Selahattin'in Torunları Tugayı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

 

Selahattin'in Torunları Tugayı
لواء أحفاد صلاح الدين
Liwa Ahfad Saladin
Tarih(ler)2015–Temmuz 2017 (ana grup)[1]
Temmuz 2017–günümüz (Türkiye yanlısı ittifak)[2]
BağlılıkÖzgür Suriye Ordusu
  • 99.Tümen (2016)
Havar Kilis Operasyon Odası
Lider(ler)
  • Mahmut Hallo (takma adı "Abu Hamza")[3] (Temmuz 2017'ye kadar)
  • Mesud Ibo ("Abu al-Majd Komale") (sözcü)[4]
  • Muhammed Hawash[5] (Mart 2016'ya kadar;[6] Temmuz 2017'ye kadar)
Merkez(ler)Azez ve Mare'
Etkin bölgelerHalep
İdeolojiDemokrasi[7]
Kürt milliyetçiliği (ittifak)[8]
Büyüklük600 (2016)
Müttefikler ABD (2016 sonlarına kadar ittifak)[9]
Rakip(ler)
Çatışma(lar)Suriye İç Savaşı

Selahattin'in Torunları Tugayı (Arapça: لواء أحفاد صلاح الدين; Liwa Ahfad Selahaddin), Kuzey Halep Valiliği'nde faaliyet gösteren bir Özgür Suriye Ordusu grubuydu. Grup Türkiye tarafından desteklendi ve ilk olarak ABD tarafından finanse edilip silahlandırıldı; esas olarak Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) yanında Suriye hükümetine ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) gibi Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) bağlı kuruluşlara karşı savaşıyor.[3] Tugay, 2017 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından büyük ölçüde dağıtıldı. Bu dağılma, Afrin Kantonu'na yönelik planlanan Türkiye liderliğindeki saldırıya katılım konusundaki anlaşmazlıkların ardından gerçekleşti. Ancak grup içindeki küçük bir fraksiyon (sadece Selahaddin Tugayı olarak bilinir) Ocak 2018'den beri aktiftir ve saldırıya katılmıştır.

İdeolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eyyübi Hanedanı'nın Kürt kurucusunun adını taşıyan bu grup, mezhepçi olmayan bir yapıya sahiptir ve resmi olarak Suriye'deki tüm etnik gruplar için eşit hakları savunsa da seküler olmadığını belirtmiştir. Milisin eski lideri Mahmut Hallo'ya göre "Kürtler, Araplar, Türkmenler, Hristiyanlar, Ermeniler ve Aleviler" hepsi "tek bir vatanın çatısı altında kardeşlerdir". Suriye'nin federalleştirilmesine kesin bir şekilde karşı olmamakla birlikte Selahattin'in Torunları Tugayı, ülkenin çoğu bölgesinin etnik olarak çeşitli olması nedeniyle "federalizmin Suriye için etkili bir sistem olmadığına" inanıyordu. Selahattin'in Torunları Tugayı genellikle sivil demokrasiyi savunurken PYD'ye prensip olarak karşı çıkmakta ve bu partiyle herhangi bir görüşmeyi reddetmekteydi çünkü PYD'yi Suriye hükümetinin bir vekili olarak kabul ediyordu.[7]

Aralık 2016'da verdiği bir röportajda Hallo, grubunun amacının Suriye'deki Kürtler için eşit haklar elde etmek ve Kürtçeyi Suriye'de resmi bir dil yapmak olduğunu belirtti. Grubun Türkiye ve Irak Kürdistanı'ndaki Kürdistan Demokrat Partisi ile iyi ilişkilere sahip olduğunu ve rol modeli ile liderlerinin o dönemdeki Irak Kürdistanı Başkanı olan Mesud Barzani olduğunu söyledi. Khallo, Suriye İç Savaşı'ndaki Amerika öncülüğündeki müdahaleye karşı çıktı çünkü ABD öncülüğündeki Koalisyon'un SDG'yi desteklemesine karşıydı.

PYD'ye karşı olan güçlü muhalefetine rağmen birlik, PYD kontrolündeki Afrin Kantonu'na saldırı yapılmasına karşı çıktı. Grubun lideri Mahmud Hallo, Türkiye destekli diğer muhalif grupların "Kürtlere karşı nefreti" olduğunu iddia etti ve Afrin'e saldırı başlatmaları halinde Kürtlere yönelik olası katliamlardan korktuklarını söyledi. Selahaddin'in Torunları Tugayı, bu duruşları nedeniyle büyük ölçüde dağıldıktan sonra aktif kalmış olan ve Türkiye ile müttefik olan geriye kalan grup, "Özgür Suriye Ordusu (FSA) farklı etnik grupları içeriyor ve hepsi birleşik ve özgür bir Suriye istiyorlar" şeklinde bir açıklama yapmaya devam etti. Bununla birlikte, Afrin'in işgalini desteklediler ve bu desteklerini, PYD'nin Halkın Koruma Birlikleri (YPG) "terörist" nitelikte olduğu, "Kürtleri öldürdüğü ve evsiz bıraktığı" ve "zalim rejimler yetiştirdiği" gerekçeleriyle temellendirdiler.

Organizasyonu ve desteği[değiştir | kaynağı değiştir]

2016 yılı itibarıyla Selahattin'in Torunları Tugayı, çoğunluğu Kürt olmak üzere 600 üyesi olduğunu iddia etmişti; savaşçılarının üçte biri Arap ve Suriyeli Türkmenlerden oluşmaktaydı, ayrıca bir Hristiyan ve bir Alevi savaşçısı bulunuyordu. Onlar, 2016 yılında Zi Kar Tugayı ile birlikte 99. Tümen'in parçasıydı[7] Varlığının büyük bölümünde milislerin tamamı, kurucularından biri olan ve PYD'nin uzun süredir muhalifi olan Mahmud Hallo (takma adı "Ebu Hamza") tarafından yönetildi.[3][11] 2017 yılında komutanlıktan alınmasının ardından geri kalan Selahaddin Tugayı'nın liderliği İdlib kırsalındaki bir Kürt aşiretinin üyesi olan Muhammed Hawash'a geçti.[12] Selahattin'in Torunları Tugayı'nın eski sözcüsü Mesud Ibo da Hawash'ın grubuna katıldı. Kasım 2017'de Ibo, Kürt Ulusal Konseyi başkanı İbrahim Biro'yu kınadı.[13] Ibo, Şubat 2018'de grup olarak Afrin'deki Türk askeri operasyonu sırasında sivil kayıplardan kaçınmaya çalışacaklarını belirtti.

2017'deki dağılmanın ardından grubun kaç savaşçısının aktif kaldığı bilinmemektedir. Hawaş, 2018'in başlarında, birliğinin Afrin bölgesindeki Türkiye yanlısı güçler tarafından ele geçirilen bölgelerde yaşayan Kürtleri silah altına almayı deneyeceklerini belirtti.

Selahattin'in Torunları Tugayı'nın üyeleri, Hawar Haber Ajansı gibi QSD yanlısı gazeteler tarafından "çete" olarak nitelendirildi.[11][14][15] ARA News, Nisan 2017'de grubun Suriye'deki Kürtler arasında minimum desteğe sahip olduğunu ve yalnızca az sayıda savaşçıya sahip olduğunu bildirdi.[10]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Grubun komutanı Mahmud Hallo, daha önce Kabasin civarında ve El Bab kırsalında bulunan Yusuf el-Azma Tugayı'nda komutandı.[16] Hallo da bir seferinde YPG tarafından 19 ay tutuklu kalmıştı.

Ekim 2015'te Suriye Demokratik Güçleri'nin kurulmasına ve Kasım 2015'te Afrin Kantonu'na doğru genişlemesine yanıt olarak Hallo, SDG'yi "Suriye rejiminin ajanları" olarak nitelendirdi.[17] Grubun sözcüsü Mesud Ibo da PYD'yi " Beşar Esad'ın Baas rejiminin ayrılmaz bir parçası" olarak nitelendirdi.

