Türkiye ekonomi bakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Aşağıdaki liste Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanları listesidir.

Bakan Göreve Başlama Görevden Ayrılma Parti
TBMM İktisat Vekilleri (1920-1923)
1 Yusuf Kemal Tengirşenk 3 Mayıs 1920 30 Mart 1921 Bağımsız
2 Celâl Bayar 30 Mart 1921 14 Ocak 1922
3 Sırrı Day 14 Ocak 1922 11 Mayıs 1922
4 Hasan Saka 11 Mayıs 1922 12 Temmuz 1922
5 Mahmut Esat Bozkurt 12 Temmuz 1922 24 Eylül 1923
6 Hasan Saka 24 Eylül 1923 27 Ekim 1923
Ekonomi Bakanları (1923-1924)
1 Hasan Saka 1 Kasım 1923 6 Mart 1924 Cumhuriyet Halk Partisi
1924-1928 yılları arası yetkileri Ticaret Bakanlığı'na devredildi.
Ekonomi Bakanları (1928-1949)
1 Şakir Kesebir 21 Ocak 1928 29 Mayıs 1929 Cumhuriyet Halk Partisi
2 Mustafa Rahmi Köken 29 Mayıs 1929 27 Eylül 1930
3 Mustafa Şeref Özkan 27 Eylül 1930 8 Eylül 1932
4 Celâl Bayar 10 Kasım 1932 1 Kasım 1937
5 Şakir Kesebir 1 Kasım 1937 28 Aralık 1938
6 Hüseyin Hüsnü Çakır 28 Aralık 1938 3 Nisan 1939
7 Sırrı Day 3 Nisan 1939 31 Temmuz 1941
8 Hüseyin Hüsnü Çakır 31 Temmuz 1941 9 Temmuz 1942
9 Sırrı Day 9 Temmuz 1942 9 Mart 1943
10 Fuat Sirmen 9 Mart 1943 7 Ağustos 1946
11 Tahsin Bekir Balta 7 Ağustos 1946 5 Eylül 1947
12 Cavit Ekin 5 Eylül 1947 16 Ocak 1949
Ekonomi ve Ticaret Bakanları (1949-1960)
1 Cemil Sait Barlas 16 Ocak 1949 7 Haziran 1949 Cumhuriyet Halk Partisi
2 Vedat Dicleli 7 Haziran 1949 22 Mayıs 1950
3 Zühtü Hilmi Velibeşe 22 Mayıs 1950 9 Mart 1951 Demokrat Parti
4 Mehmet Muhlis Ete 9 Mart 1951 1 Kasım 1952
5 Ali Enver Güreli 1 Kasım 1952 27 Mayıs 1953
6 Fethi Çelikbaş 28 Mayıs 1953 17 Mayıs 1954
7 İbrahim Sıtkı Yırcalı 17 Mayıs 1954 9 Aralık 1955
8 Fahrettin Ulaş 9 Aralık 1955 13 Nisan 1956
9 Zeyyat Mandalinci 7 Mayıs 1956 30 Kasım 1956
10 Abdullah Aker 30 Kasım 1956 4 Eylül 1958
11 Hayrettin Erkmen 4 Eylül 1958 27 Mayıs 1960
1960-1971 yılları arası yetkileri Ticaret Bakanlığı'na devredildi.
Dış Ekonomik İlişkiler Bakanları (1971)
1 İsmail Hamit Özer Derbil 26 Mart 1971 11 Aralık 1971 Bağımsız
1971-1983 yılları arası yetkileri Ticaret Bakanlığı'na devredildi.
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanları (1983-2011)
1 İsmet Kaya Erdem 13 Aralık 1983 5 Ocak 1989 Anavatan Partisi
2 Güneş Taner 30 Mart 1989 23 Haziran 1991
3 Ekrem Pakdemirli 23 Haziran 1991 20 Kasım 1991
4 Tansu Çiller 20 Kasım 1991 9 Haziran 1993 Doğru Yol Partisi
5 Aykon Doğan 25 Haziran 1993 6 Mart 1996
6 Ufuk Söylemez 6 Mart 1996 30 Haziran 1997
7 Güneş Taner 30 Haziran 1997 11 Ocak 1999
8 Hikmet Uluğbay 11 Ocak 1999 22 Temmuz 1999 Demokratik Sol Parti
9 Recep Önal 22 Temmuz 1999 2 Mart 2001
10 Kemal Derviş 2 Mart 2001 10 Ağustos 2002 Bağımsız
11 Masum Türker 10 Ağustos 2002 18 Kasım 2002 Demokratik Sol Parti
12 Ali Babacan 18 Kasım 2002 29 Ağustos 2007 Adalet ve Kalkınma Partisi
13 Mehmet Şimşek 29 Ağustos 2007 1 Mayıs 2009
14 Ali Babacan 1 Mayıs 2009 6 Temmuz 2011
Ekonomi Bakanları (2011-günümüz)
1 Mehmet Zafer Çağlayan 6 Temmuz 2011 25 Aralık 2013 Adalet ve Kalkınma Partisi
2 Nihat Zeybekci 25 Aralık 2013 24 Kasım 2015
3 Mustafa Elitaş 24 Kasım 2015 24 Mayıs 2016
4 Nihat Zeybekci 24 Mayıs 2016 Görevde

Ayrıca Bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]