Campora San Giovanni

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Campora San Giovanni
Campura San Giuvanni

Campura Santu Janni
Campora San Giovanni
Ülkeİtalya İtalya
BölgeCalabria
ilCosenza ili
Yüzölçümü
 • Toplam6.2 km²
Rakım72 m
Nüfus
 (01.01.2012)
 • Toplam7.850
Alan kodu0982

Campora San Giovanni (eski Camporese lehçesinde: Campura San Giuvanni ya da Campura Santu Janni), İtalya'nın güneyinde yer alan Calabria yönetim bölgesinin Cosenza ilinde Amantea komününe bağlı bir frazione olup Catanzaro iline komşudur.

Beldenin adı Latincede Vaftizci Yahya'nın kampı anlamına gelir.

Coğrafi konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Önce Tiren Denizi kıyılarına bakan düz alanda kurulan frazione, 1950'lerden beri küçük bir platoya doğru genişlemiştir. Bölge üzüm bağları ve zeytin bahçeleriyle kaplı bir tepeyle çevrilidir. Solunda Lamezia Terme körfezi, önünde ufuk hattında Stromboli yanardağı görünür. Campora limanından Eolie Adalarına ulaşım kolaydır.

Ekonomi ve ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerleşimin ekonomisi tarım ve turizme dayanır. Özellikle de 1950'lerden beri Tropea kırmızı soğanı ekimi ekonomiyi sürükleyen ahracatın başında gelir. Sahil beldesi olup 2003 yılında yapılan liman inşasından sonra Lipari adalarına kolay ulaşım sağlanmış ve turizm de önemli bir gelir kaynağı olmuştur.

Köyün elverişli konumundan dolayı ulaşım gelişmiştir. SS18 karayolu yerleşimin yakınlarından geçer. Ayrıca bir demiryolu hattıyla diğer bölgelere ulaşım kolaylıkla yapılır ve A3 otoyolu ile de 25 km uzaklıktaki Lamezia Terme Uluslararası Havaalanı'na ulaşılabilir.

Tarihi dokular ve bayramlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Beldeki en önemli tarihî yapı yerli Calabria lehçesinde U Turriune denilen 14. yüzyıldan kalma büyük bir kule olup Konsol (mimari)konsollarla süslenmiştir.

Beldenin baş azizi Francesco da Paola olup unun azizler günü 1-3 Eylül arasında kutlanır. Komşu köylerden de misafirlerin katılımıyla azizler gününde azizin heykeli çiçeklerle süslenmiş bir arabaya konup sokaklarda gezdirilerek bayram alayı oluşturulur.

Köyleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Beldeye bağlı köyler şunlardır: Augurato, Carratelli, Cologni, Cozza, Cuccuvaglia, Fravitte, Gallo (parte meridionale), Imbelli, Marano, Marinella, Mirabelli, Oliva, Piana Cavallo, Piana Mauri, Principessa, Ribes, Rubano, Strìttùrì, Villanova.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Antik tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Farklı dönemlerde Fenikeliler, Yunanlar, Romalılar, Barbarlar, Araplar, Bizanslılar ve Normanlar tarafından yönetilen bölge Antik çağdaki Büyük Yunanistan'ın iki kentine de merkez olmuştur: Temesa (Grekçe Τεμέση) ile Klethe (Grekçe Κλεθε).

Ortaçağ[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölgenin Orta Çağdan kalma tarihî belgeleri azdır. Bizanslılar gelinceye kadar kısa süren Arap işgalinden sonra, kalıcı olarak Norman istilası başlamış ve bu Norman döneminde ilk surlar ve kuleler inşa edilmiştir. Bölge aynı zamanda, Elhamra Kararnamesi ile 1492'de İspanya'dan kovulan Musevilerin (Sefarad Yahudilerinin) kayıp karakolu olarak da kabul edilir.

Çağdaş tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihi bir belirsizlik dönemin ardından, Napoli Tacı (Corona di Napoli) tarafından yönetilen çeşitli bölgelerden köken alan soylu toprak sahipleri sayesinde Amantea komününün büyük bir bölümünde topraklarının yeniden değerlendirilmesi 17. yüzyılda başlamıştır. Günümüzdeki mahalleleri hâlâ bu eski toprak sahiplerinin adlarını taşımaktadır. 1730'larda markiz Francesco Maria Cozza adlı Sicilya kökenli bir soylu kadın tarafından yaptırılan ipek fabrikası beldenin sanayisi için ipekböceği yetiştiriciliğini de tetiklemiştir

Günümüz[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüzdeki Campora'nın merkezi Amantea, Aiello Calabro ve Nocera Terinese şehir konseyleri arasında 1876 yılına kadar paylaşılmıştı. 1877 yılında Cleto, Nocera Terinese, Aiello Calabro, Belmonte Calabro, Lago, Longobardi, San Mango d'Aquino gibi komşu yerleşimlerden ilk göçler başlamış oldu. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde Bavyera'dan gelen sığınmacı göçmenler arasında Tirol kökenli baron Johann-Paschalis von Tief (1858 yılındaki İtalyacalaşmış adıyla Pasquale Chieffa) öne çıkmış ve bu aristokrat Savuto bölgesinde bağcılık yaparak servet kazanınca Cavallo ve Mauri markizlerinin yardımıyla Campora'nın ilk çekirdeğini de oluşturmuş oldu.

II. Dünya Savaşı sonrası Nazilerle işbirliği yaptıkları gerekçesiyle 50 kadar Campora'lı idam edilmiştir.

Ahaliden çalışmak için 1950 ve 1980'li yıllarda Kuzey İtalya, Venezuela ve Yeni Zelanda'ya gidenler olmuştur.

1980'lerde otel ve liman yapımıyla birlikte kırmızı soğan tarımında verimli olunması üzerine Campora'da eekonomik patlama gerçekleşmiştir.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Lehçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Beldede konuşulan dil Camporese olup Güney Sicilyaca ile Kuzey Napolice içinde sınıflandırılan Calabria lehçelerinden biridir.

Mutfak[değiştir | kaynağı değiştir]

Köylü mutfağına ait yemekler arasında: domuz derisiyle birlikte fasulye ve kırmızı soğandan yapılan coria 'ccu fasuli e cipulle ya da frittule 'ccu fasuli e cipulle; Mardi Gras karnavalında hazırlanan taze ricotta peyniri ile sosis katılmış spagettili omlet (ki Kül Çarşambası denilen Büyük Perhizin ilk gününe denk gelirse ettten kaçınmak için sosis eklenmez) olan frittata i carunevale; bazen domuz derisi ve küp gibi kesilmiş domuz eti de katılan patlıcan ve biberli patates cipsi patate 'ccu pipe e mulinciane; kokulu otlar, haşlanmış fasulye ve bazen de acı biberle yapılan minestra e fasuli; yaz aylarının serinletici yemeği olarak taze domatesle birlikte yağda kızartılmış patlıcandan yapılan mulinciane e pummaduari; patron bayramına (festa patronale) özgü kızartılmış patates ve domates sosuyla birlikte domuz güveci spezzatinu; ununa bazen kabak çiçeği, sakız kabağı ya da zetin eklenen yassı kek pitticelle sayılabilir.

Deniz ürünlerinden yapılan yemekler arasında: daha çok Advent, Noel, Kül Çarşambası ya da Hamsin Yortusu gibi et yenmesi yasak olan dinî günlerde hazırlanan, tuzlanıp kurutulmuş morina balığı katılarak yapılan zeytinyağlı. Deniz ürünlerinden yapılan yemekler arasında: daha çok Advent, Noel, Kül Çarşambası ya da Hamsin Yortusu gibi et yenmesi yasak olan dinî günlerde hazırlanan, tuzlanıp kurutulmuş morina balığı katılarak yapılan zeytinyağlı makarna pasta 'mbiancu e baccalà; iri küp şeklinde doğranan patateslerle birlikte domates sosunda haşlanan tuzlanıp kurutulmuş morina balığı baccalà e patate vullute; üzeri limon ya da portakal dilimleriyle süslenmiş hamsi balığı kızartması alici fritte; ekmek, mercanköşk kekiği ve güneşte kurutulmuş domatesle birlikte yenen hamsi kızartması alici sutt'uaglio; ekmek ve acı biber sosuyla yenen hamsi alici 'mpipate sayılabilir.

Hamur işi yemekler arasında: ortasında yumurta olan tipik Paskalya keki cuzzupa; üzüm reçeli, kuru üzüm ve kakaoyla yapılan tipik Calabria keki bucchinotti o buccunotti; çam fıstığı, kuru üzüm, ceviz ve fındık katılarak yapılan ve castagnaccio adlı İtalyan kekine benzeyen fakat ondan daha küçük ve kalın olan pani i castagna; daha çok Noel zamanı yapılan ve bala banarak yenen spiral biçimli kızartma turdilli sayılabilir.

Yerli şaraplar arasında Savuto ile Gallo sayılabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]