Tartışma:Azeriler/Arşiv 3

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arşiv 1 Arşiv 2 Arşiv 3

[Başlıksız]

Sınıflandırma A.Caferoğluna göredir(Aslında bunu da kontrol edeceğim).Farklı sınıflandıran kaynaklar var.Bu yüzden kime göre olduğu belirtilmeli cümlede.--Qarapapaq 11:51, 14 Haziran 2009 (UTC) |

Bence gereksiz. Çünkü burdaki bu listedeki etnik grupların Azerbaycan'daki Türklerden olmadığına dair iddia yoktur. Fakat mesela etnik grup A'nın Farsi olduğuna dair kaynak varsa ayreten X'e göre Azerbaycan'daki Türk, Y'e göre değil şeklinde belirtilmelidir. Takabeg ileti 07:07, 15 Haziran 2009 (UTC)

Çünkü burdaki bu listedeki etnik grupların Azerbaycan'daki Türklerden olmadığına dair iddia yoktur

-Konu kimin Türk olup olmadığı değil.Yazan listenin yanlış ve öznel olmasıdır.Farklı kaynaklar farklı sınıflandırma yaptığına göre kime göre olduğu belirtilmeli.--Qarapapaq 12:44, 15 Haziran 2009 (UTC)

Hangisi yanlış? Takabeg ileti 14:34, 15 Haziran 2009 (UTC)

Burda ve burda Azerilerin Padar,Şahseven,ayrum gibi sub-etnik gruplardan oluştuğu yazmaktadır.Bu durumda Azerbaycanda'ki Türkleri sıralarken ya Azerileri yazmamalı ya da onu oluşturan etnikleri.Şuanki sınıflandırma A.Caferoğlunun düşüncesidir.Diğer kaynaklar yanlış olduğunu söylüyor.--Qarapapaq 16:29, 15 Haziran 2009 (UTC)

Sanki sadece Ahmet Caferoğlu böyle düşünüyormuş gibi imaj veriliyor. Düzenlendi. Takabeg ileti 17:21, 17 Haziran 2009 (UTC)

Maddede Azeriler anlatılmıyor. Azerbaycan bölgesinde yaşayan Türkler yani Türk halkları anlatılıyor. Ona göre temizlenmesi lazım. Birde maddelerin kirlenmesine yana değilim. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 11:43, 1 Ağustos 2009 (UTC)

Zaten Azeriler eşittir Azerbaycan'da yaşayan bütün Türkler değildir. Takabeg ileti 11:46, 1 Ağustos 2009 (UTC)

Taraflı geri almalar

Okuyucuların her görüşten aynı şekilde haberdar olması gerekir.Duygularınıza kapılarak kaynaklı bilgileri silmeniz vandalizmdir.Zararlı değişkliklere son verin.--Qarapapaq ileti 11:47, 1 Ağustos 2009 (UTC)

Neresi taraflı ? Bu madde Azerbaycan adlı coğrafi bölgede yaşayan Türk halkları anlatan bir maddedir. Azerbaycan bölgesinde yaşayan bütün Türkler Azeriler olmadığına göre bu maddeyi Azerileştirmek doğru değildir ve taraflı davranış olduğu söylenebilir. Takabeg ileti 11:52, 1 Ağustos 2009 (UTC)

Vandalizm ?

Yukarıda haklı gerekçe göstererek temizledim. O halde Vandalizm demek tamamen uygunsuz davranış. Takabeg ileti 11:55, 1 Ağustos 2009 (UTC)

Hala anlamamışsınız sanırım."Azerbaycan'da yaşayan tüm türk halkların Azeri olup olmadığına karar vermek" benim işim değildir.Sizin de değildir.Önemli olan tarihçilerin ve konu uzmanlarının bu konudaki görüşünü aktarmmak.Diğer kaynakları silerek sadece kendi görüşünü okuyucuya empoze etmeye çalışmak Vandalizmdir.sizin yaptığınız da budur.--Qarapapaq ileti 12:04, 1 Ağustos 2009 (UTC)
Zaten Azerbaycan coğrasyasında gayri-Azeri olan Türkler yaşıyorlar. Bunu hepimiz biliyoruz. Tartışılması gereken konu değildir. Yani çok açık. Ona rağmen bölgedeki bütün Türkleri Azerileştirmeye kalkışmak, nasıl bir iş ? Takabeg ileti 12:08, 1 Ağustos 2009 (UTC)
Maddede adı geçen Ayrım, Karapapaklar, Terekemeler, Şahsevenler ve diğerlerinin günümüzdeki Azerilerin ulus gibi şekillenmesinde yer alamları şüphesizdir ve Azerbaycanda bu gruplara mensup olan kişiler bununla gurur duyuyor. Fakat bunalar ulus değil sub-etnik gruplar, bilimsel yönden Ayrım ulusu, Şahsevenler milleti yoktur, Azeriler ise bir ulus, millet. "Azerbaycan'daki Türkler" söylerken bu bölgede yaşayan milletleri düşünmemiz gerekir, bu sebepten maddenin bilimsel açıdan kabul etmem mümkün değil. Zaten maddede bir kaynak gösterilmiştir, ben Çeçenlerin türk olmasını yazan çok sayda kaynak vere bilirim, fakat ben bu kaynaklara dayalı olarak Vikide Türk halkları maddesinde Çeçenlerden söz edilmesini doğru bulmuyorum --Melikov Memmedemail 16:57, 2 Ağustos 2009 (UTC)

Takabeg, tarihi Azerbaycan arazisinde yaşayan bütün Türk-dilli toplumlar Azerbaycan Türkleri olarak tanınmaktadır. Bugünkü Ermenistan (ayni eski Erivan Hanlığı) arazisinde yaşayan tüm Ermeni topluluklarda aynen Ermeni olarak tanınmaktadır. Atabəy 15:25, 3 Ağustos 2009 (UTC)

Bu bir anlam ayrımı maddesidir. Maddeden kaynaklar kaldırılması kabul edilmez mi ? Alakasız kaynaklar ve alakasız bilgiler kaldırılır. Bu madde Azeriler maddesi değildir. Azerbyacan coğrasyasında yaşayan Türk halkları anlatan maddesidir. Ahıska Türkleri eksik ama. Azerbaycan'da yaşayan bütün Türk halkların Azeri olarak gösteren tezi zaten Azeriler maddesinde gereksiz ölçüde yer almaktadır. Yine burda diğer Türk halklarını Azerileştirme propagandasının yapılması gerekir ? Takabeg ileti 15:32, 3 Ağustos 2009 (UTC)

Azerbaycan arazisinde yaşayan Türk-dilli tayfalar Azeri Türkleridir, çünkü ana dili gibi Azeri Türkçesini kullanmaktadırlar. Karapapak Türkçesi diğe bir dil yoktur! Aynen Türkiyede yaşayan Karapapaklar, Akkoyunlular ve saire kabilelerden gelen insanlar - Türkiye Türküdür, çünki Anadolu Türkçesinde konuşyorlar. Burda Azeri milliyetçiliği diye bir anlam yoktur, zaten Azeriler Türktür. Atabəy 21:06, 19 Ağustos 2009 (UTC)

Maddeler birleştirilmedi. O yüzden {{geçmiş birleştir}} etiketini eklemek yanluştır. Takabeg ileti 21:13, 19 Ağustos 2009 (UTC)

Maddede açıkça gösterilen kabilelerin Azeri milletini oluşturduğu söylenilyor. Bu arada kaynaksız şekilde Ahmet Caferoğluna dayanarak Azerileri Karapapak, Ayrum ve başka Türk kabilelerinden farklı göstermek ansiklopedik değildir. Açıkca en:Wikipedia:Fringe Theories. Atabəy 21:25, 19 Ağustos 2009 (UTC)

Maddedeki kaynaklar ve gösterilen kabilelerin Azeri milletini oluşturduğu artık Azeriler maddesinde gösterilmiştir. Bir daha Azeri Türkleri terimi, Azeri Türkçesinde konuşan tüm toplumlara aittir, Ayrumlar, Karapapaklar ve s. dahil. Atabəy 21:31, 19 Ağustos 2009 (UTC)

Maddler birleştirilmedi. Dolayısylya {{geçmiş birleştir}} şablonunun eklenmesi nonsense. Takabeg ileti 01:21, 25 Ağustos 2009 (UTC)

Takabeg, nonsense'in en büyüğü bu maddededir. Yazının açıkca genel "denial of Azeri identity" (Ermeni) amacı taşıdığı gözönündedir, amma bir daha bölgedeki Karapapakların, Ayrumlar ve başkalarının Azerilerden farklı bir millet olmalarını ispatlaman gerek. Yani farklı bir dilde mi konuşyorlar? Atabəy 01:28, 25 Ağustos 2009 (UTC)

Takabeg, bir daha maddede Azeri Türk-dilli kabileleri Azerilerden farklı gösterme yanlıştır. Buna ait yeterli kaynak yoktur, Azeri değilen millet Türk milletidir, ve Azerbaycan'dakı Türkler maddesinin Azeriler maddesinden farklı olmasına bir lüzum yok. Aksini tespit etmeyince lütfen şablonu maddeden çıkarmyınız. Sivil şekilde madde konusunu tartışma sayfasında tartışmanızı rica ederim. Atabəy 18:21, 25 Ağustos 2009 (UTC)

Maddenin içinde yanlış bilgi sunulmaktadır. Azeri Türkçesinde konuşan her bir tayfa ve kabile Azeri Türküdür, bunun için Azerileri bu tayfalardan farklı şekilde gösterme yanlıştır. Maddenin Azeri Türkleri maddesi ile birleştirilmesi aktarılır. Atabəy 16:02, 9 Eylül 2009 (UTC)

  • Mevcut içerikte yalnızca Azerileri oluşturan Türk gruplar bulunmaktadır. Madde adı Azerbaycan Türkmenleri olarak değiştirilmiştir. esc2003 (mesaj) 20:40, 16 Mart 2013 (UTC)

Looklex

Looklex (http://looklex.com) ansiklopedisinin hep (ya da büyük çoğunlukla) doğru bilgi verdiğini düşünen herhangi bir vikipedist var mı aranızda? Çok tuhaf hatalar var. En azından bu sayfada kaynak olarak gösterilmekten çıkarılmasına ne dersiniz? --iazak 11:42, 8 Ocak 2010 (UTC)ileti

