Super Bowl XLIX

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Super Bowl XLIX 2015 sezonunda National Football League NFL şampiyonunu belirlemek için American Football Conference (AFC) şampiyonu ile National Football Conference (NFC) şampiyonu arasında oynanan Amerikan futbolu karşılaşmasıdır. Karşılaşma 1 Şubat 2015 günü Arizona, Glendale'deki Phoenix Üniversitesi Stadyumunda New England Patriots ile Seattle Seahawks takımları arasında oynanmış, maçı Patriots 28-24 alarak dördüncü kez Super Bowl şampiyonluğunu kazanmıştır.

Ev sahibi stadyumun belirlenmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

NFL yönetiminin 2005 yılı Kasım ayında aldığı bir kararla Kansas City Chiefs takımı sahibi Lamar Hunt anısına kentte bir Super Bowl organize etme iradesini ortaya koyar. Stadın elden geçirilmesine yönelik mali sorunlardan ötürü stadyum Super Bowl XLIX için adaylıktan çekilir. Kansas'ın ardından final maçı için üç stadyum aday olur.

  • Raymond James StadyumuTampa, Florida
  • Sun Life Stadyumu – Miami Gardens, Florida
  • Phoenix Üniversitesi Stadyumu – Glendale, Arizona

11 Ekim 2011 günü açıklanan kararda final maçının Phoenix Üniversitesi Stadyumunda yapılmasına karar verildiği açıklanır.

2015 sezonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Finalistler[değiştir | kaynağı değiştir]

New England Patriots[değiştir | kaynağı değiştir]

New England Patriots 2014 sezonuna sıkıntılı bir şekilde başladılar. 4 hafta geçildiğinde galibiyet-mağlubiyet oranı 2-2 oldu, dördüncü hafta Kansas City Chiefs takımına 41-14 gibi çok farklı bir şekilde yenildiler. Bu dönemde başta oyun kurucu Tom Brady olmak üzere tüm takım eleştirilerin hedefi oldu. Takım beşinci hafta Cincinati Bengals galibiyetiyle 7 maçlık bir galibiyet serisi başlatarak iyi yola girdi. Sezonu 12-4 galibiyet oranıyla tamamlayan takım AFC sıralamasında birinci oldu. Tüm NFL sıralamasında en çok sayı atan dördüncü takım, en çok sayı yiyen sekizinci takım oldular. Play-off aşamasında Baltimore Ravens'ı 35-31, AFC şampiyonluğu maçında ise Indianapolis Colts'u 45-7 ile geçtiler.

Seattle Seahawks[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir önceki sezonda Super Bowl XLVIII'i kazanmış olan Seahawks, sezon başında zor bir dönem geçirdi. İlk altı maçında 3-3 durumdaydı. Ancak ilerleyen maçlarda normal sezonun kalan on maçının dokuzunu kazanarak öne geçtiler. 12-4 oranla play-off maçlarına girdiler. Birinci seri başı olan takım en iyi savunma ve hücum yapan takım oldu. NFC Play-off maçında Carolina Panthers'ı 31-17, NFC Şampiyonluk maçında ise Green Bay Packers'ı 28-22 yendiler.

Normal sezon ve play-off[değiştir | kaynağı değiştir]

Çeyrek finaller Yarı finaller Final
                   
11 Ocak – Sports Authority Field        
 Indianapolis  24
18 Ocak - Gillette Stadyumu
 Denver  13  
 Indianapolis  7
10 Ocak – Gillette Stadyumu
     New England  45  
 Baltimore  31
1 Şubat – Phoenix Üniversitesi
 New England  35  
 New England  28
11 Ocak – Lambeau Field    
   Seattle  24
 Dallas  21
18 Ocak – CenturyLink Field
 Green Bay  26  
 Green Bay  22
10 Ocak – CenturyLink Field
     Seattle  28*  
 Carolina  17
 Seattle  31  
 

*Uzatma sonunda

Super Bowl öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

İki takım play-off maçlarında ilk kez karşı karşıya geldi. Maçtan önce ev sahibi olarak belirlenen takım olan Seattle mavi formalarını giyerken, Patirots da beyza deplasman formalarını giydi. Maçın oynandığı stadın tavanı kapanabilir olmasına rağmen maç sırasında 19 °C olan hava sıcaklığı nedeniyle kapatılmamıştır.

