Superman (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Superman: The Movie sayfasından yönlendirildi)
Superman
Film afişi
YönetmenRichard Donner
YapımcıAlexander Salkind
Ilya Salkind
Michael Thau
(2000 Yönetmennin kesimi)
Hikâye (eser)Jerry Siegel
Joe Shuster
UyarlamaMario Puzo
Robert Benton
David Newman
Leslie Newman
OyuncularMarlon Brando
Terence Stamp
Gene Hackman
Christopher Reeve
Margot Kidder
Jackie Cooper
Maria Schell
Glenn Ford
Ned Beatty
Aaron Smolinski
Jack O'halloran
Jeff East
Phyllis Thaxter
Susannah York
Valerie Perrine
Ellen Bry
MüzikJohn Williams
Görüntü yönetmeniGeoffrey Unsworth
KurguStuart Baird
Michael Ellis
Michael Thau
(2000 Director's Cut)
DağıtıcıWarner Bros.
TürüAksiyon, Macera, Drama[1]
RenkRenkli
Yapım yılı1976[2]
Çıkış tarih(ler)iAralık 1978 (1978-12)  ABD[2]
Kasım 1979 (1979-11)  Türkiye[1]
Süre143 dakika[3]
Ülkeİngiltere
Dilİngilizce
Bütçe55,000,000 $[3]
Hasılat300,218,018 $[3]
Devam filmiSuperman II
Diğer adlarıSüpermen

Superman, 1976 Birleşik Krallık yapımı aksiyon filmi. Dünyada 1978 yılında, Türkiye'de ise 1979 yılında sinema salonlarında gösterilmeye başlanmıştır. Superman serisinin ilk filmidir. Başrollerde Christopher Reeve, Marlon Brando ve Gene Hackman'ı barındıran film, türünün klasikleri arasına girmiştir. 1979[4] yılında devam filminin (Superman II) yapımına başlanmıştır.

55 milyon dolarlık bütçeyle, Aralık 1978'de eleştirel ve finansal başarı için piyasaya sürüldü; dünya çapında 300 milyon dolarlık gişe kazancı, onu yılın ikinci en yüksek gişe hasılatı elde eden film haline getirdi.

Reeve'nin performansı ve John Williams'ın yaptığı müzikal övgüler aldı ve En İyi Film Kurgu, En İyi Müzik (Orijinal Puan) ve En İyi Ses dahil olmak üzere üç Akademi Ödülü'ne aday gösterildi ve Görsel Efektler için Özel Başarı Akademisi Ödülü aldı.[5]

Özel efektler ve bilimkurgu / fantastik hikâye anlatımı kullanımında çığır açan filmin mirası, Hollywood'un süper kahraman film serilerinin ana popülerliğini önceden belirledi. 2017 yılında Superman, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Film Arşivi tarafından koruma altına alındı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kripton gezegeninde, Kripton yüksek konseyinin bir üyesi olan Jor-El (Marlon Brando), suçlular General Zod, Non ve Ursa'yı hayalet bölgeye mahkum eder. Konseyi, Kripton'un patlayan kırmızı süper dev güneş tarafından yok edileceği konusunda uyarır, ancak konsey üyeleri endişelerini görmezden gelir.

Kripton gezegeni artık yok olmak üzeredir. Gezegeni terk edecek kadar aracı olmayan sakinleri çaresizce beklemektedirler. Gezegen yok edilmeden önce Jor-El ve eşi Lara, bebek oğulları Kal-El'i bir kapsüle koyup uzaya yollarlar. Kapsül ve içindeki bebek üç yıl süren bir yolculuktan sonra Dünya gezegeninde, Smallville, Kansas'a iner. Tarih 1951'dir. Şimdi üç yaşında olan Kal-El isimli bebeği yaşlı ve çocuksuz bir çift olan Kent'ler bulur. Onu çiftliklerine götürerek yetiştirmeye karar verirler. Clark adını verdikleri ve kendi öz çocukları gibi sevdikleri bu çocuğun büyüdükçe inanılmaz güçlere sahip olduğunu keşfederler.

18 yaşındayken, babası olarak gördüğü Jonathan'ın kalp krizinden ölümünden sonra, Clark bir "çağrı" duyar ve uzay aracının kalıntılarında parlayan yeşil bir kristal keşfeder. Onu Kripton'un mimarisine benzeyen ve sonradan Yalnızlık Kalesi'ni inşa ettiği Arktika bölgesine gitmeye zorlar. İçeride, babası Jor-El'in bir hologramı ortaya çıkar ve Clark'ın gerçek kökenlerini açıklar, 12 yıl sonra onu Dünya'ya ve güçlerine gönderilme nedeni hakkında bilgi verdikten sonra, Kaleyi kırmızı pelerinli ve mavi ve kırmızı bir takım elbise ile uçarak terk eden Kal-El, 10 yıl kadar sonra Metropolis'teki Daily Planet'ta muhabir olur, iş arkadaşı Lois Lane ile tanışır, ondan etkilenir ve ilişkileri romantik bir şekilde gelişir. Onu bir helikopter kazasından kurtardıktan sonra, güçlerini halka açık kahramanlık eylemlerinde kullanır ve anında "pelerinli harika" olarak ün kazanır. Daily Planet'in şefi Perry White, bu yeni kahraman hakkında daha fazla bilgi ister. Clark daha sonra Lois'i ziyaret ederek onunla uçar ve ona "Süpermen" adını vermesini sağlar.

