Orta Doğu ülkeleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Orta Doğu ülkelerini dünya üzerinde gösteren harita

Orta Doğu[1] ya da Ortadoğu[2], Asya, Avrupa ve Afrika'nın birbirlerine en çok yaklaştıkları yerleri kapsayan ve birbirine komşu ülkelerin oluşturduğu bölgedir. Akdeniz'den Pakistan'a kadar uzanır ve Arap Yarımadası'nı kapsar. Orta doğu kavramı Avrupa merkeziyetçi yaklaşıma dayanır ve Britanyalıların 19. yüzyıla kullanmaya başladıkları bir kavramdır. Bu tanımlamada İngiltere ve Avrupa ülkeleri merkez kabul edilmiş; doğu, Uzak Doğu, Yakın Doğu, Orta Doğu gibi kavramlar buna göre tayin edilmiştir [3][4].

Bu sayfa ORta Doğu'nun yukarda tanımlı coğrafî kapsamına giren ülkeleri; bayrakları, başkentleri, para birimleri, resmî dilleri, yüzölçümleri, nüfusları ve coğrafî konumunu gösteren haritalar ile listelemektedir, çeşitli kaynakların Orta Doğu diye tanımladıkları bölgelere dahil ettikleri ülkeler kapsamlı bir şekilde yer almaktadır. Bu liste Birleşmiş Milletler (BM) üye devletleri ve diğer topraklara (BM tarafından tanınmayan devletler, özel idarî bölgeler ve bağımlı topraklar) bölünmektedir.

Birleşmiş Milletler üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Bahreyn[5]
(Bahreyn Krallığı)
Flag of Bahrain.svg
Arapça: مملكة البحرين (Memleketü'l-Bâhreyn) Manama Bahreyn dinarı 665 727.785 Bahreyn
Birleşik Arap Emirlikleri[6]
Flag of the United Arab Emirates.svg
Arapça: دولة الإمارات العربية المتحدة (Dawlet el-İmalet el-Arabbiye el-Mûttahide) Abu Dabi Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi 83.600 4.798.491 Birleşik Arap Emirlikleri
Filistin[7][8]
(Filistin Ulusal Yönetimi)
Flag of Palestine.svg
Arapça: السلطة الوطنية الفلسطينية (Es Sulta el Vataniyye el Filistiniyye) [DN 1] [DN 2] 6.220[DN 3][7][8] 4.013.126[DN 4][7][8] Filistin
Irak[9]
(Irak Cumhuriyeti)
Flag of Iraq.svg
Arapça: جمهورية العراق (el-Cumhūrīyyetü'l-‘Irākīyye) Bu ses hakkında dinle 
Kürtçe: Komarê Iraq / كۆماری عێراق
Bağdat Irak dinarı 437.072 28.945.657 Irak
İran[10]
(İran İslam Cumhuriyeti)
Flag of Iran.svg
Farsça: جمهوری اسلامی ايران (Cumhuriye İslamiye İran) Bu ses hakkında dinle  Tahran İran riyali 1.648.000 80.000.000 İran
İsrail[11][DN 5]
(İsrail Devleti)
Flag of Israel.svg
İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל (Medīnat Yisrā'el) Bu ses hakkında dinle 
Arapça: دَوْلَةُ إِسْرَائِيلَ (Devlet İsrā'īl)
Tel aviv Yeni İsrail Şekeli 20.770 7.233.701 İsrail
Katar[12]
(Katar Devleti)
Flag of Qatar.svg
Arapça: دولة قطر (Devlet-ül Katar) Doha Katar riyali 11.437 833.285 Katar
Kıbrıs
[13][DN 6][DN 7]
(Kıbrıs Cumhuriyeti)
Flag of Cyprus.svg
Yunanca: Κυπριακή Δημοκρατία
Türkçe: Kıbrıs Cumhuriyeti
Lefkoşa Euro &0000000000009250.0000009.250 &0000000000771857.000000771.857 LocationCyprus.png
Kuveyt[14]
(Kuveyt Devleti)
Flag of Kuwait.svg
Arapça: دولة الكويت (Devlet'ül Kuveyt) Kuveyt Kuveyt dinarı 17.820 2.691.158 Kuveyt
Lübnan[15]
(Lübnan Cumhuriyeti)
Flag of Lebanon.svg
Arapça: الجمهورية اللبنانية (El Cumhuriyyet'ül Lübnânîyye) Beyrut Lübnan lirası 10.400 4.017.095 Lübnan
Mısır[16][DN 8]
(Mısır Arap Cumhuriyeti)
Flag of Egypt.svg
Arapça: جمهورية مصر العربية (Gumhūriyyet Mısr el-ʿArabiyye) Kahire Mısır lirası 1.001.450 83.082.869 Mısır
Suriye[17]
(Suriye Arap Cumhuriyeti)
Flag of Syria.svg
Arapça: جمهورية سوريا العربية (El Cumhūriyyet'ül Arabiyyet'üs-Sūriyye) Şam Suriye lirası 185.180 20.178.485 Suriye
Suudi Arabistan[18]
(Suudi Arabistan Krallığı)
Flag of Saudi Arabia.svg
Arapça: المملكة العربية السعودية (El-Memleketü'l-ʻArabiyye es-Suʻūdiyye) Riyad Suudi Arabistan riyali 2.149.690 28.686.633 Suudi Arabistan
Türkiye[19][DN 9]
(Türkiye Cumhuriyeti)
Flag of Turkey.svg
Türkçe: Türkiye Cumhuriyeti (Bu ses hakkında dinle ) Ankara Türk lirası 780.580 77.804.122 Türkiye
Umman[20]
(Umman Sultanlığı)
Flag of Oman.svg
Arapça: سلطنة عُمان (Salṭanat ‘Ummān) Maskat Umman riyali 212.460 3.418.085 Umman
Ürdün[21]
(Ürdün Haşimi Krallığı)
Flag of Jordan.svg
Arapça: المملكة الأردنية الهاشميه (el-Memleket'ül Ürdüniyyet'ül Haşimiyye) Amman Ürdün dinarı 92.300 6.342.948 Ürdün
Yemen[22]
(Yemen Cumhuriyeti)
Flag of Yemen.svg
Arapça: الجمهورية اليمنية (el-Cumhuriyyet'ül-Yemeniyye) San'a Yemen riyali 527.970 23.822.783 Yemen

