 sayfaya baktım:
Otomatik Bomba Atar -Türkçesi bozuk.
Besim Üstünel -Herhangi bir Türkçe yanlışı bulamadım.
Misâlli Büyük Türkçe Sözlük -Okuyup anlaşılmasına, 100bine yanlışlardan yalnızca ikisi.
Mehmet Özdilek -İlk gözüme çarpan yanlış ilk 11'in değişilmez oyuncusu oldu.
Konstrüktvizm (sanat) -Acaba benim senince yazımı benimsenebilir mi? Yanlış tabii. Ya madde başlığına ne demeli? Doğru yazımı konstrüktivizm olmasın sakın? Sorun İngilizce bir sözcüğü Türkçeye sokmaya çalışma inadından kaynaklanıyor. Yapılandırmacılık dense, sorun olmayacak.
Karacaahmet Mezarlığı -İlk gözüme çarpan yanlış istimlâki oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı -Birçok yanlış var. Yalnızca biri: işleri yürütmek, Din konusunda. Tümce ortasında büyük harfe ne dersiniz? Türkçe bilenler Bravo! demez herhalde.
Livorno -Dilciler arasında da çok tartışılan virgül kullanımı tercihleri dışında, belirgin bir yanlış görmedim.
Beytüşşebap -Büyük harfle başlaması gereken bazı adlar küçük harfle başlatılmış.
BBC -Birçok yazım yanlışı var.
Sonuç: On maddenin yalnızca ikisinin Türkçesi düzgün, diğerlerinin kötü. Yetmez derseniz, sayıyı 100 yapayım; ya da siz deneyin bir de. Durum bu ise, herhangi bir maddenin arkasına eleştiri yazılamaz mı? Yazılan eleştiri de madde özelinden hareket edip genel olamaz mı? Olamaz, diyorsanız; yöneticiler olarak, eleştiri şablonları yayımlayın; deyin ki, Şu şu sözcükleri ve kalıpları kullanarak eleştiri yazın, biz de özgür (!) ansiklopedide yöneticilerin benimsediği sözcükleri ve yapıları kullanarak yapalım eleştirilerimizi. 81.215.103.10 19:07, 20 Kasım 2006 (UTC)
  • Bir maddenin Türkçe içeriğinde, Türkçe ile ilgili sorun varsa {{düzenle-tr}} koyarsınız. Taraflıysa {{taraflı}} koyarsınız. Maddenin yazarına dair yorum yapmazsınız. Yazara hakaret etmezsiniz. Konuyu maddedeki belirli sorunlardan ziyade genelleştirerek genel bir yorum yapmazsınız. Vikipedi'deki çoğu maddenin Türkçe dil bilgisi ve imlâ kuralları açısından sorunları var. Bu sizi rahatsız ettiyse bu sorunu düzeltmeye yapabileceğiniz çok sayıda eylem var: bu genel sorunu Köy Çeşmesi'nin ilgili bölümünde belirtmek ve çözüm önerileri üretmeye çalışmak, bu konuda bir proje ortaya koymak, ve en kesin, hızlı ve güzeli bu maddelerde saptadığınız hataları düzeltmek. Bunu yapmak yerine a) maddenin yazarına dair hakaret olarak algılanabilecek bir yorumda bulunuyorsanız, b) maddenin tartışma sayfasında maddedeki dil bilgisi veya imlâ hataları yerine, tüm Vikipedi'deki tüm maddeleri ve dolayısıyla tüm yazarları töhmet altında bırakan bir yorum yazıyorsanız: bu yorum madde ile birebir ilişkin olmadığı için silinir ve tutumunuz dolayısıyla uyarı alabilirsiniz. Eğer bu tutumu devam ettirirseniz, kişisel saldırı sebebiyle engellenebilirsiniz (bakınız: VP:EP). Sonuç: söz konusu silme işleminde politika tersi hiçbir yön yoktur, tartışma sayfasında gösterdiğiniz tutumunuzu değiştirmeniz rica olunur. Bir hata gördüğümüzde düzeltmek veya hatayı ayrıntılı bir şekilde belirtip düzeltilmesini rica etmek, "Vikipedi'nin çoğu maddesinde dil bilgisi ve yazım hatası var, huu yazarlar uyumayın" demekten çok daha yararlıdır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 19:27, 20 Kasım 2006 (UTC)


Vikipedi'nin gizli kuralları falan yok. Yaptığınız eleştiri ile kastedilen maddenin dilinin bozuk olduğu ise, bunu niçin "Vikipedi yazarları biraz da Türkçe, dilbilgisi, yarım kuralları, noktalama işareti kullanımı filan bilseler, Vikipedi tadından yenmez de..." şeklinde ifade ediyorsunuz? Amacınız Vikipedi'yi geliştirmek mi yoksa birilerine mi saldırmak? "Bu maddenin dili bozuk, madde elden geçirilmeli" diyebilirsiniz, bu şekilde yapıcı olur. Yukarıda da belirtildiği gibi böyle yapsaydınız eleştirinizi silmezlerdi.

Çoğumuz yazım hatası yapıyoruz, pek çok maddede dil bilgisi hatası var, bunlar doğru. Ancak bu doğrular size rast geldiklerinizin arkasına "Gidin Türkçe öğrenin", "Türkçe'yi bakkalda mı öğrendiniz?" "Ah bir de yazmasını bilseniz süper olacak" tarzında eleştiriler getirme hakkını vermez. Bunlar sadece söz kalabalığına yol açar, insanların moralini, sinirlerini bozar, başka işe yaramaz. İddia ettiğiniz gibi "hataları tek tek sıralamak" falan da söz konusu değil, silinen sayfaya bizzat baktım, yanlış bilgi vermeyin.

Böyle yaparak herhangi bir gelişme bekliyorsanız yanılıyorsunuz ve ben hareketinizde bir iyi niyet bulamadım. Daha yapıcı ve doğrudan eleştirilerinizi memnuniyetle karşılarız fakat sizinki kirliliktir, Vito Genovese de böyle düşünmüş ve sayfayı silmiş, bunda bir terslik görmüyorum. Kaldı ki, bu meseleyi şikayet sayfasına taşıyana kadar ifadelerinizi düzeltebilirdiniz, bunu da yapmamışsınız.

Özetle ve örneğin:

"Dilbilgisi" yazmışsınız yanlış, "dil bilgisi" diye yazmalısınız ([25]), ama "Ahaha asıl önce sen gidip Türkçe öğrensen en güzeli.." demek hoş değil, sizin dil bilgisi hatanızı düzeltmek için söylenmiş de değil, haliyle faydalı değil, en azından öyle anlaşılmaz. Ne söyleyecekseniz doğru düzgün söyleyin lütfen. Kolay gelsin. -Tembelejderha 19:29, 20 Kasım 2006 (UTC)

Dilbilgisi yazımı bugünkü TDK dışındaki dil ile ilgili tüm kurumlara ve kişilere göre (örneğin; 1984 öncesinin özerk TDK'sine, bugünkü Dil Derneği'nin Yazım Kılavuzu'na, Ömer Asım Aksoy'un Ana Yazım Kılavuzu'na, Ali Püsküllüoğlu'nun Türkçe Sözlük'üne göre) doğrudur. TDK dışındaki dilciler dil bilgisi yazımını benimsemezler. Ayrıca, Vikipedi yazarlarının Türkçe bilmediğine ilişkin söz bir hakaret değil, kanıtlara dayalı olarak üretilmiş bir yorumdur. Eleştiriye karşı çıkmak ve eleştireni kişisel saldırı yapmayla suçlamaya kadar gitme yerine, Madem böyle bir sorun var; acaba ne yapabiliriz? diye sormak daha yararlı olmaz mı? Benim bakış açıma göre, eleştiri yapmaya devam etmem, sizin bakış açınıza göre ise kişisel saldırıyı sürdürmem durumunda engellenmem, Özgür Ansiklopedi Vikipediyi rahatlatacak, düze eriştirecekse, buyrun, dilediğinizi yapın, derim. Ayrıca, siz de biliyorsunuz ki, katılımcılar maddeye katkı yapmak kadar eleştiri yapmak özgürlüğüne de sahiptirler. Eğer sorun az sayıda maddede olsaydı, sizin de dediğiniz gibi, eleştirmek yerine, düzeltmek daha doğru bir yol olurdu. Ancak sözü edilen sorun Vikipedi'de son derece yaygın bir sorun. Benim ya da bir başka kimsenin düzeltmesiyle çözülecek bir sorun değil. Bu nedenle soruna, madde özelinden hareketle dikkat çekmek istedim. Ama görüyorum ki, nafile! Vikipedi'de yazılı olmayan kurallar işliyor. Yöneticiler, kurallara aykırı olmasa da, beğenmedikleri bir eleştiriyle karşılaştıklarında, sinirlenip, Bak, sesini kes; yoksa seni engellerim,e kadar varabiliyorlar. Yaşasın Vikipedi, yaşasın özgürlük (!) 81.215.103.10 19:46, 20 Kasım 2006 (UTC)

Bu şikayetin ayrıntılarına girmeyeceğim ama şunu söylemek istiyorum. Burada herkes bilgisi, ilgisi ve zamanının yettiği kadar bir şeyler yapıyor. "Vikipedi yazarları biraz da Türkçe, dilbilgisi, yarım kuralları, noktalama işareti kullanımı filan bilseler..." gibi yazmak gönüllü emek veren insanların duymak istedikleri bir şey değil. Size bir öneride bulunayım, yazarların daha iyi yazmalarını sağlamanın en etkili yolu onların yazılarını düzeltmektir. Ben kendi yazılarımdaki hatalarımın düzelmesinden çok yararlandığımı söyleyebilirim. Vikipedi'nin daha çok editöre ihtiyacı var, buyrun güzel yazılar yazarak ve başkaların yazılarını güzelleştirerek siz de bu eserin büyümesine katkıda bulunun.--İnfoCan 22:07, 20 Kasım 2006 (UTC)

IP ile hariçten gazel okuyan arkadaşa: İnfocan'a katılmamak elde değil, yazdıklarımın Türkçeleştirilmesi için Türkçe yazım kurallarını çok iyi bilen arkadaşlar "Senin Türkçen ne kötü be kardeşim!" diyerek yorum yapmaktansa düzeltmeyi tercih ediyorlar. Eğer düzeltmek istemiyorsanız, Noumenon'un dediğini yapın. Ama onun dışında şikâyet ettiğiniz konu aşırıya kaçmış. Atalarımız şöyle demiş: "Laf olsun, torba dolsun." Ya da bir Vikipedi yazarı olarak Türkçem bozuk ya şöyle diyeyim: "Laf ola, beri comeback". Böyle gereksiz tartışmalara ayırdığın vakit ile "bir ek" diye gösterdiğin on maddeyi düzeltsen daha yapıcı bir eylem seçerdin. Ama sırf yöneticileri eleştirme üzerine çalışmak istiyorsan burada, yönetici olmayan birisi olarak vazgeç bu anlamsız işlerden derim sana! --Mskyrider 06:10, 21 Kasım 2006 (UTC)
Infocan ile Mskyrider'a aynen katılmakla beraber ayrıca, Vikipedi yazarlarını eleştirirken, kendi eleştirisinin tarzından dolayı eleştirilmesine tahammül gösteremeyip, "eleştiriyle karşılaştıklarında, sinirlenip, Bak, sesini kes; yoksa seni engellerim,e kadar varabiliyorlar. Yaşasın Vikipedi, yaşasın özgürlük (!)" gibi ironik yaklaşımda bulunmanın şık bir hareket olmadığını ilave etmek isterim. Vikipedi eleştiriye tabi ki açıktır, uslüba da dikkat etmek gerekir--Atacameñoileti 09:34, 21 Kasım 2006 (UTC)
Yanıt veren hemen hemen herkes "Eleştireceğine, eleştirdiklerini düzelt," ya da "Tüm Vikipedi yazarlarını zan altında bırakacak şekilde 'Vikipedi yazarları Türkçe bilmiyor' türünden eleştiriler yapma," benzeri açıklamalar getiriyorlar. Ayrıca bana yönelik olarak kişisel saldırı sayılabilecek türden ifadeler de kullanıldı, ama onları burada yinelemeyeyim. Ama yanıt veren hiç kimse, "Eleştiri yapan IP nolu arkadaş belki bize ağır gelebilecek bir eleştiri yapmış olabilir; ama acaba onun dediğini dikkate alan bir başka yol bulunamaz mı acaba?"yı içeren bir yanıt vermedi. Ya da haydi diyelim hiç kimse o açıdan yaklaşmıyor; en azından, "Tamam, dediğiniz doğru; Vikipedi'de Türkçe hatası çok olabilir. Ama bunun için kuralları, işleyişi değiştiremeyiz," de demedi. Tüm yazdıklarımı bir kez daha okuyanlar görecektir ki, aslında kişilere yönelik bir saldırıda bulunmadım. Yorum sınırlarını zorlayarak, kişisel saldırı gibi gösterebileceğiniz tek şey, olsa olsa, Vikipedi yazarlarının Türkçe bilmediğini söylemem olur. Katılmayabilirsiniz, ama o görüşü de somut kanıtlara dayalı olarak ürettiğimi de söylemiştim. Bu arada, kastettiğimin herkes olmadığı herhalde anlaşılıyordur. Doğru düzgün dil kullananlar da var tabii, ama dil yanlışlarının olduğu maddeler üretenler çok ama çok fazla. 85.98.229.33 17:44, 22 Kasım 2006 (UTC)
  • yukarıda vikipedistler tarafından yazılan hemen herşeye katılıyorum, yapıcı eleştiri yapmanın binbir yolu olduğunu ve bunların vikipedide iyi karşılanıp cevaplandığını, düzeltildiğini de biliyorum. bir cümlenin silinmesiyle ilgili olarak bir yöneticiyi şikayet etmekten daha iyi yolları olduğu ise kesin. gizli kurallar yok, vikipedinin mantığı var işin özünde. ama, hepsini bir kenara bırakarak size ne önerdiğinizi sormak istiyorum, çünkü merak ediyorum. vikipedi'nin temel mantığını ve işleyişini değiştirmeden nasıl bir yöntem öneriyorsunuz? --kibele 17:59, 22 Kasım 2006 (UTC)
Zaten cimbom boreaux'ya kaybetmiş, ve dellenmiş durumdayım; durun burda da dellenmiş şekilde yazayım.
  1. De gedin önce bi kullanıcı hesabı açın, ip'lik insanlar iplenmeyecek insanlardır.
  2. vito admin olarak görevi ne yapmışsa onu yapmıştır, zalak zalak saçmalamayın. (bkz. zalak zalak zaçmalamak tdk)
  3. bence vitoya ceza verilmelidir ve marsa gönderilmelidir o apayrı bi konudur.
  4. ya arda niye o kafayı koydun adama zidane'mısın sen ?
  5. gerets istifa !

--`NeRVaLsevgili nerval; 21:57, 22 Kasım 2006 (UTC)

Aslında Vito Genovese hakkında yapılan şikayete de yazacaklarım vardı. Ama ben burada bana gelen lafa cevap vermek zorundayım. :) Numaralardan ibaret arkadaşın seçmece aldığı 10 maddeden birini ben yazdım çünkü. Mehmet Özdilek... :)) Vikipedi'ye madde eklemeye ilk başladığım acemilik içinde geçen bir iki gün hariç, kopyala yapıştır yapmadım ve kendi cümlelerimi kullanmaya çalıştım. Ve bunu büyük bir heyecanla ve istekle yaptım. O kadar ki, belki de bu madde bitsin de, aklımda bulunan diğerini açayım diye acele davrandım, dikkatsizce yazdım. Dikkatsizliğim sonucu yazdığım pek çok maddedeki yaptığım imla hatalarının, anlatım bozukluklarının arkamdan düzeltildiğini de görüp utandım. Evet çok saçma cümleler de kurdum. Bazısını ben, bazısını başkaları değiştirdi. Arkadaşlar ses etmeden maddelerin editörü oldu. Birçok kez de, ben başkalarının maddelerinin kontrolörü olup, düzeltmeler yaptım. (Son günlerde kendimi tamamen düzenlemeye vermiştim oysa. Böyle dandik (!) bir Türkçem olduğunu bilseydim hiç bulaşmazdım.) Wikipedia projesinin mantığının da bu olduğunu sanıyordum ben zaten. Hataları deşifre etmektense, elden geldiğince düzeltmeye çalışmak... Ama yazdığım onca maddeden cımbızla alınmış bir cümle ile alakasız bir yerde etiketlenmiş oldum birden. Ki günlük gazetelerde bile karşılaşılabilen bir ifadeyi kullandığım için... Şunu biliyorum; kendimi ifade ederken Zeki Müren gibi bir Türkçe kullanmıyorum. Ama en azından kelimelerimi de, vaktimi de daha faydalı şeyler için kullandığıma inanıyorum. IP'in devamlı değiştiği için nasıl hitap edeceğimi bilmiyorum. Ama gel bir anlaşma yapalım. Ben Türkçe'yi bilmiyorum, sen de haddini bilmediğini kabul et. Anlaşalım. (Bu yazıda Türkçe hataları olabileceğini şimdiden kabul ederim.) Saygılar.--Math34 22:50, 22 Kasım 2006 (UTC)

Math34'nın "Hataları deşifre etmektense, elden geldiğince düzeltmeye çalışmak..." sözü ve IP arkadaşın son yanıtı üzerine anlayana sivrisinek saz...:

Bir gün, bir bilge, kendi türleriyle uçmayı reddeden iki ayri cins kuşa rastlar yol kenarında.

Hayli merak eder bu iki farklı yaratığın nasıl olup da kendi aileleriyle, ait oldukları yerlerde yaşamak istemediklerini, nasıl olup da bir 'yabancı'yı kendi kardeşlerine yeğlediklerini. Biri karga, biri leylek... O kadar farklıdır ki kuşlar ihtimal veremez birbirlerini sevdiklerine,türdeşleriyle değil de birbirleriyle uçmayı yeğlediklerine. Öyle ya, karga dediğin kargalarla uçmalıdır, leylek dediğinse leyleklerle. Yaklaşır ve merakla inceler kuşları. Ta ki her ikisinin de topal olduğunu keşfedinceye kadar. O zaman anlar ki, birlikte kaçar, birlikte uçar, birlikte yaşarlar beklenenlerin yanında tutunamayanlar. O zaman anlar ki, sahip oldukları değil, sahip olmadıklarıdır kimilerini birbirlerine yakın kılan. Topal kuşlar birbirlerinin 'arıza'larını bilir ve sömürmek ya da örtmek yerine kabullenirler öylesine. En sahici dostluklar ortak varlıklar üzerine değil,ortak yoksunluklar üzerine kurulanlardır. Ayni şekilde zengin, ayni şekilde mesut olanların ortak paydaları sabun köpüğü gibidir uçar, söner.

