The Giggle

Vikipedi, özgür ansiklopedi
303 – "The Giggle"
Doctor Who bölümü
Ekip
Diğerleri
Prodüksiyon
SenaristRussell T Davies
YönetmenChanya Button
DramaturgScott Handcock
YapımcıVicki Delow
Yürütücü yapımcı(lar)
Bölümün müzik bestecisiMurray Gold
Seri2023 özel bölümler
Süre62 dakika
Tarih9 Şubat 2023 (2023-02-09)
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"Wild Blue Yonder"
"The Church on Ruby Road"

"The Giggle", Birleşik Krallık bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun 60. yıl dönümüne özel yayımlanan 2023 özel bölümlerinin üçüncü ve son bölümüdür. İlk kez 9 Aralık 2023 tarihinde BBC One kanalında yayımlanmıştır. Russell T Davies tarafından yazılan bölümün yönetmenliğini Chanya Button üstlenmiştir. David Tennant'ın On Dördüncü Doktor ve Catherine Tate'in Donna Noble olarak başrollerde yer aldığı son bölümdür. Neil Patrick Harris, konuk oyuncu olarak daha önce William Hartnell tarafından oynanan Birinci Doktor'un düşmanı Oyuncakçı rolünde yer almıştır. Bölümde ilk kez Ncuti Gatwa, On Beşinci Doktor rolünde oynamıştır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

1925 yılında Soho'da John Logie Baird'ın bir asistanı "televizyon" adı verilen yeni bir buluşu denemek için eksantrik Alman bir oyuncakçıdan Stooky Bill oyuncak bebeği satın alır.

Günümüzde Doktor ve Donna, UNIT tarafından merkezlerine götürülür. Doktor, Shirley Bingham, Kate Lethbridge-Stewart ve Melanie Bush ile yeniden bir araya gelir. Vlinx adındaki bir uzaylının yardımıyla UNIT üyeleri, iletilen ve insanları delirten sinyallere karşı bağışıklığa sahipken; Donna, Melanie ve Wilf, Doktor'la yaptıkları kapsamlı yolculuklar nedeniyle bağışıklığa sahiptir. Doktor, sinyallerin yıllardır oynatıldığını öğrenir ve 1925'e ait Stooky Bill videosunu keşfeder. Doktor ve Donna, videonun kaynağını bulmak için TARDIS'le 1925 yılına giderler.

Doktor ve Donna oyuncak mağazasını bulur ve Doktor, Alman adamın yıllar önce bir oyunda mağlup ettiği Oyuncakçı olduğu sonucunu çıkarır.[a] Oyuncakçı, ikisini labirentinde tuzağa düşürür ve onlar için korkunç illüzyonlar oluştururken, aynı zamanda onları yaşamış oldukları acılarla yüzleştirir. Oyuncakçı daha önce Doktor'un baş düşmanı Usta'yı da tuzağına düşürmüştür ve onu altın dişine hapsetmiştir. Doktor ve Oyuncakçı bir kart oyunu oynar ve oyunu Oyuncakçı kazanır. Ancak Doktor, önceki oyunu kazanmış olduğu için oyunun berabere olduğunu söyler. Oyuncakçı, onunla son bir oyun oynamaya karar verir. Doktor ve Donna günümüze geri dönerken Oyuncakçı da onların peşinden gider.

UNIT'e saldırdıktan sonra UNIT kontrolündeki galvanik ışını ele geçiren Oyuncakçı, daha önceki iki oyunu Doktor'un farklı iki yüzüyle oynadığından üçüncü oyun için Doktor'un farklı yüzüne karşı oynaması gerektiğini söyler ve galvanik ışını kullanarak Doktor'u ölümcül şekilde yaralayıp onun rejenerasyon geçirmesine sebep olur. Doktor alışık olmadık bir şekilde iki farklı kişiye bölünür ve "ikili jenerasyon" geçirir. On Dördüncü ve On Beşinci Doktor, basit bir top yakalama oyunu için meydan okur. İki Doktor oyunu kazanır ve Oyuncakçı'yı bir kutuya kapatır. Bu sırada Oyuncakçı ordusunun geldiği uyarısında bulunur. Herkes ayrılırken Oyuncakçı'nın altın dişi geride kalır ve kimliği belirsiz bir kadın bu altın dişi alır.

