Aleksandros Otoneos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
10.43, 15 Ocak 2021 tarihinde Sp1dey (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24654062 numaralı sürüm (→‎Hayat ve kariyeri: Düzenleme, değiştirildi: Askeri Akademi → Askerî Akademi)
Aleksandros Otoneos, 1920

Aleksandros Otoneos (YunancaΑλέξανδρος Οθωναίος, Gytheio, 1879 – Atina, 20 Eylül 1970), kısa sürede Yunanistan'ın Başbakan Yardımcılığına getirilen seçkin bir Yunan generali idi ve 1933'te gerçekleştirilen darbe darbesi sırasında acil durum hükûmetinde başbakanlık yaptı.

Hayat ve kariyeri

Othonaios, 1879 yılında Gytheion'da doğdu ve Helen Askerî Akademisi'ne kaydoldu. Kapetan Palamidis'in Makedon Mücadelesine katıldı ve Askeri Liga'ya üye oldu. Balkan Savaşları'nda savaşmış ve I. Dünya Savaşı'nın Makedonya Cephesinde 7. Girit Alayı'na komutan Millî Bölünme sırasında Elefterios Venizelos'un yanında yer almıştır. Ayrıca 1919'da Müttefikler Yürüyüşünde Albay rütbesiyle Ukrayna'ya gitti. Daha sonra, Kydoniai Bölümünün Komutanlığına atandı ve Smyrna (İzmir) bölgesinin Küçük Asya'daki Küçük Kampanyanın ilk aşamalarında işgali altına girdi. 1920'de Venizelos'un seçim yenilgisinden sonra ordudan atıldı ve Müttefikler tarafından işgal edilen Kostantiniyye'ye (İstanbul) kaçtı ve orada birçok başka Venizelist subaya katıldı.

Daha sonraki kariyeri

Otoneos, Eylül 1922'de Albay Nikolaos Plastiras ve Stylianos Gonatas tarafından yönetilen bir askeri isyana yol açan Küçük Asya'daki Yunan kuvvetlerinin tasfiyesi ve tahliye edilmesinden sonra hatırlanır. Othonaios, Venizel karşıtı kampın önde gelen bazı önde gelen liderlerini yargılamak için mahkûm eden askeri mahkemenin başhakemi seçildi (meşhur "Altı Mahkeme"). 1923 yılında II. ve III. Ordu Komutanlığına komutan Teğmen terfi etti, ancak 1925'te General Teodoros Pangalos'un darbesinden istifa etti.

1928'de İkinci Ordu Müfettişliği başkanı olarak orduya geri döndü. 6-10 Mart 1933'te Plastiras tarafından yapılan bir darbe girişimiyle yüzleşmek için kurulan askeri yönetimi yönetti. Açık sözlü bir Venizelist ve cumhuriyetçi olarak, iki yıl sonra başka bir başarısız Venizelist darbe sonrasında ordudan birçok cumhuriyetçiyle birlikte uzaklaştırıldı. Daha sonra monarşi restore edilerek, General İoannis Metaksas tarafından Yunanistan'da muhafazakâr bir diktatörlük kuruldu. Othonaios, bu dönemde ve ardından gelen Mihver İşgali sırasında Yunanistan'da kaldı ancak siyasi faaliyette bulunmadı. Ekim 1944'te kurtuluştan sonra, demokratik kimliğinden ötürü nominal komutan olarak başbakanlığa atandı ancak Yunan İç Savaşı'na yol açan öldürücü siyasi atmosfer onu 1945'te kalıcı olarak istifaya zorladı.

Kaynakça