Salgınlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Veba ile ölümün zaferi tablosu. 1607–35,  Berlin Alman Tarihi Müzesi

Bu madde bulaşıcı hastalıkların neden olduğu salgınların listesidir. Yaygın şikayetlerden olan kalp hastalıkları ve alerjiler bulaşıcı hastalıklar olmamalarından dolayı bu listeye dahil edilmemişlerdir.

1500 öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ölüm sayısı (tahminen) Konum Tarih Madde Hastalık Kaynak
75000-100000 Yunanistan 429-426 MÖ
Atina vebası Bilinmiyor,  Tifüs olabileceği tahmin ediliyor. [1]
5 milyon; nüfusun %30'u.
Avrupa, Batı asya, Kuzey Afrika 165-180 Antonine vebası Bilinmiyor, Belirtiler çiçek hastalığı ile benzer. [2]
Avrupa 250-266 Kıbrıs vebası Bilinmiyor, çiçek hastalığı olabileceği tahmin ediliyor [3]
25-50 milyon; nüfusun %40'ı. Avrupa 541-542 Justinianus Veba Salgını Veba [4]
Britanya Adaları 664-668 664 vebası Veba [5][page needed]
Britanya Adaları 680-686 Veba [5][page needed]
75-100 milyon; nüfusun %30-60'ı. Avrupa 1346-1350 Kara ölüm Veba [6]

1500-1699[değiştir | kaynağı değiştir]

Ölüm sayısı (tahminen) Konum Tarih Madde Hastalık Kaynak
5-15 milyon; nüfusun %80'i Meksika 1545-1548 Kanamalı ateş Viral kanamalı ateş
[7][8][9]
2-25 milyon; nüfusun %50'si
Meksika 1576 1576 kanamalı ateş salgını Viral kanamalı ateş [7][8][9]
Seneca ulusu 1592-1596 Kızamık [10]
İspanya 1596-1602 Veba [11]
Güney Afrika
1600-1650
İngiltere 1603 Londra Veba
Mısır 1609 Veba
Nüfusun %30-90'ı
New Englandın güneyi, özellikle Wampanoag halkı 1616-1619 Nedeni bilinmiyor. Son yapılan araştırmalara göre salgının nedeni leptospiroz ile beraber Weil sendromu olduğunu göstermektedir. Klasik açıklamalar sarıhumma, hıyarcıklı veba, grip, çiçek hastalığı, su çiçeği, tifüs, veya hepatit B ve hepatit D'nin beraber etkileşiminin salgını başlatmış olma ihtimali olduğunu söylemektedir. [12][13]
280,000 İtalya 1629-1631   1629-1631 İtalyan vebası Veba [14]
Wyandot halkı 1630 Ontario Çiçek hastalığı
On üç koloni
1633 Plymouth Colonisi Çiçek hastalığı
On Üç Koloni 1634 Connecticut Nehri bölgesi Çiçek hastalığı
İngiltere 1636 Newcastle Veba
Çin 1641-1644 Ming Hanedanılığının yıkılmasının nedenlerindendir Veba [15]
İspanya 1647-1652 Sevilla Büyük Vebası Veba
Güney Amerika 1648 Sarıhumma
İtalya 1656 Napoli
On Üç Koloni 1657 Boston, Massachusetts Kızamık
24,148[16] Hollanda 1663-1664 Veba
100,000[17] İngiltere 1665-1666 Büyük Londra Vebası Veba [18]
40,000 Fransa 1668 Veba
İspanya 1676-1685 Veba
76,000 Avusturya 1679 Büyük Viyana Vebası Veba
On Üç Koloni 1687 Boston, Massachusetts Kızamık
On Üç Koloni 1690 New York Sarıhumma

18. yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Ölüm sayısı (tahminen) Konum Tarih Madde Hastalık Kaynak
Kanada, Yeni Fransa 1702-1703 Çiçek hastalığı [19]
İsveç 1710-1711 Stokholm Veba
On Üç Koloni 1713 Boston, Massachusetts
On Üç Koloni 1713-1715 New England ve Büyük Göller Kızamık
Kanada, Yeni Fransa 1714-1715 Kızamık [20]
