Bildirimi zorunlu insan hastalıkları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ülkelere göre ihbarı mecburi hastalıklar:

Bakteriyel[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralya[1] Hong Kong[2] Hindistan[3] Malezya[4] Birleşik Krallık[5] Birleşik Devletler[6] Türkiye[7]
Anaplasmosis
Anthrax Anthrax Şarbon Şarbon Şarbon
Botulism Botulizm Botulism Botulism
Brucellosis Bruselloz Bruselloz Bruselloz
Campylobacteriosis Campylobacteriosis Campylobacteriosis
Şankroid
Chlamydia Chlamydia trachomatis Chlamydia trachomatis
Kolera Kolera Kolera Kolera Kolera Kolera Kolera
Difteri Difteri Difteri Difteri Difteri Difteri Difteri
Donovanosis
Ehrlichiosis
Shiga toksini- ve verositotoksin-üreten Escherichia coli (STEC/VTEC) Shiga toksini-üreten Escherichia coli enfeksiyonu Kolera benzeri ishal Escherichia coli O157:H7 ya da Shiga toksini üreten Escherichia coli Escherichia coli O157:H7
Ensefalit Ensefalit Ensefalit
Bel soğukluğu enfeksiyonu Bel soğukluğu enfeksiyonu/Bel soğukluğu Bel soğukluğu Bel soğukluğu
Hemolitik üremik sendrom (HUS) Hemolitik üremik sendrom (HUS) Hemolitik üremik sendrom (HUS)
Haemophilus influenzae serotip b (Hib) Haemophilus influenzae tip b enfeksiyonu (invazif) Haemophilus influenzae, invazif hastalık
Legionellosis Lejyoner hastalığı
Lejyoner hastalığı Lejyoner hastalığı Lejyoner hastalığı
Cüzzam Cüzzam Cüzzam  Cüzzam Cüzzam Hansen hastalığı (Cüzzam) Cüzzam
Leptospiroz Leptospiroz Leptospiroz
Listeriosis Listeriosis Listeriosis Listeriosis
Lyme hastalığı
Moningokokkal hastalık Meningokokkal enfeksiyon (invasive) Menenjit: piyojenik- non piyojenik
Meningokokkal septisemi/ Akut Menenjit Moningokokkal hastalık Menenjit
MRSA: Toplumdan edinilmiş metisiline dirençli Staphylococcus aureus enfeksiyonu
Paratifo ateşi Paratifo ateşi Paratifo ateşi
Pertussis (Boğmaca) Pertussis (Boğmaca) Pertussis (Boğmaca) Pertussis (Boğmaca) Pertussis (Boğmaca) Boğmaca
Veba Veba (hıyarcıklı, septisemik, pnömonik ve farenjiyel) Veba Veba Veba Veba (hıyarcıklı, septisemik, pnömonik ve farenjiyel) Veba
Ornitiyoz (Psittakoz) Psittacosis Psittakoz
Q ateşi Fever Q ateşi Q ateşi, akut ve kronik
Tekrarlayan ateş
Tekrarlayan ateş
Riketsioz Riketsioz, benekli ateş
Kızıl Kızıl Kızıl
Salmonelloz Salmonelloz Salmonelloz
Şigelloz Basilli dizanteri Basilli dizanteri
Şigelloz Şigelloz
Grup A streptokokkal hastalık Grup A streptokokkal hastalık
Pnömokok Pnömokokkal hastalık, invazif Streptococcus pneumoniae, invazif hastalık
Streptococcus suis enfeksiyonu
Sifiliz (frengi) Sifiliz (frengi) Sifiliz (frengi) Sifiliz (frengi)
Tetanos Tetanos Tetanos Tetanos Tetanos Tetanos Tetanos
Toksik şok sendromu (Streptokok ve streptokok dışındakiler)
Tüberküloz Tüberküloz Tüberküloz Tüberküloz Tüberküloz Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis
Tularemi Tularemi Tularemi
Tifo ateşi Tifo ateşi Tifo ateşi Tifo ateşi Tifo ateşi Tifo ateşi Tifo
Tifüs ve diğer riketsiyal hastalıklar Tifüs Tifüs Tifüs
Vankomisin orta düzeyli Staph Aureus (VISA), Vankomisine dirençli Staph Aureus (VRSA)

