Ian McKellen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Ian McKellen
Genel bilgiler
Doğum adı Ian Murray McKellen
Doğum 25 Mayıs 1939 (1939-05-25) (77 yaşında)
İngiltere Burnley, Lancashire, İngiltere
Uyruk İngiltere
Evlilik(ler)i Donosti Lifetime
Meslek(ler) Oyuncu
Etkin yıllar 2001
Resmî sitesi www.mckellen.com
Altın Küre Ödülleri
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu - Mini-dizi
1997 Rasputin
Ödüller
2.Kez Oscar Ödülü

Murray Ian McKellen (d. 25 Mayıs 1939), İngiliz oyuncu. Altı kez Laurence Oliver Ödülleri, birer kez Tony Ödülleri, Altın Küre Ödülleri, SAG Ödülleri, BIF Ödülleri, iki kez Satürn Ödülleri, dört kez Drama Desk Ödülleri, ve iki kez Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülleri sahibi olmuştur. iki kez Akademi Ödülleri adaylığı, dört BAFTA adaylığı ve beş Primetime Emmy Ödülleri adaylığı bulunmaktadır.

McKellen'in çalışma alanı çeşitliliği Shakespearci ve modern tiyatrodan popüler fantezi ve bilim kurguya kadar genişlemektedir. En çok bilinen rolleri Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit film serilerindeki Gandalf ve X-Men film serilerindeki Magneto ile tanınır.

McKellen'a 1979 yılında Britanya İmparatorluk Nişanı ünvanlarından "Komutan (Commander - CBE) ünvanı verildi. 1991 yılında tiyatroya yaptığı katkılar dolayısıyla Kraliçe II. Elizabeth tarafından şövalye ilan edilmiş ve 2008 yılında yine kraliçe tarafından Order of the Companions of Honour üyesi yapılmıştır. 1988 yılında eşcinsel olduğunu açıklamış ve LGBT sosyal hareketlerinin görünen yüzü olmuştur.

  • Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde ve Hobbit filminin kadrosunda Gandalf'ı canlandırdı.
  • X-Men film serilerinde metallere hükmeden Magneto olarak rol aldı.
  • 1988 yılında BBC radyosunda eşcinsel olduğunu açıklamıştı. Bu açıklamadan sonra, eşcinsellerin haklarını savunmaya başladı ve İngiltere’deki eşcinsellerin toplum içinde eşitliği için faaliyete geçen Stonewall Group’u kurdu.
  • Üniversite'de 20'yi aşkın tiyatro oyununda rol aldı.
  • 1990'da "Sir" unvanı kazandı.
McKellen'in Filmografisi
Yıl Başlık Rol Yönetmen Notlar
1969 The Promise Leonidik Michael Hayes
Alfred the Great Roger Clive Donner
A Touch of Love George Matthews Waris Hussein
1981 Priest of Love D. H. Lawrence Christopher Miles
1982 The Scarlet Pimpernel Chauvelin Clive Donner
1983 The Keep Dr. Theodore Cuza Michael Mann
1985 Plenty Sir Andrew Charleson Fred Schepisi
Zina Arthur Kronfeld Ken McMullen
1989 Scandal John Profumo Michael Caton-Jones
1993 Six Degrees of Separation Geoffrey Miller Fred Schepisi
The Ballad of Little Jo Percy Corcoran Maggie Greenwald
Last Action Hero Death John McTiernan
And the Band Played On Bill Kraus Roger Spottiswoode
1994 To Die For Quilt Documentary Narrator Peter Mackenzie Litten Seslendirme
The Shadow Dr. Reinhardt Lane Russell Mulcahy
I'll Do Anything John Earl McAlpine James L. Brooks
1995 Restoration Will Gates Michael Hoffman
Richard III Richard III Richard Loncraine
Jack and Sarah William Tim Sullivan
Cold Comfort Farm Amos Starkadder John Schlesinger
1997 Swept from the Sea Dr. James Kennedy Beeban Kidron
Bent Uncle Freddie Sean Mathias
1998 Gods and Monsters James Whale Bill Condon
Apt Pupil Kurt Dussander Bryan Singer
2000 X-Men Erik Lehnsherr / Magneto Bryan Singer
Cirque du Soleil: Journey of Man Narrator (voice)
2001 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring Gandalf the Grey Peter Jackson
2002 The Lord of the Rings: The Two Towers Gandalf the White Peter Jackson
2003 The Lord of the Rings: The Return of the King Gandalf the White Peter Jackson
Emile Emile Carl Bessai
X2 Erik Lehnsherr / Magneto Bryan Singer
2004 Eighteen Jason Anders Richard Bell Seslendirme
2005 Geçmişin Peşinde Gabriel Finch Joshua Michael Stern
Tutku Çemberi Dr. Peter Cleave David Mackenzie
Doogal'ın Sihirli Yolculuğu Zebedee Dave Borthwick, Jean Duval, & Frank Passingham Seslendirme
2006 Fare Şehri The Toad David Bowers & Sam Fell Seslendirme
X-Men: Son Direniş Erik Lehnsherr / Magneto Brett Ratner
Da Vinci Şifresi Sir Leigh Teabing Ron Howard
2007 Stardust Narrator Matthew Vaughn Seslendirme
Altın Pusula Iorek Byrnison Chris Weitz Seslendirme
2012 Hobbit: Beklenmedik Yolculuk Gandalf the Grey Peter Jackson
2013 Wolverine Erik Lehnsherr / Magneto James Mangold Uncredited cameo
Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları Gandalf the Grey Peter Jackson
2014 Miss in Her Teens The Prologue
X-Men: Geçmiş Günler Gelecek Erik Lehnsherr/ Magneto Bryan Singer Michael Fassbender ile bu rolü paylaştı.
Hobbit: Beş Ordunun Savaşı Gandalf the Grey Peter Jackson
2015 Mr. Holmes Sherlock Holmes Bill Condon
2017 Animal Crackers Horatio P. Huntington Scott Christian Sava & Tony Bancroft Seslendirme
2017 Beauty and the Beast Cogsworth Bill Condon

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]