Wild Blue Yonder

Vikipedi, özgür ansiklopedi
302 – "Wild Blue Yonder"
Doctor Who bölümü
Ekip
Diğerleri
  • Bernard CribbinsWilfred Mott
  • Nathaniel CurtisIsaac Newton
  • Susan Twist – Bayan Merridew
  • Daniel Tuite – Kopya Doktor'un dublörü
  • Ophir Raray – Kopya Doktor'un canavar dublörü
  • Tommaso Di Vincenzo – Kopya Doktor'un akrobat dublörü
  • Helen Cripps – Kopya Donna'nın dublörü
Prodüksiyon
SenaristRussell T Davies
YönetmenTom Kingsley
DramaturgScott Handcock
YapımcıVicki Delow
Yürütücü yapımcı(lar)
Bölümün müzik bestecisiMurray Gold
Seri2023 özel bölümler
Süre54 dakika
Tarih2 Şubat 2023 (2023-02-02)
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"The Star Beast"
"The Giggle"

"Wild Blue Yonder", Birleşik Krallık bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun 60. yıl dönümüne özel yayımlanan 2023 özel bölümlerinin ikinci bölümüdür. İlk kez 2 Aralık 2023 tarihinde BBC One kanalında yayımlanmıştır. Russell T Davies tarafından yazılan bölümün yönetmenliğini Tom Kingsley üstlenmiştir. Başrollerde On Dördüncü Doktor'u oynayan David Tennant ve Donna Noble'ı oynayan Catherine Tate yer almıştır. Bernard Cribbins, ölümünden önce konuk oyuncu olarak Wilfred Mott rolünü oynamıştır. Daha sonra Cribbins'in Temmuz 2022'deki ölümü üzerine bölüm ona adanmıştır.

"The Star Beast" bölümünden sonra olanları konu alan bölüm, TARDIS tarafından terk edilen Doktor ve Donna'nın evrenin ucunda bir uzay gemisinde mahsur kalmasına odaklanmaktadır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Doctor ve Donna yanlışlıkla "yerçekimi" kelimesini "yer çekilimi" kelimesiyle değiştirdikleri yerde kısa bir süre Isaac Newton ile karşılaştıktan sonra kendilerini uzayın sınırında, bir robot haricinde hiçbir yıldızın ve hiçbir yaşam belirtisinin olmadığı bir uzay gemisinde bulurlar. Geminin koridorunda çok yavaş hareket eden bu robota Doktor, "Jimbo" adını verir. Bir ses ara sıra çeşitli sözler söyleyerek geminin duvarlarının hareket etmesine neden olmaktadır. TARDIS'i tamir etmek için Doktor, sonik tornavidasını TARDIS'in kapısının anahtar deliğine bırakır, ancak TARDIS aniden kaybolur. Doktor, Donna'ya TARDIS'in, HADS (Tehlikeli eylemleri iptal etme sistemi) işlevi de dahil olmak üzere birçok işlevini sıfırladığını söyler. TARDIS ancak tehlike azalınca geri dönecektir.

Doktor ve Donna, gemiyi çalışır duruma getirmek için çalışmaya başlarlar, ancak kendilerini "hiç" olarak adlandıran kopyalarıyla karşılaşırlar. Hiçler zekidir, ancak boyut ve şekil kavramından yoksundurlar ve sürekli olarak çarpıtılıp kopyalarının hayvansal versiyonlarına dönüşmektedirler. Doktor ve Donna, aynı zamanda kendi düşüncelerini ve düşünme tarzlarını da özümseyen hiçleri alt etmek için mücadele eder. Doktor sonunda geminin kaptanının üç yıl önce bir dizi eylem başlattıktan sonra kendini uzaya atarak intihar ettiğini anlar, böylece hiçler onun ne yaptığını anlayamazlar. Doktor, duyurulan sözlerin bir geri sayım olduğunu fark eder ve Jimbo, hiçleri öldürmek için son bir çabayla yavaş yavaş kendi kendini yok etme düğmesine doğru yürür.