Ortak acı, ortak hüzün, ortak pürüzdür esas yakınlaştıran,yaklaştıran...[26]

--Mskyrider 07:50, 23 Kasım 2006 (UTC)

Gereğinden fazla uzamış bu konu. Benim iğrenç bir insan olduğum konusunda mutabakata vardığımıza göre, daha fazla konuşulacak bir şey olmaması lazım. Fazladan polemiğe ihtiyacımız yok, benim için kazan önsiparişini verelim ve işimize bakalım.--Vito Genovese 07:54, 23 Kasım 2006 (UTC)

Konunun gereğinden fazla uzadığı ve şikayetle alakası olmayan bu tür tartışmaların yerinin köy çeşmesi olduğu görüşünü paylaşıyorum. Ama sevgili Vito'nun "iğrenç" bir insan olduğun görüşünü paylaşmıyorum. Meyve veren ağaç taşlanır. Bir kişi hakkında şikayete bulunmadan evvel öncelikle kişiyle tartışılması yolunun daha yapıcı bir yaklaşım olduğuna inanıyorum.--Zeynepmsj 08:39, 23 Kasım 2006 (UTC)

Arkadaşlar ben konu üzerine değil de iktidar üzerine bir şeyler mırıldanmak istiyorum. Şunca yaşamım boyunca bir çok organizasyonda görev aldım. Hepsinde de bir takım yöneticiler vardı. Dağcılık klübünden tutun da siyasi partisine, Bisiklet derneğine, organizasyon komitesine zartına zurtuna kadar. Burada da bazı arkadaşlar kendilerini geliştirmişler katkılarda bulunmuşlar yönetici olmuşlar. Ancak biliniz ki bu iktidar denen meret tehlikelidir. Bu nesnenin oyuncağı olmamak güçlü irade ister. Katkılardan bilgilerden ziyade bu özelliğin bulunması icap eder yöneticilik için. Öyleki kendisini diğer insanların hizmetçisi olarak hissetmesi, bu insanlara kendisinin doğru olduğunu yalvararak ikna etmesi gerekiyor. Kusura bakmayın da bunun baska bir yolu yok. İlgilenen işin felsefesi ile de ilgelenebilir. Burada anarşist arkadaşlar var sanırım. Onlar nasıl ikna edilecek. Böyle bir kaygı var mı yöneticilerde. Ben de burada bir şeyler yapmaya çalışıyorum ve benim felsefemde iktidar ancak "Kendini yok etmeye yönelmişse kabul edilebilir." ancak görüyorum ki diğer organizasyonlarda olduğu gibi burada da sorunlarım olacak. Burayı da terki diyar edeceğim yakında. Herkes yazdığı sayfanın tak diye silinmesinden rahatsızlık duyar. Bu rahatsızlığı hafifletmek yöneticinin "Yöneticilik" görevidir. Tak diye silebilirsin -yetkin vardır- ya da adamı ikna edersin kendisi siler ya da değiştirir. Zor zanaaat. Bu zoru yapamayan yönetici olmasın derim. Benim kendime sözüm var hiç bir yerde yönetici olmayacağım. Güç benden uzak dursun--Devrimdpt 09:23, 23 Kasım 2006 (UTC)


Vito Genovese[kaynağı değiştir]

Şikayet[kaynağı değiştir]

Yeni kullanıcının sebepsiz engellenmesi:

  • Yeni kullanıcı kayıtları); 19:55 . . Mkasalak (Tartışma | Katkılar) (Yeni kullanıcı)
  • (Erişim engelleme kayıtları); 20:01 . . Vito Genovese (Tartışma | Katkılar) ("Kullanıcı:Mkasalak" erişimi durduruldu. Süre: indefinite Sebep: uygun olmayan kullanıcı adı)

Uygun olmadığını MKA'dan sonra gelen "salak" kelimesine dayandırıyor.Sadece google aramasında;

  1. [27]
  2. [28]
  3. [29]...

Çoğaltılabilir örnekler var.Vikipedi:Kullanıcı adı ilkelerinde insanların kendi isimlerini kullanması teşvik ediliyor.İsmini mehmet mustafa .. kasalak yapsın gelsin degerlendirelim diyerek ismini zorla açık olarak yazması konusunda bir kişiye zorlamada bulunamayız.Üstelik üye olmasının ardından 5 dk geçmiş hiçbir değişikliği yok.Aynı kullanıcı adı ilkelerinde Tahrik edici başlığı altında (ve birkaç yerde benzer) Şiddeti, terörizmi, organize suçları; teşvik eden veya atıfta bulunan isimlere izin verilmez deniliyor ki bu durumda Vito-Genovese'nin ilk önce kendini engellemesi gerekir.Mkasalak'ın sebepsiz engellenmesinin kaldırılmasını talep edeceğim.--Nihan 20:28, 11 Aralık 2006 (UTC)

Görüşler[kaynağı değiştir]

Evet kesinlikle katılıyorum, Vito genovese organize suçlara atıfta bulunan bir isim, derhal değiştirilmeli veya bu kullanıcı engellenmelidir. --Alperen 20:44, 11 Aralık 2006 (UTC)


(Tembelejderha'nın karar yazısına cevaben) Evet mantıklı olunmasını rica edecegim.Şahıs üye olalı 5 dk. olmuş.Herhangi bir uyarı gönderilmemiş.Hiçbirşekilde hiçbir şeyden haberi olmayan bir kullanıcıydı %90 ne kurallardan ne başka bir şeyden...Kendi rica edecekti belki değiştirilmesini bu yapılan kurallara aykırı.M.Kasalak olarak açabilirdi yada açmazdı.SALAK vurgusunun olmadığı ve internet aramalarında birçok sitede üye oldugu ve bu nick ile üye olunduğu bariz.Neyi tartışıyoruz hala?Kullanıcı adı ilkelerine göre kullanıcı cok sık kullandığı nickname secer.Olay budur.5. dk içerisinde bir tek mesaj yazmamış ve kendisine bir uyarı gönderilmemiş.Bunu nezaketsizlik olarak adlediyorum..Ayrıca Vito Genovese (uyuşturucu kaçakçısı bilumum pis işin adamı mafya lideri filanı falandırı) konusunda şaka yapmadım.Altı çizili değil diye ilke ihlal etmiyor değil.--Nihan 22:24, 11 Aralık 2006 (UTC)
Ne kadar önyargılı ve taraflı olduğunuzun farkında mısınız? "(1) Sonuçta ortada bir salak var, tutup da engellediği kullanıcı adı kelebek15 değil. (2)Zaten o yüzden Alperen hemen gelmiş." Bu kurallar nedense hep yorumlanıyor ve "birilerine" esniyor, birilerine ise derhal uygulanıyor. Ben komik bir şey söylemedim, siz bunu küçümseyebilirsiniz ama yukarda yaptığınız şey irc kayıtlarını aktarmak ve bu bile kurallar açısından sakıncalı. Birileri sizi kendi kural ihlalleriniz yüzünden uyaramadığı veya engelleyemediği sürece başkalarını istediğiniz gibi hafife alabilirsiniz. Maksadım gerilim yaratmak değil, kuralların tam anlamıyla uygulanma isteği. Sırf polemik yaratıyor diye bu ortamda onlarca madde silindi isim değişikliği yapıldı. Bence "Vito Genovese" adı da de polemik yaratıyor.--Alperen 23:01, 11 Aralık 2006 (UTC)
Aptalca bir engelleme, Vito heralde kendini Eksi Sözlükte saniyor. --Ruzgarmesaj 16:04, 12 Aralık 2006 (UTC)
Bu kullanıcının erişimi küfür etmek ve kişisel saldırıda bulunmak sebebi ile 1 hafta süre ile durdurulmuştur. -Tembelejderha 16:11, 12 Aralık 2006 (UTC)
Cok ugrasirsak mkasalak isminde Mustafa Kemal Ataturk'e bile saygisizlik bulabiliriz. Yine de bu tip durumlari direkt engellemek yerine iletisim kurarak cozumlemekte fayda vardir diye dusunuyorum. Vito Genovese isminde ise kisisel gorusum bir problem olmadigidir. --BullsEye 16:43, 12 Aralık 2006 (UTC)
Vito Genovese ile ilgili sizin kişisel görüşleriniz bir önemi olmadığını düşünüyorum.Vikipedi:Kullanıcı adı'ndaki ilkelere göre bu nicki alamaz.Tahrik edici kullanıcı adları: Vikipedi, potansiyel olarak tahrik edici veya saldırgan kullanıcı adlarına izin vermez. Tahrik edici kullanıcı isimleri, diğer kullanıcıların heveslerini kırabilir ve bir ansiklopedi yaratma görevimizi sekteye uğratır ve devamında bunların ne oldugu sıralanmış....İlkeler böyle söylüyor.Üstelik atıfta bulunmak vs.. konusunda mesaj sayfasına bakarsanız sicilyalı betona cakar,vs... gibi tanımlarla gerçek Vito Genovese'nin bir takım durumlarına atıfta bulunuluyor..Yönlendirme bariz.--Nihan 16:49, 12 Aralık 2006 (UTC)
Görüşlerimin önemsiz olduğu da sizin kişisel görüşünüz. Saygı duyuyorum... Sonuçta bu konu naçizane bir kullanıcı olan bendenizi aşıyor galiba. Yöneticiler karar versin, eğer ihtiyaç duyarlarsa görüşlerimizi kendilerine iletiriz. --BullsEye 17:24, 12 Aralık 2006 (UTC)

Normalde benimle ilgili bir şikayete yorum eklemek adetim değildir. Ancak bir iki kelime de olsa yazmak istiyorum bu seferlik.

Mkasalak ismi kullanıcının gerçek ismini sembolize ediyor olabilir, ben de bunun gerçek bir isim olabileceği ihtimalini göz ardı ederek bir karar vermiş değilim. Lakin bir kişi için sarfedildiğinde hakaret teşkil eden bir kelimeyi belirgin bir şekilde içeren bir kullanıcı adının uygun olmayacağını dikte ediyor kullanıcı adı politikası ve uygulama da buna yöneliktir.