Diğer topraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

BM tarafından tanınmayan devletler[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Kuzey Kıbrıs[DN 10]
(Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti)
Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg
Türkçe: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefkoşa Türk lirası 3.355[13] 265.100[23] Kuzey Kıbrıs

Dipnot[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Filistin Ulusal Yönetimi'nin idarî merkezleri Ramallah ve Gazze, fakat Filistin Temel Hukuku, Filistin'in başkenti Kudüs olduğunu iddia etmektedir.
  2. ^ Her iki bölgede İsrail Yeni Şekeli kullanılmaktadır; bununla birlikte Batı Şeria'da Ürdün dinarı, Gazze Şeridi'nde ise Mısır lirası da kullanılmaktadır.
  3. ^ 360 (Gazze) + 5.860 (Batı Şeria) = 6.220
  4. ^ 1.551.859 (Gazze) + 2.461.267 (Batı Şeria) = 4.013.126
  5. ^ Bazı ülkelerce tanınmamaktadır, bakınız: Tanınmayan veya kısmen tanınmayan devletler listesi.
  6. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; TAAD isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  7. ^ Türkiye ve BM üyesi olmayan Kuzey Kıbrıs tarafından tanınmamaktadır. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs tarafından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi şeklinde hitap edilmektedir.
  8. ^ Çoğunlukla Afrika'da, fakat Sina Yarımadası Asya'da bulunmaktadır; ama yine de genellikle Asya ülkesi değil, Afrika ülkesi olarak tanımlanır.
  9. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Avrupa isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  10. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; politikok.C3.BClt.C3.BCrel isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Orta Doğu TDK Büyük Türkçe Sözlük
  2. ^ Ortadoğu Dil Derneği Sözlüğü
  3. ^ Beaumont, Peter , Gerald H. Blake, J. Malcolm Wagstaff (1988). "The Middle East: A Geographical Study." David Fulton, p.16.
  4. ^ Adelson, Roger. London and the Invention of the Middle East: Money, Power, and War, 1902-1922. New Haven: Yale University Press, 1995. ISBN 0-300-06094-7 p. 22-26
  5. ^ "The World Factbook - Bahrain" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160516014632/https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook//geos/ba.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  6. ^ "The World Factbook - United Arab Emirates" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 21 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160521031303/https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ae.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  7. ^ a b c "The World Factbook - Gaza Strip" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 30 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160530174443/https://www.cia.gov/library//publications/the-world-factbook/geos/gz.html. Erişim tarihi: 16 Haziran 2009. 
  8. ^ a b c "The World Factbook - West Bank" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160527063420/https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/we.html. Erişim tarihi: 16 Haziran 2009. 
  9. ^ "The World Factbook - Iraq" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160527061446/https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/iz.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  10. ^ "The World Factbook - Iran" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 5 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160605004011/https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ir.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  11. ^ "The World Factbook - Israel" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160527061410/https://www.cia.gov/library/publications//the-world-factbook/geos/is.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  12. ^ "The World Factbook - Qatar" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160527062501/https://www.cia.gov/library/publications//the-world-factbook/geos/qa.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  13. ^ a b "The World Factbook - Cyprus" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160527060245/https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cy.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  14. ^ "The World Factbook - Kuwait" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 21 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160521031251/https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ku.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  15. ^ "The World Factbook - Lebanon" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 29 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160529161828/https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/le.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  16. ^ "The World Factbook - Egypt" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160604224058/https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/eg.html. Erişim tarihi: 19 Haziran 2009. 
  17. ^ "The World Factbook - Syria" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160527062706/https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sy.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  18. ^ "The World Factbook - Saudi Arabia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 29 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160529161824/https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sa.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  19. ^ "The World Factbook - Turkey" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160527062958/https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tu.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  20. ^ "The World Factbook - Oman" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160516023047/https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook//geos/mu.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  21. ^ "The World Factbook - Jordan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 21 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160521031246/https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/jo.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  22. ^ "The World Factbook - Yemen" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 21 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160521031304/https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ym.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  23. ^ "TRNC General Population and Housing Unit Census" (İngilizce). KKTC Devlet Planlama Örgütü. 3 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20090303210649/http://nufussayimi.devplan.org/Census%202006.pdf. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009.