Selam. http://looklex.com güvenilir kaynak değilse çıkaralım. Doğru bilgi çok önemli. Ancak tartışmalara göz atsanız, bu maddenin adının ne kadar yanlış olduğunu görersiniz. Azerbaycan ile yakından ilgilenen bir vikipedist gibi sanırım Siz "Azeri" sözünün bilgi sahibi olan bir Azerbaycan Türkü için ne kadar onur kırıcı olduğunu billirsiniz. Türkiye devleti dışında hiç bir yerde bize Azeri söylemezler. Biz Azeri değiliz, asıl tuhaf hata budur --Melikov Memmed⇒email 17:16, 8 Ocak 2010 (UTC)--Melikov Memmed

'Azeri' terimi konusunda size hak veriyorum elbette. SSCB dışında bu terimi en çok kullanan ülkenin Türkiye olması üzücü gerçekten. Kökenimiz de aynı boya dayandığı için Azerbaycan Türkü demek bile aslında fazla, her iki taraf da Oğuz Türkü. Her iki tarafta bir miktar Kığçak kökenliler var tabii ama göz ardı edilebilir. Yüzyıllarca arada sınırlar olmasaydı, İran Azerbaycanı'nda yaşayanlar da dahil tek bir millet olabilirdik, ama bu saatten sonra bu üç halkın birbirine tekrar et-tırnak olabilmesi için geç kalınmış durumda ne yazık ki. Neyse konuya döneyim. Azeri yerine Azerbaycan Türkü denmesi konusunda uzlaşılamadığını görüyorum. Belki geniş katılımlı ve hizmetlilerden de 4-5 kişinin dahil olacağı bir oylama yapılması sorunu çözebilir. Var olan ve yeni kaynaklar da derli toplu olarak burada listelenir ve sağlıklı bir karar verilir. --iazak 17:54, 8 Ocak 2010 (UTC)ileti

Math?

It is claimed 25 million Azeris in Iran. However, none of the source mention 25 million. Cia Factbook mentions 25%. Ethnologue mentions 11.2 million [1] (Johnstone and Mandryk 2001), US library of Congress mentions 16%, USA Survey mentions 21.6% [2] (actual survey with 3.5% margin of error). --NP2 07:48, 18 Ocak 2010 (UTC)

If you dont know who you are exactly, then you are everything (espetially if you are azeri).Sometimes Russian, sometimes Persian and similarly sometimes they become Türk.For azeries important one is money.They everytime followed money, so losted their way.If Iran gives 50 billion USD to them, then they can hear "we are allready part of Persian family"..Otherwise lowering of Iran's flag in Azerbaijab is close.
kimin yerine danışısan ? sən kimi qərdəş düşmənlərin üzün ağardar ? -They everytime followed money- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Arslanteginghazi 16:13, 12 Temmuz 2011 (UTC)

Azeriler

Azərbaycanlıların "Azeriler" adlandırıldığını gösteren 21 ci kaynak çalışmıyor. Acaba bunu saklamak doğrumu?--78.111.61.162 11:46, 23 Haziran 2010 (UTC)

Türkün Azeri boyuyuz Səyyid Mustafayev (mesaj) 08.09, 24 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]

Azerbaycan Türkleri

Azeri teriminin kaynağını göstere bilirmisiniz? Kesinlikle hayır! Neden? Siyasilerin uydurması ve gerçekdışı bir ideolojiye dayanmaktadır. Bence DUR demenin zamanıdır! Türk olarak bu sayğısızlığı hakk etmiyorum. Babasının ismi yerine bir nesne kullanıldığında hiç kimse konuşmazmı? Çok ayıp! Bu imzasız yazı 178.76.50.146 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 1990 öncesi Türkiye'de dogan herkes, hatta tarihi kaynaklar daima Azeri diye bahsederken Azeri Türkü diye absürd bir tanimlamanin icad edilmesi iyi niyetle izah edilemez kanaatindeyim. Maksat halk mühendisligidir. Azeri isminden igrenen türkcülük edenler olup, ismin sonundaki -i sesinin diger Irani halklar ile soy ortakligi oldugu hakikatini haykirmasi rahatsiz edici olmustur. Monte edilen hüviyetlerin uzun ömürlü olmadigini gördük ve görmiye de devam edicez. a.nailov (mesaj) 18:24, 14 Mart 2015 (UTC)

Evet doğru,neden burada Azerbaycan Türkü değilde Azeri yazıyor,çok yanlış Aslan Aliyev (mesaj) 11.29, 9 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

Çok rica ediyoruz Azeri ismini Azerbaycanlı ve ya Azerbaycan türkü sözleri ile değiştiriniz. Türk milletinin vikipedisi olduğu için Türkleri misal çekeceğim. Azerbaycanlılara Azeri demek, Türklere Rum, Ermeni demek gibi birşey. Ço rica ediyorum, ismi değiştiriniz. Seymur06 (mesaj) 16.20, 10 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]

Azeri Terimi diye bi şey yok Türkün Azeri boyuyuZ biz Türkün Oğuz Boyu Özbek boyu olduğu gibi Azeri boyuda var anladınız? Səyyid Mustafayev (mesaj) 08.07, 24 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]

Azeri Terimi diye bi şey yok Türkün Azeri boyuyuZ biz Türkün Oğuz Boyu Özbek boyu olduğu gibi Azer boyuda var anladınız? Səyyid Mustafayev (mesaj) 08.07, 24 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]

Azerbaycan Kıpçakları

Azerbaycan Türkleri = Azerbaycan Türkmenleri + Azerbaycan Kıpçakları olarak iki ana bölümde değerlendirilebilir ve her iki ana bölüm de sanki Azerilerden koparılmış milletler olarak algılanmamalıdır. Detaylı araştırmanın gereğidir bu; bir başka deyişle yün ditmek gibidir, yünü ditmeden bırakırsanız kaba kaçar, didip didikleyip ortaya koyarsanız kirmana gelir. --Kmoksy (mesaj) 20:48, 16 Mart 2013 (UTC)

Azeriler* Türkün Azeri boyu demektir Azərbaycanlılar Ülkede yaşayanlardır buna Rus Alman Yahudi dahildir Azeri Türk Soyudur Səyyid Mustafayev (mesaj) 08.11, 24 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]

Taşıma

Selamlar. Ben Azeriler ismini kaldırarak Azerbaycanlılar ismini kulanmanızı öneririm. Azeri halkı yokdur. Azerbaycanda Azerbayncan halkı var. Bir çok Azerbaycanlılar kendilerine Azeri denilmesinden hiç hoşlanmaz və hiç bir zaman buna yol vermez. Tabii ki, hepsi değil. TaRiXçİ(duyuyorum) 20:48, 16 Mart 2013 (UTC)

En kısa ifade bu şekilde olduğundan, dile kolay geldiğinden "Azeri" ifadesi sokak dilinde yaygındır, ama ne resmi, ne de bilimsel/akademik dilde böyle bir ifade yoktur. Tarihte de yoktur. Üstelik Azerbaycandaki on bin kişiden az nüfuslu bir etnik azınlığın adıdır Azeri (ateşperestler).

Biraz kafa yoralım; Anadoluda, bilhassa taşrada küçük yerlerde Alman/Almanya denmez de dile öyle kolay geldiğinden Alaman/Alamanya denir yaygın olarak. Diyelim Türkiye'de 40 milyon Alaman diyor, 30 milyon Alman diyor, şimdi yaygın kullanım budur diye Almanya maddesini Alamanya yapabilir miyiz? Üstelik farklı anlama gelen bir sözcük kullanabilir miyiz? Türkiye'de çoğu insan Avustralya ile Avusturya'yı birbirine karıştırıyor. Avustralya'ya Avusturya diyor. Avustralya maddesini Avusturya yapabilir miyiz? Ya da Avusturya anlam ayrımı: Avustralya/Avusturya yapabilir miyiz? Veya benzer şekilde başka örnekler de verilebilir... KültürDilMedeniyet (mesaj) 22:53, 9 Ocak 2017 (UTC)

Bir rica

Merhaba,

Sağ üstte yer alan bölüme Ahmed Kesrevi'yi ekleyebilir misiz?

Makalenin ana başlığı Azeriler olarak kalamaz.

Gerek kendi dillerindeki wikipedia sayfasında da azeri diye bir sözcüğün kullanılmaması gerek mevcut azeri adına verilen referansların çalışmamasından dolayı bir görevlinin bu sayfanın anabaşlığının Azeri olmaktan değiştirmesi umut edilmektedir umarım bir wikipedia görevlisi yapar bunu kısa sürede olmazsa kullanıcı olarak bu düzeltmeyi yapmakla yükümlü sayarım kendimi. Umarım bu düzeltmede yanlışlıklar yaparsam düzelterek sizler de yardımcı olursunuz iyi çalışmalar. --81.213.94.18 15:47, 4 Ağustos 2014 (UTC)

Azerbaycanlı ve ya Azerbaycan Türkleri olarak değiştirilmeli 123456meri (mesaj) 18.32, 29 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]

Azeriler Şu demek Türkün Azeri boyu anladınızmı. Səyyid Mustafayev (mesaj) 08.05, 24 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]

Azerbaycanlılar

Benim görüşüm maddenin Azerbaycanlılar olarak değiştirilmesi gerektiği. Azerbaycanca Wikipedi'de de zaten Azerbaycanlılar olarak geçmekte. Azeri kelimesi tek başına bir anlam ifade etmez zaten baktığımızda Azer-Ateş Baycan-yurdu, ülkesi gibi anlamlara gelir ülkede kendi kendine yanan sülfür gazlarını olduğu yerler vardır Bundan dolayı Ülkeye içinde ateş olan, ateş yurdu anlamına gelen Azerbaycan denilmiştir.95.12.105.135 16:10, 27 Kasım 2014 (UTC)

Azeriler* Türkün Azeri boyu demektir Azərbaycanlılar Ülkede yaşayanlardır buna Rus Alman Yahudi dahildir azeri Türk Soyudur Səyyid Mustafayev (mesaj) 08.12, 24 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]

@Səyyid Mustafayev Aslen Azerbaycan kökenli olan İran tarihçisi Ahmet Kesrevi 1921 yılında "Azeri veya Azerbaycan'ın Kadim dili" kitabını yazmıştır. Yazar bu eserinde Azerbaycanlıların Türk olmadıklarını, Azeri adlı ayrı bir millet oldukları iddiasını ileri sürmüştür. Kesrevi'ye göre Azerbaycan dili Türk dillerine mensup değildir. Azeri dili İran kökenli bir dildir. Azeriler Selçuklu Hanedanının İran'a gelmesi ile Türkleşmeye başlamışlardır.
Azerbaycan Anayasasının 1. bölüm 21. maddesinde "Azərbaycan Respublikasının dövlət dili Azərbaycan dilidir. Azərbaycan Respublikası Azərbaycan dilinin inkişafını təmin edir."
Bir örnek daha, Türkiye nasıl yabancı dillerde "Turkey" yerine "Turkiye" kelimesinin kullanılmasını istiyorsa biz de ülkemizin ve dilimizin adının doğru telaffuz edilmesini istiyoruz.
Özetle Azeri ≠ Azerbaycanlı, Azerice ≠ Azerbaycan dili. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmi dili Azerbaycanca veya Azerbaycan dili, milletinin adı ise Azerbaycanlı'dır.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Ahmed_Kesrevi?wprov=sfla1 45.11.200.15 06.17, 13 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]

Azeriler kelimesi gerçeği yansıtmıyor

Azerbaycan Türklerine tarihte Türk diye hitap edilirdi çünkü Oğuz Türklerindendirler. İlber Ortaylı gibi tarihçiler Sovyet döneminde Türk diye tanımlandıklarını ve Prof. Tufan Gündüz ise eski İranlı tarihçilerin kitaplarında İran'ı idare edenlerin Türk ve Tacikler olarak kaydedildiğini belirtmişlerdir. Bugün Azerbaycan devleti vatandaşlarını Azerbaycanlı olarak tanımlıyor. Azerbaycan Türkleri ve Azerilerden ziyade Azerbaycanlılar olarak değiştirilmesini talep ediyorum. Saygılar. --Umitk aydin (mesaj) 22:38, 2 Aralık 2016 (UTC)

Azeriler* Türkün Azeri boyu demektir Azərbaycanlılar Ülkede yaşayanlardır buna Rus Alman Yahudi dahildir Qzeri Türk Soyudur Səyyid Mustafayev (mesaj) 08.10, 24 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]

Azeri-Azerbaycanlı

Dışişleri Bakanlığı Azerbaycanlı demiş.[3] Burada dursun farklı bir kaynak olarak. --Cobija (mesaj) 17:14, 10 Aralık 2016 (UTC)

• Anladığım kadarıyla "Azeriler" tabirini kullanmamaya başlayacağız. geriye Azerbaycanlılar ya da Azerbaycan Türkleri kalıyor. Ancak yıllardan beri gelen dil alışkanlığı en önemlisi böyle bilindiğinden zor olabilir. Azerbaycanlılar'ında bir etnik unsuru tanımlamadığını düşünüyorum. Sonuçta Azerbaycan topraklarında yaşayan başka etnik unsurlar olabilir. Tarihi Azerbaycan topraklarında ya da Azerbaycan coğrafyasında, hem Azerbaycan adında bir ülke hem de İran'da Azerbaycan (İran) adıyla bir bölge bulunmakta. Bu nedenle o bölgede yaşayan etnik Türkler burada bahsedildiğinden "Azerbaycan Türkleri" şeklinde tanımlamanın ön plana çıkması bana doğru gelmekte. Sonuçta yaşadıkları bölge nedeniyle isimlendirilen Türk halkları mevcut. Ahıska Türkleri, Irak Türkmenleri vb. Beli Azerbaycan coğrafyasında yaşayan başka Türk halkı yok mudur, belki vardır ama onları zaten başka adlarla tanımlıyoruz. Acele karar vermeye gerek yok, tartışmada vikipedistler görüş bildirirse daha iyi olur. --Muratero 20:50, 9 Ocak 2017 (UTC)

--RapsarEfendim? 21:54, 9 Ocak 2017 (UTC)

Siyahilere "Arap" demek de çok yaygın Anadoluda? Ona uymuyorsak neden Azeri'ye uyuyoruz? 1918'de kurulan Azerbaycan Demoktratik Cumhuriyeti kendine Azeri mi diyordu, yoksa Türk mü? 1920'de onun yerine Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti gelince 1938'e kadar Azeri mi dedi, Türk mü? 1930'ların sonundan 1991'e kadar Sovyetlerde bu halka Azeri mi dendi, Azerbaycanlı mı? 1991'de bağımsızlığı kazanınca kendi milletine, Azeri mi dediler, Türk mü? 1995'te bağımsız devletin anayasası yapıldığında Azeri mi dediler, Azerbaycanca/Azerbaycanlı mı? Bu soruların hiçbirinin, ama hiçbirinin yanıtı "Azeri" değil. Azeri sözü yanlıştır. KültürDilMedeniyet (mesaj) 23:03, 9 Ocak 2017 (UTC)

· Hemen yukarıdaki tartışmanın (Azeri-Azerbaycanlı) devamına görüşünüzü ekleseniz mevcut tartışmayı dağıtmamış oluruz. Onun için isim önerinizi de açıkça bir üst tartışmada yazınız.--Muratero 05:53, 10 Ocak 2017 (UTC)

Şu an Tartışma:Azerice#Madde adı başlığında dolaylı olarak bu maddeyi ve konuyu ilgilendiren bir öneri var. Buraya da not düşmüş olayım.
Vito Genovese 20.23, 11 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]

Azerbaycanlılar

Azerbaycan halkına Azerbaycanlı denir. Google Translate bile Azerbaijani sorgusuna ek seçenek olarak Azerbaycanlı diyor. Hatta google'da Azerice diye bir şey yok. Azerbaycan dili var. (https://www.google.com/search?q=translate+Azerbaijan)

Azerbaycan halkı etnik kimlik olarak Türk'tür. "Azeri" kelimesi nereden çıktı?

"Çırpınırdın Karadeniz" Türküsünü söyleyen Azerbaycan'ın devlet sanatçısı Azerin bile, "Bize Azeri demeyin... Biz Türküz" (Azerbaycanlı Sanatçı Azerin: Bize Azeri demeyin... Biz Türküz), "Azerice değil Azerbaycan Türkçesi" derken, ansiklopedi nasıl oluyor da devletin hiçbir resmi yerinde olmayan "Azeri" kelimesini kullanıyor. Olması gereken "Azerbaycanlı"dır. Tıpkı Suriyeliler gibi. Suriye halkı Arap'tır mesela. Biz Suriye halkına Suriyeliler diyoruz. Ama hiç wikipedi'de Suri diye bir sayfa varmı? Hiç wikipedide Suri halkı varmı? "Böyle kullanım yok" diyorsanız emin olun Türkiye'de bir sürü var :D Bu sayfayı "Azeriler" olarak kalmasını isteyen zihniyet Suriyeliler'e Suri demelidir. Aması yok bunun... Gel gelelim tabiki de olması gereken Suriyeliler'dir. Tıpkı Azerbaycanlılar gibi! Omergedik (mesaj) 23.02, 30 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Bakın bu sayfanın geçmişindeki tartışmalarda gördüğünüz gibi buna Azerbaycanlı kardeşlerimiz çok kez itiraz etmiş. "Burada herkes Azerbaycan Türk'ü der", "Azerbaycanlı" der. Lütfen bu sayfayı Azerbaycanlılar olarak değiştirin ve tartışmalardan kurtulun herkesin içi rahat olsun. Aksi takdirde ansiklopedide Suri diye sayfa açılması gerekir. (Bunu tasvip etmediğimi söyledim. Ama bütün itirazlara rağmen Azerbaycanlı kardeşlerimize Azeri diyenler bu zihniyettedir) lütfen sayfa bir an önce değişsin ve bütün tartışmalardan kurtulalım. Omergedik (mesaj) 23.13, 30 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]


Azerbaycan adı coğrafi isimdir. Anadolu gibi düşünün. Biz Anadolu Türklerine kimse Anad, dilimize Anadca demiyor. 15 senedir vikipedi’nin düştüğü durum acınası. Türkçe vikipedi’de Türklere ve Türkçeye en yakın Türk halkının adı ve dili sansürleniyor. Azeri denilen halk bambaşka ve günümüzde yaşamayan bir halktır. Azerbaycan’ın resmi demonimi de Azerbaycanlıdır. İran’da kalanına da Güney Azerbaycanlı, Tebrizli, Türk vb denir. Bu kullanım taşradaki kesim dışımda yaygın değil. Burası yerel veya sokak ağızları sözcüğü değil. Bu imzasız yazı Ozco (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 17.37, 12 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]

Kürdistan da coğrafi bir bölge ama Kürtçe ve Kürtler deniyor. Geçersiz bir argüman...--NanahuatlEfendim? 06.13, 17 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]
Farsça -istan eki yanına getirilen halk adının yaşadığı yeri ifade eder. Tacik+istan Taciklerin yaşadığı yer, Kazak+istan ise Kazakların yaşadığı yer anlamına gelir. Haliyle Tacikistan denildiğinde akla Tacik, Kazakistan deniliğinde akla Kazak gelir. Azerbaycan adında -istan eki göremediğim gibi bir etnik unsuru yansıtmaz. Anadolu, Kafkasya, Balkanlar neyse Azerbaycan da etnik bir vurgu yapmayan coğrafya adıdır. Ülke adının Azerbaycan olarak belirlenmesi, Azerbaycanlı diye bir vatandaşlık tanımı doğurmuştur. Azeri bu tanımın içerisinde bulunmamakla birlikte alakası yoktur. Haliyle elma meyvedir tarzı alakasız bir şeyi öne sunup durumu geçersiz argüman olarak nitelendirmezsiniz. Ozco (mesaj) 16.38, 12 Aralık 2020 (UTC)[yanıtla]


Destek Destek Yaygın kullanımdan bahsedilmiş ama dünyada 30 milyon Azerbaycanlı yaşıyor. Bunun 20 milyonu İran’da ve kendilerine Türk, konuştukları dile Türkçe diyorlar. Tarihte Azeri adında bir Türk boyu olmamıştır. Kuzey Azerbaycan’da ise konuştukları dil için Azerbaycan dili veya direkt yine Türkçe denir. Bu Azeri olayını olayını Türkiye ve Kuzey Azerbaycan’da cahil kesim dışında kullanan yok. Akademik kitaplarda böyle bir kullanım yok; Facebook ve Google gibi büyük şirketlerde böyle bir kullanım yok. Cehaletin borusu ötecekse buraya niye sanal ansiklopedi diyoruz? Bilgi kısmında yine halk ağzındaki kullanılan Azeri, Azeri Türkler gibi kullanımlara yer verilebilir ama başlık doğrusuna göre yapılmalıdır. Azerbaycan anayasası dahi bu şekilde kullanmaktadır. 78.163.118.38 00.52, 18 Ocak 2021 (UTC)×[yanıtla]

