Kabakulak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kabakulak
UzmanlıkEnfeksiyon hastalıkları, pediatri Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kabakulak virüsünün TEM mikrografı.

Kabakulak veya epidemik parotit insanlarda oluşan bir viral hastalıktır.

Kabakulak virüsü Paramyxoviridae familyasının zarflı bir RNA virüsüdür. Aşısının geliştirilmesinden ve uygulanmaya başlanmasından önce dünya çapında yaygın bir çocukluk-dönemi hastalığıydı. Bununla birlikte bu hastalık hâlâ üçüncü dünya ülkelerinde önemli bir sağlık sorunudur[1].

Tükürük bezlerinin (genelde parotis bezinin) ağrılı bir şekilde şişmesi ve ateş ile belirginleşir[2]. Hastalığın semptomları ağırlaşırsa yani şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş, sürekli kusma, devamlı uyku hali ve testislerde ağrı varsa derhal doktora götürülmelidir. Hastalığın semptomları genelde çocuklarda pek ağır değilken, ergen ve yetişkinlerde daha ağırdır. Kuluçka süresi 14-21 gündür (2-3 hafta). Virüs vücuttaki bez yapılarını tutar, erbezleri gibi ürogenital sistem bezlerini tutması kısırlık (infertilite) veya subfertilite;[3][4][5]parotis bezini tutması sağırlığa varan komplikasyonlara sebep olabilir.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Kasper DL, Braunwald E, Fauci AS, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL, Isselbacher KJ, Eds. (2004). Harrison's Principles of Internal Medicine, 16th, McGraw-Hill Professional. ISBN 0-07-140235-7
  2. Enders G (1996). Paramyxoviruses–Mumps virus. In: Barron's Medical Microbiology (Barron S et al, eds.), 4th ed., Univ of Texas Medical Branch. (via NCBI Bookshelf) ISBN 0-9631172-1-1
  3. Preveden T, Jovanovic J, Ristic D (1996). "[Fertility in men after mumps infection without manifestations of orchitis]". Med Pregl 49 (3-4): 99-102.
  4. Shakhov EV, Krupin VN (1990). "[The clinico-statistical characteristics of the testicular generative function in male subfertility following mumps]". Urol Nefrol (Mosk) (2): 46-50.
  5. Tsvetkov D (1990). "[Spermatological disorders in patients with postmumps orchitis]". Akush Ginekol (Sofiia) 29 (6): 46-9.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]


Sınıflandırma
Dış kaynaklar