Ruam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ruam
Diğer adlarEquinia, farcy,[1] malleus[2]
Philadelphia at çeşmesi, hastalığın yayılımını engellemek amacıyla yapıldı, 1917.
UzmanlıkEnfeksiyon hastalıkları, veteriner tıp Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Ruam (sakağı, sıraca ya da mankafa hastalığı) atlarda, katırlarda ve eşeklerde görülen zoonotik bulaşıcı bir hastalıktır. Köpekler, kediler, domuzlar, keçiler ve insanlar tarafından da bulaştırılabilir. Burkholderia mallei bakterisi ile oluşan enfeksiyondan kaynaklanır.

Ruam; Afrika, Asya, Orta Doğu ve Orta ve Güney Amerika'da endemiktir. Etkilenen hayvanların gözetimi, imhası ve ithalat kısıtlamaları yoluyla Kuzey Amerika, Avustralya ve Avrupa'nın çoğundan ortadan kaldırılmıştır. Bir Amerikalı laboratuvar araştırmacısının laboratuvarda kazara maruz kaldığı 2000 yılı dışında, 1945'ten beri Amerika Birleşik Devletleri'nde bildirilmemiştir. Birleşik Krallık'ta bildirilmesi zorunlu bir hastalıktır ancak burada da 1928'den beri bildirilmemiştir.

Belirtiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Hastalığın belirtileri, akciğerlerde nodüler lezyonların oluşumu ve üst solunum yollarında mukoza zarının ülserasyonunu içerir. Akut formda, öksürük, ateş ve bulaşıcı bir burun akıntısı görülür, bunu günler içinde septisemi ve ölüm izler. Kronik formda, nazal ve subkutan nodüller gelişir ve bunlar sonunda ülserleşir. Ölüm aylar içinde gerçekleşebilir, hayatta kalanlar ise taşıyıcı görevi görür.

Neden ve bulaş[değiştir | kaynağı değiştir]

Burkholderia mallei

Burkholderia mallei enfeksiyonu genellikle kontamine yem veya su ile gelişir. B. mallei insanları enfekte edebilir bu nedenle zoonotik bir ajan olarak sınıflandırılmıştır. İnsanlara bulaşma enfekte hayvanın vücut sıvısı ve dokuları ile doğrudan temas yoluyla gerçekleşir. Vücuda giriş, deri sıyrıkları, nazal ve oral mukozal yüzeyler veya inhalasyon yoluyla olur.[3]

Teşhis[değiştir | kaynağı değiştir]

Mallein testi, tanı için hassas ve spesifik bir klinik testtir. Mallein (ATCvet kodu: QI05AR01), B. mallei bakterisinin bir protein fraksiyonudur ve intradermopalpebral olarak enjekte edilir veya göz damlası ile verilir. Enfekte hayvanların göz kapağı 1 ila 2 gün içinde belirgin şekilde şişer.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Wilkinson isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Andrews isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ "Glanders-Transmission". cdc.gov.in. 15 Ekim 2018. 18 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıflandırma