Tartışma:Azeriler/Arşiv 2

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arşiv 1 Arşiv 2 Arşiv 3

Yönlendirme

Ve ek olarak sayfanın "Azeriler" maddesine yönlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum.--Qarapapaq 16:02, 17 Nisan 2009 (UTC)

Tartışmadan yapılan sinsice değişikler geçicidir.hoş değil.--Qarapapaq 14:15, 12 Haziran 2009 (UTC)

Kaynaklı bilgilerin silinmesi

"Azeriler kendilerini sadece Türkî bir halk olarak değil gerçek birer Türk olarak kabul etmektedir.[28]" cümlesi ve diğer bilgiler muteber kaynaklardan alınmıştır.vandalizm kötü aışkanlıktır:)--Qarapapaq 23:12, 24 Mayıs 2009 (UTC)

Doğru kötü bir alışkanlıktır. 24 milyon yazan kaynağı 60 milyon yapmak gibi. :) Ortada farklı kaynaklar çelişkili olduğundan, Şu kaynağa veya bu kaynağa göre denilmesi en doğrudur. İyi çalışmalar.--Muratsahinmesaj 23:45, 24 Mayıs 2009 (UTC)

Öncelikle Azeriler kendilerini sadece Türkî bir halk olarak değil gerçek birer Türk olarak kabul etmektedir cümlesinin ne demek istediği anlaşılmıyor. Türk halkı ile Türk farklı mı? Ve bu bütün Azerilerin görüşüne uygun mu? Kaynağa bakıldığında Türkiye-Ermenistan ilişkinin iyileşmesi üzerine Azerbaycan'ın 7 Nisan görüşmesini iptal ettiğine dair yazı çıkıyor. Kısaca bilimsel açıdan bu cümle eksikk ve anlamsız. Birde maddeyi taraflılaştırdığı halde taraflı etiketi kaldırmak bariz vandalizmdir. Takabeg ileti 02:41, 25 Mayıs 2009 (UTC)

IP kuklaları

Şu IP kuklaları aynı kullanıcı mıdır acaba?

78.188.65.100, 78.190.74.96, 78.190.70.154, 78.190.76.34, 78.190.86.140

Takabeg ileti 02:41, 25 Mayıs 2009 (UTC)

Gereksiz etiketler

madde içinde sorun olmadığına göre anlamsız davranıştır.Olivier roy'un görüşü ideolojik tezler bölümünde olması gerektiği için biraz taraflı durmaktadır.bunun dışında sorun yok.uğraşmayın.top oynayın,misket atın,güzel havanın keyfini çıkarın:)--Qarapapaq 00:18, 26 Mayıs 2009 (UTC)


Maddede sorun var. Yukarıda da defalarca yazıyoruz. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Azerbaycanlı tanımı, aslında SSCB döneminde yaratılmış tanımın sanki tek bir gerçek gibi gösterilmesi. Afşarlar ne zamandan beri Azeri oldu? Türkiye'de de (ülkücüler hariç:)) hiç bilimsel araştırma olarak kabul edilmeyen İbrahim Kafesoğlu'nun kitaplarının kaynak olarak gösterilmesi. Aynı şekilde Osman Turan'ın kitabının kaynak olarak gösterilmesi. Daha sıralayalım mı? Madde taraflıdır. Takabeg ileti 13:14, 26 Mayıs 2009 (UTC)



sayın takabeg, bilimsel bakış açınız beni tatmin etmemektedir. bir insanın milliyetçi olması onun bilimsel zihniyete sahip bir insan olmadığı düşüncesi bir önyargıdır. kafesoğlu'nun sadece ülkücüler tarafından referans alındığını söylemeniz bir önyargıdır. önyargı ise bilimle ilgili bir tarafı bulunmayan bir davranıştır dolayısıyla böyle bir davranış bilimsel olma iddiasında olan bir organizasyona gölge düşürmektedir. ki ben uzun zamandır bu gölgeyi görmekteyim.

tabi ki kafesoğlu tartışılmaz bir bilim adamı değildir, bir bilim adamının bilimsel olmasa dahi fikirlerine bilimsel argümanlarla karşı çıkılır. her insanın ve de her bilim adamının bir politik görüşü vardır. bilim adamlarını politik görüşlerinden dolayı kabul edilemez bulan bir bilim dünyasının ne hale geleceğini bir düşünün. politik görüşlerinden bir insanı kabul etmemek nazi döneminde ırkından dolayı insanların bilimsel düşüncelerini kabul etmemeye denk bir davranıştır.

ibrahim kafesoğlu'nun uluslararası ciddiyeti kabul edilmiş yayınlarda referans olarak gösterildiği bir kaç yayın örnekliyorum.

getir.net/p5f getir.net/p5i getir.net/p5j getir.net/p5k


Maddede sorun var. Yukarıda da defalarca yazıyoruz. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Azerbaycanlı tanımı, aslında SSCB döneminde yaratılmış tanımın sanki tek bir gerçek gibi gösterilmesi

-Tek gerçek olarak göstermekten kastın?Adı üzerinde "tez" diye yazılmış.Farklı gerçekler varsa "falancaya göre" diye ekleye bilirisin.Bilgileri keyfi silmek vandalizmdir.Sovyet olmayan kaynaklar da ekleniyor zaten.

Afşarlar ne zamandan beri Azeri oldu?

-Bu yargıya nerden vardın?Afşarlar azeri değildir,Azerbaycan halkının oluşumunda Afşarların da katkısı vardır.Azerilerin afşar kökeninin olması afşarları azeri yapmaz.Yazılan da budur.

Türkiye'de de (ülkücüler hariç:)) hiç bilimsel araştırma olarak kabul edilmeyen İbrahim Kafesoğlu'nun kitaplarının kaynak olarak gösterilmesi. Aynı şekilde Osman Turan'ın kitabının kaynak olarak gösterilmesi.

-Kime ve neye göre kabul edilmiyor?yada senin yorumuna göre mi kabul edilmiyor?

Daha sıralayalım mı? Madde taraflıdır.

-daha derken?--Qarapapaq 03:26, 11 Haziran 2009 (UTC)

Türk insanı "Azeriler" söylememeli

Türkiye Cumhuriyeti'nde geniş kullanılan “Azeriler” kelimesi Azerbaycan Cumhuriyeti'nde ve İran Azerbaycanı’nda yaşayan türklerin kendileri tarafından kullanılmaz.

Çünkü burada türk insanının bilmediyi tarihi bir nüans var. Zaman-zaman ister ruslar, isterse de farslar Azerbaycan türklerinin hiç de türk olmadığını isbatlamak için türlü gayretler göstermişler. Bu gün İranda fars milletçileri söyler ki, Azerbaycan İranın bir parçası ve burada yaşayan insanlar da etik açıdan türk değil iranlı.

Bu ise böyle bir sebebe dayanır. Tarihte Azerbaycan’da fars dilenden farklı bir dilde konuşan ateşe tapan azerilerin yaşaması hakta deliller var ve İranda bu azerilerin irandilli olduklarına inanılıyor. İran devletinde (hatta bugünkü islami İranın televizyonlarında bile) azerbaycanlıların türk deyil, hemin iranlı azeriler oldukları, onların sadece dillerini değişerek türkce konuştukları propagandası yapılıyor.

Bu sebepten türk insanı da “Azeriler” demekle bilmeden fars propagandası yapmış oluyor. --Melikov Memmed 05:17, 12 Haziran 2009 (UTC)

Türkçe Vikipedide madde başlıkları TDK'nın tercihne göre seçilir. O yüzden Azeriler. Eğer Azeriler başlığının sorunlu olduğunu düşünürsen doğrudan TDK'ya başvurabilirsin. Takabeg ileti 05:23, 12 Haziran 2009 (UTC)
Azeriler için gösterdiyin rusca kaynakda asıl Azerbaycanlılar keçiyor, TDK'nın tercihne göre "Azerbaycanlılar" kelmesi yok sanılırsa biz Azerbaycanlılar şimdiye kadar bundan habersiziz. Eğer Azerbaycanlılar başlığının TDK'ya göre sorunlu olduğunu bana ispatlarsan ben Azerbaycandan TDK'ya resmi itiraz bildirilmesi için harekete başlaya bilirim. Bence bizim Milli Meclis bundan habersiz.--Melikov Memmed 07:04, 12 Haziran 2009 (UTC)
Herşeyi siyasileştiriyorsun:)) Milli Meclisin işi değil. Bilim Akademisinin işi olabilir. Ona göre. Takabeg ileti 07:16, 12 Haziran 2009 (UTC)
Türkiye Cumhuriyeti'nde ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nde Anayasa var ve bu tür adları düzenleyen kanunlar var. Kimse şimdi Osmanlı diye Türkiye Cumhuriyeti'nden söz ede bilmez, ister TDK, isterse de Azerbaycan Bilim Akademisi. --Melikov Memmed 07:48, 12 Haziran 2009 (UTC)

Başlık ismi azeriler bahsedilen toplumu araştırdığınızda azerbaycanda yaşayan türk halkı çıkmıyor.İranda yaşayan küçük ama farklı bir toplum çıkıyor.değiştirilmesi gereklidir Azerbaycan türkleri olarak melikov memedov arkadaşıma katılıyorum.

Azerbaycan, Devletin nüfus sayımı, 2004:

Əhalinin son siyahıyaalınmasının nəticələrinə görə ölkə əhalisinin 90,6 faizi azərbaycanlılar, 2,2 faizi ləzgilər, 1,8 faizi ruslar, 1,5 faizi ermənilər, 1,0 faizi talışlar, 0,6 faizi avarlar, 0,5 faizi türklər, 0,4 faizi tatarlar, 0,4 faizi ukraynalılar, 0,2 faizi saxurlar, 0,2 faizi gürcülər, 0,2 faizi kürdlər, 0,13 faizi tatlar, 0,1 faizi yəhudilər, 0,05 faizi udinlər, 0,12 faizi isə digər millətlərdir.[1]

--Melikov Memmed 09:01, 12 Haziran 2009 (UTC)

Evet bunları biliyoruz. Zaten Azerbaycan maddesinde yer alıyor. Azeriler sadece Azerbaycan Cumhuriyeti'nde yaşamadığını tekrar hatırlamak istiyorum. Azerbaycan Cumhuriyeti tarafından yapılan kategorize ve adlandırma ile TDK'ya dayalı Türkçe Vikipedidekininki her zaman aynı olmayabilir. Takabeg ileti 15:42, 13 Haziran 2009 (UTC)

Tartışmadan yapılan sinsice değişikler geçicidir.hoş değil.--Qarapapaq 14:15, 12 Haziran 2009 (UTC)

Azeriler kelimesinin gerçekte azerbaycan türklerini ifade etmediğini burdan okuyup öğrenmiş oldum. Teşekkür ederim değerli bilgileriniz için türkiye'den bir türk olarak

Kaynak göster: Azerbaycanlılar mı ve ya Azeriler mi

Madde başlığı tarihi nüanslar göz önünde tutularak Azerbaycanlılar için çok büyük öneme maliktir. Anlaşılan şu ki, kendi sübjektif fikirlerini esas alarak maddeye katkı yapmak dışında amaçları olduğunu düşünmeye sebep veren kullanıcı az bir kaynağa dayanarak büyük bir milletin kendi adını deyişmeye gayret etmektedir. Bu sebepten Vikipedi kurallarına dayanarak kaynak göstermenizi rica ediyorum:--Melikov Memmed 07:24, 14 Haziran 2009 (UTC)

Azerbaycanlılar:

Azeriler:

  • TDK
Melikov, canım, burada anlamadığınız çok büyük birşey var - "Azerbaycanlılar" için gösterdiğiniz kaynaklar hepsi Azerice. Ama burası Türkiye Türkçesi Vikipedisi olduğu için Türkiye'de daha sıkça kullanılan terim kullanılmalı, ve "Azeriler" daha çok kullanılıyor; isterseniz Google.com.tr'de "Türkçe sayfalar" altında her iki terimi ara, ve görürsünüz ki sonuçlar şöyle:
      • "Azerbaycanlılar" için 10.300 sonuç,
      • "Azeriler" için ise 147.000 sonuç.

Raning-friciz-rulcall me, I'm yours 16:38, 14 Haziran 2009 (UTC)

Efendim, Vikipedi bir ansiklopedi, burada milletin kendi adı yazılar, sonra o nereye istenilir yöneldilir. Kimse bir söz demiyor ki. Bu çok kolay bir şey. Türk insanı zorla asimilasyon ne bilmez, onun üçün de anlaya bilmiyor ki, bu gibi çok anlamsız bir şeyler bir milletin kendi değerlerini korumak için ne kadar önemli ola bilir. Tek sorun şu. --Melikov Memmed 17:19, 14 Haziran 2009 (UTC)

Bilgilerin toplu şekilde silinmesi

Bu konuda yukarıda açıklama istense de gerekçe gösterilemedi.Bu durumda yapılan sürekli geri almalar vandalizm anlamına gelir.Şu cümle neden çıkarıldı??

- Azeriler kendilerini sadece Türkî bir halk olarak değil gerçek birer Türk olarak kabul etmektedir.Kaynak: Stratfor Araştırma Merkezi,6 nisan 2009, http://www.stratfor.com/memberships/135250/analysis/20090406_azerbaijan_expressing_ire_turkey Tüm basın organlarında ses getiren araştırma merkezinin makalesi önemli bir kaynaktır.Makalenin tamamı [6].

