İçeriğe atla

Başörtüsü: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Ftkurt (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Ftkurt (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
11. satır: 11. satır:


[[İslam]]i bir kavram olarak [[Kur'an]]'da [[Nur Suresi]], 31'nci ayeti ve [[Ahzab Suresi]], 59'ncu ayetinde kadının örtünmesi anlatılırken anlatılan örtünme şeklinin saçların örtünmesi kısmıyla ilişkilendirilir. Bununla birlikte, reformist bazı dinbilimciler ilgili ayetlerdeki örtünmenin saçların örtünmesini kapsamayabileceği yorumunu getirmişlerdir.
[[İslam]]i bir kavram olarak [[Kur'an]]'da [[Nur Suresi]], 31'nci ayeti ve [[Ahzab Suresi]], 59'ncu ayetinde kadının örtünmesi anlatılırken anlatılan örtünme şeklinin saçların örtünmesi kısmıyla ilişkilendirilir. Bununla birlikte, reformist bazı dinbilimciler ilgili ayetlerdeki örtünmenin saçların örtünmesini kapsamayabileceği yorumunu getirmişlerdir.

== Türkiye'de başörtüsü ==
[[7 Mart]] [[1989]] yılında [[Kenan Evren]]'in [[Anayasa Mahkemesi]]'ne başvurusu sonucu [[YÖK Kanunu]]'nun ''"Yükseköğretim kurumlarında, dersane, laboratuvar, klinik, polikilinik ve koridorlarında çağdaş kıyafet ve görrünümde bulunmak zorunludur. Dini inanç sebebiyle boyun ve saçların örtü veya türbanla kapatılması serbesttir"'' şeklindeki 2. maddesi Anayasa'ya aykırı bulunarak iptal edildi.<ref>[http://www.belgenet.com/yasa/iptal/k3511.html YÖK Yasası'ndaki değişikliğe iptal URL erişim tarihi:5 Temmuz 2008]</ref> Daha sonra [[28 Şubat]] [[1997]] [[MGK]] kararlarından sonra [[Türkiye]]'de tüm resmi dairelerde giyilmesi yasaklandı. [[6 Şubat]] [[2008]] tarihinde olası sorunun resmi çözümü için [[TBMM]] ilk resmi tartışması ve oylaması yapılmıştır.Ve sonuç olarak [[411]] kabula karşın 103 retle yasa meclisten geçmiştir. CHP ve DSP'nin yasanın iptaline ilişkin yaptığı başvuru ile Anayasa Mahkemesi [[6 Mart]] [[2008]]'de davayı kabul etti ve [[5 Haziran]] [[2008]]'de bu yasa 2 ret oyuna karşı, 9 oyla iptal edildi.
<ref>[http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/107443/anayasa-mahkemesi-basortusu-duzenlemesini-iptal-etti Anayasa Mahkemesi Başörtüsü Düzenlemesini İptal Etti, URL erişim tarihi:5 Temmuz 2008]</ref>




== Ayrıca bakınız ==
*''[[Türkiye'de Geleneksel Başgiyimi‎]]''
*''[[Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinde başörtüsü yasağı]]''
*[http://tr.qantara.de/webcom/show_article.php/_c-674/_nr-393/i.html Mısır'da peçe tartışmaları: "Peçenin İslam'la ilgisi yok"]

== Dipnotlar ==
{{kaynakça}}

{{Şablon:Giyim kuşam}}

[[Kategori:Başörtüleri]]

[[de:Schleier]]
[[en:Veil]]
[[eo:Vualo]]
[[fr:Voile (vêtement)]]
[[nl:Hoofddoek]]
[[ru:Чадра]]
[[fi:Huntu]]
[[sv:Slöja]]
[[ta:முக்காடு]]

Sayfanın 15.37, 30 Aralık 2009 tarihindeki hâli

Boş kaynak (yardım) 

Türkçede zaman zaman "başörtüsü" anlamında yanlış bir biçimde kullanılan ve bir erkek başörtüsünü tanımlayan türban için "türban" maddesine bakınız. İslam'da örtünme üzerine daha fazla bilgi için "tesettür" maddesine bakınız.
Hicablı bir kadın; İngiltere.
Fas'ta giyilen peçe, bir baş örtüsü türüdür.

Baş örtüsü, başı özellikle saçları yıpratıcı dış etkenlerden korumak, örtünmeyi sağlamak, tanınmamak için kullanılan başın üst kısmının çoğunu ya da tamamını kaplayan bir çeşit örtü ve giysidir. Dinî sebeplerin yanı sıra geleneksel alışkanlıklar sebebiyle de başörtüsü takılabilir. Giyilme sebebine ve giyen kişinin içinde bulunduğu kültüre göre başörtüsü şekilleri büyük bir çeşitlilik gösterir.

Dinlerde baş örtüsü

Sadece İslam dininde değil, birçok farklı din mensubu insan farklı şekillerde başlarını örtmektedirler.

İslami bir kavram olarak Kur'an'da Nur Suresi, 31'nci ayeti ve Ahzab Suresi, 59'ncu ayetinde kadının örtünmesi anlatılırken anlatılan örtünme şeklinin saçların örtünmesi kısmıyla ilişkilendirilir. Bununla birlikte, reformist bazı dinbilimciler ilgili ayetlerdeki örtünmenin saçların örtünmesini kapsamayabileceği yorumunu getirmişlerdir.

Türkiye'de başörtüsü

7 Mart 1989 yılında Kenan Evren'in Anayasa Mahkemesi'ne başvurusu sonucu YÖK Kanunu'nun "Yükseköğretim kurumlarında, dersane, laboratuvar, klinik, polikilinik ve koridorlarında çağdaş kıyafet ve görrünümde bulunmak zorunludur. Dini inanç sebebiyle boyun ve saçların örtü veya türbanla kapatılması serbesttir" şeklindeki 2. maddesi Anayasa'ya aykırı bulunarak iptal edildi.[1] Daha sonra 28 Şubat 1997 MGK kararlarından sonra Türkiye'de tüm resmi dairelerde giyilmesi yasaklandı. 6 Şubat 2008 tarihinde olası sorunun resmi çözümü için TBMM ilk resmi tartışması ve oylaması yapılmıştır.Ve sonuç olarak 411 kabula karşın 103 retle yasa meclisten geçmiştir. CHP ve DSP'nin yasanın iptaline ilişkin yaptığı başvuru ile Anayasa Mahkemesi 6 Mart 2008'de davayı kabul etti ve 5 Haziran 2008'de bu yasa 2 ret oyuna karşı, 9 oyla iptal edildi. [2]



Ayrıca bakınız

Dipnotlar