Fransa 1720-1722 Marsilyanın Büyük vebası
Veba [21]
On Üç Koloni 1721-1722 Boston, Massachusetts Çiçek hastalığı
[22]
On Üç Koloni 1729 Boston, Massachusetts Kızamık
İspanya 1730 Cadiz Sarıhumma
On Üç Koloni 1732-1733 Grip [23]
Kanada, Yeni Fransa 1733 Çiçek hastalığı
[24]
>50,000 Balkanlar 1738 1738'in büyük vebası
Veba
On Üç Koloni 1738   Güney Karolina Çiçek hastalığı
On Üç Koloni 1739-1740 Boston, Massachusetts Kızamık
İtalya 1743 Messina Veba
On Üç Koloni 1747 CT, NY, PA, SC
Kuzey Amerika
1755-1756 Çiçek hastalığı
Kuzey Amerika 1759 Kızamık
Kuzey Amerika,

Karayipler

1761 Grip
Kuzey Amerika, şimdiki Pittsburgh bölgesi. 1763 Fıransız-Yerli savaşının bir parçası olan Fort Pitt kuşatması sırasında biyolojik savaş kurbanı Kızılderililer. Çiçek hastalığı
>50,000 Rusya 1770-1772 1770-1772 Rus vebası Veba
Pasifik Kuzeybatısı Kızılderilileri 1770s Çiçek hastalığı [25]
Kuzey Amerika 1772
Kuzey Amerika 1775 Özellikle kuzey-doğusunda Sebebi bilinmiyor
İngiltere 1775-1776 influenza [26]
İspanya 1778 Cadiz Deng humması
Ova Kızılderilileri 1780-1782 Kuzey Amerika çiçek salgını Çiçek hastalığı [27]
Pueblo Karayiplilieri 1788 Çiçek hastalığı
Birleşik Devletler 1788 Philadelphia ve New York Kızamık
Yeni Güney Galler, Avustralya 1789-1790 Aborjinler arasında
Çiçek hastalığı [28]
Amerika Birleşik Devletleri 1793 Vermont Grip ve  ve tifüs salgını
Amerika Birleşik Devletleri 1793 Virginia
Amerika Birleşik Devletleri 1793-1798 1793 sarıhummanın alevlenmesi Sarıhumma [29]

19. yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Ölüm sayısı (tahminen) Konum Tarih Madde Hastalık Kaynak
İspanya 1800-1803 Sarıhumma [30]
Osmanlı İmparatorluğu, Mısır 1801 Hıyarcıklı veba [31]
Birleşik Devletler 1803 New York Sarıhumma
Mısır 1812 Veba
Osmanlı İmparatorluğu 1812 İstanbul Veba
Malta 1813 Veba
Romanya 1813 Bükreş Veba
İrlanda 1816-1819 Tifüs
>>100,000 Asya, Avrupa 1817-1824 İlk kolera pandemisi Kolera [32]
Amerika Birleşik Devletleri 1820-1823 Schuylkill Nehri yakınlarında Humma
İspanya 1821 Barselona Sarıhumma [33]
Yeni Güney galler, Avustralya 1828 Aborjinler arasında Çiçek hastalığı [34]
Hollanda 1829 Groningen salgını Sıtma
Güney Avustralya 1829 Çiçek hastalığı [35]
İran 1829-1835 Hıyarcıklı veba [36]
>>100,000 Asya, Avrupa, Kuzey Amerika 1829-1851 İkinci kolera pandemisi Kolera [32]
Mısır 1831 cholera [37][38]
Ova Kızılderilileri 1831-1834 Çiçek hastalığı
İngiltere, Fransa 1832 Londra, Paris Kolera
Kuzey Amerika 1832 New York, Montreal diğer şehirler Kolera
Amerika Birleşik Devletleri 1833 Columbus, Ohio Kolera
Amerika Birleşik Devletleri 1834 New York Kolera
Mısır 1834-1836 Hıyarcıklı veba [37][38]
Amerika Birleşik Devletleri 1837 Philadelphia
Büyük Ovalar 1837-1838 1837-38 çiçek hastalığı salgını Çiçek hastalığı [39]
Dalmaçya 1840 Veba
Güney Afrika
1840 Cape Town Çiçek hastalığı
Amerika Birleşik Devletleri 1841 Özellikle güneyde çok daha ciddi
Sarıhumma
20,000+ Kanada 1847-1848 1847 tifüs salgını Tifüs salgını [40]
