İnsan hastalıkları ölümcüllük oranları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İnsan hastalıkları ölümcüllük oranları listesidir.

Hastalık Tedavi Ölüm Oranı Notlar Referans(s)
Prion demansı Tedavisi yok 100% Creutzfeldt-Jakob Demansı, Fatal familial insomnia, Kuru, ve Gerstmann-Staussler-Scheinker Sendromu [1]
Afrika Tripanosomiyazisi
Tedavi edilmediğinide ~ 100% [2]
Plague — specifically the septicemic or pneumonic type Tedavi edilmediğinde ~ 100% [3]
Primer Amibik Meningoensefalit, Naegleria fowleri Tedavisi yok ~ 100% [1]
Kuduz Tedavi edilmediğinde ~ 100% Aşı ile önlenebilir, fakat tedavi edilmez ise ölüm oranı %100'e yakındır. Aşı ile tedavi edilmemiş olmasına rağmen sağ kalan toplam 8 vaka bildirilmiştir. [4]
Kala-azar hastalığı Tedavi edilmediğinde ~ 100% [5]
Ruam hastalığı, Septisemi Tedavi edilmediğinde 95% [6]
Çiçek hastalığı Tedavi edilmediğinde ~ 95% Tedavi edilmesi durumunda ölüm oranı %10'a düşmektedir. [7]:28[8]
Granülomatoz amibik ensefalit Tedavisi yok ≥ 90% [9]
Ebola — özellikle EBOV "strain" (formerly Zaire Ebola virus) Destekleyici tedavi uygulanabilir ~ 83%, up to 90%
Destekleyici tedavi uygulanması durumunda ölüm oranı %50'ye düşmektedir. [10][11]
AIDS/HIV Tedavi edilmediğinde 80–90% HIV aslında ölümcül bir hastalık olmamasına rağmen bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkileri ölüm ile sonuçlanan hastalıklara neden olmaktadır. [12]:1
Şarbon Tedavi edilmediğinde > 85% Erken tedavi durumunda ölüm oranı %45'e düşmektedir. [7]:88
Lujo virüsü 80%
Aspergilloz 50–90% [13]
Herpes B virüsü (Maymun Herpes) ≤ 70%
Şarbon (Hamile kadında) > 65% [7]:88
Kuş Gribi ~ 60% [14]
Hıyarcıklı veba Tedavi edilmediğinde ≤ 60% [7]:57
Tularemi Tedavi edilmediğinde ≤ 60% [7]:78
Ebola , Sudan varyantı (SUDV) ~ 54%
Bağırsak tipli şarbon > 50% [7]:27
Ebola virüsü (tüm varyantlar ortalama) 25–90% (50% ortalama) [10][11]
Marburg virüsü  23%-90%
[15][16]
Ruam hastalığı (diğer varyant) 50% [6]
Pnömonik veba 50% [7]:58
Orta Doğu Solunum Sendromu ~ 45%
Tüberküloz, akciğer tedavisi uygulanmadığında 43% [17]
Reye Sendromu > 40% [18]
Plague, septicemic 30–50% [7]:58
Tularemia, typhoidal Tedavi edilmediğinde ~ 35% [7]:77
Yellow fever 7.5% [19]
Eastern equine encephalitis virus ~ 33% [20]
Anthrax, gastrointestinal, oropharyngeal type 10–50% [7]:27
Ebola virus disease, Bundibugyo varyant (BDBV) ~ 32%
Smallpox, Variola major — unvaccinated Aşı yapılmadığında 30% [7]:88
Varicella (chickenpox), newborns, untreated Tedavi edilmediğinde ~ 30%
[12]:110
Dengue haemorrhagic fever (DHF) Tedavi edilmediğinde 26%
[21]
Leptospirosis < 5–30% [12]:352
Legionellosis ~ 15% [12]:665
Meningococcal disease 10–20%
Typhoid fever, untreated Tedavi edilmediğinde 10–20% [12]:665
Severe acute respiratory syndrome (SARS) 11% [22]
Intestinal capillariasis, untreated Tedavi edilmediğinde ~ 10% [23]
Visceral leishmaniasis ~ 10% [24]
Botulism < 10% [25]
Diphtheria, respiratory ~ 5–10% [26]
Bubonic plague < 5% [7]:57
Tularemia, typhoidal ~ 3–5% [7]:77
Pertussis (whooping cough), infants, unvaccinated, in developing countries Aşı yapılmadığında ~ 3.7% [12]:456
Dengue fever (DF) Tedavi edilmediğinde 1–5% [21]
Smallpox, Variola major — vaccinated Aşı yapıldığında 3% [7]:88
Spanish (1918) flu > 2.5% [27]
Measles (rubeola), in developing countries ~ 1–3% [12]:431
Brucellosis, untreated Tedavi edilmediğinde ≤ 2% [12]:87
Hepatitis A, adults > 50 years old ~ 1.8% [12]:278
Lassa Fever ~ 1% [12]:334
Mumps encephalitis ~ 1% [12]:431
Pertussis (whooping cough), children, unvaccinated, in developing countries Aşı yapılmadığında ~ 1% 1-4 yaş arası çocuklar için [12]:456
Smallpox, Variola minor — unvaccinated Aşı yapılmadığında 1% [7]:87–88
Venezuelan Equine Encephalitis (VEE) < 1% [7]:97–98
Anthrax, cutaneous < 1% [7]:27
Typhoid fever < 1% [12]:665
Malaria ~ 0.3% [28]
Hepatitis A 0.1–0.3% [12]:278
Asian (1956–58) flu ~ 0.1% [29]
Hong Kong (1968–69) flu ~ 0.1% [29]
Influenza A, typical pandemics < 0.1% [27]
Varicella (chickenpox), adults 0.02% [12]:110
Hand, foot and mouth disease, children < 5 years old 0.01% [30]
Varicella (chickenpox), children 0.001% [12]:110

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Herriman, Robert, “My List of the Five Deadliest Communicable Diseases”; Examiner.com; 7 May 2010.