Donna, On Dördüncü Doktor'un eski yüzünün geri dönmesinin sebebinin geçmiş travmalardan dolayı onun duygusal olarak tükenmesine bağladı ve yolculuk yapmayı bırakıp kendisi ve ailesinin yanında kalmasını önerir. Doktor, TARDIS'i geride bırakmayacağı niyetini belli eder. On Beşinci Doktor, Oyuncakçı'nın oyun kurallarının hâlâ geçerli olduğunu fark eder ve TARDIS'in içinde bir tokmak bulur. Tokmağı TARDIS'e vurur ve ikinci bir TARDIS daha oluşur. On Dördüncü Doktor, Donna, ailesi ve Melanie'nin yanına yerleşirken; On Beşinci Doktor yeni maceralar aramak için evreni dolaşmaya çıkar.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

David Tennant ve Catherine Tate, 60. yıl dönümüne özel bölümler için geri döndü.[1] Tennant On Dördüncü Doktor'u oynarken Tate tekrar Donna Noble'ı oynadı.[2] Ncuti Gatwa, ilk kez On Beşinci Doktor rolüyle göründü. Neil Patrick Harris, en son The Celestial Toymaker (1966) hikâyesinde Michael Gough'un oynadığı Oyuncakçı'yı canlandırdı.[3][4] Bölümün yönetmenliğini Chanya Button üstlendi.[5] Özel bölümüm çekimleri Mayıs 2022'de başladı ve Temmuz 2022'de sona erdi.[6]

Yayımlanma ve tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayımlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

"The Giggle", Doctor Who 60. yıl dönüme özel olarak çekilen üç 2023 özel bölümlerinin üçüncü ve sonuncusu olarak 9 Aralık 2023 tarihinde yayımlanmıştır.[7]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

"The Giggle", yayımlandığı gece 4,62 milyon izlenmiş ve bölümün Appreciation Index skoru 85 olarak belirlenmiştir.[8]

DVD ve Blu-ray sürümü[değiştir | kaynağı değiştir]

"The Giggle" bölümünün diğer iki bölüm "The Star Beast" ve "Wild Blue Yonder" ile beraber 18 Aralık 2023 tarihinde DVD ve Blu-ray sürümü olarak sunulacağı açıklandı.[9]

Basım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümün romanlaştırıldığı kitap James Goss tarafından yazılmıştır. Target Collection'ın bir parçası olarak 11 Ocak 2024 tarihinde ciltsiz ve sesli olarak yayımlanması planlanmaktadır.[10][11]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Celestial Toymaker (1966) bölümünde gösterilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Doctor Who: Here they come". Doctor Who. 23 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2022. 
  2. ^ "David Tennant and Catherine Tate return to Doctor Who". Doctor Who. 15 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2022. 
  3. ^ "Neil Patrick Harris joins Doctor Who". Doctor Who. 13 Haziran 2022. 13 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2022. 
  4. ^ "Watch new Doctor Who trailer for 60th Anniversary Specials". www.bbc.co.uk (İngilizce). 24 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2023. 
  5. ^ Laford, Andrea (6 Temmuz 2022). "Russell T Davies praises Doctor Who BBC centenary special". Cultbox (İngilizce). 6 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2022. 
  6. ^ Laford, Andrea (6 Eylül 2022). "Doctor Who 60th anniversary specials: third director discovered". CultBox. 6 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2022. 
  7. ^ "Doctor Who's 60th Anniversary TX Dates Revealed!". BBC. 25 Ekim 2023. 7 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2023. 
  8. ^ "Wild Blue Yonder - 7 Day Rating". Doctor Who News (İngilizce). 13 Aralık 2023. 14 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2023. 
  9. ^ "Doctor Who 60th Anniversary specials available to pre-order on Steelbook, DVD and Blu-ray". 26 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2023 – Doctor Who vasıtasıyla. 
  10. ^ Griffin, Louise (14 Temmuz 2023). "Doctor Who 60th anniversary special novelisations confirmed". Radio Times. 3 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2023. 
  11. ^ Goss, James. "Doctor Who: The Giggle (Target Collection)". Penguin.co.uk. 13 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]