Azerbaijan and Turkey have long-standing and deep-running ties. The Azerbaijanis consider themselves not so much Turkic (of the same general cultural groups as the Turks), but actually Turkish.

Bu herkesçe kabul ediliyor mu ? Eğer öyle ise doğru çevirilip doğru iç bağlantılar verilmek şartıyla eklenebilir. Takabeg ileti 04:35, 20 Haziran 2009 (UTC)

-Bu dönemde etnik kimliğin adı "Türk"ten "Azerbaycanlı"ya,milletin konuştuğu dilin adı da "Türk Dili"nden "Azerbaycan Dili"ne değiştirilmiştir. Kaynak:Azerbaycanlı Genç Bilim Adamları I Semozyumu Bildirileri,2005,İstanbul,s.308. Yukarıdaki Elnur Ağaoğlunun görüşünü destekleyen bir cümle.Silinme sebebi?

Yoğun vandalizmin sonucu silinmiş olabilir. Takabeg ileti 04:35, 20 Haziran 2009 (UTC)

-Sovyetler döneminde neşr edilen Azerbaycan Tarihi (İstoriya Azerbaydjana) adlı eserde Sovyet Tarihçileri "Türk unsurunun çok eski zamanlardan beri Azerbaycan'da boy gösterdiği" ifade etmiştir. Kaynak: İstoriya Azerbaydjana,Bakü,1958,I,s.94-98</ref>.Silme gerekesi nedir?

çok eski zamanlardan derken somut olarak ne zaman? Takabeg ileti 04:35, 20 Haziran 2009 (UTC)

-Ayrum,Şahseven ve Padarları sub-etnik azeri gruplar olarak değerlendiren sovyet olmayan kaynak: An Ethnohistorical dictionary of the Russian and Soviet empires,J.S.OLson,L.B.Pappas,N.C.Pappas tarafından,s.60. niye çıkarıldı

Bilmiyorum. Yoğun vandalizmin sonucu silinmiş olabilir. Takabeg ileti 04:35, 20 Haziran 2009 (UTC)
Birde alt grupları ile ilgili kısımı uzatmak yerine ayrı maddelerin açılması uygundur. Takabeg ileti 05:11, 20 Haziran 2009 (UTC)
Zaten Gökçe Yörük Karadağlılar maddesini açtı. Takabeg ileti 05:13, 20 Haziran 2009 (UTC)

-Yukardakilerin dışında Zeki Velidi Togan ve İbrahim kafesoğlu kaynaklı bütün bilgiler hangi gerekçeyle silindi? --Qarapapaq ileti 19:08, 19 Haziran 2009 (UTC)

Defalarca anlatıldı. Takabeg ileti 04:28, 20 Haziran 2009 (UTC)

Azari language

Azari Language ile ilgili tezler maddenin başlangıcında değil uygun bölümde anlatılmalıdır. Zira günümüzde Azeriler Türk halkı olarak kabul edilir. Takabeg ileti 04:28, 20 Haziran 2009 (UTC)

Maddede Azerilerden konuşulur. Burada eskiden günümüzedek Azeriler kim olduğunu bilmek gerekir. Kimse Azerileri türk kabul ede biler, ancak çok ünlü bilim adamları onlar fars kabul ediyor. Tarihi kaynaklar da bunu göstermekte.--Melikov Memmed 04:51, 20 Haziran 2009 (UTC)

Tarih ile ilgili kaynaklar ve açıklamalar maddenin tarih bölümünde yer almalı. Takabeg ileti 04:53, 20 Haziran 2009 (UTC)


Bu herkesçe kabul ediliyor mu ? Eğer öyle ise doğru çevirilip doğru iç bağlantılar verilmek şartıyla eklenebilir.

-Vikipedide herkese sorma imkanı olmadığına göre önemli ve bağımsız kaynaklar referans alınır.

O zaman lütfen doğru çevir ve objektif yaz. Takabeg ileti 14:44, 20 Haziran 2009 (UTC)

Yoğun vandalizmin sonucu silinmiş olabilir

-Evet yoğun vandalizm.Bu bilgiler sadece senin tarafından silindi.

Yoğun vandalizm derken, belli bir inancına göre hareket eden kullanıcıların hep kendi sürümüne getirmeye çalışırken kaybolmuştur. Demin de yaptın. Diğer kullanıcıların katkıları hiçe mi saydın? Bu da mı kendi vandalizminden dolayı mı yaşandı? Takabeg ileti 14:42, 20 Haziran 2009 (UTC)

'çok eski zamanlardan derken somut olarak ne zaman?

-Cümle kaynaktan aynen aktarıldı.Sovyet tarihçilerine sormak lazım.Yine de daha detaylı inceleyeceğim.

Bilmiyorum. Yoğun vandalizmin sonucu silinmiş olabilir

-Doğrudan senin tarafından silidi.Vandalizm konusunda hemfikiriz.Bir dahaki sefere daha dikkatli olmalısın.

Yoğun vandalizm derken, belli bir inancına göre hareket eden kullanıcıların hep kendi sürümüne getirmeye çalışırken kaybolmuştur. Demin de yaptın. Diğer kullanıcıların katkıları hiçe mi saydın? Bu da mı kendi vandalizminden dolayı mı yaşandı? Takabeg ileti 14:42, 20 Haziran 2009 (UTC)

Birde alt grupları ile ilgili kısımı uzatmak yerine ayrı maddelerin açılması uygundur.

-Yeni maddeler zaten açılıyor.Bu maddede her etnik grup hakkında kısa özet bilgi verilmesinde sorun nedir?

Objektif yazılmalı. Ben objektifleştirebilirim. Takabeg ileti 14:45, 20 Haziran 2009 (UTC)

Defalarca anlatıldı

Tam olarak nerde anlatıldı?Yorumlar dışında bir açıklama bulamadım.--Qarapapaq ileti 14:18, 20 Haziran 2009 (UTC)

Demek ki bu sayfada yazılan diğer kullanıcıların yazılarını okumuyorsun :)) Takabeg ileti 14:45, 20 Haziran 2009 (UTC)

Kısaca herşey Kullanıcı:Qarapapaq'ın taraflı yaklaşımlarından kaynaklanıyor, maalesef. Karabağ Savaşı maddesinin taraflı olmasının sebebi de yine aynı taraflı yaklaşımın. Lütfen tarafsız ve objektif antiklopedi yapmamıza yardımcı olun. Takabeg ileti 14:50, 20 Haziran 2009 (UTC)

öneri :Azerbaycan için geçmişten çok bugün önemli ve fonksiyoneldir.

