Bulgaristan devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Bulgaristan Cumhurbaşkanı
Президент на Република България
Standard of the President of Bulgaria.svg
Cumhurbaşkanlığı forsu
Görevdeki
Rosen Plevneliev

22 Ocak 2012'den beri
Resmi ikamet Boyana Sarayı, Sofya
Görev süresi 5 yıl, en fazla 2 dönem
Açılışı yapan Petar Mladenov
Oluşum 3 Nisan 1990
Websitesi president.bg

Bulgaristan devlet başkanları listesi, monarşinin kaldırıldığı 1946'dan bugüne kadar görev yapmış Bulgaristan devlet başkanlarının listesini içerir.

Bulgaristan devlet başkanları listesi (1946–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

  Geçici

Bulgaristan Halk Cumhuriyeti (1946–1990)[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanı Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Başlangıç Bitiş
Geçici Cumhurbaşkanlığı Başkanı
(1946–1947)
1 V.kolarov.jpg Vasil Kolarov
Васил Коларов
(1877–1950)
15 Eylül 1946 9 Aralık 1947 Bulgar Komünist Partisi
Ulusal Meclis Başkanlık Konseyi Başkanı
(1947–1971)
1 Bundesarchiv Bild 183-S99287, Berlin, III. SED-Parteitag, Rede Mintscho Neitschev cropped.jpg Mincho Neyçev
Минчо Нейчев
(1897–1956)
9 Aralık 1947 27 Mayıs 1950 Bulgar Komünist Partisi
2 Blanco portrait.svg Georgi Damyanov
Георги Дамянов
(1892–1958)
27 Mayıs 1950 27 Kasım 1958 Bulgar Komünist Partisi
Georgi Kulishev portrait.jpg Georgi Kulişev
Георги Кулишев
(1885–1974)
27 Kasım 1958 30 Kasım 1958 Bulgar Komünist Partisi
Blanco portrait.svg Nikolay Georgiev
Николай Георгиев
(1906–1987)
Bulgar Komünist Partisi
3 Blanco portrait.svg Dimitar Ganev
Димитър Ганев
(1898–1964)
30 Kasım 1958 20 Nisan 1964 Bulgar Komünist Partisi
Georgi Kulishev portrait.jpg Georgi Kulişev
Георги Кулишев
(1885–1974)
20 Nisan 1964 23 Nisan 1964 Bulgar Komünist Partisi
Blanco portrait.svg Nikolay Georgiev
Николай Георгиев
(1906–1987)
Bulgar Komünist Partisi
4 Blanco portrait.svg Georgi Traykov
Георги Трайков
(1898–1975)
23 Nisan 1964 7 Temmuz 1971 Bulgar Halk Çiftçi Birliği
Devlet Konseyi Başkanı
(1971–1990)
1 Todor Živkov (fototeca.iiccr.ro).jpg Todor Jivkov
Тодор Живков
(1911–1998)
8 Temmuz 1971 17 Kasım 1989 Bulgar Komünist Partisi
2 Petar Mladenov 1978.jpg Petar Mladenov
Петър Младенов
(1936–2000)
17 Kasım 1989 3 Nisan 1990 Bulgar Komünist Partisi

Bulgaristan Cumhuriyeti (1990–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanı Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Başlangıç Bitiş
Cumhurbaşkanları
(1990–günümüz)
1 Petar Mladenov 1978.jpg Petar Mladenov
Петър Младенов
(1936–2000)
3 Nisan 1990 6 Temmuz 1990 Bulgar Sosyalist Partisi
Stanko Todorov.jpg Stanko Todorov
Станко Тодоров
(1920–1996)
6 Temmuz 1990 17 Temmuz 1990 Bağımsız
Blanco portrait.svg Nikolay Todorov
Николай Тодоров
(1921–2003)
17 Temmuz 1990 1 Ağustos 1990 Bağımsız
2 Zhelyu-Zhelev-20090423.jpg Jelyü Jelev
Желю Желев
(1935–2015)
1 Ağustos 1990 22 Ocak 1997 Demokratik Güçler Birliği
3 Petar stoyanov (1).jpg Petar Stoyanov
Петър Стоянов
(1952–)
22 Ocak 1997 22 Ocak 2002 Demokratik Güçler Birliği
4 Georgi S. Parvanov.jpg Georgi Parvanov
Георги Първанов
(1957–)
22 Ocak 2002 22 Ocak 2012 Bulgar Sosyalist Partisi
5 Rosen Plevneliev Senate of Poland 2014 01.jpg Rosen Plevneliev
Росен Плевнелиев
(1964–)
22 Ocak 2012 Görevde GERB

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]