Chernobyl (mini dizi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Chernobyl
TürTarihi drama
Trajedi[1]
GeliştirenCraig Mazin
SenaristCraig Mazin
YönetmenJohan Renck
Başrol
Tema müziği bestecisiHildur Guðnadóttir
Ülke
  • ABD
  • Birleşik Krallık
Diliİngilizce
Sezon sayısı1
Bölüm sayısı5 (bölüm listesi)
Yapım
Yönetici yapımcı
YapımcıSanne Wohlenberg
KurgucuJinx Godfrey
MekânLitvanya
Ukrayna
Görüntü yönetmeniJakob Ihre
Gösterim süresi60-72 dakika
Yapım şirketi
  • HBO
  • Sky UK
  • Sister Pictures
  • The Might Mint
  • Word Games
Dağıtımcı firmaWarner Bros. Television
Yayın bilgileri
Kanal
Görüntü formatıUHDTV 2160p
Yayın tarihi6 Mayıs 2019 (2019-05-06) - 3 Haziran 2019 (2019-06-03)
Dış bağlantılar

Chernobyl, İngiliz-Amerikan yapımı beş bölümlük tarihi drama türünde çekilen TV mini dizisidir. Dizi Craig Mazin tarafından yaratılıp yazılmıştır. Yönetmeni ise Johan Renck'dir. Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson ve Paul Ritter gibi isimler dizinin oyuncu kadrosunu oluşturmaktadır. Chernobyl, Amerikan kablo kanalı HBO ile İngiliz televizyon kanalı Sky'ın ortak yapımıdır. Dizinin ilk bölümü ABD'de 6 Mayıs 2019'da, Birleşik Krallık'ta 7 Mayıs 2019'da yayımlanmıştır. Dizi, Nisan 1986'da Sovyetler Birliği'nde meydana gelen Çernobil faciasını ve ardından gelen tasfiye girişimlerini ele almaktadır.

71. Primetime Emmy Ödüllerinde on dokuz dalda aday gösterişmiştir ve En İyi Mini Dizi, Üstün Yönetmenlik ve Üstün Senaryo ödüllerini kazanmıştır. Harris, Skarsgård ve Watson en iyi oyunculuk adaylıkları aldılar. 77. Altın Küre Ödüllerinde en iyi Mini Dizi veya Dizi filmi ödülünü kazandı. Oyuncu Skarsgård dizi, film veya bir minidizi de en iyi oyuncu ödülünü kazandı.[2][3]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Chernobyl, Nisan 1986'da Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde, meydana gelen nükleer santral felaketinin öyküsünü dramatize ederek, felakete neden olanların ve buna karşılık verenlerin hikâyelerini anlatıyor.[4] Dizi, olay yerine ilk müdahale eden itfaiyeciler, gönüllüler ve 4. numaralı Reaktör altında kritik bir tünel kazan madenci ekiplerinin çabaları da dahil olmak üzere, felaketle ilgili daha az bilinen bazı hikâyeleri anlatmaktadır.

Mini dizi, büyük ölçüde Belaruslu Nobel ödüllü yazar Svetlana Aleksiyeviç'in Çernobil'den Sesler kitabında kaleme aldığı Pripyat halkının anılarına dayanmaktadır.[5]

Oyuncu kadrosu ve karakterleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yardımcı karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Adam Lundgren - Vyacheslav Brazhnik olarak, Çernobil'de kıdemli türbin operatörü.
  • Karl Davies - Viktor Proskuryakov olarak, Çernobil'de kıdemli reaktör kontrol mühendisi stajyeri.
  • Donald Sumpter - Zharkov olarak, bir Pripyat icra kurulu üyesi.
  • Billy Postlethwaite - Boris Stolyarchuk olarak, 4 numaralı Reaktörde üst düzey kontrol mühendisi.
  • Joshua Leese - Igor Kirschenbaum olarak, Kıdemli türbin kontrol mühendisi.
  • Nadia Clifford - Svetlana Zinchenko olarak, Vasily Ignatenko ve diğerlerini tedavi eden bir doktor.
  • Jamie Sives - Anatoly Sitnikov olarak, Çernobil'deki baş işletme mühendisi yardımcısı. Patlayan çekirdeği incelemesi için gönderildi.
  • Baltasar Breki Samper - Alexei Ananenko olarak, olası bir patlamayı önlemek için Çernobil'in bodrum katındaki suyu boşaltan gönüllülerden biri.
  • Philip Barantini - Valeri Bezpalov olarak, olası bir patlamayı önlemek için Çernobil'in bodrum katındaki suyu boşaltan gönüllülerden biri.
  • Oscar Giese - Boris Baranov olarak, olası bir patlamayı önlemek için Çernobil'in bodrum katındaki suyu boşaltan gönüllülerden biri.
  • Douggie McMeekin - Aleksandr Yuvchenko olarak, patlamanın yaşandığı gece görevde olan kıdemli bir mühendis-tamirci.
  • Michael Socha - Mikhail olarak, Köprüde yangını seyreden Pripyat sakini ve küçük bir bebek babası.

