Truman Show

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Truman Show
The Truman Show
Film Posteri
YönetmenPeter Weir
SenaristAndrew Niccol
OyuncularJim Carrey - Truman Burbank
Laura Linney - Meryl Burbank
Noah Emmerich - Marlon
Natascha McElhone - Lauren/Sylvia
Ed Harris - Yönetmen Christof
MüzikBurkhard Dallwitz
Phillip Glass
Görüntü yönetmeniPeter Biziou
KurguWilliam M. Anderson
Lee Smith
CinsiSinema filmi
TürüKomedi/Dram
RenkRenkli
Yapım yılı1998, ABD
Çıkış tarih(ler)i5 Haziran 1998
Süre103 dk
Dilİngilizce
Bütçe60 Milyon $
Hasılat264,118,201 $

The Truman Show Andrew Niccol tarafından yazılan ve Peter Weir'ın yönettiği 1998 yapımı bir filmdir. Filmde Jim Carrey, Laura Linney, Ed Harris ve Natascha McElhone gibi yıldızlar yer almıştır. Film 71. Oscar ödüllerinde En İyi Yönetmen, En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Özgün Senaryo dallarında oscara aday gösterilmiş fakat her üç dalda da ödülü kazanamamıştır.[1]

The Truman Show ABD'de 125,618,201 $, uluslararası olarak 138,500,000 $ hasılat ile toplam kazancı 264,118,201 $'a ulaşmıştır. Film ABD'de gösterime girdiği hafta sonu 31,542,121 $ gelir elde etmiştir.[2]

Filmin konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Truman Burbank, kartpostalları aratmayacak güzellikte bir adada yaşamaktadır. Bir işi, evi ve çok sevdiği karısı vardır. Ancak Truman dışında herkes bunun bir oyun olduğunu bilir. Truman'ın yaşamı gerçek sandığı bu stüdyolarda tam otuz yıldır, aralıksız olarak ve reklam vermeden bu yaşamı 24 saat boyunca canlı olarak televizyonda yayınlanmaktadır.

Truman'ın annesi, babası ve eşi kısacası tüm ailesi de sahtedir. Çocukluğunda bile dış dünyanın olmadığı Truman'a ikna edilmeye çalışılmıştır. Okullarında kaşiflik gibi dış dünyanın görülmesine sebep olacak meslekleri özenmesine izin verilmemiştir. Bir gün sudan korkutulmaya çalıştırılmak için ve sahte babasının bu sahte hayatı sürdüremeyeceğini söylediği için kayıkta babasının denizin dibinde boğulma sahnesini yaratılmıştır.

Lise yıllarında karşılaştığı bir kıza âşık olmuştur, ama bütün oyuncular tarafından bu kızdan ayrılmasını istemiştir. Kızın sahte adı Lauren'dir ama kızın sahte babası tarafından söylenti Fiji Adaları'na kaçıp diziden alındığında gerçek adının Sylvia ve bütün bunların bir düzmece olduğunu anlatmıştır.

Truman bu ana kadar hiç şüphelenmemiştir, ta ki babasını caddeden geçen insanlar arasında görünceye kadar... Zaten sahte eşinin evlilik fotoğrafında bir yalan işareti yaptığını da gördüğünde tüm gerçekleri öğrenmeye başlamıştır. O zaman 30 yaşına girdiği bölümde dizinin yönetmenine direnmiş ve sonunda gerçek dünyaya ulaşmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "71. Oscar Ödülleri Listesi". 2 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2010. 
  2. ^ "Box office rakamları". 1 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]