Amerika Birleşik Devletleri 1847 New Orleans Sarıhumma
Dünya çapında 1847-1848 Grip [41]
Mısır 1848 Kolera [37][38]
Kuzey Amerika 1848-1849 Kolera
Amerika Birleşik Devletleri 1850 Sarıhumma
Kuzey Amerika 1850-1851 Grip
Amerika Birleşik Devletleri 1851 Illinois, Büyük Ovalar ve Missouri Kolera
Amerika Birleşik Devletleri 1852 New Orleans
1,000,000 Rusya 1852-1860 Üçüncü kolera pandemisi Kolera [32]
Osmanlı İmparatorlüğü 1853 Şu anda Yemen Veba [42]
4,737 Kopenhag, Danimarka 1853 1853 Kopenhag kolera salgını Kolera [43]
616 İngiltere 1854 Geniş Cadde kolera çıkışı Kolera [44]
Amerika Birleşik Devletleri 1855 Sarı humma
Dünya çapında 1855-1950 Üçüncü veba salgını Hıyarcıklı veba [45]
Portekiz 1857 Lizbon Sarıhumma
Victoria, Avustralya 1857 Çiçek hastalığı [46]
Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Amerika 1857-1859 [47]
Orta doğu 1863-1879 Dördüncü kolera pandemisi Kolera [32]
Mısır 1865 Kolera [37][38]
Rusya, Almanya 1866-1867 Kolera
Avustralya 1867 Sidney Kızamık
Irak 1867 Veba [48]
Arjantin 1852-1871 Buenos Aires Sarıhumma [49]
Almanya 1870-1871 Çiçek hastalığı
40,000 Fiji 1875 Fiji Kızamık [50]
Rusya İmparatorluğu 1877 Bakü, şu anda Azerbaycan Veba [51]
Mısır 1881 Kolera [37][38]
>>9,000 Hindistan, Almanya 1881-1896 Beşinci kolera salgını Kolera [32]
3,164 Montreal 1885 Çiçek hastalığı Zaman çizelgesi
1,000,000 Dünya çapında 1889-1890 1889-1890 grip pandemisi Grip [52]

20. yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Ölüm sayısı (tahminen) Konum Tarih Madde Hastalık Kaynak
Kongo havzası 1896-1906 Trypanosomiasis [53]
>>800,000 Avrupa, Asya, Afrika 1899-1923 Altıncı kolera pandemisi cholera [32]
113 San Fransisko 1900-1904 Üçüncü veba pandemisi Hıyarcıklı veba [54]
Batı Afrika 1900 Sarıhumma
Uganda 1900-1920 [55]
Mısır 1902 Kolera [37][38]
Hindistan 1903 Veba [56]
40,000 Çin 1910-1912 Harbin, Shenyang Hıyarcıklı veba [57]
75,000,000 Dünya çapında 1918-1920 1918 grip pandemisi [58]
Rusya 1918-1922 Tifüs
Mısır 1942-1944 Sıtma [37][38]
Çin 1946 Harbin Hıyarcıklı veba
Mısır 1946 Tekrarlayan ateş [37][38]
Mısır 1947 Kolera [37][38]
2,000,000 Dünya çapında 1957-1958 Asya Gribi Grip [59]
Dünya çapında 1961-1975 Yedinci kolera salgını Kolera [32]
1,000,000 Dünya çapında 1968-1969 Hong Kong gribi Grip [59]
5 Hollanda 1971 Staphorst, Elspeet ve Uddel Çocuk felci [60]
35 Yugoslavya 1972 1972 Yugoslavya çiçek hastalığı çıkışı Çiçek hastalığı
Amerika Birleşik Devletleri 1972-1973 Londra gribi Grip [61]
15,000 Hindistan 1974 1974 Hindistan çiçek hastalığı salgını Çiçek hastalığı
>30,000,000 Kongo havzası 1960-günümüz HIV/AIDS pandemisi HIV/AIDS [62]
Güney Amerika 1990s Kolera
52 Hindistan 1994 1994 Surat veba salgını Veba [63]
Batı afrika 1996 Menenjit

21. yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Ölüm sayısı (tahminen) Konum Tarih Madde Hastalık Kaynak
Orta Amerika 2000 Deng humması [64]
Nijeria 2001 Kolera [65]
Güney Afrika 2001 Kolera [66]