Konuk karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Natasha Radski - Haber sunucusu
  • Jay Simpson - Valeriy Perevozchenko olarak, reaktör bölümündeki ustabaşı.
  • Michael Colgan - Mikhail Shchadov olarak, Sovyetler Birliği Kömür ve Sanayi Bakanı
  • James Cosmo - Madenci.
  • Hilton McRae - Milan Kadnikov olarak, Dyatlov, Bryukhanov ve Fomin davasına başkanlık eden yargıç.
  • Kieran O'Brien - Valery Khodemchuk olarak, Çernobil'deki gece vardiyasının ana sirkülasyon pompası operatörü.
  • Alexej Manvelov - Garo olarak, Bacho ve Pavel'a yardım eden Ermeni bir asker.
  • Josef Altin - asker.

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm adıYönetmenSenaristYayın tarihi Seyirci
(milyon)
1"1:23:45"Johan RenckCraig Mazin6 Mayıs 2019 (2019-05-06) (ABD)
7 Mayıs 2019 (2019-05-07) (BK)
0.756 (ABD)[6]
0.861 (BK)[7]
26 Nisan 1988'de üzüntülü görünen Valery Legasov, birkaç kaset kaydetmektedir. Kasette Çernobil felaketi için Anatoly Dyatlov'u suçlamakta ve aldığı hapis cezasının yeterli olmadığına dair memnuniyetsizliğini dile getirmektedir. Kasetleri evinin dışında sakladıktan sonra Legasov kendini asar. İki yıl ve bir dakika önce, Pripyat'ta Vasily Ignatenko ve hamile karısı Lyudmilla Ignatenko, Çernobil Nükleer Santrali'nin patlamasına ve yanmasına tanık olur. Vasily, meydana gelen yangına müdahale etmek için hazırlanırken endişeli olan Lyudmilla'ya kısa sürede döneceğini belirtir. Santralde Dyatlov, Akimov, Toptunov ve birkaç kişi kontrol odasında patlamanın meydana getirdiği hasarın değerlendirmesini yaparlar. Perevozçenko, Yuvçenko ile karşılaşır ve çekirdeğin patladığını fark ederler. Kudryavtsev, Proskuryakov ve Yuvçenko daha sonra reaktör odasına gider ve çekirdeğin kontrolsüz bir şekilde yandığını görürler. İtfaiye ekipleri elektrik santraline ulaştığında Vasily, itfaiyeci bir arkadaşının yerde bir grafit bloğu topladığına tanık olur ve daha sonra, grafit bloğun iyonlaştırıcı radyasyonu yüzünden elinde ciddi yanıklara maruz kalan aynı kişiyi görür. Viktor Bryukhanov ve Nikolai Fomin, Dyatlov'dan devam eden durum hakkında bir rapor alır ve Pripyat yürütme komitesine patlamanın kontrollerinde olduğunu bildirir. Toplantıdan sonra Sitnikov; Bryukhanov, Fomin ve Dyatlov ile bir araya gelir ve radyasyon seviyesinin yüksek olduğunu, çekirdeğin açığa çıkabileceğinden bahseder. Dyatlov, akut radyasyon sendromuna yakalanır ve Fomin, Sitnikov'u çekirdeğin gerçekten açığa çıkıp çıkmadığını teyit etmek için patlamanın bitişiğindeki çatıya gönderir. Legasov, Çernobil'deki olay hakkında bilgi veren Boris Shcherbina'dan bir telefon alır ve Çernobil komitesini elektrik santralinin RBMK reaktörünün uzmanı olarak denetlemesi için Mikhail Gorbaçov'dan Legasov'a talimat gelir.
2"Please Remain Calm"Johan RenckCraig Mazin13 Mayıs 2019 (2019-05-13) (ABD)
14 Mayıs 2019 (2019-05-14) (BK)
1.004 (ABD)[8]
0.891 (BK)[7]
Olaydan yedi saat sonra, Ulana Khomyuk ve yardımcısı, Minsk, Belarus'da radyasyon seviyelerinde bir artış tespit eder ve Ignalina veya Çernobil nükleer santralinde bir olay meydana geldiğini hemen anlarlar. Ignalina'da herhangi bir sorun yaşanmadığı bilgisine ulaşırlarken Çernobil'e telefon ile ulaşamazlar. Ulana Khomyuk'un endişeleri Minsk yürütme kurulu tarafından reddedilince tek başına Çernobil'e gider. Diğer yandan Lyudmilla, kocasına ulaşmak için insanlarla dolup taşan hastaneye girmeyi başarır ve kocasının diğer akut radyasyon sendromuna yakalanan hastalarla Moskova'ya tahliye edileceğini öğrenir. Moskova'da ise Legasov; Gorbaçov ile şüpheci Shcherbina'ya durumun Pripyat yürütme komitesinin bildirdiğinden çok daha ciddi olduğunu açıklar ve böylece Çernobil'e gönderilir. Tesise yapılan bir helikopter uçuşu sırasında Legasov, çatıdaki grafit parçalarını ve iyonlaştırıcı radyasyonun yaydığı mavi bir parıltıyı işaret ederek Shcherbina'yı çekirdeğin gerçekten patladığı konusunda ikna eder. Shcherbina daha sonra Legasov'u yanlış bilgi edinmekle suçlayan Bryukhanov ve Fomin ile yüzleşir; endişelerinin haklı olduğunu göstermek için General Vladimir Pikalov, radyasyon seviyelerinin yeterince yüksek olduğunu kanıtlamak için yüksek menzilli bir dozimetre kullanır. Legasov, yangını söndürmek için askerlere helikopter üzerinden yangına bor ve kum dökmelerini söyler fakat bu görev, çok risklidir. Shcherbina'nın dış dünyanın olayı öğrendiği bildirilince Pripyat nüfusunun derhal tahliyesi emredilir. Khomyuk, Çernobil'e varınca Legasov ve Shcherbina'yı reaktörün altındaki bodrumdaki sıcak nükleer madde ve havuz suyu arasındaki temastan kaynaklanan daha büyük bir buhar patlaması riski konusunda uyarır. Legasov, Gorbaçov'dan üç kişinin santralin bodrumundaki suyu tahliye etmesini ister ve Alexei Ananenko, Valeri Bezpalov ve Boris Baranov bu görev için gönderilir.
3"Open Wide, O Earth"Johan RenckCraig Mazin20 Mayıs 2019 (2019-05-20) (ABD)
21 Mayıs 2019 (2019-05-21) (BK)
1.063 (ABD)[9]
1.100[7] (BK)
Bodrum başarıyla tahliye edilir, ancak yer altı suyunu kirletmekle tehdit eden bir nükleer erime başlar. Shcherbina ve Legasov, Gorbaçov'a, Mikhail Shchadov'un Glukhov liderliğindeki Tula'dan kömür madencilerini son derece kötü koşullarda bir tünel kazması için işe aldığını ve tesisin altında bir ısı eşanjörüne ihtiyaç olduğunu bildirir. Shcherbina, Legasov'u KGB tarafından gözetimi altında oldukları konusunda uyardı. Legasov, Khomyuk'u Moskova'daki bir hastaneye gönderir. Khomyuk Dyatlov'tan patlama anınla ilgili bir bilgi alamaz, ancak ölmekte olan Toptunov ve Akimov'dan, Akimov'un acil bir kapatma başlatmasından sonra reaktörün patladığını öğrenir. Hastaneye rüşvet vererek ve hamile olmadığı hakkında yalan söyleyen Lyudmilla'nın Vasily'yi ziyaret etmesine izin verilir, kocasının sağlığının üzücü bir şekilde bozulmasına tanık olur ve talimattan daha uzun süre kalarak emirlere uymaz. Khomyuk'un hastane ziyareti sırasında Vasily'nin Lyudmilla'ya dokunduğunu görür. Lyudmilla'nın hamile olduğunu anlayan Khomyuk, her şeyi komiteye bildirmekle tehdit eder ve KGB ajanları tarafından tutuklanır. Daha sonra Legasov serbest bırakılmasını sağlar.