Nihan bilmiyor olabilir, uygunsuz kullanıcı adı engellemelerinde kişi değil, kullanıcı hesabı engellenir. IP adresine engel konulmaz, kullanıcı farklı bir hesap alma hakkına sahiptir. Mesaj sayfasının not konulmuş olan kullanıcı sayfasına yönlenmesiyle de durumdan haberdar edilmiş olur. Kişinin ne zaman üye olduğu ve değişiklik sayısı da önem taşımaz, niyet değil uygunluk sorgulanmaktadır bu politikada.

Benim kullanıcı adıma gelince... Politikada şiddet veya diğer organize suç eylemlerine yapılan referansların kabul edilemez olduğu açıklanmış ve "terörizm" ve "organize suç" gibi örneklendirmelere gidilmiştir. Kullanıcı adım hakkında uygunsuzluk şikayeti yapmak için bu engellemenin beklenmiş olmasının arkasında kişisel karşıtlık göze çarpar, sadece şikayet zamanı ortaya çıkan süper arkadaşlara değinmeye bile gerek yok zaten.

Nihan bana karşı sürdürdüğü kişisel zıtlık nedeniyle daha önce uyarılmıştı. Bu uyarıyı ben de burda tekrarlıyorum ve en:Wikipedia:Harassment sayfasında detayları hakkında fikir bulabileceğiniz bu karşıtlık ve rahatsızlık verme tutumunun sürmesi durumunda Vikipedi:Engelleme politikası gereğince engelleneceğini tekrarlıyorum. Elbette engelleyen ben olmayacağım, ancak konuyla ilgili diğer bir yöneticiyi bilgilendirme yoluna gideceğim bu tutumun sürmesi durumunda.

Vikipedi'de yapılması gereken tonlarca iş varken anlamsız konuları sayfalarca tartışmaktan veya tartışıldığını görmekten hazzetmiyorum. İnsanların vaktini yapıcı olmayan herhangi bir konuyla çalan kişi veya kişilere müsamaha göstermeyeceğimi bildiriyor ve topluluktan da benzer konular gündeme geldiğinde sağduyu kullanarak; tartışarak varolabilen ve sadece olumsuz yönde yazı yazabilen insanlara imkan vermemelerini istiyorum.

Bu konuda yazacaklarım bu kadardır. Konu ben olduğumda ne aklına gelirse söyleyen kullanıcıların yukarıda yazdıklarımı anlamayacaklarını düşündüğüm ve yıkıcı eleştirilerinin sonunun gelmeyeceğine inandığım için çok önemli bir durum olmadıkça burada süren tartışmaya iştirak etmeyeceğimi ekliyorum.

Vito Genovese 17:22, 12 Aralık 2006 (UTC)

  • Ben mkasalak kullanıcı adından rahatsız oldum. MKA çoğu yerde Atatürk için kullanılan bir kısaltmadır. Engellenmesi yerinde bir karar. denisutku *:!? 17:32, 12 Aralık 2006
  • Kullanıcının IP'sinin engellenmediğini biliyorum.Bir insana zorla başka nicki kullandırttıramazsınız.MKA nın mustafa kemal atatürk çağrışımı yapması sadece kişisel bir düşüncedir,kabul edilebilir.Vito Genovese'nin engellemesinden sonra Vikipedi:Kullanıcı adı sayfasını daha dikkatli okudum.Şikayetimi desteksiz sallamamak adına.Fakat gördüğüm çarpıcı şey VİTO GENOVESE'nin kullanılamayacağı durumudur.Bunu ilkeler söylüyor....Bahsettiği gibi kişisel bir tavır değil,kendisinin sık sık bahsettiği ilkelere göre hareket etme zorunluluğundan kaynaklanan bir durumdur.Ayrıca söylediği üzere kendisi için daha önce uyarılmadım.Engelleneceğini bu şekilde belirtmesi beni susturmak adına yapılmış bir tehdittir.Engelleme nedeni olarak gösterdiği şeyi yukarda ki açıklamamla refüze ettiğimi belirteyim.Kullanıcı adıyla ilgili ilkeleri çok dikkatli bir biçimde yeni okudum ve bu durumda Vito Genovese adı kullanılamaz.İlkelerin uygulanmasını isteyen herkeste bunu bu şekilde düşünmelidir.Bknz:Vito Genovese.Ortada geçerli bir sebep ve kişisel bir hareket yokken,engelleneceğimi kendi tartışması üzerinde bildirmesi yöneticiliği kötü kullanmak anlamına gelir (bir nevi tehdit) Vikipedi ilkelerine göre bu yasaktır.Ayrıca kendisine karşıtlıkta bulunduğum gerekçesiyle uyarıldığımı söylediği link bu tartışmada "aklı evvel" lafını sarfettiğim içindir.Sonradan Aklı kısa olarak yorumlanmıştır.Lafı kendisine sarfedilmemiştir.Üstelik kendisiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan apayrı bir linktir.Bunu delil göstererek benimle olan kişisel zıtlığı demek nasıl bir düşüncedir???Ayrıca tartışarak varolabilen ve sadece olumsuz yönde yazı yazabilen insanlara imkan vermemelerini istiyorum. cümlesini sağduyulu bir yöneticinin açıklamasını istiyorum.Bu bariz bir suçlama ve yönlendirme,grup oluşturma çabasıdır.Bir sürü gereksiz konuya oy verilirken, tartışma yapılırken, polemik yaratılırken ilkeleri ihlal eden bir kullanıcı adını belirtmek bana VİKİPEDİ tarafından verilmiş bir haktır.Bunu dün farkettim ve yazdım,ne zaman yazdığım,okuduğum,öğrendiğim sorgulanamaz.Tartışarak voralmadım ben yaptığım katkılar bellidir.Tartışma sayım bellidir.Eğer benim tartışmalarım göze batıyorsa sadece yönetici fonksiyonlarını kullanması ve hiç bir madde girmemiş olması,düzeltmelerinden başka katılımının olmaması göze batacak bir hadisedir ki;bu kişisel tercihidir.Madde girmek istemiyordur yada vs..Fakat bu şekilde sadece tartışma yaptığımı asılsız Katılım istatistiği bir şekilde söylemesi kişisel saldırıdır.Vito Genovese nicki ilkeleri ihlal eden bir nicktir gereği yapılsın...--Nihan 19:03, 12 Aralık 2006 (UTC)
  • Tembelejderha'nin aldigi karari uygun gordum:
  1. . Mkasalak, tartismali bir kullanci ismi; yoneticinin insiyatifindendir nasil halledecegi konuyu. Ismin yasaklanmasinda bir sakinca gormuyorum; askine bu tur polemik yazilimlardan mumkun oldugunca uzak kalinmali. Buarasi "tekrar sik sik belirtigimiz gibi" ansiklopedi; demokrasi denemesi degil.
  2. . Yayinlalanan yazismalar Vikipedi IRC kayitlari degil; bizzat teyit ettim. Baska bir alandaki yazismalarin tasinmasi yasak degil ancak karsilikli riza ve bir amaca hizmet etmesi gerek.
  3. . Vito Genovese ismini "polemik, rahatsiz edici, tehditvari" bulmadim. Bu konuda su an yasamayan tarihten kişileri "abarti" bir kullanim olmadigi surese alinmasinda sakinca gormuyorum.
  4. . Bu durumun direk sikayete aktrarilmasini da dogru bulmuyorum; ön konusmalarla halledilebilinecek bir mesele gorusumce. Bu asamaya getirilmemesi gerekirdi. Tabii cozumden uzak yorum ekleyenler icin bir firsat da oluyor bu sikayetler.

Saygilar, Citrat 19:00, 13 Aralık 2006 (UTC)


  • Daha önceki ilke ihlalleriyle ilgili tartışmaları lütfen gözden geçirin.Açık ve net bu kullanıcı adı ilkelerini ihlal ediyor.İlkeler tartışılamaz,oylanamaz,istenilen yöne doğru çekilemez,esnetilip içine bazı şeyler katılamaz,daraltılıp içinden bazı şeyler çıkarılamaz.Polemik yaratan tehdit şiddet unsuru olduğu için değil.Ben öyle görmüyorum deme hakkınız da yok.
  1. Vito Genovese gerçek bir kişilik mi?Evet...
  2. Vito Genovese organize suç işlemiş bir kişilik mi?Evet...
  3. Vito Genovese kullanıcısının mesaj sayfasında "sicilyalı betona döker" ifadesiyle atıfta bulunuluyor mu?Evet

İlkeler ve en:wiki uygulamaları ortada..Hala öngörüşmeden bahsedilmesini pek iç açıcı bir durum, olarak görmüyorum...Daha önce defalarca konuşuldu,benimde farkında olmadan yaptığım hatalarda benim yada x kişinin düşüncelerinin,nasıl gördüğünün bir önemi olmadığı ve ilkelerin olduğu gibi uygulanması gerektiği belirtildi.Lütfen dün söylediklerimize uygun ;yani "ben böyle görmüyorum" ,"abartı bulmadım" ifadelerine yer vermeyelim.Görüşlerimize göre hareket edersek,başka konularda olan ilke ihlallerinde ben öyle görmüyorum deme hakkına ve karışıklığa sebep olursunuz.İyi çalışmalar.--Nihan 20:52, 13 Aralık 2006 (UTC)

Karar[kaynağı değiştir]

Şunlar Vikipedi:Kullanıcı adı sayfasından:

  • Mantık: Kullanıcı isminin birincil amacı, katkıda bulunan kişileri tanımlamak ve ayırt etmektir. Böylece iletişim ve kayıt tutmak kolaylaşır.
  • Uygunsuz kullanıcı adları: Uygunsuz kullanıcı adları hem açık hem de gizlenmiş türde olabilir. Adil olsun ya da olmasın, kabul edilebilir veya edilemez kullanıcı adları arasındaki ince çizgi, o adı seçen tarafından değil uygunsuz bulanlar tarafından çizilir. Lütfen o çizgiyi bulmaya çalışmayın.

Konuyu Vito ile konuştum:

<tembelejderha> mkasalak ta salak pek vurgulu sayılmaz vito
<tembelejderha> ben kendi adıma bir sakınca görmüyorum
<Vito-Genovese> ayna gibi görüyorum ben salak ı
<Vito-Genovese> salağı bırak asalak bile görüyorum
<tembelejderha> o halde karar sana kalmış derim
<tembelejderha> bence bu göreceli bir konu ve yöneticinin iş takdirine kalıyor.
<Vito-Genovese> diğer konuya ne diyosun?
<tembelejderha> diğer konu?
<Vito-Genovese> kullanıcı adımın engellenmesi gerektiği
<tembelejderha> sanırım o bir espri
<tembelejderha> genovese genovalı demek değil mi
<Vito-Genovese> yok ciddi
<tembelejderha> cenovalı vito
<Vito-Genovese> http://tr.wikipedia.org/wiki/Vito_Genovese
<Vito-Genovese> alperen de destek vermiş
<Vito-Genovese> ahah
<tembelejderha> :)) ben bunda da bir saldırı/şiddet unsuru görmüyorum
<tembelejderha> ben engellemem yani

Durum budur. Şimdi yöneticiye diyorsunuz ki, uygunsuz kullanıcı adlarını engelle. İçinde salak geçen bu kullanıcı adını ben şahsen engellemem, ama belli ki bazıları bunu görüyor ve rahatsız oluyor. İçinde benzer kelimeler geçen tüm kullanıcı adları için durum böyledir, kişi istedikten sonra hepsi tartışılır. Burada Vito görmüş ve engellemiş. Ortada mkasalak kelimesi dururken sen gördün ben görmedim o görmez tartışması anlamsız. Şimdi ben tutar hüsamcık, tayyar ağa, kaltaks vs. gibi isimler açarım, oturur düşünürüz, küçük hüseyin mi demek istedi yoksa başka bişey mi diye.

Anlatabiliyor muyum? Bu göreceli bir konu, siz burada yöneticiye "uygunsuzsa engelle" diyorsunuz, e o zaman uygunsuz görürse engeller. Sonuçta ortada bir salak var, tutup da engellediği kullanıcı adı kelebek15 değil. Bunu mahkemeye taşımaya kalkışmak daha da anlamsız. (Zaten o yüzden Alperen hemen gelmiş.) Bahsedilen kullanıcının bir geçmişi yok, kendisine tavsiyem (Eğer bu gerçekten ad-soyad ilintili bir nick ise) M-Kasalak, M. Kasalak falan gibi bir isim seçmesi. Mağdur olmayacağını düşünüyorum, eğer kendisi için çok önemli bir konu değilse, ki umarım değildir, bu kadar zahmete girmesini rica ediyor, şimdiden teşekkür ediyorum.

Vito Genovese konusuna gelince, zamanında ABD'de bir mafyanın adıymış, yeni öğrendim. Ben bunda bir saldırı unsuru görmüyorum, yani Vito Genovese'in Vito Genovese ismini taşıyor olması insanları germez, onları rahatsız etmez bence. Vikipedi kuralları insanları mağdur etmek için değildir, yukarıdaki mantık kısmında açıklanmış. İsimlerde saldırı unsurunu özellikle aramamak lazım.

Benim görüşüm budur. Mantıklı olalım, problem çıkarmak için problem çıkarmayalım. -Tembelejderha 22:10, 11 Aralık 2006 (UTC)


Ben bu engellemelere oldum olası karşıyım. Adamın adı salak olsa ne olur, olmasa ne olur allasen. Gereksiz buluyorum engellemeyi. Özellikle böyle bir soyad da varsa, evet yanlış yapılmış denir adamla irtibata geçilir sorun çözülür. Niye bu kadar uzuyor ki. Ancak Nihan arkadaşımızın yaklaşımında da şiddetli bir önyargı hatta nefret görüyorum Vito Genovese arkadaşa karşı. Sanki açık kolluyor. Kendisi salaklı takma ad kullanılmasında sakınca görmüyor ama Vito Genovese yi üşenmeyip araştırıp zamanında mafya adı olduğunu buluyor filan. Valla bence mafya adı kullanmanın da bi sakıncası yok. İllagalmiş hoh. Amerikanın kendisi illagal yav. Didiklesen bu wikipediada bile bi illegallik bulunur. Mafya organizasyonları bir zamanlar oldukça sosyal organizasyonlardı. Ben size söyliyeyim mafyanın kökeni sol fikirlerdir. Sonradan bozulmuş içi boşalmış filan. Nihan arkadaşımız gergin, onun rahatlatacak bir yol bulun. Özür dileyin arada bir. Yönetici yapın, madalya verin filan. Kendisinin bir sürü katkısı var bu olayda haklı yönleri de var. "Evet hatalı yapılmış" denip, "uyarınız için teşekkür ederiz, inceleyeğiz" desenize. Yönetici olarak Nihan arkadaşımızın ön arka tüm yargılarını absorbe etmek, moralini düzeltip motive etmek sizin göreviniz. --Devrimdpt 07:43, 14 Aralık 2006 (UTC)


  • Kendisine karşı öfke, kin, nefret beslemiyorum.Mafya organizasyonları bir zamanlar sosyal organizasyonlardı derseniz, dünya tarihinde buna benzer bir zaman başka tanımlarla yeralmış birçok oluşum gösterebilirim.(mka)Salaklı kullanıcı adının kullanımını uygun gördüm değil,iyiniyet ve nezaket beslenip uygun olmadığı belirtilebilirdi,başka sitelerde kullanılıyor dedim.Ama denisutku'nun yorumu da önemlidir bu noktada.Gayet sakinim ve olabildiğince olumlu bakmaya çalışıyorum.Hatta sana lenin madalyası vermeyi düşünüyorum Devrimdpt :)) Haa birde zaten kendisi daha önce Bu tartışmada fikirlerini belirtmiş,malesef kurallar böyle demiş :)Herkese iyi çalışmalar..--Nihan 15:05, 14 Aralık 2006 (UTC)

Küçük bir örnekle başlamak istiyorum,

Wikipedia.org ingilizce sitesine yüklediğim bir fotoğraf üzerine şöyle bir mesaj aldım Türkçesini yazıyorum:

Sayın onder, Wikipedia.org a katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. Ancak yazdığınız yazıların ve yüklediğiniz fotoğrafların copyright tag ları eksiktir. Bu fotoğrafların taglanması, hem bizim, hem sizin açınızdan önem taşır. Bu konuda, ilgili linke gidebilir, karşılaştığınız sorunlar için "yardım" çağrısında bulunabilirsiniz........

daha cevap yazamadan hemen arkasından bir yöneticiden mesaj alıyorum; Merhaba Onder, sayfaların ve fotoğrafların çok güzel ancak bunları tag lammayı unutmuşsun sanırım. Copyright hakları için ayrıca tag yerleştirirsen herşey daha güzel olur. Herhangi bir yardım konusunda çekinmeden benden yardım isteyebilirsin.

YANİ Ordaki yöneticiler, KALP KIRMADAN, RENCİDE ETMEDEN yapılanların değerlendirildiğini gösteriyorlar ve bir iletişim içine giriyorlar.. ikinci kez copyright imzası isteyebiliyorlar. Çok basit bir şekilde imza alarak sorunu çözmüşler ve doğabilecek pürüzlerde bu imza sayesinde beni sorumlu gösteriyorlar..

Peki ya siz ??

7 saat emek verdiğim ve tamamen bana ait cümlelerle kurulu Türk Edebiyatı nı "paçavra" diye fırlatıp atıyorsunuz. Sorma gereği bile duymadan.. Üstelik bana ait meteryalleri kullandım diye ceza veriyorsunuz. Emeğe saygısızlık yapıyorsunuz, desteğe saygısızlık yapıyorsunuz ve gerçekten emek verenleri uzaklaştırıyorsunuz.

Biri şüphelenmiş imleç koymuş, diğeri o imleçi görüp bir iki cümle almış, google da araştırmış. Aynı cümleyi görünce başka sitelerde, silip, cezayı vermiş..Tarih ile ilgili bir dizinden bahsediyoruz üstelik... Mükemmel... gerçekten mükemmel !!!!! Bravo !!!!

1 saat kaldı cezanın bitmesine onu bekliyorum. Vikipedi'ye olan bütün katkılarımı silmek için. "Ya birader kusura bakma olur böyle şeyler" diyerek ceza geri alınabilirdi. inat ettiniz.. Elinize ne geçti ??

Bunu wikipedia nın en üst düzeyinde dile getirdim. "Öyle bir şey olamaz mutlaka araştıralacaktır" diyerek bana geri döndüler. Girdiğim her platformda, özellikle uluslararası platformlarda belirtiyorum ve üzerine basa basa da belirtmeye devam edeceğim. Sadece internette değil sahip olduğum bütün imkanları kullanarak.. Benim de inadım inat..

Önder Karakadılar onderk


Bir iki gündür bu konuyla ilgili yazışmaları takip ediyorum, yapılan açıklamalardan tatmin olmadığınız belli, bir de ben açıklıyım bakalım, bir şeyler değişir belki.

Sondan başa doğru gidelim:

İngilizce Wikipedia'da size mesajı atan bir bottur, yani robottur, önü alınamaz sayıda resim yüklendiği için bu tür bir fonksiyondan yararlanıyorlar ve sizin de aldığınız otomatik mesajın etiketsiz resim yükleyen kullanıcılara ulaşmasını sağlıyorlar. Kısacası yöneticiden mesaj almadınız, bir robotun samimiyetinden etkilenmiş durumdasınız.

