Lassa ateşi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Lassa Ateşi sayfasından yönlendirildi)

Lassa hemorajik ateşi (LHA) olarak da bilinen Lassa ateşi, Lassa virüsünün neden olduğu bir tür viral hemorajik ateştir. Virüs bulaşmış olanların çoğunda semptom gelişmez. Semptomlar ortaya çıktığında tipik olarak ateş, halsizlik, baş ağrısı, kusma ve kas ağrısı yapar. Daha az sıklıkla ağızdan veya gastrointestinal sistemden kanama olabilir. Enfekte olanlarda ölüm riski yaklaşık yüzde birdir ve sıklıkla semptomların başlamasından sonraki iki hafta içinde gerçekleşir.

Hastalık genellikle enfekte bir multimamat farenin(Afrika sıçanı veya Afrika yumuşak tüylü faresi olarak da bilinir) idrarı veya dışkısı ile temas yoluyla insanlara yayılır.[1] Daha sonra yayılma insanlar arasında doğrudan temas yoluyla meydana gelebilir. Semptomlara dayalı tanı zordur. Genellikle laboratuvar testlerine ihtiyaç duyulur. Benzer şekilde ortaya çıkabilen diğer hastalıklar arasında Ebola, sıtma, tifo ateşi ve sarı humma bulunur. Lassa virüsü Arenaviridae virüs ailesinin bir üyesidir.

Hastalığın henüz bir aşısı yok.[2] Lassa Ateşi'nin yayılmasını engellemek için enfekte olanların izole edilmesi ve insanların fareler ile temasını azaltmak gerekir.[1] Hastalığın yayılmasını kontrol etmek için yapılabilecek diğer yöntemler ise, fareleri avlamak veya uzak tutmak için bir kedi bulundurmak ve yiyecekleri kapalı kaplarda saklamak da önerilir. Tedaviler genellikle semptomları iyileştirmeye/azaltmaya yöneliktir. Antiviral ilaç ribavirin bu hastalık için önerilmekte olup, kullanımını destekleyen kanıtlar ise zayıftır.[3]

Hastalığın günümüzdeki tanı ve teşhis bilgileri 1950'lerden kalmadır.[1] Virüs ilk olarak 1969'da Nijerya'nın Borno Eyaleti'ndeki Lassa kasabasında görülmüştür.[4] Lassa ateşi, Nijerya, Liberya, Sierra Leone, Gine ve Gana ülkeleri de dahil olmak üzere Batı Afrika'da nispeten yaygındır. Yılda yaklaşık 300 bin ile 500 bin arasında vaka tespit edilmekte ve bunlardan 5 bine yakını hayatını kaybetmektedir.[5][6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Lassa fever". WHO. Mart 2016. 1 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2016. 
  2. ^ Yun (2012). "Pathogenesis of Lassa Fever". Viruses. 4 (12). ss. 2031-2048. 
  3. ^ Eberhardt (Ekim 2019). "Ribavirin for the treatment of Lassa fever: A systematic review and meta-analysis". International Journal of Infectious Diseases. Cilt 87. ss. 15-20. 
  4. ^ "Lassa fever, a new virus disease of man from West Africa. I. Clinical description and pathological findings". Am. J. Trop. Med. Hyg. 19 (4). 1 Temmuz 1970. ss. 670-6. 
  5. ^ "Lassa fever in West African sub-region: an overview". Journal of Vector Borne Diseases. 44 (1). 2007. ss. 1-11. Lassa fever is endemic in West Africa. 
  6. ^ Houlihan (12 Temmuz 2017). "Lassa fever". BMJ. Cilt 358. ss. j2986.