4"The Happiness of All Mankind"Johan RenckCraig Mazin27 Mayıs 2019 (2019-05-27) (ABD)
28 Mayıs 2019 (2019-05-28) (BK)
1.193[10] (ABD)
1.311[7] (BK)
Halk Çernobil Tahliye Bölgesi'nden tahliye edildi ve tasfiye işlemleri devam etti. Sivil askere alınan Pavel, Sovyet-Afgan Savaşı gazisi Bacho ile birlikte tahliye bölgesinde devriye gezerek radyoaktif kirlenmeye sebep olabilmeleri nedeniyle terk edilmiş hayvanları vurup imha etmekteydiler. Çernobil tasfiye memuru komutanı General Nikolai Tarakanov, tesisin çatısını temizlemek için Lunar rover kullandı. Bir Batı Alman polis robotu da fazla radyasyona maruz kaldıktan sonra başarısız oldu, ve daha sonra Tarakanov, her biri yalnızca 90 saniyelik döngüler olmak üzere elle temizlemek için 3.828 tasfiye memurunu çatıya göndermek zorunda kaldı. Khomyuk, Moskova arşivlerini araştırır ve hükümetin gerçekle ilgilenmediğini bilen kişi olan iyileşmekteki Dyatlov ile tekrar görüşür. KGB böceklerinden uzakta buluşan Shcherbina ve Legasov, Khomyuk'a Dyatlov, Bryukhanov ve Fomin'in davasında uzman olarak ifade vermeleri gerektiğini bildirir. Khomyuk, 1975'te Leningrad Nükleer Santrali'nde KGB tarafından üzeri kapatılan benzer bir olay hakkında bir makale yayınlar ve onlara Lyudmilla'nın yakında radyasyon zehirlenmesinden ölen bir kız çocuğu doğurduğunu söyler.
5"Vichnaya Pamyat"Johan RenckCraig Mazin3 Haziran 2019 (2019-06-03) (ABD)
4 Haziran 2019 (2019-06-04) (BK)
1.089[11] (ABD)
2.112[7](BK)
Legasov'un yalan söylediği Viyana'daki Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndaki ifadesinin ardından, Dyatlov, Bryukhanov ve Fomin terk edilmiş Çernobil şehrinde yargılanıyor. Shcherbina, bir nükleer santralin genel işleyişini anlatması için ilk çağrılır. Khomyuk ve Legasov, kontrol odasındaki insanlarla yapılan görüşmelere dayanarak kazaya yol açan olaylar hakkında tanıklık ediyor. Geriye dönüşler, güvenlik testindeki 10 saatlik gecikmeyi ve Dyatlov'un bunu gerçekleştirme konusundaki sabırsızlığı nedeniyle reaktörün durduğunu ve ardından bir güç artışı yaşadığını gösteriyor. Akimov acik kapatma butonu olan AZ-5'e bastı, ancak kontrol çubuklarındaki bir tasarım kusuru, reaktör patlamadan önce gücü, reaktör sınırının en az on katına çıkardı. Legasov, Viyana'daki önceki ifadesinde yalan söylediğini kabul ederek, Leningrad sentrali hakkında bastırılmış bilgileri ortaya koyuyor. KGB tarafından gözaltına alındı ve ifadesinin devlet medyasında gizleneceği bilgisi verildi. Ayrıca Çernobil hakkında kimseyle konuşması yasaklandı, felaketi kontrol altına almadaki rolünden dolayı takdir görmeyecekti ve bir daha asla çalışamayacaktı. Bitiş sahnesi, gerçek hayattaki Legasov'un ve diğer önemli şahsiyetlerin resimlerini ve videolarını göstererek kaderlerini ve kazanın devam eden sonuçlarını ortaya koyuyor. Dizi "acı çeken ve fedakarlık edenlere" adandığı ifadesiyle sona eriyor.

