Bermuda şort

Vikipedi, özgür ansiklopedi
II. Dünya Savaşı'nda Britanyalı askerî komutanları Brooke-Popham ve Wavell

Bermuda şort, ayrıca bilinen diğer adıyla yürüyüş şortu[1] veya kıyafet şortu, hem kadın hem de erkekler tarafından giyilen belli bir kısa pantolon türü. Paçalı veya paçasız olarak diz'in yaklaşık 2,5 cm üstündedir.

Britanya Denizaşırı Toprakları'ndan olan Bermuda'daki popülaritesi nedeniyle adını oradan almıştır. Diz boyu çoraplar, elbiseli gömlek, kravat ve blazer ceketle beraber giyildiğinde erkekler için uygun bir iş kıyafeti olarak kabul edilmektedir. Alt tropikal ve tropikal iklimlerde bu tarz iş kıyafetleri görülürken; günümüzde Batı'da iş yapan sıradan bir politikaya sahip birçok işletme, sıcak mevsimlerde, özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Yeni Zelanda'da bu tür giyimlere izin vermektedir. Birçok pastel renk tonunun yanı sıra daha koyu tonlar da dahil olmak üzere çeşitli renklerde mevcuttur.

Gerçek Bermuda şortları, dizin altına uzanan "kapri" ile karıştırılmamalıdır. Şortlar buna benzer bir uzunlukta olabilir, ancak genellikle Bermuda şortlarına göre daha havalı veya daha "terzi yapımı"dır. Batı Sahili Amerikan ve Avustralya modasına göre daha tipiktir.[kaynak belirtilmeli]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bermuda şortları, Britanya Ordusu'nun tropik ve çöl iklimlerinde giymesi için yapılmıştır ve Kanada Kraliyet Donanması'nın yanı sıra Kraliyet Donanması tarafından da hâlen giyilmektedir. İkinci Dünya Savaşı sırasında Bermuda'da giyimde yetersizlik vardı. Bermuda Bankası'nın eski genel müdürü Jack Lightbourn'a göre, Bermuda'daki Bermuda Bankası ve N.T. Butterfield and Sons Bankası, erkek çalışanlara uygun kıyafet bulunamayacağından endişe ediyordu. Yerel bir terziden her erkek çalışan için İngiliz askerî şortlarından modellenen iki şort yaptırdılar. Şortlar çok kaşıntılı gri pazenli bir materyalden yapılmıştı ve her çalışan, şortu giymeleri için iki çift ağır gri yünlü uzun çorap tedarik edilmişti. Bermuda'da iş kıyafetlerinin başlangıcı böyle oldu.[2] Savaş sonrası dönemde Trimingham Bros. ve H.A. & E. Smiths gibi yerel tacirler şortların tasarımını geliştirdi ve şortların popülerliği arttıkça daha parlak malzemeler kullandı.

Olimpiyatlar ve Paralimpik Oyunlarının açılış törenleri sırasında Bermuda'nın delegasyonu geleneksel olarak kırmızı Bermuda şortu (kırmızı, ülke bayrağının ana rengidir) giydi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Harvey, Helen (25 Kasım 2015). "Junior doctors at Taranaki Base Hospital bring walkshorts back in fashion for a day". The Dominion Post. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2017. 
  2. ^ "Archived copy". 13 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]