775 Asya, Kanada 2002-2003 SARS SARS koronavirüs
Cezayir 2003 Veba [67]
Afganistan 2004 Layşmanyaz [68]
Bangladeş 2004 Kolera [69]
Endonezya 2004 Deng humması
Senegal 2004 Kolera [70]
Sudan 2004 Ebola
Mali 2005 Sarıhumma [71]
19 Singapur 2005 2005 Singapur deng humması çıkışı Deng ateşi [72]
Angola 2006 Luanda Kolera [73]
Kongo 2006 Ituri Veba
Hindistan 2006 Sıtma [74]
50+ Hindistan 2006 2006 Hindistan deng humması çıkışı Deng ateşi [75]
Hindistan 2006 Chikungunya çıkışı Chikungunya virüsü [76]
50+ Pakistan 2006 2006 Pakistan deng humması çıkışı Deng humması [77]
Filipinler 2006 Deng humması
Kongo 2007 Mweka, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Ebola [78]
Etiyopya 2007 Kolera [79]
49 Hindistan 2008 Kolera [80]
10 Irak 2007 2007 Irak kolera çıkışı Kolera [81]
Nijerya 2007 Çocuk felci
[82]
Porto riko, Dominik Cumhuriyeti, Meksika 2007 Deng humması
[83]
Somali 2007 Kolera [84]
Uganda 2007 Ebola
Vietnam 2007 Kolera [85]
Brezilya 2008 Deng humması
Kamboçya 2008 Deng humması [86]
Çad 2008 Kolera [87]
Çin 2008 El, ayak ve ağız hastalığı
Madagaskar 2008 Hıyarcıklı veba [88]
Filipinler 2008 Deng humması [89]
Vietnam 2008 Kolera [90]
4,293 Zimbabve 2008-2009 2008-2009 Zimbabve kolera çıkışı Kolera
18 Bolivya 2009 2009 Bolivya deng humması salgını Deng humması
49 2009 2009 Gujarat hepatit çıkışı Hepatit B
Queensland, Avustralya 2009 Deng humması [91]
Dünya çapında 2009 2000'lerdeki kabakulak çıkışı Kabakulak
931 Batı Afrika
2009-2010 2009-2010 Batı Afrika menenjit çıkışı Menenjit [92]
14,286 Dünya çapında 2009 2009 grip pandemisi Grip [93][94]
8,500+ (Mart 2014) Hispanyola 2010-günümüz Haiti kolera çıkışı Kolera [95][96]
4,500+ (Şubat 2014) Demokratik Kongo Cumhuriyeti 2011-günümüz [97][98]
170 Vietnam 2011-günümüz El, ayak ve ağız hastalığı [99][100]
350+ Pakistan 2011-günümüz 2011 Pakistan deng humması çıkışı Deng humması
847 (10 Ocak 2013 itibarıyla) Darfur Sudan 2012 2012 Darfur, Sudan'da sarıhumma çıkışı Sarıhumma [101]
449 (11 Haziran 2015 itibarıyla) Dünya çapında 2012-günümüz 2012 Ortadoğuda SARS çıkışı MERS [102]
>11,300 Batı Afrika
2013-2016 Batı Afrika Ebola virüs salgını Ebola virüsü hastalığı
[103][104]
183 Amerika 2013-2015 2013-14 chikungunya çıkışı Chikungunya [105]
40 Madagaskar 2014-günümüz 2014 Madagaskar veba çıkışı Hıyarcıklı veba [106]
36 Hindistan 2014-günümüz 2014 Odisha jaundice çıkışı Öncelikle Hepatit E, ancak Hepatit A da neden olabilir [107]
2,035 Hindistan 2015-günümüz 2015 Hindistan domuz gribi çıkışı Grip A virüsü H1N1 alttipi [108][109][110]
2015-günümüz Amerika Zika virüsü çıkışı (2015 ve sonrası) Zika virüsü
Yüzlerce (1 Nisan 2016 itibarıyla) Afrika 2016 2016 Angola sarıhumma çıkışı Sarıhumma [111]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Plague of Athens: Another Medical Mystery Solved at University of Maryland". University of Maryland Medical Center. 3 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2016-02-10. 