Viral[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralya[1] Hong Kong[2] Hindistan[3] Malezya[4] Birleşik Krallık[5] Birleşik Devletler: CDC (kamu malı araştırmaları)[6] Türkiye[7]
Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu(AIDS) Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu (AIDS) Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu
Arbovirus enfeksiyonları: Barmah Forest, Deng humması, Japon ensefaliti, Kunjin virüsü, Murray vadisi ensefaliti virüsüRoss Nehri Virüsü Arbovirus enfeksiyonları: Batı Nil virüsü Deng humması, Japon ensefaliti, diğer kanamalı ateşler
Arbovirus enfeksiyonları: California serogrup virüs, Doğu at ensefaliti virüsü, Powassan virüsü, Zika virüsü
St. Louis ensefalit virüsü,Batı Nil virüsü, Batı at ensefaliti virüsü.
Su çiçeği
Su çiçeği (bölgesel) Su çiçeği (varicella) -sadece mobidite ölümlerde
Chikungunya ateşi
Chikungunya ateşi (bölgesel)
Deng humması Deng humması Deng humması Deng humması
Enterovirus 71 enfeksiyonu
Hantavirüs enfeksiyonu Hantavirus
Hepatit Hepatit Hepatit Hepatit Hepatit
Hepatit A Hepatit A Hepatit A Hepatit A Hepatit A
Hepatit B Hepatit B Hepatit B Hepatit B Hepatit B
Hepatit C Hepatit C Hepatit C Hepatit C
Hepatit D Hepatit D
Hepatit E Hepatit E
Herpes Zoster enfeksiyonu
HIV enfeksiyonları HIV enfeksiyonları HIV enfeksiyonları HIV enfeksiyonları HIV enfeksiyonları
Grip Yeni Grip A enfeksiyonları Grip Grip-bağlantılı çocuk ölümleri ve yeni grip A enfeksiyonları Grip
Japon ensefaliti Japon ensefaliti
Lisavirüs
Kızamık Kızamık Kızamık Kızamık Kızamık Kızamık Kızamık
MERS
Kabakulak Kabakulak Kabakulak Kabakulak Kabakulak Kabakulak
Çocuk felci
Akut Çocuk felci Akut flasit felç (Çocuk felci) Çocuk felci
Çocuk felci Çocuk felci, felçli ya da felçsiz
Çocuk felci
Kuduz Kuduz Kuduz Kuduz Kuduz Kuduz
Kızamıkçık Kızamıkçık ve konjenital kızamıkçık sendromu Kızamıkçık Kızamıkçık Kızamıkçık
SARS SARS SARS
Çiçek hastalığı Çiçek hastalığı Çiçek hastalığı Çiçek hastalığı Çiçek hastalığı Çiçek hastalığı
Sarıhumma Sarıhumma Sarıhumma Sarıhumma Sarıhumma Sarıhumma Sarıhumma
Viral kanamalı ateş
Viral kanamalı ateş Viral kanamalı ateş, Lassa humması, Marburg virüs, ve Ebola Viral kanamalı ateş Viral kanamalı ateş, (Arenavirüs (yeni dünya), Ebola, Lassa virüs,
Kırım-Kongo kanamalı ateşi, Deng humması, Marburg virüs)
Zika virus

Diğerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hastalık Avustralya[1] Hong Kong[2] Hindistan[3] Malezya[4] Birleşik krallık[5] Birleşik devletler[6] Türkiye[7]
Amibik dizanteri Evet Evet Evet
Babesiosis Evet
Kanser Evet
Coccidioidomycosis Evet
Creutzfeldt-Jakob hastalığı Evet Evet Evet
Creutzfeldt-Jakob hastalığı türevleri Evet
Cryptosporidiosis Evet Evet Evet
Cyclosporiasis Evet
Dizanteri Evet Evet
Altı günü aşan ateş sendromları Evet
Giardiasis Evet Evet
Gıda kaynaklı hastalıklar, salgınlar Evet Evet Evet
Yüksek kan düzeyleri Evet
Sıtma Evet Evet Evet Evet Evet Evet Evet
Pestisit ile ilgili hastalıklar Evet
Silicozis Evet
Trişinoz Evet
Su kaynaklı hastalıklar salgınlar Evet

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Australia". 23 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2016. 
  2. ^ a b c Hong Kong: List of statutory notifiable disease and case definitions 22 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Centre for Health Protection, Department of Health
  3. ^ a b c India: Nationally Notifiable Diseases 4 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ a b c Malaysia: Primary Care Doctors Organization Malaysia 14 Temmuz 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ a b c UK: List of notifiable diseases 17 Temmuz 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ a b c USA: 2016 Nationally Notifiable Conditions 17 Nisan 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. from CDC (public domain resource)
  7. ^ a b c "Türkiye" (PDF). 11 Nisan 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2016.