Flatline (Doctor Who)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
250 – "Flatline"
Doctor Who bölümü
Ekip
Diğerleri
Prodüksiyon
SenaristJamie Mathieson
YönetmenDouglas Mackinnon
YapımcıNikki Wilson[1]
Yürütücü yapımcı(lar)Steven Moffat
Brian Minchin
Seri8. sezon
Süre45 dakika[2]
Tarih18 Ekim 2014[2]
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"Mummy on the Orient Express"
"In the Forest of the Night"

"Flatline", Büyük Britanya bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun sekizinci sezonunun dokuzuncu bölümü. Jamie Mathieson tarafından yazılan bölümün yönetmenliğini Douglas Mackinnon üstlenmiştir.[3] Başrollerde Peter Capaldi ve Jenna Coleman, konuk oyuncu olarak da Christopher Fairbank yer almaktadır.[1]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

On İkinci Doktor, TARDIS'ten enerji çeken bir şey keşfeder ve TARDIS, Bristol'e cisimlenir. Clara, bir meclis mülkünde toplum hizmetine atanan grafiti sanatçısı Rigsy ile arkadaş olur. Rigsy, Clara'ya birkaç kişinin kaybolduğunu söyler. Clara, Doktor'a döndüğünde TARDIS'in dış boyutları Doktor dışarı çıkamayacak kadar küçülmüştür. Doktor, Clara'ya sonik tornavida, psişik kağıt ve onunla iletişim kurabilmek için kulaklık verir TARDIS'i taşıyıp Doktor'un görevini üstlenmesi için ona çanta verir.

Clara, PC Forrest'i ilk kayboluşun ardından kendisine ve Rigsy'ye katılmaya teşvik eder. Clara ve Rigsy, Forrest'in yan odada çığlık attığını duyarlar. Onunla ilgili hiçbir iz göremezler, ancak duvarda garip bir resim bulurlar. Doktor, bunu bir insan sinir sistemi olarak tanır ve Forrest'in olduğundan şüphelenir. Clara ve Rigsy'yi, kayıp kişileri iki boyuta indirgeyen, iki boyutlu yaratıklar olan Kemiksizler hakkında uyarır. Clara ve Rigsy, saldırıya uğramadan kaçarlar.

Doctor Who Experience'ta gösterilen, boyutları düzelten 2dis cihazı

Bir yaya metrosundaki duvar resimlerinin aslında Kemiksiz olduğu konusunda onları uyarmak için diğer toplum hizmeti ekibine geri döner. Clara, bir tren bahçesinden tünellere doğru gruba liderlik ederken, ekibin bir kısmı öldürülür. Onları, üçüncü boyutu kullanmak için öldürdükleri insanlar biçiminde olan Kemiksizler izler. Kemiksizler, kapıları iki boyuta düzleştirerek diğerlerini çevreler. Doktor, grubun kaçması için onlara zaman verecek nesnelerin boyutlarını değiştirebilen bir cihaz yapar. Acele sırasında Clara, yaklaşmakta olan bir tren yolunda TARDIS'i düşürür. Doktor, Kuşatma Modunu açar ve TARDIS'in fiziksel hasarını önler, ancak bu da TARDIS'in enerjisini tüketir.

Clara, Rigsy'ye büyük bir poster üzerinde gerçekçi bir kapı çizdirir. Poster, Kemiksizleri üzerine çekmek için bir erişim tüneline asılmıştır. Kemiksizler, bunun düzleştirilmiş bir kapı olduğunu düşünerek enerjilerini geri yüklemeye çalışırlar. Ancak bunun yerine Clara'nın posterin arkasına yerleştirdiği TARDIS'e güç verirler. TARDIS, normal büyüklüğüne ve biçimine döner. Doktor, Kemiksizleri yerinde tutmak için bir bariyer kurar. Kemiksizlerin barışçıl bir niyeti olmadığını fark ettiğinden onları boyutlarına geri döndürür. Doktor Clara'ya o gün Doktor olmaktan ne kadar hoşlandığını sorar. Bu arada Hanım, Clara'yı izlerken kendi kendine "onu iyi seçtiğini" mırıldanmaktadır.

Önceki bölümlerle bağı[değiştir | kaynağı değiştir]

TARDIS'in dış cephesi Logopolis (1981) hikâyesinde oyuncak bir ev boyutuna küçülmüş ve Dördüncü Doktor, içinde tutsak kalmıştır.[4]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

"Flatline" bölümünün okumaları 19 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Ardından bölümün çekimleri 28 Mayıs'ta başlamış ve 18 Haziran'da bitmiştir.[4]

Yayınlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

"Flatline", yayınlandığı gece Birleşik Krallık'ta yaklaşık 4,6 milyon seyirci tarafından izlenmiştir.[5] Bölüm, ülkede toplam 6,71 milyon seyirciye ulaşmıştır.[6] ABD'de ise 0,75 milyon seyirci tarafından izlenmiştir.[7] Bölümün AI skoru 85 olarak belirlenmiştir.[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h i j k "Doctor Who: Flatline". Radio Times. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2014. 
  2. ^ a b "Doctor Who: Flatline". Media Centre. BBC. 16 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2014. 
  3. ^ "New Series: All the Episode Titles and More". Doctor Who. BBC One. 18 Ağustos 2014. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2014. 
  4. ^ a b "Doctor Who, Series 8, Flatline - Flatline: Fact File". Doctor Who. BBC. 18 Ekim 2014. 15 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2014. 
  5. ^ Miller, Paul (7 Haziran 2010). "Who's 'Hungry Earth' draws 4.4 million". Digital Spy. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2014. 
  6. ^ "Doctor Who series 8 ratings accumulator", Doctor Who TV, Birleşik Krallık, 30 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 23 Şubat 2020 .
  7. ^ "SHOWBUZZDAILY's Top 25 Saturday Cable Originals: 10.18.2014". 17 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2020. 
  8. ^ "Doctor Who Series 8 (2014) UK Ratings Accumulator". 30 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]