Bu milletin kendilerini ve dillerini tanımladıkları adlar örnek verilip duruyor sürekli. "İngilizler kendilerine English diyor, o zaman English yapalım"dan farkı yok bunun. Güvenilir Türkçe kaynaklardaki en yaygın kullanımı "Azeri" şeklindedir, bunun üzerine denilecek bir şey bulunmuyor. NanahuatlEfendim? 02.22, 18 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]
@Nanahuatl. Konu kendilerine ne dedikleri üzerine değil, Azeri adlı ayrı bir etnik grubun bulunmasına ve bundan rahatsızlık duymaları üzerine. Esc2003 (mesaj) 22.16, 27 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]
Çingeneler için de benzer durum söz konusu, ancak halka Çingene deniyor mesela ve maddemiz de bu şekilde. Kendilerinin bundan rahatsızlık duymaları Vikipedi'yi ilgilendirmemeli. Buna değil, güvenilir Türkçe kaynaklardaki yaygınlığa bakmamız lazım. Ayrıca ben yukarıda sunulan argümanlar üzerinden (dilimize Türkçe diyoruz, Azerbaycanca diyoruz gibi) yorum yapmıştım :) NanahuatlEfendim? 22.24, 27 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]
Farklı bir durum var Çingene adında. Bu adı küfür olarak kullanıyorlar deyip reddedenler var. Roman ile aynı halkı nitelemek için kullanılıyor. Başka bir etnisiteye ait değil. Niçin Roman olmamalı konusunu ise tüm Çingeneleri kapsayan bir ad olmamasından kaynaklanıyor. Roman çoğunlukla Balkan Çingenelerinin ağırlıkta olduğu gruplar için kullanılıyormuş. Esc2003 (mesaj) 22.44, 27 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

Azerice maddesini Azerbaycanlılar adına taşımayı önerdiğimde de değindiğim üzere, bir halkın rahatsız olduğu bir adla tanımlanmama hakkına sahip olması gerekiyor. Pejoratif adlandırmalar nedeniyle ISO 639-3 de bol eleştiri alıyor. Yaygınlık ölçütümüz var, doğru, TBA'yı madde adlarında esnetmemizi sağlayacak kadar güçlü bir ölçüt, ancak bunun belirlenmiş olmasının tek nedeni arayan kişinin maddeleri beklediği yerde bulabilmesi. Bir politikaya dayanıyor, politikalar gerekli fikir bulunduğu zaman rahatlıkla değiştirilebilir. Ben diyorum ki, halk ve dil adlarında halkın veya dilin konuşucularının "offensive" kabul ettiği adlar yaygınlık ölçütünün de önüne geçmeli. Yaygınlık tek ölçütümüz değil, gerekli durumlarda resmiyet ve dilbilgisel uygunluk gibi unsurları da gözetebildiğimiz oluyor. Bu da gözettiğimiz unsurlardan biri olmalı ve Azeriler yerine Azerbaycanlılar demeliyiz. Hiç kullanılmayan bir alternatiften söz etmiyoruz. Bu da çok güçlü bir adlandırma, yalnızca yaygınlık sıralamasında birinci sırayı alamamış, o kadar. Romanlara da Çingene dememeliyiz aynı şekilde, evet. Bu politik doğruculuk değil, asgari saygının gereği.