  2. ^ "Past pandemics that ravaged Europe", BBC News, November 7, 2005
  3. ^ D. Ch. Stathakopoulos Famine and Pestilence in the late Roman and early Byzantine Empire (2007) 95
  4. ^ Rosen, William (2007), Justinian's Flea: Plague, Empire, and the Birth of Europe.
  5. ^ a b Adomnan of Iona.
  6. ^ Austin Alchon, Suzanne (2003). A pest in the land: new world epidemics in a global perspective. University of New Mexico Press. s. 21. ISBN 0-8263-2871-7. 
  7. ^ a b American plague, New Scientist
  8. ^ a b Acuna-Soto, Rodolfo; Romero, Leticia Calderon; Maguire, James H. (2000). "Large Epidemics of Hemorrhagic Fevers in Mexico 1545–1815" (PDF). American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. 62 (6), s. 733–739. Erişim tarihi: Jul 20, 2015. 
  9. ^ a b Acuna-Soto, Rodolfo; Stahle, David W.; Cleaveland, Malcolm K.; Therrell, Matthew D. (April 2002). "Megadrought and Megadeath in 16th Century Mexico". Emerging Infectious Diseases. 8 (4), s. 360–362. doi:10.3201/eid0804.010175. ISSN 1080-6040. 
  10. ^ American Indian Epidemics
  11. ^ "A History of Spain and Portugal". Erişim tarihi: 16 November 2014. 
  12. ^ Marr, John S.; Cathey, John T. (2010). "New hypothesis for cause of epidemic among Native Americans, New England, 1616–1619". Emerging Infectious Diseases. 16 (2), s. 281–286. doi:10.3201/eid1602.090276. PMC 2957993 $2. PMID 20113559. 
  13. ^ Mann, Charles C. (2005). "Native intelligence", December. 
  14. ^ Hays, J. N. (2005). Epidemics and pandemics their impacts on human history. Santa Barbara, Calif.: ABC-CLIO. s. 103. ISBN 978-1851096589. 
  15. ^ Timothy Brook (1 September 1999). The Confusions of Pleasure: Commerce and Culture in Ming China. University of California Press. s. 163. ISBN 978-0-520-22154-3. Erişim tarihi: 31 March 2011. 
  16. ^ nl:Pestepidemie in Amsterdam
  17. ^ Ross, David. "UK travel and heritage – Britain Express UK travel guide". The London Plague of 1665. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 July 2011. 
  18. ^ Archives, The National. "Great Plague of 1665-1666 - The National Archives". 18 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 July 2016. 
  19. ^ Desjardins, B. (1996). "Demographic Aspects of the 1702–1703 Smallpox Epidemic in the St. Lawrence Valley". Canadian Studies in Population. 23 (1), s. 49–67. 
  20. ^ Mazan, Ryan; Gagnon, Alain; Desjardins, Bertrand (2009). "The Measles Epidemic of 1714-1715 in New France". Canadian Studies in Population. 36 (3–4), s. 295–323. 
