Ana renk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Birincil renk sayfasından yönlendirildi)
Bir CRT renkli video ekranının ek ana renklerini tanımlayan üç fosforun emisyon spektrumları. Diğer elektronik renkli ekran teknolojileri (LCD, Plazma ekran, OLED), farklı emisyon spektrumlarına sahip benzer birincil setlere sahiptir.

Ana renk veya birincil renk, bir renk gamı oluşturmak için değişen miktarlarda karıştırılabilen renklendiricilerden veya renkli ışıklardan oluşur. Örneğin elektronik ekranlar, renkli baskı ve resimlerde geniş bir renk yelpazesi algısı oluşturmak için kullanılan temel yöntemdir. Belirli bir ana renk kombinasyonuyla ilişkili algılar, ışığın fiziksel ortamla ve nihayetinde retinayla nasıl etkileşime girdiğinin fiziğini yansıtan uygun bir karıştırma modeliyle ( toplama, çıkarma) tahmin edilebilir.

Ana renkler, bir renk uzayının ek matematiksel öğeleri olarak veya psikoloji ve felsefe gibi alanlarda indirgenemez fenomenolojik kategoriler olarak kavramsal da olabilir. Renk uzayı birincil değerleri kesin olarak tanımlanır ve renk görüşünü anlamak için temel teşkil eden psikofiziksel kolorimetri deneylerinde ampirik olarak kök salmıştır. Bazı renk uzaylarının ana renkleri tamdır (yani, tüm görünür renkler, negatif olmayan birincil yoğunluk katsayılarıyla ağırlıklandırılmış ana renkleri cinsinden tanımlanır) ancak zorunlu olarak hayalidir (yani, bu ana renklerin fiziksel veya algılanan olarak temsil edilebileceğine dair makul bir yol yoktur) Psikolojik ana renkler gibi ana renklerin fenomenolojik açıklamaları, kendi başlarına niceliksel bir tanım olmasalar da pratik renk uygulamaları için kavramsal temel olarak kullanılmıştır.

Sanat eğitimi materyalleri genellikle ana renkler olarak kırmızı, sarı ve maviyi kullanır. Bazen tüm renkleri karıştırabileceklerini düşündürür. Bununla birlikte, hiçbir gerçek renklendirici veya ışık seti olası tüm renkleri karıştıramaz. Fizikte üç ana renk, koni hücrelerindeki farklı fotoreseptör pigmentlerinden dolayı tipik olarak kırmızı, yeşil ve mavidir.[1][2]

Bir LCD'nin kırmızı, yeşil ve mavi öğelerinin (alt pikseller) fotoğrafı. Eklemeli karıştırma, bu renkli öğelerden gelen ışığın fotogerçekçi renkli görüntü reprodüksiyonu için nasıl kullanılabileceğini açıklar.
Renk Karıştırma Kılavuzu, John L. King 1925, sarı, kırmızı ve mavi renk karışımını açıklayan kapak ve plakalar.
Johannes Itten'in kırmızı, sarı ve maviyi ana renkler olarak merkezi eşkenar üçgen içinde gösteren renk tekerleği.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Primary Colors Are Red, Yellow and Blue, Right? Well, Not Exactly 12 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., HowStuffWorks
  2. ^ Introduction to the Primary Colors 16 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Olympus Life Science
  3. ^ The art of color : the subjective experience and objective rationale of color. New York: Reinhold Pub. Corp. 1961. ss. 34-37. ISBN 0442240376. By way of introduction to color design, let us develop the 12-hue color circle from the primaries – yellow, red, and blue. As we know, a person with normal vision can identify a red that is neither bluish, nor yellowish; a yellow that is neither greenish, nor reddish: and a blue that is neither greenish, nor reddish. In examining each color, it is important to view it against a neutral-gray background.