Eklediğiniz Türk Edebiyatı maddesini silen Tembelejderha, silerken ilgili nedenin telif ihlali olduğunu açık bir biçimde belirtmiş. Daha önce İbrahim Karaosmanoğlu maddesinde telif ihlali yaptığınız için Kibele'den bir uyarı mesajı almışsınız. Uyarıya rağmen ihlal tekrarlandığı için de Tembelejderha tarafından engellenmişsiniz. Prosedür bu şekilde işlemiştir ve telif ihlalinin varlığı durumunda doğru bir yaklaşımdır.

İki maddeyi de inceledim. İlk olarak İbrahim Karaosmanoğlu maddesine bakalım. Eklediğiniz metin şu adresteki metnin birebir aynısıdır.

İkinci maddeniz Türk Edebiyatı da Kültür Bakanlığı sitesinden birebir alınmış cümlelerle doludur.

Türk Edebiyatı maddesinin %100 kendi cümlelerinizden oluştuğunu iddia ediyorsunuz. Eğer bu iddianızda ısrarcıysanız tekrar düşünmenizi öneririm, zira iki metin de önümde açık (Silinmiş maddeleri görebiliyorum) ve cümlelerin iddia ettiğiniz gibi tamamen size ait olmadığını görebiliyorum. O yüzden bu iddiada bulunmadan önce tekrar düşünmenizi öneririm.

Ayrıca mesajlarınızda gördüğüm kadarıyla belediye başkanının biyografisini almanın telif ihlali olmayacağını ve telif kavramını size kimsenin öğretmemesi gerektiğini de belirtmişsiniz. O zaman sizi İngilizce Wikipedia'da "I hate Turkish Vikipedi" tarzında mesajlar postalamaktan alıkoymayalım, öğrenmek isteyenler için bir kez daha tekrar edelim:

Türkçe Vikipedi, Amerika Birleşik Devletleri Telif Hakkı Kanunu'na tabiidir. Söz konusu kanun da yayımlanmış her türlü eserin, sahibine otomatik olarak telif hakkı kazandırdığını dikte etmektedir. Vikipedi'nin telif politikası da buna paralel olarak hazırlanmıştır ve özgür lisanslı (kamu malı, GÖBL, Creative Commons vs.) olmayan hiç bir materyalin (adil kullanım kapsamında olmadığı sürece) Vikipedi'ye eklenemeyeceğini söylemektedir.

Bir belediye başkanın biyografisindeki bilgiler elbette değiştirilemez, ancak teliflenen bilgiler değil, metindir. Bilgileri kendi cümlelerinizle harmanlarsınız ve telif sorunundan kurtulursunuz.

Özeti şudur: İşlem doğrudur, Kullanıcı:Tembelejderha görevini düzgün bir biçimde yerine getirmiştir.

Size gönderilen bilgi/uyarı mesajındaki başlıkları okusaydınız, o da olmadı "Bu insanlar bana bir şey söylüyorlar. Acaba?" diye düşünmüş olsaydınız şu an bu mesajı okumuyor ve saygısızlıkla karşılaştığınızı düşünmüyor olacaktınız. Vikipedi'nin zarar görmesini engellemek için canla başla çalışan iki kullanıcı için iğne hazırlamadan önce çuvaldızı da bir kenarda tutmanızı ve insanların CTRL + V kombinasyonuyla değil, beyinleri ve emekleriyle bugünlere getirdiği bu projenin dinamiğine saygı duymanızı öneriririm.

Vito Genovese 20:20, 23 Aralık 2006 (UTC)


Peki bu çifte standart değil mi ?

Bot'un bir mesaj göndermesi, özel imza ile başka bir mesaj gelmesi, arkasından yöneticinin verdiği bir mesajdan bahsediyorum ama neyse.. söylediklerinizin doğru olduğunu var sayalım.

Benim cümlerimin başka bir yerde geçtiğini söylüyorsunuz. AYNEN değil, ama tarih dizini aynen olması muhtemeldir. Bu da önemli değil. Buyrun ben de size bir liste sunuyorum:

şiir = yazılanlar sadece cümle kelime değil, aynen- birebir başka sitelerde kullanılıyor. Buyrun sitelerin listesi: http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=%22Dilin+anlam%2C+ses+ve+ritim+%C3%B6gelerini+belli+d%C3%BCzen+i%C3%A7inde+kullanarak+bir+olay%C4%B1%2C+ya+da+bir+duygusal+ve+d%C3%BC%C5%9F%C3%BCnsel+deneyimi+yo%C4%9Funla%C5%9Fm%C4%B1%C5%9F+ve+s%C4%B1radanl%C4%B1ktan+uzakla%C5%9Fm%C4%B1%C5%9F+bir+bi%C3%A7imde+ifade+etme+sanat%C4%B1d%C4%B1r.%22&btnG=Ara&meta=

Edebiyat-ı Cedide, bütün bilgiler Birebir aynen bu sayfadan kopyalanmış buna ise (gelistir imleci konulmus NEREDE TELIF ??? http://www.turkcebilgi.net/edebiyat/edebi-akimlar/edebiyat-i-cedide-9137.html

Ağıt = birebir kopya : http://tr.wikipedia.org/wiki/A%C4%9F%C4%B1t

Eleji = birebir kopya : http://www.turkcebilgi.net/edebiyat/genel/eleji-9463.html

Roman = Liste halinde hepsi aynı: http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=%22K%C4%B1sa+olu%C5%9Fu%2C+yal%C4%B1n+bir+olay+%C3%B6rg%C3%BCs%C3%BCne+sahip+olmas%C4%B1%2C+genellikle+%C3%B6nemli+bir+olay+ya+da+sahne+arac%C4%B1l%C4%B1%C4%9F%C4%B1yla+tek+ve+yo%C4%9Fun+bir+etki+uyand%C4%B1rmas%C4%B1+ve+az+say%C4%B1da&btnG=Ara&meta=

Masal = Liste halinde hepsi aynı : http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=%22Ola%C4%9Fan%C3%BCst%C3%BC+%C3%B6%C4%9Fe%2C+kahraman+ve+olaylara+yer+veren+%C3%B6yk%C3%BClerdir.+Masal+terimi+%C3%B6ncelikle%2C+Sindirella%2C&btnG=Ara&meta=

Makale: Birebir copya ve yöneticilerce "geliştir" ikonu konulmuş...: http://www.msxlabs.org/forum/edebiyat-kosesi/11531-makale.html

Biyografi: Birebir kopya http://www.biyografi.info/bilgi/biyografi

Eleştiri: Birçok link var birebir copya örneği: (Kategori: İnternet — guenen @ 2:13 am) http://www.guenen.com/wordpress/index.php/2006/11/

katkılarımız başka platformlarda "yasal" olarak da devam edecektir. Çünkü bu ansiklopedide kullanılan bilgilerin %90 ı kopyadır.. 41 bin maddeyi tek tek incelemem gerekse de bunu kanıtlayacağım..

Saygılar..

Onder


Varsayımlarla hareket etmeyelim, doğru değilse kabul etmeyelim elbette.

İngilizce kullanıcı sayfanız burda. Benim cevap mesajımdan 12 dakika sonra ikinci mesajınızı almışsınız (ilki bottan), o da yönetici değil gördüğüm kadarıyla, neyse önemsiz bir konu bu.

Vikipedi'deki maddelerin %90'ının telifli olduğu hayli iddialı ve desteksiz bir iddiadır. Onun dışında evet, telif sorunu azımsanamayacak miktardadır, görülen yerde de temizlenmektedir. Bu nedenle bu ispat çabanızı bütün kalbimle destekliyorum, zira Vikipedi'ye büyük bir hizmet olacaktır bu.

Örnek verdiğiniz maddeleri de inceliyorum ilk fırsatta ve gerekeni de yapıyorum, diğerleri için de kale önüne doğru hareketlendim, muz bir orta bekliyorum. "Yasal" katkılarınızda başarılar diliyorum.

Vito Genovese 21:35, 23 Aralık 2006 (UTC)


  • küçük bir telif ihlali yapıp noumenon'un mesaj sayfasının başındaki bir paragrafı buraya almak istiyorum, ki diğer paragraflar da okunabilir istenirse, linki şurada

"X maddesinin içeriğiyle Y kuralını öne sürerek uğraşıyorsunuz, bakın buldum işte Z maddesi de o zaman sorunlu, onunla niye uğraşmıyorsunuz?" cinsi bir mesaj atacaksanız, atmayınız. Yerine Z maddesinin tartışma kısmına Y kuralı gereğince maddenin içeriğinin sorunlu olabileceğini belirtiniz, kimse ilgilenmezse mesaj atıp "Z maddesinde Y kuralarına dair bir sorun gördüm" diyerek bilgilendirebilirsiniz. Peki niye? Çünkü Vikipedi'de tek bir taraflı/kaynaksız/düzensiz vb. sorunlu madde olmadığını biliyoruz; sayının büyük olduğunu biliyoruz, hepsini düzeltemediğimiz gerçeği sorunlu belirli bir maddenin üstüne kasıtlı gidildiği anlamına gelmez.

kural sayfaları çok uzun, malum, ama uzun zamandır burada bulunan bir kullanıcının tecrübelerinin de en az sizinkiler kadar değerli olacağını taktir edersiniz. 41.000 maddeyi elden geçirme konusundaki çalışmanızı elbette istekle bekleriz, biz de zaten burada bunu yapmaya çalışıyoruz ve de vikipedistlik de biraz bunu gerektiriyor. ancak bulacağınız %90 telif bile sizin girdiğiniz metnin telifli olmadığını kanıtlamaya yetmez. umarım bu enerjinizi geliştirmeye yönelik kullanırsınız. kolay gelsin. --kibelemesaj 21:50, 23 Aralık 2006 (UTC)