  2. ^ "African Sleeping Sickness". Seattle Biomed. 2014. 25 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2016. 
  3. ^ "Plague" (PDF). Iowa State University. Ekim 2009. 31 Ocak 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: Kasım 2014.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  4. ^ "Rabies Fact Sheet N°99". World Health Organization. Temmuz 2013. 30 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2014. 
  5. ^ World Health Organization, (2013) "Health Topics: Leishmaniasis." 1 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ a b New Jersey Department of Agriculture (2003), Glanders: Infections in Humans 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Glanders: Infections in Humans" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  7. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q USAMRIID (2011). "USAMRIID's Medical Management of Biological Casualties Handbook" (PDF) (7th bas.). U.S. Government Printing Office. ISBN 9780160900150. 9 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF).  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  8. ^ "Smallpox Disease and Its Clinical Management" (PDF). From the training course titled "Smallpox: Disease, Prevention, and Intervention" (www.bt.cdc.gov/agent/smallpox/training/overview). 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2007. 
  9. ^ han, Naveed Ahmed, "Granulomatous Amoebic Encephalitis: Clinical Diagnosis and Management," American Journal of Infectious Diseases 1 (2): 79-83, 2005
  10. ^ a b "Ebola virus disease Fact sheet N°103". World Health Organization. Mart 2014. 17 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2014. 
  11. ^ a b C.M. Fauquet (2005). Virus taxonomy classification and nomenclature of viruses; 8th report of the International Committee on Taxonomy of Viruses. Oxford: Elsevier/Academic Press. s. 648. ISBN 9780080575483. 16 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2016.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Elsevier/Academic Press" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  12. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Heymann, David L., (Ed.) (2008). "Control of Communicable Diseases Manual" (19th bas.). Washington, D.C.: American Public Health Association. ISBN 978-0-87553-189-2. 
  13. ^ M. Kousha, R. Tadi and A.O. Soubani, Pulmonary aspergillosis: a clinical review 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., European Respiratory Review, September 1, 2011, vol. 20, no. 121, 156-174.
  14. ^ "Cumulative number of confirmed human cases for avian influenza A(H5N1) reported to WHO, 2003-2013" (PDF). World Health Organization. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Ocak 2015. 
  15. ^ Jacob, H.; Solcher, H. (1968). "An infectious disease transmitted by Cercopithecus aethiops ("marbury disease") with glial nodule encephalitis". Acta Neuropathologica. 11 (1). ss. 29-44. doi:10.1007/bf00692793. PMID 5748997. 
  16. ^ Hovette, P. (2005). "Epidemic of Marburg hemorrhagic fever in Angola". Medecine tropicale: revue du Corps de sante colonial. 65 (2). ss. 127-128. PMID 16038348. 
  17. ^ Tiemersma EW, van der Werf MJ, Borgdorff MW, Williams BG, Nagelkerke NJD.
  18. ^ Lisa A. Degnan, PharmD, BCPS, USPharmacist.com, (20 March 2012) "Reye’s Syndrome: A Rare But Serious Pediatric Condition." 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  19. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2016. 
  20. ^ Centers for Disease Control and Prevention, (16 August 2010) "Eastern Equine Encephalitis." 29 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  21. ^ a b Ranjit S, Kissoon N (Ocak 2011). "Dengue hemorrhagic fever and shock syndromes". Pediatric Critical Care Medicine. 12 (1). ss. 90-100. doi:10.1097/PCC.0b013e3181e911a7. PMID 20639791. 
  22. ^ World Health Organization (2003) Consensus document on the epidemiology of severe acute respiratory syndrome (SARS) 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Department of Communicable Disease Surveillance and Response, WHO; pg 10.
  23. ^ David Bernstein, M.D., "Intestinal Parasite Infections From Roundworms -- Description, Diagnosis, Treatment." 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  24. ^ World Health Organization, (2013) "Initiative for Vaccine Research (IVR): Parasitic Diseases - Leishmaniasis." 25 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  25. ^ Centers for Disease Control and Prevention (1998), Botulism in the United States 1899-1996: Handbook for Epidemiologists, Clinicians, and Laboratory Workers, Atlanta, Georgia.
  26. ^ Centers for Disease Control and Prevention, (7 February 2011) "Diphtheria." 12 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  27. ^ a b Taubenberger, Jeffery K.; Morens, David M. (Ocak 2006). "1918 influenza: the mother of all pandemics". Emerging Infectious Diseases. 12, 1. Coordinating Center for Infectious Diseases, Centers for Disease Control and Prevention. ISSN 1080-6059. 15 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2009.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":2" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  28. ^ "Malaria". WHO. WHO. Aralık 2014. 18 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2015. 
  29. ^ a b Li, F C K; B C K Choi; T Sly; A W P Pak (Haziran 2008). "Finding the real case-fatality rate of H5N1 avian influenza". Journal of Epidemiology and Community Health. 62 (6). ss. 555-559. doi:10.1136/jech.2007.064030. ISSN 0143-005X. PMID 18477756. 7 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2009.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "li2008" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  30. ^ Wang, X, et al (2014), "Estimating the number of hand, foot and mouth disease amongst children aged under-five in Beijing during 2012, based on a telephone survey of healthcare seeking behavior" 31 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., BMC Infect Dis, Aug 12;14:437. doi: 10.1186/1471-2334-14-437.