Yapım aşaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Geliştirilmesi ve yazılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazar Craig Mazin, 2014 yılında Sovyetler Birliği'nden kitaplar ve hükûmet raporları okuyarak proje için araştırmalara başladı. Mazin ayrıca bir reaktörün nasıl çalıştığını öğrenmek için nükleer bilim adamlarıyla ve 1986'daki Sovyetler kültürü hakkında daha iyi bir fikir edinmek için eski Sovyet vatandaşlarıyla görüştü. Mazin ayrıca hikâyeye daha fazla özgünlük katmak için birkaç birinci şahıs anlatımını da okudu. "Orada bulunan insanların kişisel hikayelerini okurken - fabrikanın yakınında yaşayanlar, fabrikada çalışanlar, onu temizleme çabasının bir parçası olarak Çernobil'e gönderilen insanlar - bu insanların hikayelerini okuyorsunuz. bireysel hesaplar, hikayenin gerçekten canlandığı yer orası." gibi açıklama yaptı.[12]

Mazin'in diziyi yaratma ilhamı, "Şu anda gerçeklere karşı küresel savaşla nasıl mücadele ediyoruz?" sorusunu cevaplamaya karar verdiğinde ortaya çıktı.[13] Bir başka ilham kaynağının ise Çernobil'in patladığını bilmesiydi, ama tam olarak neden patladığını bilmiyordu. "Nedenini bilmiyordum ve bilgimde açıklanamaz bir boşluk olduğunu düşündüm... Bu yüzden, bu entelektüel meraktan yola çıkarak bu konuda okumaya başladım ve keşfettiğim şey şuydu - Patlamanın hikayesi büyüleyici olsa da ve biz bunun tam olarak neden ve nasıl olduğunu gerçekten açıklığa kavuştururken, beni gerçekten etkileyen şey, onu yaşayan ve dünyayı kurtarmak için acı çeken ve fedakarlık yapan insanların inanılmaz hikayeleriydi. Sevdikleri insanları, hemşerilerini kurtarmak ve daha da fazlası bir kıtayı kurtarmak için yaptılar ama şaşırtıcı olan giderek daha da kötüleşen ihtimallere rağmen bunu yapmaya devam etmeleriydi. Ondan çok etkilendim. Sanki insanların gerçekten tasvir etmediği bir savaşı keşfetmiş gibiydim ve takıntılı hale geldim."[14] Mazin, "Çernobil'den alınacak ders, modern nükleer gücün tehlikeli olduğu değil. Asıl alınması gereken ders, yalan, kibir ve eleştirilerin bastırılmasının tehlikeli olduğudur" dedi.[15]

Mazin, mini diziye hazırlanırken Çernobilin Yasaklı Bölgesi'ni ziyaret etti.[16] Mazin, daha ilk aşamalarda Rus veya Ukrayna aksanlarını kullanmamaya ve bunun yerine oyuncuların doğal aksanlarını kullanmalarına karar verdi. Mazin "İlk başta 'Boris ve Natasha' klişe aksanını yapmak istemediğimizi düşündük çünkü Rus aksanı çok kolay komikleşebiliyor." diye açıkladı. "İlk başta, belki de insanlara bu tür Doğu Avrupa aksanlarını yaptırabileceğimizi düşündük - gerçekten güçlü değildi fakat dikkat çekiciydi. Çok çabuk kararını aldığımız şey ise, oyuncuların aksanlı davranacağı oldu. Mazin ayrıca, seyirciyi hikâyenin dışına çekme potansiyeline sahip olabileceğinden, herhangi bir Amerikalı oyuncu seçmedi.[17][18]

26 Temmuz 2017'de HBO ve Sky'ın Chernobyl dizisi için onay verdikleri açıklandı. Bu HBO'nun ve Sky UK'nin ilk ortak yapımıydı. Beş bölümlük mini dizi Craig Mazin tarafından yazıldı ve Johan Renck tarafından yönetildi. Mazin ayrıca Carolyn Strauss ve Jane Featherstone ile birlikte yapımcı olarak görev yaptı, Chris Fry ve Renck ise yardımcı yapımcı olarak görev yaptılar.[4][19] 11 Mart 2019'da mini dizinin 6 Mayıs 2019'da ilk bölümünün yayınlanacağı açıklandı.[20] 4 Haziran 2019'da Craig Mazin, tüm bölümlerin orijinal senaryolarını PDF olarak indirilebilir hale getirdi ve paylaştı.[21]

Kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin ilk duyurulmasıyla birlikte, Jared Harris'in dizide rol alacağı da doğrulandı.[19] 19 Mart 2018'de Stellan Skarsgård ve Emily Watson'ın ana kadroya katıldıkları ve Dalgaları Aşmak filminden sonra ikinci kez aynı projede rol alacakları açıklandı.[22] Mayıs 2018'de Paul Ritter, Jessie Buckley, Adrian Rawlins ve Con O'Neill'in de kadroya dahil oldukları açıklandı.[23]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sovyet döneminden kalma Fabijoniškės bölgesi (Vilnius, Litvanya) dizide Pripyat'ı tasvir etmek için kullanıldı

Temel çekimler Nisan 2018'de Litvanya'da başladı.[19] İlk çekimler 13 Mayıs 2018'de Litvanya'nın Vilnius kentindeki bir yerleşim bölgesi olan ve bölge otantik bir Sovyet atmosferini koruduğu için Ukrayna'nın Pripyat kentini tasvir etmek için kullanılan Fabijoniškės'te başladı. Yoğun bir şekilde inşa edilmiş panel konutlardan oluşan bir alan, tahliye sahneleri için bir yer olarak kullanıldı. Yönetmen Johan Renck, evlerdeki çeşitli ve göz alıcı modern pencerelerin miktarını ağır bir şekilde eleştirdi, ancak prodüksiyonda bunları kaldırmakla ilgilenmediler. Mart ayının sonunda, ekip, görsel benzerliği ve nükleer gücü nedeniyle bazen "Çernobil'in kardeşi" olarak anılan hizmet dışı bırakılmış bir nükleer güç istasyonu olan Ignalina Nükleer Santrali'nin hem dış hem de iç çekimleri yapmak için Litvanya'nın Visaginas kentine taşındı. Hem Çernobil hem de Ignalina'da kullanılan reaktör tasarımları aynıydı (RBMK nükleer güç reaktörü). Haziran 2018'in başlarında, ekip küçük final sahnelerini çekmek için Ukrayna'ya taşındı.[24] Dizi'nin çekimleri 16 hafta sürdü.[25]

