Vikipedi:Danışmanlık: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
k →‎Yapamıyorsanız bırakın: bağlaç öncesinde virgül gelmemeli
→‎Değerlendirme ve danışman listesinden çıkarma: Tartışma üzerine değişiklik önerisi
 
24. satır: 24. satır:


== Değerlendirme ve danışman listesinden çıkarma ==
== Değerlendirme ve danışman listesinden çıkarma ==
Hizmetliler;
Hizmetliler; [[Vikipedi:Nezaket|nezaket]], [[Vikipedi:Lütfen yeni kullanıcıları ısırmayınız|yeni kullanıcıları ısırmama]] ve [[Vikipedi:Görgü kuralları|görgü kuralları]] politikalarına uygun hareket etmeyen, süresiz engellenen veya çeşitli davranış politikası ihlalleri ile geçici süreliğine engellenmiş (engeli devam etmekte olan) kullanıcıları ve pasif danışmanları listeden çıkarabilirler.
#Hayatını kaybeden danışmanları,
#Danışmanlıktan çekildiğini belirtenleri,
#[[Vikipedi:Nezaket|Nezaket]], [[Vikipedi:Lütfen yeni kullanıcıları ısırmayınız|yeni kullanıcıları ısırmama]] ve [[Vikipedi:Görgü kuralları|görgü kuralları]] politikalarına uygun hareket etmeyen veya çeşitli davranış politikası ihlallerinde bulunan danışmanları engel süresine bakılmaksızın,
#Herhangi bir sebepten ötürü süresiz veya küresel olarak engellenen danışmanları,
#Son değişikliğinden itibaren 1 yıl içerisinde herhangi bir değişiklik yapmamış danışmanları inaktif kabul ederek danışmanlık listesinden çıkartır.

Yukarıda sayılan davranış politikaları haricindeki bir gerekçeyle 6 aydan kısa süreliğine engellenmiş danışmanlar engel süresi içerisinde danışmanlık listesinden çıkartılmaz.


== Yapamıyorsanız bırakın ==
== Yapamıyorsanız bırakın ==

17.02, 3 Ocak 2024 itibarı ile sayfanın şu anki hâli.

Vikipedi'deki danışmanlık sistemi, deneyimli Vikipedi kullanıcılarını yeni kullanıcılara rehberlik etmeye teşvik ederek, yeni kullanıcıların Vikipedi'ye uyum süreçlerine katkıda bulunmayı amaçlar. Danışmanlar, Vikipedi'ye yeni katılanlara ilk adımlarında gönüllük olarak yardımcı olmaya çalışan deneyimli kullanıcılardır.

Danışmanın sorumlulukları[kaynağı değiştir]

Bir danışmandan beklenen, danışanlarınıza nezaket çerçevesinde yol gösterici olunması ve onları Vikipedi ortamına daha iyi hazılanmasıdır. Danışanların Vikipedi hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadığını varsayın, size sorulan soruları gülünç bulsanız dahi bu soruyu soranların sizin kadar tecrübeli olmadığını aklınızda bulundurarak hareket edin, yeni kullanıcıları ısırmadan cevap verin, danışanlarınızı küçümseyecek ve hor görecek davranış ve tutumdan kaçının ve görgü kurallarına uyun.

Danışman olmak ve gereklilikleri[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de danışman olmak istemeniz hem topluluk hem de topluluğa yeni katılan kullanıcıların faydasına bir adımdır, fakat böylesine sorumluluk ve ilgi gerektiren bir görev için bazı gereklilikler kaçınılmazdır. Yetersiz bilgi ile danışmanlık çabası, sadece danışanın bekleme süresini geciktirecektir.

Danışmanlık için aranan en az 500 değişiklik yapma ve 90 gün önce kaydolmuş olma kriterleri sağlıyorsanız danışman olabilirsiniz. Bunun için Special:EnrollAsMentor sayfasına gidin. Kendinizi danışman olarak ekledikten sonra danışanlarınıza ve ayarlarınıza danışman kontrol paneli üzerinden ulaşabilirsiniz. Yine bu kontrol paneli üzerinde danışman durumu ve atanan danışan sayısı gibi ayarlarınızı yapabilirsiniz.

Danışmanlarınıza mesaj[kaynağı değiştir]

Danışanların danışman panelinde sizinle ilgili gördükleri açıklama metinleri (danışanlara mesaj) dikkatle hazırlanmalıdır, lütfen danışman mesajınızı aşağıdaki kriterlere uyacak şekilde hazırlayınız.

  • Danışman açıklamanızı 240 karakterle sınırlayın, daha uzun açıklamalar kırpılacaktır.
  • Tanıtımı tarafsız ve kapsayıcı tutun, yardım sunulan dar konuları belirtmekten kaçının.
  • Açıklamaya vikimetin, HTML veya CSS eklemekten kaçının; sadece düz metin kullanın.

Danışmanlık yönetimi[kaynağı değiştir]

  • Danışmanlar, diğer danışmanlardan yeni danışan devralabilirler.
  • Danışmanlar, danışanları ihtiyaca göre başka danışmanlara yeniden atayabilir.
  • Danışmanlar, danışmanlığı geçici olarak duraklatabilir veya sonlandırabilir.

Değerlendirme ve danışman listesinden çıkarma[kaynağı değiştir]

Hizmetliler;

  1. Hayatını kaybeden danışmanları,
  2. Danışmanlıktan çekildiğini belirtenleri,
  3. Nezaket, yeni kullanıcıları ısırmama ve görgü kuralları politikalarına uygun hareket etmeyen veya çeşitli davranış politikası ihlallerinde bulunan danışmanları engel süresine bakılmaksızın,
  4. Herhangi bir sebepten ötürü süresiz veya küresel olarak engellenen danışmanları,
  5. Son değişikliğinden itibaren 1 yıl içerisinde herhangi bir değişiklik yapmamış danışmanları inaktif kabul ederek danışmanlık listesinden çıkartır.

Yukarıda sayılan davranış politikaları haricindeki bir gerekçeyle 6 aydan kısa süreliğine engellenmiş danışmanlar engel süresi içerisinde danışmanlık listesinden çıkartılmaz.

Yapamıyorsanız bırakın[kaynağı değiştir]

Her ne kadar Vikipedi'deki danışman listesininde adınızın bulunması kulağa hoş geliyorsa da bunun sorumluluk olduğunun altını tekrar çizmekte fayda var, eğer farklı nedenlerden dolayı danışmanlık yapmaya vakit ayıramıyor veya danışanların sorularına cevap vermek artık sizin için bir zaman kaybıysa bu durum her ne kadar size olağan gibi görünse de danışanlar tarafında bir hüsrana yol açacaktır, nitekim insanlar sorularına cevap bulmayı ummaktadır, eğer danışmanlığa devam etmenizin önünde bir engel varsa ya da artık zaman bulamıyorsanız danışmanlığı bırakın ve danışanların sorularını diğer danışanlara yöneltebilmesine olanak tanıyın.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]