Suç dehası Lex Luthor, ABD Ordusu/ABD donanması birliğini keşfeder. Donanma füze testi yapar ve yeniden programlanmış füzelerle San Andreas Fayı'nı hedefleme planları yapar, ancak füzelerden biri beceriksiz asistanı Otis tarafından yanlış yönlendirilir. Süpermen'in müdahalesinden şüphelenen Lex, Süpermen için ölümcül olan bir Kripton göktaşını keşfeder. Lex, Otis ve kız arkadaşı Eve Teschmacher'la birlikte taşı alır ve Süpermen'i kendi inine hapseder ve ABD'nin batısını batırıp çöl bölgesini en iyi kıyı şeridi haline getirme planını açıklar. Artık Kriptonit olarak bilinen meteoru kullanarak Süpermen'i zayıflatır ve ona Hackensack, New Jersey için yanlış yönlendirilmiş füze seti hakkında bilgi verir.

Hackensack'teki annesi için endişelenen Teschmacher, Süpermen'i serbest bırakarak onu ilk önce doğuya giden füzeyi durdurmaya çağırır. Uzaya gönderir ancak batıya giden füzeyi ıskalar; bu füze Kaliforniya'da şiddetli depremleri tetikleyerek Golden Gate Köprüsü ve Hoover Barajı gibi önemli yerleri tehlikeye atar. Süpermen, fay hattını onararak yıkıma karşı koyar.

Süpermen başkalarını kurtarırken Lois, artçı şok nedeniyle arabasında mahsur kalır ve Süpermen onu kurtaramadan boğularak hayatını kaybeder. Lois'i kurtarmadaki başarısızlığından dolayı perişan olan ve öfkelenen Süpermen, babası Jor-El'in tarihin değiştirilmesine karşı uyarısını dikkate almaz. Üvey babası Jonathan'ın amacına olan inancını dikkate alarak, Lois'in ölümünü ve füzenin yok edilmesini önlemek için Dünya'nın etrafında uçarak zamanı tersine çevirir. Batı Kıyısı'nı kurtardıktan sonra Luthor ve Otis'i hapseder ve gün doğumuna doğru süzülür.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Marlon Brando - Jor-El
  • Christopher Reeve - Clark Kent / Superman (Kal-El) .... Krypton'da Kal-El olarak doğdu ve Dünya'da büyüdü, insanlığa hizmet etmek ile ilgili kaderini fark ettikten sonra, başkalarını korumak ve kurtarmak için güçlerini kullanan muazzam bir güç hale gelir. Kimliğini korumanın bir yolu olarak, Daily Planet'teki Metropolis'te yumuşak huylu gazete muhabiri Clark Kent olarak çalışır ve kıyafetlerini göğsünde S kalkanı olan kırmızı-mavi kırmızı bir takım elbise olarak değiştirir ve "Superman" olarak adlandırılır. Christopher Reeve, Superman rolü için seçmelere katılan 200'den fazla aktörün içinden seçilmiştir.
  • Gene Hackman - Lex Luthor .... Superman'ın düşmanı olan bilimsel bir deha ve iş adamı. Süpermen'in zayıflığını keşfedip milyonlarca insanı tehlikeye sokan bir plan yapar.
  • Margot Kidder - Lois Lane .... Daily Planet'ta gazeteci Clark Kent'in romantik ilgisi haline gelen bir muhabir. Yapımcıların ve yönetmenin Lois rolü için çok özel bir konsepti vardı: Sert burunlu, esprili ve çekici. Rol için 100'den fazla oyuncu kabul edildi. Margot Kidder (Stalmaster tarafından önerilen), Anne Archer, Susan Blakely, Lesley Ann Warren, Deborah Raffin ve Stockard Channing, ekranda Mart'tan Mayıs 1977'ye kadar test edildiler. Son karar Channing ve Kidder arasındaydı ve Margot Kidder rolü kazandı.
  • Ned Beatty - Otis
  • Jackie Cooper - Perry White
  • Glenn Ford - Jonathan Kent .... Clark Kent'in gençliği sırasında evlat edinen Smallville'deki babasıdır. Gelecekte ona yardımcı olacak ve Clark'a becerilerini öğreten bir çiftçidir. Daha sonra ölümcül bir kalp krizi geçirir.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana çekimler 28 Mart 1977'de Pinewood Stüdyolarında Kripton sahneleri için başladı ve o zamana kadar yapılmış en pahalı film olarak bütçelendirildi. Superman, Superman II ile aynı anda çekildiği için çekimler Ekim 1978'e kadar on dokuz ay sürdü. Çekimlerin başlangıçta yedi ila sekiz ay sürmesi planlanmıştı ancak yapım sırasında sorunlar ortaya çıktı. Yalnızlık Kalesi, Shepperton Stüdyolarında ve Pinewood'un 007 Sahnesinde inşa edildi. Warner Bros., Kripton'un görüntülerini izledikten sonra yalnızca Kuzey Amerika'da değil, yabancı ülkelerde de dağıtım yapmaya karar verdi. Çekimler sırasında yaşanan zorluklar ve sorunlar nedeniyle Warner Bros. ayrıca 20 milyon dolar ek bütçe sağladı ve televizyon haklarını satın aldı.

Efektler[değiştir | kaynağı değiştir]

Süpermen büyük ölçekli görsel efekt dizileri içerir. Golden Gate Köprüsü ölçekli modeli 70 fit (20 m) uzunluğunda ve 20 fit (6 m) yüksekliğindeydi. Diğer minyatürler arasında Kripton Konseyi Kubbesi ve Hoover Barajı vardı. Hoover Barajı yıkımı için gereken büyük miktardaki suyu simüle etmek için ağır çekim kullanıldı. Yalnızlık Kalesi, tam ölçekli bir set ile mat tabloların birleşiminden oluşuyordu. Golden Gate Köprüsü'ndeki araba kazaları, kullanılmayan bir pistte modellerin ve akrobasi sürücülerin karışımıydı. Genç Clark Kent'in uzun mesafeli futbol bahisi, yere yerleştirilen bir hava tabancasına yüklenen tahta bir futbol topuyla gerçekleştirildi. Süpermen kostümü çok daha koyu mavi olacaktı ancak mavi ekranın kullanılması onu şeffaf hale getirdi.

Optik efekt süpervizörü Roy Field tarafından sunulan Superman: The Movie DVD'si özel efekt belgeseli "The Magic Behind The Pelerin"de ayrıntılı olarak anlatıldığı gibi, sonuçta uçuş efektlerini elde etmek için üç teknik kullanıldı.

İniş ve kalkışlar için tel uçuş donanımları tasarlandı ve kullanıldı. Bunlar yerinde kule vinçlere asılırken, stüdyoda ayrıntılı donanımlar stüdyo tavanlarına asıldı. Tel uçurma işlerinden bazıları oldukça cüretkardı; örneğin Süpermen'in hapishane bahçesinden uçtuğu son çekim. Dublörler kullanılmasına rağmen, Reeve işin çoğunu kendisi yaptı ve 15 m (50 fit) yüksekliğe kadar havada asılı kaldı. Uçma hareketini sağlamak için elektronik veya motorlu cihazlar yerine genellikle karşı ağırlıklar ve makaralar kullanıldı. Reeve'i askıya almak için kullanılan ince teller, genellikle post prodüksiyonda rotoskop teknikleri kullanılarak filmden çıkarıldı; ancak bu, tüm çekimlerde gerekli değildi.

Süpermen'in kameraya doğru veya kameradan uzaklaşırken görüldüğü sabit çekimler için mavi perde mat teknikleri kullanıldı. Reeve'in mavi ekranın önünde asılı fotoğrafı çekilecekti. Özel bir cihaz, hareket yanılsaması vermek için pelerininin kanatlarını açarken, oyuncunun kendisi hareketsiz kalıyordu (vücudunu yatırmak dışında). Bunun yerine, kamera onun çerçevede daha büyük veya daha küçük olmasını sağlamak için uzun yakınlaştırma, uzaklaştırma ve hareketli içeri/dolly uzaklaştırma işlemlerinin bir karışımını kullanacaktı. Daha sonra mavi arka plan fotokimyasal olarak kaldırılacak ve Reeve'in izole edilmiş görüntüsü, arka plan plakası çekiminin keçeleşmiş bir alanına yerleştirilecek. Yakınlaştırmalar veya uzaklaştırmalar, arka plan plakasının içeriğine doğru uçuyormuş gibi bir görünüm verecektir.

Clio Ödüllü açılış filmleri, hareket kontrol kamerasını yarık tarama fotoğrafçılığıyla birleştiren yenilikçi bir teknik kullanılarak geleneksel optik animasyonla yapıldı. İsimler R/Greenberg Associates'ten (R/GA) Richard Greenberg tarafından tasarlandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b IMDb'de Superman
  2. ^ a b "Superman". AFI. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2016. 
  3. ^ a b c "Superman". Box Office Mojo. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2016. 
  4. ^ "Superman II". AFI. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2016. 
  5. ^ "Superman (1978) - Awards and Nominations", AwardsDatabase.oscars.org, Retrieved November 30, 2015

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]