Doktor geri sayımı hızlandırırken hiçler bombayı durdurmaya çalışır. Tehlike geçmek üzereyken TARDIS geri döner ve Doktor içeri girer. Neredeyse yanlış Donna'yı kurtaracaktır, ancak bileğinin 0,06 milimetre fazla kalın olduğunu fark ettikten sonra onu dışarı atar ve tam gemi patladığında gerçek Donna'yı kurtararak her iki hiçi de ölüme terk eder. Doktor ve Donna, Camden Market'e dönerler ve torununun Doktor'la yeniden bir araya geldiğini görmekten büyük mutluluk duyan Wilfred Mott tarafından karşılanırlar. Ancak Wilf, insanların aniden birbirleriyle kavga etmeye başlaması ve yakınlarda bir uçağın düşmesiyle dünyanın bir kez daha tehlikede olduğunu gösterir. Düşen uçak patlarken Doktor, Donna ve Wilf, TARDIS'e karşı siper alır.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekip[değiştir | kaynağı değiştir]

David Tennant ve Catherine Tate, 60. yıl dönümüne özel bölümler için geri döndü.[1] Tennant On Dördüncü Doktor'u oynarken Tate tekrar Donna Noble'ı oynadı.[2] Bölümün çekimlerinden kısa süre sonra Temmuz 2022'de ölen Bernard Cribbins dizide son kez Wilfred Mott rolüyle göründü. Bölüm daha sonra Cribbins'e adandı.[3] Ayrıca Nathaniel Curtis, cameo olarak Isaac Newton'ı oynadı.[4]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümün yönetmenliğini Tom Kingsley üstlendi.[5]

Yayımlanma ve tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayımlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

"Wild Blue Yonder", Doctor Who 60. yıl dönüme özel olarak çekilen üç 2023 özel bölümlerinin ikincisi olarak 2 Aralık 2023 tarihinde yayımlanmıştır.[6]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

"Wild Blue Yonder", yayımlandığı gece 4,83 milyon seyirci tarafından izlenmiş ve bölümün Appreciation Index skoru 83 olarak belirlenmiştir.[7] Gecenin en çok izlenen üçüncü programı olmuştur.[8]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, çoğunlukla Tennant ve Tate'in ikili performansına ve üslubuna övgüler içeren olumlu eleştiriler almıştır. Özel bölümü 4/5 olarak puanlandıran The Guardian'dan Martin Belam, oyunculuğu "kusursuz" olarak tanımlamış ve görsel efektleri daha da övmüştür.[9]

DVD ve Blu-ray sürümü[değiştir | kaynağı değiştir]

"Wild Blue Yonder" bölümünün diğer iki bölüm "The Star Beast" ve "The Giggle" ile beraber 18 Aralık 2023 tarihinde DVD ve Blu-ray sürümü olarak sunulacağı açıklandı.[10]

Basım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümün romanlaştırıldığı kitap Mark Morris tarafından yazılmıştır. Target Collection'ın bir parçası olarak 11 Ocak 2024 tarihinde ciltsiz ve sesli olarak yayımlanması planlanmaktadır.[11][12]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Doctor Who: Here they come". Doctor Who. 23 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2022. 
  2. ^ "David Tennant and Catherine Tate return to Doctor Who". Doctor Who. 15 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2022. 
  3. ^ Jeffery, Morgan (2 Aralık 2023). "Doctor Who's Wild Blue Yonder marked Bernard Cribbins' final appearance". Radio Times. 9 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2023. 
  4. ^ "It's a Sin star Nathaniel Curtis makes surprise Doctor Who appearance". Radio Times (İngilizce). 3 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2023. 
  5. ^ Laford, Andrea (6 Eylül 2022). "Doctor Who 60th anniversary specials: third director discovered". CultBox (İngilizce). 6 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2023. 
  6. ^ "Doctor Who's 60th Anniversary TX Dates Revealed!". BBC. 25 Ekim 2023. 7 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2023. 
  7. ^ "Ratings Update". Doctor Who News (İngilizce). 5 Aralık 2023. 7 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2023. 
  8. ^ "Doctor Who: Wild Blue Yonder ratings revealed". Radio Times (İngilizce). 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2023. 
  9. ^ Belam, Martin (2 Aralık 2023). "Doctor Who: Wild Blue Yonder - 60th anniversary special recap". The Guardian. ISSN 0261-3077. 3 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023. 
  10. ^ "Doctor Who 60th Anniversary specials available to pre-order on Steelbook, DVD and Blu-ray". 26 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2023 – Doctor Who vasıtasıyla. 
  11. ^ Griffin, Louise (14 Temmuz 2023). "Doctor Who 60th anniversary special novelisations confirmed". Radio Times. 3 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2023. 
  12. ^ Morris, Mark. "Doctor Who: Wild Blue Yonder (Target Collection)". Penguin.co.uk. 13 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]