  21. ^ Devaux, Christian A. (1 March 2013). "Small oversights that led to the Great Plague of Marseille (1720-1723): lessons from the past". Infection, Genetics and Evolution: Journal of Molecular Epidemiology and Evolutionary Genetics in Infectious Diseases. Cilt 14, s. 169–185. doi:10.1016/j.meegid.2012.11.016. ISSN 1567-7257. Erişim tarihi: 4 July 2016. 
  22. ^ "Zabdiel Boylston and inoculation". 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 November 2014. 
  23. ^ Ambrosevideo.com
  24. ^ Gagnon, Alain; Mazan, Ryan (2009). "Does exposure to infectious diseases in infancy affect old-age mortality? Evidence from a pre-industrial population". Social Science & Medicine. 68 (9), s. 1609–1616. doi:10.1016/j.socscimed.2009.02.008. 
  25. ^ Greg Lange,"Smallpox epidemic ravages Native Americans on the northwest coast of North America in the 1770s", 23 Jan 2003, HistoryLink.org, Online Encyclopedia of Washington State History, accessed 2 Jun 2008
  26. ^ Prichard, Augustin; Fothergill, John (1894). "Influenza in 1775". The Lancet. 143 (3673), s. 175–176. doi:10.1016/S0140-6736(01)66026-4. 
  27. ^ Houston, CS; Houston, S (2000). "The first smallpox epidemic on the Canadian Plains: In the fur-traders' words". The Canadian journal of infectious diseases = Journal canadien des maladies infectieuses. 11 (2), s. 112–5. PMC 2094753 $2. PMID 18159275. 
  28. ^ The History of Small-Pox in Australia, 1788-1908, JHL Cumpston, (1914, Government Printer, Melb.
  29. ^ Epidemics
  30. ^ "Tiger mosquitoes and the history of yellow fever and dengue in Spain". 18 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 November 2014. 
  31. ^ Andrew Davidson (1893). Hygiene & diseases of warm climates. Pentland. s. 337. Erişim tarihi: 31 March 2011. 
  32. ^ a b c d e f g J. N. Hays (2005). Epidemics and pandemics: their impacts on human history. ABC-CLIO. ISBN 978-1-85109-658-9. Erişim tarihi: 29 March 2011. 
  33. ^ Yellow Fever – LoveToKnow 1911
  34. ^ "Aboriginal Health History". 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 November 2014. 
  35. ^ Barry Leadbeater. "South Australian History Timeline (19th Century)". 10 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 November 2014. 
  36. ^ A History of the Human Plague in Iran, Mohammad Azizi, Farzaneh Azizi
  37. ^ a b c d e f g h i Kuhnke, Laverne.
  38. ^ a b c d e f g h i Gallagher, Nancy.
  39. ^ "Smallpox decimates tribes; survivors join together - Timeline - Native Voices". www.nlm.nih.gov. 30 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 July 2016. 
  40. ^ Gallagher, The Reverend John A. (1936). "The Irish Emigration of 1847 and Its Canadian Consequences". Canadian Catholic Historical Association Report, University of Manitoba Web site. Erişim tarihi: 2008-03-23. 
  41. ^ a s, &NA; (July 1849). "On the Influenza, or Epidemic Catarrhal Fever of 1847-8". American Journal of the Medical Sciences. 18 (35), s. 148–54. doi:10.1097/00000441-184907000-00018. 
  42. ^ Practitioner. 1877. Erişim tarihi: 29 March 2011. 
  43. ^ [1] About Cholera epidemic of Copenhagen 1853
  44. ^ John Snow (1855). On the mode of communication of cholera. John Churchill. Erişim tarihi: 29 March 2011. 
  45. ^ Pryor, E.G. (1975). Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Pryor" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Pryor" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  46. ^ "Australian Medical Pioneers Index (AMPI) – Colonial Medical Life". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 November 2014. 
  47. ^ Beveridge, W.I.B. Influenza, the Last Great Plague (Heinemann, London, 1977)[page needed]
  48. ^ "1902Encyclopedia.com". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 November 2014. 
  49. ^ Cited in: Howlin, Diego (2004).
  50. ^ "Death of Forty Thousand Fijians from Measles". Liverpool Mercury. 29 Sep 1875. Erişim tarihi: 9 Nov 2012. 