Geçmiş ve bugün olmak üzere iki açıdan ele alınmalıdır.Önemsenecek olan ise bugün olmalıdır, çünkü en azından uzak geçmişte Azeri yok.Azeri kelimesini Azeri yapan son zamanlardır( bu "son zamanlar"ın 100 yada 200 yada 300 yıl olmasının çok anlamı yok, ama isteyen tartışır, yasak da yok).Son noktada ise millet yada ulus adı olarak Azeri kelimesi en uygunu görünüyor.Yanlız alt yapının silinmeye çalışılmaması önemlidir, bileşenlerini yazarken hata yapılmamalıdır.Dilde ise kesinlikle Türkçe görünmelidir, "Azerbaycan yada Azeri Türkçesi".Her ne kadar çok fazla Farsi olsa da yapısal tarafı tamamen Türkçedir.

Söylemek istediğim şu ki, Azeri kelimesi Türk değilse değildir, zorla yapmaya çalışmayın.Sadece bileşenlerinin oransal dağılımında anlaşılmaya çalışılmalıdır.Türkiyedeki Türkmen görünen ve yaklaşık 40 milyon olduğu ileri sürülen kesimin önemli bir bölümü Türk olmayıp İrani ve/veya Hazari'dir ve sonradan Türkmenleşmiştir (Türkiyedeki Türkmenlerin şii, alevi, caferi, bektaşi, tahtacı, abdal gibi parçalı ve tümünün Ali ile ilgili olması gereğinden fazla kanıttır).Dolayısı ile Türkiyede bile aslında bu kadar yokken, hem 30-50 milyon Azeri olduğunu hem de bu kadar çok insanın Türk olduğunu söyleyemezsiniz.Aranızda belge savaşı yaparken kendi soylarınızın antipatisini yaymaktan başka bir iş göremiyorsunuz.Size gerçek dışı belgelerinizden birini daha söyliyeyim;kafkasya ve İranda Azeri ağzıyla konuşanların 15 milyonunun aslında Terekeme olduğunu yazıyorsunuz.Bu gülünç iddiadan ne kazandığınızı merak ediyorum.Buradaki 7 milyona ek olarak orada da 15 milyon Terekeme olsaydı Osmanlıyı da Rus çarlığını da dağıtırlardı, kendilere ayrık devlet kurarlardı, Azerbaycan diye bir şey var olmazdı, diğerleri Türkmenleşeceğine Terekemeleşirdi...


Özetle Azeri ulusu ve Azeri Türkçesi dışındakilerin geleceğe yönelik hiç bir işlevi yok. Bu imzasız yazı Fmmetin (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Kimin hangi tezlerine dayalı? Kaynaklar göstersen iyi olur. Takabeg ileti 15:19, 21 Haziran 2009 (UTC)

Taraflı Düzenlemeler

Azerileri oluşturan etnik gruplara dair tezler kısımında maalesef ısrarla taraflı değişiklikler yapılıyor.Şu cümleler bariz taraflıdır.

Büyük Sovyet Ansiklopedisi[40] ve An Ethnohistorical dictionary of the Russian and Soviet empires[63] 'ne göre Azeri sayılan Ayrumlar

Büyük Sovyet Ansiklopedisi[40] ve An Ethnohistorical dictionary of the Russian and Soviet empires[63]'ne göre Azeri sayılan Padarlar

Büyük Sovyet Ansiklopedisi[40] ve An Ethnohistorical dictionary of the Russian and Soviet empires[63]'ne göre Azeri sayılan Şahsevenler

sayılan kelimesi sanki değilmiş de öyle gösteriliyormuş izlenimi bırakıyor.Halbuki burası ansiklopedidir.Sadece kaynaktaki bilgiler aktarılır.Taraf tutmak veya bilginin doğruluğunu yargılamak vikipedi kullanıcılarına düşmez.Ama belli kullanıcılar taraflı davranmaktan vaz geçmiyor.--Qarapapaq ileti 19:10, 24 Haziran 2009 (UTC)

  • Neden taraflı? Böyle daha objektif oldu. Zaten ilgili bölüm özetlenmesi lazım. Maddenin tarafsızlaştırması için (maddeden taraflı şablonunun kaldırılması için) ilk adım olacaktır. Takabeg ileti 19:12, 24 Haziran 2009 (UTC)
Ve bunun karşı tezlerini de eklersek iyi olacak. Takabeg ileti 19:18, 24 Haziran 2009 (UTC)

Zaten ilgili bölüm özetlenmesi lazım

Zaten şuan özetlenmiş durumda.Ana maddelerde daha geniş bilgier verile bilir.--Qarapapaq ileti 19:24, 24 Haziran 2009 (UTC)

Ve bunun karşı tezlerini de eklersek iyi olacak

Ekleye bilirsin.Ama sayılır gibi kendi inancın doğrultusunda kelimeler ekleyerek taraflı hale getirmemelsin.Dikkat etmen lazım.--Qarapapaq ileti 19:24, 24 Haziran 2009 (UTC)

???

Qarapapaq'ın özet kısımına yazdığı cümle: +tdk (Aslında aynı kaynak ama belli kullanıcının sorun yapacağını bildiğim için eklendi.

Ne demek acaba? Link göstermeden Melikov inanmadı ki. Ayrıca TDK'nın Azerbaycanlı tanımı da vardı. Takabeg ileti 15:20, 25 Haziran 2009 (UTC)

Tdk-nın Azerbaycanlı tanımı varsa o linki de ekle.Ama aslında durum şöyle.Sen tdk linklerini eklemekle beraber hem de yukarıda belirttiğim hususlarda yine kabul edilen kelimesini sayılan kelimesi ile değiştirdiğin için (maddeyi taraflı hale getirdiğin için) geri aldığım zaman doğal olarak senin tdk linklerin de silindi.Yani olayı vandalizm olarak lanse edip diğer vikipedistleri yanıltmaya çalışman hoş davranış değil.--Qarapapaq ileti 15:27, 25 Haziran 2009 (UTC)


Maddenin taraflılığı ve düzensizliği

  1. Azerbaycanlı olsun diyen kullanıcının eklediği yabancı kaynakların temizlenmesi lazım. Bunlar Türkçedeki Azerbaycanlı kullanımından bahsetememektedir.
  1. Azeriler kendilerini sadece Türkî (Turkic) bir halk olarak değil Türk (Turkish) olarak kabul etmektedir.
Bu anlaşılmayan cümlenin ya netleştirmesi ya da kaldırılması lazım. Kim tarafından öyle kabul edildiği de yazılması lazım. Bütün Azeriler mi öyle düşünüyorlar (Öyle olmadığını biliyoruz)? Yoksa sadece Ebulfez Elçibey'in takipçileri mi öyle düşünüyorlar? Netlik lazım.
  1. Başlangıç kısımında yer alan tarih ile ilgili cümlelerin uygun bölüme aktarılması lazım. Bunu halletmek kolay.
  1. Sadece tezler olan sub-etnik grup??? ile iligi kısımın özet hale getirilmesi lazım. Bunların hepsi Azerilerden olmamakla birlikte şu anki haliyle sanki bunların sabit bir gerçekmiş gibi algılanabilir. Mesela Rus İmpartorluğu döneminde yapılan nüfus sayımlarında Azeriler veya Azerbaycanlar diye birşey ortaya atılmadan önce Karapapakların nüfus sayımlarında yer aldığına dair gerçek de yer almalıdır. Gence doğumlu Türk dilbilimcisi Ahmet Caferoğlu başta olmak üzere bilimadamların karşı tezleri yani SSCB'lilerin tezleriyle farklı olarak sub-etnik grup dedikleri Türk halkların her birinin Azeriler ile aynı seviyedeki Türk halkı olduğuna dair tezler de yer alması lazım. Birde genelde Afşarların Oğuzların bir boyu olarak kabul edilmekte olmasından da bahsedilmesi lazım.

Bunlar maddeyi düzeltmek ve tarafsızlaştırmak için sadece ilk adımdır. Daha düzenlenmesi gereken kısımlar var. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 15:39, 25 Haziran 2009 (UTC)


Azeriler adı

Azerbaycanlı olsun diyen kullanıcının eklediği yabancı kaynakların temizlenmesi lazım. Bunlar Türkçedeki Azerbaycanlı kullanımından bahsetememektedir

-Sadece Türkçedeki kullanım şeklinden mi bahsetmesi lazım?Ansiklopediler evrenseldir.Sadece Türkçedeki hitap şekli yazılmamalı,genel isimlendirmeleri de yazmak zorundayız.Arkadaş da bunu yapmış.Ama yine de o kadar kaynağa gerek olmadığını düşünüyorum(uygunsuz duruyor çünki).--Qarapapaq ileti 16:08, 25 Haziran 2009 (UTC)

Gerekirse Azerbaycan Azericesi başta olmak üzere yabancı dillerdeki kullanımı da yer alabilir ama eninde sonunda Vikipedi sözlük değildir. Başlangıçta yer alan Azerbaycanlı kelimesi Türkçedir. Fakat gösterilen kaynaklar Türkçedeki Azerbaycanlı kelimesi için geçersizdir. Takabeg ileti 17:09, 25 Haziran 2009 (UTC)

Turkic - Turkish

Kim tarafından öyle kabul edildiği de yazılması lazım. Bütün Azeriler mi öyle düşünüyorlar.Yoksa sadece Ebulfez Elçibey'in takipçileri mi öyle düşünüyorlar?

Stratfor Araştırma Merkezi'nin Elçibeyle ilgisini açıklarmısın?Sanırım yapamazsın.Bir de o cümle için netlik istiyorsan şunlar için de gerekecek.

Bu ayrı yaşamın nedeniyle Azerbaycan'daki Azeriler genellikle seküler, İran'dakiler ise dindar Müslümanlardır

Azerbaycan'ın 1991'deki Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığından beri din ve sınır ötesi etnik bağlarda yenilenmiş bir ilgi var

Birçok Azeri kendilerini kültürel Müslüman olarak tanımlar

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Azeriler, zaman geçtikçe Müslüman miraslarına daha çok yaklaşıyorlar

-Yukaridaki cümlelerin hiçbiri benim eklediğim cümleden daha net değil.--Qarapapaq ileti 16:08, 25 Haziran 2009 (UTC)

Elçibey kendini Azeri değil Türk olduğunu düşündü ve Azerbaycan Anayasasında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî dilinin Azerice değil Türkçe olduğunu ilan etti. Takabeg ileti 17:11, 25 Haziran 2009 (UTC)
Stafford Araştırma Merkez'inin filanca kişinin yazdığına göre cümlesi eklenmesi lazım. Çünkü diğer kaynaklarda bulunmuyor. En azından ben bulamadım. Takabeg ileti 17:13, 25 Haziran 2009 (UTC)

Sub-Etnik gruplar

Sadece tezler olan sub-etnik grup??? ile iligi kısımın özet hale getirilmesi lazım

-Şuan zaten özetlenmiş.Bence gerek yok.--Qarapapaq ileti 16:08, 25 Haziran 2009 (UTC)

Bunların hepsi Azerilerden olmamakla birlikte şu anki haliyle sanki bunların sabit bir gerçekmiş gibi algılanabilir

-Zıt iddialar varsa eklersin.Şuan sadece var olan kaynaklar aktarıldı.Nasıl algılayacağı okuyucuya kalmış.--Qarapapaq ileti 16:08, 25 Haziran 2009 (UTC)

Mesela Rus İmpartorluğu döneminde yapılan nüfus sayımlarında Azeriler veya Azerbaycanlar diye birşey ortaya atılmadan önce Karapapakların nüfus sayımlarında yer aldığına dair gerçek de yer almalıdır

-Enteresan:)Çünki zaten bu bilgiler şuanki sürümde var:)--Qarapapaq ileti 16:08, 25 Haziran 2009 (UTC)

Gence doğumlu Türk dilbilimcisi Ahmet Caferoğlu başta olmak üzere bilimadamların karşı tezleri yani SSCB'lilerin tezleriyle farklı olarak sub-etnik grup dedikleri Türk halkların her birinin Azeriler ile aynı seviyedeki Türk halkı olduğuna dair tezler de yer alması lazım

-Dediğim gibi zıt iddia varsa ekleye bilirsin.Ama senin bu konuda bir katkı yaptığını hatırlamıyorum.(Kabul edilir kelimsini sayılır kelimesi ile değiştirmek dışında)--Qarapapaq ileti 16:08, 25 Haziran 2009 (UTC)

Daha düzenlenmesi gereken kısımlar var.

-Evet,Vandalizm sonucu silinen Kafesoğlu ve Togan kaynaklı bilgiler geri getirilmeli,Kullanıcıların kendi yorumuna göre değil kaynakta olduğu gibi ve tarafsız aktarılması lazım.--Qarapapaq ileti 16:08, 25 Haziran 2009 (UTC)

Neden Vandalizm? Zeki Velidi Togan'ınki (bu maddede kullanılan kısımlar) son kullanma tarihi geçmiş iddiadan başka bir şey değildir. İbrahim Kafesoğlu'nunki ise Türk-İslam Sentezi denilen hipotezine göre kasten yaratılan tez olup günümüzde Ülkücüler gibi belli kesimler tarafından turuluyor olsa bile genel olarak kabul edilmemektedir. Burda biz ansiklopedi yazmaya çalışıyoruz. Kısaca biz burda ne Azerbaycan milliyetçiliğini ne de Türkçülüğünü yapıyoruz. Takabeg ileti 16:15, 25 Haziran 2009 (UTC)
Birde maalesef tarafızca aktardığını görmedim. Bundan sonra tarafsızca aktaracak mısın? Takabeg ileti 16:26, 25 Haziran 2009 (UTC)
Zaten bu ikincil konu. Azeriler hakkında daha yazılması gereken şey varken bu Türk halkları ile ilgili tartışmanın buraya taşınması doğru değildir. Kısaca yani özetle bahsedilmelidir. Ve daha önce Kullanıcı:Gökçe Yörük'ün Karadağlılar (Türk) maddesini açtığı gibi ayrı madde (yani ana madde)'yi açmak daha mantıklıdır. Böylece burda yapılan ve yapılacak A'ya göre bunlar Azeri B'ye göre Azeri değil meselesiyle sınırlı verimsiz tartışmadan kurtalacaz. Ve bu Türk halklarının kendilerine özgü özerlikler ile dolu maddeler açılmış olacaktır. Takabeg ileti 17:33, 25 Haziran 2009 (UTC)

Z.V.Togan ve İ.Kafesoğlu

Zeki Velidi Togan'ınki (bu maddede kullanılan kısımlar) son kullanma tarihi geçmiş iddiadan başka bir şey değildir

-Kaynak nedir?--Qarapapaq ileti 16:34, 25 Haziran 2009 (UTC)

İbrahim Kafesoğlu'nunki ise Türk-İslam Sentezi denilen hipotezine göre kasten yaratılan tez olup günümüzde Ülkücüler gibi belli kesimler tarafından turuluyor olsa bile genel olarak kabul edilmemektedir.

-Böyle evrensel bir kural bilmiyordum.Neye göre,kime göre öyleymiş??Kendi inancınız göre mi?Kaynak?--Qarapapaq ileti 16:34, 25 Haziran 2009 (UTC)

Kısaca biz burda ne Azerbaycan milliyetçiliğini ne de Türkçülüğünü yapıyoruz.

Hiçkimse yapmıyor.Dİğer kullanıcıları zan altında bırakmak,suçlamak yerine konulara objektif yaklaşsaydınız,duygusal ve hiçbir nesnel dayanağı olmayan cümleler kurmazdınız.--Qarapapaq ileti 16:31, 25 Haziran 2009 (UTC)

Maddenin adı

Medde addının tarafsızlığı konusunda kuşku bulunması şablonunu silerek bana sürekli uyarılar yazan Tagabek'in bilgisine sunmak isterim. Tüm ansiklopedilerde şu milletin adı ne belli, güvenilen kaynaklar da yeterince. Eğer onlarca dilde bulunduğu halde bu problem yalnız Türkçe Vikide mevcut ise sözün yumuşak tabiriyle bu bir taraflılık. Biz tartışmak isteriz, Vikipedi'nin kuralları böyle, rica ediyorum artık bana ait sayfaya adaletsiz uyarı şablonları yerleştirmeği bırakın.--Melikov Memmed 08:48, 26 Haziran 2009 (UTC)

"Azeriler"i oluşturan etnik gruplara dair tezler

“Büyük Sovyet Ansiklopedisi 'ne göre, "Azeriler"i oluşturan etnik gruplar Karapapaklar, Afşarlar, Ayrumlar, Padarlar, Şahsevenler, Karadağlılar ve diğer bazı etnik gruplardır”. Tümü ile yalnış yorum.

  • Rusca: "Исторически сложились этнографические группы А., отличавшиеся некоторыми особенностями в хозяйстве, культуре и быту: айрумы, карапапахи, падары, шахсевены, карадагцы, афшары и др."
  • "Tarihsel olarak Azerbaycanlıların ev işleri, kültür ve yaşam tarzı ile bazı farklılıklara sahib Ayrımlar, Karapapaklar, Padarlar, Şahsevenler, Karadağlılar, Afşarlar ve diğer (Etnografya) grupları oluşmuştur."

“Этнографические группы” sözlerinden anlaşılması gereken şey etnik grup değil. Şurada bir milletin kendi içinde oluşan kültür, yaşam tarzı ve diğer bu gibi farklılıklarından söz ediliyor. Görünür ya rusca iyi bilmemekten, ya bilgisizliktendir. Etnografya ne olan şey, bilmek gerekiyor. --Melikov Memmed 10:45, 26 Haziran 2009 (UTC)

Bahsi geçen kaynağı ben ekledim.Çünki Kullanıcı:Takabeg bu grupların Azeri olmadığını iddia etti.(Bilgileri sürekli kaldırdı).Etnografik grup olarak değiştirilmesinde benim için sorun yok.Aslında diğer yabancı kaynaklarda sub-etnik grup olarak geçiyor.Etnografik grup da bu tanımla örtüşüyor bence.--Qarapapaq ileti 11:24, 26 Haziran 2009 (UTC)
Ben mi iddia ettim? Hayır. Bunları Azeri sayan araştırmalar saymayan araştırmalar varken sanki Azeri oldukları kesinmiş gibi gösterilmesinin ansiklopedik açıdan sakıncalı olduğunu söyledim. Oğuzlardan olan Afşarlar ne zaman Azeri yapıldı. Birde Karapapaklar hatta Karadağlılar... Israrla bir tezi yeni inandığı bir tezi ön plana çalışmak tarafsız ve bilimsel davranış değildir. Ayrıca inandığın tezine kabul ve inanmadığın tezine iddia kelimelerini ısrarla kullanmaya devam etmek de ne tarafsız ne de bilimsel. Takabeg ileti 13:13, 26 Haziran 2009 (UTC)
"Bunları Azeri sayan araştırmalar saymayan araştırmalar varken sanki Azeri oldukları kesinmiş gibi gösterilmesinin ansiklopedik açıdan sakıncalı olduğunu söyledim.".Hangi kesin?Maddeye aksini söyleyen hiçbir tez eklemediğin halde,var olan kaynaklı tezleri de kaldırarak yıkıcı faaliyette bulunduğun halde tartışma sayfasında bu temelsiz iddialrı sürdürmen enteresan.Bu konuda yukarıda yeterince yazdım.--Qarapapaq ileti 14:23, 26 Haziran 2009 (UTC)

Azerice Viki'deki tartışmayı buraya taşımayın !

