İçeriğe atla

Çambeli, Posof

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.05, 19 Eylül 2016 tarihinde Zafer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17619936 numaralı sürüm
Çambeli
Harita
Ardahan
Ardahan
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlArdahan
İlçePosof
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam333
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0478
Posta kodu75800
Resmî site
[1]

Çambeli, Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Çambeli köyünün kuluruluş tarihi 1800'lü yıllarıdır.O dönemde şu anki köyün bulunduğu yer orman alanıdır.Avlanmaya çıkan üç avcı iyice yorulurlar ve şu an köyün eski çeşmesi olan kaynak suyuna gelirler oturur dinlenirler yemeklerini yerler su içerler ve bu su hoşlarına gider.İçlerinden birisi derki burası çok güzel ben burada ev yapacağım.İkinci arkadaşı da buna uyar,üçüncü arkadaşları ise burası çok orman'lık yabani hayvan çok olur ,ayrıca bu var iken burası uğrak yeri olur,haydut ve yankesicilerin uğrak yeri olur der ve vazgeçer.Kalan iki arkadaş ev yapar ailelerini getirirler ve köyün kuruluşu başlar.İlk önce köy iki sülaledir.Daha sonraları bir sülale Arabistan'dan,bir sülale şimdiki Aşıkzülali(Suskap)'tan,ve şuanki köy oluşur.Köy Kars'la beraber 43 yıl Rus işgalinde kalır ve birçok şehit verir.İşgalden sonra Halit Paşa komutasındaki Türk ordusu sayesinde kurtarılmış olur.Anavatana katılır.İşgal sırasında Gürcü'lerin işgali altındadır.

Köy Adının Kaynağı

  • Eski adı Sagre; isminin nereden geldiği tam olarak bilinmemekle birlikte, rivayete göre burada yaşayan eski ailelerin çoğunun sağır olmasından dolayı, "sağırların köyü" deyimi zamanla Sagre’ye dönüşmüştür. bilgisi yanlış olmakla birlikte bu bilgileri vernler birazcık tarihi araştırmış olsalar "segre" isminin "sağırdan" değil bölgede 3 asırlık bir zaman diliminde hüküm süren "Atabeylerden Sağrisin" yeri oldugunu görürlerdi.
  • Yeni adı Çambeli ise,köyü çevreleyen çam ağaçlarının bolluğundan dolayı verilmiştir.

Coğrafya

Ardahan iline 89 km, Posof ilçesine 8 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Türkiye'de Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 227
2000 285
1997 333

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım,arıcılık ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır.Köyün içme suyu şebekesi vardır ve kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve saglık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefonun yanı sıra gsm operatörlerinin hepsi çekim alanına sahiptir.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal