Söderköping

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Söderköping
Söderköping arması
Arma
İlÖstergötland ili
BölgeÖstergötland
Yüzölçümü
 • Toplam4,02 km²
Nüfus
 (2010)
 • Toplam6,992
 • Yoğunluk1,738/km²
Zaman dilimiUTC+01.00

Söderköping, İsveç'in güneydoğu kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Baltık Denizi kıyısından birkaç kilometre geride, ormanlık bir alanda kuruludur.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Söderköping, yazılı birçok kaynağa göre 13. yüzyılda kurulan bir kenttir. Arkeolojik bulgulara göre kentte daha eski bir yerleşimin olduğu görülmektedir. Kent, 13. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar İsveç'in sayılı limanlarından biri olarak kaldı. Bu süreçte Söderköping, çeşitli ulusal ve uluslararası oluşumlarda ticari açıdan gelişti. Hansa Birliği ve İsveç için önemli bir yerleşim olarak kalan kent 1302'de kral Birger Magnusson'un taç giydiği yer oldu. Ancak kent 16. yüzyıldan sonra yavaş yavaş ticari gemi boyutlarının büyümesiyle gemilerin rahatça giremeyeceği bir liman halini aldı ve önemini yitirdi. Kent o kadar fazla geriledi ki, 19. yüzyılda kentte yaklaşık 700 kişi yaşamaktaydı. Ancak geç uğrayan sanayileşme sayesinde kente göçler yeniden başladı ve yavaşça artan nüfus sonunda 6,000'i buldu.

Kent dokusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Söderköping, İsveç'te en iyi korunan Orta Çağ kentlerinden biridir. St. Lawrence Kilisesi ve III. Johans Köşkü dışında çoğu bina ahşaptandır ve çoğu bugüne kadar ulaşmıştır. Kent merkezinin güneydoğusunda 19. yüzyılda kurulan eski bir spa merkezi bulunmaktadır. Yine Göta Kanalı, kentin kuzey kuşağından geçer.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Söderköping, oldukça geri bir sanayiye ve küçük çaplı iş yerlerine sahiptir. Kent çoğu zaman bölge için bir hizmet merkezidir. Ancak turizm de kent için önemli bir yere sahiptir.