Azerbaycanlı olsun Azerbaycan türkleri olsun diyen kullanıcılar Azerice Viki'de de aynı konu üzerinde tartışıyorlar. Lütfen yabancı dillerdeki tartışmayı Türkçe Vikiye taşınmayın. Eğer TDK, artık Azerilere "Azeriler" e demeyeceğiz demeyeceğiz diyip sözlüğü değiştirdiğinde o zaman Türkçe Vikipedide de tartışma açılabilir (bence öyle olunca otomatikman yani tartışmasız bir şekilde başlığı değiştirilecektir). Burda başlık tartışmanın yapılması ve kendi tarcihlerini haklı göstermek için yapıştırılan geçersiz ve gereksiz kaynakların derhal kaldırılması gerekir. Takabeg ileti 13:20, 26 Haziran 2009 (UTC)


Azerbaycanlı olsun Azerbaycan türkleri olsun diyen kullanıcılar Azerice Viki'de de aynı konu üzerinde tartışıyorlar

-Evet tartışıyoruz.--Qarapapaq ileti 14:54, 26 Haziran 2009 (UTC)

.Lütfen yabancı dillerdeki tartışmayı Türkçe Vikiye taşınmayın

-Enteresan bir yorum.Neden??Gerekli her konu her vikipedide tartışılır.--Qarapapaq ileti 14:54, 26 Haziran 2009 (UTC)

Eğer TDK, artık Azerilere "Azeriler" e demeyeceğiz demeyeceğiz diyip sözlüğü değiştirdiğinde o zaman Türkçe Vikipedide de tartışma açılabilir

-Şimdi de açıla bilir.Vikipedi TDK-nın resmi yayın organı değildir.--Qarapapaq ileti 14:54, 26 Haziran 2009 (UTC)

Burda başlık tartışmanın yapılması ve kendi tarcihlerini haklı göstermek için yapıştırılan geçersiz ve gereksiz kaynakların derhal kaldırılması gerekir.

-Kime ve neye göre?Senin inancına göre mi?Şuan kaynak abartılmış.Ama hepsinin kaldırılması söz konusu değil.--Qarapapaq ileti 14:54, 26 Haziran 2009 (UTC)

Not: Ayrıca [7],[8], yazdığınız mesajlar etikdışı olmanın dışında troll zararlısı kapsamına gire bilir.Aslında birkaç dakika ayrılırsa mesaj geçmişinizde buna benzer çok yazı bulmak mümkün.Vikipedide sadece maddeler üzerine tartışılır diğer kullanıcıların geçmişini irdeleyip,kullancıyı diğer vikipedistleri gözünde karalama faaliyetinize son verin.Şuan Azerbaycan vikisindeki tartışmayı sanki suçmuş gibi lanse etmeğe çalışman da buna dahil.--Qarapapaq ileti 14:54, 26 Haziran 2009 (UTC)

  • Azerice Vikide yazan kullanıcıların yazılarını okuyunca neleri planladıkları anlaşılıyor. Mesela İraq türkmanları (Irak Türkmenleri) -> İraq azərbaycanlıları (İrak Azerbaycanlıları) yapmaya çalıştın :)). Bu sadece bir örnektir. İran türkləri maddesinde "Qaşqaylar Azərbaycan Türklərinin bir boyudur" diyor. "Türklərin Azərbaycana kütlələr halında yerləşmələri çox-çox köhnə zamanlarda olmuşdur. Köhnə Sümer-Şumer mədəniyyəti də başlanğıcını buradan-Azərbaycanda al/götürür." Bunlar nedir? Gerç bunu yazan Etrüsk. Kim yazdıysa çok ama çok ilginç ve bilim dışı yazıları. Artık bu tür propaganda yazılarının Türkçe Vikipediye taşınmasını önlememiz lazım. Propagandalara hayır deme cesaretimiz lazım. Takabeg ileti 05:19, 27 Haziran 2009 (UTC)

Vikipedi millî ansiklopedi(niz) değildir

Artık kaçıncı defadır ki, tartışmalarda Azerbaycandan olan kullanıcılara kimi kullanıcılarca “burası Türkiye” söylemeleri ile karşılaşırız. Lütfen Vikipedi kurallarına dikkat ediniz. Vikipedi birçok dilde hazırlanan özgür, bağımsız bir İnternet ansiklopedisidir ve hiç bir devlete veya devlet kurumuna bağlı değil. Kullanıcının nereden olmasının hiç bir önemi yok. --Melikov Memmed 04:44, 27 Haziran 2009 (UTC)

Burası ne Türkiye Vikipedi ne de Türk Vikipedi. Türkçe Vikipedidir. Takabeg ileti 05:03, 27 Haziran 2009 (UTC)
  • Kişisel ifadeler içeren ve maddeyi geliştirmeye yönelik olmayan yorumlar kaldırıldı. Lütfen maddeyi geliştirmeye yönelik yorumlar yapalım ve tartışmaları kişiselleştirmeyelim. --Yabancımsj 21:14, 27 Haziran 2009 (UTC)

Maddede 2 tane taraflı şablonunun neden gerektiğini hala anlamıyorum :) Bir kaç kullanıcı tarafından yapılan Azerilerle ilgili negatif bir imaj yaratma kampanyasının bir hisesi gibi göründü bana. Atabəy 17:45, 29 Haziran 2009 (UTC)

{{Taraflı}} şablonu bildiğimiz gibi öteden beri var. {{Taraflı-madde adı}} ise Azeriler adından hoşlanmayan kullanıcı tarafından eklendi. Bence gereksiz ve yersiz şablon. Negatif kampanyası filan söz konusu değildir. İyi niyeti varsaymayı unutmayın. Takabeg ileti 22:02, 29 Haziran 2009 (UTC)

Azeriler Fars kökenli

Azeriler Fars kökenli ateşe tapan bir topluluk, uzmanlar biliyor, bugünkü günde bile az sayda İran'da yaşamaktırlar, Azeri adlı köyleri bile var. Maddede ise Azeri Türklerinden, Azerbaycanlılardan konuşulur. Onlara ise bölge hakta bilgisi olan insanlar asla Azeri demez.--Melikov Memmed 11:45, 1 Temmuz 2009 (UTC)

Başlığın Azerbaycan türkleri olarak değiştirilmesi doğru olur

Düzenleme 1

Başlangıçtaki geçresiz ve gereksiz kaynaklar çıktı. Takabeg ileti 08:06, 3 Temmuz 2009 (UTC)

Kaynak kirliliği

Sayfa başlangıcında Azerbaycanlılar ile ilgili çok fazla kaynak var, görsellik açısından hiç güzel durmuyor ne yazık ki Durkin 21:13, 11 Temmuz 2009 (UTC)

  • Evet çook kötü duruyor bu hali. Kaynaklardan birkaçını seçip diğerlerini "ileri okumalar" altbaşlığında kaynaklara ekleriz. Şimdilik 3 tanesini başta bırakıp diğerlerini ileri okumalar altbaşlığına taşıyorum. Kaynakları ekleyen vikipedistler hangi kaynakların madde başında durmasını tercih ederse, sonra ona göre düzenleme yaparız. İyi vikiler--Merube 89msj 01:45, 14 Temmuz 2009 (UTC)

Taraflı şab. v.s.

