İçeriğe atla

Hilmi Şenalp

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hilmi Şenalp
Kişisel bilgiler
Doğum1957
Konya, Türkiye
VatandaşlıkTürkiye
Eğitimiİstanbul Teknik Üniversitesi
Yıldız Teknik Üniversitesi
Çalışma ve başarıları
Etkin yılları1983-günümüz
Mimarlık tarzıOsmanlı mimarisi
Ünlü yapıtlarıTokyo Camii
Ödül(leri)Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü (2022)

Muharrem Hilmi Şenalp (1957, Konya), Türk mimardır. Eserleri genellikle Osmanlı mimarisinden esinlenmiştir. Kendi deyimiyle "yeni strüktürler deneyerek farklı bir uslûb oluşturmaya çalışmakta, taklide yeltenmeden alışılmışın dışında farklı bir mimari dil kullanmaya gayret etmektedir."[1] Şenalp, Kanuni Sultan Süleyman için çalışan 16. yüzyıl mimarı Mimar Sinan'dan ilham alıyor.[2][3]

Hayatın erken dönemi ve eğitim

[değiştir | kaynağı değiştir]

Liseyi Konya'da okudu ve 1981 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mezun oldu.[3] Daha sonra aynı okulda ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı.

Mimarî yaklaşımı

[değiştir | kaynağı değiştir]
Tokyo Camii

Kendi sitesinde "Biz kendi değerlerimizden şüpheye düştüğümüz tarihten itibaren sağlam zeminimizi kaybettik. Bugün modern sanat dediğimiz ve kutsadığımız “sanat, üslup veya yol” batının geleneksel sanatının devamı olup, onun üstüne inşa edilmiştir. Bu husus doğru anlaşılıp değerlendirilmezse asıl taklit buradadır." diyen Şenalp, "Bugün dünyanın ürettiği kültür ve sanat birikiminden gerçek manada haberdar, batılı referansları bildiği halde onlardan değil, kendi kaynaklarından hareketle, geleneği bu minval ve eksende dönüştüren bir gayret ve düşünce sistemine ihtiyacımız olduğuna inanmaktayız." diye de ekliyor.[4]

İslam sanatı profesörü Kishwar Rizvi, "Hilmi Şenalp'in camileri Türk kimliğinin bir imzasıdır, bu camiler anavatanı hatırlatmak için diaspora aracılığıyla yabancı ülkelere ihraç edildi ve bu ülkelerde diplomatik kardeşlik hediyesi olarak inşa edildi" diyor[3] :66[5] ve onu Türk hükûmetinin sponsor olduğu camilerin, etnik köken ile dini kimlikleri özdeşleştirdiğini belirterek, İslamabad'daki Faysal Camii'ni tasarlayan Vedat Dalokay ile karşılaştırıyor.

Bir SETA Vakfı yayını ise "Şenalp'in geleneksel veya çağdaş mimari tasarımları kuşkusuz, mimarının ve sponsorlarının kimlik arayışının kasıtlı bir tezahürüdür. Bu yaklaşım, geleneksel biçimleri geçmişle, tarihle ve hafızayla ilişkili olacak şekilde yeniden yorumluyor." demiştir.[6]

Başlıca Çalışmaları

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "Muharrem Hilmi Şenalp | Hassa Mimarlık". www.hassa.com. 8 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Has AKP sacrificed Turkey's Ottoman heritage? - Al-Monitor: the Pulse of the Middle East". Al-Monitor. 18 Şubat 2015. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2020. 
  3. ^ a b c d The Transnational Mosque: Architecture and Historical Memory in the Contemporary Middle East (İngilizce). University of North Carolina Press. 2015. ISBN 978-1-4696-2117-3. 3 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2020.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "rizvi" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ "Felsefemiz, Mimari Yaklaşımımız | Hassa Mimarlık". www.hassa.com. 11 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  5. ^ "Kishwar Rizvi | Department of the History of Art". arthistory.yale.edu (İngilizce). Yale University. 26 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2020. 
  6. ^ "Diyanet Center of America: An Architectural Quest for Identity". The New Turkey (İngilizce). SETA Foundation. 1 Nisan 2016. 7 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Turkish state body TIKA organizes iftar in Japan". Anadolu Agency. 24 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2020. 
  8. ^ "Largest mosque in US features Ottoman design". Daily Sabah (İngilizce). 31 Mart 2016. 23 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]