The Tramp (film, 1915)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Tramp
YönetmenCharlie Chaplin
YapımcıJessie T. Robbins
SenaristCharlie Chaplin
StüdyoEssanay Studios General Film Company
TürüSessiz film
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı11 Nisan 1915, ABD
Süre32 dakika
Dilİngilizce (yazılar)
The Tramp

The Tramp (Serseri), Charles Chaplin'in yazıp yönettiği 1915, ABD yapımı sessiz bir komedi filmidir. Chaplin'in Essanay Studios ile yaptığı altıncı filmdir.

Chaplin' in Kid Auto Races in Venice (film, 1914) filminde ortaya çıkan Tramp (Serseri) karakteri bu film ile belirginlik kazanır. Filmin hüzünlü sonu, kahramanın iç dünyası ve üzüntüsünün seyirciye açıkça gösterilmesi buradaki Tramp karakterini Chaplin'in daha önceki filmlerinde görülen slapstick karakterlerden belirgin bir şekilde ayırmaktadır. Artık abartılı hareketler, gürültülü şakalar, düşüp kalkmalar üzerine kurulu kaba komedi tarzı daha sağlam karakterlerin yaratılması ile yavaş yavaş yön değiştirecektir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmden bir sahne, 1915

Charlie (Little Fellow), kırlarda dolaşırken bir ağacın altında oturup karnını doyurmak ister. Bu sırada oradan geçen bir aylak, ona çaktırmadan ekmeğini alıp yerine bir tuğla bırakınca aç kalan Charlie ot yemek zorunda kalır. Aynı hırsız biraz sonra yakınlardaki bir çiftlikten gelen Edna' ya saldırdığında Charlie yanındaki tuğlayı hırsıza vurarak kızı kurtaracak, bu esnada da ona aşık olacaktır. Hırsız yakınlardaki arkadaşlarını da çağırıp yeniden onlara saldırır; ama Charlie onları döverek göle atmayı başarır. Böylece Charlie, kendisine minnettar kalan Edna tarafından çiftliğe götürülür ve orada çalışmaya başlar. Sakarlıkları ile her yeri karıştırırken çiftliği soymak için gelen hırsızları yeniden alt eder ve bu esnada yaralanır; onun bakımını üstlenen Edna' nın da yakınlığını kazanır. Fakat bir gün Edna' nın bir nişanlısı olduğunu fark edecek ve onlara sorun olmak istemediği için kısa bir veda mektubu yazarak gizlice çiftlikten ayrılacak ve ait olduğu yaşama geri dönecektir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktör / Aktris Karakter
Charles Chaplin Tramp / Şarlo (Serseri)
Edna Purviance Edna, Çiftlik Sahibinin Kızı
Leo White Hırsız
Ernest Van Pelt Çiftlik Sahibi
Paddy McGuire Çiftçi
Lloyd Bacon Edna'nın Nişanlısı / Hırsız
Bud Jamison Hırsız
Billy Armstrong Papaz

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]