Takım elbise

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD başkanı Barack Obama batı tarzı iş elbisesi giyiyor.
Bir takım elbisenin ceket kısmı

Takım elbise (aynı zamanda salon kıyafeti veya iş kıyafeti olarak da bilinir), bir gömlek veya tişört, takım elbise ceketi ve pantolonundan oluşan bir takım erkek giyim setidir. Eşit tekstil olduğunda ve yakalı bir gömlek, kravat ve elbise ayakkabı ile giyildiğinde, geleneksel olarak Batı kıyafet kurallarında gayriresmî olarak kabul edilir. Salon takımı 19. yüzyılda gündelik sporlar ve İngiltere'de ülke kıyafetleri olarak ortaya çıktı. 20. yüzyılın başlarındaki siyah kadın kıyafeti ceketini normal ofis gündelik kıyafeti olarak değiştirdikten sonra, koyu renkli, koyu renkli bir elbise profesyonel durumlar için iş kıyafeti olarak bilinir.[1]

Takımlar farklı tasarım ve yapılarda sunulmaktadır. Kesilmiş ve kumaş, iki veya üç parçalı, tek veya çift göğüslü, çeşitli aksesuarlara ek olarak değişebilir. İki parçalı bir takım elbise bir ceket ve pantolonlara sahiptir, üç parçalı bir takım elbise bir yelek ekler. Şapka, trilbi, fötr şapka, fıskiye veya düz şapka gibi yaygın bir aksesuardır. 1960'lı yıllara kadar Batı kültüründe şapkalar her zaman tüm erkek kıyafetleriyle giyilirdi. Diğer aksesuarlar mendil, pantolon askısı veya kemer, saat ve takılardır.[2] Dikkate değer diğer takım elbiseleri, stresemann ve smokin idi.

Başlangıçta, takım elbise her zaman müşterinin seçtiği kumaştan özel olarak yapılır. Bunlar şimdi konfeksiyon elbise olarak bilinir, ölçülere, zevklere ve stil tercihlerine göre yapılır. 1960'lardan bu yana çoğu elbise seri üretime hazır giyimdir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım elbisenin kökenleri, İngiliz Kralı II. Charles tarafından 17. yüzyılda oluşturulan basitleştirilmiş, terzilik standardına dayanıyor. Uzun bir ceket, bir yelek, bir kravat, bir peruk, dizlik (pantolon) ve bir şapka içermekteydi. Jan Steen, Yaşlı Pieter Bruegel ve Hollanda Altın Çağı'nın diğer ressamlarının resimleri , böyle bir düzenlemenin Batı Avrupa'nın tamamında olmasa bile Hollanda'da zaten kullanıldığını ortaya koyuyor.

18. yüzyılın sonlarındaki Büyük Erkek Feragatiyle kurulan mevcut stiller , özenle işlenmiş ve mücevherlerle süslenmiş resmi kıyafetleri keskin bir şekilde İngiliz Vekilliği döneminin daha basit kıyafetlerine dönüştürdü ve bu kıyafet, yavaş yavaş Viktorya döneminin katı resmiyetine dönüştü. 19. yüzyılın sonlarında, daha fazla konfor arayışı, kuralların gevşetilmesiyle modern salon takımlarının ortaya çıkmasına neden oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2019. 
  2. ^ https://www.inlondonmagazine.com/article/the-history-of-the-suit[yalın URL]