Karşılaşmanın özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yarı[değiştir | kaynağı değiştir]

Her iki takımın da ilk iki hücumu başarısız olup oyun hakkı punt ile rakibe iade edildi. Oyunun ilk sayısı ikinci çeyrekte geldi. Brady'nin 17 yardalık pasını Danny Amendola yakaladı. Sonrasında Julian Edelman ile 23 yardalık bir pasta başarılı olan Brady sonunda 11 yardalık geçiş pasıyla Brandon LaFell'i buluşturmuştur. Seattle Russell Wilson ile ilk başarılı paslarını yaparak oyuna geri dönmeye çalıştı. 5 yardalık bir Marshawn Lynch koşusunun ardından Wilson 44 yardalık bir pasla Chris Matthews'ı buluşturdu. Lynch 3 yardalık koşuyla geçiş yaparak skoru eşitler. Bu geçişin ardından 2:16 süre kalmış durumdadır. Brady çok seri bir şekilde altı pasından beşinde başarılı olarak 59 yarda kazanıp bitime 31 saniye kala Rob Gronkowski ile 22 yardalık bir pası buluşturup geçiş yapar. Seattle kendi sahasındaki 20 yarda çizgisinden başlattığı hücumda başarılı paslar ve kazanılan faullerle Patriots 11 yarda çizgisine kadar gelir. İlk yarının son altı saniyesinde saha vuruşu yerine koşu oyunu tercih eden Seattle başarılı olur ve skor eşitlenir.

İkinci yarı[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci yarıya başlayan Seattle 72 yardalık hücumla Patriots sahasında 8 yarda çizgisine kadar ilerledi. Lynch tarafından üçüncü hakta 1 yarda ilerleme sağlayamayan Seattle, Steven Hauschka tarafından yapılan saha vuruşuyla beraber maçta ilk kez öne geçti, 17-14. Bir sonraki hücumda top New England'dayken yaşanan top kaybı sonucu Seattle ortasahada oyuna yeniden başlama şansı yakaladı. hücumun sonunda 3 yardalık geçiş pasını başarıyla tamamlayan Doug Baldwin durumu 24-14 yapar, dördüncü devreye de bu sonuçla girilir. Bu maça kadar hiçbir Super Bowl maçında son çeyreğe 7 veya daha çok sayı geride giren hiçbir takım sonucu lehine çevirememişti.

Bitime 12 dakika 10 saniye kala New England başlattığı 68 yardalık hücum sonucunda geçiş yaparak durumu 24-21'ye getirdi. Seattle bir sonraki oyunda hücum şansını kullanamayıp topu New England'a verdi. New England bitime 6 dakika 52 saniye kala kendi sahasındaki 32 yarda hizasında topa sahip durumdaydı. Başarılı geçen ücumun sonunda 2 dakika 2 saniye süre kala Edelman geçiş yaparak skoru 28-24'e getirdi.

Kendi sahasındaki 20 yarda hizasından oyuna başlayan Seattle hücum sırasında maçı kazanabilecek fırsatı ele geçirdi. Başarılı hücumlardan sonra Patriots sahasındaki 5 yarda hizasına gelen Seattle 1 dakika 5 saniye kala maçı kazanmaya çok yakındı. Koşu oyunuyla Lynch topu Patriots 1 yarda çizgisine getirdi. New England mola almadığı için Seattle oyuna yeniden başladığında bitime 26 saniye kalmıştı. Pas seçeneği arayan Wilson marke edilmemiş gibi görünen Lokette'e attı ancak savunmadaki Butler oyunu iyi okuyarak topu kaptı. Topun el değiştirmesinden sonra çok sayıda sportmenlik dışı davranış yaşanan maç Patriots tarafından kazanılmış değildi. 1 yarda çizgisinden ilerlemek durumunda olan Patriots, Seattle savunmasının hatası sonucu çalınan faulden kazandığı 5 yardayla birlikte Brady dizini yere koyarak maçı bitirdi. Seahawks böylece arka arkaya şampiyonluk kazanamayan onuncu takım olmuş oldu.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

New England Mevki Seattle
Hücum
Brandon LaFell WR Doug Baldwin
Nate Solder LT Russell Okung
Dan Connolly LG James Carpenter
Bryan Stork C Max Unger
Ryan Wendell RG J. R. Sweezy
Sebastian Vollmer RT Justin Britt
Rob Gronkowski TE Luke Willson
Julian Edelman WR Jermaine Kearse
Tom Brady QB Russell Wilson
Michael Hoomanawanui TE WR Ricardo Lockette
Shane Vereen RB Marshawn Lynch
Savunma
Rob Ninkovich LE LDE Michael Bennett
Sealver Siliga DT LDT Tony McDaniel
Vince Wilfork DT RDT Kevin Williams
Chandler Jones RE RDE Cliff Avril
Jamie Collins LB OLB Bruce Irvin
Dont'a Hightower LB MLB Bobby Wagner
Kyle Arrington DB OLB K. J. Wright
Darrelle Revis LCB Richard Sherman
Brandon Browner RCB Byron Maxwell
Patrick Chung S SS Kam Chancellor
Devin McCourty S FS Earl Thomas
Kaynak: NFL31 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Hakemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Başhakem: Bill Vinovich
Hakem: Bill Schuster
Çizgi başhakemi: Dana McKenzie
Çizgi hakemi: Mark Perlman
Saha hakemi: Craig Wrolstad
Yan hakem: Tom Hill
Geri saha hakemi: Terrence Miles

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]