  • Konu başlangıçtan tamamen bambaşka bir noktaya kaydı. Bu konuya son vermek de bana düştü. Kullanıcı sayfamı kapattım. Haklısınız niye uğraşayım ki. Ne geçecek elime sonuçta.. Oturup yapın tek tek. Verdiğim örneklerde ne demek istediğimi anlıyorsunuz aslında. Bu yüzden daha fazla uğraşmıyorum. Verdiğim linkleri de silmekle bir şey elde edemezsiniz, onlar bir güzel elden geçer, farklı bir sunumu yapılır ve telife uydurulur. Burda yapılan işlem tamamen budur. Burdaki bilgelerin hepsi biryerlerden alıntıdır. Başka bir şey olması da beklenemez zaten. Son kez yazmamın sebebi (bay yada bayan) Kibele ye bir şey söylemek için. Madem kuralları bu kadar iyi biliyorsunuz tartışmalar halinde uygulanacak "iletişim" kurallarını da biliyorsunuzdur. Şu an linki bulamadım. imleç koymak yerine bana bir mesaj atıp sorsaydınız ve bir iki cümleyle yardım etseydiniz, ne bu tartışma olurdu, ne de başka bir sorun. Ve şu anda olmayan edebiyat sayfası da son derece iyi hazırlanmış bir şekilde Vikipedi de bulunurdu. O sayfa elinizden öper artık... Hoş benim yaptığımdan farklı da olmayacak, bunu siz de biliyorsunuz. Şu an kanıtlayamıyorum çünkü silmişiniz. Ordaki cümlelerle Kültür bakanlığı cümleleriyle alakası bile yok... Varsın öyle olsun, umrumda da değil.. Yani kendiniz cevapları veriyorsunuz zaten. Benim bir şey kanıtlamama gerek yok. Linkleri vermemin sebebi ise.. başlığı tekrar okuyun lütfen.. Neyse sorun kökünden halloldu. Size kolay gelsin.. muz bir orta bekleyen Vito ise kusura bakmasın. Orta yapmak pek adetim değildir. Ben orta sahadan attığım aşırtma gollerle tanınırım. Spam'cılarla, hackerlarla ve diğer bilimum cyber tiplerle iyi çalışmalar..Bu şiiri de hepinize armağan ediyorum:


Ne ben Sezar'ım Ne
Sen Brutüs'sün
Ne ben sana kızayım Ne
Zatınız bana küssün..
Artık seninle biz
Düşman bile değiliz....

Adios...Onder..


Örneklediğiniz maddelerin çoğunda telif ihlali olmadığı, dış kaynakların metinleri bizden aldıkları görülüyor. Sayfa geçmişlerinde ve kaynak olduğunu iddia ettiğiniz sitelerdeki tarihlere bakarak kolayca görmek mümkün bu durumu. Telif ihlali yaptınız, silindi, konu kapanmıştır sizin de dediğiniz gibi. Olumlu bir şekilde yaklaşsaydınız konuya, aynı cevabı 7-8. kez aldığınızda bile olumlu bir yaklaşımla karşılaşabilirdiniz. Vikipedi ben olmadan da, siz olmadan da yoluna devam edecektir. Bu nedenle onu bugünlere getirenlerin emeklerine "alıntı" diye hakaret etmekten vazgeçin.

Aşırtmalara her zaman saygımız var, ancak aşırmalara asla olamaz, olmayacak. Konuyla ilgili son mesajım budur, hayatta başarılar!

Vito Genovese 08:15, 24 Aralık 2006 (UTC)


  • Kibele diyor ki "küçük bir telif ihlali yapıp noumenon'un mesaj sayfasının başındaki bir paragrafı buraya almak istiyorum, ki diğer paragraflar da okunabilir istenirse, linki şurada..."

Bu durum telif ihlaline girmez kardeşim. Kaynak göstermişsin, alıntı yapmışsın ve link vermişsin. Burda bir ihlal söz konusu olamaz. Bu da sizin daha telif in ne olduğunu bilmeden yöneticilik yaptığınızı gösterir. Çıkan tartışmalar da bundan itabettir, insanların tepkisi de bu yüzdendir. Eleştirilere kulak vermeyi de öğrenin..

şimdi aslında bu tarzda yorumlara cevap vermek gerekmiyor, ama benim yerime birileri meseleyi anlatmaya çalışıp yorulmasın diye küçük bir not düşeyim. telif ihlali böyle söylene söylene, göstere göstere yapılmaz. konu o diye, espirili bir gönderme yapmıştım, anlayan anlamıştır. anlamayanların da canı sağolsun. --kibelemesaj 20:57, 24 Aralık 2006 (UTC)
Saygı ve nezaket sınırlarını aşıyorsunuz. Haklı dahi olsanız, bu tarzda devam ederseniz erişiminizi tekrar engellerim. Lütfen kibar olun. -Tembelejderha 21:00, 24 Aralık 2006 (UTC)
Ek olarak, sürekli bir şekilde "Tamam artık ben bıraktım, daha da burası adam olmaz, ne haliniz varsa görün" şeklindeki yaklaşımınızdan vazgeçin. Vito'nun dediği gibi, Vito'nun dediği gibi, bu site siz de biz de olmadan varolacak ve gelişecek. Eğer katkı yapmayacaksanız yapmayın, yapmayacağım diye tekrar edip durmanın anlamı yok. -Tembelejderha 21:09, 24 Aralık 2006 (UTC)

Benimde bir sorum olacak bu telif ihlali konusunda. Şimdi ben bir araba çalsam çaldığım kişiye haber versem "işte ben bu arabayı çaldım" diye, sonra polise gidip kaynak göstersem "kaynağım şu şu adresteki kişinin arabasıdır" diye suç işlememişmi oluyorum.. Hani sadece öğrenmek için..

İlgisiz bir örnek bu, ve evet suç işlemiş olursunuz. Sahibinin iznini almadan bir arabayı kullanamazsınız, yerinden oynatamazsınız, gidip kendi kendinizi ihbar etseniz dahi suçtur. Ama ne alakası var, anlamadım.
Bizim size söylediğimiz şey gayet açık: Herhangi bir sitede altında copyright işareti bulunan (hatta özgür lisans kullanıldığı özellikle belirtilmeyen) bir metni (bknz: Vikipedi:Telif hakkı ile ilgili SSS) Vikipedi'ye koyamazsınız. Alıntı çok az, 1-2 cümle ile sınırlıdır ve kesinlikle kaynak belirterek. Başka yerde başka türlü olabilir, ama Vikimedia Vakfı böyle çalışıyor. Bu bir tek Vikipedi'de değil, tüm dünyadaki Wikipedia, Wikibooks, Wictionary.... hepsinde böyle. Amerikan yasalarına tabiyiz ve onlar böyle dikte ediyorlar. Açıklayabiliyor muyum? Herhangi bir yerde bir metin var, belirtilmiş mi altında serbest lisans (GÖBL, Wikimedia Commons, Public domain..)? belirtilmemişse buraya koyamıyorsunuz. Burada itiraz ettiğiniz şey anlaşılır değil. -Tembelejderha 21:21, 24 Aralık 2006 (UTC)
  • Devam eden bir tartışma olduğu için buraya geldim ve bu son mesajları gördüm. iyi ki de gelmişim. Hemen yeni bir hesap açtım belirsizlik ortadan kalksın diye imza atmak için. Ben Adios dedikten sonra son noktayı koydum. Vito cevap yazmış onu da okudum ama devam etmenin bir faydası yoktu yani ne size ne de bana bir şey kazandırmaz. Ondan sonra eklenenlerle, başkalarının cevaplarıyla yada bu tartışmanın uzamasıyla beni karıştırmayın lütfen. Kullanıcı adım konder . Bir karışıklık olmasın. IP numaram dsl.dynamic81213177186.ttnet.net.tr şu an IP: 81.213.177.186 numarayı tam 13 farklı kullanıcı kullanıyor. (bkz.whois.com) Yukarda verdiğim numara ise direk bana aittir. Yazdıklarınızaysa cevap yada yorum getirmiyorum. Yeterince uzadı bu konu burda. Bize faydası yok. Ama olacaksa Bir yerde toplanalım özgürce tartışalım. Hatta yüz yüze konuşalım medenice. Şikayet sayfasından forum sayfasına döndü. Ve şunu da bilin ki çalışmalarınıza zarar vermek gibi bir niyetim YOK. Bir konuya açıklık getirmek için tartışma açtım, dallandı budaklandı. Yaptığınız birçok şeyi taktir ediyorum.Bunu defalarca söyledim. Ama bu konuda sizi hatalı görüyorum, bu benim kendi fikrimdir, ama bu sizin kötü olduğunuz anlamına gelmiyor.. --Onder 22:11, 24 Aralık 2006 (UTC)

Bu tür tartışmalar çok sık görülüyor. Bu tartışmalara son verecek yeni davranış biçimleri geliştirmek gerektiği kanısındayım(yöneticilerin). Bu şekilde tartışmalar bi yere varmaz. Çözüm bir şeyler ispat etmekde değil iletişimi düzeltmekte. --Devrimdpt 13:12, 24 Aralık 2006 (UTC)

Devrimdpt, bu tür tartışmaların yaşanmaması lazım evet, ancak sorunun senin dediğin gibi yöneticilerin tavrından kaynaklandığını düşünmüyorum. Bu tip sorunların yaşanmaması için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Sayfalar dolusu açıklama yapıyorum, köy çeşmesine yazılar yazıyorum, uyarı metinleri koyuyorum, sizin fikrinizi soruyorum, uyarı şablonlarını çevirelim diyorum, başka neler yapılabilir diyorum, siz de katılın diyorum........ Köy çeşmesine bakarsanız bunların hepsi var.
Şimdi izliyorum, bu basit telif problemine sadece yöneticiler müdahil oluyor. Ben bir-iki kullanıcı hariç kimsenin telif tartışmasına, onu da geçtim kendi ilgilendiği özel bir madde ile ilgili olmadıktan sonra herhangi bir tartışmaya girdiğini görmedim üçüncü şahıslarla. Yani hep birilerine dur yapma etme diyen biz oluyoruz. Bu hem önyargı geliştiriyor, hem de bizi yıpratıyor.
Şunun altını çizmek lazım: Telif problemi yönetici problemi değildir. Tüm Vikipedistlerin problemidir. Bunun yöneticilikle hiçbir alakası yok. Neden bu iş sanki bizim davamızmış gibi davranılıyor? Tekrar soruyorum, neden bir-iki kullanıcı dışında kimse telif vs. bir kez olsun uğraşmıyor?
Taşın altına elili koymadan analiz yapmak, hata bulmak kolay. Bu iş hepimizin işi diyorum, Lütfen siz buyrun daha iyisini yapın. Yöneticilikle telifin ilgisi yok. Hali ile yöneticilerin yeni davranış biçimleri geliştirmesinden ziyade, kullanıcıların bir davranış geliştirmesi, işin ucundan tutmaya başlaması gerekiyor. -Tembelejderha 20:58, 24 Aralık 2006 (UTC)
  • Yine yazdıklarınıza bir yorum getirmeden bu konudaki fikrimi söyleyeyim yaptığınız bu güzel çalışmayı desteklemek amacıyla.
  1. Wikipedia help sayfaları çok karışık. Biz toplum olarak bu gibi ön sayfaları okumayı seven bir toplum değiliz. Bu nedenle, gelenler iyi niyetle katkı vermek istiyor. Silinince de küsüyor gidiyor. Pek çok faydalı olabilecek kişiyi bu şekilde Vikipedi kaybediyor.
  2. Siz Telif doğrultusunda yazılanları silmekten katkı sağlamaya vakit bile bulamıyorsunuzdur. Bu nedenle aşırı efor sarfediyorsunuz. Birçok şey de yarıda kalıyor.
  3. Ben kendi sayfamı silerken bile bir uyarı aldım "dikkat bu sayfa silinmiştir yönetici kontrol et" gibisinden bir şey. Siz daha iyi biliyorsunuz. Silinmesi gereken sayfalara, tamamen alıntı bile olsa damga vurup bir iki gün bekleseniz ?? Tartışmaya açsanız....Sonuçta yönetici olarak görevinizi yapmış, ziyaretçileri bu sayfanın alıntı olabileceği yönünde VE yazan kişiyi düzeltmesi yönünde uyarmış ayrıca ona kendini savunma hakkı vermiş olursunuz.. Bu da birçok sorunu ortadan kaldırır.
  4. İstanbul'un yüzölçümünü yazan kişi eline mezro alıp ölçmedi istanbulu. Ankara'nın nüfusunu tek tek sayarak yazmadı yazan kişi. Burdaki bilgiler derleme, toparlama bilgiler. Bunu siz de söylüyorsunuz zaten. Bu nedenle silmek çözüm değil. Onu Vikipedi ye uyduracak bir komite kurabilmek çözüm. En çok sizler istiyorsunuzdur burdaki maddelerin artmasını. O zaman sizin gerçek başarınız ortaya çıkar. Bu durumu da basitçe çözebilirsiniz...Saygılar --Onder 22:31, 24 Aralık 2006 (UTC)
  • Yapmadığım bir şeyle suçlanarak mı bu tür tartışmaların yaşanmaması gerektiğine inanacağım? Tembelejderha'nın Kişisel sayfasında başka bir kullanıcıyla iletişiminde: "Nihan'ın saldırısı üzerine" oyunu çekti diyor.
  1. Oyunu çekmesi yönünde hiçbir baskı uygulamadım. Köy çeşmesindeki tartışmayı fener için operaya benim cümlelerimi tiye alarak taşıdığı için,kişisel saldırı algıladığımı söyledim. Bunun üzerine VP:EP #2 sebebiyle engellendim. ısrarla ve sürekli belli kişi veya kişilere saldırıda bulunan ısrarla baylan'a saldırıda bulunduğu mu hatırlamıyorum? Üstelik yine ısrarla herhangi birine VP:KSY içerisinde yer alan maddeleri ihlal eden bir davranışım da yok.Vito genovese kullanıcı adı kullanıcı adı politikalarına göre uygun değil dışında, madde içerisinde değişikliklerle ilgili olağan tartışmalar dışında bir başka durum da yok; eğer VP:IRC bunların içine dahil edilmiyorsa....1 yönetici şikayetine yada tartışmaya karşılık, 10 madde başlatıp geliştirdiysem herhangi bir grup farketmeksizin haftanın işbirliğine katıldıysam, kişisel atışmalarda "lütfen sakin" dediysem (!), yeni kullanıcıya elimden geldiğince yardım ettiysem, olumlu yada olumsuz topluluğun yaptığı işte fikir belirttiysem ve vandalizm dediğimiz şeylerde müdahale ettiysem, telifli içerik yada resim yüklemiyorsam (bunlar vikipedi için önemli) x yada y kişiye saldırmak için burda olmadığımı muhattabı dışındakilere belirtmiş olayım.
  2. Sayfasında kişisel saldırı da dememiş sadece saldırı: Fiziksel mi? Kimyasal mı? saldırılar çok çeşitlidir. Neyle suçlamaya çalışıyor ? Ne anlamam gerekiyor, Baylanı dövmüşmüyüm? Tehdit mi etmişim?
  3. Bir yönetici olarak illaki bir kullanıcının oyunu çektiğini belirtilecekse Nihan'ın saldırısı demeye neden gerek duyuyor? Şahıs oyunu çekerken "kişisel saldırı olarak algılanmış" diye bir ifade kullanmış. Dolayısıyle bu onun iyiniyetli bir yaklaşımı, oyunu çekmeyedebilirdi. Çünkü oyunu değiştirmesine dair bir saldırı ya da baskı yapılmadı, sadece yorumu için eleştirdim.
  4. VP:KSY Üyelerden herhangi birinin, diğer üyelerin gözünde itibar kaybetmesine yol açabilecek veya bu ortamdan gitmesi gerektiğini kasteden ifadeler kullanılması, ve itham edici yorum diyor...Saldırı yapmakla itham ediliyorum ve bu başka bir kullanıcıya söyleniyor. Dolayısıyla ortada böyle bir şey yokken, (oyunu oylamadan çeken kişinin açıklamasına bakabilirsiniz, saldırı olsa çekermiydi acaba?) saldırı yaptığımı söylemesi, Bunun üzerine iyiniyetli düşünmem mi gerekiyor hala?--Boyalikus 04:55, 25 Aralık 2006 (UTC)
  • Ben sorun yöneticilerden kaynaklanıyor demedim ama davranışın yöneticler tarafından geliştirilmesi dedim. Bu tabiki özellikle olması gereken bir durum değil. Sadece kullanıcılar daha dağınık ve kontrol edilemez. Tabi ki eski, kaşarlanmış kullanıcılar toje en azından yöneticiler kadar sorumlu davranmalı. Benim sadece dikkat çekmek istediğim bir çok platformda gördüğüm "şu şunu dedi de bu bunu yaptı, sonra şöyle şöyle olduydu da ben ondan böyle böyle yaptıydım"dan faklı bir tarz tutturmalı burada. Mevcut tarz inanın senin de dediğin gibi yüzlerce sayfa yazsan da, yazdıklarını ispatlasan hatta tüm telif haklarını alsan da bir işe yaramıyor zaten.

Telifle ilgili daha akıllıca davranmalı diye düşünüyorum. Telif biraz da ideolojik bir konu. Ben karşıyım telif haklarına filan ancak mecburiyet var uyuyoruz. Ancak sonuçta bir bilgi yazılıyor ve bu bilgi her yerde aynı. Adam şurada doğmuş burada ölmüş, şunu şunu yapmış her metinde aynı şey yazacak, birbirine benzeyecek tabi. Fazla ince didiklememek lazım. Kullanıcı biraz değiştirmişse tamam demeli. Hah şu cümle aynı bunu değiştirmemişsin demenin alemi yok. Mahkemeye gitse belki silinen sayfaların çoğu mahkemeyi kazanır.--Devrimdpt 09:30, 25 Aralık 2006 (UTC)

  • konunun yeri burası olmadığı için telif konusunda şurada devam ediyorum. --kibelemesaj 11:12, 25 Aralık 2006 (UTC)

Adnan Oktar maddesinin korumaya alınması taraflı bir tutumdur[kaynağı değiştir]

Adnan oktar maddesinin korumaya alınmasının nedeninin Adnan Oktar'ın korunmasını amaçladığını düşünmekteyim. Adnan oktar ile ilgili basında geçen haberlerin linkleri tamamen silindikten sonra madde korumaya alınmış... taraflı ve adnan oktar'ı korumaya yönelik bir tutum olduğunu düşünüyorum. konuyu bilginize ve incelemenize sunuyorum. ilgili maddenin tartışma bölümü incelemelerinize ışık tutacaktır. --Pediviki 01:04, 29 Aralık 2006 (UTC)

Şikayetin geçerli bir sebebi yok, madde yarı korumada zaten. Üstüne üstlük maddeyi korumaya alan yöneticiyle görüşülmemiş bile. Maddeyle ilgili görüşlerinizi tartışma sayfasına taşıyın lütfen.--Vito Genovese 07:44, 29 Aralık 2006 (UTC)