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Film müziği İzlandalı besteci Hildur Guðnadóttir tarafından bestelenmiştir. Sesler, gerçek bir nükleer santralden alınan ses kayıtları kullanılarak oluşturulmuştur.[26]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çernobil dizisi, Sovyetler Birliği dönemi eleştirisi getirdiği gerekçesiyle Rusya'da tepki çekti.[27] Rusya Komünistleri Partisi, Chernobyl dizisine ülke içinde erişimin engellenmesini talep etti.[28] Dizinin yayınlanmasıyla birlikte Çernobil felaketi ve olası nükleer riskler yeniden gündeme geldi.[29][30][31][32]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nicholson, Rebecca (19 Haziran 2019). "Feel-bad TV: why are we obsessed with small-screen tragedy?". The Guardian. 4 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2019. 
  2. ^ "Winners & Nominees 2020". GoldenGlobes.com. 9 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2020. 
  3. ^ Lewis, Hilary (5 Ocak 2020). "Golden Globes: 'Chernobyl' Wins Best Limited Series". The Hollywood Reporter. 6 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2020. 
  4. ^ a b Petski, Denise (26 Temmuz 2017). "'Chernobyl' Miniseries Starring 'The Crown's Jared Harris Set By HBO & Sky – TCA". Deadline Hollywood. 2 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2017. 
  5. ^ "The real Chernobyl HBO's hit miniseries is ending, and here's how its characters compare to their real-life counterparts". Meduza. 28 Mayıs 2019. 31 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2019. 
  6. ^ Metcalf, Mitch (7 Mayıs 2019). "Updated: ShowBuzzDaily's Top 150 Monday Cable Originals & Network Finals: 5.6.2019". Showbuzz Daily. 5 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2019. 
  7. ^ a b c d e "Weekly four-screen dashboard – BARB". barb.co.uk. 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2019. 
  8. ^ Metcalf, Mitch (14 Mayıs 2019). "Updated: ShowBuzzDaily's Top 150 Monday Cable Originals & Network Finals: 5.13.2019". Showbuzz Daily. 16 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2019. 
  9. ^ Metcalf, Mitch (21 Mayıs 2019). "Updated: ShowBuzzDaily's Top 150 Monday Cable Originals & Network Finals: 5.20.2019". Showbuzz Daily. 23 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2019. 
  10. ^ Metcalf, Mitch (29 Mayıs 2019). "Updated: ShowBuzzDaily's Top 150 Monday Cable Originals & Network Finals: 5.27.2019". Showbuzz Daily. 29 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2019. 
  11. ^ Metcalf, Mitch (4 Haziran 2019). "Updated: ShowBuzzDaily's Top 150 Monday Cable Originals & Network Finals: 6.3.2019". Showbuzz Daily. 4 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2019. 
  12. ^ "Five-Part Miniseries Chernobyl, An HBO/Sky Co-Production Starring Jared Harris, Stellan Skarsgård and Emily Watson, Written and Created by Craig Mazin, and Directed by Johan Renck, Debuts May 6 on HBO". HBO. 10 Nisan 2019. 31 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2019. 
  13. ^ Topel, Fred (6 Mayıs 2019). "'Chernobyl' Creator Craig Mazin on His New HBO Miniseries and the Debt We Owe to the Truth". /Film. 9 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2019. 
  14. ^ Radish, Christina (27 Mayıs 2019). "'Chernobyl' Creator Craig Mazin on Jumping from Comedies to a Real-Life Horror Show". Collider. 27 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2019. 
  15. ^ Wald, Matt (1 Mayıs 2019). "A Viewer's Guide to HBO's Chernobyl Miniseries". Nuclear Energy Institute. 20 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2020. 
  16. ^ Greene, Steve (6 Mayıs 2019). "'Chernobyl': HBO Series Never Hides From History's Physical and Psychological Horror". IndieWire. 7 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2019. 
  17. ^ Lewis, Anna (31 Mayıs 2019). "Chernobyl's creator explains why most of the cast don't put on Ukrainian/Russian accents". Cosmopolitan. 31 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2019. 
  18. ^ Mithaiwala, Mansoor (29 Mayıs 2019). "Chernobyl: Why Russians Speak With English Accents On HBO's Show". Screen Rant. 29 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2019. 
  19. ^ a b c Littleton, Cynthia (26 Temmuz 2017). "HBO Sets 'Chernobyl' Miniseries to Star Jared Harris". Variety. 12 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2017. 
  20. ^ Dela Paz, Maggie (11 Mart 2019). "HBO Miniseries Chernobyl Sets May Premiere Date". ComingSoon.net. 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2019. 
  21. ^ Neilan, Dan (4 Haziran 2019). "Chernobyl's scripts are available for download, if you dare". The A.V. Club. 5 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2019. 
  22. ^ Andreeva, Nellie (19 Mart 2018). "'Chernobyl': Stellan Skarsgård & Emily Watson To Star In HBO & Sky's Miniseries". Deadline Hollywood. 19 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2018. 
  23. ^ Petski, Denise (23 Mayıs 2018). "'Chernobyl': Paul Ritter, Jessie Buckley, Adrian Rawlins & Con O'Neill Among Cast Additions For HBO/Sky Miniseries". Deadline Hollywood (İngilizce). 12 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2019. 
  24. ^ Lapienytė, Jurgita (13 Mayıs 2018). "Fabijoniškėse filmuojamo "Černobylio" režisierius pakeitė požiūrį į branduolinę energiją: tai pabaisa, kurios negalime suvaldyti". 15min.lt (Litvanca). 1 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2019. 
  25. ^ "Prodiuserė: HBO projektas Lietuvoje paliks ne mažiau 7 mln. eurų". 15min.lt (Litvanca). 27 Temmuz 2017. 1 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2019. 
  26. ^ Shackleford, Tom (6 Haziran 2019). "Score For HBO's 'Chernobyl' Was Recorded Using Sounds From Inside A Nuclear Power Plant [Listen]". Live For Live Music. 24 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2019. 
  27. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2019. 
  28. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2019. 
  29. ^ https://yesilgazete.org/blog/2019/06/13/cernobil-dizisinin-ardindan-1-nukleer-iklim-degisikligine-care-degil/ [yalın URL]
  30. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2019. 
  31. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2019. 
  32. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2019.