Madde maalesef taraflıdır. Defalarca anlattım. Mesela anlaşılmayan cümle Turkic - Turkich. Azerileri oluşturan etnik gruplar bir tezden başka bir şey olmadığı halde madde onu yaymak için kullanılmaktadır. Hiç düzeltme yapılmadı ve düzeltmemize de müsaade edilmedi. İlginç bir madde oldu. Takabeg ileti 10:25, 4 Ağustos 2009 (UTC)


Azerileri oluşturan etnik gruplar bir tezden başka bir şey olmadığı halde madde onu yaymak için kullanılmaktadır

-Yaymak gibi iftira niteliğindeki suçlamalardan kaçınmanı öneririm.Maddede sadece bir düşünce okuyuculara aktarılmakta.Başka tez varsa o da aktarılmalı.Ama A.Caferoğlu dışında kaynak gösterilmiş değil daha.(onun da vikiye doğru şekilde aktarıldığından kuşkuluyum)--Qarapapaq ileti 13:52, 4 Ağustos 2009 (UTC)

Hiç düzeltme yapılmadı ve düzeltmemize de müsaade edilmedi

-Bundan sonra Vandalizm yerine maddenin gelişmesine yönelik katkı yapacaksan sorun yok.--Qarapapaq ileti 13:52, 4 Ağustos 2009 (UTC)

Ayrıca...

Ayrıca İran'ın kuzey topraklarının Rusya'ya kaybetmesine sebep... ile başlayan cümle hem başlangıçta hem de tarih bölümünde yer almaktadır. Benzer içeriği iki yerde yazılabilir belki. Fakat blok olarak yani kopya olarak iki yere yapıştırılması uygun değildir. Temizlemeye çalışıyoruz ama müsaade edilmiyor. Hep geri alınıyor maalesef. Takabeg ileti 14:02, 4 Ağustos 2009 (UTC)

Temizlik ve özetleme

"Azeriler"'i oluşturan etnik gruplara dair tezler bölümü özetlenmelidir.

Çünkü bunlar sadece ve sadece tez 'dir. İlgili maddelerde ve açılmamış Ayrumlar, Padarlar, Şahsevenler maddelerini de açabilirsin ve tartışılabilir. Ayrumlar, Azeriler ve Ermenilere asimile olmuş Türk halkı değil mi? Şehsevenler aslen Türk olmayan mesleksel topluluk v.s. Afşar boyu, Azeriler oluşturulmadan önce ta eskiden beri varolan Oğuz boyu.

Bunlar kişisel yorumlar.Kaynağınız varsa maddeye ekleyip katkıda buluna bilirsiniz.Ama maalesef aynen şu yazıda olduğu gibi sadece kendi inandığınız görüşleri maddeye ekleyerek vikipediye zarar veriyorsunuz.--Qarapapaq ileti 14:42, 4 Ağustos 2009 (UTC)

Sadece tezler var diye bu kadar büyütmenin anlamı yoktur. İngilizce Vikide de Rusça Vikide de hatta Azerice Vikide de bu tezler bu kadar şişirilmememektedir.

İngilizce vikide bu madde zaten tamamen propaganda sayfasına dönüşmüş.Onu örnek almayalım.--Qarapapaq ileti 14:42, 4 Ağustos 2009 (UTC)


Azerbaycan Cumhuriyeti dışındaki Azeriler yani Azerilerin çoğunluğu ile ilgili bilgiler son derece zayıf ve Azeriler hakkında mühim bilgiler yokken böyle tezler ile doldurulunca maddenin ahengi de bozuldu.

Bu bilgileri önemli ve okuyucuya ulaşması için yer almaya devam edecek.--Qarapapaq ileti 14:42, 4 Ağustos 2009 (UTC)

Tabi ki bunları da düzeltmeye çalışıyoruz. Fakat maalesef müsaade edilmiyor. Hemen geri alınıyor. Takabeg ileti 14:27, 4 Ağustos 2009 (UTC)

Vandalizm olmadığı sürece her türlü değişiklik yapıla bilir.--Qarapapaq ileti 14:42, 4 Ağustos 2009 (UTC)

Genel şablon uyarısı ve not

  • Merhabalar,
    1. Sistem uyarı şablonları kaldırılmış; bunları geri getirmek için bir "geri al" yaptım. Arada kaynamış ifadeler olabilir; eğer varsa lütfen maddeyle ilgilenen arkadaşlar bunları yeniden eklesinler.
    2. Uyuşmazlık sebebiyle konmuş uyarı şablonlarını, uzlaşma olmadığı sürece, ısrarla kaldırmak VP:V bağlamında bariz vandalizmdir. Bunu yapan taraflar VP:EP#5 gereği engellenebilirler. Uyuşmazlık politikalar bazlıdır; bir kişi zaten sadece "sevmediği" için bir şablonu ekleyemez (bu kendisi vandalizm olan bir davranıştır). Şablonu koyarken veya sonrasında belirtilmiş politikalar bağlamındaki meseleler çözülmeden ve bu meseleleri ortaya çıkaran taraf, hâlâ etkinse, kontrol etmeden şablonları çıkarmayınız.
    3. Hepimiz Vikipedi'yi geliştirmek için uğraşıyoruz; lütfen bunu aklımızdan çıkarmayalım; iyi niyet ve nezâketi tartışma sayfalarımızda öksüz, yetim bırakmayalım. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 20:13, 4 Ağustos 2009 (UTC)

Kaos

Madde çok karmakarışık. Sanırım sürekli geri almak yerine tartışarak geliştirmemiz daha iyi olurdu. --Melikov Memmedemail 04:50, 5 Ağustos 2009 (UTC)

Evet temel olarak katlıyorum. Ama temizleme ziyadi oldu, bence. Gerçekten mühim bilgiler eksiktir ve tezlerle dolu. Yine de tezler olsa da bir iki satırlık yazının yer alması sorun değildir, bence. Değil mi ? Sabri, Gökçe v.s. konuyla ilgilenenlerin de fikirlerini alalım. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 04:54, 5 Ağustos 2009 (UTC)
Bu kaosu kaldırmak istedim, bence sürekli geri almak yerine uygun gördüyümüz fikirleri yeniden yazmamız daha iyi olur. Sanırım Qarapapaq, Atabey ve diğerleri de katılır.--Melikov Memmedemail 05:31, 5 Ağustos 2009 (UTC)