Şubat 2016'da SDG'nin de dahil olduğu Kuzey Halep saldırısının ardından Selahattin'in Torunları Tugayı, SDG'yi "Şeytani ittifak" olarak nitelendirdi ve kanın son damlasına kadar onunla savaşma sözü verdi.[18]

Şubat 2016'dan bu yana grup bir dizi iç bölünme yaşadı. 27 Şubat'ta bazı savaşçılar grubu yolsuzluk, şehitlerin kanına ihanet etmek, kişisel çıkarlara hizmet etmek, benzersiz bencillik ve gerçek devrimin hedeflerini unutmak ile suçlayarak gruptan ayrıldı. Ayrıca grubun liderlerini Kürt partilerine bağlı olmakla, Suriye Devrimi'ne karşı vatansever olmamakla, özgür Kürt savaşçıları marjinalleştirmekle onların yerine ücretli paralı askerlerle ve SDG'nin Devrimciler Ordusu ile siyasi koordinasyonla suçladılar.[19] Mart ayında grubun askeri komutanı Muhammed Hawash, grubu Kürt Ulusal Konseyi ile iş birliği yapmakla suçladıktan sonra kaçtı. Hawash, Selahattin'in Torunları Tugayı'nın da katıldığı 99. Tümeni "kirli bir oluşum" olarak nitelendirdi.

Mart 2016'da Ahrar uş-Şam, gruba Kürdistan bayrağını karargahından indirme emri verdi ve grubu askeri güçle tehdit etti.[20] Ancak grubun komutanı Mahmud Hallo, olayın meydana geldiğini yalanladı ve Ahrar uş-Şam'ın grubun müttefiki olduğunu iddia etti. O zamanlar Selahattin'in Torunları Tugayı, Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki Suriye Eğitim ve Teçhizat Programı'nın bir parçasıydı ancak grup ABD'den aldığı desteğin gerçekte ihtiyaç duyulan desteğin altında kaldığını söylemiştir.[7]

Selahattin'in Torunları Tugayı, 2016 sonu ve 2017 başında Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El Bab kenti ve Kabasin kasabasını ele geçirmek için düzenlenen taarruza katıldı. Grup, katılımı kapsamında Türkiye'den Kabasin'de Kürdistan bayrağının çekilmesine izin vermesini talep etti.[21] 3 Nisan 2017'de Ahrar uş Şam'ın Kabasin'deki gruba saldırdığı ve bir komutan da dahil olmak üzere 8'den fazla savaşçıyı yakaladığı bildirildi. Saatler sonra mahkumlar serbest bırakılsa da iki grup arasındaki gerginlik devam etti.[10]

Grubun komutanı Mahmud Hallo, 15 Mayıs 2017'de Türkiye tarafından tutuklandı. Bu durum, grubun Türkiye ile ilişkilerini bozdu.

3 Temmuz 2017'de Mahmud Hallo, biriminin Afrin Kantonu ve Şahba bölgesinde SDG'ye yönelik Türkiye liderliğinde planlanan saldırıya katılmayacağını açıkladı.[22] Açıklamanın ardından grup, Türkiye destekli çok sayıda grup tarafından saldırıya uğradı ve grubun mevzileri ile depoları araçlar, silahlar ve ekipmanlarla ele geçirildi. 5 Temmuz'da grubu temsil ettiğini iddia eden bir Facebook sayfası Hallo'yu reddetti ve Türkiye destekli diğer muhalif gruplarla birlikte SDG'ye karşı savaşmaya devam edeceğine söz verdi. 14 Temmuz'da Hallo, kendisini hem El Kaide hem de Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile bağlantılı olmakla suçlayan Şam Cephesi tarafından yakalandı ve işkence gördü. Daha sonra Şam Cephesi onu, kendisini sorguya çeken Türk güvenlik güçlerine teslim etti. Kısa bir süre sonra serbest bırakılan Hallo, biriminin gördüğü muameleyi protesto etti ve Türkiye'nin görünüşe göre sadece kendi stratejik hedeflerine ulaşmak için Suriyeli milisleri kullanmakla ilgilendiğini eleştirdi. Ayrıca artık silahsız kalan biriminin bir siyasi parti kuracağını da söyledi.

Milisin geri kalanı Türkiye ile iş birliği yapmaya ve aktif kalmaya devam etti ancak şimdi sadece "Selahattin Tugayı" olarak biliniyor ve Muhammed Hawash tarafından yönetiliyor. Bu grup, Afrin Bölgesi'nde SDG'ye yönelik Türkiye öncülüğündeki saldırıya katılarak Afrin'deki operasyonun geri kalan Suriye topraklarının her türlü terörden kurtarılmasının önünü açtığını belirtti.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Lars Hauch (5 Temmuz 2017). "Syria war: Turkey 'disbands rebel battalion' as alliances collapse". Middle East Eye (İngilizce). 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2017. 
  2. ^ a b Ammar Hammou; Maria Nelson (5 Şubat 2018). "Revolutionaries, pawns, liberators, or mercenaries? Meet the Kurdish fighters participating in Turkey's Afrin offensive". Syria Direct. 24 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2023. 
  3. ^ a b c "Kurd turns on Kurd as Turkey backs new faction in Syria". Middle East Eye. 16 Mart 2016. 16 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "ROUNDTABLE: Is the PYD the legitimate representative of Syrian Kurds?". Syria Direct. 28 Ocak 2016. 29 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Khaled al-Khateb (16 Şubat 2018). "Kurdish fighters join Turkey's Afrin operation". al-Monitor. 17 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2018. 
  6. ^ "Splits within the brigade of descendants of Salahuddin, and its military commander accused of a member of the coalition conspiring". Kobanî Kurd. 12 Mart 2016. 16 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ a b c d "Commander of Kurdish FSA brigade: 'Federalism is not an effective system for Syria'". Syria:direct. 11 Nisan 2016. 17 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2016. 
  8. ^ Ömer Özkizilcik (2 Aralık 2016). "Kurdish FSA commander in Syria: "The USA are responsible for the fail of the revolution"". Eurasia News. 5 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ a b Mohammad Abdulssattar Ibrahim; Maria Nelso (23 Ağustos 2017). "'Afrin is a red line': Kurdish FSA commander loses his faction after refusing to fight". Syria:direct. 10 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2017. 
  10. ^ a b c Wladimir van Wilgenburg (5 Nisan 2017). "Tensions increase between Turkey-backed rebels in Northern Aleppo". ARA News. 5 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ a b "Erdoğan's Kurdish gangs". ANF News. 12 Aralık 2016. 25 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2018. 
  12. ^ "Revolutionary Kurdish "Mohammed al-Hawash" revolutionary figure under the microscope". Syrian Democratic Left Party. 7 Temmuz 2017. 29 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Ibrahim Pro commented on the lack of participation of the Democratic Union in Geneva 8 and divergent views on how well Manqel was on the means of communication". Kurd Street. 28 Kasım 2017. 21 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "BARZAN'İ DESTEKLİ ENKS ÇETELERİ 10'DAN FAZLA KÜRDÜ KATLETTİ". AmedToday Haber. 10 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2016. 
  15. ^ "SUK ve ENKS çeteleri YPG mevzisine saldırdı". Hawar News Agency. 16 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2016. 
  16. ^ "A field report on the situation of the Komala forces in the field issued by Capt". Kurd Street. 12 Ocak 2014. 19 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  17. ^ "Aleppo - commander of the brigade of the descendants of Salah al-Din: Syrian Democratic Forces agents of the Syrian regime". Kurd Street. 18 Kasım 2015. 29 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  18. ^ "Kurdish Free Syrian Army faction condemns YPG attacks". El-Dorar al-Shamia. 17 Şubat 2016. 23 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  19. ^ "Internal split in the "descendants of Saladin" .. and accusations of treason and corruption". Zaiton Mag. 28 Şubat 2016. 29 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  20. ^ "Syrian rebels ban Kurdish flag in Aleppo". ARA News. 27 Mart 2016. 30 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2016. 
  21. ^ "Commander of the descendants of Saladin: the Kurdish flag is raised in Turkey and Qabasin approval". Al-Etihad Press. 31 Mart 2017. 18 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2017. 
  22. ^ Wladimir van Wilgenburg (4 Temmuz 2017). "Turkey-backed rebel group refuses to attack Kurdish town north Syria". ARA News. 4 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.