  51. ^ Plague – LoveToKnow 1911
  52. ^ Great Britain. Local Government Board (1893). Further report and papers on epidemic influenza, 1889–92: with an introduction by the medical officer of the Local Government Board. Eyre. Erişim tarihi: 29 March 2011. 
  53. ^ African trypanosomiasis, WHO
  54. ^ Echenberg, Myron (2007). Plague Ports: The Global Urban Impact of Bubonic Plague: 1894–1901. Sacramento: New York University Press. s. 231. ISBN 0-8147-2232-6. 
  55. ^ Reanalyzing the 1900–1920 sleeping sickness epidemic in Uganda
  56. ^ Texas Department of State Health Services, History of Plague
  57. ^ In Memory of the 1910 Harbin Plague
  58. ^ Patterson, KD; Pyle GF (Spring 1991). Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Patterson1" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Patterson1" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  59. ^ a b William E. Paul (1 May 2008). Fundamental immunology. Lippincott Williams & Wilkins. ISBN 978-0-7817-6519-0. Erişim tarihi: 29 March 2011. 
  60. ^ Geschiedenis 24 - Polio in Staphorst.
  61. ^ "New, Deadly Flu Strain Detected in Albany Co". Schenectady Gazette. Associated Press. January 24, 1975. s. 3. Erişim tarihi: August 3, 2012. 
  62. ^ UNAIDS (2010) report on the global AIDS epidemic'
  63. ^ Dutt, Ashok (2006). "SURAT PLAGUE OF 1994 RE-EXAMINED" (PDF). SOUTHEAST ASIAN J TROP MED PUBLIC HEALTH, s. 755-60. Erişim tarihi: 19 June 2016. 
  64. ^ Dengue in the Americas: The Epidemics of 2000
  65. ^ "Nigeria cholera outbreak kills 400". 19 Aralık 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 November 2014. 
  66. ^ "Cholera Spreads Through South Africa Townships". 3 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 November 2014. 
  67. ^ Bertherat, E; Bekhoucha, S; Chougrani, S; Razik, F; Duchemin, JB; Houti, L; Deharib, L; Fayolle, C; ve diğerleri. (2007). "Plague reappearance in Algeria after 50 years, 2003". Emerging Infectious Diseases. 13 (10), s. 1459–62. doi:10.3201/eid1310.070284. PMC 2851531 $2. PMID 18257987. 
  68. ^ "World Health Organization action in Afghanistan aims to control debilitating leishmaniasis". Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "WHOint" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "WHOint" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  69. ^ Faruque, Shah M.; Johirul Islam, M.; Shafi Ahmad, Qazi; Faruque, A. S. G.; Sack, David A.; Balakrish Nair, G.; Mekalanos, John J. (2005). Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Faruque et al 2005" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Faruque et al 2005" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  70. ^ Staff Reporter. "Cholera epidemic takes hold in Senegal". The M&G Online. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 November 2014. 
  71. ^ Mali: Yellow fever epidemic in Kayes
  72. ^ Koh, Benjamin K. W.; Ng, Lee Ching; Kita, Yuske; Tang, Choon Siang; Ang, Li Wei; Wong, Kit Yin; James, Lyn; Goh, Kee Tai (1 July 2008). "The 2005 dengue epidemic in Singapore: epidemiology, prevention and control". Annals of the Academy of Medicine, Singapore. 37 (7), s. 538–545. ISSN 0304-4602. Erişim tarihi: 4 July 2016. 
  73. ^ Worst cholera outbreak in Angola, BBC
  74. ^ Malaria Epidemic Sweeps Northeast India
  75. ^ "Dengue epidemic threatens India's capital". News-Medical.net. 2 October 2006. 15 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 November 2014. 
  76. ^ "WHO - Chikungunya in India". 23 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 November 2014. 
  77. ^ Khan, E.; Siddiqui, J.; Shakoor, S.; Mehraj, V.; Jamil, B.; Hasan, R. (1 November 2007). "Dengue outbreak in Karachi, Pakistan, 2006: experience at a tertiary care center". Transactions of the Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene. 101 (11), s. 1114–1119. doi:10.1016/j.trstmh.2007.06.016. Erişim tarihi: 4 July 2016. 
