Kullanıcı:Ertly/Arşiv15

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gellért Tepesi'nden Budapeşte'nin panoramik görünümü. Soldan sağa: Matthias Kilisesi, Buda Kalesi, Széchenyi Zincir Köprüsü ve Macaristan Parlamento Binası


"Stalin ile konuşmalar"[değiştir | kaynağı değiştir]

Kızıl Ordu askerlerinin Alman kadınlarına toplu ve sistematik şekil tecavüz ettiğine dair genel olarak kullanılan kaynaklardan en önemlisi Milovan Djilas'ın 1961 yılında "Conversations with Stalin" adıyla basılmış olan kitabıdır. Yapılan alıntılar çoğunlukla sadece bir iki cümle olarak alıntılandığı için metnin tamamını bütünlüğünden kopartmayarak alıntılamak gereklidir:

Kendimi Stalin ile karşı karşıya bulduğumda özgüvenim yerindeydi, ancak buna rağmen benimle uzunca bir süre konuşmadı. İçkiler, şerefe kaldırılan kadehler ve şakalar sonucunda ortam biraz yumuşayınca Stalin benimle uğraşmaya bir son vermeye karar verdi. Bunu şakayla karışık bir şekilde yaptı: bana bir kadeh votka doldurdu ve Kızıl Ordu şerefine içmeye davet etti. Amacını hemen anlamadığım için onun sağlığına içmeyi önerdim.

"Hayır, hayır" diye ısrar etti, sırıtarak bana bakıyor tepkimi ölçüyordu, "Kızıl Ordu şerefine! Nasıl yani Kızıl Ordu şerefine kadeh kaldırmak istemiyor musun?"

Elbette içtim, ancak Stalin tarafından ikram edilenler arasında sadece birayı içtim çünkü alkolden hazzetmiyordum ve ayık kalma savunucusu olmasam da sarhoş olmayı sevmiyordum.

Sonra Stalin, Kızıl Ordu'yla ilgili ne sorunumun olduğunu sordu. Ben de kendisine Kızıl Ordu'ya saygısızlık etmek istemediğimi ancak içindeki bazı kişilerin yaptığı hataları ve bu durumun bizim için ortaya çıkardığı sorunları izah etmeye çalıştım.

Stalin araya girdi:

-Evet, Dostoyevskiy okuyorsun değil mi? İnsan ruhunun, insan psikolojisinin ne kadar karmaşık olduğunu biliyor musun? Stalingrad'dan Belgrad'a yürüyerek ve savaşarak ilerleyen bir kişiyi düşünün. - binlerce kilometre yakılıp yıkılmış topraklar, katledilmiş binlerce kişi, hatta en yakınları! Böyle bir insanın normal davranması nasıl beklenir? Ayrıca bunca kötülükten sonra bir kadınla düşüp kalksa bunda ne kötülük var? Kızıl Orduyu ideal olarak hayal ediyorsun. Ancak ideal değil, belirli bir oranda bünyesinde eski suçlular olmasa da ideal olamaz. Bu eski suçlularla ilgili olarak ise hapishaneleri açıp içeridekilerin hepsini orduya almak zorunda kaldık. İlginç bir olay anlatayım sana. Bir pilot binbaşı bir kadınla eğlenmek istiyor, o sırada kadını korumak için uçak mühendisi dahil oluyor. Binbaşı silahına davranıp "Seni gidi sıçan!" diyerek mühendisi vuruyor. Binbaşı idam cezasına çarptırılıyor. Olay bana gelince konuyu araştırdım - savaş sırasında başkomutan olduğum için buna hakkım vardı - Binbaşıyı affedip cepheye gönderdim. Şimdi bizim kahramanlarımızdan birisi kendisi. Savaşçının halinden anlamalıyız. Ayrıca Kızıl Ordu da mükemmel değildir. Önemli olan Almanları yenmesidir - hem de eze eze yenmesi - başka her şey ikincil önemdedir.

Moskova'dan döndükten bir süre sonra, Kızıl Ordu'nun günahlarına ilişkin geliştirdikleri daha yüksek "anlayış" seviyesi hakkında duyduklarımla dehşete düştüm. Doğu Prusya topraklarına yaklaşan Sovyet askerlerinin özellikle de tankçıların Alman mültecilerine - kadınlara ve çocuklara - ateş açarak katlettiklerini öğrendim. Bu durum Stalin'e bildirilip ne yapılması gerektiği sorulduğunda Stalin şöyle demiş: "Savaşçılarımıza çok fazla akıl veriyoruz, bırakın biraz inisiyatif geliştirsinler."

—Milovan Đilas[1] [2]

Ancak bu kitabı kanıt olarak kullananların görmezden geldiği veya örtbas etmeye çalıştığı bazı ayrıntılar mevcuttur. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Kitap, yaşandığı iddia edilen olaylardan oldukça sonra (17 yıl) basılmıştır
  • Kitabın basıldığı dönemde Yugoslavya ile Sovyetler Birliği arasındaki ilişkiler çok şiddetli şekilde kopmuş durumdadır
  • Kitabın yazarı Djilas ise artık 1961 yılında kesinlikle komünizm davasından kopmuş durumdadır.
  • Özellikle Stalin'den son yapılan alıntının kaynağı belirsizdir.

Dolayısıyla yaşandığı iddia edilen olaylardan 17 yıl sonra, üstelik de konuya ve adı geçen kişi ve kurumlara şiddetli ön yargıya sahip bir kişinin hiçbir ilave kaynak göstermeksizin yaptığı iddialar akademik olarak kanıt olarak sayılamaz. Özellikle anı anlatılarında insan hafızası kişiye çok çeşitli oyunlar oynayabildiği, yaşandı sanılan olayların aslında o şekilde yaşanmadığı belki de tamamen uydurulduğu çok sayıda örnek mevcuttur. Akademik tarih bilim dalındaki "Testis unus, testis nullus" yani tek şahit geçersiz şahittir prensibi bu durumla örtüşmektedir. Tarihçilerin eleştirel çalışmaları sırasında yapmak durumunda oldukları kaynak eleştirisi burada önemini hissettirmektedir. Djilas'ın anlatımının güvenirliği bir yana burada Stalin'in söylediği iddia edilen şözleri söyleyip söylemediğini kesin olarak bilmek olanaksızdır. Ancak kesin olan şey şudur: Stalin'in söylediği iddia edilen ifadeler kesinlikle Almanya'da tecavüze uğrayan kadınlarla ilgili değildir. Kitabının 93.sayfasında Djilas Moskova ziyaretinin 1944-45 Kışında olduğunu belirtmektedir. Dolayısıyla bu dönemde savaş hala sürmekte ve Alman kadınlarının tecavüze uğradığı iddiaları henüz yapılmamaktaydı. Sonuç olarak, Stalin'in böyle bir açıklama yapıp yapmadığı kesin değildir, Djilas'ın doğruyu mu söylediği yoksa komünizm-karşıtı duygularıyla mı bunları kaleme aldığı bilinmemektedir. Ancak ne olursa olsun bu söylenenler Kızıl Ordu'nun Alman kadınlarına yönelik tecavüz iddialarıyla ilgili değildir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Metnin çevrimiçi hali (Rusça) 13 Mayıs 2020 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ Milovan Djilas, Conversations with Stalin, Penguin Books, 1961 s.87
  3. ^ Grover Furr, Blood Lies, Red Star Publishers, 2014 s.465-466

Bazı kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Konu Link-1 Link-2 Link-3 Not
1939 Ağustos UK-FR-CCCP Toplantı Notları [1] [2] - -
Kozmopolitlik sorunu [3] - - -
Buharin'in mektupları [4] - - -
Curzon Hattı [5] - - -
Çeçen işbirlikçiliği [6] - - -
SSCB Polonya'yı işgal etmedi [7] - - -
Doktorlar Komplosu [8] - - -
Molotov-Ribbentrop Saldırmazlık Paktının yeniden görüşülmesi [9] - - -
Frinovskiy sorgusu [10] - - -
Geoffrey Roberts röportaj [11] - - -
Katliamcı SS Dirlewanger Alayı [12] - - -
Katyn [13] [14] - -
Kazakistan'daki durum [15] - - -
Konstantin Simonov'un Stalin hakkında aktardıkları [16] - - -
Molotov-Ribbentrop Saldırmazlık Paktı [17] Protokolde bölüşme yoktu - -
Moskova Mahkemeleri (Yejovşina) [18] - - -
Nazi Barbarossa taktikleri Göbbels günlükleri (22 Haziran 1941) - - -
Nazi işgal planı [19] - - -
Nazi işgal taktikleri (Polonya) [20] - - -
NKVD Polonya Harekâtı [21] - - -
Nazi OST-Plan [22] - - -
Partizan savaşı [23] - - -
1941 öncesi Polonya'daki sürgünler [24] - - -
Polonya hükümetinin kaçışı [25] [26] [27] -
Roman Dwoski'nin onurlandırılması İlgili makale Secm kararı - -
SSCB Polonya'ya girmeseydi yaşanacaklar [28] Nazi ultimatomu - -
Stepan Banderaiçin ulusal tatil [29] - - -
Ukrayna UPA Katliamı [30] [31] [32] -
Volin Katliamı [33] - - -
İkinci Dünya Savaşı sonrasında Yahudi karşıtlığı iddiası [34] - - -
Yahudi partizan günlükleri [35] - - -
Yejov sorgusu Tüm sorgular Troyka kurulum isteği (Stalin) 26 Nisan 1939 4 Ağustos 1939

Yeni linkler[değiştir | kaynağı değiştir]

Devam edelim[değiştir | kaynağı değiştir]




e · h · w · Yapılacaklar listesi:

Yapabileceğiniz bazı işler aşağıdadır:
Priority Ferenc Szálasi
Vix Ultimatomu
Ratnikler
The King (2019 yapımı film)