Vito Genovese 23.31, 27 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

Konuyu dağıtmamak adına Çingene adlandırması üzerinde çok durmak istemem ama Çingeneyi reddetmek onu küfür ilan etmek oluyor. TDK'yı eleştirmiş bir Roman derneği mesela. Bianette şöyle bir yazı var. Bu bölgelerde yaşayan Romanlar, Abdallar, Domlar, Lomlar, Mugatlar, Tavaktaroshlar, Helebiler, Ashkaliler gibi halkların ortak adı Çingenedir Yukarıda kapsayıcı ad olduğu bilgisine değinmeye çalıştım. "Roman mı Çingene mi" benzeri kalıplarla arattığınızda da benzer birçok yazıya erişebilirsiniz. Pek ansiklopedik olmayacak ama Hüsnü Şenlendirici ve Kibariye'nin kendisini rahatlıkla Çingene olarak tanımladığını (H, K) görebilirsiniz. Esc2003 (mesaj) 23.56, 27 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]
Azerice maddesinin tartışma sayfasında da dediğim gibi, en fazla bağıranın sesinin en gür çıktığı internet ortamına bakarak adlandırmanın pejoratif olduğuna kanaat getiremeyiz. "Azeri" adlandırmasını uygunsuz bulmayanların bu konu hakkında "şikâyet etme" dürtüsü olmayacağı için sırf belli bir görüşün duyulmasından kaynaklanan bir yanlılık olmadığını tespit edebilmemiz gerekir. Türkiye'yle bu kadar kültürel etkileşimi olan bir halk için Türkçede yaygın kullanılan bir terimin pejoratif olduğu ifade ediliyorsa, bu iddiayı maddenin adını değiştirecek derecede ciddiye alabilmek için akademik bir dayanak gerekmektedir. Aksi takdirde, literatürde kavramsallaştırılmamış bir sorun, bizim de gözardı edebileceğimiz bir sorundur. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 00.03, 28 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]
Azerice küçümseyici değil köken çarpıtmacı bir ad. Türkiye'den İlber Ortaylı'nın konuya dair -farklı üsluplarla- medyada açıklamaları var. Esc2003 (mesaj) 00.29, 28 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]
Köken çarpıtmacı olduğu tartışması nitel olarak çok daha farklı ve maddede de yer alması aslında uygun olacak bir tartışma (sahi tartışma sayfasında bu kadar konuştuğumuz terminoloji konusunun maddede yer almaması önemli bir eksiklik). Pejoratif olduğu görüşü çok daha güçlü bir değişiklik gereksinimi uyandırdığından şimdilik buna akademik bir dayanak bekleyeceğim kendi adıma. Elbette ki düzgün akademik metinler medyadaki söylemlerden çok daha güçlü bir dayanak oluşturur. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 00.35, 28 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]
Evet haklısın hatta bir ara niyetlendim "Azeri Vs. Azerbaycanlı" ayarında bir alt başlık oluşturacaktım. Pejoratif olduğu görüşünü anlayamadım, "Köken çarpıtmacı olduğu tartışması nitel olarak çok daha farklı" demişsin yeni bir görüş ortaya atmadım. Konu Azeri adlı İran menşeli bir halk adının bu millet için kullanılmasının yarattığı rahatsızlık üzerine. Asimilasyoncu görüşlerden kaynaklanan bir adlandırmadan söz ediliyor. Esc2003 (mesaj) 01.16, 28 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]
Pejoratif kısmı benim mesaja gönderme olabilir. Ben onu genel ilke olarak benimsemeliyiz manasında zikretmiştim, burada Azeriler ve Azericenin pejoratif olduğu düşüncesi ve/veya bilgisine sahip değilim. Tek bildiğim çok rahatsız oldukları. Bu arada Çingene / Roman konusunda da çok bilgili olduğumu söyleyemem. Eğer rahatsız olmuyorlarsa mesele yok elbette.
Vito Genovese 01.21, 28 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

Azerbaycan Türküyüz

"Azeri" kelimesi gerçekleri yansıtmıyor.Bu kelime Stalin tarafından türklerin milli kimliğini unutdurmak için yapılmış bir siyasetdir.Stalinden önce de Azerbaycan Türklerine "tatar" diyorlardı.Lütfen rica ederim bu Vikipedinin başlığını değiştirin ve Azerbaycan Türkleri yazın. Azer Eynizade (mesaj) 12.25, 15 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

Destek Destek Azeri kelimesi İrani bir kavim olan Azeriler ile hem anlam karışıklığı yaratıyor ve daha da önemlisi Azerbaycan Cumhuriyeti anayasasında dil ve vatandaşlıktan bahsederken açıkça Azerbaycan'ca ve Azerbaycanlı diye geçiyor. Haliyle Azeri kelimesi eğer İrani kavimden bahsedilmiyorsa yanlış kullanılmış oluyor. ZeusAmmon1 (mesaj) 20.01, 7 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

Azeri Kəlimesi Türkün Azeri boyu demektir Vatandaş Səyyid Mustafayev (mesaj) 08.08, 24 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]

Azeri ≠ Azerbaycanlı

Aslen Azerbaycan kökenli olan İran tarihçisi Ahmet Kesrevi 1921 yılında "Azeri veya Azerbaycan'ın Kadim dili" kitabını yazmıştır. Yazar bu eserinde Azerbaycanlıların Türk olmadıklarını, Azeri adlı ayrı bir millet oldukları iddiasını ileri sürmüştür. Kesrevi'ye göre Azerbaycan dili Türk dillerine mensup değildir. Azeri dili İran kökenli bir dildir. Azeriler Selçuklu Hanedanının İran'a gelmesi ile Türkleşmeye başlamışlardır. Azerbaycan Anayasasının 1. bölüm 21. maddesinde "Azərbaycan Respublikasının dövlət dili Azərbaycan dilidir. Azərbaycan Respublikası Azərbaycan dilinin inkişafını təmin edir." Bir örnek daha, Türkiye nasıl yabancı dillerde "Turkey" yerine "Turkiye" kelimesinin kullanılmasını istiyorsa biz de ülkemizin ve dilimizin adının doğru telaffuz edilmesini istiyoruz. Özetle Azeri ≠ Azerbaycanlı, Azerice ≠ Azerbaycan dili. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmi dili Azerbaycanca veya Azerbaycan dili, milletinin adı ise Azerbaycanlı'dır. https://tr.wikipedia.org/wiki/Ahmed_Kesrevi?wprov=sfla1 45.11.200.15 06.18, 13 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]

Doğru, destekliyorum ama bunun için kaynak göstermen gerek. QIZILBAŞ cənubi Azərbaycan türkü (mesaj) 15.09, 10 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]