Kafkasya Emirliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kafkasya Emirliği
Имарат Кавказ
Кавказский Эмират
Kuruluş2007-günümüze
Lider(ler)Dokka Umarov (2007–2013)
Aliashab Kebekov (2014–2015)
Magomed Süleymanov (2015)
Zalim Şebzuhov (2015–2016)[1]
Etkin bölgelerKuzey Kafkasya
İdeoloji
Siyasi yelpazeAşırı sağ
Müttefikler El-Kaide
Rakip(ler) Rusya

Kafkasya Emirliği veya Kafkas Emirliği (Çeçence: Имарат Кавказ) veya Kafkasya İslam Emirliği,[3] İçkerya Çeçen Cumhuriyeti'nin ardılı kabul edilen, 31 Ekim 2007 tarihinde eski Çeçenistan lideri Dokka Umarov tarafından ilan edilen devlettir. Devlete bağlı askeri birlik Kafkasya Cephesi'dir. Kafkasya Emirliği'nin toprakları Çeçenistan, İnguşetya, Dağıstan, Karaçay-Çerkez, Kabardin-Balkar, Doğu Osetya (İriston) ve Stavropol eyaletidir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Eskiden etnik bir bölünme yaşayan Kafkasya, etnik direnişçilerin İslam çatısı altında birleşmesiyle kendisini dinî bir sorunun içerisinde buldu. Osmanlıların Kafkasya'yı terk etmesiyle başlayan sorunlar bugüne dek hiç son bulmamıştır. Rusların Kafkas halklarına uyguladığı göç politikası, Ermeni çetelerinin yaptığı zulüm, Çeçen direnişi sürekli bu yöreden kan ve bitmeyen ağıtlara neden olmuştur. Direnişçiler Ruslara ağır bir yük olmaya başlamıştır. Hem siyasi boyutu, gittikçe artan asker kaybı ve Rusların enerji politikalarının bir parçası olan Kafkas petrolü ve diğer kaynakları, Rusya'nın bu sorunu Rusların dış politikası ve siyasi kararlarda çok etkilidir. Sorunun bir temel nedeni de Rusların Müslüman Kafkas halkı üzerindeki baskısından kaynaklanır. Rusya İmparatorluğu'nun bu halkları sürmesi kalanları katletmeleri, Rusya Federasyonu'nun katliamlarıyla kamçılanan direniş hareketleri, yalnızca Kafkasya'dan değil birçok Müslüman ülkeden gelen insanlarla sağlanmaktadır. Hatta sonradan Müslüman olan insanların da –başta İngilizler olmak üzere– o bölgedeki direnişe yardım amaçlı gittiği bilinmektedir. Ruslarla yapılan barış görüşmelerinin fayda etmemesi direnişi tüm Kafkasya'ya yaydı ve sonunda birbirinden ayrı yönetilen direnişçilerin bir çatı altında toplanmasıyla Kafkasya Emirliği ilan edildi.

Emirliğin Vilayetleri (Eyaletleri)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kafkasya Emirliği Haritası
  1. Nohçi Vilayeti (Çeçenistan)
  2. Kalkay Vilayeti (İnguşetya ve Doğu Osetya)
  3. Noğay Eli Vilayeti (Stavropol eyaleti)
  4. Çerkesya Vilayeti(Not: Soçi olimpiyatından sonra ilga edilmiştir)
  5. Kabardin Balkar ve Karaçay birleşmiş Vilayetleri
  6. Dağıstan Vilayeti

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kabardey-Balkar'daki Kafkasya Emirliği Güç Kaybetti (ANALİZ HABER)". 17 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2019. 
  2. ^ "The Caucasus Emirate: From Anti-Colonialist Roots to Salafi-Jihad". CTC Sentinel. 26 Mart 2014. 9 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2014. 
  3. ^ Hahn, Gordon M. (2011). Getting the Caucasus Emirate Right: A Report of the CSIS Russia and Eurasia Program. Center for Strategic and International Studies, 2011. s. 8. ISBN 9780892066650. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]