Sinan Genim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sinan Genim
Doğum1945
Üsküdar, İstanbul, Türkiye
MilliyetTürk
MeslekMimar
Resmî sitehttp://www.sinangenim.com

Sinan Genim (d. 1945, Kuzguncuk, Üsküdar), Türk mimar ve siyasetçi.

Öğrenim yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Yüksek Okulunda lisans öğrenimini tamamladı. Ankara Devlet Mühendislik-Mimarlık Akademisi Mimarlık Bölümü rölöve ve restorasyon bölümünde yüksek lisans yaparak restorasyon uzmanı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk ve İslam Sanatları Kürsüsü’nde Fethinden Lâle Devrine Kadar İstanbul’un İskânı, İskân Özellikleri ve Mesken Tipleri teziyle edebiyat doktoru unvanını aldı.

Mesleki yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Üniversitesi, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Mimar Sinan Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim üyeliği yaptı. Çeşitli konut ve kurumsal projeler, restorasyon çalışmaları gibi çok sayıda mimari projeye imza attı. Perge, Antalya, Patara, Alanya Kalesi ve Osmanlı Sivil Mimarisi adlı belgeselleri hazırlayarak sunuculuğunu yaptı.

1994 yılında Sevgi - Erdoğan Gönül Evi projesi ile Yapı Dalı Koruma-Yaşatma Başarı Ulusal Mimarlık Ödülü almıştır.

2006 yılında "Konstantiniyye'den İstanbul'a XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi'nin Rumeli Yakası Fotoğrafları" kitabını hazırladı.

Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı Yönetim Kurulu başkanlığı yaptı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Danışma Kurulu üyeliği yaptı.

Hâlen İstanbul Serbest Mimarlar Derneği ve İstanbul III Numaralı Koruma Bölge Kurulu başkanlığı yapmaktadır.[1]

Siyasi yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1989 ve 2009 yılları arasında Beşiktaş Belediyesi, 1994 ve 1999 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis üyeliği, 1999 ve 2004 yılları arasında da Beşiktaş Belediyesi meclis başkanlığı görevlerinde bulundu. 2009 Belediye seçimlerinde AK Parti Kadıköy belediye başkanı adayı oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sinan Gedim". 3 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]