  78. ^ "Mourners die as fever grips Congo."
  79. ^ Xan Rice. "Fatal outbreak not a cholera epidemic, insists Ethiopia". the Guardian. 29 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 November 2014. 
  80. ^ Cholera death toll in India rises, BBC News
  81. ^ Cholera outbreak in Iraq growing, Associated Press
  82. ^ Vaccine-linked polio hits Nigeria, BBC News
  83. ^ Dengue fever epidemic hits Caribbean, Latin America, Reuters
  84. ^ "Somalia cholera death fears grow". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 November 2014. 
  85. ^ Cholera epidemic losing its sting
  86. ^ Cambodia suffers worst dengue epidemic, 407 dead, Reuters
  87. ^ Cholera epidemic in western Chad kills 123
  88. ^ Madagascar: eighteen dead from Bubonic Plague, five in hospital since 1 January 2008
  89. ^ "Dengue cases in Philippines rise by 43 percent: government". Erişim tarihi: 16 November 2014. 
  90. ^ Vietnam PM urges action against diarrhea outbreak, Thanh Nien Daily
  91. ^ "Dengue fever epidemic hits northern Australia". bmj.com.
  92. ^ "West Africa has worst meningitis epidemic for 10 years". bmj.com.
  93. ^ "First Global Estimates of 2009 H1N1 Pandemic Mortality Released by CDC-Led Collaboration". Centers for Disease Control and Prevention. 2012-06-25. 28 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  94. ^ "2009 Swine-Flu Death Toll 10 Times Higher Than Thought". LiveScience.com. 21 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 November 2014. 
  95. ^ Ministère de la Santé Publique et de la Population official cholera report
  96. ^ [2]
  97. ^ "Doctorswithoutborders.org". MSF USA. 24 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 November 2014. 
  98. ^ "Democratic Republic of Congo: More measles vaccinations needed". Médecins Sans Frontières (MSF) International. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 November 2014. 
  99. ^ Vietnam on alert as common virus kills 81 children - Yahoo News.
  100. ^ "BMC Infectious Diseases - Full text - Epidemiological and clinical characteristics of children who died from hand, foot and mouth disease in Vietnam, 2011". 23 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 November 2014. 
  101. ^ Yuill, Thomas M; Woodall, John P; Baekeland, Susan (2013). "Latest outbreak news from ProMED-mail. Yellow fever outbreak-Darfur Sudan and Chad". Int J Inf Dis. Cilt 17, s. e476-e478. doi:10.1016/j.ijid.2013.03.009. 
  102. ^ Middle East Respiratory Syndrome coronavirus (MERS-CoV) – Saudi Arabia.
  103. ^ Situation summary Latest available situation summary, 26 June 2015.
  104. ^ http://wwwnc.cdc.gov/eid/article/21/12/15-0756_article
  105. ^ "Número de casos informados de artritis epidémica chikungunya en las Américas - SE 5 (February 6, 2015)". Pan American Health Organization. 20 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: February 11, 2015. 
  106. ^ "Plague – Madagascar". WHO. World Health Organization. 3 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 July 2016. 
  107. ^ "Odisha grapples with jaundice outbreak". Deccan Herald. 17 February 2015. Erişim tarihi: 17 February 2015. 
  108. ^ Press Trust of India (March 21, 2015). "Swine flu deaths at 1895; number of cases near 32K mark". The Indian Express. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: March 21, 2015. 
  109. ^ "India struggles with deadly swine flu outbreak". BBC News. 20 February 2015. Erişim tarihi: 21 February 2015. 
  110. ^ "Death toll Gujarat". Business Standard. 15 March 2015. Erişim tarihi: 15 March 2015. 
  111. ^ "Yellow fever - countries with dengue: alert 2016-03-28 20:39:56 Archive Number: Archive Number: 20160328.4123983". ProMED-mail. International Society for Infectious Diseases. 10 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 March 2016.